VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 1 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test - Här är den bästa luftfuktaren 2024

När graderna sjunker är det vanligt att inomhusluften blir torrare. Då ska du köpa en luftfuktare som ger dig ett bättre inomhusklimat. Ta del av testvinnande luftfuktare och läs vår köpguide för att göra ditt val lättare.

Vi har jämfört
 • Den maximala ytan på rummet.
 • Volym på vattentanken.
 • Hur mycket den klarar i timmen.
 • Ljudvolym.
 • Storlek och vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
SmartMi
Smartmi Humidifier Rainforest
SmartMi Smartmi Humidifier Rainforest - Test
Bäst i test
SmartMi
Smartmi Humidifier Rainforest
Luftfuktare i en unik design med bra räckvidd och smarta funktioner.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Max lokalyta: 32 m².
Volym på vattentanken: 3 liter.
Befuktningsgrad: 200 ml/timme.
Ljudvolym: 50 dB.
Storlek: 220 x 220 x 422 mm.
Vikt: 3,3 kg.
Tre hastigheter.
Timerfunktion.

Smartmi Rainforest är en unikt designad luftfuktare med genomskinlig cylinder där du kan se vattendropparna som bildar en vattenridå. Du ser vattnet rinna ner och effekten blir en frisk och fuktig luft i rummet.

När M3 Sveriges Prylsajt testade större och mindre luftfuktare kom den på delad första plats med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som effektiv och marknadens snyggaste modell.

När Prisjakts experter utsåg en topplista kom Smartmi Rainforest på första plats. De rekommenderar den till dig som vill ha en annorlunda men snygg modell som klarar det den lovar.

I ett test hos Bygghemma.se utsågs den också till testvinnare, med betyget 8,9 av 10. Enligt dem passar den dig som vill ha en luftfuktare med hög räckvidd och smarta funktioner.

Luftfuktaren består av tre delar – en vattentank, ett filter och en motoriserad huvudenhet. Den har flera skiktfilter som skala bort luftföroreningar och hämmar bakterier. Den har en vattentank på tre liter, en befuktningskapacitet på upp till 200mL/h och ger upp till 15 timmars användning. Den har en kapacitet att rena rum som är upp till 32 kvadratmeter stora. När vattentanken är tom stänger apparaten automatiskt av sig.

Välj mellan tre inställningar – autoläge, maximalläge och nattläge. Du kan styra maskinen med en app till mobiltelefonen, men också via röstassistent.

Det är lätt att använda, ta isär, montera och göra rent luftfuktare. Den har dessutom ett självrengöringsläge. Den är 220 x 220 x 422 millimeter och väger 3,3 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa stora rum Test.se - Bästa stora rum
Philips
PHILIPS HU4813/10 Luftfuktare
Philips PHILIPS HU4813/10 Luftfuktare - Test
Bästa stora rum
Philips
PHILIPS HU4813/10 Luftfuktare
En luftfuktare med NanoCloud-teknologi som sprider 99 % färre bakterier.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Testvinnare hos Expressen/Leva & Bo 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Högt kundbetyg hos Mediamarkt.se.
Max lokalyta: 44 m².
Volym på vattentanken: 2 liter.
Befuktningsgrad: 300 ml/timme.
Ljudvolym: 34 dB(A).
Storlek: L 249 x B 249 x H 339 mm.
Vikt: 3,09 kg.
360-gradig design.
Tre hastigheter.
Timer på 1, 4 eller 8 timmar.

Philips är ett holländskt företag som sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ, tillförlitlig och innovativ teknik. Det är ett av världens största elektroniktillverkare och huvudkontoret ligger i Amsterdam.

Philips HU4813 är en avancerad luftfuktare för hemmabruk som passar till en maximal yta om 44 kvadratmeter och ger 300 milliliter ånga i timmen. Den blev testvinnande på ett stort test om luftfuktare hos Expressen/Leva & Bo. Luftfuktaren blev testvinnare hos hos Bastihemmet.se och är ett populärt hos både Prisjakt och Pricerunner.

Luftfuktaren sänker både närvaron av bakterier och damm, gör huden mjukare och minskar risken för torra ögon. Den håller luftfuktigheten på en bra nivå med hjälp av NanoCloud-teknologi, som använder sig av en naturlig avdunstningsprocess. Den drar in torr luft, lägger till vattenmolekyler i luften och släpper sedan ut fuktad luft. Den hettar dessutom inte upp vattnet i den två liter stora tanken som många andra gör, vilket minskar risken för eventuella brännskador.

