HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
schampon - Bäst i test

Test av schampon

21 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 7:e Februari, 2020, Baserad på 7 experttester.

Att välja schampo är kanske inte helt lätt för alla. Det finns massor av olika märken och sorter i hyllorna, alla med samma löfte om ett friskt och välmående hår. Vill man då hitta ett schampo som passar just den egna hårtypen, kan det vara svårt att hitta rätt. 

Ett schampo verkar genom att öppna upp det slutna fjällskikt som ligger runt om hårstråna och tvätta bort fett och smuts som fastnat där. Då de flesta schampon även får med sig hårets naturliga oljor ur håret, har de också en uttorkande effekt. Tvättar man håret ofta, bör man titta på en mild sort som är skapt för dagligt bruk. Idag kan man hitta schampon för alla möjliga önskemål. Det finns schampon som vårdar och skyddar färgat hår, som motverkar frissighet och omedgörliga hårstrån, som slätar ut vågor och mindre lockar, som tar hand om ett skadat hår och hjälper det att reparera sig, som är fokuserade på hårbottens hälsotillstånd – för att inte tala om en av de vanligaste sorterna: mjällschampot.  Det bästa är att först ta reda på vilken hårtyp man har och utefter det välja ett schampo. Vill man inte slita på eller torka ut håret genom att tvätta det varje dag, men ändå lätt får smutsigt hår, bör man titta på ett torrschampo som man kan använda mellan tvättarna.

Bäst i test för torrt hår: Maria Nila True Soft Schampo

Testresultat
Metro Mode 2018
Mjukgörande Veganskt och fritt från sulfater och parabener Svensktillverkat
Dyrt
Produktbeskrivning

Vi rekommenderar Maria Nila True Soft Schampo för dig som vill återfukta ditt hår. Schampot är veganskt och fritt från sulfater och parabener. Det innehåller arganolja som tillför en härlig glans och gör att håret inte blir frissigt. True soft passar även för dig som har färgat hår och torrt skandinaviskt hår. Ett extra plus att Maria Nila är ett svenskt märke.

Visa hela texten

Schampon - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Hårolja

UPPDATERAD 25:e Augusti, 2020

Balsam

UPPDATERAD 7:e Februari, 2020

Torrschampo

UPPDATERAD 21:e Augusti, 2019

Hårinpackningar

UPPDATERAD 28:e Juni, 2019

Permanent hårfärg

UPPDATERAD 14:e November, 2018

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Expressen / Hälsoliv

Publicerad

Expressen har testat schampo och balsam som ska ge volym och inte tynga ner håret. Högsta betyg, 5 av 5, får Joico Body Luxe Volumizing schampoo & conditioner. Håret blir mjukt och följsamt. Doften är lyxig och känns som ett äkta frisörschampo. Ett bra plus förutom att det ger volym är att det fungerar bra på färgat hår.

På andraplats har vi två produkter som båda fått 4 av 5 i betyg. Bigger Fatter Fuller Schampoo & Conditioner, Lee Stafford och Volume & care schampoo & conditioner Idun Minerals. Schampot från Lee Stafford ger ett fint resultat med en del volym. Det som drar ner betyget något är den maskulina doften. Konsistensen är bra men lite lös. Det räcker dock med en liten mängd till en vanlig schamponering. Idun Minerals är 100% veganskt och ger bra volym. Det löddrar bra och doftar svagt, vilket kan vara skönt. Håret blir mjukt och inte alls frissigt.

Vinnare i det här testet

Metro Mode

Publicerad

Metro Mode har testat de bästa schampo och balsam under 2018. För att hitta rätt produkter för dig, ska du börja med att analysera vilken hårtyp du har. Torrt, fett, livlöst eller kanske vill du ha mer volym.

Maria Nila True Soft schampo och balsam får 4 av 5 i betyg och blir utsedda till de bästa produkterna i testet. Inriktningen på detta set är att håret ska bli mjukt och återfuktat. Innehållet är parabenfritt, veganskt och fritt från sulfat. Om du har självfall kommer detta set passa dig utmärkt och ge fina lockar och inget friss.

På andraplats har vi Kerastase Discipline Bain Fluidealiste, med betyget 4 av 5. Detta är fritt från silikoner och sulfater. Inriktningen är anpassad för att ge lyster till lockigt hår. Du får dock inte upp ett lödder, men slutresultatet blir fint och glänsande.

Maria Nila Heal får betyget 4 av 5. Det doftar gott och ger ett mjukt och glansigt resultat. Produkterna är sulfat- och parabenfria. Doften är det som testarna uppskattar mest med detta set.

Vinnare i det här testet

Elle

Publicerad

Elle Beauty Awards har utsett årets bästa schampo. Sju schampofavoriter finns med på deras lista och allra högst upp i toppen hittar vi O&M Original Mineral, Original Detox Shampoo. Detta schampo är perfekt att använda när du behöver en omstart för håret. Det städar håret från klor, oljor och övriga produkter. O&M Original Mineral skall användas några gånger i veckan och innehåller enbart naturligheter för att minska på tillsatta kemikalier. Priset för detta toppenschampo ligger på 249 kr.

Två andra schampomärken som finns med på Elle Beauty Awards lista är Shu Uemura Art of Hair och Less is More. Den förstnämndas schampo Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff Soothing Cleanser är ett förstklassigt mjällschampo som lindrar och balanserar din irriterade hårbotten. Pumpflaskan räcker länge och kostar 750 kr.

Less is More:s produkt Lindengloss Shampoo är ekologiskt certifierad och mild för ditt slitna hår. Priset ligger på anständiga 240 kr. Övriga schampon som förtjänar att nämnas är Schwarzkopf Professional BC Bonacure Moisture Kick Shampoo och Amazon Beauty Rahua Volumnious Shampoo.

Vinnare i det här testet

iForm

Publicerad

Hälsotidningen iForm har testat sex olika schampo som skall vara både vårdande och milda för ditt hår. Priserna varierar mellan 69 kr för den billigaste till 249 kr för den dyraste flaskan. Testets billigaste produkt innehåller dessutom dubbelt så mycket schampo som den dyraste. De flesta av de testade schampoflaskorna får riktigt bra betyg och ingen blir direkt sågad.

iForms vinnare är schampot Wella SP Balance Scalp. Wellas produkt är ett effektivt schampo som får din irriterade hårbotten att genast må bättre! Schampot har en mjukt och milt skum som gör att håret är lätt att reda ut efter sköljning. Det innehåller inga färgämnen och doftar angenämt. Slutbetyget blir 18 poäng av 20 möjliga.

Med samma slutbetyg som testvinnaren hittar vi schampot L’Oréal Professionals Sensi Balance Schampo. Detta är ett härligt schampo med milt och rikt lödder som återfuktar ditt hår på ett effektivt sätt. Håret blir rent och schampot är skonsamt mot din hårbotten. L’ Oréals produkt går att använda ofta på grund av sin mildhet. Doften är neutral och svag.

På delad tredjeplats återfinns schampona; Kevin Murphy Hydrate-me.wash, Biosilk Silk Therapy Schampo och John Masters Organics Lavender Rosemary Schampo. Kevin Murphys schampo har en fantastisk doft och passar alla hårtyper. Biosilks schampo innehåller silkesproteiner och gör håret blankt och mjukt. John Masters produkt är ett effektivt schampo som består av 15 certifierade ekologiska växtoljor.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressens testpanel har testat fyra olika schampon som höjer volymen! Det allra bästa schampot i testet, med fem getingar av fem, är Garnier Fructis – Nordic Hair Care Pure Volume. Detta schampot ger bra med volym och struktur till ett mycket lågt pris. Det är perfekt att använda när man ska göra en håruppsättning och håret behöver bli strävt. Det är dock bra om man varvar mellan detta och andra schampon då sulfater – som detta schampot innehåller – är uttorkande för håret. På testets andraplats hamnade Bangstyle Volumizing Schampoo. Bangstyle är ett nytt koncept inom hårmode och kultur som startade på gatorna i Los Angeles. Det var en grupp med likasinnade artister som skapade, bland annat, en hårserie av produkter. Detta schampot som testades av Expressen ger en bra volym och innehåller inga sulfater och inga parabener. Sist, men inte minst, hamnade Maria Nila Volume Schampoo på tredjeplats och det är ett bra, samt drygt, schampo som känns vårdande. Samtidigt får håret en mycket fin volym. Expressen skriver att det är helt okej som rengörande volymprodukt, men det når inte riktigt upp till samma kapacitet som hos de två andra produkterna med högre betyg.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP Konsument har testat nio ekologiska och miljövänliga schampon – några gjorde håret risigt och torrt, medan andra doftade diskmedel. Vilken schampo man bör välja är väldigt individuellt, det beror helt på vilken hårtyp man har. Bäst i test blev schampot från Abba, Pure Performance Hair Care. Schampot är 100 procent vegan, samt att det har en frisk och behaglig doft.  Konsistensen är härlig och len - schampot ger en känsla av vårdande inpackning. Håret får ett visst lyster efter tvätt och håller det fräscht länge. Håret fick också en fin volym. Det som gjorde att Pure Performance inte fick högsta betyg var för att det krävs två schamponeringar, den är alltså inte så dryg. På testets andra plats hamnade Urtekram Rose Schampoo. ”Eco-cert – Not animal tested” står det på flaskan. Håret håller sig rent länge och känns luftigt, men också drygt. Det ger en ren, skön känsla trots att det inte löddrar speciellt mycket. Däremot har schampot en oattraktiv doft av artificiellt bakverk och håret känns risigt efter tvätt. På testets tredjeplats hamnade ett schampo från Body Shop – Rainforest Shine.  Detta schampot innehåller inga sulfater eller parabener och heller inget silikon. Det doftar som en frisk och inbjudande fruktkompott spetsad med citrus. Det är lätt att skölja ur och håret blev fint och fluffigt. Det kändes också rent hyfsat länge. Nackdelarna med schampot var att håret blev flygigt och elektriskt. Schampot har något utredande effekt, men balsam behövs för att reda ut efter tvätt.

Vinnare i det här testet

Veckorevyn

Publicerad

VeckoRevyn har testat nio olika budgetschampon under hundra kronor, för att ta reda på om ett bra schampo måste vara dyrt. Schampot som blivit bäst i test är Barnängens Aloe Vera Yoghurt Schampo. Detta är framtaget speciellt för slitet hår och formulan ska verka stärkande för hårstråna, så till en början känns det blöta håret lite strävare än vanligt. När håret sedan har torkar, har Aloe Veran kickat in och hårstråna är lena och mjuka. Konsistensen på schampot påminner lite om duschcreme och löddrar gott i håret. Prisvärd!  På testets andraplats hamnade Tresemmé Vitamine Moisture Rich, ett schampo för torrt och skadat hår. Det luktar väldigt gott och doften sitter kvar i håret länge efter duschen. Konsistensen är relativt tjock och det löddrar lagom mycket men känns inte så dryg. När håret torkat känns det rent och fräscht, utan att vara det minsta strävt. Sist, men inte minst, tog Nivea Volume Sensation Schampo tredjeplats. Detta schampot ska tillföra volym till håret. Det luktar mycket gott och är enkelt att applicera i blött hår. Det löddrar ordentligt, men tyvärr känns det inte speciellt drygt. Håret får en fin volymboost som håller i en dag, men den nytvättade känslan sitter inte kvar dagen efter. Schampot passar inte för fett hår. När håret torkat, känns stråna mjuka och återfuktande.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.