VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Febertermometer bäst i test 2024 – för öra, panna och armhåla

Du kollar snabbt och smidigt febern med en termometer. Är du ute efter en ny? Vi ger dig testvinnande febertermometrar och de bästa tipsen inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Hur mätningen sker.
 • Användarvänligheten.
 • Mättid och temperaturintervall.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Terraillon
Terraillon Thermo Distance
Bäst i test
Bäst i test
Terraillon
Terraillon Thermo Distance
Febertermometer för snabb och kontaktlös mätning mot panna.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Mäter i pannan.
Tydlig och upplyst LCD-display.
Ljudsignal – går att stänga av.
Infraröd mätning.
Automatisk avstängning.
Mättid: 1 sekund.
Minnesfunktion – 9 senaste mätningarna.

Franska Terraillon tillverkar hälsoprodukter som vågar, termometrar och blodtrycksmätare.

Terraillon Thermo Distance är en hygienisk infraröd febertermometer som mäter utan hudkontakt, på en distans mellan noll och fem centimeter. Dessutom sker mätningen på bara en enda sekund vilket är en fördel för små barn. I ett test hos Råd & Rön blev den bäst i test med det samlade betyget 87 av 100. Den fick särskilt höga betyg på temperaturmätning och hanterbarhet.

Febertermometer kan användas redan på små barn från födseln. Den kan också användas för att mäta nappflaskor eller kontrollera rumstemperatur. Den bakgrundsbelysta LCD-displayen är lättavläst och färger visar om barnet har feber. Grönt betyder normal temperatur medan rött betyder feber. Du kan stänga av ljudet för att till exempel inte väcka ett sovande barn. De nio senaste mätningarna sparas i det inbyggda minnet. För att spara batteri stänger febertermometer automatiskt av sig efter en minut. Det ingår två AAA-batterier.

 • Butiker & priser
 • Priser för Terraillion Febertermometer Non Contact
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt

Bästa för örat Test.se - Bästa för örat
Braun
Braun Thermoscan 7+ IRT 6525
Bästa för örat
Bästa för örat
Braun
Braun Thermoscan 7+ IRT 6525
Febertermometer för örat med tre olika åldersspann och praktiskt nattläge.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Prisjakt.
Varumärke som rekommenderas av läkare.
Mäter i örat.
Tydlig och upplyst LED-display – färgkodad.
Tre olika åldersspann.
Ljudsignal.
Infraröd mätning.
Nattläge med lampa och tyst läge.
Automatisk avstängning.
Batteriindikator.
Mättid: 3 sekunder.

Tyska Braun är ett ledande termometervarumärke som dessutom används och rekommenderas av läkare. Deras produkter håller en hög kvalitet, med bra hållbarhet och stilren design. Företaget grundades 1921 och är också kända för sina rakapparater.

Vi rekommenderar Braun Thermoscan 7 IRT 6520 till den bästa febertermometern för örat. Det är en uppdaterad termometer med flera förbättrade egenskaper som är snabb, varsam och lätt att använda. Den blev testvinnare hos Bäst-i-test.se som beskriver den som en snabb och exakt termometer särskild bra för barnfamiljer. Hos Råd & Rön kom den på delad femte plats med betyget 75 av 100. Febertermometern är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Braun är dessutom ett varumärke som rekommenderas av läkare.

Febertermometern är speciellt anpassad för barnfamiljer och det finns tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån och för större barn eller vuxna. Den förvärmda spetsen och vidvinklade proben ger en bekväm och säker mätning. När den läser av temperaturen finns två olika sätt, färgindikator och digitala siffror på displayen. Grön = normal, gul = något förhöjd och röd = kraftigt förhöjd temperatur. Färgen är inställd på åldersspannet, den blir röd tidigare på yngre barn. En nyhet som kommer med den uppdaterade modellen är att det går att göra ett permanent åldersval som visas varje gång du startar den. Eftersom displayen är på baksidan så är det lätt att läsa av, ett stort plus enligt testpanelen.

LED-skärmen är upplyst, så att du enkelt kan läsa av den i ett mörkt rum utan att behöva tända lampan. Det finns även ett smart nattläge som stänger av ljud och har en orange nattlampa så att du kan göra mätningar på sovande barn även i mörkret. I paketet finns det 20 stycken hygienskydd för själva mätstickan och det går att köpa till fler.

 • Butiker & priser
 • Priser för Braun Thermoscan 7+ IRT 6525 Örontermometer
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Fri frakt och hemleverans
   Skickas samma dag eller inom 1-3 vardagar

Bästa för pannan Test.se - Bästa för pannan
Telfo
Microlife NC200
Telfo Microlife NC200 - Test
Bästa för pannan
Telfo
Microlife NC200
En beröringsfri febertermometer som mäter temperatur hos både människor och badvatten.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Mäter i pannan.
Infraröd mätning.
Ljudsignal.
Automatisk avstängning.
Feberlarm.
Beröringsfri mätning - 100 procent hygienisk.
30 minnesplatser.
Kan mäta temperatur på ytor och vätskor.
Mättid: 3 sekunder.
Temperaturintervall: 35-43 grader.

