HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
febertermometer - Bäst i test

Test av febertermometer

12 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 31:e Januari, 2020, Baserad på 5 experttester.

Det ska vara enkelt att kontrollera febern på dig själv eller ditt barn i förkylningstider! Idag finns många varianter av febertermometrar, med olika egenskaper och funktioner. Låt dina behov styra ditt val!

Jag kan allt om febertermometrar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Den största skillnaden mellan olika termometrar är deras mättekniker. Temperaturen kan mätas i munnen, ändtarmen, örat, panna eller armhålan. Alla mättekniker kan ge ett tillförlitligt resultat, men mättiden varierar stort dem emellan.

Snabbast är termometrarna som mäter i pannan och öronen, längre tid tar det i munnen, armhålan och ändtarmen. Panntermometrar har fått sin tillförlitlighet ifrågasatt mer än en gång eftersom de mäter hudens temperatur för att sedan räkna ut kärntemperaturen, till skillnad från mer traditionella termometrar som mäter kärntemperaturen direkt. Men de senaste årens tester har visat att de bättre panntermometrarna absolut kan mäta sig med sina föregångare.

Ny teknik ger nya möjligheter

Relativt nytt är det med napptermometrar, som är särskilt lämpade för små barn. De är väldigt enkla att använda och behöver sällan lirkas med om barnet annars gärna använder napp, men tar flera minuter på sig för att få fram ett tillförlitligt resultat. Viktigt är också att övervaka barnet ordentligt under användningen, det är nämligen ingen självklarhet att en napptermometer uppfyller samma säkerhetskrav som vanliga nappar gör. 

Hållbarhet och hygien

Vad febertermometern är tillverkad av spelar stor roll för hållbarheten En termometer med gummidetaljer kan vara skön att hålla i, men gummit har en tendens att torka med tiden och tål spritdescificering dåligt.

Vissa termometrar har någon form av hygienskydd som kan användas antingen under mätningen eller i förvaringen. Det första är att föredra om det är flera personer som ska dela på termometern, och det andra skyddar mot smuts och bakterier mellan användningar.

Olika funktioner för olika behov

Det viktigaste med en febertermometer är förstås att den ger ett korrekt resultat! Men för att du ska kunna ta del av resultatet krävs det också att den är lätt att använda och enkel att läsa av. Vad som är ”enkelt att använda” för en person är inte nödvändigtvis enkelt för någon annan, utan beror förstås på personlig preferens och på vem termometern ska användas. En upplyst display gör det enkelt att läsa av temperaturen i ett mörkt rum, och en ljudlös inställning gör det mer riskfritt att mäta febern på ett sovande barn, till exempel. Fundera över vilka just dina behov är och utgå ifrån det!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test Örontermometer: Braun Thermoscan 7 IRT 6520

Testresultat
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Tydlig display Enkel att använda Bra färgläge
Krångligt att behöva ställa in ålder
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Braun Thermoscan 7 IRT 6520 till bästa örontermometer. Den är speciellt anpassad för barnfamiljer och det finns tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån och för större barn eller vuxna. När den läser av temperaturen finns två olika sätt, färgindikator och digitala siffror på displayen. Grön = normal, gul = något förhöjd och röd = kraftigt förhöjd temperatur. Färgen är inställd på åldersspannet, den blir röd tidigare på yngre barn. Eftersom displayen är på baksidan så är det lätt att läsa av, ett stort plus enligt testpanelen. LED-skärmen är upplyst, så att du enkelt kan läsa av den i ett mörkt rum utan att behöva tända lampan. Det går tyvärr inte att stänga av ljudet. I paketet finns det 20 stycken hygienskydd för själva mätstickan och det går att köpa till fler. Om du ska mäta på barn i olika åldrar behöver du växla åldersinställningen, detta kan kännas lite bökigt men helt klart värt ansträngningen.

Visa hela texten
Mätområden:
Öra
Batteri:
2 st AA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
34–42,2 °C
Mättid:
3 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Batteriindikator, Ljudsignal, Rörlig topp, Färgindikator

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test Panntermometer: Braun NTF 3000

Testresultat
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Kan ställas på ljudlöst Tydlig display Enkel att använda
Svårt att använda på barn som rör sig
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Brauns ”no touch”-termometer NTF 3000. Braun är ingen nykomling på termometermarknaden, utan har länge legat i topp med flera av sina olika modeller.

Trots att NTF 3000 mäter temperaturen i pannan, en metod som ifrågasatts från flera håll, visar den temperatur precis lika effektivt som mer traditionella febertermometrar. Termometern är försedd med en känslig sensor och ett optiskt system för att kunna säkerställa klinisk noggrannhet och korrekta avläsningar. NTF 3000 är bekväm att hålla i och enkel att läsa av; displayen är stor och upplyst, vilket gör den enkel att läsa av i mörker. Displayen ändrar dessutom färg beroende på vilket resultat mätningen ger: grönt för normal temperatur, gult för något förhöjd och rätt för väldigt förhöjd temperatur. På så sätt blir det ännu lättare att snabbt läsa av resultatet! Termometern har ett feberalarm som kan ställas in på ljudlöst, vilket såklart är ett plus om du vill mäta temperaturen på ett barn som sover. 

Tänk på att en panntermometer främsta uppgift är att ge en uppfattning om man har feber eller inte. För att få ett exakt resultat rekommenderas man använda en rektal- eller mun-termometer. Skillnaden mellan rektal mätning och på pannan kan skilja 1,5 C. Därför rekommenderas man att använda en mun- eller rektal-termometer för att få en exakt temperatur. 

Visa hela texten
Mätområden:
Panna
Batteri:
2 st AA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
34–42 °C
Mättid:
2 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Tyst läge, Batteriindikator, Feberlarm, Färgindikator

Köp den till dessa priser idag:

446kr
429kr
Köp till detta pris
Fri frakt Supersnabba leveranser
599kr
399kr
Köp till detta pris
Fri fraktEn av Sveriges största apotekskedjorApotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Bästa Budgetval: Braun High Speed Thermometer

Testresultat
Omdömen Via prisjakt

Snabb och exakt mätning Vattentålig Billig
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Braun High Speed Thermometer till bästa budgetval. Den är liten, smidig och visar ett korrekt mätresultat. Den har en mjuk spets, tydlig lättavläst display som piper när den mätt temperaturen. Det går att mäta på tre sätt: armhåla, mun eller ändtarm. Rengöring är enkelt eftersom att den är vattentät.

Visa hela texten
Mätområden:
Armhåla, Oralt, Rektalt
Batteri:
LR41
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
32–42,9 °C
Funktioner:
Automatisk avstängning, Ljudsignal, Rörlig topp

Köp den till dessa priser idag:

69kr Köp till detta pris
Fri frakt Supersnabba leveranser
109kr
69kr
Köp till detta pris
Fri fraktEn av Sveriges största apotekskedjorApotek med tillstånd av Läkemedelsverket

Febertermometer - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat 11 stycken febertermometrar. De har undersökt vilka funktioner de har, hur de används och om det finns hygienskydd på termometern. Det viktigaste är hur tillförlitligt resultatet blir och hur enkel den är att använda.

Bäst resultat får Braun Thermoscan 7 IRT 6520. Denna örontermometer är speciellt anpassad för barnfamiljer. Det finns tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån och för större barn eller vuxna. När den läser av temperaturen finns två olika sätt, färgindikator och digitala siffror på displayen. Grön = normal, gul = något förhöjd och röd = kraftigt förhöjd temperatur. Färgen är inställd på åldersspannet, den blir röd tidigare på yngre barn. Eftersom displayen är på baksidan så är det lätt att läsa av, ett stort plus enligt testpanelen. LED-skärmen är upplyst, så att du enkelt kan läsa av den i ett mörkt rum utan att behöva tända lampan. Det går tyvärr inte att stänga av ljudet. I paketet finns det 20 stycken hygienskydd för själva mätstickan och det går att köpa till fler. Om du ska mäta på barn i olika åldrar behöver du växla åldersinställningen, detta kan kännas lite bökigt men helt klart värt ansträngningen.