Tack vare sin 360-gradiga design fördelas luften till hela rummet. Du kan ställa i en timer på en, fyra eller åtta timmar. Luftfuktaren har en tyst och behaglig ljudvolym på 34 decibel, som är mindre en viskning.

Enligt test är den lätt att rengöra efter användning och lämnar inte heller fuktfläktar på väggen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Philips
PHILIPS HU3916/10 Luftfuktare
Philips PHILIPS HU3916/10 Luftfuktare - Test
Bästa premium
Philips
PHILIPS HU3916/10 Luftfuktare
Luftfuktare som med NanoCloud-teknik kan fukta rum upp till 45 m².
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max lokalyta: 45 m².
Volym på vattentanken: 3 liter.
Befuktningsgrad: 300 ml/timme.
Storlek: L 311 x B 311 x H 422 mm.
Vikt: 2,61 kg.
360-gradig design.
Tre hastigheter.
Timer på 1-9 timmar.
Finns viloläge.
2 års garanti.

Philips är ett holländskt företag som sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ, tillförlitlig och innovativ teknik. Det är ett av världens största elektroniktillverkare och huvudkontoret ligger i Amsterdam.

Philips HU3916/10 är en luftfuktare som tillhör Philips 3000-serie. Det är en av de luftfuktare som fått högst betyg på test hos M3 Sveriges Prylsajt. Den beskrivs som en avancerad kvalitetsmaskin med snygg design, lätt att använda och med effektiv luftfuktning.

Med den här luftfuktaren är det lätt att fylla hemmet med ren och fin luft. Den har en NanoCloud-teknik som fuktar luften utan att ge något vitt damm och ger upp till 99 procent färre bakterier. En 360-graders diffusor fördelar luften jämnt över hela rummet.

Den har en kapacitet att lufta rum upp till 45 kvadratmeter och har en luftfuktningsgrad på 300 ml/timme. Välj mellan tre olika fläkthastigheter eller använd de automatiska inställningarna. Vattentanken är på tre liter och håller i flera timmar. När vattnet är slut stänger luftfuktaren automatiskt av sig och påfyllning sker genom att du lyfter på överdelen.

Du ser luftfuktigheten i realtid på en digital display på ovansidan av maskinen. Här finns även information om vattennivå, timer och läge. De finns en timer på 1-9 timmar och även ett viloläge som gör den tystare. Du behöver rengöra filtret med jämna mellanrum och ersätta det efter sex månader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Wilfa
Wilfa HU-4W
Wilfa Wilfa HU-4W - Test
Bästa budget
Wilfa
Wilfa HU-4W
En prisvärd luftfuktare med ultraljud och doftfunktion.
Bästa budget på test hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Expressen/Leva & Bo 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt betyg hos Pricerunner.
Max lokalyta: 20 m².
Volym på vattentanken: 2 liter.
Befuktningsgrad: 200 ml/timme.
Storlek: B 210 x D 130 x 250 mm.
Vikt: 0,96 kg.
Justerbar fuktighetsnivå.
Kan användas med eterisk olja.
Snygg design.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner till blenders, brödrostar, våffeljärn, glassmaskiner – och luftfuktare.

Är du ute efter en prisvärd med snygg luftfuktare rekommenderar vi Wilfa HU-4W, som kom på andra plats på ett stort test om luftfuktare hos Expressen/Leva & Bo. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och hos Bästihemmet.se utsågs den till bästa budget. Dessutom är luftfuktaren liten och platsbesparande och passar bra för dig som vill att den ska smälta in hemma. Den maximala lokalytan är på 20 kvadratmeter.

Detta är en ultraljusmodell som producerar kall dimma som lätt absorberas av luften i rummet. Vattentanken är på två liter och fuktaren ger 200 milliliter kall ånga i timmen. Mängden fuktighetsnivå kan justeras genom att du vrider på ett vred. Vill du samtidigt att det ska lukta gott kan du använda några droppar eterisk olja som sprider en god doft i rummet. Luftfuktaren är tyst, säker och enligt test också lätt att göra rent.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Beurer
Beurer LB 37
Bästa lilla
Bästa lilla
Beurer
Beurer LB 37
En liten och tystgående luftfuktare som passar till det mindre rummet.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Bra betyg på test hos Bastihemmet.se 2023.
Tredje plats på test hos Expressen/Leva & Bo 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Whiteaway.se.
Max lokalyta: 20 m².
Volym på vattentanken: 2 liter.
Befuktningsgrad: 200 ml/timme.
Ljudvolym: 35 dB(A).
Storlek: H 255 x B 110 x D 210 mm.
Vikt: 1,19 kg.
Har bekvämt nattläge.
Kan användas med aromaoljor.
Rengöringsborste ingår.

Tyska Beurer tillverkar elektriska produkter inom hälsa och välbefinnande, till hela familjen. Företaget grundades 1919 och specialiserade sig först på elektriska filtar och gör idag bland annat febertermometrar, blodtrycksmätare, badrums- och köksvågar, TENS-apparater och luftfuktare.

Är du ute efter en liten luftfuktare rekommenderar vi Beurer LB 37, som finns i vitt och toffiefärgat. Den passar till rum upp till 20 kvadratmeter och luftfuktar via ultraljudsfördelning upp till 200 milliliter i timmen.

Den kom på en tredje plats hos Expressen/Leva & Bo och är ett populärt val hos bland annat Prisjakt och Pricerunner. Hos M3 Sveriges Prylsajt kom den på delad andra plats med betyget 4 av 5. Av dem beskrivs den som snygg och diskret för stora rum. 

Enligt test är luftfuktaren bra för sovrummet eftersom den är mycket tystgående. Den har även nattläge så att ljudet blir lägre och en knapp utan belysning. Den avtagbara vattentanken är på två liter och är enkel att fylla på. Du kan även droppa i aromaoljor för att sprida en god doft i rummet. I priset ingår en praktisk rengöringsborste.

 • Butiker & priser
 • Beurer LB 37 toffie
 • Priser för Beurer LB 37 vit
  • Din butik på nätet för allt inom hälsa och välmående
   Fri frakt över 100 kr, snabb leverans
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
 • Beurer LB 37 toffie

Bästa volym Test.se - Bästa volym
Wilfa
Wilfa Hue-6B
Wilfa Wilfa Hue-6B - Test
Bästa volym
Wilfa
Wilfa Hue-6B
Luftfuktare för dig som vill ha en hög kapacitet till större rum.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2021.
Populärt val hos Netonnet.se.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max lokalyta: 40 m².
Volym på vattentanken: 6 liter.
Befuktningsgrad: 400 ml/timme.
Ljudvolym: 45 dB(A).
Storlek: H 380 x B 244 x D 338 mm.
Vikt: 3,2 kg.
Timerfunktion.
Justerbar luftfuktighet.
Display.

Det norska företaget Wilfa grundades 1948 och är idag en av de ledande leverantörerna i Norden av små elektriska produkter. De har fokus på design, kvalitet, säkerhet och innovation. De gör allt från kaffemaskiner till blenders, brödrostar, våffeljärn, glassmaskiner – och luftfuktare.

Wilfa HUE-6B är en ultrasonisk luftfuktare som producerar varm eller kall ånga. Den fick betyget 9,1 av 10 och utsågs till testvinnare på test hos Bygghemma.se i ett jämförande test om luftfuktare. Den har en hög kapacitet med en vattentank på sex liter och klarar rum upp till 40 kvadratmeter. Du har även möjlighet att ställa in önskad luftfuktighet där max är 400 milliliter per timme.

Luftfuktaren är utrustad med en display som gör det lätt att komma igång och en praktisk timerfunktion på en till 12 timmar. Vattnet renas med jonisering som gör att du inte får du några bakterier i luften.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test luftfuktare - se testvinnande luftfuktare.

Köpguide luftfuktare

Vi spenderar den största delen av vår tid inomhus. Då vill vi också se till att luften vi andas är både fräsch och syrerik. Har du torr luft hemma eller problem med torra ögon, irriterande hud, sömnsvårigheter eller kanske ofta blir sjuk? Då kan en luftfuktare vara en bra lösning till dig – en maskin som ger dig ett bättre inomhusklimat.

Så fungerar en luftfuktare

En luftfuktare bidrar till att ditt hem får en högre luftfuktighet, detta genom att tillsätta mer fukt i luften. Du fyller luktfuktarens tank med vatten, som sedan förångas och absorberas i luften. Det finns luftfuktare med antingen kall eller varm ånga. Vid kall ånga använder sig luftfuktaren av en ultrasonisk teknik – en metallskiva som vibrerar med en ultrasonisk frekvens. Den varma ångan produceras genom att vattnet värms upp och förångas.

Fördelar med en luftfuktare

Har du ett hem med torr luft finns det bara fördelar med att köpa en luftfuktare och kroppen mår bäst i en luftfuktighet om 40 till 50 procent. Att gå runt med problem som enkelt kan åtgärdas är rätt onödigt. Genom att använda en luftfuktare blir huden mjukare och mindre torr, naglarna bryts inte lika lätt och du kan få mindre problem med torra ögon. Luftfuktaren är dessutom bra för hälsan. Människor med astma eller annan allergi kan få svårare att andas under vinterhalvåret då luften blir torrare, och då är en luftfuktare ett bra hjälpmedel. Även växter och trämöbler mår bättre av att luftfuktigheten är högre.

Detta motverkar en luftfuktare:

 • Torra eller svidande ögon.
 • Torra slemhinnor.
 • Irriterande hud.
 • Problem med sömnen.
 • Andningsproblem för astmatiker.
 • Växter som dör.
 • Sprickor i trämöbler.

Luftfuktare eller luftrenare – vad är skillnaden?

Har du koll på vad skillnaden mellan luftfuktare och luftrenare är? En luftfuktare ökar luftfuktigheten i rummet genom ånga medan en luftrenare istället rengör luften från föroreningar, damm och andra besvärliga partiklar. Har du behov av både och finns det även kombinerade enheter.

Luftfuktarens egenskaper

Luftfuktaren har lite olika egenskaper och funktioner som du kan kika på när du väljer din modell.

Volym på vattentanken

Luftfuktaren har en behållare som du fyller på vatten och en vanlig volym ligger på två liter.

Befuktningsgraden

Befuktningsgraden säger hur mycket fukt luftfuktaren ger ut i timmen. En vanlig effekt är runt 200-400 milliliter i timmen.

Möjlighet att tillsätta doft

Upplever du att ditt hem luktar dåligt? Hos vissa luftfuktare kan du även tillsätta några droppar med aromaolja i vattnet för att få en god doft i rummet som sprids med ångan.

Nattläge

Planerar du att ha luftfuktaren i sovrummet är det bra om det finns ett nattläge, som till exempel sänker ljudnivån.

Timer eller automatisk avstängning

Vissa luftfuktare har en timer så att du själv kan ställa in hur länge den ska gå. Andra stänger automatiskt av sig när luften har nått önskad nivå.

Luftfuktigheten ska vara lagom

Det är viktigt att luftfuktigheten varken är för låg eller för hög. En för låg luftfuktighet kan orsakas av kall utomhusluft som värms upp och det gör att du lättare kan bli sjuk. Du kan också få torra ögon, hud och slemhinnor. En för hög luftfuktighet kan ge bakterier och orsaka svamp, mögel och skadedjur.

 • Låg luftfuktighet – under 40 procent.
 • Normal luftfuktighet – mellan 40 och 60 procent.
 • Hög luftfuktighet – över 60 procent.

Rengöring av luftfuktare

För att det inte ska uppstå bakterier är det viktigt att rengöra luftfuktaren regelbundet. Det gör du genom att se till att vattnet är rent och fräscht och att alla filter är rena.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En luftfuktare är en maskin som gör att ditt hem får en högre luftfuktighet vilket bidrar till ett bättre inomhusklimat. Du fyller en vattentank med vatten som producerar ånga, som sedan absorberas i luften.
 • En luftfuktare gör luften fuktigare och ger ditt hem en högre luftfuktighet. Luftfuktare kan hindra besvär som uppstår när luften inte är tillräckligt fuktig, som till exempel torra ögon, irriterad hy eller sömnsvårigheter.
 • Vi har valt att utse Smartmi Rainforest till den luftfuktare som är bäst i test. Det är en luftfuktare för rum upp till 32 kvadratmeter som ger 200 milliliter ånga i timmen. Den har en unik design som också gör den snygg att ha hemma.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
SmartMi Smartmi Humidifier Rainforest
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng