Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av alkoholmätare

elektronik uppdaterad 11:e Maj, 2015, Baserad på 5 testkällor.

En alkoholmätare är ett instrument polisen använder för att se om personen de stannat är rattfull, men du som privatperson kan också använda dig av den för att se om du lagligt kan sätta dig bakom ratten dagen efter den där festen. Men se upp! Många alkomätare är opålitliga och visar helt fel resultat! Det är viktigt att du läser om mätarna innan du köper någon, för att se så att du inte blir lurad. Prata gärna med folk som kan mycket om alkomätare också. Det bästa är om alkomätaren du planerar att köpa, är kontrollerad av ett ackrediterat lab.

Test.se rekommenderar

Dräger 3000 - bäst i test bland Alkoholmätare 2017
Dräger 3000, bäst i test.

Dräger 3000 - Vi på Test.se har valt att rekommendera alkoholmätaren Dräger 3000. Mätaren analyserar utandningsluften snabbt, enkelt och mycket tillförlitligt. Det krävs bara en knapptryckning och sedan är mätaren redo för användning och man blåser i ett munstycke - som är utbytbart. Svaret får man efter bara några sekunder och det visas i en display på mätaren. All information är på svenska.
Du får mätaren i en praktisk väska, tillsammans med bruksanvisning, batterier, handledsand och munstycken. Alkoholmätaren är formad så att både vänster- och högerhänta kan använda den och det lilla formatet gör det enkelt att… Läs mer

Alkoholmätare - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat åtta olika alkoholmätare. Samtliga mätare har testats av en alkoholpåverkad person och en nykter person. Polisens mätare Evidenzer har använts som referens för att exakt fastställa berusningsgraden. Alkoholmätarna befinner sig i prisklassen 1000-2000 kr och tre av dem får fina betyg, medan två blir underkända.

Bäst i test blir Alcotrack AM-8 som är en greppvänlig alkoholmätare med tydligt fäste för munstycket. Mätvärdena stämmer bra ihop med referenssiffrorna. Betyget blir en stark 4:a(5 är max) och priset ligger på ca 1700 kr.

Bästa budgetalternativet är FCA 7000 som kostar en femhundring mindre än testvinnaren. Den är snabbstartad och lättanvänd. FCA 7000 visar bra mätvärden och drivs av två AAA-batterier. Betyget blir samma som testvinnaren, en 4:a.

Safeway 500 är en något dyr alkoholmätare(1900 kr), men visar bra mätvärden överlag. Displayen är tydlig och kalibreringskostnaden ligger på 540 kr.

Två alkoholmätare du bör undvika är Alcoscan AL9000 och Fit, Jula 619433. Den förstnämnda visar helt fel resultat, vilket är oacceptabelt och farligt. Julas modell är billig och har stor display. Detta räddar den inte från underkänt betyg. Orsaken till detta är dess usla resultat och dess krångliga användning. Betyget för dessa två mindre bra alkoholmätare blir 1 av 5.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens Värld har låtit två av sina reportrar dricka starköl på arbetstid, för att med polisens hjälp reda ut hur bra eller dåliga 14 olika alkoholmätare egentligen är. Testet genomfördes med hjälp av polisens bevisningsapparat som referens och utfördes i en polisbuss utrustad med den s.k. Evidenzer. De börjar testet med att blåsa i polisens mätare, två gånger med fem minuters mellanrum. Testperson 1 (95 kg) fick 0,11 promille och testperson 2 (75 kg) fick 0,12 promille. De uppmanas att dricka mer för att få upp promillen till en olaglig nivå. Efter ytterligare några öl, gjordes en ny mätning där testperson 1 fick 0,37 promille och testperson 2 fick 0,36 promille. Enligt lagens mening var testpersonerna fulla. Det var nu det verkliga testet påbörjades och testpersonerna fick blåsa i 14 st alkoholmätare och jämföra resultaten. (Efter testades Evidenzer återigen och då fick testperson 1 0,36 promille och testperson 2 0,35 promille). En del mätare i testet visade för lite i jämförelse med verkligheten och dessa mätare ska man inte köpa eller använda. Några verkar visa lite hur som helst olika gånger. De som ständigt visar för mycket är kanske acceptabla, men de som visar rätt (eller nästan rätt) varje gång är de som bör användas.
Drygt hälften av de fjorton testade alkoholmätare blev underkända och utses därmed till dåliga köp, framför allt de modeller som visar för lite! Fem av mätarna som visade godkänt, visade dock för mycket och endast två visade korrekt resultat jämfört med polisens utrustning. Dessa två var Dignita AM-7 Pro och Dräger 3000.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Det visar sig att sju av tretton alkoholmätare inte är pålitliga och ger grönt ljus åt bilförare som egentligen är för fulla för att köra. Som enda ackrediterade laboratorium för alkoholmätare i landet, har Motorförarnas Helnykterhetsförbund testat 13 olika alkomätare. I testet undersöktes vilka värden som mätarna angav, när luft motsvarande 0,2 promille och 1,0 promilles alkoholkoncentration blåstes in. Vid 0,2 promille, visade fyra av mätarna noll eller nära noll, vilket betyder att föraren ”får lov” av sin mätare att köra rattfull. Vid 1,0 promille visade två av mätarna – Safe Drive och Alcohol Tester – fortfarande noll. Huvudförklaringen till att många mätare ger dålig mätprecision är för att de inte kontrollerar den djupa lungluften, utan tar testet för snabbt. För ett bra resultat krävs att minst 1,2 liter luft blåsts in. Bäst i testet var Dräger 3000 och på andraplats hamnade Lion, med Alcoholmeter 500. Lion är även den dyraste i testet (7400 kronor)! På tredjeplats hamnade FCA-7000 Alkoholtestare. Denna mätaren är prisvärd och har bra prestanda, men saknar påminnelse om kalibrering.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet Söndag har testat sex av de vanligaste alkoholmätarna på marknaden och de hittar minst två som absolut inte håller måttet. De är både stora och små, billiga och dyra – de kommer i alla former. Trots att de flesta lovar att visa om du har mer eller mindre än 0,2 promille i blodet (över 0,2 promille får man inte köra bil), finns det inga garantier. I testet jämfördes alkoholmätarna med polisens egen modell Dräger 6810. Testresultaten visar att några modeller kan ge n god indikation på hur mycket alkohol man har i kroppen. Dräger 3000 har fått högsta betyg och ger ungefärliga resultat i jämförelse med 6810. Därefter hamnar Alcoscans två modeller. Dräger är en mycket lättanvänd, pålitlig alkoholmätare. Den visar mycket goda testvärden, jämfört med referensmätaren, och den nollställs snabbt efter mätningarna. Tydliga instruktioner medföljer och mätaren visar resultatet ner till två decimaler. Alcoscan AL7000, som hamnat på andraplats, är smidig, lätt att använda och förtroende ingivande. Dessvärre tar den lång tid på sig att bli redo och visar konsekvent aningen högre promillenivå än referensmätaren, men den klarar sig ändå hyfsat bra i jämförelserna. AL9000, också Alcoscan, är precis som AL7000 smidig och lättanvänd. Den nollställs relativt snabbt inför testblåsningen och återger promillehalten ner till två decimaler. AL9000 ger ett pålitligt intryck, men resultaten ligger i snitt en tiondel under referensmätaren och det blir ännu sämre när promillehalten överstiger 0,5.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har testat sju alkomätare från 199 kronor, upp till 3800 kronor. Testets bästa alkoholmätare är Dräger Alcotest 3000. Till skillnad från de andra mätarna i testet känns denna modellen som en riktig proffsmätare. Det startas enkelt genom att trycka på en stor knapp mitt på fronten och strax därefter står det ”Redo” i displayen och mätaren är klar för användning. Alkomätaren ger ifrån sig en signal, som visar att man blåser med rätt tryck och när mätaren fått tillräckligt med luft, klickar det till och signalen försvinner, efter det presenteras resultatet. Dräger är den lättaste att blåsa i, eftersom man inte behöver blåsa allt för hårt eller länge. Safeway 500 är den billigaste mätaren i testet, men den lämnar ändå stabila värden vid varje mätning. Mätaren är dessutom enkel att använda. Den startar snabbt, är lätt att blåsa i och kräver inte stora luftmängder för att ge ett resultat. Höljet och knapparna känns dock plastiga och man skulle vilja se lite bättre material för det priset (1900 kr).

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"