VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 24 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en primer som är bäst i test 2024

En primer appliceras efter att du använt en fuktighetskräm, men före foundation. Den kan användas i hela ansiktet eller på enstaka områden, exempelvis T-zonen. Här hjälper vi dig att hitta en primer som är bäst i test.

 • Volym.
 • Effekt.
 • Övriga egeskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
The Ordinary
The Ordinarys High-Adherence Primer
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
The Ordinary
The Ordinarys High-Adherence Primer
Primer som minskar porer och ojämnheter.
 Testvinnare hos Vackerhud.nu 2020.
Volym: 30 ml.
Återfuktar huden.
Minskar porer och ojämnheter.

Vi väljer att utse The Ordinarys High-Adherence Primer till bäst i test. Den har blivit utsedd till testvinnare i ett jämförande test, men även fått otroligt många bra recensioner och blivit rekommenderad av flera stora aktörer på skönhetsmarknaden. Den har blivit lovordad för att den håller vad den lovar, till en liten prislapp!

The Ordinary är ett varumärke som sätter fokus på avancerad och funktionell hudvård. Det är ett veganskt märke som inte heller innehåller parabener, mineraloljor eller sulfater. Ett riktigt schysst märke!

Formulan i denna primer innehåller adaptiva silikoner som har mattande och utjämnande effekt. Detta gör att makeupen håller hela dagen lång. Krämen kan med fördel även användas som den är, utan foundation. Då har den en återfuktande effekt som visuellt minskar porerna och andra ojämnheter i huden.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av primer, bäst i test.
Primern applicerar du under din foundation för att sminket ska sitta bättre.

Köpguide primer

En primer är fuktgivande, färgkorrigerande, utslätande och uppstramande. Dessutom får den sminket att fästa bättre och hålla längre. Vi guidar dig till rätt produkt.

Vad är primer?

För att lyckas med en riktigt snygg sminkning behöver du använda en primer, vilket gör att smink fäster bättre och ger ett jämnare resultat. Det är en kräm som smörjs in i ansiktet innan man ska sminka sig. Den kan vara antingen transparent, eller lätt färgad. Det är ungefär som när man målar en vägg – för att få snyggast och jämnast resultat använder man alltid spackel innan för att korrigera ojämnheter.

Varför använder man primer?

Funktionen är estetisk, syftet är helt enkelt att makeupen ska se bättre ut och sitta längre. Primern ändrar hudens textur och gör att den ser slätare och mjukare ut. En riktigt bra primer gör att man kan hoppa över puder efter foundation. Vill du ändå använda en foundation eller concealer efteråt går det såklart lika bra, läs gärna vår sammanställning av concealers för att hitta den som är bäst i test!

Hur använder man primer?

Primer lägger man på efter fuktkräm och innan foundation.

 • Applicera primer efter att fuktkrämen sjunkit in ordentligt i huden.
 • Applicera sedan primer, med fingrarna eller med en foundation-pensel.
 • Smörj in hela ansiktet, eller bara i de områden som du tycker det behövs. T-Zonen är ett vanligt ställe att smörja in.
 • Börja från mitten av ansiktet, där man behöver mest formula, och jobba sedan utåt.
 • Låt primern sjunka in i ansiktet i några sekunder.
 • Sedan appliceras foundation. Läs sammanställningen av foundations för att hitta den som är bäst i test!

De flesta primers är silikonbaserade, vilket ger hyn en mjuk och ofta lite glatt yta. För bästa resultat är det alltså bäst att applicera för lite än för mycket.

Välj en för din hudtyp

Det finns olika typer av primers som passar olika hudtyper. Exempelvis får den mogna huden med fina linjer och/eller pigmentfläckar nytt liv med en primer som verkar utslätande och färgkorrigerande, medan problemhud som ofta drabbas av orenheter trivs bäst med primers som innehåller acne-bekämpande ingredienser, t.ex. salicylsyra.

Vem behöver använda primer?

Alla gör sig förtjänta av att använda primer, oavsett vilken hudtyp man har. Det finns olika typer av primers anpassade för olika typer av hudtyper: för torr hy, för fet hy, för mer lyster osv. Oavsett vilken sort man väljer kommer den göra att sminket sitter bättre och längre. 


Några experttester vi har läst 

Vackerhud.nu (2020) 

Vackerhud.nu har tagit fram sina fem favorit-primers som de anser vara bäst i test. Produkterna valdes ut med hjälp av en testgrupp om 15 personer som alla fick ta del av de olika produkterna. De primers som valdes ut till testet användes sedan under en månads tid för att kunna gå en rättvis bild av hur produkten verkar. Här presenteras de tre första produkterna, så som de presenteras på hemsidan.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En primer är en produkt som gör att sminket fäster bättre och ger ett jämnare resultat.
 • Du använder den efter fuktkräm och innan foundation.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
The Ordinary The Ordinarys High-Adherence Primer