HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av hårolja

skönhet uppdaterad 14:e Juni, 2017, Baserad på 8 experttester.

Hårolja är ett samlingsnamn på hårvårdsprodukter som är baserade på vårdande oljor, som exempelvis arganolja, avokadoolja, druvkärnolja eller moringaolja. Produkten kan användas på olika sätt – vanligast är det att applicera ett par droppar i fuktigt hår före styling, vilket ger minskad frissighet,  kortare torktid och bättre utredbarhet, samt ökad glans. Vissa håroljor kan även reparera skadat och slitet hår. Oljorna kan användas som inpackning – då appliceras de i blött hår och får verka i 20-40 minuter innan man sköljer ur den. Vilken olja som är bäst att använda, beror på den hårtyp man har och hur man tänkt använda oljan!

Test.se rekommenderar

Moroccan Oil Original Treatment - bäst i test bland Hårolja 2020
Moroccan Oil Original Treatment, bäst i test.

Moroccan Oil Original Treatment - På Test.se har vi valt att rekommendera håroljan Moroccan Oil – som dessutom har blivit utsedd till testvinnare av Damernas Värld (2013) och av Bäst-i-test.se (2014). Moroccan Oil är, med sin unika och egenutvecklade arganolja, ett fantastiskt varumärke med vårdande hårprodukter – ofta kallas det för ”originalet”! Original Treatment är en vårdande oljebehandling som passar samtliga hårtyper och som kan användas både som inpackning och som stylingsprodukt. Oljan ger håret näring och vård som långsiktigt förbättrar hårets kvalitet. Moroccan Oil tar även bort friss och reder ut håret, samt ger en flexibel… Läs mer

Hårolja - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Balsam

UPPDATERAD 7:e Februari, 2020

Schampon

UPPDATERAD 7:e Februari, 2020

Torrschampo

UPPDATERAD 21:e Augusti, 2019

Hårinpackningar

UPPDATERAD 28:e Juni, 2019

Permanent hårfärg

UPPDATERAD 14:e November, 2018

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Damernas Värld

Publicerad

Många kan hålla med om att håret lever sitt eget liv - speciellt under vinterhalvåret. Då kan man ta hjälp av en hårolja som gör att torrt och frissigt hår får tillbaka sin glansfulla prakt. Damernas Värld har testat håroljor och utsett en bäst i test - SP Luxe Oil - från Wella. Det är en prisvärd olja som gör håret mjukt och glansigt på ett kick och detta utan att tynga ner det. Pumpen portionerar en perfekt dos. Det är en riktigt vardagshjälte som dessutom doftar riktigt gott.  Oribe Gold Lust hamnar på andraplats och gör vått hår lätt att reda ut, samt ger torra hårtoppar ny stuns. Oljan är dyr, men det är en investering som betalar sig i längden. Kevin Murphy intar tredjeplats med Young Again Treatment Oil. Den är fjäderlätt me skön konsistens och praktisk pumpfunktion som ger en bra mängd olja. Håret blir riktigt mjukt och lätt att styla, även när det inte är helt nytvättat. Torra toppar återfuktas dessutom omedelbart.

Vinnare i det här testet

Metro Mode

Publicerad

När håret börjar kännas slitet efter sommarens salta bad och solstänk är det dags att investera i en bra hårolja. Metro Mode har testat höstens utbud av lystergivande håroljor. Bäst i test är Morrocanoil Treatment Light som får full betygspott. Oljan är framtagen för fint, torrt och färgat hår. Den återfuktar håret utan att tynga ner det och oljan går snabbt in. Resultatet blir hur bra som helst! Morrocanoil doftar dessutom härligt, men har en för stor öppning vilket innebär att den är för lätt att överdosera. Kerastase Elixir Ultime tar andraplats och är en härlig, vårdande olja som direkt tränger ner i håret. Den innehåller Oleo-Complexe teknologi som omfattar en kraftfull kombination av fettsyror och mjukgörande ämnen. Väldigt dryg produkt, men är lite väl dyr. Redken tar tredjeplats med sin olja Diamond Oil Glow Dry som är en lätt olja - både vårdande och värmeskyddande. Den ska håret en sorts diamantliknande glans, men efter flera dagars användning märktes ingen skillnad. Vid värmestyling var den dock fantastisk. Håret blev torrt och mjukt, men inte glansigt.

Vinnare i det här testet

Expressen Hälsoliv

Publicerad

Det är lätt att håret blir platt, torrt, livlöst, och flygigt när temperaturen visar på minusgrader. Då kan en lugnande och vårdande hårolja vara lösningen som får håret att bli mindre bångstyrigt. En bra hårolja har många fördelar: den lugnar och dämpar frissigt hår, den vårdar och fyller ut poröst hår och den gör håret glansigt och följsamt. Endast ett par droppar i ett fuktigt eller torrt hår räcker, men bara i hårets längder - inte i hårbotten. Bäst i test är en olja från Essential Haircare. Oljan är både dryg och prisvärd. Den innehåller vårdande roucouolja och känns väldigt lätt i konsistensen. Endast ett par droppar räcker för att göra håret mjukt och mindre flygigt, utan att håret känns oljigt efteråt. Oljan doftar dessutom gott och kommer i en praktisk pumpflaska i plast. På testets andraplats hamnar Therapy Rejuvenating Radiance Oil som främst är för tunt hår. Detta är en ny arganoljespray som är ganska tunn i konsistensen och därför är den extra bra om man tycker att oljor kan tynga ner håret. Bäst resultat i tunt hår får man med en lätt dosering i ett fuktigt, tvättat hår. I det kraftiga och frissiga håret blir resultatet bäst med en dosering i torrt hår. Även här finns en praktisk pumpflaska. Sist, men inte minst, hamnar U Luxury Argan Oil på tredjeplats och lugnar enkelt ett ostyrigt hår. Oljan ger bäst resultat i ett kraftigt hår som behöver lugnas ner och få glans. Det är den tunga, opraktiska glasflaskan och starka doften drar dock ner poängen.

Vinnare i det här testet

Damernas Värld

Publicerad

Håroljorna fick sitt stora genomslag för några år sedan i Sverige. Men vilka av alla håroljor som finna att hitta i butikerna idag, är egentligen bäst? Damernas Värld har testat åtta oljor och bäst i test med 4,6 av 5 i betyg är Wellas olja SP Luxe Oil Reconstructive Elixir. Håroljan levereras i en lyxig, men relativt otymplig glasflaska. Själva oljan går enkelt att arbeta in och lämnar inte någon fet känsla i håret. Den doftar underbart gott och den går bra att använda i både vått och torrt hår, men allra bäst i vått. Wella minskar frisset, gör håret blankt och lättstylat. Oljan är också prisvärd. Näst på listan, med 4,5 av 5, är Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil. Här finns en riktigt lyxig flaska med pump som ger en perfekt dosering av oljan. Även denna olja luktar gott! Den gör att vått hår blir lätt att kamma ut och styla, i torrt hår ger den extra glans till hårtopparna utan att det blir fett. Oljan passar både tunnare och tjockare hår. Även om oljan är dryg, drar det höga priset ner betyget. Morrocan Oil med 4,4 av 5 i betyg, tar tredjeplats i testet. Här får man en snygg, men inte så praktisk glasflaska, och en olja som doftar gott. Oljan är en riktig livräddare för torrt och skadat hår som blir blankt och följsamt, samt gör att kluvna toppar blir osynliga. Oljan fungerar bäst på torrt hår. För att slippa den nertyngda känslan, bör man använda light-versionen av oljan på tunt och fint hår.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Hälsotidningen iForm har i ett mindre test gett omdöme och poängsatt 6 olika vårdande håroljor. En bra hårolja kan få ditt hår att se mer glansigt och friskt ut. Du behöver inte överdosera för att håret skall få sig en energikick, det räcker med några få droppar. Tar du för mycket hårolja på en gång, kommer detta göra att håret ser fett och onaturligt ut. Samtliga testade håroljor får höga betyg och det är en smaksak vilken man väljer.

Testvinnaren heter Moroccan Oil Original Treatment och kostar drygt 300 kr för 100 ml. Håroljan går snabbt in i håret och lämnar kvar en ljuvlig doft som sitter kvar hela dagen. Håret blir mjukt, glansigt och fint. Moroccan Oil Original Treatment har ett praktiskt pumpsystem som är enkelt att använda. Bäst blir resultatet om du applicerar håroljan i handdukstorkat hår. Slutbetyget blir 5 poäng av 5 möjliga.

L’Oréal Professionel Mythic Oil får också testets högsta betyg och gör håret supermjukt. Oljan ger håret fin glans samtidigt som det inte tynger ner håret. Mythic Oil tränger in snabbt och är lätt parfymerat. Den kostar ca 200 kr för 125 ml.

Två budgetalternativ som får höga betyg är TRESemmé Oil Elixir Color Treated Hair och Schwarzkopf Gliss Ultimate Oil Elixir Serum. Den förstnämnda är en hårolja som passar för färgat hår. TRESemmé har ett UV-skydd och tränger snabbt in håret. Håret blir glansigt och mjukt. Priset är 89 kr för 100 ml. Schwarzkopfs hårolja är testets billigaste med sina 79 kr för 100 ml. Oljan är lätt och passar perfekt till fint hår. Håret blir mjukt och smidigt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har testat håroljor med hjälp av fyra utbildade frisörer med olika hårtyper: från tunt skandinaviskt hår, till grovt, torrt och frissigt hår. Oljorna är testade dels som inpackning som sköljs ur och dels som stylingsprodukt i fuktigt hår före värmestyling och/eller självtorkning. Kriterierna som övervägts är doft, konsistens, verkan på håret, glans och friss-dämpning. Bäst i test blev Moroccanoil Original Treatment. Detta är den hårolja som funnits längst på svenska marknaden och ofta anses vara ”originalet”. Den är baserad på arganolja och har en kryddig, orientalisk doft. Färgen är mörkt orange och konsistensen är något mer trögflytande än övriga oljor i testet. När den används som inpackning och styling, känns den mer vårdande än någon annan olja. Den går in bra i håret och lämnar det mjukt och glansigt. Det var framför allt testpersonerna med tjockare och grövre hår som uppskattade denna hårolja. Man får ingen klibbig känsla i håret, men oljan ger fin lyster och synbart minskad frissighet!
På testets andraplats hamnade L´Oréal Professionnel Mythic Oil. Denna oljan är lättflytande, helt genomskinlig och baserad på avokadoolja, samt druvkärnsolja. Den doftar svagt av blommor och upplevs vara lätt och fräsch. Mythic Oil lämpar sig bäst som stylingsprodukt och de som främst uppskattade oljan var de med tunt till medeltjockt hår. Det är en väldigt prisvärd produkt för de med skandinaviskt hår som vill ha en olja som ger glans och lenhet, utan att tynga ner håret. Kérastase Elixir Ultime tog tredjeplats. Det är en genomskinlig olja baserad på arganolja, majsolja, paraxanolja och kamelia-olja, som alla är oljor kända för sina vårdande egenskaper. Samtliga testpersoner ger oljan högsta betyg för dess doft, som är svagt kryddig med en underton som påminner om cederträ. Med medeltjock konsistens och som stylingsprodukt passar den bra för alla hårtyper som använt den i detta test. Som inpackning fungerar den främst för de med torrt eller skadat hår.

Vinnare i det här testet

Damernas Värd

Publicerad

OBS: Den här artikeln publicerades ursprungligen i september 2012!
Damernas Värld har testat åtta olika oljor som ger håret glans och samtidigt reparerar skadat eller slitet håret. Moroccan Oil är den som blivit bäst i test. Den kan appliceras i både blött och torrt hår. Den har en relativt stark, men behaglig doft. Glasflaskan som oljan levereras i har en otymplig skruvkork – här skulle en pump varit mycket bättre. Håret blir både mjukare och glansigare, samt att det känns tjockare. Detta är mångas klara favorit! På testets andraplats hamnade Orofluido Beauty Elixir. Detta är en mjuk och lyxig olja, som doftar exotiskt. Glasflaskan, som oljan levereras i, är snygg men ömtålig. Den saknar dessutom pump, men eftersom oljan är så pass trögflytande och dryg är risken för överdosering liten. Efter användning blir håret mjukt och glänsande. Sist, men inte minst, tog Redken All Soft Argan 6 tredjeplats. Denna oljan innehåller, som namnet antyder, arganolja. Oljan levereras i en tålig plastflaska med smart pump och den har en behaglig doft. Oljan gör håret mjukt, lent och glansigt, utan att det blir kletigt, och den fungerar både som inpackning och som stylingsprodukt. Redken ger mindre glans än övriga oljor, men fungerar bra på friss.

Vinnare i det här testet

Mama

Publicerad

Redaktionen på tidningen Mama har testat en några av marknadens håroljor och utsett en vinnare. Redaktören och inredningschefen, Moa Samuelsson, testade oljan Got2b Oil-licious – som dessutom är utsedd till testets vinnare. Moas hår är långt, lockigt, tjock och ostyrigt. Hon beskrev oljan som härlig, väldigt dryg och den doftade fantastiskt. Den kändes inte för flottig och den går att applicera i torrt hår, utan att håret känns smörigt efteråt. Moa kan inte komma på något negativt alls att säga om oljan! På testets andraplats hamnade håroljan Repair Argan Oils Serum från Waterclouds. Jennie Sjögren – redaktionschef – testade denna produkten och hon har mycket hår som dessutom är torrt (frisörer brukar klafa på att det tar lång tid att klippa klart). Jennie beskriver oljan som trögflytande, lätt jobba in i håret och den lätt att tvätta bort från händerna. Dess doft är lite lyxig och oljan lämnar en lagom doftton kvar i håret. Jennies hår älskade oljan och topparna absorberade varje portion. Håret blev mjukare och glansigare efter användning. Det var tråkigt att flaskan hade skruvkork och stor öppning, eftersom den då blir väldigt svår att dosera. På tredjeplats i testet hamnade Wella Oil Reflection och det var Anne Kolehmainen – webbredaktör – som testade denna oljan. Hennes hår var torrt och frissigt, men efter användning blev det mjukt och oljan lyckades främja det mesta av frisset. Oljan absorberades snabbt av håret och kladdade inte allt för mycket, samt att den doftar väldigt gott. För bästa resultat ska oljan appliceras i vått hår, men den fungerar även bra i torrt. En nackdel med Wellas hårolja är att den är av glas och känns väldigt ömtålig.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"