Test av rakapparat – 5 toppval
Behöver du ha en ny rakapparat? Vi ger dig testvinnande rakapparater som ger en nära och skonsam rakning – för dig med höga krav när du rakar dig. Vinnarna är baserade på test, recensioner och kundbetyg. Ta också hjälp av vår stora köpguide för att hitta rätt modell för dig.
- Om den rakar linjärt eller roterande.
- Drifttid och laddningstid.
- Kvalité på rakningen.
- Rengöring.
- Övriga egenskaper.
-
-
ixErbjudande mellan 3 och 15 december.
Gäller på utvalda produkter.
-
-
-
Braun grundades 1921 i Tyskland och är ett elektronikföretag som är mest känt för sina rakapparater, hårtrimmers och IPL-maskiner. De är även ledande när det kommer till febertermometrar.
Här får du mycket för pengarna. Braun 3020S är en prisvärd rakapparat som ger en både effektiv och nära rakning. Rakapparaten kom på andra plats i ett test hos Bäst-i-test.se och fick betyg 65 av 100 hos Råd & Rön. Rakapparaten är en del av Brauns 3-serie som är deras enklaste modeller.
Rakapparaten är robust och ligger bekvämt i handen, vilket gör den enkel att använda. Braun 3020S är kanske inte det bästa valet om du vill precisionsraka skägget, men för vanlig rakning fungerar den alldeles utmärkt! Den har tre separata blad som anpassar sig efter huden och ger en behaglig rakning. Designen gör att du kommer åt på de mest svåråtkomliga ställen som under näsan och nacken. Rakapparaten går att använda för både torr och våt rakning och det går att trimma med den. Drifttiden är på ungefär 50 minuter och laddas upp igen på en timme. Rakapparaten är vattentät vilket gör att du kan spola av den under kranen för rengöring.
- Butiker & priser
Braun grundades 1921 i Tyskland och är ett elektronikföretag som är mest känt för sina rakapparater, hårtrimmers och IPL-maskiner. De är även ledande när det kommer till febertermometrar.
Braun Series 8 8517S är en rakapparat på premiumnivå. I ett test hos NY Wirecutter blev den topplacerad och kom på tredje plats. Rakapparaten tillhör Brauns 8-serie, som ger överlägsen närhet och hudkomfort, fyra soniska skärelement och en skonsam rakning även vid svåråtkomliga ställen.
Braun Series 8 8517S är en modell som tar rakningen till nästa nivå. Den har en ny design som ger en nära och skonsam rakning även på tätt skägg. Även ultimat precision på polisonger och mustasch. Tack vare soniska vibrationer glider den fint över huden. Den har fyra rakelement och en kapacitet på 30 000 skärmoment per minut.
Rakapparaten är 100 procent vattentät och gjord för att hålla i många år. Det kraftfulla litiumjonbatteriet ger en batteritid på 60 minuter. Det följer med laddningsstation och resefodral.
- Butiker & priser
Philips är ett holländskt företag med huvudkontor i Amsterdam och ett av världens största elektronikföretag. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv. 1929 lanserades den första rakapparaten Philishave.
Philips Series 3000 S3134/51 är en prisvärd rakapparat som tillhör Philips 3000-serie. Enligt recensioner rekommenderas den till dig som vill ha en rakapparat med följsamt rakhuvud.
Rakapparaten ger en smidig och bekväm rakning. Rakhuvudet kan vridas och böjas i fem riktningar för att anpassa sig efter ansiktets och halsens konturer. Den har ett självslipande PowerCut-bladsystem som ger ett slätt och behagligt resultat. Den har även en popup-trimmer som du kan använda för att trimma polisonger och mustasch.
Du kan både våt- och torraka med den här rakapparaten. Handtaget är gummibeklätt och ger ett bra grepp. Den har en drifttid på 60 minuter och sedan en laddningstid på 60 minuter. Det går även att snabbladda under fem minuter. För att rengöra rakapparaten öppnar du den med bara en knapptryckning.
- Butiker & priser
Philips är ett holländskt företag med huvudkontor i Amsterdam och ett av världens största elektronikföretag. Företaget har sedan 1891 varit synonymt med högkvalitativ och innovativ teknik vilket förbättrar människors liv. 1929 lanserades den första rakapparaten Philishave.
Med den multifunktionella rakapparaten Philips OneBlade Pro QP6541/15 kan du trimma, styla och raka skägget – allt i ett och samma verktyg. Den nya modellen kommer med ett nytt flexibelt 360-rakblad.
OneBlade-serien utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se som särskilt lyfter fram fördelarna med att den är en kombinerad rakapparat och rakhyvel. Rakapparaten rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt och är ett populärt val hos Prisjakt och Mediamarkt. Hos Philips själva är kundbetyget högt.
Rakapparaten kan raka alla hårlängder – även längre. Tack vare en glidbeläggning och rundade spetsar får du en bekväm rakning. Den har en skärare som rör sig mer än 200 gånger per sekund. Rakapparaten följer ansiktets kontur och gör att du kan trimma eller raka enkelt. Vill du styla kanterna och skapa rena linjer använder du det dubbelsidiga bladet.
Med Philips rakapparat kan du både torraka och raka skägget i duschen – både med och utan skum. Eftersom den är vattentålig blir också rengöringen lättare och du kan skölja den under vattenkranen.
Rakapparaten har en batteritid på 120 minuter och laddas sedan fullt på 60 minuter. Eftersom den är sladdlös är den smidig att ta med på resan eller i träningsväskan.
- Butiker & priser
Remington grundades i New York 1937, sedan dess har de tillverkat stylingverktyg och skönhetsprodukter till både män och kvinnor. Under åren har de vuxit sig stora och förser miljontals kunder med stylingprodukter som ligger i teknologisk framkant - allt för att göra din vardag lite enklare. Remington har fått flera utmärkelser för sina skönhetsprodukter, en slags garant för att deras produkter håller hög kvalitet.
Remington XR1430 Hyperflex Aqua är en uppladdningsbar rakapparat med dubbla blad och ett rörligt rakhuvud.
När M3 Sveriges Prylsajt rekommenderade sju prisvärda rakappater finns denna med. De lyfter särskilt fram det mikrobiella rakhuvudet, som minskar irritation.
Rakapparaten kan användas både på torr och våt hud med raklödder och den är helt vattentät. Det rörliga rakhuvudet ger en mer nära rakning eftersom rakapparaten följer konturerna i ansiktet. Ett uppfällbart trimhuvud gör att du kan forma kanter och polisonger.
Detta är ett bra val om du har en känslig hud – silverjoner i rakhuvudet motverkar bakterier och minskar irritationen.
Apparaten har ett litiumbatteri som ger en drifttid på 50 minuter och en laddtid på fyra timmar. Laddning sker ett laddningsställ som följer med. Rengör den efter varje gång så kommer den att hålla längre.
- Butiker & priser
Har du kraftig skäggväxt, men föredrar att vara renrakad? Eller lägger du stor vikt vid ditt kortklippta, fylliga skägg och vill hålla det snyggt och trimmat? Då är en rakapparat den smartaste lösningen som rakar både haka, kinder och hals effektivt men också skonsamt. Oavsett om du använder rakapparaten dagligen eller bara någon gång ibland är det viktigt att den gör jobbet bra. Vi ger dig de bästa tipsen inför ditt val av rakapparat.
Rakapparat ger enklare och effektivare rakning
Du kan antingen raka skägget för hand med en rakhyvel eller med en elektrisk rakapparat. Du kommer aldrig kunna få en lika nära rakning med en rakapparat som du kan få med en rakkniv eller rakhyvel, tyvärr, men det är helt klart nära nog! Inte minst om du behöver raka dig varje dag och har tröttnat på att varje morgon behöva kladda med raklöddret. Med en rakapparat får du en både enklare och effektivare rakning.
Att välja mellan rakapparat och skäggtrimmer
Står du i valet och kvalet om du ska satsa på en rakapparat eller en skäggtrimmer? Vad du väljer beror på hur ditt behov ser ut och vad ska använda den till. Är du en man som föredrar skägg, men som inte vill ha det helt vildvuxet är en skäggtrimmer ett bra alternativ. Du kan också välja en rakapparat med trimmerfunktion. Med den kan du enkelt växla mellan att raka de partier av ansiktet du vill ha släta och bara trimma det skägg som ska vara kvar.
Läs också: Bäst i test - skäggtrimmer
Olika typer av skärhuvuden – linjära eller roterande knivar
Det finns två olika typer av rakapparater och de jobbar antingen med linjära knivar som rör sig fram och tillbaka i sidled i hög hastighet eller roterande skärhuvuden. Båda metoderna kan göra ett bra jobb, så vad du ska ha handlar mest om dina preferenser. En rakapparat med linjära knivar är lättare att sköta finliret med, så om du vill precisionsraka mustaschen eller polisongerna kan den sortens apparat vara en bra idé. Vill du ha en tyst och stillsam rakning är en rakapparat med roterande knivar en bättre idé, eftersom de i regel låter mindre än de med linjära knivar. Vissa med lite tjockare skägg upplever också att roterande knivar passar dem bäst.
- Braun – gör linjära rakapparater.
- Philips – gör roterande rakapparater.
Om du vill ha en vattentät rakapparat
För den som vill kunna raka sig i duschen behövs en vattentät rakapparat. Nästan alla nya rakapparater kan användas för våtrakning, men inte alla. Var därför noga med att läsa specifikationerna om du vill kunna använda din rakapparat i vatten. Tänk också på att vattentålig och vattentät inte är samma sak! En vattentålig rakapparat klarar av stänk och små mängder vatten, en vattentålig kan användas i duschen för våtrakning.
Rakapparatens egenskaper
En rakapparat har flera olika funktioner och egenskaper som är bra att kika på när du ska välja rätt modell för dig. Det som någon annan har behov av kanske inte stämmer in på dig, beroende på hur ditt skägg är eller särskilda önskemål.
Hur långt den kan raka
Många bättre rakapparater har möjlighet att raka alla typer av skägg och längder, även längre skägg. Har du långt skägg som du med jämna mellanrum vill slätraka ska du välja en rakapparat som har den här förmågan.
Möjlighet att raka mothårs
Vill du kunna raka skägget utan att behöva tänka på hårets placering? Då ska du välja en rakapparat som även har möjlighet att raka mothårs. Har du lite kraftigare hårväxt är det också bra om rakapparaten är extra kraftfull.
För dig med känslig hud
Har du en känslig hud ska du kika på modeller som är anpassade för att ge en mer skonsam rakning. De kan till exempel vara utrustade med en särskild glidbeläggning, ha lite mer rundade ändar och vara utformade för att följa ansiktets konturer på ett bekvämt sätt.
Hur snabbt den rör sig
Ju snabbare rakapparatens skärenhet rör sig desto effektivare blir själva rakningen. Titta på hur många gånger den rör sig i sekunden för att bilda dig en uppfattning.
Justerbar längdinställning
Det är inte alla som vill ha hakan helt slätrakad och då kan en rakapparat med justerbar längdinställning vara ett bra alternativ. Genom att själv välja nivån är det lätt att få stubb eller trimma skägget snyggt.
Display
En av de lite mer moderna funktionerna som en del rakapparater har är en digital display. Den kan visa saker som batteritid och när det är dags att rengöra maskinen.
Utbytbara huvuden
Har du fler områden på kroppen som du vill raka kan det vara bra att satsa på en modell där du kan byta ut skärhuvudet. Det kan till exempel vara trimmerhuvud som gör att du kan ge skägget den längd du önskar, ett cirkulärt huvud för att ta bort näs- och öronhår och ett brett huvud om du vill raka bröstet eller benen.
Drifttid och batteritid
De flesta rakapparater går idag på uppladdningsbara batterier vilket gör de sladdlösa. Batteritiden brukar ligga på runt 50-90 minuter, vilket ofta räcker gott och väl för dig som vill raka skägget på morgonen. 50 minuter brukar räcka till ungefär 15 rakningar. Laddningstiden brukar vanligtvis ligga på runt 60 minuter.
Ergonomiskt handtag
För att få en både säker och bekväm rakapparat är det bra om handtaget är ergonomiskt och gärna gummerat. En rakapparat som sitter bra i handen ger ett bättre rakresultat eftersom du varken blir trött i handen eller riskerar att slinta eller tappa den.
Vikt
Ju mindre rakapparaten är desto lättare är den att använda, utan att påfresta handen. Däremot upplever många att de lite tyngre är mer stabila och tåliga medan de lättare är mer praktiska att ta med på resan.
Resefodral
Ibland följer det med ett praktiskt resefodral att förvara rakapparaten i. På så sätt skyddar du den också, även om du bara har den liggande i en låda i badrummet. Även med blöta händer går det då fint att använda rakapparaten.
Tips när du ska raka dig!
Att raka sig ska vara enkelt och det är det med en rakapparat. Så här gör du!
1. Förbered huden – skölj ansiktet i varmt vatten och lägg sedan en varm handduk över ansiktet så blir skäggstråna både mjuka och följsamma.
2. Använd en ansiktsskrubb – detta rensar bort döda hudceller och frigör tilltäppta porer. Ansiktsskrubb ska max användas en till två gånger i veckan.
3. Raka medhårs – då minskar risken att huden blir irriterad. Dock klarar många rakapparater av att raka mothårs också, men gör det som passar bäst för din hud.
4. Våtraka om du har känslig hud – ett bra alternativ för en mer skonsam rakning.
5. Lugna huden efteråt – skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna och använd gärna en after shave-produkt och sedan ansiktskräm för mer fukt och lyster.
Så rengör du en rakapparat
För att hålla rakapparaten fräsch behöver du också ta hand om den på rätt sätt och rengöra den regelbundet. Vissa har en liten display som säger till när det är dags för rengöring. En del rakapparater har en automatisk rengöringsstation som underlättar rengöringen och som både rengör, smörjer och håller rakbladen på topp i många år. Andra behöver du rengöra för hand och då underlättar det om den är vattentät så att du kan skölja den under vattenkranen. Det är vanligt att det följer med borstar för att ta bort hår som fastnat och det finns även smörjoljor som du använder för att smörja in skärhuvudet med.
Priset är en indikation på vad du får, men inget löfte
Med rakapparater stämmer det delvis att du får vad du betalar för. En dyrare rakapparat har i regel bättre batteri, kan ge en skonsammare rakning och har förmodligen en del fräsiga funktioner. De dyrare modellerna är i regel robustare, vilket till viss del innebär att de håller bättre. Men även en dyr rakapparat slits, och rakblad och/eller rakhuvudet kommer behöva bytas ut så småningom (en uppskattning av hur ofta anges ofta på förpackningen av tillverkaren). Men som med det mesta andra finns det absolut billigare guldkorn! Genom att till exempel kompromissa med design eller materialval kan tillverkare få till riktigt bra rakapparater till lägre priser. Så låt priset vara en fingervisning för kvalitet än något du litar blint på! Om du kan tänka dig att ladda apparaten lite oftare och inte är intresserad av särskilda funktioner kan du garanterat hitta en bra, billigare maskin.
Utnyttja prova på-perioden!
En rakning ska vara skonsam. Om rakapparaten sliter och drar i skäggstråna eller lämnar huden irriterad efter rakning är någonting fel. Det behöver inte vara på det viset! Tyvärr är det av förklarliga skäl svårt att testa en rakapparat innan du köper den, och olika apparater fungerar olika bra för olika typer av ansikten och preferenser. Men många tillverkare har någon form av prova på-garanti! Läs på om vad som gäller för just den apparat du är nyfiken på. Det kan ta ett tag för huden att vänja sig vid en rakapparat, så använd den flitigt under garantiperioden för att få en ordentlig uppfattning om huruvida den passar för dig och dina behov.
Populära varumärken:
Länktips:
- Wikipedia – rakapparat
- Elgiganten – Så tar du hand om ditt skägg
- Elon – Guide: Hitta bästa rakapparaten för dig
- Elon – Guide: Hitta bästa rakapparaten för dig
- Philips – Raka skägget, lär dig grunderna
Några experttester vi har läst
Bäst-i-test.se (2022)
Testsajten Bäst-i-test.se har testat 6 rakapparater. På första plats kom Philips Oneblade som beskrivs som en kombinerad rakapparat och rakhyvel. På andra plats kom Braun 3020S, som beskrivs som en pansarvagn som utan problem får bort vartenda hår med ett fantastiskt resultat. På tredje plats ligger Braun 7Series. Rakresultatet beskrivs som enastående, och bladen klarar av både korta och lite längre strå. Det medföljer också en rengöringsapparat som funkar fenomenalt bra!
Råd & Rön (2017)
Råd & Rön har testat 11 rakapparater från 4 olika tillverkare, och det är Braun och Philipd som dominerar. Högst poäng i testet har Philips S9711 fått. Den har ett roterande rakhuvud och ger ett riktigt bra resultat, rakar jämnt med bra glid och ger minimal hudirritation. Apparaten är välbalanserad och låter eller vibrerar inte särskilt mycket. Batteriet är klart godkänt men hade kunnat vara något bättre, vilket drar ner det totala betyget något.
Näst bäst i testet, och utsett till "Bra köp", är Braun Series 7. Rakhuvudet är linjärt och ger ett riktigt bra resultat. Rakhastigheten är något lägre än för testvinnaren, men ändå klart över godkänt. Apparaten låter något högt, men är enkel att hantera och rengöra. Batteritiden är testets bästa!
Den tredje rakapparaten i testet, Braun Series 9, har fått lika höga poäng som Braun Series 7 men är något dyrare. Den har också ett linjärt rakhuvud och ger ett mycket bra resultat utan hudirritation. Den låter mer än testvinnaren, men inte fullt så mycket som Series 7. Batteritiden är riktigt bra!
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Fördelen med rakapparater är att det går snabbt och smidigt att raka sig. Rakapparaten är skonsam mot huden och du undviker att få hudrodnad och plitor, vilket kan uppstå om du rakar med rakhyvel.
-
Nej, en vattentät rakapparat kan du sänka ner i vatten utan att den går sönder. En vattentålig rakapparat tål vatten till en viss del, så som stänk från kranen och lättare tvätt. Men du kan inte sänka ner den i vatten, då riskerar den att gå sönder.
-
Vi har valt att utse Braun Series 9 9380cc till den rakapparat som är den bästa rakapparaten för linjär rakning. Det är en rakapparat i premiumklassen som klarar även det skägg som är svårtåtkomligt. Som bästa rakapparat för roterande rakning har vi valt Philips S9711/31 , som är en avancerad modell med ultimat och komfort.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Rakapparat Braun 3020S
- Bästa linjära : Braun Series 8 rakapparat 8517s
- Bästa roterande : Philips Rakapparat Series 3000 För Våt- Eller Torrakning S3134/51
- Bästa kombinerade : Philips OneBlade Pro 360 Face and Body QP6541/15 Skäggtrimmer
- Bra val : Remington XR1430 HyperFlex Aqua
- Rakapparat ger enklare och effektivare rakning
- Att välja mellan rakapparat och skäggtrimmer
- Olika typer av skärhuvuden – linjära eller roterande knivar
- Om du vill ha en vattentät rakapparat
- Rakapparatens egenskaper
- Tips när du ska raka dig!
- Så rengör du en rakapparat
- Priset är en indikation på vad du får, men inget löfte
- Utnyttja prova på-perioden!