HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
brun utan sol - Bäst i test

Test av brun utan sol

36 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 22:e Juli, 2020, Baserad på 15 experttester.

Brun utan sol, som kort kallas för BUS, är en produkt som används för att ge huden en solbrun färg. Det är många som gärna vill ha lite mer färg på kroppen, inte minst under vår och sommar. Brun utan sol gör det möjligt att ge huden en solkysst ton utan att behöva exponera huden för solens skadliga strålar.

Ända sedan 60-talet har man använt sig av brun utan sol-produkter. Det var nämligen då man upptäckte det kemiska ämnet DHA, mer om detta längre ner, vilket används för att ge känslan av en mer solkysst hy. På den tiden var produkten svårarbetad. Lika tjock som tandkräm och svår att applicera. Resultatet blev oftast mer orange än gyllenbrunt.

Tack vare att BUS-bränna har blivit en alltmer populär metod för att ge huden färg, inte minst på grund utav hälsoskäl, har produkterna blivit mycket bättre än vad de först var. Den orangea färgen som oftast förknippades med brun utan sol är numera ett minne blott!

Hur fungerar brun utan sol? 

Brun utan sol innehåller naturliga och ofarliga sockerämnen från växter, däribland dihydroxyaceotne (DHA). När dessa ämnen kommer i kontakt med de aminosyror som finns i hudens keratin, blir resultatet en brun färg. Processen påminner om den oxidation som sker när man exempelvis skär ett äpple itu, syran gör att äpplet till slut kommer att färgas brunt.

Brun utan sol-produkter påverkar inte huden på djupet, utan bara det yttersta hudlagret som består av döda hudceller. Dessa hudceller blir triggade till att producera melanin vilket ger den gyllenbruna färgen. En BUS-bränna är alltså ingen färg som ”målas” på huden, utan en produkt som lurar kroppen till att producera egen brun färg. Färgen avtar sedan i takt med att de döda cellerna i hudens yttersta lager tvättas bort från kroppen.

Hur applicerar man brun utan sol? 

Det är egentligen ingen vetenskap hur man bäst applicerar brun utan sol, men det finns bättre och sämre sätt. Ju mer tid du lägger ner på förarbetet, desto bättre slutresultat kommer du också få. Här kommer några handfasta tips på saker att göra för att ge bästa resultat.

Exfoliering

För ett så jämnt och hållbart resultat som möjligt, rekommenderas det att man peelar och återfuktar huden innan. Gör man detta exempelvis kvällen innan hinner huden bli ordentligt återfuktad innan man börjar applicera brun utan sol. Exfolieringen gör att man skrubbar bort de döda hudceller från kroppen som annars hade kunnat fördela färgen ojämnt över kroppen.

Återfuktning

Det är viktigt med återfuktning för att det inte ska fastna extra mycket brun utan sol på torra partier på huden. Därför är det bra att smörja in de områden som lätt blir torra lite extra precis innan applicering. Armbågar, fotknölar och knäveck är typiska områden där det lätt fastar mer brun utan sol. De flesta brun utan sol-produkter innehåller massa fuktgivande ämnen, men säkra hellre upp med extra fukt innan!

Applicera gärna med handske

Det finns speciella brun utan sol-handskar att köpa som gör det lättare att applicera färgen jämnt över kroppen. Massera in produkten i cirkulerande rörelser, och använd gärna små mängder i taget för att huden ska hinna suga åt sig ordentligt. Jobba in produkten systematiskt över kroppen genom att börja nerifrån och jobba uppåt.

Tålamod!

Enkelt uttryckt, ju mer tid du ägnar åt att försöka få din BUS-bränna jämn – desto bättre resultat kommer det bli. Utöver förarbetet med exfoliering och återfuktning, är det viktigt att även se över kroppen efter den är insmord med brun utan sol.

Upptäcker du fläckar eller ställen där det eventuellt kommit lite för mycket BUS, kan du ta en lätt fuktad bomullsrondell och försiktigt torka bort det överflödiga. Märker du att produkten redan börjat torka in i huden, kan du ta lite exfolierande kräm för att ”sudda” ut skarpa kanter.

Undvik!

Var sparsam med brun utan sol på ställen där man normalt inte blir naturligt solbränd. Exempelvis i armhålor, fotsulor, handflator och under armarna. Det ser lätt konstgjort ut annars. Brun utan sol-brännan är inte naturlig, men man vill ju att den ska se naturlig ut.

Är du osäker på hur mycket BUS du ska använda? Ta då hellre lite mindre för att göra om processen några dagar senare. Hellre jobba upp en solbrun ton gradvis, än att överdriva smörjandet vilket kan ge ett flammigt och onaturligt resultat.

Efter insmörjningen Undvik att duscha, bada eller på annat sätt utsätta huden för fukt de närmsta timmarna efter appliceringen av BUS. Bäst resultat blir det om produkten får sjunka in i huden ordentligt.

Många av brun utan sol-produkterna ger dig en brun färg redan vid applicering genom den tillsatta bronzern. Detta för att du lättare skall se vart färgen hamnar. Bronzern är inte den riktiga färgen och försvinner efter ett tag. Den riktiga BUS-färgen träder in efter att bronzern har försvunnit och sitter kvar i flera dagar och i vissa fall uppemot en vecka.

Hur ofta kan man använda brun utan sol?

Man kan använda BUS hur ofta eller sällan man vill. Är man ute efter en solkyssts känsla räcker det oftast med att smörja in sig ett par gånger i veckan. Vill man ha en mer solbrun färg rekommenderas det att smörja in sig något oftare. Det är dock bra att applicera brun utan sol regelbundet för att den bruna färgen ska hålla så bra som möjligt.

Hur länge håller brun utan sol?

Det beror på hur ofta du duschar och skrubbar huden. Se till att brun utan sol-produkten har torkat in ordentligt innan du tar på dig kläder eller lägger sig i sängen. Detta för att undvika eventuella missfärgningar av kläder och sängkläder, och för att få ett jämnare resultat. Använd gärna luftiga kläder för att produkten verkligen ska få ro att sjunka in i huden ordentligt.

Luktfri brun utan sol?

Att det blir en speciell doft av brun utan sol-produkter beror på att den kemiska reaktion som uppstår i huden avger en viss lukt. De flesta tillverkare försöker dölja den doften med milda parfymer. De BUS-produkter som är så kallade ’gradual tans’ avger i regel mindre doft, men det resultatet får man oftast vänta några dagar innan man ser.

Olika typer av brun utan sol

Det finns lite olika varianter av brun utan sol, och de har alla sina olika fördelar. En lotion är bra på att återfukta och ger oftast den jämnaste brännan. En spray är väldigt tidseffektiv och gör det lättare att komma åt besvärliga ställen, exempelvis ryggen. En mousse är den variant som oftast ger ett snabbast och brunast resultat. Dessa tre varianter är kanske de mest vanliga på marknaden. Men det finns även flera andra metoder för att applicera brun utan sol. Genom exempelvis wipes, dusch-lotions och geléer är ytterligare metoder som finns att tillgå.

Brun utan sol till ansiktet

Hyn i ansiktet är mycket känsligare än huden på kroppen, därför är det inte fel att använda en speciellt anpassad BUS-produkt för ansiktet. Det finns produkter som är tillverkade för att kunna användas på både kropp och ansikte, dessa rekommenderas främst till de som inte har känslig hy i ansiktet.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Ida Warg Instant self tanning mousse

Testresultat
Damernas Värld 2020
Recensioner
Enkel att använda Vegansk Färgar inte av sig Allergitestad Torkar in snabbt
Kan vara svårt att få till ett jämnt resultat
Produktbeskrivning
Specifikationer

Ida Wargs Instant self tanning mousse är en produkt som inte bara vinner jämförande tester, den har också fått väldigt många positiva recensioner.

Det är en mousse som appliceras med en handske och som visar en snygg semester-bränna efter bara några timmar. Moussen är färgad vilket gör det lätt att se vart man applicerat för att få ett jämnt resultat. Formulan sjunker in i huden snabbt och efter några timmar går det bra att skölja av kroppen, vill man få ännu djupare färg låter man med fördel produkten sitta kvar ännu längre. Färgen sitter bra i flera dagar för att sedan avta gradvis, man slipper alltså gå runt fläckig när färgen börjar släppa. Produkten kommer i olika nyanser.

De flesta som testat produkten är överens om att doften är mer än godkänd för att vara en brun utan sol-produkt. Funktionsmässigt är detta en produkt som verkligen håller vad den lovar. Att den dessutom är vegansk och väldigt prisvänlig gör förstås inte saken sämre.

Visa hela texten
Formula:
Mousse
Egenskaper:
Återfuktande, Vegansk

Bäst i test: Cocoa Brown 1 hour tan

Testresultat
Metro Mode 2020,    Vecko Revyn 2020
Recensioner
Lätt att applicera Lätt att se vart man applicerat Färgen syns efter en timma Billig Resultat som håller upp till en vecka
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som en av två budgetfavoriter väljer vi ut Cocoa Brown 1 hour tan. Den har varit en favorit hos många i flera år, mycket tack vare den förhållandevis lilla prislappen.

Det är en mousse som appliceras med en handske. Formulan är färgad så att det är lätt att se vart man redan smort in sig för att undvika fläckigt resultat. Dessutom är konsistensen lättarbetad och sjunker in i huden snabbt. Resultatet kommer, som produktnamnet också hintar om, redan efter en timma. Fuskbrännan håller sedan i flera dagar. Produkten finns i flera olika nyanser - välj en ljusare om du är ute efter naturligt resultat, eller en mörkare nyans om du hellre vill uppnå känslan av en semesterbränna.

Visa hela texten
Formula:
Mousse
Egenskaper:
Återfuktande

Bäst i test: Aco Self Tanning Lotion

Testresultat
Vecko Revyn 2020,    Expressen Hälsoliv 2020,    SVT Plus 2015
Recensioner
Lättsmord Ger naturlig färg som kan byggas upp Dryg
Locket sitter hårt
Produktbeskrivning
Specifikationer

ACO Self tanning lotion är en av två produkter som vi väljer att lyfta fram som bästa budgetval. Det är en produkt som varit med länge och dessutom placerat sig bra i jämförande tester och fått fina recensioner.

Det är en lotion som är mycket lätt i konsistensen, detta gör den lätt att fördela jämnt över kroppen. Doften är svagt parfymerad med en mild doft som döljer så gott som all brun utan sol-lukt som gärna annars uppstår. Det krävs inte mycket lotion för att man ska se det naturligt gyllene resultatet, som kommer efter mellan 4 till 8 timmar. Man behöver dock tänka på att verkligen låta produkten sjunka in i huden innan man tar på sig finaste vita skjortan.

Ett stort plus är att produkten även är gjord för att kunna användas i ansiktet och att den har flera återfuktande egenskaper. Detta är helt enkelt en riktigt bra vardagsprodukt!

Visa hela texten
Formula:
Lotion
Egenskaper:
Återfuktande

Bäst i test: St. Tropez Self tan purity vitamins bronzing water mist

Testresultat
Expressen Hälsoliv 2020,    Damernas Värld 2020
Recensioner
Doftar gott Går att spraya även om flaskan är upp och ner Färgen kan byggas upp i lager Färg som sitter en vecka Vegansk
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa premiumval väljer vi att lyfta fram brun utan sol-giganten St. Tropez med produkten Self tan purity vitamins bronzing water mist. Den har placerat sig som både som en testvinnare och på en andra placering i nyligen gjorda tester. Utöver det har produkten fått bra recensioner.

Det är en spray som är lätt att applicera på kroppen, speciellt eftersom flaskan är gjord så att det går att spraya även när den hålls upp och ner. Detta gör produkten lätt att applicera själv, i synnerhet på mer svåråtkomliga ställen som exempelvis ryggen. Tonen blir inte intensivt brun utan ger snarare ett naturligt gyllene resultat, men den kan jobbas upp till en mörkare nyans om man sprayar flera gånger. Gemensamt för de flesta brun utan sol-produkter är den signifikanta lukten som gärna uppstår efter ett tag, men det har St. Tropez effektivt jobbat bort med denna produkt som istället ger en svag doft som påminner om tropikerna. Sprayen har flera återfuktande egenskaper och ger ett resultat som håller i cirka en vecka.

Visa hela texten
Formula:
Spray
Egenskaper:
Återfuktande, Vegansk

Vi rekommenderar också:

L'Oreal Sublime Bronze Self Tanning Express Wipes

Testresultat
Vecko Revyn 2020,    SVT Plus 2015
Lätt att använda Ger naturligt resultat Smidig reseförpackning
Kan vara svårt att få till ett jämnt resultat
Formula:
Servetter till ansikte och kropp
Egenskaper:
Formula som exfolierar huden, Rik på E-vitamin
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Brun utan sol - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Primer

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Foundation

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Mascaror

UPPDATERAD 18:e Mars, 2020

Hudlotion

UPPDATERAD 19:e Oktober, 2016

Kroppsoljor

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (15st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Expressen Hälsoliv

Publicerad

Expressen har listat sina tre brun utan sol-favoriter just nu. Testvinnaren är från märket St. Tropez, vilka varit tongivande de senaste åren när det kommer till brun utan sol produkter. På andra plats kommer ännu en BUS-specialist, som dessutom är 100% vegansk och tillverkad i Sverige. På tredje plats kommer ett budget-alternativ från ACO. 

Vinnare i det här testet

Forni

Publicerad

Livsstilsmagasinet Forni har låtit en av sina redaktörer testa brun utan sol-produkter och sedan listat sina favoriter. Det som bedömdes var bland annat hur lätt formulan gick in i huden, vilken nyans man får, doften och hur fläckigt slutresultatet blir. 

Vinnare i det här testet

Metro Mode

Publicerad

Metro Mode har testat sju olika brun utan sol-produkter och betygsatt dem efter hur de doftar, vilka känsla de ger, pris och slutresultat. Betygen presenterades som stjärnor, där ett var lägst och fem högst. Deras testvinnare kammade som enda produkt hem fem av fem stjärnor!

Vinnare i det här testet

Vecko Revyn

Publicerad

Vecko Revyn har gjort ett stort test av brun utan sol-produkter och kategoriserat dem i budget- mellan- och lyxklass. Här presenteras de tre favoriterna i budgetsegmentet där alla testade produkter kostar mindre än 150 kronor. 

Vinnare i det här testet

Vecko Revyn

Publicerad

Vecko Revyn har gjort ett stort test av brun utan sol-produkter och kategoriserat dem i budget- mellan- och lyxklass. Här presenteras de tre favoriterna i mellansegmentet där alla testade produkter kostar under 300 kronor. 

Vinnare i det här testet

Vecko Revyn

Publicerad

Vecko Revyn har gjort ett omfattande test av brun utan sol-produkter och delat upp dem i budget-, mellan- och lyxklasser. Här presenteras de tre favoriterna från lyxsegmentet där alla produkter kostar upp till 600 kronor.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas värld har låtit tre stycken testpersoner använda sig av sju olika sorters brun utan sol för att kunna utse en testvinnare. Testperioden varade i minst två veckor för att kunna ge ett så sanningsenligt resultat som möjligt. Det som bedömdes var doft, konsistens och slutresultat. Allt poängsattes och ett medelvärde räknades sedan ut.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Det är inte alla som helt naturligt har vad som krävs för att få en solkysst färg på huden, och det är heller inte alla som är sugna på att tillbringa många timmar i skadligt solljus för att uppnå den där solkyssta fasaden. Brun-utan-sol är lösningen för den som känner att det ovan stämmer in på dem! Bäst-i-test.se har testat tio olika produkter utifrån hur färgen sitter och ser ut, hur enkel den är att applicera, om den kladdar om hur den luktar. Allra bäst ansåg de att Decléor Aroma Sun var. Decléor är en kräm på tub med dryg och bra konsistens. Den är inte rinnig och är enkel att få jämn och snygg. Färgen blir riktigt snygg och sitter i länge. Andra platsen i Bäst-i-tests test är delad mellan St. Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse och Dove DermaSpa Summer Revived. St. Tropez mousse kommer på pumpflaska och är även den är enkel att applicera och ger mycket färg efter bara en gång. Den ger en härligt gyllene och naturtrogen nyans, men tar ett tag att torka in i huden, så den bör appliceras på kvällen. Dove DermaSpa är en kräm på tub som gradvis skapar en naturligt solkysst nyans i huden. Eftersom den byggs upp gradvis behöver användaren inte oroa sig för ränder eller en fläckig finnish. Doves brun-utan-sol saknar så gott som helt den säregna brun-utan-sol-doften och finns i två nyanser. Vi på Test.se har valt att placera Doves produkt framför St. Tropez, dels på grund av Doves föredömliga pris och dels på grund av att den doftar gott.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har testat fyra s.k. brun utan sol-produkter för kropp och ansikte. Man jämförde vad en helkroppsbränna kostar med de olika produkterna, om de missfärgar kläderna och hur snygg färgen blir. Först mättes vilken produkt som gav billigast solbränna med hjälp av programledaren Karin Adelsköld. Hon har smörjt in sig från topp till tå för att se hur mycket som går åt av varje produkt (hon tvättade av sig mellan varje produkt) och sedan vägdes alla förpackningarna. Dyrast bränna gav Loreal. Här får man en förpackning med två servetter för 35 kronor, vilket knappt räcker till en kroppsinsmörjning av en kropp i Karins storlek. St. Tropez var näst dyrast (34kr), medan Åhlens och Aco var billigast och kostade 11 kronor respektive 10 kronor. Förutom kostnaden är det viktigt att produkterna går snabbt in i huden så att de inte färgar av sig på kläderna. Kladdrisken har testats genom att Karin smörjt sig med alla produkter, väntat en kvart och sedan strukit ett vitt bomullslinne mot huden för att se om det blivit missfärgat. Det var endast Loreal som var helt fläckfri, Åhlens gav mest fläckar och på övriga två blev det minimala fläckar. Även hur snygg brännan blir spelar stor roll för vilken produkt som är bäst. Hudterapeuten Therese Mathisen fick bedöma hur varje produkt ser ut efter ett dygns verkan på testpersonerna Erik och Matilda. Acos produkt gav sämst resultat, då den blev för blek och lite grönaktig ton som får huden att se död ut. Åhlens blev å andra sidan för gul. St. Tropez gav klart mest färg, intensiv och mörk – vilket kanske (eller kanske inte) är det man önskar. Loreal var produkten som gav en klädsam solbränna på båda testpersonerna, med en snygg gyllenbrun ton. SVT Plus test visar att ”smakar det, så kostar det” - åtminstone denna gång. Det blev den dyraste produkten, Loreal, som vann i två av tre deltest och blev därför utsedd till bäst i test!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat 6 olika brun-utan-sol produkter och både pris och kvalitet varierar stort. Tre produkter får tidningens näst högsta betyg, men två av dem lever inte alls upp till förväntningarna. BUS-produkter som de också kallas är ett bra alternativ till solarium och en alltför frekvent exponering av sol utomhus. Idag finns det en uppsjö av krämer, mousser och krämer som lovar fin färg. Topp 3 i Aftonbladets test är bra produkter och kan varmt rekommenderas.

Bäst i test enligt Aftonbladet är Clarins Delicious Self Tanning Cream. Den har en tjock konsistens, men är enkel att arbeta in i huden och känns dryg. Clarins produkt kommer i en burk och man applicerar med hjälp av en spatel. Resultatet blir kanonbra och färgen ser naturlig ut. Priset ligger på strax under 400 kr för 125 ml.

Å Body Care Brun Utan Sol kommer från Åhlens och är en lotion som ger gyllenbrun färg. Den innehåller avokadoolja och har en angenäm doft. Å Body Care Brun Utan Sol är testets billigaste produkt och kan varmt rekommenderas. L’ Oréal Paris Sublime Bronze Self-Tanning Golden Mousse är som namnet antyder en mousse. Den är dryg och lätt att applicera. Minuspoäng dock för den något söta och kvalmiga doften.

Vinnare i det här testet

Allas

Publicerad

Tidningen Allas har i ett litet test betygsatt 6 st olika brun-utan-sol produkter. De flesta av produkterna får goda betyg och ingen erhåller sämre betyg än 7 poäng av 10 möjliga.

Bäst i testet är Brun utan sol från Apoliva som också är testets billigaste produkt. Den kostar 85 kr för 150 ml och ger en naturligt solbrun färg. Apolivas lotion är enkel att applicera och den kladdar inte utan går snabbt in i huden. Färgen blir jämn och fin. Betyget 9 poäng av 10 möjliga.

Två produkter delar på andraplatsen; Nivea Sun Touch Self-Tan Lotion och L’Oreal Sublime Bronze Self-Tanning Golden Mousse. Niveas produkt är en lotion som lätt att applicera och färgen blir jämnt brun och naturlig. L’Oreals mousse är luftig och ger en gyllenbrun färg. Den torkar med en gång och kostar 215 kr för 150 ml. Bägge dessa brun-utan-sol produkter får betyget 8 poäng av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Veckorevyn

Publicerad

Veckorevyns Helen Torsgången har på sin blogg testat 15 st brun-utan-sol produkter och utsett en vinnare. Många av produkterna får bra betyg och ingen blir sågad. Sämsta betyg för någon av produkterna är 3 hjärtan av 5 möjliga. Helen Torsgården har testat både ansikts- och helkroppsprodukter. Den är relativt stor spridning på priserna, de billigaste produkterna kostar endast 50 kr och de dyraste upp mot en femhundralapp.

Vinnare i Veckorevyns test blir L’Oreal Sublime Bronze Express Pro Self-Tanning Dry Spray som ger en jämn, lätt och fin färg. Den är väldigt praktiskt och när man sprayar ut färgen så känns det som luft på huden. Förutom detta behöver du inte smörja ut den med händerna efteråt vilket är skönt. Den torkar in snabbt och ger en mycket fin mellanbrun färg som håller länge.

Fyra andra produkter får också maxbetyg i detta test. De är följande; St Tropez Self Tan Dark Bronzing Mousse, L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Face, Garnier Ambr Esolaire Brun Utan Sol Spray och Tancan Self-Tanning-Spray Bronze. St Tropez Mousse är testets dyraste produkt och är en produkt som är färgad så att du kan se precis vart du applicerar den. Den doftar inte mycket och håller ca en vecka.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har tagit sig an uppgiften att recensera 13 st brun-utan-sol produkter. Testet har delat upp produkterna i två grupper. Den ena gruppen är helkroppsprodukter och den andra är ansiktsprodukter. Vi kommer att kika närmare på helkroppsprodukterna, där 6 st olika geler, crèmer och sprayer tävlar om att bli Damernas Världs vinnare.

I toppen av testet hittar vi Lancome Flash Bronzer Natural Tan som kostar runt 300 kr. Den får 4,5 poäng av 5 möjliga och är en crème som är lätt att applicera. Resultatet är en mörk och fin färg. Tre andra brun-utan-sol produkter hamnar på delad andraplats med betyget 4,3. Dessa är Dior Bronze Self-Tanner Natural Glow Body, L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Spray och Clarins Delicious Self Tanning Cream.

Dior Bronze Self-Tanner Natural Glow Body är en gel som har en underbar doft och den går snabbt in i huden. Man måste vara noggrann vid insmörjning för att få det jämnt. L’Oreal Sublime Bronze Self Tanning Spray har en bra munstycke och du får en fin och jämn färg. Glöm dock inte att golvet du står på kan få färg på sig vid sprayning. Clarins Delicious Self Tanning Cream är enkel att applicera och du får superfin gyllene färg. Bästa resultatet nås efter två appliceringar.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i ett stort reportage testat 18 st olika brun-utan-sol produkter. Man har valt att testa både sprej, mousse, kräm och gel. Expressen konstaterar att det hänt mycket i utvecklingen av brun-utan-sol produkter de senaste åren. Den typiska BUS-doften har blivit mindre markant, resultatet naturligare och färgen sitter i längre. En del av produkterna innehåller ett ljusreflekterande skimmer vars funktion är att jämna ut hudfärgen visuellt.

Tre av de testade produkterna får högsta betyg från Expressens testpanel. Den som är billigast av dessa är La Roche-Posay Autohelios och den kostar ca 150 kr. La Roche-Posays produkt är en gel som doftar svagt och känns mild på huden. Färgen blir naturligt fin och den ger bra återfuktning. Har du torr och fuktig hud passar denna gel perfekt.

Högsta betyg får också James Read Bronzing Spray som kostar ca 230 kr. Denna spray sitter i upp till 5 dagar om du grundar bra med fukt och peeling. Den är lätt att få jämn och ger först ett ljust brunskimrande resultat som efter ett par timmar blir till en snygg gyllenbrun färg.

En bra mousse som får Expressens högsta betyg är 2hr Express Self Tanning Mousse. Den passar alldeles ypperligt för den vane brun-utan-sol användaren eftersom den är pigmentrik och ger ett kraftigt resultat redan efter den första appliceringen. Den torkar snabbt och färgen blir fin efter ca 2 timmar.

Vinnare i det här testet

MåBra

Publicerad

Hälsotidningen MåBra har kollat närmare på brun-utan-sol produkter och i detta mindre test har man gett omdöme och betygsatt fem olika kombattanter. De flesta av testobjekten är högt prissatta och den dyraste kostar hela 695 kr, vilket svider rejält i plånboken.

Fyra produkter delar på förstaplatsen och billigast av dessa är La Roche-Posay Autohelios som kostar ca 165 kr. Denna crème har en fräsch doft och den är lätt att applicera. Crèmen är dryg och den sitter kvar i uppemot fyra dygn. Färgen blir snygg och jämn. Enda negativa är att den tar lite tid att gå in helt i huden.

Betydligt dyrare är Adonia Organics Bronzing Serum som kostar nästan 700 kr. Detta är en ekologisk olja som doftar kokos. Adonias brun-utan-sol går lätt in i huden och ger dig en mycket snygg färg som håller länge. Flaskan är elegant och den har en pumpfunktion som fungerar väl. Ett extra pluspoäng för att det medföljer en plasthandske.

Två andra brun-utan-sol produkter som också får bra betyg är Vichy Capital Soleil Self Tanning Lotion och St Tropez Self Tan Bronzing Mousse. Den förstnämnda är liksom testvinnaren ett bra budgetalternativ och kostar ca 169 kr. Vichys produkt är lättapplicerad och enkel att använda. Den ger en snygg färg och doftar gott. St Tropez mousse går snabbt in i huden och ger en läcker färg. Den håller endast ett par dagar, vilket är ett litet minus.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.