HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av brun-utan-sol

skönhet uppdaterad 24:e Juli, 2017, Baserad på 8 experttester.

Om du vill vara brun under vinterhalvåret utan att åka utomlands eller inte hinner eller vill sola något under svenska våren och sommaren men ändå vill stråla med solkysst hud finns en lösning! Det finns ett stort utbud att olika brun-utan-sol produkter att välja mellan i detaljhandeln. Oavsett om du föredrar mousse, gel, crème eller spray finns det något för dig.En viss utveckling och förändring har skett de senaste åren med brun-utan-sol produkterna och idag luktar de mindre av den karaktäristiska BUS-doften. Dessutom sitter färgen bättre i och ger ett naturligare resultat. Många av brun-utan-sol produkterna ger dig en brun färg redan vid applicering genom den tillsatta bronzern. Detta för att du lättare skall se vart färgen hamnar. Bronzern är inte den riktiga färgen och försvinner efter ett tag. Den riktiga BUS-färgen träder in efter att bronzern har försvunnit och sitter kvar i flera dagar och i vissa fall uppemot en vecka.

Test.se rekommenderar

Clarins Delicious Self Tanning Cream - bäst i test bland Brun-utan-sol 2020
Clarins Delicious Self Tanning Cream, bäst i test.

Clarins Delicious Self Tanning Cream - Vi här på Test.se väljer att rekommendera Clarins Delicious Self-Tanning Cream som också blivit testvinnare i Aftonbladets test 2015. Det är en brun-utan-sol för både kropp och ansikte med en tilltalande kolafärg. Produkten är enkel att applicera och tack vare äkta kakao-extrakt ger den en klar hudton och främjar en naturlig och läcker färg. Clarins brun-utan-sol innehåller bl.a. extrakt från kakaobönor, kakaosmör och Aloe Vera. Läs mer

Brun-utan-sol - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Mascaror

UPPDATERAD 18:e Mars, 2020

Foundation

UPPDATERAD 5:e December, 2016

Primers

UPPDATERAD 26:e Oktober, 2016

Hudlotion

UPPDATERAD 19:e Oktober, 2016

Kroppsoljor

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-test.se

Publicerad

Det är inte alla som helt naturligt har vad som krävs för att få en solkysst färg på huden, och det är heller inte alla som är sugna på att tillbringa många timmar i skadligt solljus för att uppnå den där solkyssta fasaden. Brun-utan-sol är lösningen för den som känner att det ovan stämmer in på dem! Bäst-i-test.se har testat tio olika produkter utifrån hur färgen sitter och ser ut, hur enkel den är att applicera, om den kladdar om hur den luktar. Allra bäst ansåg de att Decléor Aroma Sun var. Decléor är en kräm på tub med dryg och bra konsistens. Den är inte rinnig och är enkel att få jämn och snygg. Färgen blir riktigt snygg och sitter i länge. Andra platsen i Bäst-i-tests test är delad mellan St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse och Dove DermaSpa Summer Revived. St. Tropez mousse kommer på pumpflaska och är även den är enkel att applicera och ger mycket färg efter bara en gång. Den ger en härligt gyllene och naturtrogen nyans, men tar ett tag att torka in i huden, så den bör appliceras på kvällen. Dove DermaSpa är en kräm på tub som gradvis skapar en naturligt solkysst nyans i huden. Eftersom den byggs upp gradvis behöver användaren inte oroa sig för ränder eller en fläckig finnish. Doves brun-utan-sol saknar så gott som helt den säregna brun-utan-sol-doften och finns i två nyanser. Vi på Test.se har valt att placera Doves produkt framför St. Tropez, dels på grund av Doves föredömliga pris och dels på grund av att den doftar gott.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fyra s.k. brun utan sol-produkter för kropp och ansikte. Man jämförde vad en helkroppsbränna kostar med de olika produkterna, om de missfärgar kläderna och hur snygg färgen blir. Först mättes vilken produkt som gav billigast solbränna med hjälp av programledaren Karin Adelsköld. Hon har smörjt in sig från topp till tå för att se hur mycket som går åt av varje produkt (hon tvättade av sig mellan varje produkt) och sedan vägdes alla förpackningarna. Dyrast bränna gav Loreal. Här får man en förpackning med två servetter för 35 kronor, vilket knappt räcker till en kroppsinsmörjning av en kropp i Karins storlek. St. Tropez var näst dyrast (34kr), medan Åhlens och Aco var billigast och kostade 11 kronor respektive 10 kronor. Förutom kostnaden är det viktigt att produkterna går snabbt in i huden så att de inte färgar av sig på kläderna. Kladdrisken har testats genom att Karin smörjt sig med alla produkter, väntat en kvart och sedan strukit ett vitt bomullslinne mot huden för att se om det blivit missfärgat. Det var endast Loreal som var helt fläckfri, Åhlens gav mest fläckar och på övriga två blev det minimala fläckar. Även hur snygg brännan blir spelar stor roll för vilken produkt som är bäst. Hudterapeuten Therese Mathisen fick bedöma hur varje produkt ser ut efter ett dygns verkan på testpersonerna Erik och Matilda. Acos produkt gav sämst resultat, då den blev för blek och lite grönaktig ton som får huden att se död ut. Åhlens blev å andra sidan för gul. St. Tropez gav klart mest färg, intensiv och mörk – vilket kanske (eller kanske inte) är det man önskar. Loreal var produkten som gav en klädsam solbränna på båda testpersonerna, med en snygg gyllenbrun ton. SVT Plus test visar att ”smakar det, så kostar det” - åtminstone denna gång. Det blev den dyraste produkten, Loreal, som vann i två av tre deltest och blev därför utsedd till bäst i test!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat 6 olika brun-utan-sol produkter och både pris och kvalitet varierar stort. Tre produkter får tidningens näst högsta betyg, men två av dem lever inte alls upp till förväntningarna. BUS-produkter som de också kallas är ett bra alternativ till solarium och en alltför frekvent exponering av sol utomhus. Idag finns det en uppsjö av krämer, mousser och krämer som lovar fin färg. Topp 3 i Aftonbladets test är bra produkter och kan varmt rekommenderas.

Bäst i test enligt Aftonbladet är Clarins Delicious Self Tanning Cream. Den har en tjock konsistens, men är enkel att arbeta in i huden och känns dryg. Clarins produkt kommer i en burk och man applicerar med hjälp av en spatel. Resultatet blir kanonbra och färgen ser naturlig ut. Priset ligger på strax under 400 kr för 125 ml.

Å Body Care Brun Utan Sol kommer från Åhlens och är en lotion som ger gyllenbrun färg. Den innehåller avokadoolja och har en angenäm doft. Å Body Care Brun Utan Sol är testets billigaste produkt och kan varmt rekommenderas. L’ Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Golden Mousse är som namnet antyder en mousse. Den är dryg och lätt att applicera. Minuspoäng dock för den något söta och kvalmiga doften.

Vinnare i det här testet

Allas

Publicerad

Tidningen Allas har i ett litet test betygsatt 6 st olika brun-utan-sol produkter. De flesta av produkterna får goda betyg och ingen erhåller sämre betyg än 7 poäng av 10 möjliga.

Bäst i testet är Brun utan sol från Apoliva som också är testets billigaste produkt. Den kostar 85 kr för 150 ml och ger en naturligt solbrun färg. Apolivas lotion är enkel att applicera och den kladdar inte utan går snabbt in i huden. Färgen blir jämn och fin. Betyget 9 poäng av 10 möjliga.

Två produkter delar på andraplatsen; Nivea Sun Touch Self-Tan Lotion och L’Oreal Sublime Bronze Self-Tanning Golden Mousse. Niveas produkt är en lotion som lätt att applicera och färgen blir jämnt brun och naturlig. L’Oreals mousse är luftig och ger en gyllenbrun färg. Den torkar med en gång och kostar 215 kr för 150 ml. Bägge dessa brun-utan-sol produkter får betyget 8 poäng av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Veckorevyn

Publicerad

Veckorevyns Helen Torsgången har på sin blogg testat 15 st brun-utan-sol produkter och utsett en vinnare. Många av produkterna får bra betyg och ingen blir sågad. Sämsta betyg för någon av produkterna är 3 hjärtan av 5 möjliga. Helen Torsgården har testat både ansikts- och helkroppsprodukter. Den är relativt stor spridning på priserna, de billigaste produkterna kostar endast 50 kr och de dyraste upp mot en femhundralapp.

Vinnare i Veckorevyns test blir L’Oreal Sublime Bronze Express Pro Self-Tanning Dry Spray som ger en jämn, lätt och fin färg. Den är väldigt praktiskt och när man sprayar ut färgen så känns det som luft på huden. Förutom detta behöver du inte smörja ut den med händerna efteråt vilket är skönt. Den torkar in snabbt och ger en mycket fin mellanbrun färg som håller länge.

Fyra andra produkter får också maxbetyg i detta test. De är följande; St Tropez Self Tan Dark Bronzing Mousse, L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Face, Garnier Ambr Esolaire Brun Utan Sol Spray och Tancan Self-Tanning-Spray Bronze. St Tropez Mousse är testets dyraste produkt och är en produkt som är färgad så att du kan se precis vart du applicerar den. Den doftar inte mycket och håller ca en vecka.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har tagit sig an uppgiften att recensera 13 st brun-utan-sol produkter. Testet har delat upp produkterna i två grupper. Den ena gruppen är helkroppsprodukter och den andra är ansiktsprodukter. Vi kommer att kika närmare på helkroppsprodukterna, där 6 st olika geler, crèmer och sprayer tävlar om att bli Damernas Världs vinnare.

I toppen av testet hittar vi Lancome Flash Bronzer Natural Tan som kostar runt 300 kr. Den får 4,5 poäng av 5 möjliga och är en crème som är lätt att applicera. Resultatet är en mörk och fin färg. Tre andra brun-utan-sol produkter hamnar på delad andraplats med betyget 4,3. Dessa är Dior Bronze Self-Tanner Natural Glow Body, L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Spray och Clarins Delicious Self Tanning Cream.

Dior Bronze Self-Tanner Natural Glow Body är en gel som har en underbar doft och den går snabbt in i huden. Man måste vara noggrann vid insmörjning för att få det jämnt. L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Spray har en bra munstycke och du får en fin och jämn färg. Glöm dock inte att golvet du står på kan få färg på sig vid sprayning. Clarins Delicious Self Tanning Cream är enkel att applicera och du får superfin gyllene färg. Bästa resultatet nås efter två appliceringar.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i ett stort reportage testat 18 st olika brun-utan-sol produkter. Man har valt att testa både sprej, mousse, kräm och gel. Expressen konstaterar att det hänt mycket i utvecklingen av brun-utan-sol produkter de senaste åren. Den typiska BUS-doften har blivit mindre markant, resultatet naturligare och färgen sitter i längre. En del av produkterna innehåller ett ljusreflekterande skimmer vars funktion är att jämna ut hudfärgen visuellt.

Tre av de testade produkterna får högsta betyg från Expressens testpanel. Den som är billigast av dessa är La Roche-Posay Autohelios och den kostar ca 150 kr. La Roche-Posays produkt är en gel som doftar svagt och känns mild på huden. Färgen blir naturligt fin och den ger bra återfuktning. Har du torr och fuktig hud passar denna gel perfekt.

Högsta betyg får också James Read Bronzing Spray som kostar ca 230 kr. Denna spray sitter i upp till 5 dagar om du grundar bra med fukt och peeling. Den är lätt att få jämn och ger först ett ljust brunskimrande resultat som efter ett par timmar blir till en snygg gyllenbrun färg.

En bra mousse som får Expressens högsta betyg är 2hr Express Self Tanning Mousse. Den passar alldeles ypperligt för den vane brun-utan-sol användaren eftersom den är pigmentrik och ger ett kraftigt resultat redan efter den första appliceringen. Den torkar snabbt och färgen blir fin efter ca 2 timmar.

Vinnare i det här testet

MåBra

Publicerad

Hälsotidningen MåBra har kollat närmare på brun-utan-sol produkter och i detta mindre test har man gett omdöme och betygsatt fem olika kombattanter. De flesta av testobjekten är högt prissatta och den dyraste kostar hela 695 kr, vilket svider rejält i plånboken.

Fyra produkter delar på förstaplatsen och billigast av dessa är La Roche-Posay Autohelios som kostar ca 165 kr. Denna crème har en fräsch doft och den är lätt att applicera. Crèmen är dryg och den sitter kvar i uppemot fyra dygn. Färgen blir snygg och jämn. Enda negativa är att den tar lite tid att gå in helt i huden.

Betydligt dyrare är Adonia Organics Bronzing Serum som kostar nästan 700 kr. Detta är en ekologisk olja som doftar kokos. Adonias brun-utan-sol går lätt in i huden och ger dig en mycket snygg färg som håller länge. Flaskan är elegant och den har en pumpfunktion som fungerar väl. Ett extra pluspoäng för att det medföljer en plasthandske.

Två andra brun-utan-sol produkter som också får bra betyg är Vichy Capital Soleil Self Tanning Lotion och St Tropez Self Tan Bronzing Mousse. Den förstnämnda är liksom testvinnaren ett bra budgetalternativ och kostar ca 169 kr. Vichys produkt är lättapplicerad och enkel att använda. Den ger en snygg färg och doftar gott. St Tropez mousse går snabbt in i huden och ger en läcker färg. Den håller endast ett par dagar, vilket är ett litet minus.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"