Microlife är ett företag ledande företag när det kommer till febertermometrar och i utbudet finns också blodtrycksmätare. Företaget har huvudkontor i Schweiz.

Är du ute efter en hygienisk febertermometer som mäter temperaturen utan att beröra huden eller ytan rekommenderar vi Microlife NC 200. Den blev testvinnare hos Aftonbladet Plus i deras stora test om febertermometrar, med betyg fem av fem. Det är en proffsmodell som används på över 200 vårdinstitut landet runt, men som också är tänkt att använda hemma. Förutom att ta febern på barn och vuxna kan du dessutom mäta saker som nappflaskan eller bebisens badvatten.

Febertermometern är liten och smidig och läser av temperaturen på tre sekunder. Mätningen sker i pannan och samtidigt visas graderna där, vilket sker automatiskt när du befinner dig på ett avstånd om en till fem centimeter. Perfekt om du behöver ta febern på ett litet sovande barn. Den har feberlarm och displayen lyser grönt eller rött beroende på om temperaturen är under eller över 37,4 grader. Du kan spara upp till de 30 senaste avläsningarna med tid och datum.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
VisioFocus
Visiofocus 6400
VisioFocus Visiofocus 6400 - Test
Bästa premium
VisioFocus
Visiofocus 6400
Världens enda termometer som visar temperaturen direkt på pannan.
Andra plats hos Aftonbladet Plus 2020.
Rekommenderas av läkare.
Populärt val hos Prisjakt.
Mäter i pannan.
Beröringsfri mätning.
Direkt resultat på ytan som mäts.
100 procent hygienisk.
Liten och smidig.
Kliniskt testad.
Hanterar upp till 9 användare.
Mätning: 0,5 sekunder.
Temperaturintervall: 34-42,5 grader.

Visiofocus produkter är utvecklade för användas inom sjukvården, men även i hemmamiljö. Vi har valt att utse panntermometern Visiofocus 6400 till vårt bästa premiumval. Den används av proffs på sjukhus runt om i världen och rekommenderas av läkare. Modellen 6400 är anpassad för att användas i hemmet.

Tekniken bygger på mätningar helt utan beröring via en infraröd sensor. Detta gör det 100 procent hygieniskt att ta tempen, för att inte tala om hur smidig den är att använda på sovande barn. Nio stycken minnesplatser gör det lätt att se hur temperaturen förändrats över tid på flera personer. Den smarta infraröda tekniken gör att du kan mäta temperaturer på ytor och vätskor, exempelvis välling, mat och badvatten.

Mätningen går blixtsnabbt, på bara 0,5 sekunder visas ett resultat. Den femfärgs-kodade displayen är upplyst och visar tydligt upp mätresultatet. Men den behöver du knappt titta på eftersom aktuell temperatur visas direkt på mätområdet med hjälp av små röda lysdioder. Dessa är helt harmlösa och kan på intet sätt skada användaren, ens om de råkar riktas mot ögonen. De fyra AAA-batterierna motsvarar ungefär 30 000 mätningar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa smarta Test.se - Bästa smarta
Withings
Withings Thermo
Bästa smarta
Bästa smarta
Withings
Withings Thermo
En snabb och smart panntermometer som går att koppla till en app.
Bra betyg hos Bäst-i-test.se 2023.
Bra betyg hos Pricerunner.se 2022.
Medicinskt godkänd från Boston Barnsjukhus.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Mäter i panna.
Infraröda sensorer.
Vibrering istället för ljud.
Kan kopplas till app.
Upp till 8 profiler i appen.
Mättid: 2 sekunder.

Withings är ett franskt konsumentelektronikföretag som gör högkvalitativa personvågar. Withings Thermo kom på femte plats hos Bäst-i-test.se, femte plats Pricerunner och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är medicinskt godkänd från Boston Barnsjukhus. Enligt test är det en lättanvänd panntermometer som snabbt ger resultat. Istället för signal vibrerar den diskret.

Mätningen sker med infraröda sensorer utan kontakt med huden vilket gör den både hygienisk och bra när du ska mäta kroppstemperaturen på ett sovande barn. Att mäta tar bara två sekunder och svaret kommer med vibrering istället för ljud. Termometern går att koppla till en app så att du kan kan komma åt feberhistoriken när du vill och samtidigt få hälsoråd. Du kan ha upp till åtta profiler i appen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Withings Thermo
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Braun
Braun Age Precision PRT2000
Bästa budget
Bästa budget
Braun
Braun Age Precision PRT2000
En prisvärd och enkel febertermometer med flera mätmöjligheter.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Ledande varumärke.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Mäter i öra, armhåla och rektalt.
Färgkodad skärm.
Feberlarmsystem.
Enkel användning
Tydlig display.
Automatisk avstängning.
Feberlarm.
Ljudsignal.
Mättid: 8 sekunder.

Tyska Braun är ett ledande termometervarumärke som dessutom används och rekommenderas av läkare. Deras produkter håller en hög kvalitet, med bra hållbarhet och stilren design. Företaget grundades 1921 och är också kända för sina rakapparater.

Den lilla digitala febertermometern Braun Age Precision PRT2000 utser vi till bästa budgetval tack vare smart teknologi och liten prislapp. Temperaturen mäts i mun, armhåla eller rektalt och resultatet kommer efter åtta sekunder. Den har inställningar vilket gör att eventuell feber bedöms utifrån din ålder.

Displayen är lättläst och tydlig och den färgkodade skärmen gör det lätt att tolka mätresultatet. Vid feber larmar termometern med en ljudsignal. Den har en minnesbank som gör att det senaste mätresultatet går att plocka fram, detta gör det lätt att jämföra olika temperaturer. Spetsen är böjlig för bästa komfort.

 • Butiker & priser
 • Priser för Braun Digital termometer PRT 2000
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test febertermometer - se testvinnande febertermometrar.

Köpguide febertermometer

Det ska vara enkelt att kontrollera febern på dig själv eller ditt barn i förkylningstider! Idag finns många varianter av febertermometrar, med olika egenskaper och funktioner. Låt dina behov styra ditt val!

Olika typer av febertermometer

Den största skillnaden mellan olika termometrar är deras mättekniker. Temperaturen kan mätas i munnen, ändtarmen, örat, panna eller armhålan. Alla mättekniker kan ge ett tillförlitligt resultat, men mättiden varierar stort dem emellan. 

Febertermometer för öra 

Den vanligaste men också en av de snabbaste febertermometrarna idag är en febertermometer för öra. Det tar bara några sekunder för den att mäta av temperaturen. Den kallas även för tympanisk termometer och den använder en infraröd strålning för att mäta temperaturen i innerörat. 

Febertermometer för panna

Vill du ha en hygienisk febertermometer ska du välja en för panna som aldrig behöver nudda huden vid mätning. Håll den någon till några centimeter från huden för att få exakt mätning. Vissa febertermometrar kan även mäta barnets nappflaska eller rummets temperatur. 

Bäst i test febertermometer.
Vill du ha en hygienisk febertermometer ska du välja en för panna som aldrig behöver nudda huden vid mätning.

Febertermometer för armhåla

En febertermometer för armhålan mäter du genom att placera den i armhålan - detta kallas inom sjukvården för axillär mätning. Termometer tar allt från några sekunder till några minuter beroende på vilket modell du har. En del febertermometrar kan användas både i armhåla och mun.

Febertermometer för mun

En febertermometer för munnen kallas också för oraltermometer – den ska placeras under tungan så långt in som möjligt. Håll munnen stängd och vänta sedan på resultat, som kommer inom några sekunder upp till några minuter beroende på modell. Du ska varken ha druckit, ätit eller rökt 15 minuter innan mätningen. 

Febertermometer för ändtarm

En rektaltermometer är en febertermometer för ändtarmen. Detta ansågs länge vara den mest pålitliga mätningen, men idag ger de andra febertermometrarna också ett exakt eller nästan exakt resultat. 

Hur mycket ska man lägga till?

Panntermometrar har fått sin tillförlitlighet ifrågasatt mer än en gång eftersom de mäter hudens temperatur för att sedan räkna ut kärntemperaturen, till skillnad från mer traditionella termometrar som mäter kärntemperaturen direkt. Men de senaste årens tester har visat att de bättre panntermometrarna absolut kan mäta sig med sina föregångare.

Hur mycket man ska lägga till på febertermometern beror på vilken typ av termometer du har. Mest exakt värde får du om du tar tempen i örat eller ändtarmen. På många som används i munnen behöver du behöva lägga till 0,5 till en grad för att få rätt temperatur, medan mätning på pannan och armhålan kan du behöva lägga på ännu mer. Det lättaste är att läsa igenom förpackningens bruksanvisning för att få rätt information.

Ny teknik ger nya möjligheter - napptermometer

Relativt nytt är det med napptermometrar, som är särskilt lämpade för små barn. De är väldigt enkla att använda och behöver sällan lirkas med om barnet annars gärna använder napp, men tar flera minuter på sig för att få fram ett tillförlitligt resultat. Viktigt är också att övervaka barnet ordentligt under användningen, det är nämligen ingen självklarhet att en napptermometer uppfyller samma säkerhetskrav som vanliga nappar gör.

