Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.

Test av eltandborste

elektronik uppdaterad 22:e Februari, 2016, Baserad på 10 testkällor.

När du köper en eltandborste, bör du fundera på vilka funktioner du skulle vilja ha, men först och främst bör du fundera på hur mycket din eltandborste får lov att kosta. Priserna kan sträcka sig från ca 200 kronor upp till flera tusenlappar beroende på vilka funktioner som finns, dess tillverkare och en del andra faktorer.

Sen kan det också vara bra och tänka på vilken teknik du vill ha på din tandborste. Den soniska tekniken eller den som erbjuder snurrande borsthuvuden. Dagens utvecklade kunskap om tandhygien erbjuder oss en lång rad olika varianter av eltandborstar.

Test.se rekommenderar

Oral-B Vitality Precision Clean - bäst i test bland Eltandborste 2017
Oral-B Vitality Precision Clean, bäst i test.

Oral-B Vitality Precision Clean - Vi på Test.se väljer att rekommendera eltanborsten Vitality Precision Clean från Oral-B. Tandborsten formar sig runt varje tand för komplett rengöring och förbättrad munhygien. Med 7600 oscillerande rörelser i minuten är Precision Clean betydligt mer effektiv än en vanlig tandborste. Tandborsten tar bort både plack och missfärgningar, samtidigt som den är skonsam mot tänder och tandkött. Med den ergonomiska designen får man dessutom en bra användarvänlighet. Efter att batteriet fulladdats kan man använda den i lite mer än 30 minuter och med den inbyggda timern stängs tandborsten efter 2 minuters borstning.

Bästa pris Bästa pris

Eltandborste - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hus & Hem

Publicerad

Vissa eltandborstar ska ge vitare tänder på en vecka, andra behöver en app. Hus & Hem har testat sex modeller och hittade en som är både användarvänlig och effektiv. Ny teknik som för utvecklingen framåt är ofta positivt. Men att sköta tandborstningen med hjälp av Bluetooth-teknik och en app känns inte som någon succé, visar testresultatet. Med högst betyg fick Philips Flexcare Platinum förstaplats. Tandborsten indikerar tydligt vilket borst läge den är inställd på och funktionen för rengöring av tandkött fungerar mycket bra. Bäst effekt vid högsta intensitet på respektive läge. En nackdel är att det är något högt ljud vid högsta intensitet. Philips Diamond Clean tar andraplats med en gedigen design med ett högt kvalitetsintryck. Borsten kommer åt bra överallt. Funktionerna syns bara när borsten sätts på och borsten är svår att stänga av snabbt. Diamond Clean utlovar vitare tänder, men testpanelen upplevde ingen skillnad. Braun Oral-B Pro 6000 hamnar på tredjeplats och det är möjligt att koppla denna modell till en app som berättar hur du bör borsta tänderna. Funktionen känns dock krånglig. Här finns många lägen, men det är svårt att komma åt bakom kindtänderna.

Vinnare i det här testet

Expressen Allt om resor

Publicerad

Effektiv, enkel och driftsäker är några detaljer som är viktiga i valet av den perfekta eltandborsten. Har den dessutom ett smart och lättpackat resefodral som inte väger allt för mycket, får den max poäng av testpanelen på Allt om resor. Bäst i test är Philips eltandborste Sonicare Diamond-Clean som är en smart och tystgående tandborste med USB-laddare och ett snyggt resefodral. Här finns ett sinnrikt rengöringssystem som för in vätska mellan tänder och längs tandköttskanten så att det blir rent. Dessutom har den en överskådlig display och är lätt att göra ren. Oral-B Black 7000 tar andraplats. Tandborsten har massor av funktioner, den rengör effektivt, kommer åt överallt och har en smart trycksensor som reglerar för hårt tryck. Minus poäng för att den är lite väl tung med resefodral, borste och laddare (570 gram). Även på tredjeplats hamnar Braun med Oral-B 6000. Modellen har många rengöringsfunktioner, vilket inkluderar en sensor som varnar om man trycker för hårt, liksom Black 7000. Eltandborsten är lättanvänd, men mer krävande om man ska använda appen som individuell guidning. Minus poäng för att den ligger tungt i handen och låter lite väl mycket.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus testar tre eldrivna tandborstar i den lägre prisklassen, som kostar under 300 kronor. De tre tandborstar som är med i testet är från kända märken: Colgate, Oral-B och Philips. De fungerar olika rent mekaniskt – den från Oral-B roterar, medan de övriga har en vibrerande rörelse. I första delmomentet testas varje tandborste av tre vanliga konsumenter under fyra dagar. Favoriten blev tandborsten från Oral-B med högst helhetsbetyg. I deltest 2 testas borstarnas uppladdningstid och det skiljer sig mycket. Colgate-borsten tar 10 timmar, Oral-B tar 16 timmar och Philips tar hela 30 timmar! Sedan mäts hur länge batteriet räcker genom att starta alla tandborstarna samtidigt. Philips och Colgate har en timer som stänger av borsten efter två minuter och då startas de igen. Philips batteri är överlägset och håller i 3 timmar och 22 minuter. Lägst tid har Colgate med 38 minuter, men det är också borsten som laddas snabbast. I sista delmomentet testas borstarnas effektivitet i rengöring. Sebastian Malmqvist (legitimerad tandhygienist och universitetsadjunkt) får bedöma hur väl eltandborstarna gör rent tänderna. Skillnaderna mellan märkena blir tydlig: Oral-B minskar bakteriebeläggningen med 75 procentenheter, Philips med 52 och Colgate med 26. Överlägset bäst batteritid har alltså Philips, men eftersom Oral-B rengör bäst och blev testpersonernas favorit blev den testets vinnare!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av testföretaget WiseGuide för att utse den bästa eltandborsten. Sex olika eltandborstar tävlar om den åtråvärda förstaplatsen i detta test. Man har undersökt hur enkla de är att använda och vilket borstningsresultat de ger. Tandborstarna har fått delbetyg för Användning/Hantering, Kvalitet och Kapacitet/Funktioner. Vissa av tillverkarna har börjat använda Bluetooth-teknik och appar för att höja användarvänligheten och resultaten. Detta fungerar enligt WiseGuide inte speciellt bra och är snarare omständligt än praktiskt.

Bäst i test enligt Aftonbladet/WiseGuide är eltandborsten Philips FlexCare Platinum HX9112/02. Denna tandborste har tre olika borstlägen och en trycksensor som varnar för hårt borstande. Philips FlexCare Platinum har en funktion för rengöring av tandkött som fungerar utmärkt. Tandborsten rengör både mjukt och effektivt, vilket ger ett perfekt resultat. Cirkapriset för testvinnaren från Philips ligger på 1600 kr. Slutbetyget blir 4 plus av 5 möjliga.

Tvåa i testet och bästa budgetalternativ är Oral-B Pro 600 som är en bekväm tandborste med skönt handtag. Eltandborsten från Oral-B är lätt att komma åt med och har en av de lägsta ljudnivåerna i testet. Den rengör bra och är det perfekta valet om du letar efter en enkel eltandborste med hög kvalitet. Testets trea är ytterligare en tandborste från Philips, DiamondClean HX 9352/04. Med sin annorlunda design och färg skiljer den sig från hur de flesta eltandborstar brukar att se ut. Borsten är enkel att komma åt med och den har hela fem olika borstlägen. Nackdelen med denna eltandborste från Philips är dess höga ljudnivå och att den är krånglig att stänga av.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat eltandborstar som kostar mellan 200 och 2000 kronor. Det visar sig att en av de lite dyrare varianterna klarar sig bäst, men även den billigaste tandborsten räcker långt. Eltandborstarna är mer effektiva än vanliga tandborstar – det har flera studier visat. De minskar inflammationer i tandköttet och tar bort mer plack jämfört med vanliga borstar, samt minskar risken för blödningar i tandköttet. Effekten är ca 15-20 procent bättre än med en vanlig tandborste. Den kostar visserligen mer än en vanlig borste, men testet visar att man inte behöver köpa den dyraste varianten för att få rena tänder. Testet innehöll sex batteridrivna eltandborstar från Philips och Oral-B, som är marknadsledande på området. De mest avancerade modellerna i testet har flera olika specialprogram, som till exempel ett ”whitening program” för vitare tänder och ett för extra känsliga tänder. Även om mellanskiktsmodellerna har några fler funktioner än de billigaste, skiljer de sig inte väldigt mycket. Testresultatet visar att den absolut bästa borsten är en high end-borste från Oral-B, TriZone 1000. Den får högsta betyg för rengöring och bra betyg överlag. TriZone 1000 får även bäst betyg för hur stråna på borsten är utformade – den har störst antal borststrån som är rundade.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat åtta eltandborstar och resultatet visar att nästan alla borstar kan borsta rent, men att det är andra faktorer, exempelvis hanterbarhet, som drar ned betyget på modellerna.  Ljud och vibration skiljer tandborstarna mycket åt. Vissa låter som ett ilsket bi eller en tandläkarborr, medan vissa brummar lite dovt. Ingen tandborste är, som sagt, dålig – samtliga klarar av att göra munnen ren. Samtliga tandborstar arbetar olika: vissa pendlar, andra pulserar eller roterar. Oral-B TriZone 1000 blev testets vinnare och är en modell i mellanprisklassen. Den är enkel att använda och hantera, den ger ett bra grepp och den har dessutom en trycksensor som talar om när man borstar för hårt. Dess ljud och vibrationer är av ett slag som inte utmärker sig. Testets andra plats har också gått till Oral-B, med modellen TriZone 3000. Tandborsten har ett bra grepp och även den här modellen har utrustats med trycksensor. Däremot är ljudnivån hög på det högsta läget och det är svårt att hitta rätt. Den är också relativt dyr. Dentally Wiz hamnade på tredjeplats och har inga särskilda finesser. Den är utrustad med ett skönt handtag, den arbetar tyst och borstningen känns skonsam. Den tycks dock vara något långsam.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har låtit testa åtta alternativ och utsett Philips Sonicare DiamondClean som bäst i test. Med en vanlig tandborste kan det vara svårt att komma upp i samma borstfrekvens som med en eltandborste. Med några av dagens nyaste borstar kan man också få hjälp med finesser som tryckkontroll och timer. Testresultatet visar att det största fokuset läggs på funktion – tillverkarna erbjuder olika borsthuvuden för olika ändamål, olika funktioner för olika önskat resultat och möjlighet att kontrollera sin tandborstning ganska precist. Vissa tillverkare har även lagt extra vikt vid design. Samtliga tandborstar i testet låg i prisklassen 280 – 2000 kronor. De var lätta att manövrera, även om några kräver en extra titt i instruktionsboken. Resultaten visar att själva rengöringen fungerar lika bra med de flesta av borstarna. Efter att testpanelen tittat närmre på bland annat utformning, laddningslösningar, hantering och funktioner, står det klart att Philips Sonicare DiamondClean är bäst i test, tätt följd av Colgate ProClinical A1500 och Oral-B Triumph 5000.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har testat 5 olika eltandborstar och utsett Oral-B Professional Care 5000 Triumph som bäst i test. Care 5000 är Oral-Bs mest avancerade eltandborste och den ger ett bra kvalitetsintryck. Borsthastigheten är den högsta av alla tandborstar i detta testet och man får en mycket god renhetskänsla efteranvändning. Handtaget är stort och har gummi på dess baksida, för bättre grepp, men för t.ex. ett barn med små händer blir det svårt att hantera tandborsten. Tandborsten har en trådlös, digital timer som guider genom de olika programmen och visar även om du borstar för hårt.  Philips modell HX6932 hamnar inte långt efter i testet och den har ett smalt gummerat grepp, som ger bättre grepp. Tandborstens låga vikt och dess handtags-design gör det enkelt att komma åt svåra ställen i munnen, även för barn. När borstprogrammet är slut, stängs tandborsten automatiskt av. Sist, men inte minst, hamnar Oral-B återigen, med sin modell Professional Care 3000. Care 3000 har samma borsthastighet som systermodellen 5000. Tyvärr har inte modellen lika många funktioner och tillbehör, men handtaget är smalare och tandborsten lättare, vilket ändå gör att den hamnar på tredje plats.

Vinnare i det här testet

PostMeDental.se

Publicerad

PostMeDental har testat ett par eltandborstar från Oral-B och gett första platsen till Triumph 5000. Eltandborsten har väldigt många användbara funktioner, bland annat 5 borstinställningar. Det bästa med tandborsten är dess trycksensor, som säger åt dig när du trycker för hårt och lär dig hur du ska använda tandborsten på bästa sätt. Dess display visar en mun som säger hur långt du bör ha kommit med din tandborstning och en timer som meddelar när det är dags att byta sida i munnen. PC 3000 har hamnat på andra plats. Det här är en tandborste med ett stort urval av borsthuvuden och den har tre borstfunktioner, samt att den också har en trycksensor. PC 3000 har en snygg design och ett mindre handtag, så att den passar i små händer också. 7 extra borsthuvuden medföljer.
Oral-B Professional Care 6000 är två hela set i ett paket! Paketet har två st PC500/550, men i dessa modeller har Braun lagt till en trycksensor som berättar när du trycker för hårt under borstning. Alla bra egenskaper från modellen 550 finns i detta paketet, med trycksensorn som extrafunktion.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se har man testat eltandborstar i alla former och prisklasser. Philips HX6731 är en eltandborste med tre olika borstlägen, där ett läge är speciellt. Det skall nämligen göra tänderna vitare! Borsthuvudet är brett med vinklad hals för att ge en så skonsam rengöring som möjligt. Eltandborsten är uppladdningsbar och batteritiden kan vara i upp till 2 veckor vid full laddning. Clas Ohlsons eltandborste för barn har särskilt mjuka borststrån för att passa de känsliga munnar som barn har. Man får ett timglas med tandborsten gör att barnen skall kunna hålla koll på hur länge de borstat tänderna. Den här modellen drivs av två stycken AA-batterier. Oral-B Professional Care 2000 har en speciell 3D-teknologi som borstar varje tand för sig. Borsthuvudet har färgade strån som bleknar när det är dags att byta det. Borsten är uppladdningsbar och dess batteritid är också två veckor. Eltandborsten har en tryckkontroll med en liten lampa som lyser när du borstar för hårt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"