Braun NTF 3000 hamnar på andraplatsen. Denna modell kallas "no touch", då den mäter i pannan. Just denna metod kan låta osäker men efter testet får redaktionen samma resultat som med de andra termometrarna. Den är användarvänlig och har en gummiknapp som du trycker på för att mäta temperaturen. Displayen har en ljusfunktion så att du slipper tända lampan för att läsa av den. Det går att stänga av ljudet så att ett sovande barn inte väcks av ljudet. Det finns också en färgindikator som signalerar vid feber. Displayen är tydlig och det är enkelt att använda den förutom om och när barnet rör mycket på sig.

På tredjeplats ligger örontermometern Omron Gentle Temp 521. Även denna modell har upplyst skärm och möjlighet att stänga av ljudet, vilket är perfekt för småbarnsföräldrar. Det går snabbt att mäta av temperaturen och resultatet är tillförlitligt. Du kan även mäta ytor, så som tex en vällingflaska. Det följer med 21 stycken hylsor för mätsensorn. Den kan upplevas som lite kantig när du har den inuti örat, vilket kanske inte passar så bra för ett litet barnöra. Ett minus med denna modell är att den drivs av ett klockbatteri, något som man kanske inte har hemma till vardags. Men om man ser till helheten är detta en bra termometer som mäter snabbt och effektivt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test av febertermometrar med olika mättekniker, och allra bäst visade sig Braun NTF 3000 vara. NTF 3000 är en så kallad ”no touch”-termometer, som mäter temperaturen genom att läsa av den i pannan. Metoden är ifrågasatt, men i Bäst-i-tests tester var den lika tillförlitlig som termometrar med andra mättekniker. Termometern känns gedigen, och dess knappar är lätta att hitta även i mörka rum. Mätknappen är i gummi, vilket ger ett minus på hygiensidan men ett plus när det kommer till grepp. De medföljande instruktionerna är tydliga och lätta att förstå, och den ljusa displayen gör det enkelt att läsa av resultatet även i mörker. Displayen ändrar dessutom färg beroende på hur hög febern är, vilket också gör det ännu enklare att snabbt få en uppfattning om mätresultatet. Med en panntermometer är det enkelt att mäta temperaturen på ett sovande barn, men desto svårare på ett barn som rör sig! Användarvänligheten och den praktiska tekniken väger ändå tyngre än nackdelarna, och NTF 3000 står därmed som segrare i testet!

Tätt efter NTF 3000 kommer en annan av Brauns produkter: Braun Thermoscan 7 IRT 6520. Det här är en örontermometer som är särskilt anpassad för barnfamiljen. Termometern kan ställas in och anpassas utifrån tre olika åldersspann: 0–6 månader, 6–36 månader och 36 månader och uppåt. Precis som Brauns NTF 3000 har Thermoscan 7 IRT 6520 en display som ändrar färg beroende på hur hög febern är, och färgerna anpassar sig efter den åldersinställning du valt. Är termometern inställt för spädbarn kommer displayen lysa rött (för att visa på en förhöjd temperatur) på en lägre temperatur än om den var inställd för äldre barn, till exempel. Termometern är enkel att använda och läsa av, och även om det är ett extra (och något bökigt) moment att ändra åldersinställningen när tempen ska tas på olika barn är det väl värt besväret!

På tredje plats ligger den multifunktionella termometern Medisana TM 750. Utöver att kunna mäta kroppstemperatur både i örat och på pannan kan Medisanas termometer också mäta temperaturen på badvatten, välling, utsidan av en flaska och andra vätskor eller ytor. Den lyckades inte till 100 % med att mäta temperaturen i pannan tillförlitligt, men fungerade fint som örontermometer. Att kunna mäta temperaturen på annat än barn och vuxna visade sig gå riktigt smidigt till, och var mer användbart än testpanelen anat!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

En febertermometer är ett mycket praktiskt hjälpmedel för att mäta febernivån, i synnerhet hos barn som ofta inte har samma förmåga att kommunicera hur de mår när de är sjuka. Bäst-i-Test.se har testat sex olika produkter där man utgått ifrån ett användarperspektiv och fokuserat på hur termometern upplevs. Utöver hur tillförlitligt resultatet är, har man också undersökt hur snabb den är och bedömt vilka andra funktioner den har. Braun NTF 3000 blir bäst i test och är en så kallad “no touch”-termometer, som mäter temperaturen genom att linsen riktas mot pannan. Metoden kan låta osäker, men mätresultaten blev lika tillförlitliga som med andra sorters termometrar. Braun känns dessutom gedigen och lättbegriplig. Tommee Tippee intar andraplats och har en liten, smal mätspets som för den optimal för användning i örat, även på små barn/bebisar. Tippee har en bra och bekväm storlek, ger tydliga indikationer på när man trycker på knappen. Mätresultaten är tydliga. På tredjeplats hamnar Chicco Comfort Quick Infrared som också är en örontermometer. Den har ett bra format, lagom storlek och ligger bekvämt i vuxen hand. Termometern mäter snabbt av temperaturen och vid feber signalerar den med en ljudsignal. En smidig, pålitlig och lättanvänd modell, som dock säljs till ett något högt pris.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har givit det statliga läkemedelsbolaget APL uppdrag att testa 10 stycken olika febertermometrar. Enligt Testfakta finns det två huvudsakliga grundkrav på en febertermometer, den skall visa rätt temperatur och dessutom vara tillförlitlig varje gång man använder den. Något annat som uppskattas av konsumenterna är om den visar snabba resultat. Många av febertermometrarna får bra betyg och det är ingen som blir helt underkänd.

Man har valt att vikta betygen i testet, vilket betyder att vissa delbetyg är viktigare än andra. Kategorierna Mätnoggrannhet och Repeterbarhet står för 40 % vardera och Håller utlovad mättid står för 20 %. Se mer utförlig information om denna viktning på Testfaktas hemsida.

Två febertermometrar får absoluta toppbetyg, Braun High Speed Thermometer och Microlife NC 100 Non Contact. Bägge dessa två får maximala betyg i samtliga kategorier. Brauns febertermometer imponerar med högsta mätnoggrannhet och repeterbarhet. Dessutom är den snabbare än utlovad mättid och är mycket prisvärd med sitt låga pris. Microlifes febertermometer får lika bra betyg som Brauns modell, men är betydligt dyrare.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett stort test tittat närmare på 14 stycken olika febertermometrar. Testet visar att det är relativt stor skillnad på både pris och kvalitet. Den billigaste febertermometern kostar endast 70 kr och den dyraste ligger på 900 kr. Pris och kvalitet har inte något givet samband, men generellt sett kan man säga att de dyrare febertermometrarna visar upp ett bättre resultat. Många av de testade termometrarna visar upp goda resultat och är dessutom riktigt snabba.

Den febertermometer som får bäst betyg i Smartsons test är Topcom Ear and Forehead 101. Denna termometer får fina omdömen för att den är användarvänlig och funktionsrik. Man använder den för infraröd mätning i öra eller panna. Ergonomin får bra betyg och termometern har en upplyst display.  Testets tvåa är Ketonic HV-T36 som blir utnämnd till bästa budgetalternativ. Snabb mätning, tydliga knappar och användarvänlig är dess främsta egenskaper. Ketonic har en talfunktion som läser upp resultatet, vilket kan vara bra för personer med nedsatt syn.

Det finns flera febertermometrar som inte visar upp ett acceptabelt resultat. Gemensamt för dessa är att man mäter febern med hjälp av den napp. Differensen i mätningarna blir stor och dessa febertermometrar är inte konsekventa. Allra sämst betyg får napptermometern Dosis. Det hjälper inte att den är billig när kvaliteten håller så låg nivå.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.