Hållbarhet och hygien

Vad febertermometern är tillverkad av spelar stor roll för hållbarheten En termometer med gummidetaljer kan vara skön att hålla i, men gummit har en tendens att torka med tiden och tål spritdescificering dåligt.

Vissa termometrar har någon form av hygienskydd som kan användas antingen under mätningen eller i förvaringen. Det första är att föredra om det är flera personer som ska dela på termometern, och det andra skyddar mot smuts och bakterier mellan användningar.

Olika funktioner för olika behov

Det viktigaste med en febertermometer är förstås att den ger ett korrekt resultat! Men för att du ska kunna ta del av resultatet krävs det också att den är lätt att använda och enkel att läsa av. Vad som är ”enkelt att använda” för en person är inte nödvändigtvis enkelt för någon annan, utan beror förstås på personlig preferens och på vem termometern ska användas. En upplyst display gör det enkelt att läsa av temperaturen i ett mörkt rum, och en ljudlös inställning gör det mer riskfritt att mäta febern på ett sovande barn, till exempel. Fundera över vilka just dina behov är och utgå ifrån det!

När har man feber?

Den normala kroppstemperaturen hos en vuxen ligger på mellan 36 och 37,8 grader. Temperaturer över 38 grader räknas som feber och då kan du känna dig svag och yr och fryser. När du sedan svettas går febern ner igen.

Bäst i test febertermometer - se bästa febertermometern.
Du har feber när temperaturen ligger på över 38 grader.

Några experttester vi läst

Råd & Rön (2022)

Råd & Rön har testat 14 febertermometrar som mäter infraröd strålning i panna eller örat. Deras resultat visar att båda modellerna är bra med höga slutbetyg. Terraillon Thermo Distance blev bäst i test och fick 87 av 100 i totalbetyg. På andra plats kom Medisana TM750 och Medisana TM750 Connect med betyget 83 av 100.

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat 9 febertermometrar. De har undersökt vilka funktioner de har, hur de används och om det finns hygienskydd på termometern. Det viktigaste är hur tillförlitligt resultatet blir och hur enkel den är att använda. På första plats kom Braun Thermoscan 7+, en uppdaterad modell och snabb och exakt örontermometer perfekt för barnfamiljer. På andra plats kom Braun Thermoscan 7 IRT 6520 som är en lättanvänd febertermometer med tydlig display och färgindikation. Det är en örontermometer i mellanprisklassen som passar bra till barnfamiljer med tre olika åldersspann. På tredje plats kom Braun NTF 3000 – en panntermometer med en tydlig display och som är enkel att mäta febern med. Mätningen sker utan att du rör huden och termometern har även ett ljudlöst läge.

Aftonbladet Plus (2020)

Aftonbladet har testat 12 stycken febertermometrar för att ta reda på vilken som mäter kroppstemperaturer bäst. Testet gjordes på två friska personer med god kännedom om sin egen normaltemperatur. Man tittade bland annat på funktionalitet, användning och hur mycket termometern kostar. Poäng upp till fem plus delades ut.

Med fem plus blev Microlife NC 200 utsedd till bäst i test. Den mäter temperaturen i pannan via infraröd teknik, och går att använda på sig själv utan problem med hjälp av en lampa som lyser när mätningen är klar. Det finns 30 inbyggda minnesplatser och det går även att mäta temperaturen på ytor och vätskor.

Fem plus fick också infraröda termometern Visiofocus 6400. Tempen läses av i pannan blixtsnabbt, på bara 0,5 sekunder har du ett resultat. Den visar dessutom aktuell temperatur direkt på ytan som det mäts på med rött ljus. Modellen är liten och smidig och kan mäta temperatur på ytor eller i vätskor. Märket levererar proffstermometrar som används av sjukvårdspersonal, just modell är dock framtagen för vanliga konsumenter.

Tredje placeringen går till termometern Braun Age Precision PRT2000, som av Aftonbladet utsågs till bäst av klassikerna med fyra plus i samlat betyg. Tempen mäts via mun, armhåla eller rektalt med resultat efter åtta sekunder. Den kan ställas in i tre olika ålderslägen, har flexibel spets och varnar med färgkoder när det finns feberrisk. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Temperaturer över 38 grader räknas som feber.
 • Hur många grader du ska lägga till beror på vilken febertermometer du har. Mätning i örat eller rektalt ger en ganska exakt mätning. Mäter du i munnen kan du behöva lägga på 0,5 till en grad, medan mätning på panna och i armhåla kan kräva ännu mer. Kolla alltid in respektive febertermometers bruksanvisning för rätt information.
 • Vi har valt att utse Terraillon Thermo Distance till den febertermometer som är bäst i test. Det är en snabb panntermometer med kontaktlös mätning som kan användas på barn från födseln.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Terraillon Terraillon Thermo Distance
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng