VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa alkoholmätaren 2021

Var rädd om dig och kör aldrig onykter. Med en alkoholmätare kan du kontrollera om du har kvar någon alkohol i blodet och på så sätt snabbt få svar om du är redo att sätta dig bakom ratten. Vi ger dig tre testvinnande alkoholmätare och tips på saker att tänka på inför köpet.

Vi har jämfört
  • Mätintervall.
  • Godkänd enligt.
  • Drifttemperatur.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dräger
Dräger Alcotest 3820
Bäst i test
Bäst i test
Dräger
Dräger Alcotest 3820
En testvinnande och lättanvänd alkoholmätare för privat bruk men godkänd enligt den professionella standarden.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Toppbetyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2018.
Testvinnare hos Testfakta 2017.
Testvinnare hos Teknikens Värld 2016, 2017.
Rekommenderas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Populärt val hos Kjell & Company.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Mätintervall: 0–5,00‰.
Godkänd enligt: EN 16280:2012, EN 15964:2011.
Drifttemperatur: -5 °C till +50 °C.
Skyddsklass: IP52.
Vikt: 130 gram.
Teknik: Bränslecell.
Fickstorlek.
Lättanvänd och tydlig display.
Kommer med 3 munstycken.
Batteri med lång livslängd.

Tyska Dräger är ett internationellt ledande företag inom medicin- och säkerhetsteknik som grundades redan 1889. Deras alkoholmätare används av polisen och de finns i flera olika prisklassen.

Dräger 3820 är ett resultat av en helt ny generation alkoholmätare: det är den första alkomätaren riktad mot den privata marknaden som är godkänd enligt både den privata standarden (EN1628O) och den professionella standarden (EN15964). Den har en mätprestanda och en snabbhet som är utmärkande jämfört med alla andra alkomätare på marknaden. Den har placerats bra på flera tester genom åren, bland annat hos Aftonbladet Plus och oberoende Testfakta vilket gör att vi utsett den till vår bäst i test. Den har en uppstartstid på fyra sekunder och en mätintervall på 0–5,00‰. Alkoholmätaren ger ett korrekt resultat i temperaturer från minut 5 grader till 50 plusgrader och enligt tester visar den jämna resultat. Den visar de tio senaste svaren.

Dräger 3820 är enligt tester enkel att använda trots sin avancerade teknik. Menyn är på svenska och mätaren manövreras med en enda knapp. Den får enkelt plats i fickan eller handväskan, och säljs med ett tillhörande lock som skyddar munstycket på ett hygieniskt sätt och tygpåse. Det inbyggda batteriet har en lång livslängd och apparaten stänger av sig automatiskt. Mätare behöver kalibrerar en gång om året och har en inbyggd klocka som varnar när det är dags.

  • Butiker & priser
  • Priser för Dräger Alcotest 3820 professionell alkomätare

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Dräger
Dräger 5820
Bästa premium
Bästa premium
Dräger
Dräger 5820
En alkoholmätare i premiumklassen med professionell standard.
Rekommenderas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Populärt val hos Kjell & Company.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Populärt val hos Prisjakt.
Mätintervall: 0–5,0‰.
Drifttemperatur: -5 °C till +50 °C.
Godkänd enligt: EN 16280:2012, EN 15964:2011.
Teknik: Bränslecell.
Skyddsklass: IP54.
Vikt: 150 gram.
Kompakt design.
Kan kontrollera om det finns alkohol i luften.
Lagrar de 100 senaste testerna.
Batteri som räcker till 1500 mätningar.
Kommer med 5 munstycken.

Dräger 5820 är en populär alkoholmätare av mycket hög klass för professionell användning, vilket gör att vi utsett den till vårt bästa premiumval. Den är dessutom rekommenderad av Motorförarnas Helnykterhetsförbund. Mätaren är större än sin lillasyster Dräger 3820 men mindre än polisens standardmätare Dräger 5820. Den är godkänd enligt både privat standard (EN-16280:2012) och professionell standard (EN-15964:2011). Den är redo att användas efter några sekunder, har en snabb responstid och ett precist svar som gör att du kan testa flera personer under kort tid. Du kan dessutom använda alkoholmätaren för att kontrollera om det finns alkohol i luften vilket är bra om personen är medvetslös. Mätaren kan användas i temperaturer från minut 5 grader till 50 plusgrader och har en mätintervall på 0–5,0‰.

Alkoholmätaren har en tydlig display som både visar och sparar de hundra senaste testresultaten. Mätaren drivs av ett CR123A-batteri som följer med och räcker upp till 1500 mätningar. Mätaren kommer med handledsrem, transportväska och tre munstycken. Den ska kalibreras var sjätte månad.

  • Butiker & priser
  • Priser för Dräger 5820 Alkomätare

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Dignita
Dignita Alkomätare AM 7000
Bästa lätta
Bästa lätta
Dignita
Dignita Alkomätare AM 7000
En prisvärd och pålitlig alkoholmätare för privat bruk.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Rekommenderas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Mätintervall: 0,00–5 ‰.
Godkänd enligt: EN-16280:2012.
Teknik: Bränslecell.
Vikt: 80 gram.
Utbytbara munstycken.

Dignita är ett svenskt teknik- och kunskapsföretag som gör säkerhetsfrämjande produkter som alkolås och alkoholmätare för att Sverige ska nå Nollvisionen. De finns även i Finland och Norge.

Dignita AM7000 är en prisvärd alkoholmätare som fått bra betyg på Aftonbladet Plus stora test om alkoholmätare. Den är dessutom rekommenderad av Motorförarnas nykterhetsförbund. Det är en liten och behändig alkoholmätare med bränslecellsteknik som är mycket tillförlitligt. Den är godkänd enligt EU-standarden EN16280:2012 som gäller för privat bruk.

Alkoholmätaren ger ett snabbt resultat och sparar de senaste tio testerna och har en mätintervall på 0,00–5 ‰. Enligt tester är skärmen mindre än andra alkoholmätare, men den är klart tillräcklig och ger tydliga instruktioner via ljud och displayen. Den talar om hur många dagar det är kvar till kalibreringen och varnar också när det är dags – vilket du gör en gång per år. Alkoholmätaren har en utbytbara munstycken.

  • Butiker & priser
  • Priser för Dignita Alkomätare AM 7000
    • Fri frakt över 625kr
      Sedan 2007
    • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
      30 dagars öppet köp

Ytterligare läsning

Bäst i test alkoholmätare - se tesvinnande alkoholmätare.

Köpguide

Har du varit på fest och druckit alkohol och planerar att köra dagen efter? Då är det också viktigt att du är i ett skick där du kan sätta dig bakom ratten, både för din skull men främst för andra trafikanternas. För att säkert veta att du är körbar kan du ta hjälp av en alkoholmätare – här får du all information du kan behöva för att välja rätt modell!

Vad är en alkoholmätare?

En alkoholmätare, alkometer eller alkomätare är ett mätinstrument som du använder för att kontrollera om du har alkohol i blodet. Den mäter alkoholnivån som är i utandningsluften och ger då en uppskattning av hur mycket alkohol du har i blodet. Den är oftast batteridriven och har en handhållen design. Ger mätaren utslag betyder det att alkoholnivån är för stor och bilen ska därför stå. Från början var det bara poliser som använde alkoholmätare vid trafikkontroller, men idag är det allt vanligare att även privatpersoner använder det. Huvudsyftet är oavsett att ta reda på om du är en lämplig förare – för att förhindra olyckor i trafiken.

Så fungerar en alkoholmätare

En alkoholmätare fungerar så att personen blåser i mätarens munstycke i flera sekunder. Det är den djupa andningsluften som används. Innehåller blodet en viss mängd alkohol ger mätaren utslag. Det finns även alkoholmätare som går att mäta alkoholen i luften om personen till exempel är medvetslös.

Olika mättekniker

En alkoholmätare kan ha olika tekniker för att mäta alkoholkoncentrationen. Här kommer de vanligaste.

Bränslecellsteknik – en teknik som de mest pålitliga mätarna använder. När du blåser i munstycket sker en kemisk reaktion i bränslesyran som gör att alkoholen förvandlas till ättika.

Halvledarcellsteknik – en teknik som används i billigare alkoholmätare. Mätaren reagerar på allt som innehåller någon form av kolväte.

Infraröd teknik – en teknik där du med hjälp av infrarött ljus, fotodetektor och en lins mäter och upptäcker alkohol i blodet. Detta är en mycket säker metod, men också dyr och inget en alkoholmätare för privatpersoner innehåller.

Kemisk mätning – en teknik som används vid engångstester. Det är ett enklare test som ger utslag vid en viss promillehalt, vanligtvis på 1,2 promille.

Olika sorters standarder

EU har tagit fram två standarder för alkoholmätare och när du ska köpa en bör den vara godkänd för antingen privat bruk eller professionellt bruk. Alla våra testvinnare uppfyller något av dessa krav. Är den godkänt för professionell bruk är den samtidigt godkänd för privat.

Privat bruk

För privat bruk måste mätaren uppfylla standarden SS‑EN 16280:2012. Många bra, men lite billigare modeller har den här standarden.

Professionellt bruk

För professionellt bruk måste mätaren uppfylla standarden SS-EN 15964:2011. Alla som används för professionellt har den här standarden, men det finns även modeller riktade för privat bruk som har den här standarden – dessa modeller ligger ofta på en högre prisnivå.

Egenskaper

En alkoholmätare kan ha flera olika egenskaper som kan vara bra att känna till för att du ska köpa rätt modell. Här kommer några av dem.

  • Enheten bör inte vara för stor eller väga för mycket utan ska kunna gå att hålla i handen.
  • Displayen ska vara lättläst och funktionerna enkla att förstå. Det kan vara en fördel om även tidigare testresultat syns på mätaren.
  • Ta reda på hur stor mätintervallen är. En bättre mätintervall är på 0–5,00‰.
  • Det är bra om mätaren fungerar även i mycket låga eller höga temperaturer. Det vanligaste är att den klarar från minut 5 grader upp till 50 plusgrader.
  • Ta reda på vilka tillbehör som kommer med, till exempel antal munstycken och om en skyddande väska ingår.
  • Kontrollera hur snabbt enheten kan ge svar.
  • Hos en bättre professionell alkoholmätare skiljer sig mätaren inte mer än 0,02 promille, medan en för privat kan skilja på upp till 0,05 promille. Ju mer specifik den kan vara desto säkrare är den.

Kalibrering av alkoholmätare

För att din alkoholmätare ska mäta rätt behöver den kalibreras med jämna mellanrum. Man brukar säga en till två gånger per år eller efter ett visst antal användningar. Kalibreringen sker alltid hos ett serviceställe och kan till exempel vara hos en återförsäljare. Om du inte kalibrerar din alkoholmätare kommer den inte att längre vara pålitlig och kan då visa fel testresultat. Detta gäller oavsett om du använt alkoholmätaren eller inte. Att kalibrera kostar några hundralappar beroende på vilka du väljer att gå till. Många alkoholmätare säger själva till när det är dags, så att du inte missar det. När du kalibrerar din alkoholmätare ingår oftast kontroll av instrumentets funktioner, en uppdatering av mjukvaran, rengöring och kalibrering av promillemätaren.

Alkohol och bilkörning

Det finns inga sätt att räkna ut hur mycket alkohol du förbränner eftersom det beror på vad du väger, kondition du har och ditt allmänna tillstånd för dagen. Därför är det bättre och säkrare att ta hjälp av en alkoholmätare. Gränsen för rattfylleri är om du har 0,10 milligram alkohol i din utandningsluft, vilket motsvarar 0,2 promille i blodet. Om alkoholmätaren ger ett högre utslag än vad som är tillåtet ska du alltid låta bilen stå eller låta någon annan köra.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • En alkoholmätare är mätare som kontrollerar om du har någon alkohol i blodet. Du blåser i mätarens munstycke i några sekunder så att utandningsluften registreras.
  • För att alkoholmätare ska mäta korrekt ska den kalibreras en till två gånger per år eller efter antal användningar beroende på vilken modell du har. Många mätare säger till när det är dags att kalibrera och detta sker på ett serviceställe.
  • Vi har valt att utse Dräger 3820 till den alkoholmätare som är bäst i test. Det är en alkoholmätare för privat bruk som är godkänd enligt den professionella standarden. Vi har med två av Drägers alkoholmätare bland våra testvinnare och det är ett av de mest kända företagen som tillverkar alkoholmätare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dräger Dräger Alcotest 3820