VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Få en solkysst hud med brun utan sol som är bäst i test 2024

Vill du ha en fräsch och solkysst hud – utan att utsätta dig för skadliga UV-strålar ska du använda dig av brun utan sol. Här ger vi dig testvinnande brun utan sol-produkter och bra tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Formula.
 • Passar till kropp/ansikte.
 • Volym.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
St. Tropez
St.Tropez Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
St. Tropez
St.Tropez Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse
Krämig och vårdande brun utan sol med naturlig effekt.
Testvinnare hos Elle 2024.
Tredje plats på test hos Metro Mode 2022.
Formula: Mousse.
Passar kropp.
Volym: 200 ml.
Innehåller vårdande ingredienser.
Enkel att använda.
Torkar in snabbt.
Vegansk.

St. Tropez är ett världsledande varumärke när det kommer till brun utan sol-produkter. De prisbelönta produkterna ger en gyllenbrun ton med en fin lyster. De har ett brett utbud med olika appliceringssätt så att du ska hitta den som passar dig bäst.

St.Tropez Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse är den brun utan sol vi utsett till bäst i test. Det är en lyxig luftvispande produkt som ger kroppen en naturlig färg.

I ett test hos Elle blev den bästa brun utan sol och enligt dem ger denna produkt den bästa brännan de skådat. Den är mjukt vispad, har en perfekt färg och lagom mycket doft.

Hos Metro Mode kom moussen på tredje plats och beskrivs som krämig och vårdande. Den torkar på några sekunder och ger en gyllenbrun färg direkt efter applicering.

Konsistensen är krämig och färgen lätt brun för att göra appliceringen lättare. Den torkar efter bara några sekunder. Under följande 4-8 timmar utvecklas färgen och effekten varar i cirka en vecka. När färgen försvinner gör den det på ett jämnt sätt.

Moussen innehåller hudvårdande ingredienser som Niacinamid, Hyaluronsyra, Echinacea och Vitamin E som vårdar och återfuktar huden. Den är 100 procent vegansk.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Ida Warg
Ida Warg Self-Tanning Mousse 150 ml
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Ida Warg
Ida Warg Self-Tanning Mousse 150 ml
En populär brun utan sol i mousseformat som passar både kropp och ansikte.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bra betyg på test hos Femina 2023.
Testvinnare hos Damernas Värld 2022.
Bästa budget hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Tidningen Mama 2021.
Bra betyg på test hos MetroMode 2020.
Testvinnare hos Modette.se 2019.
Testvinnare hos Apohem.se.
Favorit hos Veckorevyn.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Formula: Mousse.
Passar kropp och ansikte.
Volym: 150 ml.
Återfuktande och vegansk.
Enkel att använda.
Färgar inte av sig.
Allergitestad.
Torkar in snabbt.
Kan vara svårt att få till ett jämnt resultat.

Ida Warg Beauty grundades i Stockholm 2018 och gör moderna skönhetsprodukter med fokus på välmående. Produkterna är veganska och tillverkade i Norden. I utbudet hittar du brun utan sol, hårdvård och kroppsvård.

Ida Wargs Self Tanning Mousse är en produkt som inte bara vinner jämförande tester, den har också fått väldigt många positiva recensioner. Den är prisvärd och därför har vi utsett den till vårt bästa budgetval. 

I ett test hos Pricerunner kom den på andra plats och utsågs till deras bästa budgetval. Hos Damernas Värld kom den på första plats med betyget 5 av 5. Hos Bäst-i-test.se kom den på tredje plats och blev bästa billiga. 

Det är en mousse som appliceras med en handske och som visar en snygg semester-bränna efter bara några timmar. Moussen är färgad vilket gör det lätt att se vart man applicerat för att få ett jämnt resultat. Formulan sjunker in i huden snabbt och efter några timmar går det bra att skölja av kroppen, vill man få ännu djupare färg låter man med fördel produkten sitta kvar ännu längre. Färgen sitter bra i flera dagar för att sedan avta gradvis, man slipper alltså gå runt fläckig när färgen börjar släppa. Produkten kommer i olika nyanser.

De flesta som testat produkten är överens om att doften är mer än godkänd för att vara en brun utan sol-produkt. Funktionsmässigt är detta en produkt som verkligen håller vad den lovar. Att den dessutom är vegansk och väldigt prisvänlig gör förstås inte saken sämre. Förutom mousse finns Ida Wargs BUS-produkter som spray, water mist, drops och för ansikte. För dig som har lite ont om tid finns populära Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse som gör att du blir brun på bara några minuter.

 • Butiker & priser: Mousse
 • Butiker & priser: Spray
 • Butiker & priser: Drops

Bästa spray Test.se logo
St. Tropez
St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist
Bästa spray
Bästa spray Test.se logo
St. Tropez
St. Tropez Self Tan Purity Vitamins Bronzing Water Mist
En brun utan sol i sprayformat i premiumsegmentet.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Högt betyg på test hos Elle 2021.
Testvinnare hos Expressen Hälsoliv 2021.
Högt betyg på test hos Damernas Värld 2020.
Formula: Spray.
Passar kropp.
Volym: 200 ml.
Återfuktande och vegansk.
Doftar gott.
Går att spraya även om flaskan är upp och ner.
Färgen kan byggas upp i lager.
Färg som sitter en vecka.
Vegansk.

St. Tropez är ett världsledande varumärke när det kommer till brun-utan-sol-produkter. De prisbelönta produkterna ger en gyllenbrun ton med en fin lyster. De har ett brett utbud med olika appliceringssätt så att du ska hitta den som passar dig bäst.

Som bästa spray väljer vi att lyfta fram brun utan sol-giganten St. Tropez med produkten Self tan purity vitamins bronzing water mist. Det är ett premiumval som vunnit eller placerat sig bra på flera tester och även fått bra recensioner av både kunder och experter.

I ett test hos Prisjakts experter om bästa för ansiktet kom den på andra plats. Enligt dem luktar produkten gott och håller längre. Hos Bäst-i-test.se är betyget högt - 4 av 5. Enligt dem är den lätt att applicera och ger ett jämnt resultat. 

Det är en spray som är lätt att applicera på kroppen, speciellt eftersom flaskan är gjord så att det går att spraya även när den hålls upp och ner. Detta gör produkten lätt att applicera själv, i synnerhet på mer svåråtkomliga ställen som exempelvis ryggen. Tonen blir inte intensivt brun utan ger snarare ett naturligt gyllene resultat, men den kan jobbas upp till en mörkare nyans om man sprayar flera gånger. Gemensamt för de flesta brun utan sol-produkter är den signifikanta lukten som gärna uppstår efter ett tag, men det har St. Tropez effektivt jobbat bort med denna produkt som istället ger en svag doft som påminner om tropikerna. Sprayen har flera återfuktande egenskaper och ger ett resultat som håller i cirka en vecka.

 • Butiker & priser

Bästa billiga Test.se logo
Cocoa Brown
Cocoa Brown 1 Hour Tan
Bästa billiga
Bästa billiga Test.se logo
Cocoa Brown
Cocoa Brown 1 Hour Tan
En billig brun utan sol med effekt efter endast en timme.
Bra betyg på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa budget på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Bra betyg på test hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Metro Mode 2020.
Högt betyg på test hos VeckoRevyn 2021.
Högt betyg på test hos Amelia 2020.
Bra recensioner hos Allt om skönhet 2021.
Bästa budgetval enligt Meds.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Formula: Mousse.
Passar kropp.
Volym: 150 ml.
Återfuktande.
Lätt att applicera.
Lätt att se vart man applicerat.
Färgen syns efter en timme.
Resultat som håller upp till en vecka.

Cocoa Brown är ett varumärke som lanserade 2012 av Marissa Carter. Företaget är utvecklat för att skapa ett ”värld av solbränna” och de har produkter för alla typer av solbrännor. De har först ut med en brun utan sol som ger en fin solbränna på endast en timme.

Vi har valt att rekommendera Cocoa Brown 1 hour tan till en av våra testvinnare. Den har varit en favorit hos många i flera år, mycket tack vare den förhållandevis lilla prislappen.

Det är en mousse som appliceras med en handske. Formulan är färgad så att det är lätt att se vart man redan smort in sig för att undvika fläckigt resultat. Dessutom är konsistensen lättarbetad och sjunker in i huden snabbt. Resultatet kommer, som produktnamnet också hintar om, redan efter en timme. Fuskbrännan håller sedan i flera dagar. Produkten finns i flera olika nyanser - välj en ljusare om du är ute efter naturligt resultat, eller en mörkare nyans om du hellre vill uppnå känslan av en semesterbränna.

 • Butiker & priser

Bästa lotion Test.se logo
ACO
ACO Selftanning Lotion
Bästa lotion
Bästa lotion Test.se logo
ACO
ACO Selftanning Lotion
En brun utan sol i lotionformula som passar för både kropp och ansikte.
Bästa budget på test hos Damernas Värld 2022.
Högt betyg på test hos Veckorevyn 2021.
Bra betyg på test hos Expressen Hälsoliv 2021.
Bra betyg hos Metro Mode 2020.
Bra betyg hos Modette 2020.
Formula: Lotion.
Passar kropp och ansikte.
Volym: 150 ml.
Återfuktande och lättsmord.
Ger naturlig färg som kan byggas upp
Dryg.
Locket sitter hårt.

ACO är ett svenskt företag med över 80 års erfarenhet inom hudvård med produkter av hög kvalitet.

ACO Self tanning lotion är en prisvärd brun utan sol i lotionformula. Det är en produkt som varit med länge och dessutom placerat sig bra i jämförande tester och fått fina recensioner. Hos Damernas Värld utsågs den bland annat till bästa budget. 

Det är en lotion som är mycket lätt i konsistensen, detta gör den lätt att fördela jämnt över kroppen. Doften är svagt parfymerad med en mild doft som döljer så gott som all brun utan sol-lukt som gärna annars uppstår. Det krävs inte mycket lotion för att man ska se det naturligt gyllene resultatet, som kommer efter mellan fyra till åtta timmar. Man behöver dock tänka på att verkligen låta produkten sjunka in i huden innan man tar på sig finaste vita skjortan.

Ett stort plus är att produkten även är gjord för att kunna användas i ansiktet och att den har flera återfuktande egenskaper. Detta är helt enkelt en riktigt bra vardagsprodukt!

 • Butiker & priser

Bästa för ansiktet Test.se logo
Clarins
Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster For face
Bästa för ansiktet
Bästa för ansiktet Test.se logo
Clarins
Clarins Radiance Plus Golden Glow Booster For face
Koncentrerade brun utan sol-droppar som du blandar med din vanliga ansiktskräm.
Bästa för ansiktet hos Elle 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Favorit hos Veckorevyn.
Formula: Droppar.
Passar ansikte.
Volym: 15 ml.
Blandas med din ansiktskräm.
Enkel att applicera.
Återfuktar huden.

Det franska märket Clarins är störst i Europa på hudvård inom lyxsegmentet och finns i fler än 150 länder. Det är ett familjeägt företag som grundades i Paris 1954. De använder naturliga ingredienser i sina produkter och skapar hudvård som är lika effektiva som skonsamma.

Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster for face
är en klassiker när det kommer till brun utan sol för ansiktet. Det är koncentrerade brun utan sol-droppar som du tillsätter i din vanliga ansiktskräm. På så sätt kan du själv styra vilken nyans du vill ha på ansiktet och den lämnar ett jämnt resultat. Enligt tester är den här brun utan sol-produkten så naturlig att du kan använda den året om.

Dropparna innehåller bland annat DHA, Erythrulose och aloe vera som ger huden både fukt och en naturlig hudton som håller länge. Produkten ska aldrig användas ensam. Clarins har även en BUS-produkt för din hudlotion som heter Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster Body.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test brun-utan-sol - se alla testvinnare.
Med brun utan sol får du en solkysst hud utan några farliga solstrålar.

Köpguide brun utan sol 

Brun utan sol, som kort kallas för BUS, är en produkt som används för att ge huden en solbrun färg. Det är många som gärna vill ha lite mer färg på kroppen, inte minst under vår och sommar. Brun utan sol gör det möjligt att ge huden en solkysst ton utan att behöva exponera huden för solens skadliga strålar.

Ända sedan 60-talet har man använt sig av brun utan sol-produkter. Det var nämligen då man upptäckte det kemiska ämnet DHA, mer om detta längre ner, vilket används för att ge känslan av en mer solkysst hy. På den tiden var produkten svårarbetad. Lika tjock som tandkräm och svår att applicera. Resultatet blev oftast mer orange än gyllenbrunt.

Tack vare att BUS-bränna har blivit en alltmer populär metod för att ge huden färg, inte minst på grund utav hälsoskäl, har produkterna blivit mycket bättre än vad de först var. Den orangea färgen som oftast förknippades med brun utan sol är numera ett minne blott! Glöm dock inte bort att det är viktigt att skydda sig mot solen med solskyddskräm

Hur fungerar brun utan sol?

Brun utan sol innehåller naturliga och ofarliga sockerämnen från växter, däribland dihydroxyaceotne (DHA). När dessa ämnen kommer i kontakt med de aminosyror som finns i hudens keratin, blir resultatet en brun färg. Processen påminner om den oxidation som sker när man exempelvis skär ett äpple itu, syran gör att äpplet till slut kommer att färgas brunt.

Brun utan sol-produkter påverkar inte huden på djupet, utan bara det yttersta hudlagret som består av döda hudceller. Dessa hudceller blir triggade till att producera melanin vilket ger den gyllenbruna färgen. En BUS-bränna är alltså ingen färg som ”målas” på huden, utan en produkt som lurar kroppen till att producera egen brun färg. Färgen avtar sedan i takt med att de döda cellerna i hudens yttersta lager tvättas bort från kroppen.

Hur applicerar man brun utan sol?

Det är egentligen ingen vetenskap hur man bäst applicerar brun utan sol, men det finns bättre och sämre sätt. Ju mer tid du lägger ner på förarbetet, desto bättre slutresultat kommer du också få. Här kommer några handfasta tips på saker att göra för att ge bästa resultat.

Exfoliering

För ett så jämnt och hållbart resultat som möjligt, rekommenderas det att man peelar och återfuktar huden innan. Gör man detta exempelvis kvällen innan hinner huden bli ordentligt återfuktad innan man börjar applicera brun utan sol. Exfolieringen gör att man skrubbar bort de döda hudceller från kroppen som annars hade kunnat fördela färgen ojämnt över kroppen.

Återfuktning

Det är viktigt med återfuktning för att det inte ska fastna extra mycket brun utan sol på torra partier på huden. Därför är det bra att smörja in de områden som lätt blir torra lite extra precis innan applicering. Armbågar, fotknölar och knäveck är typiska områden där det lätt fastar mer brun utan sol. De flesta brun utan sol-produkter innehåller massa fuktgivande ämnen, men säkra hellre upp med extra fukt innan!

Applicera gärna med handske

Det finns speciella brun utan sol-handskar att köpa som gör det lättare att applicera färgen jämnt över kroppen. Massera in produkten i cirkulerande rörelser, och använd gärna små mängder i taget för att huden ska hinna suga åt sig ordentligt. Jobba in produkten systematiskt över kroppen genom att börja nerifrån och jobba uppåt.

Tålamod!

Enkelt uttryckt, ju mer tid du ägnar åt att försöka få din BUS-bränna jämn – desto bättre resultat kommer det bli. Utöver förarbetet med exfoliering och återfuktning, är det viktigt att även se över kroppen efter den är insmord med brun utan sol.

Upptäcker du fläckar eller ställen där det eventuellt kommit lite för mycket BUS, kan du ta en lätt fuktad bomullsrondell och försiktigt torka bort det överflödiga. Märker du att produkten redan börjat torka in i huden, kan du ta lite exfolierande kräm för att ”sudda” ut skarpa kanter.

Undvik!

Var sparsam med brun utan sol på ställen där man normalt inte blir naturligt solbränd. Exempelvis i armhålor, fotsulor, handflator och under armarna. Det ser lätt konstgjort ut annars. Brun utan sol-brännan är inte naturlig, men man vill ju att den ska se naturlig ut.

Är du osäker på hur mycket BUS du ska använda? Ta då hellre lite mindre för att göra om processen några dagar senare. Hellre jobba upp en solbrun ton gradvis, än att överdriva smörjandet vilket kan ge ett flammigt och onaturligt resultat.

Efter insmörjningen ska du undvika att duscha, bada eller på annat sätt utsätta huden för fukt de närmsta timmarna efter appliceringen av BUS. Bäst resultat blir det om produkten får sjunka in i huden ordentligt.

Många av brun utan sol-produkterna ger dig en brun färg redan vid applicering genom den tillsatta bronzern. Detta för att du lättare ska se vart färgen hamnar. Bronzern är inte den riktiga färgen och försvinner efter ett tag. Den riktiga BUS-färgen träder in efter att bronzern har försvunnit och sitter kvar i flera dagar och i vissa fall uppemot en vecka.

Hur ofta kan man använda brun utan sol?

Man kan använda BUS hur ofta eller sällan man vill. Är man ute efter en solkyssts känsla räcker det oftast med att smörja in sig ett par gånger i veckan. Vill man ha en mer solbrun färg rekommenderas det att smörja in sig något oftare. Det är dock bra att applicera brun utan sol regelbundet för att den bruna färgen ska hålla så bra som möjligt.

Hur länge håller brun utan sol?

Det beror på hur ofta du duschar och skrubbar huden. Se till att brun utan sol-produkten har torkat in ordentligt innan du tar på dig kläder eller lägger sig i sängen. Detta för att undvika eventuella missfärgningar av kläder och sängkläder, och för att få ett jämnare resultat. Använd gärna luftiga kläder för att produkten verkligen ska få ro att sjunka in i huden ordentligt.

Luktfri brun utan sol?

Att det blir en speciell doft av brun utan sol-produkter beror på att den kemiska reaktion som uppstår i huden avger en viss lukt. De flesta tillverkare försöker dölja den doften med milda parfymer. De BUS-produkter som är så kallade ”gradual tans” avger i regel mindre doft, men det resultatet får man oftast vänta några dagar innan man ser.

Olika typer av brun utan sol

Det finns lite olika varianter av brun utan sol, och de har alla sina olika fördelar. 

 • En lotion är bra på att återfukta och ger oftast den jämnaste brännan. 
 • En spray är väldigt tidseffektiv och gör det lättare att komma åt besvärliga ställen, exempelvis ryggen. 
 • En mousse är den variant som oftast ger ett snabbast och brunast resultat. 

Dessa tre varianter är kanske de mest vanliga på marknaden. Men det finns även flera andra metoder för att applicera brun utan sol. Genom exempelvis wipes, dusch-lotions och geléer är ytterligare metoder som finns att tillgå.

Brun utan sol till ansiktet

Hyn i ansiktet är mycket känsligare än huden på kroppen, därför är det inte fel att använda en speciellt anpassad BUS-produkt för ansiktet. Det finns produkter som är tillverkade för att kunna användas på både kropp och ansikte, dessa rekommenderas främst till de som inte har känslig hy i ansiktet. 

Bäst i test brun-utan-sol - se alla testvinnare.
Det finns brun utan sol anpassad även för ansiktet.

Läs också: Test av solskyddskräm

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Brun utan sol innehåller naturliga och ofarliga sockerämnen från växter. När dessa ämnen kommer i kontakt med de aminosyror som finns i hudens keratin, blir resultatet en brun färg. Brun utan sol-produkter påverkar bara det yttersta hudlagret som består av döda hudceller. Färgen avtar i takt med att de döda cellernas lager tvättas bort från kroppen
 • Det är bra att fukta huden innan du applicerar brun utan sol-produkten. Använd gärna en handske för att applicera krämen och massera in den i cirkulerande rörelser. Jobba in den systematiskt genom att börja nerifrån och jobba dig uppåt.
 • Vi har valt att utse I St.Tropez Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse till den brun utan sol som är bäst i test. Det är en krämig mousse som är lätt att applicera, torkar snabbt och ger en fin och neutral färg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
St. Tropez St.Tropez Self Tan Luxe Whipped Crème Mousse