VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 Januari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa eltandborste – vilken är bäst i test 2022?

Är du ute efter en ny eltandborste? Här kan du hitta de bästa modellerna och samtidigt lära dig mer om eltandborstar.

Vi har jämfört
 • Inställningar.
 • Borst-assistans.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Oral-B
Oral-B Genius 10000N
Bäst i test
Bäst i test
Oral-B
Oral-B Genius 10000N
Intelligent eltandborste som enkelt kopplas till en app.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2021.
Bäst i test hos Råd & Rön 2020.
Sex olika borstfunktioner.
Med timer.
Inbyggd trycksensor.
Har app-stöd.

Oral-B är en världsledande tillverkare inom tandhälsa och gör såväl manuella tandborstar som eltandborstar. Med tanke på varumärkets position på marknaden är därmed ingen slump att flera tandborstar som vi har utsett till testvinnare är från just Oral-B.

Oral-B Genius 10000N utsågs 2020 till testvinnare hos Råd & Rön med betyget 77 av 100. Tandborsten tillhör Oral-B:s Genius-serie har har artificiell intelligens. Eltandborstarna i den här här serien ger dig en heltäckande rengöring av tänderna vid varje användning. I ett test hos Pricerunner kom tandborsten på en fjärde plats och beskrivs som en praktiskt och effektiv tandborste som är genialisk.

Eltandborsten har en intelligent borstningssystem som skyddar ditt tandkött och säkerställer att dina tänder blir borstade enligt tandvårdens rekommendationer. Den har sex olika borstningsfunktioner för att du ska kunna anpassa din tandborstning. Oral-B Genius 10000N kommer med fyra olika borsthuvuden.

Du kopplar enkelt eltandborsten till din mobiltelefon för att få en översikt över tandborstningen via en app. Det medföljer även en hållare till telefonen för en bekväm användning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Oral-B Genius 10000N
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Oral-B
Oral-B iO series 9
Bästa premium
Bästa premium
Oral-B
Oral-B iO series 9
En avancerad eltandborste som hjälper dig till perfekt borstning med hjälp av AI-teknik.
Bästa premiumval i test hos Pricerunner 2021.
Bästa premiumval i test hos Bäst-i-test.se 2021.
Rekommenderas av Smartworld 2021.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Sju olika borstlägen.
3D hundspårning med AI-teknik.
Interaktiv färgdisplay.
Snabbladdning.

Oral-B är en världsledande tillverkare inom tandhälsa och gör såväl manuella tandborstar som eltandborstar. Med tanke på varumärkets position på marknaden är det ingen slump att vi flera tandborstar som vi har utsett till testvinnare är från just Oral-B.

Den avancerade tandborsten iO series 9 från Oral-B:s mest avancerade serie lovar den bästa rengöringen med hjälp av avancerad io-teknik, inom en vecka har du 100 % friskare tandkött. 3D-spårningen övervakar tandborstningen med hjälp av AI-teknik och guidar dig till noggrann tandborstning där ingen tand glöms bort. Den interaktiva färgdisplayen visar bland annat bortningsläge och påminner om när det är dags att byta borsthuvud.

De sju olika borstinställningarna som finns är: daglig rengöring, intensiv rengöring, superkänslig rengöring, mjuk rengöring, tandköttsvård, tungskrapa och vitgörande. Det finns en snabbladdningsfunktion som laddar tandborsten på cirka tre timmar. I köpet ingår en iO9-handtag, ett borsthuvud, en laddare, tandborsthållare och ett resefodral med laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Oral-B iO series 9
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Oral-B
Oral-B Pro 2 2000N
Bästa budget
Bästa budget
Oral-B
Oral-B Pro 2 2000N
Testvinnande eltandborste som är mycket populär bland konsumenter.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Två olika borstlägen.
Tvåminuters timer som vibrerar var 30 sekund.
Inbyggd trycksensor.

Oral-B är en världsledande tillverkare inom tandhälsa och gör såväl manuella tandborstar som eltandborstar. Med tanke på varumärkets position på marknaden är därmed ingen slump att flera tandborstar som vi har utsett till testvinnare är från just Oral-B.

Oral-B Pro 2 2000N
är en testvinnande eltandborste som även fått mycket positiva kundrecensioner, bland annat på Pricerunner där den får 4,5/5 i betyg baserat på över 5000 kundomdömen. Den är ett populärt val bland eltandborstarna hos Prisjakt.  I ett test hos Bäst-i-test.se blev den testvinnare och fick omdömet prisvärd funktionell eltandborste med hög effektivitet. I ett test hos Pricerunner utsågs den också till bästa tandborsten. 

Tandborsten är högeffektiv och tar bort upp till 100% mer plack än en manuell tandborste. Det finns två inställningar, Daily clean och Gum care, som är anpassade för tänder och tandkött. Tvåminuters-timern vibrerar var 30:e sekund vilket signalerar när det är dags att byta läge på tandborsten i munnen. Förpackningen innehåller ett eltandborsthandtag, ett borsthuvud och en laddstation.

 • Butiker & priser
 • Priser för Oral-B Pro 2 2000N
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Köpguide eltandborste

Att borsta tänderna är en viktig del av den personliga hygienen och något du gör för att få bort alla bakterier som kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. De allra flesta tandläkare rekommenderar eltandborste framför en vanlig tandborste, eftersom de borstar mer effektivt. De gör det lättare för dig att hålla ordning på din munhygien, ofta med hjälp av smarta finesser och funktioner! Vill du ha ett fräsch och fint leende? Här hjälper vi dig att välja rätt eltandborste.

Så fungerar en eltandborste

Det som framför allt gör en elektrisk tandborste så effektiv är hastigheten borsthuvudet roterar i och sättet det rör sig på. Vissa modeller pulserar och vibrerar för att effektivt avlägsna plack och sköta om ditt tandkött, medan andra utför så kallade oscillierande rörelser (vilka härmar borströrelserna du själv gör när du borstar med en vanlig tandborste) som borstar dina tänder utan att du själv behöver utföra borströrelsen. Båda dessa två tekniker är mer effektiva än manuell tandborstning, och minimerar risken för att du ska borsta dina tänder på ett felaktigt sätt.

 • Oral-B:s eltandborstar pulserar och roterar i en oscillerande rörelse.
 • Philips eltandborstar vibrerar i en sonisk pulserande rörelse.

Så borstar du tänderna med eltandborste

Det är viktigt att borsta tänderna regelbundet två gånger om dagen, morgon och kväll. Borsta i minst två minuter, fördelat på en minut i övre käken och en minut i den undre. Som regel ska du använda en centimeter tandkräm för varje käke. Tandborstningen bör ske metodiskt och du ska borsta tand för tand. Börja med med biytorna i överkäken, sedan yttersidan och efter det insidan av tänderna. Upprepa sedan proceduren i överkäken. Eltandborsten ska vila i 45 graders vinkel mot varje tand i cirka fyra sekunder. När du låter tungan glida över tänderna ska rena tänder få en yta som känns glatt. Ett tips för att komma åt längst in och bakom visdomständerna är att stänga munnen något för då slappnar du av i käke och kind. När du har borstat klart ska du spotta ut tandkrämen men undvika att skölja munnen eller dricka eftersom detta tar bort flouret som ger skydd åt dina tänder.


Fördelar med eltandborste

Det finns många fördelar med att använda sig av en eltandborste när du ska borsta dina tänder.

Effektivare tandborstning

Att borsta tänderna med en eltandborste är effektivt eftersom borsten roterar eller pulserar i hög hastighet. Det gör att tänderna både blir renare och att missfärgningar från till exempel kaffe och tobak lättare försvinner jämfört med en manuell tandborste.

Du kommer åt bättre

Tack vare formen på en eltandborste kommer du dessutom åt bättre än med en vanlig tandborste.

Skonsammare än vanlig tandborstning

Utöver att borsta dina tänder mer effektivt gör eltandborsten även jobbet skonsammare. Det är svårare att borsta för hårt med en eltandborste, och många modeller har dessutom en trycksensor som säger ifrån om du ändå skulle råka göra det. Eftersom tandborsthuvudet på ett eller annat sätt rör på sig hjälper det dig att utföra de rörelser som behövs för att tänderna ska bli riktigt rengjorda, vilket i sin tur också minimerar risken för att göra fel. För dig med ett känsligt tandkött är därför en eltandborste en extra bra idé!

Mer ekonomiskt

Att investera i en eltandborste är dyrare än att köpa en ny vanlig tandborste. Däremot blir det billigare i längden, då du bara byter ut borsthuvudena.

Hur länge håller en eltandborste?

En eltandborste har lång batteritid, några månader är inte ovanligt. Det vanligaste är dock att förvara tandborsten i laddstället, så batteritiden brukar inte vara några problem.

Din budget är avgörande för vad tandborsten klarar av

Alla eltandborstar, oavsett prisklass och finesser, är mer effektiva än en manuell tandborste. Ett högre pris betyder inte nödvändigtvis att tandborstens borstning i sig är bättre, utan att den har fler finesser och mer teknik, som i sin tur eventuellt kan göra tandborstningen ännu mer effektiv eller bättre. Basfunktionerna är många gånger liknande, med antingen soniska eller oscillierande borströrelser. Andra funktioner som går att finna i de lägre prisklasserna är till exempel en timer som talar om för dig när du har borstat länge nog och en trycksensor som varnar när du borstar för hårt. Går du upp en prisklass eller två så kan det utöver det också finnas ett särskilt program för tandköttet och andra finurliga program, och värstingmodellerna erbjuder en app som hjälper dig att helt och fullt hålla koll på hur du borstar dina tänder.

Billig är också bra!

Det går med andra att lägga stora pengar på en eltandborste, men det är inte nödvändigt. Även billigare och mindre kända märken ger ett godkänt resultat, men de håller i regel inte lika länge, har färre specialfunktioner och kan vara svårare att hitta nya tandborsthuvuden till. Vill du köpa en billigare modell med bara de mest grundläggande funktionerna bör du därför välja en budgetvariant från något av de större märkena.

Så får du en god munhygien

Eltandborste eller ej, för en riktigt god munhygien krävs det ändå att du gör ditt! Detta ska du göra:

 • Byt tandborsthuvudet var tredje till fjärde månad, och borsta tänderna i två minuter två gånger om dagen.
 • Börja med framsidan av tandraden, gå sedan vidare till baksidan och sluta med ”tuggsidan”.
 • Ta inte för lite tandkräm; tryck ut tandkräm i storleken av en ärta så har du så det räcker.
 • För att fluoren i tandkrämen ska hinna verka ordentligt ska du helst inte skölja munnen eller dricka något den närmsta tiden efter tandborstningen.
 • Kom ihåg tandtråden som hjälper till att ta bort svåråtkomliga matrester mellan tänderna. Använd tandtråd innan du borstar tänderna så att bakterier och matrester inte ligger kvar efteråt.
 • Borsta inte tänderna direkt efter att du ätit eller druckit något surt som till exempel apelsinjuice. Vänta gärna en timme eftersom syran försvagar emaljen och gör att tänderna kan skadas.

Skötselråd av eltandborste

För att din eltandborste ska hålla sig fräsch behöver du ta hand om den på rätt sätt genom att byta borsthuvud regelbundet. Enligt rekommendationer ska detta göras var tredje till fjärde månad, eller oftare om borststråna är böjda. Munstycket ska efter varje användning sköljas under rinnande vatten för att avlägsna eventuella tandborstrester.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2019)

Bäst-i-test har testat 14 olika eltandborstar. Förstaplatsen tar Oral-B Pro 2000. Den tillhör Brauns Pro-serie men är en grundmodell utan tillbehör, app, timers, etc. Men den är i grunden samma eltandborste med samma motoreffekt vilket gör den mycket prisvärd. Den är skön att hålla i, och borsthuvudet gör det lätt att komma åt överallt. Om du borstar för hårt börjar en varningslampa lysa, en riktigt smart funktion! Om du har problem med tex tandsten så kan det vara värt att köpa en dyrare modell enligt testpanelen. Men om du vill ha en vanlig eltandborste som har riktigt bra prestanda utan att vara "extra allt" så är denna modell helt perfekt.

På andraplats är premiumborsten Oral-B Genius 10000N. Denna borste har allt, kan man säga, men den kostar ganska mycket. Den har ett laddställ, fyra medföljande borsthuvuden, app och hållare för din smartphone. Själva borstningen blir jättebra och du blir guidad med hjälp av ljud och blinkningar. Både när du borstar för hårt och när det är dags att byta till andra sidan i munnen. Den är riktigt kraftfull och imponerande för den vana eltandborstanvändaren.

På tredjeplatsen är Oral-B Genius 9000 som är en av marknadens bästa eltandborstar och har flera smarta tillbehör. Appen är riktigt bra och gör faktiskt borstningen roligare eftersom du får en skräddarsydd bostningsrutin och får direktiv på vad och hur du ska göra det. Det följer med en hållare för mobilen och den har flera borstningsprogram.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Precis som med en vanlig tandborste rekommenderas att man borstar tänderna cirka två minuter per tillfälle med sin eltandborste. Håll sedan gärna eltandborsten med ett lätt grepp och tänk på att du inte behöver dra den fram och tillbaka likt med en manuell tandborste. I stället för du långsamt eltandborsten över tänderna och låter den oscillerande rörelsen göra jobbet.
 • Även barn kan använda eltandborste, det kan dock vara bra att barnet är åtminstone tre år gammalt innan användning. Ofta anges en rekommenderad ålder på respektive produkt. Tänk på att du som vuxen kan behöva vara behjälplig med tandborstningen, oavsett om det är en eltandborste eller manuell tandborste, fram till ditt barn är tio-tolv år gammalt.
 • Vi har valt att utse Oral-B Genius 10000N till den eltandborste som är bäst i test. Eltandborsten har både fått positiva omdömen och vunnit Råd & Röns jämförande test.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Oral-B Oral-B Genius 10000N