VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test - Hitta bästa torrschampot för fräscht hår 2024

Vissa dagar kan håret kännas fett och livlöst. Då kan torrschampo vara din räddare i nöden. På nolltid får du en fräscht hår med mycket volym. Se testvinnande torrschampo och våra bästa tips inför köpet!

Vi har jämfört
 • Vilken volym flaskan har.
 • Vad den gör med håret, ex rengör, volym och struktur.
 • Vad den doftar.
 • Hur den används.
 • Om den lämnar synliga rester.
 • Hur länge produkten håller.
 • Särskilda egenskaper som sticker ut.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test torrschampo - hitta bästa torrschampot.
Vilket torrschampo är bäst? Test.se har utsett Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo till en av testvinnarna. Den finns i flera goda dofter.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Living Proof
Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo
Bäst i test
Bäst i test
Living Proof
Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo
Ett torrschampo som håller håret rent och fräscht i flera dagar utan att se matt ut.
Testvinnare hos Elle 2022.
Testvinnare hos Lyko 2021.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2019.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Lyko.
Volym: 198, 355 ml.
Absorberar olja, svett och lukt.
Rengör håret.
Lämnar inga rester.
Fräsch och diskret doft.
Passar alla hårfärger och hårtyper.

Amerikanska Living Proof är ett fräscht och innovativt hårvårdsmärke med unika ingredienser som ger salongskvalitet på sina produkter. De lovar ett hår som ser hälsosammare ut och frisyrer som håller längre och deras filosofi är att utmana konventionell teknologi och att lösa de tuffaste skönhetsproblemen. I deras utbud hittar du schampo, balsam, hårinpackning, hårspray och torrschampo.

Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo är ett världskänt och älskat torrschampo som placerats bra på många tester genom åren. I ett test hos Elle kom den på första plats och blev bästa torrschampo. Den beskrivs som en storslagen hårhjälte som ger volym, fin stadga och som trollar bort flottigt hår. Enligt ELLEs beautyexpert Veronica Henriksson håller den fräscha känslan i sig i dagar. Hos Lyko kom den på första plats med betyget 5 av 5 när de lät deras testpanel testa flera olika varianter och de upplever att den passar dig som framförallt vill ha rent hår, men att den är något sämre på volym och textur.

Hos Bäst-i-test.se kom torrschampot på första plats med betyget 93 av 100 och enligt dem ger den volym, fräschar upp och lämnar dessutom inga rester. Hos Aftonbladet Plus kom schampot på andra plats med fyra av fem i betyg och testarna tyckte att den doftade blommigt och gott och gav en fin volym.

Detta beskrivs som ett revolutionerande torrschampo som gör håret rent – det både ser, känns och doftar rent och fräscht mellan dina schamponeringar. Du får en fräsch känsla som håller hela dagen och det kan dessutom användas i flera dagar utan att håret känns matt. Torrschampot kan användas på alla hårfärger eftersom det inte lämnar några synliga rester eller beläggningar.

Torrschampot innehåller Living Proofs patenterade Healthy Hair Molecule (OFPMA) och Triple-Action Cleaning-teknologi. Det absorberar olja, svett och lukt, är fritt från silikon och är säkert att använda på färgat hår. Skaka flaskan väl, håll flaskan 10-25 centimeter från torrt hår och spraya sektion för sektion i svepande rörelser. Vänta i 30 sekunder så att pudret aktiveras och ta sedan bort det genom att massera håret med fingrar eller hårborste. Torrschampot tar inte bort några stylingprodukter utan bara olja och smuts. Den finns i storlekarna 198 milliliter och 355 milliliter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo 198 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Maria Nila
Maria Nila Invisidry Shampoo
Bästa premium
Bästa premium
Maria Nila
Maria Nila Invisidry Shampoo
Ett veganskt torrschampo för blont för alla hårfärger som fräschar upp och tar bort det feta.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Andra plats på test hos Elle 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Lyko.
Volym: 100, 250 ml.
Absorberar fett från hår och hårbotten.
Fräsch känsla hela dagen.
Färgbevarande och UV-skydd.
Passar alla hårfärger.
Doft av passionsfrukt och äpple.
Sulfat- och parabenfritt.
100 % vegansk.
Tillverkad i Sverige.

Maria Nila är ett 100 procentigt veganskt och animal-friendly hårvårdsföretag. Alla deras produkter tillverkas i fabriken i Helsingborg och säljs sedan världen över. I utbudet finns produkter för alla hårtyper, som schampo, balsam, hårinpackningar och stylingprodukter.

