HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
foundation - Bäst i test

Test av foundation

29 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 17:e Augusti, 2020, Baserad på 10 experttester.

Foundation är en makeup-produkt som tillhör kategorin bas-makeup. De flesta använder foundation för att ge ansiktet ett jämnt och utslätande resultat, eftersom de allra flesta av oss har små skavanker eller färgskillnader i ansiktet. Men även de som är lyckligt lottade med naturligt slät hy, kan med fördel använda sig av foundation. De flesta foundations innehåller skyddande SPF, vilket skyddar mot solens skadliga strålar. Om inte annat kan en foundation skydda ansiktet från avgaser och andra skadliga partiklar som vi springer igenom dagligen.

Det finns några generella riktlinjer att hålla sig till när man väljer foundation, men utöver det så är det tycke och smak som styr vilken foundation som är bäst för just dig. Den bästa foundation, är den som inte syns! Foundation i rätt nyans är a och o. Välj den färg som matchar din egen så bra som möjligt, men se även till att välja en textur som passar dig bra. Ett lättare foundation ger ett naturligt resultat där den egna hudtonen lyser igenom, men den kan vara för tunn för en feta hy. Heltäckande produkter är bra för att dölja blemmor eller andra ojämnheter, men för en känslig hud kan den vara alldeles för tung. 

Vilken foundation passar mig bäst?

Foundation kommer i många olika konsistenser; puder, flytande, mousse eller compact foundation. Vad som är bäst avgörs av tycke och smak, det du trivs bäst i är i regel också det som ger snyggast resultat. Men börja med att fundera över om du har fet, torr eller blandhy.

En torr hud producerar inte så mycket fett som den kanske behöver, därför är en oljebaserad foundation det bästa för denna typen av hud. Väljer du en vattenbaserad foundation kan den lätt krackelera under dagen eftersom huden blir dubbelt torr.

Har du en fet hy, är det absolut bäst med vattenbaserad foundation. Eftersom din hud hålls återfuktad av naturliga fetter, behöver man inte tillföra mer i produkterna. Väljer du en som är oljebaserad kan den mer eller mindre rinna av ansiktet. Dessutom bildas det lättare finnar och utslag av en fet foundation på en fet hy. Tänk på att din hudvårdsrutin bör vara vattenbaserad också, har du oljiga rengöringsprodukter kommer inte en vattenbaserad foundation fästa lika bra.

Blandhy gör bäst i att ha en foundation av varje för ett så bra resultat som möjligt. En vattenbaserad för de feta partierna, och en oljebaserad för de ställen i ansiktet där du blir torr. Det kanske inte är den mest praktiska eller bekväma lösningen, men det är den absolut bästa.

Vilken färg på foundation passar mig bäst?

För att veta vilken färg på foundation du ska välja, behöver du först veta vad du har för undertoner i huden. En kall underton (=C) har rosa inslag, en varm underton (=W) har gula inslag och en neutral underton (=N) har både lite gult och rosa i tonerna.

Skillnad på hudton och underton

Hudtonen är den grundfärg man har på huden. Man kan vara ljus, mörk eller olivfärgad. Skalorna varierar lite, men oftast pratar man om light, medium och dark. Den egna hudtonen kan variera i nyanser beroende på väder och årstider.

Alla har en underton, men alla har inte samma. Två olivfärgade hudtoner, kan ha helt olika undertoner. En underton ändrar inte nyans, utan är densamma året om. Undertonen kan vara varm, kall eller neutral.

Är du osäker på vilken underton du har? Här är några knep för att ta reda på vilka nyanser du har i huden.

Smyckesknepet

Fundera över om du mest använder guldiga eller silverfärgade smycken. Använder du helst guld kan det tyda på att du dras till toner som matchar din egen, det vill säga varma med gula undertoner. På motsvarande sätt om du hellre dras till silverfärgade smycken, då är troligtvis din underton kall med rosa inslag. 

Klädknepet

Föreställ dig själv i en starkt orange-färgad tröja. Skulle du se fantastisk ut, med att ansikte som ”poppar”? Då har du sannolikt en varm underton. Skulle du istället se lätt grönfärgad ut i ansiktet, har du kalla undertoner med rosa inslag.

Testa hemma genom att sätta upp olika tygstycken mot ansiktet för att se vilka färger du passar bäst i. Varma färger som orange, rostbrunt och militärgrönt passar dem med varma undertoner bäst. Kalla färger som turkos, cerise och kornblått passar dem med kalla undertoner bäst.

Titta på underarmarna!

Det säkraste men också det svåraste sättet att avgöra vilken underton man har. Genom att titta på underarmarnas vener, kan man avgöra vilken underton man har.

Varma undertoner (W) – venerna ser gröna eller gulgröna ut.

Kalla undertoner (C) – venerna ser blåa, blågröna eller blålila ut.

Neutral underton (N) – venerna ser både blåa och gröna ut.

Alltså…

…har du varma undertoner, passar du bäst i en foundation som drar åt gult.

…har du kalla undertoner, passar du bäst i en foundation som drar åt rosa.

…har du neutral underton, kan du använda foundation med både gula och rosa toner eller en mer varken eller.

Hur använder man foundation?

Foundation används som ett steg av flera när man ska lägga en så kallad bas-makeup, den grund som man sedan bygger vidare sin sminkning på.

1. Rengöring

Börja alltid med en ren och ordentligt återfuktad hud. Det påverkar hur bra sminket kommer sitta och hur jämnt resultatet blir. Avsluta ansiktstvätten med ansiktsvatten, serum och dagcrème.

2. Primer

Lägg en primer i botten, det kan verkligen göra underverk för slutresultatet. Det finns primers som återfuktar huden ännu mer, eller som förminskar porerna. Vilket behov man än har finns det en primer som gör jobbet! Läs gärna mer om primers och hitta den bästa för dig! Alla primers är i grunden till för att din foundation ska sitta bättre. Läs gärna vår sammanställning av primers för att hitta den bästa! 

3. Foundation

Applicera med hjälp av verktyg eller fingrar. Det handlar egentligen om smaksak, vad man själv tycker ger bäst resultat. Att använda varma fingrar gör att din foundation smälter in bra med den egna huden, medans en borste kan vara lättare att jobba med och gör att man slipper kladd. Det bästa att använda är dock en så kallad beauty blender. Det är som en droppformad svamp som kommer åt bra i ansiktets alla vrår och ger ett heltäckande, naturligt resultat.

4. Concealer

Men en concealer kan du se till att slutresultatet blir så nära perfekt som möjligt. Concealern kan täcka alltifrån brustna blodkärl och blemmor till mörka ringar under ögonen. Ju tjockare konsistens på concealer, desto bättre täcker den. Använd fingrar, penslar eller blenders för att jobba in concealern. Läs gärna vår sammanställning av concealers för att hitta den bästa!

5. Puder

Förr gav foundations ett blankt resultat i ansiktet, därför användes puder mer eller mindre alltid för att matta ner resultatet. De flesta moderna foundations behöver dock inte pudras, och i synnerhet inte mineral-foundations som ska ge fin lyster åt huden.

Svep över ansiktet med puder om du känner att resultatet är lite för blankt, det gör även att sminket ”sätter” sig och därmed håller längre. Det finns puder som är lätt tintade för att ge ett solkysst resultat, men även transparanta puder som inte ger någon färg alls. Puder bör alltid appliceras med en borste för att få ett luftigt och skirt resultat.

6. Rouge

Med den perfekta basen lagd, är det dag att ge ansiktet lite mer liv genom rouge. Utan den kan sminkningen se platt och kall ut. Man behöver inte ta speciellt mycket för att det ska se naturligt rosigt ut på kinderna.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Bare Minerals Original foundation

Testresultat
Vackerhud.nu 2020
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Produktbeskrivning

Vi utser BareMinerals Original Foundation till bäst i test. Det är en prisbelönt foundation i puderform som är gjord av 100% mineraler och dessutom innehåller ett naturligt UV-filter SPF 15. Den finns i 30 olika nyanser, så man kan vara säker på att hitta en som passar riktigt bra.Denna produkt passar alla hudtyper, även de mest känsliga. Denna produkt är bevisad att ge en klarare och mer hälsosam hud. Det är en mycket ren och skonsam produkt att man, enligt tillverkaren, skulle kunna sova i den.Konsistensen är väldigt lätt och när den appliceras på huden, men hjälp av en borste, blir den krämig i konsistensen. Den har alltså bara pudrig när den är i sin behållare. Den kan byggas upp i flera lager för att bli heltäckande, utan att den känns tung. Den kan även användas som en concealer med rätt teknik. Finishen blir fin med en naturlig lyster och sitter där den ska i åtta timmar.Nedan ser du en video som demonstrerar hur man applicerar BareMinerals foundation.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Frågor & svar

Vad är foundation?

Foundation är hudfärgat grundsmink som används för att jämna ut den egna hudtonen i ansiktet. Foundation finns i flytande, fast, puder och mousse-form. Foundation används som en bas vid sminkning, den läggs först av allt och sedan följer övrigt smink.

Foundation - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Primer

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Brun utan sol

UPPDATERAD 22:e Juli, 2020

Mascaror

UPPDATERAD 18:e Mars, 2020

Hudlotion

UPPDATERAD 19:e Oktober, 2016

Kroppsoljor

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Cosmopolitan

Publicerad

Cosmopolitan har testat och utvärderat 14 olika foundations som deras beauty-redaktion inte kan leva utan. Den fösta produkten är från Fenty Beauty, en flytande foundation som har hela 50 olika färgtoner att välja mellan. Resultatet blir riktigt matt och sitter bra under dagen, hela vägen in i kvällen.


Nästa produkt kommer från Estée Lauder och är även denna en flytande foundation. Det är en heltäckande produkt som verkligen täcker, alltifrån
blemmor och acne till rödhet. Produkten finns i imponerande 60 (!) olika färgnyanser! Tredje foundation på listan kommer från Maybelline och är jämförelsevis ett riktigt budgetkap. Formulan är vattenbaserad, har SPF och ger ett matt resultat utan att klogga igen porerna.

Vinnare i det här testet

Metro Mode

Publicerad

Metro Mode har utsett 2020:s bästa foundation efter att de testat åtta olika produkter, som alla fick bra betyg. Lancôme, som blev utsedd till vinnare, kammade hem full pott med fem poäng. Det är en lyxprodukt som verkligen håller vad den lovar. Heltäckande, lättarbetad och med naturlig finish.


På andra plats kom Tarte, som även det är ett premiummärke. Den är allergivänlig och håller bra hela dagen. På tredje plats kom ett budgetmärke, Bourjois, med hög täckningsgrad som håller hela dagen. Dessutom innehåller den hyaluronsyra vilket ger extra plus.  

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat sju olika foundations och utsett en testvinnare. Alla produkter fick betyg i en skala som gick upp till fem. Alla testade produkter fick höga betyg – inte en enda fick under 4 poäng. Det var verkligen decimaler som skiljde produkterna åt, men till slut var det Dior som drog det längsta strået framför Hourglass och Fenty Beauty.

Vinnare i det här testet

Amelia

Publicerad

Amelia har testat sex olika foundations, från budget- till premiumklassen. Betyg delades ut i en skala från ett till fem, och testets stora vinnare från Clarins kammade hem full pott! Den beskrevs närmast som en andra hud och gav ett naturligt och daggfräscht resultat. Bare Minerals och YSL kom inte långt efter med sina 4+ i betyg. Alla tre produkter i topp är flytande.

Vinnare i det här testet

Vackerhud.nu

Publicerad

Vackerhud.nu har listat sina fem foundation-favoriter för 2020. Den första produkten på listan är Bare Minerals som innehåller ett naturligt UV-filter och SPF 15. Produkten är i pulverform och appliceras med en foundation-borste, den passar även alla hudtyper.


Nästa produkt är Sensai som med sin silkeslena formula ger ett vackert resultat med lyster. Den innehåller ljusreflekterande ämnen som ger extra lyster, och återfuktar huden och gör den len. På tredje plats kommer Dior med en speciell formula som motverkar hudens åldrande. Vid appliceringen känns huden fräsch och fyllig.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

På Bäst-i-Test.se har man publicerat ett test där man jämfört och utsett testvinnare i två produktkategorier - flytande foundations och puderfoundations. Här fokuserar vi på puder. Samtliga produkter testades av minst tre personer med olika hudtyper och ålder, varav en jobbar professionellt med makeup. Testperioden pågick i tre veckor och produkterna testades under olika förhållanden. Allt ifrån konsistens, till hur resultatet upplevdes bedömdes. Även den sammantagna upplevelsen av produkten, som förpackning och doft, vägdes in i betygsättningen. Först på listan hamnar Loreal med True Match Super Blendable Foundation som är en flytande produkt med silkeslen konsistens. Den smälter in i huden på ett naturligt sätt och gör att täckningen blir skir. Det tillåter huden att lysa igenom, samtidigt som den döljer mindre fel och rodnader. Clinique Even Better Makeup är en flytande foundation som enligt marknadsföringen främst ska jämna ut bruna pigmentfläckar, men som fungerar fint på alla sorters ojämnheter och hudtyper. Täckningsgraden är hög, samtidigt blir resultatet otroligt naturligt och aldrig kakigt. Produkten sätter sig matt, men samtidigt med en vacker, subtil lyster - en perfekt finish för att dölja fläckar och fräscha upp en grå hudton. Maybelline hamnar på tredjeplats med New York Fit Me Foundation. Den är lätt och låter huden lysa igenom, även om det är möjligt att bygga upp en högre täckningsgrad - ger en daggfrisk finish. Produkten passar bäst på en torr till normal hudtyp, eftersom huden var avgörande för både känslan och hållbarheten. Produkten är mycket prisvärd, men man saknar en del nyanser.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Caisa Jansson på Damernas Värld har antagit sig uppdraget att hitta tre perfekta foundation. Detta är inget lätt uppdrag. Caisa vill att färgen skall stämma och att finishen inte får vara för matt eller skimrig. Dessutom ger det pluspoäng om den är hållbar. Efter år av letande har hon lyckats hitta tre kompetenta kandidater.
Först ut är Yves Saint Laurents Le Teint Touche Éclat. Denna foundation ger huden en fin och naturlig lyster, men lyckas trots detta att maskera röda partier. Yves Saint Laurents foundation kostar ca 500 kr. Benefit Hello Flawless Oxygen Wow är en prisvärd foundation som Caisa Jansson använt mycket under det senaste året. Appliceringen är okomplicerad och den är lätt att få jämn. Benefits foundation har ett pris på drygt 300 kr. Till sist har vi Tom Ford Traceless Foundation. Denna foundation ger huden fin lyster och lämnar inga spår efter sig. Priset är dock relativt dyrt, den kostar nästan 750 kr.

Vinnare i det här testet

Improve Me

Publicerad

Vad gäller foundation är den nya trenden att underlagskrämer ska vara tunnflytande. Syftet med detta är att få till en naturlig look som känns naken, istället för tung och tjock. Improve Me har testat fem märken där Dior tar testets första plats. Diorskin Nude Air Foundation är lättflytande och ger en naturlig känsla, men är fortfarande täckande. Huden tillåts andas och får en matt yta, utan att vara pudrig. Huden får dessutom en fin lyster! Nude Air ger dessutom energi till cellerna och hjälper huden att andas bättre. Krämen håller hela dagen och lägger sig inte i rynkor eller fina linjer. Dior är dyrast, men också bäst! På andraplats hamnar Maybelline Dream Wonder Nude. Krämen är matt som sammet och len som siden. Formulan är väldigt tunn, lätt och smälter snabbt ihop med huden. Den är halvtäckande, men vill man ha mer effekt går det utmärkt att applicera flera lager. Också en favorit hos testpanelen! Sist, men inte minst hamnar Pureminerals Liduid Veil Foundation på tredjeplats och är den enda krämen som inte är matt, utan som ger lite glans till ansiktet. Formulan lyxig och täcker fint, trots att den är så tunn. Eftersom den inte är pudrig, lägger den sig heller inte i rynkor och fina linjer som mattare foundations kan göra efter ett tag. Testpanelens enda negativa kommentar är att krämen sprayas på, vilket innebär att det blir en himla fart på den och därför sprätter krämen lätt iväg. Spraya i handen för att undvika att skvätta på kläder och möbler!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

På Aftonbladet.se kan man läsa om ett test som Sofis mode har utfört, gällande olika foundations. Anledningen till att man använder foundation är för att få en jämnare hudton med mer lyster, samtidigt som det inte skall synas att man bär smink. Bäst i test blev Chanels foundation. Den kommer i en smidig plastflaska och är en heltäckande foundation, men ändå ultralätt och ger en mild blommig doft. Den är enkel att applicera och resultatet blir bra och lysterrikt, samt att skavanker och ålderstecken försvinner. Den är behaglig att använda och den sitter där den ska hela dagen. På andra plats hamnade Guerlains foundation, Lingerue peau. Den kommer i en glasflaska med pump och är en heltäckande, krämig foundation. Den är enkel att applicera på huden, då den har en lagom snabb torktid, så att man hinner arbeta in den ordentligt. Krämen jämnar ut hudtonen, samt gör linjer och porer mindre synliga med en transparent, matt finish. Sist men inte minst, hamnade Giorgio Armanis foundation. Detta är en rinnig foundation som appliceras droppvis med pipett och levereras i glasflaska. Formulan känns ny och spännande och med rätt teknik ”försvinner” den in i huden och jämnar ut hudtonen och ger en fin lyster.

Vinnare i det här testet

Amelia.se

Publicerad

På Amelia.se har man låtit flera kvinnor i olika åldrar testa foundations för att hitta den absolut bästa produkten. En foundation används för att ge jämnare och slätare hy, men samtidigt ska det se naturligt ut och ge lyster. Testvinnaren Clarins Skil Illusion Natural Radiance anses vara en värdig vinnare som dessutom kommer i en snygg flaska och innehåller solskydd. Den här foundation passar för de kvinnor med torr, normal och blandhy, då den ger lyster som klassas med effekten av strålande perfekt hy och den ser dessutom naturlig ut. Cliniques foundation ger en siden matt foundation, men levererar dock inget solskydd. Man får en silkig yta med mediumtäckning som passar för de med fet eller blandhy. Huden blir fint matt och den effekten varar hela dagen.
På tredje plats hamnade Max Factor, med sin foundation Facefinity. Detta är en behaglig kräm som ger en perfekt yta med naturlig lyster under hela dagen. Den ger lite extra täckning, men utan att vara blaffig och se onaturlig ut.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.