HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
alkoholmätare - Bäst i test

Test av alkoholmätare

15 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 7:e Augusti, 2020, Baserad på 9 experttester.

En alkoholmätare är ett instrument polisen använder för att se om personen de stannat har alkohol i blodet, men du som privatperson kan också använda dig av den för att se om du lagligt kan sätta dig bakom ratten dagen efter den där festen. Men se upp! Många alkomätare är opålitliga och visar helt fel resultat! Det är viktigt att du läser om mätarna innan du köper någon, för att se så att du inte blir lurad. Prata gärna med folk som kan mycket om alkomätare också. Alkoholmätaren du väljer bör vara godkänd enligt någon av branschstandarderna SS-EN 16280:2012 eller SS-EN 15964:2011.

Bäst i test: Dräger 3820

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    M2 Sveriges Prylsajt 2018,    Testfakta 2017,    Teknikens Värld 2017
Fantastisk precision Lättanvänd Tydlig display
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Dräger 3820 är ett resultat av en helt ny generation alkoholmätare: det är den första alkomätaren riktad mot den privata marknaden som är godkänd enligt den professionella standarden. Den har en mätprestanda och en snabbhet som är utmärkande jämfört med alla andra alkomätare på marknaden. Dräger 3820 är enkelt att använda trots sin avancerade teknik. Menyn är på svenska och mätaren manövreras med en enda knapp. Den får enkelt plats i fickan eller handväskan, och säljs med ett tillhörande lock som skyddar munstycket på ett hygieniskt sätt. Som ett extra skydd följer det även med en liten tygpåse som mätaren kan förvaras i.

Visa hela texten
Utbytbara munstycken:
Upplyst display:
Mätintervall:
0–5,00‰
Uppstartstid:
ca 4 sek
Drifttemperatur:
-5 °C till +50 °C
Standarder:
EN 16280, EN 15964, NHTSA, FDA-överensstämmelse, beroende på konfiguration

Vi rekommenderar också:

AlcoTest FCA35

Testresultat
M2 Sveriges Prylsajt 2018,    Testfakta 2017,    Teknikens Värld 2017
Utbytbara munstycken:
Upplyst display:
Mätintervall:
0–1 ‰
Standarder:
EN16280:2012
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Alkoholmätare - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har gjort ett test av åtta olika alkoholmätare i ett laboratorium som uppfyller krav för EU-standard. Det som testades var bland annat precision i alkoholhalt, luftvolym för mätning, svag kontra stark blåsning och minneseffekt vid upprepade blåsningar. Alkoholmätare är utrustade med en så kallad cross sensitivity, som fångar upp om mätaren ger utslag för nyktra diabetiker eller folk som tränar hårt och äter en kolhydratfattig kost. Utöver detta testades även handhavande, gränssnitt och funktioner. 

Vinnare i det här testet

M2 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 Sveriges Prylsajt har testat några av marknadens mest populära alkoholmätare för privatpersoner, och de gjorde alla rätt bra ifrån sig!

Allra bäst var Dräger 3820, som utöver att vara godkänd av EU för privat användning också är godkänd för prodessionell användning. Mätaren är liten, behändig och enkel att använda, och resultatet visas efter bara några sekunder. Den är riktigt tillförlitlig och kan vara en väl värd investering!

Näst bäst i M3:s test var alkoholmätaren FAC35. Den är också EU-godkänd för privatbruk, men inte för professionellt. Den är riktigt enkel att använda och är nästan lika tillförlitlig som testets vinnare. Mätaren är helt klart en prisvärd manick om du vill säkerställa att du ligger under gränsvärdet för vad som är lagligt när du sitter bakom ratten.

De två andra mätarna i testet har fått samma betyg, men vi tolkar M3:s omdömen som att en av dem ändå är snäppet bättre än den andra: alkoholmätaren Floome. Floome kopplas ihop med din telefon (via hörlursjacket, så det här är inget för dig med en telefon utan sådant) och använder sig av en app för att ge dig ditt resultat. Efter att ha knappat in ålder, längd och vikt i appen är det fritt fram att blåsa. Det går inte lika enkelt som med de två ovan nämnda mätarna, men med rätt snits går det fint. Mätresultaten håller sig också rätt nära referensmätarens!

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld

Publicerad

Det finns idag ett stort utbud av alkomätare, men det är svårt att veta vilka av dem man faktiskt kan lita på. Teknikens Värld har testat fem olika mätare och jämfört resultatet med en referensmätare som är en föregångare till den mätare som polisen använder sig av idag. Innan testet hade mätarna dessutom förvarats i kylskåp i en timme för att efterlikna klimatet i bilen under natten. Självklar vinnare i testet blev Dräger 3820. Den visade hela tiden riktiga värden i jämförelse med referensmätaren och har en lättanvänd och tydlig display. Utöver att vara bäst är den också dyrast, men den är väl värd pengarna! På andra plats hamnar AlcoTest FCA35, en alkomätare som även om den inte riktigt är i klass med Dräger ändå är en mycket prisvärd och konsekvent mätare. Trea i testet ligger Scandtest AM800. Scandtest har en tydlig och lättläst display, men den kräver att du blåser riktigt, riktigt hårt för att den ska fungera.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har utfört ett stort test av alkoholmätare såhär inför midsommar, och testet visar att hela åtta av tretton produkter inte håller måttet! Att så många alkomätare på marknaden inte gör vad de ska är förstås otroligt oroväckande, och en extremt bra anledning till varför du innan ett köp bör läsa på lite. I Testfaktas test har mätarna testats utifrån sex olika kriterier: mätprecision och repeterbarhet, djup lungluft, rätt kalibrering, kontaminering, hanterbarhet och brister i produkten. Bäst i test blev Dräger 3820 med sin precisa mätning och användarvänliga utformning. Tvåa i testet blev AlcoTest FCA35, som även den är väldigt precis men inte lika lätthanterlig som Dräger. På tredje plats hamnade Dignita AM 7000, en mätare som också fugerade bra men med något sämre precision.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har i samarbete med testföretaget WiseGuide testat åtta olika alkoholmätare. Samtliga mätare har testats av en alkoholpåverkad person och en nykter person. Polisens mätare Evidenzer har använts som referens för att exakt fastställa berusningsgraden. Alkoholmätarna befinner sig i prisklassen 1000-2000 kr och tre av dem får fina betyg, medan två blir underkända.

Bäst i test blir Alcotrack AM-8 som är en greppvänlig alkoholmätare med tydligt fäste för munstycket. Mätvärdena stämmer bra ihop med referenssiffrorna. Betyget blir en stark 4:a(5 är max) och priset ligger på ca 1700 kr.

Bästa budgetalternativet är FCA 7000 som kostar en femhundring mindre än testvinnaren. Den är snabbstartad och lättanvänd. FCA 7000 visar bra mätvärden och drivs av två AAA-batterier. Betyget blir samma som testvinnaren, en 4:a.

Safeway 500 är en något dyr alkoholmätare(1900 kr), men visar bra mätvärden överlag. Displayen är tydlig och kalibreringskostnaden ligger på 540 kr.

Två alkoholmätare du bör undvika är Alcoscan AL9000 och Fit, Jula 619433. Den förstnämnda visar helt fel resultat, vilket är oacceptabelt och farligt. Julas modell är billig och har stor display. Detta räddar den inte från underkänt betyg. Orsaken till detta är dess usla resultat och dess krångliga användning. Betyget för dessa två mindre bra alkoholmätare blir 1 av 5.

Vinnare i det här testet

Teknikens Värld

Publicerad

Teknikens Värld har låtit två av sina reportrar dricka starköl på arbetstid, för att med polisens hjälp reda ut hur bra eller dåliga 14 olika alkoholmätare egentligen är. Testet genomfördes med hjälp av polisens bevisningsapparat som referens och utfördes i en polisbuss utrustad med den s.k. Evidenzer. De börjar testet med att blåsa i polisens mätare, två gånger med fem minuters mellanrum. Testperson 1 (95 kg) fick 0,11 promille och testperson 2 (75 kg) fick 0,12 promille. De uppmanas att dricka mer för att få upp promillen till en olaglig nivå. Efter ytterligare några öl, gjordes en ny mätning där testperson 1 fick 0,37 promille och testperson 2 fick 0,36 promille. Enligt lagens mening var testpersonerna fulla. Det var nu det verkliga testet påbörjades och testpersonerna fick blåsa i 14 st alkoholmätare och jämföra resultaten. (Efter testades Evidenzer återigen och då fick testperson 1 0,36 promille och testperson 2 0,35 promille). En del mätare i testet visade för lite i jämförelse med verkligheten och dessa mätare ska man inte köpa eller använda. Några verkar visa lite hur som helst olika gånger. De som ständigt visar för mycket är kanske acceptabla, men de som visar rätt (eller nästan rätt) varje gång är de som bör användas.
Drygt hälften av de fjorton testade alkoholmätare blev underkända och utses därmed till dåliga köp, framför allt de modeller som visar för lite! Fem av mätarna som visade godkänt, visade dock för mycket och endast två visade korrekt resultat jämfört med polisens utrustning. Dessa två var Dignita AM-7 Pro och Dräger 3000.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Det visar sig att sju av tretton alkoholmätare inte är pålitliga och ger grönt ljus åt bilförare som egentligen är för fulla för att köra. Som enda ackrediterade laboratorium för alkoholmätare i landet, har Motorförarnas Helnykterhetsförbund testat 13 olika alkomätare. I testet undersöktes vilka värden som mätarna angav, när luft motsvarande 0,2 promille och 1,0 promilles alkoholkoncentration blåstes in. Vid 0,2 promille, visade fyra av mätarna noll eller nära noll, vilket betyder att föraren ”får lov” av sin mätare att köra rattfull. Vid 1,0 promille visade två av mätarna – Safe Drive och Alcohol Tester – fortfarande noll. Huvudförklaringen till att många mätare ger dålig mätprecision är för att de inte kontrollerar den djupa lungluften, utan tar testet för snabbt. För ett bra resultat krävs att minst 1,2 liter luft blåsts in. Bäst i testet var Dräger 3000 och på andraplats hamnade Lion, med Alcoholmeter 500. Lion är även den dyraste i testet (7400 kronor)! På tredjeplats hamnade FCA-7000 Alkoholtestare. Denna mätaren är prisvärd och har bra prestanda, men saknar påminnelse om kalibrering.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet Söndag har testat sex av de vanligaste alkoholmätarna på marknaden och de hittar minst två som absolut inte håller måttet. De är både stora och små, billiga och dyra – de kommer i alla former. Trots att de flesta lovar att visa om du har mer eller mindre än 0,2 promille i blodet (över 0,2 promille får man inte köra bil), finns det inga garantier. I testet jämfördes alkoholmätarna med polisens egen modell Dräger 6810. Testresultaten visar att några modeller kan ge n god indikation på hur mycket alkohol man har i kroppen. Dräger 3000 har fått högsta betyg och ger ungefärliga resultat i jämförelse med 6810. Därefter hamnar Alcoscans två modeller. Dräger är en mycket lättanvänd, pålitlig alkoholmätare. Den visar mycket goda testvärden, jämfört med referensmätaren, och den nollställs snabbt efter mätningarna. Tydliga instruktioner medföljer och mätaren visar resultatet ner till två decimaler. Alcoscan AL7000, som hamnat på andraplats, är smidig, lätt att använda och förtroende ingivande. Dessvärre tar den lång tid på sig att bli redo och visar konsekvent aningen högre promillenivå än referensmätaren, men den klarar sig ändå hyfsat bra i jämförelserna. AL9000, också Alcoscan, är precis som AL7000 smidig och lättanvänd. Den nollställs relativt snabbt inför testblåsningen och återger promillehalten ner till två decimaler. AL9000 ger ett pålitligt intryck, men resultaten ligger i snitt en tiondel under referensmätaren och det blir ännu sämre när promillehalten överstiger 0,5.

Vinnare i det här testet

Vi Bilägare

Publicerad

Vi Bilägare har testat sju alkomätare från 199 kronor, upp till 3800 kronor. Testets bästa alkoholmätare är Dräger Alcotest 3000. Till skillnad från de andra mätarna i testet känns denna modellen som en riktig proffsmätare. Det startas enkelt genom att trycka på en stor knapp mitt på fronten och strax därefter står det ”Redo” i displayen och mätaren är klar för användning. Alkomätaren ger ifrån sig en signal, som visar att man blåser med rätt tryck och när mätaren fått tillräckligt med luft, klickar det till och signalen försvinner, efter det presenteras resultatet. Dräger är den lättaste att blåsa i, eftersom man inte behöver blåsa allt för hårt eller länge. Safeway 500 är den billigaste mätaren i testet, men den lämnar ändå stabila värden vid varje mätning. Mätaren är dessutom enkel att använda. Den startar snabbt, är lätt att blåsa i och kräver inte stora luftmängder för att ge ett resultat. Höljet och knapparna känns dock plastiga och man skulle vilja se lite bättre material för det priset (1900 kr).

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.