VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 21 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa balsam för olika hårtyper 2024

Vill du ha ett friskt och glänsande hår behöver du ha rätt hårprodukter hemma. Det finns många balsam att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för ditt hår. Här har vi samlat de som är bäst i test i flera olika kategorier. Ta också del av våra bästa tips i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Volym på förpackningen.
 • Vilken hårtyp den passar för.
 • Vad den har för egenskaper, ex rengör på djupet, återfuktar, ger glans, vårdande.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Olaplex
Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner
Bäst i test
Bäst i test
Olaplex
Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner
Silkeslent balsam som rengör på djupet och ger maximalt fukt.
Bästa återfuktande hos Elle 2024.
Bra betyg på test hos Metro Mode 2023.
Testvinnare hos Lyko 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Lyko.
Volym: 250 ml.
Passar alla hårtyper.
Rengör på djupet.
Återfuktar, reparerar och stärker.
Motverkar frissighet och slitna toppar.
Dryg formula.
Sulfatfritt.
Färgbevarande.

Olaplex är ett varumärke med produkter som ger ett sunt, friskt och starkt hår. De har åtta olika patent som skyddar den verksamma molekylen från kopiering.

Vi har utsett Olaplex No5 Bond Maintenance Conditioner till det som är bäst i test. När Metro Mode listade marknadens 25 bästa återfuktande schampon och balsam kom Olaplex på plats fem och sex. I ett test hos Elle kom duon på första plats och de beskriver det som återfuktande likt en inpackning med dryg formula.

I ett test hos Lyko kom Olaplex på första plats med betyget 5 av 5. De rekommenderar det till dig som vill ha ett som reparerar på djupet och beskriver det som marknadens Rolls Royce.

Olaplex balsam har en unik sammansättning med fuktgivande ingredienser som ger en optimal fuktnivå. Det innehåller Olaplex egna molekyl som sammanlänkar svavelbindningar så att håret inte slits lika mycket vid till exempel borstning eller när du sover. Det reparerar, stärker och mjukgör håret utan att på något sätt tynga ner det. Det motverkar frissighet och slitna hårtoppar och ger dig ett friskt och glänsande hår. Det är på samma gång färgbevarande.

Balsamet kommer i en förpackning på 250 milliliter och passar alla hårtyper och texturer. Trots att det är sulfatfritt får det ett lyxigt lödder. Du applicerar en generös mängd i hela håret efter schamponering, låt verka i tre minuter och skölj ur. För bäst effekt ska det användas ihop med Olaplex No4 Bond Maintenance Schampo.

 • Butiker & priser
 • Priser för Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner 250 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa för torr hårbotten Test.se - Bästa för torr hårbotten
Maria nila
maria nila Head & Hair Heal Conditioner
Bästa för torr hårbotten
Bästa för torr hårbotten
Maria nila
maria nila Head & Hair Heal Conditioner
Återfuktande balsam särskilt för dig med torr hårbotten.
Bästa för torr hårbotten hos Elle 2024.
Bra betyg på test hos Metro Mode 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Bästsäljare hos Lyko.
Bästsäljare hos Maria Nila.
Volym: 100, 300, 1000 ml.
Passar dig med torr hårbotten.
Vegansk.
Stimulerar hårsäckarna.
Motverkar mjäll och hårbottensproblem.
Gör håret lent och mjukt.
Färgbevarande.
Skydd mot UV-strålning och fria radikaler.
Blommig doft av jasmin och lindblomma.
Klimatkompenserad förpackning.

Maria Nila är ett 100 procentigt veganskt och animal-friendly hårvårdsföretag. Alla deras produkter tillverkas i fabriken i Helsingborg och säljs sedan världen över. I utbudet finns produkter för alla hårtyper, som schampo, balsam, hårinpackningar och stylingprodukter.

Maria Nila Head & Hair Heal Conditioner som är bra för dig med torr hårbotten. Det finns med på Metro Modes topp 25-lista. I ett test hos Elle blev denna utsedd till bästa för torr hårbotten, även om det också passar dig utan problem. Det är ett populärt val hos Prisjakt och en bästsäljare hos både Lyko och Maria Nila själva.

Detta är lugnande, antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande hårprodukt som motverkar mjäll och hårbottensproblem. Det är berikat med Vitamin E, Apigenin och aminosyror som stimulerar hårsäckarna vilket ger dig längre och starkare hår. Det ger också ett mjukt och lent hår. Produkten har en blommig doft av jasmin och lindblomma. Det innehåller dessutom skydd mot UV-strålning och fria radikaler.

Massera in produkten i tvättat hår, låt verka i några minuter och skölj sedan ut med ljummet vatten. Det finns förpackningar i storleken 100, 300 och 1000 milliliter. Använd gärna balsamet tillsammans med Maria Nila Head & Hair Heal Schampo.

 • Butiker & priser
 • Priser för maria nila Head & Hair Heal Conditioner 300 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Fri frakt
   Leverans 1-4 dagar

Bästa för torrt hår Test.se - Bästa för torrt hår
Joico
Joico K-Pak Reconstructing Conditioner
Bästa för torrt hår
Bästa för torrt hår
Joico
Joico K-Pak Reconstructing Conditioner
Balsam som gör under för dig med torrt hår.
Bästa för torrt hår på test hos Elle 2024.
Bra betyg på test hos Metro Mode 2023.
Volym: 250 ml.
Passar dig med torrt hår.
Ger mycket fukt.
Fördubblar hårets motståndskraft mot skador.
Ger glans.

Joico är ett varumärke och ledande aktör inom professionell hårvård. De grundades för över 40 år sedan och finns i över 65 länder.

Joico K-Pak Reconstructing Conditioner 250ml är för dig med torrt hår. När Elle listade sina favoriter bland återfuktande balsam och schampo blev denna utsedd till bästa för dig med torrt hår.

Deras schampo och balsam beskrivs som en klassisk duo och riktig törstsläckare. Det finns med på topp 25-listan över bästa återfuktande hos Metro Mode.

Joicos nya K-PAK-serie har produkter med den senaste JOICO SmartRelease-liposomteknologin som reparerar och skyddar håret på djupet. Detta är hårvårdsprodukt som återfuktar och gör håret glansigare, starkare, lättare att reda ut och luftigare längder. Genom att använda det fördubblar du hårets motståndskraft mot skador.

Du applicerar produkten i rent och fuktigt hår, kammar igenom det, låter det verka i en till två minuter och sköljer sedan ut. Använd ihop med Joico K-Pak Reconstructing Shampoo för bäst resultat.

 • Butiker & priser
 • Priser för Joico K-Pak Reconstructing Conditioner 250 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa för skadat hår Test.se - Bästa för skadat hår
Kérastase
Kérastase Resistance Ciment Anti-Usure Topseal conditioner
Bästa för skadat hår
Bästa för skadat hår
Kérastase
Kérastase Resistance Ciment Anti-Usure Topseal conditioner
Reparerande balsam för dig med skadat hår.
Tredje plats på test hos Metro Mode 2022.
Bästsäljare hos Lyko.
Volym: 200 ml.
Passar dig med skadat hår.
Återuppbygger hårfibrerna.
Reparerar och försluter kluvna hårtoppar.

Kérastase är ett franskt varumärke som erbjuder hårprodukter av hög kvalitet. Deras produkter och behandlingar är skräddarsydda för den som önskar ett fantastiskt hår. De har ett avancerat forskarteam som utmanar konventionell kunskap om hår och letar efter nya ingredienser och lösningar.

Har du slitet eller skadat hår rekommenderar Kérastase Resistance Ciment Anti-Usure Topseal Conditioner. Deras Resistance-serie är för försvagat och skadat hår av kemisk eller mekanisk påverkan och stärker håret inifrån. När Metro Mode listade tio favoriter för slitet hår kom denna på tredje plats. Det är en bästsäljare hos Lyko med kundbetyget är 4 av 5.

Detta är ett stärkande anti-breakage-balsam med en innovativ kombination av ingredienser som stärker hårfibrer. Det är perfekt för daglig användning och det återuppbygger hårfibrerna, reparerar och försluter kluvna hårtoppar. Applicera på nytvättat handdukstorkat hår, massera till ett fint lödder in i längder och toppar. Låt sedan verka i två till tre minuter och skölj noggrant ur.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kérastase Resistance Ciment Anti-Usure Topseal conditioner 200 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Fri frakt över 200 kr
   Leverans 1-2 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Bästa för lockigt hår Test.se - Bästa för lockigt hår
Living Proof
Living Proof Curl Conditioner 355 ml
Bästa för lockigt hår
Bästa för lockigt hår
Living Proof
Living Proof Curl Conditioner 355 ml
Balsam för dig med lockigt hår och som gör håret friskare och starkare.
Bra betyg på test hos Metro Mode 2023.
Bästa för lockigt hår på test hos Elle 2022.
Volym: 100, 355 ml.
Passar dig med lockigt hår.
Återfuktar.
Reder ut och definierar lockarna.

Amerikanska Living Proof är ett fräscht och innovativt hårvårdsmärke med unika ingredienser som ger salongskvalitet på sina produkter. De lovar ett hår som ser hälsosammare ut och frisyrer som håller längre och deras filosofi är att utmana konventionell teknologi och att lösa de tuffaste skönhetsproblemen. I deras utbud hittar du schampo, balsam, hårinpackning, hårspray och torrschampo.

Living Proof Curl Conditioner 355 ml passar dig med lockigt hår. Den finns med på topp 25-listan över bästa återfuktande schampo och balsam hos Metro Mode. Det beskrivs som en lyxig produkt som återfuktar och reder ut. Hos Elle utsågs det till det bästa för lockigt hår och som ger både snygga lockar utan tendens till friss.

Detta är ett lyxigt balsam som återfuktar och reder ut alla hårtexturer. Det ger starkare och mer definierade lockar och håret får en snygg volym, känns luftigt och håller sig rent länge. Det ingår i en serie för lockar som bygger på biomimetisk vetenskap och som gör lockarna friskare och starkare. Det passar oavsett vilka lockar du har.

Applicera i blött hår efter schamponeringen, jobba från botten till toppen. Har du kraftigare textur kan du behöva gå igenom varje sektion med en borste eller kam. Skölj sedan ut det ordentligt. Välj mellan en förpackning på 100 milliliter och en på 355 milliliter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Living Proof Curl Conditioner 355 ml
  • Allt inom skönhet online
   Fri frakt över 100 kr
  • Fri frakt över 249 kr, fria returer
   Leverans 1-7 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 249 kr
   Leverans 1-7 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test balsam - se det bästa balsamet på test.se.
För att få ett fräscht och välmående hår behöver du använda ett balsam anpassat för ditt hår.

Köpguide balsam

Vill du ha ett välmående och glansigt hår behöver du använda hårprodukter anpassade efter ditt hår. Du kommer långt genom att köpa ett riktigt bra balsam. Att välja är inte lättare än att välja schampo och här i vår köpguide hjälper vi dig att hitta rätt produkt.

Varför ska man använda balsam?

Varje dag utsätts håret för yttre påfrestningar som sol och vind, varma värmeverktyg och slitage från tofsar och kudden på natten. Även problem med torr hårbotten kan påverka hårets kvalitet. Det är här balsamet kommer in – det skyddar håret. När du använder schampo öppnas hårstråna för att kunna rengöras, vilket kan leda till skadat och uttorkat hår. Balsam återfuktar håret, hindrar topparna från att bli kluvna och gör det lättare att reda ut. Det ger också en fin glans åt håret.

Ett balsam kan:

 • Ge fukt.
 • Reparera och motverka kluvna toppar
 • Göra håret glansigt.
 • Motverka frissighet.

Appliceras efter schamponering 

Du applicerar balsam efter schamponeringen och masserar in det i längder och toppar. Har du kraftigare textur på håret kan du behöva dra igenom varje sektion med en kam eller borste. Låt det verka i några minuter och skölj sedan ut ordentligt.

Använder du hårinpackning ska den appliceras mellan schampot och balsamet. Använder du hårinpackningen sist kommer du att lämna håret öppet och balsam behövs för att skydda håret och stänga in näringen.

Bäst i test balsam - se det bästa balsamet på test.se.
Du använder balsamet mellan schamponering och hårinpackning och låter det verka i en till tre minuter.

Låt det sitta i en till tre minuter 

För att balsamet ska ge störst effekt ska du inte skölja ur det på en gång som du gör med schampo, utan låta det sitta en stund. Det kan verka i ungefär en till tre minuter beroende på vad varumärket rekommenderar. Därefter sköljer du ur det ordentligt. Lämnar du det i håret för länge kan håret bli oljigt och tungt.

Välj balsam efter hår

Det är vanligt att välja tillhörande schampo och balsam, men vissa mixar ändå märken eller sorter. Precis som när du väljer rätt schampo, bör du tänka på vilken typ av hår du har. Ett slitet och skadat hår behöver ha ett schampo med andra egenskaper och ingredienser än ett hår som är lockigt eller färgat. Behovet kan även ändras beroende på vilken årstid det är.

Normalt hår

Ett normalt hår är varken fett eller torrt och då kan du använda ett schampo för normalt hår.

Torrt och skadat hår

Ett torrt och skadat hår behöver mycket fukt och då ska du välja ett återfuktande och reparerande schampo. Balsamet reparerar ofta på djupet, lagar kluvna hårtoppar och verkar vårdande. Kombinera ett schampo och balsam för torrt hår med en hårinpackning och regelbundna besök hos frisören – lägg gärna till en olaplex-behandling.

Tunt hår

Har du tunt hår är hårstråna ofta få eller tunna. Undvik produkter som är återfuktande och välj istället något mer volymgivande som gör hårstråna tjockare och håret mer fylligt.

Torr hårbotten

Torr hårbotten, mjäll och andra hårbottensproblem kräver ett schampo som har egenskaper som hjälper mot detta. En del balsam kan även motverka torr hårbotten och användas i förebyggande syfte innan problemen uppstår på nytt. Det vanligaste är att undvika produkten i hårbotten, men har du problem med kliande hårbotten ska du massera in det den varje gång du tvättar håret.

Fett hår

Att ha fett hår beror i många fall inte på att ditt hår är smutsigt. Det kan vara hormonellt eller bero på andra yttre saker. Har du fett hår är det därför bra att välja ett schampo som är anpassat för fett hår. Schampot ska helst inte innehålla silikoner för det kan göra att håret känns mer fett, smutsigt och tungt.

Färgat hår

Har du färgat håret är det trevligt om färgen håller länge och därför ska du köpa ett schampo som bevarar, skyddar och förstärker färgen. En del schampon är färgbevarande även om det inte enbart är för dig med färgat hår.

Lockigt hår

Har du lockigt hår behöver du ha ett schampo med egenskaper som lyfter fram och definierar dina lockar och som samtidigt återfuktar håret.

Välj schampo och balsam som ett paket

I många fall rekommenderas att du använder schampo och balsam från samma varumärke för att få bäst effekt. Ofta går dem dessutom att köpa som ett billigare paket.

Bäst i test balsam - hitta bästa balsamet.
Många experter rekommenderar att du köper schampo och balsam som ett set för bäst effekt.

Jämför de olika egenskaper

Balsam finns i flera olika volymer och innehåller olika egenskaper. För att du ska hitta ett som passar dig, ditt hår och dina önskemål perfekt ska du jämföra de olika egenskaperna.

Volym på förpackningen

Balsam finns i flera olika storlekar men en vanlig volym är på runt 200 till 250 milliliter. En större förpackning kan vara bra om du har mycket hår eller är många i familjen som ska använda det. En mindre förpackning är bättre om du har till exempel platsbrist i duschen eller om du kommer kombinera två olika. Det brukar i regel hålla upp till ett år – datumet brukar stå på förpackningen. Hos en del varumärken kommer balsamet även i en praktiskt reseförpackning.

Ingredienser och effekt

Alla balsam innehåller olika typer av ingredienser som styr effekten på det. Läs på vad ditt har för ingredienser och vad de gör med håret. Har du torrt hår är det bra med ett som har fuktgivande ingredienser medan ett fett hår kräver andra ingredienser. Vill du undvika silikoner och sulfater ska du välja en variant som inte innehåller detta.

Med eller utan parfym

Balsam kommer med eller utan parfym. Är du känslig kan ett parfymfritt alternativ vara bra och gillar du en särskild doft kanske detta är något du prioriterar.

Att tänka på!

Det finns många saker du kan tänka på innan du gör ditt val. Här är några saker.

 • Vad har du för typ av hår? Torrt, tunt, skadat, lockigt eller fett?
 • Vad vill du få ut av det? Ska det återfukta, vårda eller ge glans?
 • Innehåller det parfym?
 • Är det några särskilda ingredienser du vill att det ska innehålla/inte innehålla?
 • Vad får det kosta?

Vanliga misstag när du använder balsam

Att använda balsam låter kanske väldigt enkelt, men det går att göra fel. Här är felen som vi enligt proffsen gör!

 • Du har balsam i hårrötterna. Skalpen har tillräckligt med olja så därför är det bättre att fokusera på topparna som är mer skadade.
 • Du har för mycket i håret, vilket gör det tungt och livlöst. Oftast räcker det att använda en klick som är lika stor som en femkrona.
  Du låter det vara i för länge, håret blir då tungt och oljigt.
 • Du använder ett 2-i-1-produkt. En produkt som är schampo och balsam kombinerat ger inte tillräckligt mycket fukt till håret. Balsam är mer återfuktande.
 • Du använder fel produkter, som inte är anpassat för ditt hår.
 • Du hoppar över balsamet. Även ett tunt eller fett hår har behov av detta.

Fördelen med balsamspray

En annan typ är balsamspray, som du sprayar på håret utan att skölja ur. Det ger bra återfuktning och du får ett fräschare hår som är lättare att reda ut. Brukar du vakna med trassligt hår är det lätt att spraya på balsam för att lättare kunna borsta igenom det utan att få ont. Sprayen brukar vara särskilt populärt hemma hos barnfamiljer.

Hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta du ska tvätta håret är högst personligt, men rekommendationen är två till tre gånger i veckan. Hur ofta du behöver tvätta håret beror på till exempel vilken typ av hår du har, om du tränar eller på andra sätt blir svettig och vilka hårprodukter du använder.

Använd torrschampo mellan tvättarna

Ett tips är att använda torrschampo mellan tvättarna för att inte slita lika mycket på håret eller torka ut det i onödan. Du applicerar torrschampot i hårbotten, väntar några minuter innan du masserar in det i håret. Avsluta med att borsta igenom håret med en kam eller borste.

Varför får man fett hår?

Det är många människor som har fett hår och det kan bero på flera olika saker. I hårbotten sitter talgkörtlar som producerar talg – en blandning av döda hudceller och fett. När det går för många dagar mellan tvättarna blir håret fett och måste rengöras med schampo. Om du däremot tvättar håret för ofta tvättar du bort hårbottens naturliga fettlager, som istället producerar mer och gör håret mer fett. Fett hår kan också bero på hormonell påverkan, stress eller att du lever osunt med dålig kost.

Varför får man torrt hår?

Det är många som har problem med torrt hår som känns strävt, spretigt och glanslöst men med desto mer friss. Torrt hår beror ofta på yttre faktorer som väder och vind, vilken typ av hårvårdsprodukter du använder, att du inte återfuktar ordentligt eller använder värmeverktyg utan att ordentligt värmeskydd. Du kan även få torrt hår av stress, hormoner och hårbottensproblem.

Vad är balsammetoden?

Har du hört talas om balsammetoden, är nyfiken på vad den innebär och hur du gör? Den kallas även för no poo (förkortning på no schampoo) och är enkel att förstå. Den innebär att du tvättar ditt hår med endast balsam och inget schampo. För att metoden ska fungera ska detr vara fritt från sulfater, mineraloljor och silikoner.

Syftet är att du ska rensa ut håret från onödiga ämnen som är uttorkande eller har en negativ effekt på glans och kvalitet. Många schampon innehåller sulfater som torkar ut håret och kan leda till sträva hårstrån och torr hårbotten. För att motverka detta innehåller därför många schampon silikoner och mineraloljor som ger en falsk känsla av att håret är rent. Med hjälp av den här metoden kan du få ditt hår tjockare och friskare på bara några månader.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Applicera det i håret efter schamponering, låt det sitta i en till tre minuter och skölj sedan ordentligt ur.
 • Det ska sitta i håret en till tre minuter.
 • Vi har valt att utse Olaplex No5 Bond Maintenance Conditioner till det balsam som är bäst i test. Det rengör på djupet och ger håret en maximal fukt. Balsamet är färgbevarande och passar alla hårtyper.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Olaplex Olaplex No.5 Bond Maintenance Conditioner
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng