HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
febertermometer - Bäst i test

Test av febertermometer

15 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 24:e April, 2020, Baserad på 6 experttester.

Det ska vara enkelt att kontrollera febern på dig själv eller ditt barn i förkylningstider! Idag finns många varianter av febertermometrar, med olika egenskaper och funktioner. Låt dina behov styra ditt val!

Jag kan allt om febertermometrar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Den största skillnaden mellan olika termometrar är deras mättekniker. Temperaturen kan mätas i munnen, ändtarmen, örat, panna eller armhålan. Alla mättekniker kan ge ett tillförlitligt resultat, men mättiden varierar stort dem emellan.

Snabbast är termometrarna som mäter i pannan och öronen, längre tid tar det i munnen, armhålan och ändtarmen. Panntermometrar har fått sin tillförlitlighet ifrågasatt mer än en gång eftersom de mäter hudens temperatur för att sedan räkna ut kärntemperaturen, till skillnad från mer traditionella termometrar som mäter kärntemperaturen direkt. Men de senaste årens tester har visat att de bättre panntermometrarna absolut kan mäta sig med sina föregångare.

Ny teknik ger nya möjligheter

Relativt nytt är det med napptermometrar, som är särskilt lämpade för små barn. De är väldigt enkla att använda och behöver sällan lirkas med om barnet annars gärna använder napp, men tar flera minuter på sig för att få fram ett tillförlitligt resultat. Viktigt är också att övervaka barnet ordentligt under användningen, det är nämligen ingen självklarhet att en napptermometer uppfyller samma säkerhetskrav som vanliga nappar gör. 

Hållbarhet och hygien

Vad febertermometern är tillverkad av spelar stor roll för hållbarheten En termometer med gummidetaljer kan vara skön att hålla i, men gummit har en tendens att torka med tiden och tål spritdescificering dåligt.

Vissa termometrar har någon form av hygienskydd som kan användas antingen under mätningen eller i förvaringen. Det första är att föredra om det är flera personer som ska dela på termometern, och det andra skyddar mot smuts och bakterier mellan användningar.

Olika funktioner för olika behov

Det viktigaste med en febertermometer är förstås att den ger ett korrekt resultat! Men för att du ska kunna ta del av resultatet krävs det också att den är lätt att använda och enkel att läsa av. Vad som är ”enkelt att använda” för en person är inte nödvändigtvis enkelt för någon annan, utan beror förstås på personlig preferens och på vem termometern ska användas. En upplyst display gör det enkelt att läsa av temperaturen i ett mörkt rum, och en ljudlös inställning gör det mer riskfritt att mäta febern på ett sovande barn, till exempel. Fundera över vilka just dina behov är och utgå ifrån det!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test Örontermometer: Braun Thermoscan 7 IRT 6520

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-test.se 2017
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Tydlig display Enkel att använda Bra färgläge
Krångligt att behöva ställa in ålder
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Braun Thermoscan 7 IRT 6520 till bästa örontermometer. Den är speciellt anpassad för barnfamiljer och det finns tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån och för större barn eller vuxna. När den läser av temperaturen finns två olika sätt, färgindikator och digitala siffror på displayen. Grön = normal, gul = något förhöjd och röd = kraftigt förhöjd temperatur. Färgen är inställd på åldersspannet, den blir röd tidigare på yngre barn. Eftersom displayen är på baksidan så är det lätt att läsa av, ett stort plus enligt testpanelen. LED-skärmen är upplyst, så att du enkelt kan läsa av den i ett mörkt rum utan att behöva tända lampan. Det går tyvärr inte att stänga av ljudet. I paketet finns det 20 stycken hygienskydd för själva mätstickan och det går att köpa till fler. Om du ska mäta på barn i olika åldrar behöver du växla åldersinställningen, detta kan kännas lite bökigt men helt klart värt ansträngningen.

Visa hela texten
Mätområden:
Öra
Batteri:
2 st AA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
34–42,2 °C
Mättid:
3 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Batteriindikator, Ljudsignal, Rörlig topp, Färgindikator

Bäst i test: Braun Age Precision PRT2000

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020
Enkel användning Tydlig Display
Krångligt att behöva ställa in ålder
Produktbeskrivning
Specifikationer

Den lilla digitala febertermometern från Braun utser vi till bästa budgetval tack vare smart teknologi och liten prislapp.

Temperaturen mäts i mun armhåla eller rektalt och resultatet kommer efter åtta sekunder. Den har inställningar vilket gör att eventuell feber bedöms utifrån din ålder. Displayen är lättläst och tydlig och den färgkodade skärmen gör det lätt att tolka mätresultatet. Vid feber larmar termometern med en ljudsignal. Den har en minnesbank som gör att det senaste mätresultatet går att plocka fram, detta gör det lätt att jämföra olika temperaturer. Spetsen är böjlig för bästa komfort. 

Visa hela texten
Mätområden:
Mun, armhåla, rektalt
Batteri:
CR1632
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
32-42,9°C
Mättid:
8 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Feberlarm, Ljudsignal

Bäst i test panntermometer: Visiofocus 6400

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020
Recensioner
Snabb mätning Direkt resultat på ytan som mäts Liten och smidig Beröringsfri mätning 100% hygienisk Kliniskt testad
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Visiofocus 6400 till bästa panntermometer, men också bästa premiumval av alla testade termometrar. Visiofocus produkter är utvecklade för användas inom sjukvården, men även i hemmamiljö. Den används av proffs på sjukhus runt om i världen och rekommenderas av läkare. Modellen 6400 är anpassad för att användas i hemmet. 

Tekniken bygger på mätningar helt utan beröring via en infraröd sensor. Detta gör det 100% hygiensikt att ta tempen, för att inte tala om hur smidig den är att använda på sovande barn. Nio stycken minnesplatser gör det lätt att se hur temperaturen förändrats över tid på flera personer. Den smarta infraröd tekniken gör att man kan mäta temperaturer på ytor och vätskor, exempelvis välling, mat och badvatten. Mätningen går blixtsnabbt, på bara 0,5 sekunder visas ett resultat. Den femfärgs-kodade displayen är upplyst och visar tydligt upp mätresultatet. Men den behöver man knappt titta på eftersom aktuell temperatur visas direkt på mätområdet med hjälp av små röda lysdioder. Dessa är helt harmlösa och kan på intet sätt skada användaren, ens om de råkar riktas mot ögonen. De fyra AAA-batterierna motsvarar ungefär 30 000 mätningar.

Visa hela texten
Mätområden:
Panna
Batteri:
4 st AAA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
34-42,5°C
Mättid:
0,5 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, 9 minnesplatser, Ljudsignal, Feberlarm

Vi rekommenderar också:

Microlife NC 200

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020
Recensioner
Beröringsfri mätning Enkel att använda Kan mäta temperatur på ytor och vätskor 100% hygienisk
Mätområden:
Panna
Batteri:
2 st AAA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
35-43°C
Mättid:
3 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Feberlarm, Ljudsignaler, 30 minnesplatser
Visa alla specifikationerna

Braun NTF 3000

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Bäst-i-test.se 2017,    Bäst-i-Test.se 2016
Recensioner
Kan ställas på ljudlöst Tydlig display Enkel att använda
Svårt att använda på barn som rör sig
Mätområden:
Panna
Batteri:
2 st AA
Infraröd mätning:
Temperaturintervall:
34–42 °C
Mättid:
2 s
Funktioner:
Automatisk avstängning, Tyst läge, Batteriindikator, Feberlarm, Färgindikator
Visa alla specifikationerna

Febertermometer - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 12 stycken febertermometrar för att ta reda på vilken som mäter kroppstemperaturer bäst. Testet gjordes på två friska personer med god kännedom om sin egen normaltemperatur. Man tittade bland annat på funktionalitet, användning och hur mycket termometern kostar. Poäng
upp till fem plus delades ut.

 

Med fem plus blev Microlife NC 200 utsedd till bäst i test. Den mäter temperaturen i pannan via infraröd teknik, och går att använda på sig själv utan problem med hjälp av en lampa som lyser när mätningen är klar. Det finns 30 inbyggda minnesplatser och det går även att mäta temperaturen på ytor och vätskor.


Fem plus fick också infraröda termometern Visiofocus 6400. Tempen läses av i pannan blixtsnabbt, på bara 0,5 sekunder har du ett resultat. Den visar dessutom aktuell temperatur direkt på ytan som det mäts på med rött ljus. Modellen är liten och smidig och kan mäta temperatur på ytor eller i vätskor. Märket levererar proffstermometrar som används av sjukvårdspersonal, just modell är dock framtagen för vanliga konsumenter.


Tredje placeringen går till termometern Braun Age Precision PRT2000, som av Aftonbladet utsågs till bäst av klassikerna med fyra plus i samlat betyg. Tempen mäts via mun, armhåla eller rektalt med resultat efter åtta sekunder. Den kan ställas in i tre olika ålderslägen, har flexibel spets och varnar med färgkoder när det finns feberrisk.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat 11 stycken febertermometrar. De har undersökt vilka funktioner de har, hur de används och om det finns hygienskydd på termometern. Det viktigaste är hur tillförlitligt resultatet blir och hur enkel den är att använda.

Bäst resultat får Braun Thermoscan 7 IRT 6520. Denna örontermometer är speciellt anpassad för barnfamiljer. Det finns tre olika åldersspann, 0-6 mån, 6-36 mån och för större barn eller vuxna. När den läser av temperaturen finns två olika sätt, färgindikator och digitala siffror på displayen. Grön = normal, gul = något förhöjd och röd = kraftigt förhöjd temperatur. Färgen är inställd på åldersspannet, den blir röd tidigare på yngre barn. Eftersom displayen är på baksidan så är det lätt att läsa av, ett stort plus enligt testpanelen. LED-skärmen är upplyst, så att du enkelt kan läsa av den i ett mörkt rum utan att behöva tända lampan. Det går tyvärr inte att stänga av ljudet. I paketet finns det 20 stycken hygienskydd för själva mätstickan och det går att köpa till fler. Om du ska mäta på barn i olika åldrar behöver du växla åldersinställningen, detta kan kännas lite bökigt men helt klart värt ansträngningen.

Braun NTF 3000 hamnar på andraplatsen. Denna modell kallas "no touch", då den mäter i pannan. Just denna metod kan låta osäker men efter testet får redaktionen samma resultat som med de andra termometrarna. Den är användarvänlig och har en gummiknapp som du trycker på för att mäta temperaturen. Displayen har en ljusfunktion så att du slipper tända lampan för att läsa av den. Det går att stänga av ljudet så att ett sovande barn inte väcks av ljudet. Det finns också en färgindikator som signalerar vid feber. Displayen är tydlig och det är enkelt att använda den förutom om och när barnet rör mycket på sig.

På tredjeplats ligger örontermometern Omron Gentle Temp 521. Även denna modell har upplyst skärm och möjlighet att stänga av ljudet, vilket är perfekt för småbarnsföräldrar. Det går snabbt att mäta av temperaturen och resultatet är tillförlitligt. Du kan även mäta ytor, så som tex en vällingflaska. Det följer med 21 stycken hylsor för mätsensorn. Den kan upplevas som lite kantig när du har den inuti örat, vilket kanske inte passar så bra för ett litet barnöra. Ett minus med denna modell är att den drivs av ett klockbatteri, något som man kanske inte har hemma till vardags. Men om man ser till helheten är detta en bra termometer som mäter snabbt och effektivt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test av febertermometrar med olika mättekniker, och allra bäst visade sig Braun NTF 3000 vara. NTF 3000 är en så kallad ”no touch”-termometer, som mäter temperaturen genom att läsa av den i pannan. Metoden är ifrågasatt, men i Bäst-i-tests tester var den lika tillförlitlig som termometrar med andra mättekniker. Termometern känns gedigen, och dess knappar är lätta att hitta även i mörka rum. Mätknappen är i gummi, vilket ger ett minus på hygiensidan men ett plus när det kommer till grepp. De medföljande instruktionerna är tydliga och lätta att förstå, och den ljusa displayen gör det enkelt att läsa av resultatet även i mörker. Displayen ändrar dessutom färg beroende på hur hög febern är, vilket också gör det ännu enklare att snabbt få en uppfattning om mätresultatet. Med en panntermometer är det enkelt att mäta temperaturen på ett sovande barn, men desto svårare på ett barn som rör sig! Användarvänligheten och den praktiska tekniken väger ändå tyngre än nackdelarna, och NTF 3000 står därmed som segrare i testet!

Tätt efter NTF 3000 kommer en annan av Brauns produkter: Braun Thermoscan 7 IRT 6520. Det här är en örontermometer som är särskilt anpassad för barnfamiljen. Termometern kan ställas in och anpassas utifrån tre olika åldersspann: 0–6 månader, 6–36 månader och 36 månader och uppåt. Precis som Brauns NTF 3000 har Thermoscan 7 IRT 6520 en display som ändrar färg beroende på hur hög febern är, och färgerna anpassar sig efter den åldersinställning du valt. Är termometern inställt för spädbarn kommer displayen lysa rött (för att visa på en förhöjd temperatur) på en lägre temperatur än om den var inställd för äldre barn, till exempel. Termometern är enkel att använda och läsa av, och även om det är ett extra (och något bökigt) moment att ändra åldersinställningen när tempen ska tas på olika barn är det väl värt besväret!

På tredje plats ligger den multifunktionella termometern Medisana TM 750. Utöver att kunna mäta kroppstemperatur både i örat och på pannan kan Medisanas termometer också mäta temperaturen på badvatten, välling, utsidan av en flaska och andra vätskor eller ytor. Den lyckades inte till 100 % med att mäta temperaturen i pannan tillförlitligt, men fungerade fint som örontermometer. Att kunna mäta temperaturen på annat än barn och vuxna visade sig gå riktigt smidigt till, och var mer användbart än testpanelen anat!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

En febertermometer är ett mycket praktiskt hjälpmedel för att mäta febernivån, i synnerhet hos barn som ofta inte har samma förmåga att kommunicera hur de mår när de är sjuka. Bäst-i-Test.se har testat sex olika produkter där man utgått ifrån ett användarperspektiv och fokuserat på hur termometern upplevs. Utöver hur tillförlitligt resultatet är, har man också undersökt hur snabb den är och bedömt vilka andra funktioner den har. Braun NTF 3000 blir bäst i test och är en så kallad “no touch”-termometer, som mäter temperaturen genom att linsen riktas mot pannan. Metoden kan låta osäker, men mätresultaten blev lika tillförlitliga som med andra sorters termometrar. Braun känns dessutom gedigen och lättbegriplig. Tommee Tippee intar andraplats och har en liten, smal mätspets som för den optimal för användning i örat, även på små barn/bebisar. Tippee har en bra och bekväm storlek, ger tydliga indikationer på när man trycker på knappen. Mätresultaten är tydliga. På tredjeplats hamnar Chicco Comfort Quick Infrared som också är en örontermometer. Den har ett bra format, lagom storlek och ligger bekvämt i vuxen hand. Termometern mäter snabbt av temperaturen och vid feber signalerar den med en ljudsignal. En smidig, pålitlig och lättanvänd modell, som dock säljs till ett något högt pris.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har givit det statliga läkemedelsbolaget APL uppdrag att testa 10 stycken olika febertermometrar. Enligt Testfakta finns det två huvudsakliga grundkrav på en febertermometer, den skall visa rätt temperatur och dessutom vara tillförlitlig varje gång man använder den. Något annat som uppskattas av konsumenterna är om den visar snabba resultat. Många av febertermometrarna får bra betyg och det är ingen som blir helt underkänd.

Man har valt att vikta betygen i testet, vilket betyder att vissa delbetyg är viktigare än andra. Kategorierna Mätnoggrannhet och Repeterbarhet står för 40 % vardera och Håller utlovad mättid står för 20 %. Se mer utförlig information om denna viktning på Testfaktas hemsida.

Två febertermometrar får absoluta toppbetyg, Braun High Speed Thermometer och Microlife NC 100 Non Contact. Bägge dessa två får maximala betyg i samtliga kategorier. Brauns febertermometer imponerar med högsta mätnoggrannhet och repeterbarhet. Dessutom är den snabbare än utlovad mättid och är mycket prisvärd med sitt låga pris. Microlifes febertermometer får lika bra betyg som Brauns modell, men är betydligt dyrare.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har i ett stort test tittat närmare på 14 stycken olika febertermometrar. Testet visar att det är relativt stor skillnad på både pris och kvalitet. Den billigaste febertermometern kostar endast 70 kr och den dyraste ligger på 900 kr. Pris och kvalitet har inte något givet samband, men generellt sett kan man säga att de dyrare febertermometrarna visar upp ett bättre resultat. Många av de testade termometrarna visar upp goda resultat och är dessutom riktigt snabba.

Den febertermometer som får bäst betyg i Smartsons test är Topcom Ear and Forehead 101. Denna termometer får fina omdömen för att den är användarvänlig och funktionsrik. Man använder den för infraröd mätning i öra eller panna. Ergonomin får bra betyg och termometern har en upplyst display.  Testets tvåa är Ketonic HV-T36 som blir utnämnd till bästa budgetalternativ. Snabb mätning, tydliga knappar och användarvänlig är dess främsta egenskaper. Ketonic har en talfunktion som läser upp resultatet, vilket kan vara bra för personer med nedsatt syn.

Det finns flera febertermometrar som inte visar upp ett acceptabelt resultat. Gemensamt för dessa är att man mäter febern med hjälp av den napp. Differensen i mätningarna blir stor och dessa febertermometrar är inte konsekventa. Allra sämst betyg får napptermometern Dosis. Det hjälper inte att den är billig när kvaliteten håller så låg nivå.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.