Maria Nila Invisidry Shampoo är ett torrschampo som snabbt fräschar upp håret mellan tvättarna. Det blev testvinnare hos Pricerunner med betyget 4,5 av 5. Av dem beskrivs det som ett miljövänligt och effektivt schampo som inte syns i håret och som efterlämnar en fräsch känsla.

Torrschampot kom på andra plats i ett test hos Elle och utsågs till det bästa veganska torrschampot. Av dem beskrivs det som ett lätt torrschampo med en trevlig doft och ett bra munstycke som skapar en fin och lätt stråle. I ett test hos Aftonbladet Plus rekommenderas torrschampot till Maria Nilas torrschampo till dig som vill ha ett fjäderlätt schampo som tar bort fett utan att kännas i håret.

Detta är ett lätt torrschampo i sprayform som snabbt och enkelt hjälper dig att fräscha upp håret mellan tvättarna. Det absorberar fett från hår och hårbotten och ger sedan en känsla av nytvättat hår. Till skillnad från Manilas andra torrschampo Maria Nila Dry Shampoo så ger den här en lättare stadga och lämnar inga synliga rester i håret tack vare en innovativ formula. Därför passar det här fint till både blont och brunt hår och har dessutom en färgbevarande formula som skyddar mot UV-strålning och fria radikaler. Torrschampot har en fruktig doft av äpple och passionsfrukt och finns i volymen 100 och 250 milliliter.

Skaka flaskan väl och spraya sedan på torrt hår – i hårrötterna eller på längderna. Jobba in produkten en del i taget alternativt spraya på fingertopparna och välj de delar av håret som du vill fräscha upp. Avsluta genom att borsta eller massera in produkten för att få ett jämnt resultat.

 • Butiker & priser
 • Priser för Maria Nila Invisidry Shampoo
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Fri frakt
   Leverans 1-4 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Batiste
Batiste Dry Shampoo Original
Bästa budget
Bästa budget
Batiste
Batiste Dry Shampoo Original
Populärt och prisvärt torrschampo som kommer i flera olika dofter.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Bästa budget på test hos Elle 2022.
Bästa budget på test hos Damernas Värld 2022.
Tredje plats på test hos Prisjakt Experter 2022.
Tredje plats på test hos Lyko 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 50, 200, 400 ml.
Rengör och fräschar upp håret.
Enkel att applicera.
Finns i flera dofter och för olika hårfärger.

Batiste är ett företag som har specialiserat sig på torrschampo. Är du ute efter ett prisvärt torrschampo rekommenderar vi Batiste Dry Shampoo, som är ett av marknadens mest kända varianter.

Hos Elle utsågs den till det bästa torrschampot i budgetklassen och enligt dem gör det verkligen jobbet. När Damernas Värld testade torrschampo fick Batiste betyget 4,8 av 5, kom på tredje plats och blev bästa billiga torrschampo. De beskriver det som en klassiker i torrschampo-sammanhang och lyfter särskilt fram originalmodellen. Den klarar av alla hårtyper och hårfärger och ger en snygg och lekfull textur. Den har även placerats bra på tester hos både Lyko och Prisjakt Experter. I ett test hos Aftonbladet Plus kom det på andra plats med betyget 4 av 5 och enligt dem ger den volym utan att göra håret strävt eller tovigt. 

Batistes torrschampot fräschar upp håret mellan tvättarna och ger en nytvättad känsla. Den finns i flera goda dofter och original har en klassisk och fräsch doft. Det finns även en särskilt spray för dig med brunt hår eller dig som önskar mycket volym. Torrschamot finns i storlekarna 200 och 400 milliliter. Den finns också i den smarta reseförpackningen om 50 milliliter som gör att du alltid kan ha den nära till hands i en väska om du så önskar.

Skaka flaskan väl och spraya hårrötterna från cirka 30 centimeters avstånd. Massera sedan in produkten med fingertopparna och avsluta med din vanliga styling.

 • Butiker & priser
 • Priser för Batiste Original 200 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa näringsrika Test.se - Bästa näringsrika
Amika
Amika Perk Up Dry Shampoo
Bästa näringsrika
Bästa näringsrika
Amika
Amika Perk Up Dry Shampoo
Näringsrikt torrschampo med havtorn som ger håret en ren och fräsch känsla.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2019.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Populärt val hos Pricerunner.
Volym: 44, 232 ml.
Fräschar upp fett och livlöst hår.
Innehåller havtorn som ger näring till håret.
Fritt från aluminium.
Passar alla hårtyper.
Vegansk.

Amika är ett hårdvårdsmärke som grundades i Brooklyn när kreatörer, stylister och kemister slog sig samman för att skapa något oväntat. Namnet betyder vän på latin och är en symbol för gemenskap och mångfald. I deras utbud hittar du professionell hudvård och stylingverktyg.

Amika Perk Up Dry Shampoo är ett omtyckt torrschampo i snygg förpackning som passar alla hårtyper. Det kom på andra plats när Aftonbladet testade torrschampo med betyget 4 av 5. Det beskrivs som superfräsch som gör att även riktigt smutsigt hår känns härligt igen med bra struktur och volym. Har du mörkare hår krävs dock lite extra borstning och gnuggning för att inte få synliga vita spår. Själva munstycket på Amika sitter lite dumt till så att fingret kan täcka lite vid tryck. Torrschampot kom på andra plats hos Pricerunner som beskriver det som ett bra och uppfräschande torrschampo som är enkel att använda.

Torrschampot fräschar snabbt upp fett och livlöst hår. Det innehåller bland annat risstärkelse som absorberar oljor som gör att håret ser smutsigt och fett ut och tar samtidigt bort lukt. Samtidigt tillför den både volym och textur vilket ger en känsla av nytvättat hår. Det är dessutom berikad av havtorn som ger näring till ditt hår. Schampot har en svag doft av kokos och havtorn som gör den fräsch. Det är lätt att applicera, något du gör utan hårborste. Det kommer i storleken 232 milliliter eller i den lilla reseförpackningen som är 44 milliliter stor.

 • Butiker & priser
 • Priser för Amika Perk Up Dry Shampoo 232 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa doft Test.se - Bästa doft
Björn Axén
Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo Sunny Grapefruit
Bästa doft
Bästa doft
Björn Axén
Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo Sunny Grapefruit
Lätt torrschampo i flera olika dofter som fräschar upp håret och ger mer volym.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Bra betyg på test hos Elle 2022.
Femte plats på test hos Damernas Värld 2022.
Volym: 150 ml.
Fräschar upp håret och ger volym.
Håret känns mjukt och följsamt.
Håller hela dagen.
Finns i flera dofter.

Björn Axén var frisören som lärdes upp av legendariska Monsieur Alexandre de Paris och tog kunskap, kreativitet, glamour och inspiration med sig till Sverige från den franska huvudstaden. 1963 öppnade han sin första salong i Stockholm och öppnade upp för att frisöryrket sattes på kartan. 1984 blir Björn Kunglig Hovleverantör och gör sig ännu mer känd genom Drottning Silvias vackra håruppsättningar.

Vi rekommenderar Björn Axén Dry Schampoo Sunny Grapefruit, ett lätt torrschampo som fräschar upp håret utan att ge en sträv känsla. Dessutom får håret mer volym och du kan använda det till alla hårtyper. Torrschampot finns i flera härliga dofter och modeller att välja mellan som Green Apple som också placerats bra på tester. Det låga priset gör också detta torrschampo till en av våra solklara vinnare.

Detta torrschampo blev bäst i test i Aftonbladets test och det doftar mild citrus och känslan på håret blir ren och fräsch. Håret känns mjukt, lent och följsamt. Volymen blir naturlig och håller hela dagen. Det går det att använda nästan hur mycket som helst utan att håret känns strävt och behandlat.

Björn Axéns torrschampo finns också med på Elles stora test och där blev det utsett till bästa torrschampo med frisk doft. De beskriver det som snabb beroendeframkallande tack vare den ljuvliga doften och den lätta texturen som blir. Dessutom blir håret lätt och luftigt och ger en nytvättad känsla. Även Damernas Värld är nöjda med torrschampot och Björn Axéns Green Apple-variant utsågs till bästa torrschampo med doft med betyget 4,7 av 5. Deras redaktionschef beskriver det som en riktigt bra kompis som gör precis vad den ska: trollar bort fet hårbotten och ger en fräsch känsla som håller ett par dagar.

Skaka flaskan ordentligt, bena upp håret och spraya mot hårbotten från minst 15 centimeters avstånd. Låt sedan verka i cirka en minut och massera därefter in produkten i hårbotten för ökad volym. Därefter borstar du bort eventuellt överflöd. Torrschampot ska alltid användas på torrt hår.

 • Butiker & priser: Sunny Grapefru
 • Butiker & priser: Green Apple
 • Butiker & priser: Sweet Blossom
 • Priser för Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo Sunny Grapefruit 150 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt och hemleverans
   Skickas samma dag eller inom 1-3 vardagar
 • Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo Green Apple 150 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt och hemleverans
   Skickas samma dag eller inom 1-3 vardagar
 • Björn Axén Dry Shampoo Sweet Blossom
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test torrschampo - hitta bästa torrschampot.
Med ett torrschampo fräschar du upp håret på nolltid. Här testar Test.se Björn Axén Björn Axén Dry Shampoo.

Köpguide torrschampo

Vill du ha ett snyggt och fräscht hår – även mellan tvättningarna? Det finns knep som gör det möjligt och torrschampo en av de mest älskade hårvårdsprodukterna som finns i badrumsskåpet. Vad gör torrschampo med ditt hår och hur ska det egentligen användas? Vi delar med oss av de bästa tipsen och saker att tänka på inför ditt köp av torrschampo. Komplettera gärna med ett testvinnande schampo, värmeskydd och näringsrik hårolja

Vad är torrschampo och hur fungerar det?

Torrschampo kan vara räddningen när du inte hinner att tvätta håret och kan vara ett snabbt och effektivt sätt att fräscha upp håret på. Ett bra torrschampo ska fräscha upp håret, avlägsna doft och skapa en fräsch look. Men främst, ska torrschampot ge dig ett rent och snyggt hår mellan tvättarna. Det innehåller ämnen, där risstärkelse är vanligt, som absorberar olja, fett, svett och lukt från hår och hårbotten på ett effektivt sätt. När du fördelar produkten med fingrarna eller en hårborste tar schampot med sig oljan. En hel del olika torrschampon kan även ha olika effekter, så som att ge volym, dofta gott eller göra håret matt. Kom ihåg att det är en komplettering till schampo och att du ändå måste tvätta håret med schampo regelbundet ändå.

Bäst i test torrschampo - hitta bästa torrschampot.
Ett bra torrschampo ska fräscha upp håret, avlägsna doft och skapa en fräsch look.

Så använder man torrschampo

Torrschampo ska alltid användas på torrt hår direkt i hårbotten eller på längderna. Borsta igenom hela håret och dela upp i flera sektioner. Skaka om torrschampot, håll flaskan en bit, ungefär 20 till 30 centimeter från huvudet innan du sprayar – är du för nära riskerar du att få en vit fläck.. Tänk på att olika märken kan ha olika instruktioner, så läs först i bruksanvisningen! Prioritera området närmast hårrötterna, det är där håret blir oljigt. Gå igenom sektion för sektion av håret. Spraya med en jämn rörelse och ta inte för mycket! När du är klar så låter du produkten verka ett tag, allt från 30 sekunder upp till några minuter så att det hinner absorberas ordentligt. Därefter kan du börja gnugga, massera och borsta igenom håret för att få fram önskat resultat. Se också till att få ut alla rester av produkten från hårbottnen mellan schamponeringarna så att det inte bildar en hinna vid hårrötterna.

Wellness – Frisören: Så applicerar du torrschampo

Bäst i test torrschampo - se testvinnande torrschampo.
Torrschampot sprayas i hårbotten och håret och ger en nytvättad känsla.

När ska man använda torrschampo?

Du kan använda torrschampo de dagar som håret känns smutsigt med du inte hinner tvätta det. Du kan också använda det för att undvika att tvätta håret lika ofta – för att dryga ut dagarna mellan tvättarna. Ett tips från frisören är att använda torrschampo den dagen som du känner att du behöver tvätta håret, och sedan tvätta håret dagen efter istället. Vissa använder torrschampo för att få volym och textur i håret.

Vem ska inte använda torrschampo?

Kan alla använda torrschampo? Svaret är att det beror lite på ditt hår och din hud. Har du en torr hårbotten som flagar, mjäll eller känslig hårbotten ska du undvika torrschampo ett tag – tills den har återfått sin naturliga balans. Ett alternativ är att använda ett torrschampo som är mild eller anpassad för dig med känslig hud.

Därför blir håret vitt av torrschampo

Upplever du att det blir synliga rester på håret efter torrschampot som lägger sig som en vit hinna? Den vanligaste anledningen är att du har tagit för mycket spray, att du har sprayat för nära huvudet eller att du inte har jobbat in det i håret tillräckligt. Har skadan redan skett kan du använda hårfön för att blåsa håret samtidigt som du borstar det. Det kan också finnas torrschampon som är särskilt avsedda för dig med ljust eller mörkt hår – kolla gärna om så är fallet och välj en annan produkt i så fall.

Fördelarna med torrschampo

Det finns många fördelar med att ha ett torrschampo i badrumsskåpet eller i handväskan när du är på språng. Här kommer några av anledningarna till att du ska köpa torrschampo.

– När håret är fett kan din lilla torrschampokompis göra att håret inte ser så ofräscht ut. Vissa använder även torrschampo för att få volym eller textur, men det finns det bättre produkter för, säger Stephanie Jordan, frisör i Lykos butik i Mall of Scandinavia, i en artikel på Lyko.se

Gör håret rent

Den främsta anledningen till att använda torrschampo är för att det gör håret och hårbotten fritt från olja och smuts. Vissa torrschampon tar samtidigt bort dålig lukt och ger en fräsch och nytvättad känsla mellan hårtvättarna.

Skonsamt mot håret

Det är inte bra att tvätta håret för ofta för då torkar hår och hårbotten ut, men önskar du ändå ett snyggt och rent hår är torrschampot en bra lösning. Med torrschampo sliter du mindre på håret eftersom du kan spara in en eller flera tvättar, men ändå få en fräsch och ren känsla.

Ger volym och textur

En del torrschampon ger på samma gång mer volym och textur eller struktur i håret och blir därför en snygg stylingprodukt.

Håller hela dagen

Vissa produkter ger bara effekt i några timmar, men många torrschampon har långvarig effekt och håller hela dagen.

Kan användas flera dagar i rad

Du kan använda torrschampot flera gånger mellan tvättarna och det är bara att applicera det precis som tidigare. Dock är det aldrig bra att överkonsumera, särskilt om du har känslig hud.

Lämnar inga synliga rester

Väljer du ett bättre torrschampo och använder det på rätt sätt lämnar det inga synliga rester i håret. Se dock till att inte spraya för nära håret och massera alltid in det ordentligt.

Kan användas på alla hår

Det finns torrschampon som är särskilt anpassade för dig med brunt hår, men i många fall kan det användas för alla hårtyper och hårfärger. Läs gärna på i beskrivningen för att se vad som gäller för den produkt du är intresserad av.

Vanliga misstag med torrschampo

Det är många som använder torrschampo – men har du koll på de vanligaste misstagen?

1. Du borstar inte igenom håret. Detta måste du göra för att schampot ska torka och fördelas jämt i håret.

2. Du sprayar på benan och hjässan. Du ska istället lyfta upp håret och spraya i rötterna.

3. Du får vita fläckar i håret. Masserar du inte in produkten eller borstar håret tillräckligt finns det risk att det blir vita rester kvar.

4. Du använder det för ofta. Även om torrschampo är ett bra alternativ till fräscht hår är det inte bra att använda varje dag. Då finns det risk att hårbottens naturliga oljor torkas ut och du kan få mjäll eller fjällig hårbotten.

Källa: MetroMode

Torrschampots egenskaper

För att kunna välja ett torrschampo för dig och ditt behov finns det flera olika saker du kan kika på och jämföra mellan de olika produkterna. Utbudet är stort och det finns många varumärken att välja mellan.

Volym

Precis som med andra skönhets- och hårvårdsprodukter kommer torrschampot i olika storlekar, vanligtvis runt 200 milliliter. Vissa varumärken har även en större förpackning och en mindre och smidig reseförpackning.

Doft

En del torrschampon har en neutral doft medan andra finns i flera olika så att du kan välja den som passar dig bäst.

Munstycket

Det är en fördel om munstycket är utformat så att det blir en lätt och fin stråle som fördelar sig jämnt över håret.

Anpassat för ljust eller mörkt hår

Många torrschampon kan användas till alla hårtyper och hårfärger. Men det finns de som specifikt är avsedda för mörkt eller ljus hår.

Bäst i test torrschampo - se testvinnande torrschampo.
Kolla gärna om torrschampot är anpassat för ljust eller mörkt hår.

Köpa torrschampo – att tänka på!

Vad vill du få ut av ditt torrschampo? Vissa fokuserar främst på att göra håret rent från olja och smuts med ett resultat av nytvättat hår. Andra ger även mer volym och textur på håret. Tycker du att doften spelar en stor roll ska du välja en med en doft som du gillar och som passar dig. Det är bra att ta reda på hur länge produkten håller och om effekten blir ett strävt eller rent hår. Läs också på hur torrschampot ska användas innan du använder det första gången.

Varför får man fett hår?

Det finns flera förklaringar till varför du får fett hår. Fundera på vad din anledning kan vidta gärna åtgärder efter det.

Håret blir fett om det går för många dagar mellan hårtvättarna, vilket det blir av naturliga skäl. Hårbotten består av talgkörtlar och deras funktion är att producera talg som är en blandning av fett och döda hudceller. Deras uppgift är att skydda huden så att den inte torkar ut.

En annan anledning till fett är att du tvättar håret för ofta – vissa så ofta som varje dag. Ju mer du tvättar håret desto fetare blir det eftersom du tvättar bort hårbottens naturliga fettlager.

Fett hår kan också bero på hormonell påverkan, stress och att du lever ett osund liv med dålig kost.

Populära varumärken:


Några experttester vi har läst:

Aftonbladet Plus (2023)

I ett nytt test hos Aftonbladet har åtta olika torrschampon testats av skönhetsexpert Moa Alfredsson. Moroccanoil Dry Shampoo blev testvinnare med betyget 5 av 5 och enligt testet ger den en perfekt blandning av fejkat nytvättat hår och volym. De som fick betyget 4 av 5 var Maria Nila Invisidry Shampoo, Lernberger Stafsing Dryclean Volumizing & Refreshing och Batiste Original. 

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 15 olika torrschampon från kända och populära varumärken. De har låtit fyra utbildade frisörer testa alla produkter som de är tänkta att använda i verkligheten. De har jämfört egenskaper som uppfräschning, volym, utseende och doft. Maria Nila Invisidry Shampoo utsågs till bäst i test med betyget 4,5 av 5 och beskrivningen att det är en miljövänlig och effektivt torrschampo som inte syns i håret och ger en fräsch känsla. På andra plats kom Amika Perk Up Dry Shampoo med betyget 4,5 av 5 och den beskrivs som ett bra och uppfräschande torrschampo som inte syns och som är enkelt att använda. På tredje plats kom Bangerhead Professional Fresh me Up! som fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som ett prisvärt och multifunktionellt torrschampo som passar alla hårtyper.

Aftonbladet (2019)

Aftonbladets testpanel har testat 12 olika torrschampon, testarna hade blondt, brunt och svart hår. De hittade bra budgetalternativ och en riktig toppvariant!

Björn Axén: Dry Schampoo Sunny Grapefruit blir bäst i test och är även billigast i testet! Doften är mild citrus och känslan blir ren och fräscht. Håret blir mjukt, lent och följsamt. Volymen blir naturlig och håller hela dagen. Enligt testpanelen går det att använda nästan hur mycket som helst utan att håret känns strävt och behandlat.

Andraplatsen delar två sorter, Living Proof: Dry Schampoo och Amika: Perk Up Dry Schampoo. Båda har fått mycket bra omdöme. Living Proof lovar rent hår, men det krävs lite arbete för ett bra resultat. Varje sektion ska sprejas, gnuggas, vänta och sedan borstas. Slarvar du blir håret strävt. Men med tålamod blir resultatet riktigt bra! Amika doftar kokos och känns superfräscht. Strukturen och volymen känns bra. Håret känns och ser fräschare ut. Men har du mörkare hår krävs lite extra borstning och gnuggning för att inte få synliga vita spår. Själva munstycket på Amika sitter lite dumt till så att fingret kan täcka lite vid tryck.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Torrschampo absorberar olja, svett och lukt från hår och hårbotten på ett effektivt sätt och ger dig en nytvättad känsla.
 • Torrschampo används på torrt hår och sprayas i hårbotten eller längderna på cirka 20-30 centimeters avstånd. Sedan låter du produkten verka i någon minut för att sedan massera in det ordentligt i håret.
 • Vi har valt att utse Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo till det torrschampo som är bäst i test. Det håller ditt hår rent och fräscht i flera dagar utan att se matt ut. Living Proof är ett innovativt hårvårdsmärke som ger ett salongssnyggt resultat.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Living Proof Living Proof Perfect Hair Day Dry Shampoo
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng