HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
primer - Bäst i test

Test av primers

23 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 17:e Augusti, 2020, Baserad på 9 experttester.

En primer appliceras efter att man använt en fuktighetskräm, men före foundation. Den kan användas i hela ansiktet eller på enstaka områden, exempelvis T-zonen. Den är fuktgivande, färgkorrigerande, utslätande och uppstramande. Dessutom får den sminket att fästa bättre och hålla längre. De flesta primers är silikonbaserade, vilket ger hyn en mjuk och ofta lite glatt yta. För bästa resultat är det alltså bäst att applicera för lite än för mycket.

Det finns olika typer av primers som passar olika hudtyper. Exempelvis får den mogna huden med fina linjer och/eller pigmentfläckar nytt liv med en primer som verkar utslätande och färgkorrigerande, medan problemhud som ofta drabbas av orenheter trivs bäst med primers som innehåller acne-bekämpande ingredienser, t.ex. salicylsyra.

Vad är primer?

För att lyckas med en riktigt snygg sminkning behöver du använda en primer, vilket gör att smink fäster bättre och ger ett jämnare resultat. Det är en kräm som smörjs in i ansiktet innan man ska sminka sig. Den kan vara antingen transparent, eller lätt färgad. Det är ungefär som när man målar en vägg – för att få snyggast och jämnast resultat använder man alltid spackel innan för att korrigera ojämnheter.

Varför använder man primer?

Funktionen är estetisk, syftet är helt enkelt att makeupen ska se bättre ut och sitta längre. Primern ändrar hudens textur och gör att den ser slätare och mjukare ut. En riktigt bra primer gör att man kan hoppa över puder efter foundation. Vill du ändå använda en foundation eller concealer efteråt går det såklart lika bra, läs gärna vår sammanställning av concealers för att hitta den som är bäst i test!

Hur använder man primer?

Primer lägger man på efter fuktkräm och innan foundation.

  • Applicera primer efter att fuktkrämen sjunkit in ordentligt i huden.
  • Applicera sedan primer, med fingrarna eller med en foundation-pensel.
  • Smörj in hela ansiktet, eller bara i de områden som du tycker det behövs. T-Zonen är ett vanligt ställe att smörja in.
  • Börja från mitten av ansiktet, där man behöver mest formula, och jobba sedan utåt.
  • Låt primern sjunka in i ansiktet i några sekunder.
  • Sedan appliceras foundation. Läs sammanställningen av foundations för att hitta den som är bäst i test!

Vem behöver använda primer?

Alla gör sig förtjänta av att använda primer, oavsett vilken hudtyp man har. Det finns olika typer av primers anpassade för olika typer av hudtyper: för torr hy, för fet hy, för mer lyster osv. Oavsett vilken sort man väljer kommer den göra att sminket sitter bättre och längre.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: The Ordinary High-Adherence primer

Produktbeskrivning

Vi väljer att utse The Ordinarys High-Adherence Primer till bäst i test. Den har blivit utsedd till testvinnare i ett jämförande test, men även fått otroligt många bra recensioner och blivit rekommenderad av flera stora aktörer på skönhetsmarknaden. Den har blivit lovordad för att den håller vad den lovar, till en liten prislapp!

The Ordinary är ett varumärke som sätter fokus på avancerad och funktionell hudvård. Det är ett veganskt märke som inte heller innehåller parabener, mineraloljor eller sulfater. Ett riktigt schysst märke! 

Formulan i denna primer innehåller adaptiva silikoner som har mattande och utjämnande effekt. Detta gör att makeupen håller hela dagen lång. Krämen kan med fördel även användas som den är, utan foundation. Då har den en återfuktande effekt som visuellt minskar porerna och andra ojämnheter i huden. 

Visa hela texten

Primer - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Foundation

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2020

Brun utan sol

UPPDATERAD 22:e Juli, 2020

Mascaror

UPPDATERAD 18:e Mars, 2020

Hudlotion

UPPDATERAD 19:e Oktober, 2016

Kroppsoljor

UPPDATERAD 8:e September, 2015

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i Test har låtit en person, verksam inom makeup-industrin, utforma ett test av primers. I testet ingick 13 olika produkter som användes av tre olika personer. Dessa testpersoner hade alla olika hudtyper, var i olika åldrar och testade produkterna under olika förutsättningar. I bedömningen ingick hur vårdande produkterna var, vilken konsistens de hade samt hur de var förpackade och vilken doft de hade.

Vinnare i det här testet

Vackerhud.nu

Publicerad

Vackerhud.nu har tagit fram sina fem favorit-primers som de anser vara bäst i test. Produkterna valdes ut med hjälp av en testgrupp om 15 personer som alla fick ta del av de olika produkterna. De primers som valdes ut till testet användes sedan under en månads tid för att kunna gå en rättvis bild av hur produkten verkar. Här presenteras de tre första produkterna, så som de presenteras på hemsidan. 

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat sju olika sorters primer för att utse en bäst i test. Betygen delades ut från ett till fem, och testets stora vinnare från Hourglass kammade hem full pott! Den beskrivs som en dyrgrip, men som är dryg och håller länge. Resultatet blir silkeslent och trollar bort varenda por. Testpanelen anser att den är värd varenda krona!

Vinnare i det här testet

Amelia

Publicerad

Amelia har plockat ut deras sju bästa primers, och betygsatt dem för att kunna utse en bäst i test. Primern från Peter Thomas Roth fick fem av fem och kammade därmed hem segern. Den var så bra att testpanelen ansåg att den slätade ut huden så pass bra, att en foundation inte ens var nödvändig för en vardags
makeup.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har publicerat en artikel i tre delar - ett stort test av primers,  hur man använder den (steg för steg) och vanliga frågor + svar. Testvinnaren ger hudperfektion på minuten. Mac Prep + erbjuder en lättapplicerad kräm som synbart minskar porer, linjer och rödhet. Den ger en bra grund för att man sedan bra ska kunna applicera sin foundation. En testare tyckte t.o.m. att man en “bra huddag” kan använda endast den som bas. Krämen klarar av svettiga träningspass och hittas i en fräsch pumpflaska. Chanel Le Blanchs kräm gör att huden blir jämn och uppljusad. Rödhet blir mindre framträdande och är absolut ett bra hjälpmedel när man sovit för lite och lystern känns frånvarande. Sminket sitter bra hela dagen. Too Faceds kräm Primed and Poreless Skin Smooting Primer hamnar på testets tredjeplats och har en skön, lite krämig formula som är lätt att använda. Primern ger direkt Photoshop-effekt och en jämn, matt yta. Stort plus för härligt hudvårdande ingredienser.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

En primer är fuktgivande, färgkorrigerande, utslätande och uppstramande samtidigt som den får smink att fästa bättre och hålla längre. DV har testat sju primers som ska ge ansiktet lyster och bäst i test är MAC Prep + Prime Fortified skin enhancer. Den först tröga konsistensen kräver lite arbete vid applicering men sjunker sedan snabbt in i huden. Resultatet blir en hy med mycket och långvarig lyster som ändå ser naturligt ut. Flera i testpanelen fick spontana komplimanger. Smashbox Photo finish foundation primer hamnade på andraplats och är enkel att applicera, samt att den är dryg – endast lite behövs. Huden blir sammetslen och får mycket lyster, så mycket lyster att vissa i testpanelen upplevde den som alldeles för glittrig. Det var en effekt som drog ner primerns betyg. På tredjeplats hamnade No.7 Airbrush away primer som gör att huden känns mjuk nästan hela dagen, men någon lyster är det inte på tal om. Huden känns snarare täckt än lystermättad. Det är en helt okej produkt, men i lysterfrågan blir det tyvärr bottenbetyg.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Damernas Värld har testat 7 primers som gör huden jämn och sammetslen. Det finns olika typer av primers som används vid olika behov. De primers i testet är avsedda att jämna ut och ge huden en sammetslen, slät yta och göra det lättare att applicera smink på ett jämnt och snyggt sätt. Bäst i test är MAC Prep + Prime skin smoother. Här får man en smidig dosa utrustad med spegel. Primerns konsistens är en silkeslen gel som enklast appliceras med fingertopparna eller en svamp. Huden blir matt och ytan blir slät, vilket gör det lätt att applicera smink på. Primern fyller också ut linjer och kan användas över sminket. Benefit The Porefessional tog andraplats och är en snygg retro-inspirerad tub som är enkel att ha med sig. Den har en silkeslen, krämig konsistens som är enkel att applicera på huden. Sminket lägger sig jämnt över primern och håller länge. Även denna primer går att använda över sminket när porer eller linjer under ögonen behöver döljas. På tredjeplats hamnade Smashbox Photo finish foundation primer, som är en mjuk och lite fuktigare primer i behändig tub. Den lägger sig snabbt och ger en len yta, samt att det går att applicera smink direkt efter primern. Både foundation och puder fäster lätt och ser naturligt ut. Däremot drar en plastig doft ner betyget lite.

Vinnare i det här testet

Amelia

Publicerad

Amelia har valt ut de bästa primerkrämerna för test. Vill man ha felfri hy behöver man en kräm som döljer ojämnheter och ger sminket bra fäste. Bäst i test är Smashbox Photo finish primer. Den är lätt, len och suddar bort alla skavanker på sekunden. Den finns i olika nyanser men ofärgat är bäst. Dr Brandt Pores no more hint of tint hamnade på andraplats. Det är en svagt bruntonad primer som fyller i stora porer och ger jämn, sidenmatt hy. Den finns även som ofärgad, men med hint of tint kan man skippa foundation. Sensai Water makeup base hamnade på tredjeplats och är transparent primer som trollar bort smårynkor och ojämnheter. Den ger ett mikrotunt men mycket fuktgivande skikt som håller foundation och rouge på plats!

Vinnare i det här testet

Expressen Mode

Publicerad

En perfekt sminkning kräver en bra grund. Expressen Mode har testat fem primers som trollar bort rynkor och skavanker, samt ger en strålande och jämn hud. Den bästa primern i testet är MAC Prep + Prime Fortified skin enhancer. Har man stora porer och ojämn hy är detta den bästa produkten att använda. Den finns i tre nyanser och ger en riktigt bra täckning utan att kännas som spackel på ansiktet. Dess konsistens är lätt och mjuk, samt sitter fint hela dagen både med puder och foundation. Att den har solskyddsfaktor 35 är ett stort plus! Good Morning skin serum, Elisabeth Arden, och Primer stone, Duwop fick samma betyg. Good Moorning skin serum är en silkeslen primer som ligger kvar som en skön film hela dagen. Den ger både lyster och innehåller en del bra näringsämnen som druva och mullbär. Primer Stone är en superlätt primer som lägger sig som en hinna över huden och raderar det mesta – från stora porer, till acneärr och fina linjer. För att man ska nå bästa resultat bör primern appliceras 30 minuter innan man använder puder eller foundation. Även denna primern har solskyddsfaktor.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.