VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 29 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en mascara som är bäst i test 2024

Med mascara ramar du in dina ögon på ett fint sätt – oavsett om du vill ha en vardagssminkning eller ska ha en utekväll med vännerna. Här guidar vi dig till bästa mascaran och delar med oss av produkter som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Resultat – ex om den ger volym eller längd.
 • Hur den är att applicera.
 • Om den är klumpfri.
 • Hur länge den håller.
 • Storlek.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Mascara bäst i test.
Här testar Test.se Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black.
Bäst i test Test.se logo
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent Lash Clash Mascara
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Yves Saint Laurent
Yves Saint Laurent Lash Clash Mascara
Exklusiv mascara som ger volym, intensiv färg och separerar fransarna snyggt.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Elle.se 2022.
Högt kundbetyg hos Kicks.se.
Ger volym och separerar.
Vårdar och gör fransarna mjuka.
Lätt att applicera.
Håller i 24 timmar.
Storlek: 8 ml.
Finns i svart, brun, blå och beige.

Yves Saint Laurent är ett franskt varumärke som skapar klassiska dofter och smink med attityd. Företaget grundades av Yves Saint Laurent som är en av våra mest kända modeskapare. Modehuset grundades 1962 och första doften kom 1964.

Vi har utsett Yves Saint Laurent Lash Clash Mascara till bäst i test. Den kom på första plats när Råd & Rön testade 18 olika mascaror. I testet testades sminken av 30 kvinnor i olika åldrar under en vecka. I testet ingick även att jämföra innehåll och förpackning. Råd & Rön gav mascaran det samlade betyget 74 av 100 och den fick särskilt högt på resultat, helhetsintryck och oönskade ämnen.

När Elle testade mascaror kom Yves Saint Laurent Lash Clash på översta plats och utsågs till bästa för wow-fransar. Enligt deras testpanel passar den dig som vill ha en variant som har allt och lite till. Kunderna hos Kicks har gett högt kundbetyg.

YSL:s mascara kommer med en volym på nio millimeter och beskrivs som ny och revolutionerande. Den ger en mix mellan dramatisk volym och kolsvart couture-finish. Den ger upp till 200 procent mer volym efter bara fyra svep vilket ger ett dramatiskt fransuttryck. Samtidigt vårdar den fransarna och gör dem smidiga, mjuka och vackra.

Mascaran håller fransarna fina i 24 timmar oavsett vilken aktivitet du gör. Den är utan parfym och innehåller Iris florentina-extrakt skördat i YSL Beautys Ourika Garden. Trots att borsten är stor är den enligt test lätt att applicera utan att kladda.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Lancôme
Lancôme Lash Idole Mascara
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Lancôme
Lancôme Lash Idole Mascara
Revolutionerande klumpfri mascara som ger volym, separerar och lyfter.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Tredje plats på test hos Elle 2022.
Ger volym, separerar och lyfter.
Klumpfria fransar.
Håller i 24 timmar.
Storlek: 8 ml.
Finns i svart.

Lancôme är ett franskt varumärke som sedan 1935 skapat hudvård, smink och dofter. Deras produkter passar för alla hudtyper och åldrar.

Vi har utsett Lancôme Lash Idôle Mascara till bästa premium. Den lanserades i början av 2021 och blev snabbt omtyckt.

Mascaran kom andra plats när Bäst-i-test.se testade mascaror och blev deras bästa premiumval. Den fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en produkt för dig som vill få volym och längd utan klumpar. Hos Pricerunner kom den på andra plats och blev testets bästa lyxiga. Enligt dem ger den ordentlig volym och är klumpfri. I ett test hos Elle kom den på tredje plats och blev bästa för volym.

Detta är en revolutionerande klumpfri mascara som både lyfter och ger volym åt varje enskild frans. Enligt en testpanel upplevde 93 procent omedelbar volym. Den har en borste med 360 mikroborsthår som separerar, lyfter och ger volym och längd åt varje frans. En banbrytande gel-emulsion ger fransarna en fjäderlätt känsla utan att klumpa sig upp till 24 timmar. Vill du ha en vattenfast variant finns även detta.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Maybelline
Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Maybelline
Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black
Prisvärd mascara som tagit TikTok med storm.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Metro Mode 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Andra plats på test hos Elle 2022.
Bästsäljare hos Lyko.
Populärt val hos Prisjakt.
Trendade på TikTok 2021.
Ger volym och längd.
Klumpfria fransar.
Håller hela dagen.
Storlek: 7,2 ml.
Lätt att applicera.
Passar känsliga ögon.
Finns i svart.

Maybelline är ett välkänt och prisvärt skönhetsmärke som grundades i New York redan 1914. De tar de senaste trenderna från catwalken till sidewalken och gör produkter med avancerade formulas och texturer i de trendigaste nyanserna. De uppmuntrar kvinnor att göra avtryck och våga visa sin egen personliga stil.

Vill du ha en prisvärd mascara rekommenderar vi Maybelline Lash Sensational Sky High Black, som vi utsett till bästa budget. När de först släpptes sålde den slut på alla marknader – mycket tack vare att den trendade på TikTok.

I ett äldre test hos Bäst-i-test.se kom Maybellines mascara på första plats med betyget 5 av 5. Den beskrivs som bra för dig som vill ha ett perfekt resultat till ett bra pris. I ett uppdaterat test kom den på fjärde plats. Hos Pricerunner kom den också på första plats och enligt dem är den lika bra som ryktet säger.

När Metro Mode utsåg de bästa billiga mascarorna kom denna på andra plats. I ett test hos Elle kom den också på andra plats och enligt dem går det att bygga lager-på-lager utan att få klumpar. Både två och tre lager.

Detta är en produkt som tar dina fransar till himmelska höjder. Du applicerar med en lång och unik flexborste som ger varje ögonfrans volym och längd från rot till topp. Den konformade designen gör mascaran lätt att applicera och du kommer åt även i ögonvrån och de mindre fransarna. Formula är berikad med fiber och bambuextrakt som ger långa och fylliga fransar som känns lätta. Den passar även dig med känsliga ögon. Maybelline har även en vattenfast version.  

 • Butiker & priser

Bästa vattenfasta Test.se logo
Sensai
Sensai Mascara 38°C volumising
Bästa vattenfasta
Bästa vattenfasta Test.se logo
Sensai
Sensai Mascara 38°C volumising
Vattenfast mascara som ger volym och längd – och dramatiska fransar.
Testvinnare hos Damernas Värld 2023.
Testvinnare hos Lyko 2021.
Ger volym och längd.
Klumpfria fransar.
Vattenfast mascara.
Storlek: 10 ml.
Lätt att applicera.
Finns i svart.

Sensai är ett exklusivt skönhetsmärke som grundades i Japan i slutet av 1800-talet. Hos Sensai hittar du högkvalitativa produkter inom exempelvis hudvård, hårvård och smink.

Sensai Mascara 38°C volumising är en vattenfast volymmascara som ger ett högeffektivt resultat. I ett test hos Damernas Värld kom den på första plats och utsågs till bästa vattenfasta. I ett test hos Lyko fick den betyget 5 av 5 och kom delad första plats. Enligt Lyko är detta en produkt för dig som vill ha det allra allra bästa.

Formulan gör att varje ögonfrans omsluts vilket ger en maximal volym. Trippelspiralborsten fångar upp varje frans från rot till spets och separerar dem. Mascaran är intensivt pigmenterad med helsvarta pigment vilket ger dramatiska fransar.

Enligt tester går det fort att applicera den och trots att borsten är stor är den inte klumpig. Det räcker med två svep för att alla fransar ska få färg.

Sensais mascara är vattenfast och resistent mot svett, vatten och sebum. Den tvättas bort med varmt vatten som är minst 38 grader. Trots att den är vattenfast torkar den inte ut fransarna och den innehåller en vårdande formula som ger fukt.

 • Butiker & priser

Bästa för längd Test.se logo
L'Oréal Paris
L'Oréal Paris Telescopic Black Mascara
Bästa för längd
Bästa för längd Test.se logo
L'Oréal Paris
L'Oréal Paris Telescopic Black Mascara
Mascara som förlänger och gör fransarna mer definierade.
Bra betyg på test hos Damernas Värld 2023.
Kundfavorit hos Kicks.
Bästsäljare hos Lyko.
Populärt val hos Prisjakt.
Gör fransarna längre.
Klumpfria fransar.
Storlek: 8 ml.
Lätt att applicera.
Finns i svart.

Franska L'Oreal Paris är världsledande inom skönhetsbranschen och gör produkter för både kvinnor och män. Företaget grundades i Paris redan 1909 och i deras utbud finns ett stort utbud av smink, hudvård och hårvård.

L'Oréal Paris Telescopic mascara Magnetic Black passar dig som vill ha längre fransar. Den fick bra recension i ett test hos Damernas Värld. Enligt dem är den lättjobbad och ger långa och definierade fransar i några svep. Även om den ger viss volym vittnar den långsmala borsten om att störst fokus ligger på längd.

Detta är en klassisk längdgivande mascara som definierar fransarna. Den har en flexibel och smal gummiborste med små borsthår som separerar fransarna utan att ge klumpar. Den patenterade, flexibla precisionsborsten har en platt sida som i kombination med formulan förlänger fransarna upp till 60 procent.

Att applicera mascaran är lätt. Du börjar vid fransroten och drar sedan uppåt längs fransarna mot topparna. Vill du ha volym applicerar du flera lager. Den är även lätt att tvätta bort.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Mascara - bäst i test.
Genom att använda mascara på fransarna ramar du in ögonen på ett fint sätt. 

Köpguide mascara

Idag är mascaran troligtvis förstahandsvalet hos de flesta när det kommer till ögonsmink. Den är lättanvänd och ger ett snabbt och tydligt resultat. Oavsett om du vill ha en naturlig look eller sminkat resultat ramar mascaran in ögonen på ett fint sätt. Det finns många olika varianter på marknaden och här guidar vi dig till den som är bäst för dig.

Hur använder man mascara?

En mascara kommer att ge dina fransar mer volym eller göra dem längre. Oavsett vilken du har använder du dem på liknande sätt.

Så använder du en mascara:

 1. Måla fransarna genom att placera borsten så nära rötterna som möjligt, sicksacka sedan borsten lätt så att den ska få fäste mellan alla strån.
 2. Dra sedan borsten rakt upp och ut för att minimera att mascaran klumpar sig på fransen - spindelben är sällan ett önskat resultat.
 3. Upprepa proceduren om du vill bygga upp mer längd och volym.
 4. Ta bort eventuella klumpar och separera med en borste. Det som hamnat fel kan tas bort med en tops när den har torkat.
Mascara - bäst i test.
Mascaran ger fransarna mer volym eller gör dem längre.

Olika typer av mascara

Beroende på vilken effekt du vill ha på dina fransar finns det olika typer av mascara.

Förlängande mascara

Välj en förlängande mascara om du vill ha längre fransar. Den har en tunnare formula som fastnar på fransens spets för att på så sätt förlänga den naturliga tippen. Leta efter ordet ”extensions” på förpackningen så är du rätt ute.

Volym-mascara

En volym-mascara är krämigare i konsistensen som omsluter hela fransen vilket ger intryck av att strået är tjockare. Den ger fransarna ett tätare utseende och ger volym samtidigt. Det är vanligt med böjda borstar till denna typ. Den passar normallånga till långa fransar för att undvika stubbigt resultat.

Fibermascara

En fibermascara ger en förlängande effekt genom att små fibrer av silke eller nylon fäster på fransens spets.

Separerande mascara

En separerande variant ger ett mer neutralt resultat. Den förstärker intrycket av dina egna fransar och har tunn formula.

Vilken mascara ska man välja?

Mascaror uppfyller olika önskemål om hur ögonfransarna ska se ut. Långa och bambi-liknande eller täta med mycket volym. När du ska köpa ny mascara kan det alltså var en bra idé att tänka igenom vilket resultat du vill ha. Fokusera på en huvudfunktion – antingen satsar du på långa fransar eller fylliga. Någon som sminkar sig för att lyfta fram neutrala drag, kanske inte gör sig förtjänt av en mascara som fokuserar på ett dramatiskt resultat. Det går förstås att utöka sin sminksamling till ett par stycken, för att kunna maxa ögonfransarna med både volym och längd.

Anpassa mascaran efter dina fransar. Har du exempelvis korta fransar blir resultatet bättre om du satsar på en förlängande produkt. Även om en den ger drömlika fransar på en person, behöver det inte se likadant ut på dig. Dessutom sminkar vi oss också olika vilket också påverkar slutresultatet.

Mascara bäst i test - hitta bästa mascaran.
Välj en mascara som ger dig de fransar som du vill ha. Här testar test.se Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black som ger både volym och längd.

Ska den vara vattenfast eller inte?

Vattenfast mascara kan vara bra att ha emellanåt, den sitter fantastiskt bra även i regnigt väder eller under ett hårt träningspass. Dess fördel blir oundvikligen också en nackdel - den är mycket svårare att tvätta bort än en vattenlöslig variant vilket kan slita onödigt på fransarna.

Borstar och formula – Så väljer du 

Olika borstar ger olika effekt. En tjock och tät mascaraborste ger fylligare fransar. Vill du istället ha långa fransar, är den smala gummiborsten att föredra. I regel ger större borstar mer volym, och tunnare borstar ger mer längd. Formulan är själva produkten, det som finns i behållaren och som sitter på borsten. Den kan vara mer eller mindre blöt i sin konsistens. Blötare formula lämpar sig bäst till förlängande mascaror, torrare produkt bygger mer på volymen. Har du naturligt korta fransar, är det exempelvis inte fel att välja en mindre geggig mascara som separerar mer med tunnare formula.

Mascara bäst i test.
En tjock borste ger mer volym medan en tunn gör fransarna längre. Här testar Test.se Maybelline New York Lash Sensational Sky High Mascara Black.

För dig med känsliga ögon

Vad som är viktigt när det kommer till val av mascara är förstås väldigt individuellt. För någon är det viktigt att mascaran ska sitta bra hela dagen, för en annan är det viktigare att den är skonsam för känsliga ögon. För dig som använder linser kan det i alla fall vara en bra idé att använda en mascara som inte smular för att undvika få partiklar i ögonen. Då är fibermascara ett bra alternativ.

Måste man tvätta bort mascaran?

Ha som rutin att tvätta bort sminket innan du går och lägger dig. Smink som sitter kvar för länge kan ge ögoninfektioner, irriterad hud, vaglar och trasiga fransar.

Hur får man bort vattenfast mascara?

Mascara som inte är vattenfast går att ta bort med vanligt vatten. Däremot rekommenderas att du använder särskild sminkrengöring för att inte skada ögonfransarna. Använd en mild och effektiv rengöring som är speciellt anpassad för ögonen.

Vattenfast mascara tas bort med rengöringsservetter, micellärvatten eller särskild sminkborttagning med antingen olja eller rengöringsmjölk. Många mascaror som är vattenfasta går även att tvätta bort med vatten som är över 38 grader.

Så tar du bort vattenfast mascara:

 • Rengöringsservetter
 • Micellärvatten
 • Rengöringsmjölk
 • Oljebaserad remover

Vattenfast mascara är inte att rekommendera om du använder lösögonfransar. Sminkborttagning för vattenfast mascara innehåller nämligen oljor som utöver sminket, även kan lösa upp limmet som håller lösögonfransarna på plats.

Bra mascaratips!

För dig som lätt får mörka ringar under ögonen är det ett bra tips att inte måla den undre fransraden. Det drar nämligen fokus till problemområdet och kan snarare förstärka intrycket av mörka ringar.

Om man vill ha en mjukare framtoning, kan blonda personer med fördel välja bruna mascaror istället för svarta. Kontrasten blir mindre till ljus hy med ljusa hårstrån.

Dra upp borsten från behållaren med en lätt roterande rörelse istället för att dra den rätt upp, samma teknik när borsten ska ner i behållaren igen. På så sätt pumpas inte massa onödig luft ner i behållaren vilket torkar ut den snabbare och gör det lättare för bakterier att få fäste.

Om man vill ge intryck av att ögonen sitter tätare ihop än vad de gör, applicera mer mascara vid ögonens inre sida. Placera istället mer vid ögonens yttre kanter för att ”dra isär” tätt sittande ögon.

Använd aldrig någon annans mascara – det samlas lätt bakterier som kan orsaka ögoninflammation.

Vanliga misstag du gör med din mascara

Att applicera mascara låter kanske enkelt – men det finns många vanliga misstag som gör att resultatet kan bli sämre:

Du applicerar för mycket på nedre fransraden: Tar du för mycket på nedre fransraden är risken att du för ett översminkat intryck.

Du glömmer z-rörelsen: Genom att sicksacka borsten från roten och längs fransarna får du mer volym än att bara svepa uppåt.

Du applicerar för många lager: För många lager gör att det kan se klumpigt ut. Ofta räcker det med ett eller två lager.

Fransarna är inte rena: Målar du på mascaran på gammalt smink sitter den både sämre och blir klumpigare. Även rester av rengöringskräm ger ett sämre resultat.

Du pumpar in luft i hylsan: Om du pumpar borsten i hylsan är risken stor att du får in luft som gör att mascaran torkar snabbare.

Du applicerar ögonkrämen för nära ögat: Kommer du för nära med ögonkrämen kommer dina fransar att slå i krämen och kladda.

Källa: Damernas Värld

Hur länge håller en mascara?

Du ska aldrig använda en mascara som är för gammal. Ögonen är känsliga och en tillräckligt gammal mascara kan ha samlat på sig bakterier. Är mascaran äldre än sex månader? Börjar den klumpa sig? Då är det bättre att kasta bort den och köpa en ny.

Varför tappar man ögonfransar?

Ögonfransen har en genomsnittlig livslängd på cirka två till tre månader. Alla strån har olika livslängd, varför du kan komma att tappa mer eller mindre i olika perioder. Stress är en vanlig orsak till att man tappar mer fransar än vanligt. Hormonella förändringar kan också påverka. Eftersom fransarna är känsliga för inre påverkan, kan det vara bra att påverka dem minimalt utifrån.

Jämför egenskaperna

För att hitta bästa mascaran är det bra att jämföra de olika egenskaperna.

Vilken effekt den har

Mascaror kommer med olika effekt – vissa ger volym medan andra fokuserar på längd. Fundera på vilken typ av mascara du vill ha. En del gillar att varva olika mascaror – en till vardags och en vid fest.

Volym på förpackningen

Mascaror har ofta ungefär samma storlek på förpackningen och det är vanligt att den har en volym på runt åtta till tio milliliter.

Ingredienser

Precis som andra smink- och skönhetsprodukter innehåller mascaror olika ingredienser. En del har vårdande egenskaper och andra är bättre för dig med känsliga ögon. Kika på innehållsförteckningen och leta efter ingredienser du som önskar alternativ absolut inte vill ha.

Om den är vattenfast

Vissa människor vill ha en vattenfast mascara, medan andra inte vill ha det. Därför är det bra att läsa på om den du är intresserad av är detta eller inte. En vattenfast håller mot fukt och väta, men är samtidigt svårare att tvätta bort.

Pris

Det finns mascaror i flera olika prisklasser – allt från budget till lyx. Kom ihåg – det är inte alltid säkert att de dyraste är bäst!

Använd ögonfransböjare för att böja fransarna

Alla ögonfransar är olika – har du raka fransar och vill göra de mer böjda? Ögonfransböjare är verktyget som böjer fransarna uppåt för att öppna upp blicken.

Placera fransraden i den giljotinliknande tången, så nära rötterna som möjligt. Kläm åt försiktigt och håll kvar några sekunder. Placera sedan tången något längre ut från rötterna i olika steg och gör om samma sak. På detta sätt får du en mer naturlig böj på fransarna istället för en hård vinkel. Viktigt att böja fransarna innan du applicerat mascara. Böj aldrig fransarna efter att du målat dem eftersom risken att de bryts av är mycket större.

Det finns även särskilda mascaror med egenskap att på ett naturlig sätt böja dina fransar. Välj gärna en fibermascara med tätare och tjockare borste.

Tips på mer smink, hudvårdsprodukter och rengöring

Det finns fler tips på populärt smink hudvårdsprodukter och rengöring – här är några förslag på vad du kan ha för din smink- och skönhetsrutin.

Ansiktsrengöring

Med ansiktsrengöring tar du bort smink, smuts och orenheter snabbt och skonsamt. Det finns ansiktsrengöring för alla hudtyper och som gel, mjölk, mousse och olja.

Ögonfransserum

Med hjälp av ögonfransserum kan du förlänga, förstärka och göra dina ögonfransar tjockare. Du applicerar ett lager med en tunn pensel längs franskanten.

Puder

Vill du att sminket ska sitta hela dagen ska du köpa ett puder som är anpassat för din typ av hud. Den används för att håla foundation och concealer på plats och för att hudtonen jämnas ut. Kompaktpuder och löspuder är de två vanligaste varianterna.

Foundation

Foundation är en bra bas till ditt smink. Det är en kräm som jämnar ut huden och ger den en fin lyster.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du får bort vattenfast mascara med rengöringsservetter, micellärvatten eller särskild sminkborttagning med antingen olja eller rengöringsmjölk.
 • En öppnad mascara håller mellan fyra och sex månader. Använder du den längre finns det risk att bakterier har kommit in.
 • Vi har valt att utse Yves Saint Laurent Lash Clash Mascara till den mascara som är bäst i test. Den ger volym och separerar ögonfransarna och har fått gott betyg i test och bra recensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Yves Saint Laurent Yves Saint Laurent Lash Clash Mascara