VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Puder bäst i test 2024

Se till att din make-up sitter hela dagen med hjälp av ett riktigt bra puder som fixerar och ger ett silkeslent resultat. Ta hjälp av vår köpguide för att välja det bästa pudret för dig!

Vi har jämfört
 • Vilken typ av puder det är.
 • Om pudret är transparent eller inte.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Minolei
Minolei Uniset Oil-Absorbing Powder
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Minolei
Minolei Uniset Oil-Absorbing Powder
Mineralpuder som mattar ner och bevarar den naturliga fuktbalansen.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Högt kundbetyg hos Lyko.
Typ av puder: Löspuder.
Transparent finish.
Passar dig med oljig/fet och blandad hy.
Ljusreflekterande egenskaper.
Låter huden andas.
Vegansk.
Parfymfri.

Minolei är ett svenskt varumärke som specialiserat sig på bassmink för dig med blandad och oljig hud. Företaget är grundat av de två makeupartisterna Emma Filipsson och Helena Amiley. Namnet kommer från latin och betyder ”mindre olja”.

Minolei Uniset Oil-Absorbing Powder är ett mineralpuder som är nedmattande och framtaget för dig med oljig/fet och blandad hy.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom det på första plats och fick toppbetyget 5 av 5. Det beskrivs som nedmattande utan att kännas torrt och med smart förpackning. Det sitter snyggt hela dagen.

Hos Lyko är kundbetyget högt och enligt nöjda användare ger det en fin, matt och smooth finish utan att upplevas som kakigt.

Pudret har en högabsorberande effekt som gör huden glansfri, samtidigt som den naturliga fuktbalansen bevaras. Det ger en tunn, silkeslen och matt finish. Pudret innehåller ljusreflekterande egenskaper som minimerar porernas synlighet utan att ge en flashback-effekt. Det har även antibakteriella egenskaper som är bra för dig med acne. Det är veganskt, parfymfritt och låter huden andas.

Pudret har en lätt formula som gör produkten lätt att applicera – använd en borste. Har du mycket oljig hud kan du dutta extra på dessa partier.

Burken sticker designmässigt ut och har ett smart appliceringssystem som hjälper dig att dosera rätt mängd. Du får en hygienisk och smidig förpackning som aldrig läcker.

Pudret används som 1 av 3 produkter i varumärkets Uniset® Trio som tillsammans skapar The Uniset® Effect. Så kombinera den med fördel med Minoleis Primer och Foundation.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Sensai
Sensai Loose Powder Translucent
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Sensai
Sensai Loose Powder Translucent
Högkvalitativt löspuder som ger ett jämnt och silkeslent resultat.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2024.
Bra betyg av Kicks medlemmar 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Toppbetyg av kunder hos Lyko.
Toppbetyg av kunder hos Åhléns.
Toppbetyg av kunder hos Eleven.
Toppbetyg av kunder hos Nordic Feel.
Typ av puder: Löspuder.
Transparent finish.
Med silke som bidrar till återfuktad hy.

Sensai är ett exklusivt skönhetsmärke som grundades i Japan i slutet av 1800-talet. Hos Sensai hittar du högkvalitativa produkter inom exempelvis hudvård, hårvård och smink. Det som gör Sensais produkter unika är att de innehåller silke. Silke är bra för din hud eftersom det innehåller mycket protein och har goda återfuktande egenskaper. Detta då silke stimulerar vår produktion av hyaluronsyra som är ett ämne som är mycket bra på att binda fukt. Sensais produkter fungerar väl för alla hudtyper och lämnar din hud välmående och len.

Sensai Loose Powder Translucent är, som namnet vittnar om, ett transparent löspuder. När Bäst-i-test.se gjorde ett uppdaterat test om puder kom detta på tredje plats och utsågs till bästa premium. 

Sensais löspuder är även mycket omtyckt av konsumenter och har fått genomgående goda kundomdömen hos en mängd olika etablerade skönhetsbutiker. Hos Kicks beskrivs den som silkeslen och osynlig på huden. 

Detta puder från Sensai känns mjukt och lätt på huden, och smälter naturligt in med resten av ditt smink. Pudret reflekterar ljuset på ett fint sätt och ger en len och behaglig finish. Tack vare silket i produkten lämnas din hud återfuktad. Det passar för alla hudtyper och förpackningen innehåller 20 gram.

 • Butiker & priser

Bästa vårdande Test.se logo
Palina
Palina Prowder
Bästa vårdande
Bästa vårdande Test.se logo
Palina
Palina Prowder
Puder med innovativa vårdande ingredienser som ger ett matt resultat.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premium hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av puder: Löspuder.
Transparent finish.
Innehåller den patenterade mineralen Upsalite.
Ger ett matt resultat utan att pudrig känsla.
Håller huden återfuktad.
Dermatologiskt testad.

2010 startade makeupartisten Lina Ivarsson smink- och skönhetsmärket Palina. Det gjorde hon eftersom hon själv saknade smink som både hade bra egenskaper och var bra för huden. I utbudet finns ett brett utbud av hudvård och smink.

Palina Prowder är ett unikt puder som är först i världen med den nya porösa mineralen Upsalite som är en högteknologisk ingrediens. Det är ett nytt svenskt patenterat material som har en mycket hög absorberingsförmåga. Pudret är fritt från mineraloljor, lanolin, parabener, silica och ingredienser som täpper till porerna och är dermatologiskt testad.

I ett äldre test hos Bäst-i-test.se utsågs det till bästa premium. Det beskrivs som ett puder med vårdande och effektiva ingredienser. Hos Pricerunner fick pudret också toppbetyg och enligt dem ger det ett hållbart resultat och en snygg finish. Nöjda användare beskriver det som ett finkornigt puder som gör att sminket sitter bra hela dagen.

Pudret arbetar lite som ett tvättsvamp och suger upp överflödigt serum utan att för den delen lägga sig i hudens fina linjer. Det är ett transparent puder utan färg som ger ett matt resultat utan någon pudrig eller torr känsla. Det innehåller även PROWDER Squalane som håller huden återfuktat hela dagen samtidigt som du får en naturlig lyster i ansiktet.

Du placerar lagom mängd puder med en puderborste som sista steget in din sminkrutin. Använd det gärna runt T-zonen men kan även fixera din bas i hela ansiktet. Det förlänger hållbarheten på din foundation men kan även användas separat. Vid behov pudrar du på under dagen för att hålla ansiktet helt matt.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Lumene
Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Lumene
Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent
Få ett glansfritt och mjukt resultat av detta omtyckta puder.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Lyko.
Toppbetyg av kunder hos Åhléns.
Toppbetyg av kunder hos Nordic Feel.
Typ av puder: Löspuder.
Transparent finish.
Mjuk formula för jämn finish.

Lumene är ett finskt företag inom kosmetik som startade sin verksamhet på 1970-talet. I dag är Lumene välkända för sina naturliga och noggrant utvalda ingredienser med den nordiska naturen som en stor källa. Bland Lumenes produkter hittar du det mesta inom hudvård och smink.

Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder Translucent är ett puder som fått högt betyg på test hos Bäst-i-test.se och Pricerunner. Detta puder är även mycket omtyckt av nöjda kunder.

Pudret från Lumene är ett transparent löspuder med en mjuk formula. Med detta puder får du ett glansfritt resultat som jämnar ut ditt smink och håller det på plats hela dagen. Förpackningen innehåller åtta gram.

 • Butiker & priser

Bästa fixerande Test.se logo
Laura Mercier
Laura Mercier Translucent loose setting powder
Laura Mercier Laura Mercier Translucent loose setting powder - Test
Bästa fixerande Test.se logo
Laura Mercier
Laura Mercier Translucent loose setting powder
Puder i tre olika nyanser som mattar ner och samtidigt ger lyster i ansiktet.
Testvinnare av Kicks medlemmar 2024.
Tredje plats på test hos Damernas Värld 2021.
Populärt val hos Prisjakt .
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av puder: Löspuder.
Transparent puder – finns i tre olika nyanser.
Absorberar överflödig olja.
Jämnar ut fina linjer.
Volym på 29 gram.

Laura Mercier Cosmetics grundades 1996 av den franska makeupartisten Laura Mercier. Hennes filosofi är ”Det som gör dig unik gör dig vacker”. Hon var först med att lansera primer och förespråkar gör produkter som gör ditt ansikte hälsosamt, jämnt och med mycket lyster.

Laura Mercier Translucent loose setting powder är ett löspuder som kommer i tre olika nyanser. Det har placerats bra både på test och när användarna själva får bestämma. Hos Damernas Värld kom det på en tredje plats när de testade puder. De utsåg det till bästa fixerade puder med betyget 4,9 av 5 och beskriver det som en storsäljare som aldrig sviker.

Pudret gör att sminket håller hela dagen och gör samtidigt att huden får en naturlig lyster. Det absorberar överflödig olja och glans utan att göra ansiktet matt eller torrt. Pudret är viktlöst och blir ett med huden och suddar ut och jämnar ut fina linjer. Du använder det för att fästa din foundation, för att skapa dimension eller för att få mer lyster i ansiktet.

Du kan välja mellan tre olika nyanser: Celestial Light passar för ljusa till mellanljusa toner, Honey Star passar för mediumhudtoner med oliv- och gyllene undertoner och Cosmic Rose passar till dig med medeldjup till djup hudton.

Pudret har en volym på 29 gram. Du häller ut lite puder i locket, doppar en puderborste i den och applicerar sedan pudret i försiktigt i ansiktet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa pigmenterade Test.se logo
Estelle&Thild Organic Beauty
Estelle & Thild BioMineral Silky Finishing Powder
Bästa pigmenterade
Bästa pigmenterade Test.se logo
Estelle&Thild Organic Beauty
Estelle & Thild BioMineral Silky Finishing Powder
Ett svenskt, veganskt puder som ger sammetslent resultat.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Lyko.
Typ av puder: kompaktpuder.
Finns i fyra olika nyanser.
Veganskt.
Ekologiskt.
Svenskt.
Prisvärt.

Estelle & Thild är ett svenskt hudvårdsvarumärke som grundades 2007. Deras filosofi är att skapa hudvårdsprodukter som inte innehåller onödiga kemikalier och bekämpningsmedel. Produkterna innehåller aktiva ingredienser som vårdar huden långsiktigt. Det ekologiskt certifierade märket använder sig av de senaste teknologierna och innovationerna för att kunna erbjuda effektiva produkter som innehåller rena och bioaktiva ingredienser. Idag säljs Estelle & Thild över i ledande kedjor över hela Skandinavien, Europa och Asien. Dessutom finns delar av deras sortiment hos utvalda webbshopar.

Estelle & Thild BioMineral Silky Finishing Powder är ett sammetslent puder som tack vare sitt lätta pigment jämnar ut hudtonen och ger ett jämnt, och silkeslent resultat. Det återfuktar huden och fixerar ditt smink så att det håller sig fint hela dagen. Pudret innehåller en näringsrik formula som smälter in i huden och ger en skön och behaglig känsla. Pudret kommer i fyra olika nyanser; light pink, light yellow, medium pink samt medium yellow.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av puder - bäst i test.

Köpguide puder

Puder används främst för att hålla foundation och concealer på plats, detta gör att din sminkning håller fint resultat längre. Det finns även puder med lite pigment vilket gör att hudtonen jämnas ut mer. Här går vi igenom vilka olika puder som finns och vad de är bra för.

Olika typer av puder

Det finns en uppsjö av olika typer av puder, och alla har de speciella egenskaper som gör att de passar olika bra beroende på vilket resultat du är ute efter. Det finns de varianter som mattar ner, de som ger mer lyster, de som har återfuktande egenskaper samt de som ger färg. Transparent puder har blivit en favorit hos många eftersom den inte ger någon färg, utan appliceras för att fixera sminkningen. Det finns förstås inget som säger att man måste välja, det bästa är att ha några olika att välja mellan.

Löspuder

Löspuder är ett transparent puder brukar komma i lös form. Helt enkelt en dosa eller burk med löst puder i som du försiktigt får knacka ut och sedan applicera med borste. Det passar särskilt bra om du använder mycket make-up eftersom löspuder gör att sminket sitter bättre. Löspuder ger en silkeslen och snygg finish.

Test av puder - hitta bäst i test.
Löspuder kommer i lös form och appliceras med borste.

Kompaktpuder 

Kompaktpuder är puder som kommer som en kaka, kan appliceras både med borste eller med en mjuk puff. Denna typ av puder passar bra till det osminkade ansiktet eller om du använt lätt make-up. Kompaktpuder är perfekt att ha med i handväskan eftersom dosan ofta kommer med en liten spegel och puderpuff.

Test av puder - hitta bäst i test.
Kompaktpuder kommer som en kaka och appliceras med puff eller mjuk borste.

Cremepuder 

Cremepuder är en typ av puder ger ett mer heltäckande resultat. Det kommer, precis som kompaktpuder, i form av en kaka. Cremepuder är som en blandning av foundation och puder i ett. Denna typ av puder är också en favorit i handväskan eftersom den kan hjälpa till att täcka upp på ett enkelt sätt.

Kulpuder 

Kulpuder är precis som det låter, ett puder som kommer i form av små kulor. Det appliceras genom att svepa runt en borste i kulorna. Denna typ av puder används främst för att ge lyster åt ansiktet när det är sminkat. Det skimrande resultatet passar särskilt bra vid festligare tillfällen.

Skimmerpuder 

Ett skimmerpuder fungerar som en highlighter och används bara på de ställen i ansiktet som du vill accentuera, exempelvis kindben och näsrygg.

  Hur applicerar man puder?

  Hur du applicerar puder har bland annat att göra med vilken typ av puder du använder. Om du använder löspuder välja att applicera det med en puff eller puderborste. Doppa borsten lätt i pudret som du hällt upp i dosans lock, och skaka sedan av överflödig produkt genom att knacka med borsten mot dosan eller din hand. Applicera därefter pudret med mjuka drag från mitten av ditt ansikte och ut över kindbenen. Kompaktpuder applicerar du bäst med en lite plattare puff eller en puderborste. Var lätt på handen och använd pudret för att matta ner glansiga partier i ditt ansikte.

  Olika nyanser på puder – vilken ska jag välja?

  Det kan vara svårt att veta vilken nyans på puder som man ska välja. För att veta vad som passar just dig behöver du först veta vad du har för undertoner i huden. En kall underton (=C) har rosa inslag, en varm underton (=W) har gula inslag och en neutral underton (=N) har både lite gult och rosa i tonerna. Om du är osäker på vilken underton du har finns det några olika knep som du kan använda dig av.

  Smyckesknepet

  Fundera på om du mest använder smycken som går i guld eller silver. Använder du helst guld kan det tyda på att du dras till toner som matchar din egen, det vill säga varma med gula undertoner. På motsvarande sätt om du hellre dras till silverfärgade smycken, då är troligtvis din underton kall med rosa inslag.

  Klädknepet

  Föreställ dig själv i en tröja som har en stark orange färg. Skulle du se fantastisk ut, med att ansikte som ”poppar”? Då har du sannolikt en varm underton. Skulle du istället se lätt grönfärgad ut i ansiktet, har du kalla undertoner med rosa inslag. Du kan prova hemma genom att sätta upp olika klädesplagg mot ditt ansikte för att se vilka färger som passar dig bäst. Kalla färger som exempelvis turkos, lila och kornblått passar dem med kalla undertoner bäst. Varma färger som orange, rostbrunt och militärgrönt passar istället dem med varma undertoner bäst.

  Titta på underarmarna!

  Genom att titta på underarmarnas vener, kan man avgöra vilken underton man har.

  Varma undertoner (W) – venerna ser gröna eller gulgröna ut.

  Kalla undertoner (C) – venerna ser blåa, blågröna eller blålila ut.

  Neutral underton (N) – venerna ser både blåa och gröna ut.

  Alltså…

  …har du varma undertoner, passar du bäst i ett puder som drar åt gult.

  …har du kalla undertoner, passar du bäst i ett puder som drar åt rosa.

  …har du neutral underton, kan du använda puder med både gula och rosa toner eller ett med varken eller.

  Läs också: Test av mascara

  Populära varumärken:

  Länktips:

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • Puder har flera olika funktioner. Dels mattar det ner resultatet när du sminkat dig, dels fixerar det sminket och dels kan det ge ett jämnare slutresultat. Det kan jämföras med att använda topplack efter att du målat naglarna.
  • Bronzer är en sorts puder som man stryker över ansiktet för att ge extra färg och lyster. Vanligt puder används främst för att fixera sminkningen och för att matta ner och jämna ut resultatet. Det finns transparenta puder som inte innehåller något pigment, bronzers innehåller alltid pigment.
  • Vi har valt att utse Sensai Loose Powder Translucent till det puder som är bäst i test. Detta högkvalitativa puder har både vunnit jämförande tester och fått genomgående positiva recensioner av nöjda kunder.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Minolei Minolei Uniset Oil-Absorbing Powder