HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
blodtrycksmätare - Bäst i test

Test av blodtrycksmätare

6 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 12:e December, 2019, Baserad på 2 experttester.

Med en blodtrycksmätare hemma kan du enkelt och snabbt kontrollera ditt blodtryck utan att behöva åka till en vårdcentral eller sjukhus. Du sparar tid och det kan vara skönt att mäta i sin hemmiljö i lugn och ro. För att resultatet ska bli tillförlitligt så ska du använda en blodtrycksmätare av hög kvalitet.

Jag kan allt om blodtrycksmätare, ta mig direkt till testvinnaren

Blodtryck

När blodtryck mäts görs det i millimeter kvicksilver, mm Hg. Blodtryck anges med två tal, 120/85 till exempel. Första siffran är övertryck och andra siffran är undertryck.

Övertryck = när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod

Undertryck = när hjärtat slappnar av och fylls med blod

Högt blodtryck

Symtom på högt blodtryck kan vara till exempel lätt huvudvärk och trötthet. Enligt 1177 så ska du söka vård om du har uppmätt blodtryck på 230/130 eller högre utan andra symtom eller uppmätt blodtryck på 140/90 om du är gravid.

Lågt blodtryck

Symtom på lågt blodtryck kan vara till exempel att du blir yr, kallsvettig, svimfärdig eller känner dig svag. Om du endast har lätta besvär eller inga alls så behöver du inte söka vård. Kontakta vården om du börjar få problem eller får ont i bröstet.

Tänk på detta innan du mäter blodtrycket hemma

  • Se till att vara lugn innan du startar mätningen, sätt dig ner och vila i ungefär 5 minuter innan du startar mätningen.
  • Mät blodtrycket vid ungefär samma tid på dygnet de gånger du kontrollerar.
  • Undvik att dricka kaffe/te eller röka/snusa innan. Vänta åtminstone en halvtimme efter senaste kopp eller cigarett/snus.

Detta sker vid en blodtrycksmätning

Manschetten träs över armen och den pumpas upp med hjälp av luft. Då bildas ett tryck och blodkärlet pressas ihop. När trycket blir tillräckligt högt så passerar inte blodet genom blodkärlet. Den person som gör mätningen släpper ut trycket och lyssnar i stetoskopet efter pulsljud. Först mäts övertrycket och sedan mäts undertrycket. Om en automatisk blodtrycksmätare används så sköts detta automatiskt och du kan enkelt läsa av resultatet på den digitala skärmen.

24-timmars blodtrycksmätning

När du besöker en läkare för att mäta blodtrycket brukar det ofta vara högre, därför är det vanligt att mäta under ett helt dygn istället för vid ett tillfälle. Vid denna typ av mätning får du ha på dig en automatisk blodtrycksmätare som mäter trycket tre till fyra gånger per timme. På detta sätt kan läkaren följa hur blodtrycket sett ut under hela dygnet. Denna metod används ibland för att se hur läkemedelsbehandling av blodtryck funkat.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Omron M6 Comfort IT

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Bra passform Tydlig display Bra analysfunktioner
Släpper ut luften långsamt Något högt pris
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi utser Omron M6 Comfort IT till bäst i test. Det finns flera Omron-modeller, alla är av hög kvalitet. Just denna modell är prisvärd, användarvänlig och har en diskret ljudnivå. Displayen har tydliga siffror och är lätt att avläsa. Den beräknar medelvärden per vecka för morgon- och kvällstryck så att du kan jämföra mellan veckor. Manschetten placeras på överarmen och den signalerar när den sitter korrekt. Omron M6 går att justera mellan 22-42 cm i omkrets och ger en bra passform. Du får med en praktisk förvaringsväska med fack där du kan förvara instruktionerna. Något som drar ner betyget något är att det går ganska långsamt att släppa ut luften och att den har ett ganska högt pris.

Visa hela texten
Placering:
Överarm
Blodtryck:
0 - 299 mmHG
Bluetooth:
App:
Passar omkrets:
22-42 cm
Funktioner:
Klocka, Minnesfunktion, Mobilapp för styrning av funktioner

Vi rekommenderar också:

Omron M7 Intelli IT

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Omdömen Via prisjakt

Placering:
Överarm
Blodtryck:
0 - 299 mmHG
Bluetooth:
App:
Passar omkrets:
22-42 cm
Funktioner:
Datumvisare, Batteriindikator, Klocka, Arytmi(IHB), Minnesfunktion, Mobilapp för styrning av funktioner
Visa alla specifikationerna

Frågor & svar

Vad ligger ett normalt blodtryck på?

Ett vanligt blodtryck brukar ligga på runt 125/80 hos en frisk person i medelåldern. Men det kan variera beroende vem du är. Det beror även på ålder och aktivitetsnivå till exempel. Om du är orolig för ditt blodtryck så är en egen blodtrycksmätare hemma ett bra hjälpmedel. Då kan du mäta hemma så ofta du vill och behöver därmed inte gå till vårdcentralen lika ofta.

Hur fungerar en blodtrycksmätare?

Du trär manschetten över armen och sen pumpas den upp med hjälp av luft. Då bildas ett tryck och blodkärlet pressas ihop. När trycket blir tillräckligt högt så passerar inte blodet genom blodkärlet. Personen som gör mätningen släpper ut trycket och lyssnar i stetoskopet efter pulsljud. Först mäts övertrycket och sedan mäts undertrycket. När du använder en automatisk blodtrycksmätare sköts avläsningen automatiskt och du kan enkelt läsa av resultatet på den digitala skärmen.

Vad ska jag tänka på innan blodtrycksmätning?

Slappna av och vila innan mätningen, sitt helst ner så länge som möjligt men minst 5 minuter innan. Undvik att röka och snusa. Var noga med att välja en bra tidpunkt för mätningen eftersom att du ska mäta vid samma tid de dagarna du gör blodtrycksmätning hemma

Blodtrycksmätare - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat flera olika typer av blodtrycksmätare, både för överarm och underam. Bäst i test blir Omron Evolv, men den är även testets dyraste. Med denna modell kommer en app som du kan lagra data från tidigare mätningar och se aktuell mätning. Men om du vill så kan du även läsa av på sidan av mätenheten. Den är enkel att använda och sitter bra på överarmen. Men priset är nog den mest avgörande biten för om du ska köpa den eller inte.

Omron M3 Comfort får också toppbetyget 5 vilket gör att den hamnar precis efter vinnaren. Denna modell är lite enklare och billigare än Evolv. Den placeras på överarmen, med hjälp ag Intill Wrap som ger en mätzon som går 360 grader runtom armen. Tack vare detta är det svårt att mäta fel.

Marquant Blodtrycksmätare får utmärkelsen billigast och mycket bra från Aftonbladets testpanel. Denna blodtrycksmätare placeras på handleden istället för överarmen. Priset ligger i skrivande stund på 200 kronor. Displayen är lättläst och har stora siffror vilket passar bra för den med lite sämre syn. Den är enkel att använda och ger korrekta mätvärden, något man kanske inte vid första anblick förväntar sig från en så pass billig apparat.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test blir Omron M6 Comfort IT. Modellen är prisvärd, användarvänlig och har en diskret ljudnivå. Displayen är tydlig och lätt att avläsa. Den beräknar medelvärden per vecka för morgon- och kvällstryck så att du kan jämföra mellan veckor. Manschetten placeras på överarmen och den signalerar när den sitter korrekt. Priset är ganska högt vilket tar ner betyget något men blir tillslut bäst i test när man ser till alla smarta funktioner och hur bra den är.

På andraplatsen är Omron M7 Intelli IT. Den är enkel att använda och har bra genomtänkta funktioner och bra manschett som placeras på överarmen. Om du rör på dig under mätningen så varnar systemet för att detta kan leda till felaktiga värden och den varnar även vid oregelbunden puls. Displayen har stora siffror som är lätta att läsa av, men den saknar bakgrundsbelysning som hade varit bra vid för att skärmen ska vara extra synlig, till exempel i ett mörkt rum. Manschetten är enkel att använda men passar främst armar med en omkrets mellan 22 och 42 cm. Därför kan det vara bra att mäta din överarm innan du köper denna modell.

Beurer BM 57 BT hamnar på testets tredjeplats. Denna modell har en väldigt tydlig och bra LCD-display med stora siffror och har vit bakgrundsbelysning. Via appen Health Manager kan du koppla upp blodtrycksmätaren men även andra tillbehör så som personvåg, aktivitetsarmband etc. Manschetten passar överarmar med en omkrets på mellan 23 och 43 cm. Sladden är ganska kort och uppumpningen går långsamt vilket drar ner betyget lite. Mätresultaten kan överföras till andra enheter via bluetooth om man skulle önska detta.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.