VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa hårvitaminerna för friskare hår 2024

Önskar du få ett starkare, tjockare och friskare hår? Då kan vitaminer för håret vara en bra lösning. Vi ger dig hårvitaminer som funkar och de bästa tipsen inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Antal tabletter eller kapslar i en burk.
 • Vad de innehåller.
 • Hur många och hur ofta du ska ta dem.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
New Nordic
New Nordic Hair volume
New Nordic New Nordic Hair volume - Test
Bäst i test
New Nordic
New Nordic Hair volume
Kosttillskott för håret med essentiella näringsämnen som ger ett friskare och starkare hår.
Bra betyg på test hos Metro Mode 2023.
Rekommenderas av Elle 2022.
Testvinnare hos Goodhousekeeping.com 2020.
Antal tabletter: 30, 60, 90, 180 st.
Innehåll: Aminosyror, åkerfräken, zink, aminosyror, mineraler, vitaminer och extrakt från äpple.
Användning: En tablett om dagen.
Finns även som tuggtablett.
Tillverkas i Sverige.

New Nordic är ett svenskt företag inom örtmedicin och de utvecklar och tillverkar örtbaserade kosttillskott och skönhetsprodukter. De grundades 1990 av Karl Kristian Bergman Jensen och 1992 fick de sällskap av Marinus Blåbjerg. New Nordics passion är att hjälpa människor världen över att få ett piggare och friskare liv. Idag finns deras produkter i över 50 000 apotek, skönhetsbutiker och hälsobutiker i 36 olika länder.

New Nordic Hair volume kosttillskott 90 st är ett kosttillskott som tillför näring åt ditt hår och som finns både i tablettform och som tuggtablett. De rekommenderas till personer som önskar bibehålla ett normalt hår.

Hårvitaminerna fanns med när Elle listade de fem bästa för håret. De blev dessutom testvinnare hos Goodhousekeeping.com när de listade de 11 bästa för håret.

De här vitaminerna innehåller essentiella näringsämnen som ger näring till hårsäckarna vilket skapar ett tjockare och mer välmående hår. Tabletterna innehåller en innovativ sammansättning med äpple och hirst och innehåller aminosyror, åkerfräken, zink, aminosyror och mineraler som inkluderar koppar och vitaminer. 

Du ska ta en tablett om dagen tillsammans med vatten och måltid under 12 veckor, eller som dagligt tillskott under en längre period. Gravida, barn och ammande ska inte använda kosttillskottet utan att först ha rådfrågat läkare. De finns i storleken 30, 60, 90, 180 stycken tabletter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med MSM Test.se - Bästa med MSM
Helhetshälsa
Helhetshälsa MSM
Helhetshälsa Helhetshälsa MSM - Test
Bästa med MSM
Helhetshälsa
Helhetshälsa MSM
Kosttillskott med MSM som ger håret en ökad volym och glans.
Fjärde plats på test hos Metro Mode 2023.
Rekommenderas av Elle 2022.
Populärt val hos Life.
Antal kapslar: 200 st.
Innehåll: MSM.
Användning: 1-4 kapslar två gånger per.
Finns även som pulver.
Svensktillverkad.
Ekologisk certifierad produkt.

Helhetshälsa är ett familjeföretag som grundades av familjen Bladh på 1990-talet i Umeå. Företaget grundades då behovet av ett komplement till vegetarisk kost väcktes vilket sedan ledde vidare till att de började tillverka vegetabiliska kosttillskott. Deras vision är ”marknadens renaste tillskott”.

Helhetshälsa MSM är vitaminer för håret som innehåller MSM som ger både vackrare hår, hud och naglar. De finns med när Elle tipsar om de fem bästa och de är ett populärt val bland kosttillskotten hos Life. I ett test hos Metro Mode kom de på fjärde plats. 

MSM är en förkortning av metylsulfonylmetan och som är en organisk svavelförening som finns naturligt i kroppen. Studier visar att det efter bara två veckor syns en positiv förändring på naglarna och efter fyra veckor märks skillnad på hår och hud. Naglarna blir glansigare, håret får ökad volym och blir glansigare och huden blir mjukare med minskade rynkor.

Ta en till fyra kapslar två gånger per dag – börja dock med en lägre dos för att inte göra magen orolig. Önskar du en mindre dos kan du dra isär kapseln och ta halva tillsammans med lite vatten.

Vitaminerna finns i 200 gram och 450 gram och kommer i en burk om 200 kapslar. De finns även som pulver och går då att använda i till exempel badvattnet. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med cystein Test.se - Bästa med cystein
Great Earth
Great Earth Beautiful Hair
Great Earth Great Earth Beautiful Hair - Test
Bästa med cystein
Great Earth
Great Earth Beautiful Hair
Kosttillskott med biotin och cystein som bidrar till en normal hårkvalitet.
Testvinnare hos Metro Mode 2023.
Rekommenderas av Elle 2022.
Antal tabletter: 60 st.
Innehåll: Biotin, zink, aloe vera, hirs, åkerfräken och cystein.
Användning: En tablett om dagen.
Svensktillverkat.

Beautiful Hair är ett svenskt företag som startade för men än 30 år sedan med en dröm att förbättra världen för både människa och planet. Idag är de en av Sveriges ledande aktörer inom naturlig hälsokost och de har ett brett utbud av näringstillskott.

Great Earth Beautiful Hair är ett kosttillskott som förser håret med näring till hårsäckarna vilket ger ett tjockare och mer välmående hår med fin lyster. Det finns med på Elles lista över rekommenderade hårvitaminer. I ett test hos Metro Mode kom de på första plats. 

Kostillskottet innehåller vitaminer, mineraler och utvalda näringsämnen som cystein, biotin, aloe vera, hirs och åkerfräken. Koppar bidrar till hårets normala pigmentering och cystin är en viktig beståndsdel i proteinet keratin som håret är uppbyggt av. En burk består av 60 tabletter och du tar en tablett dagligen i samband med måltid.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med kapslar Test.se - Bästa med kapslar
Hairburst
Hairburst Healthy Hair Vitamins
Bästa med kapslar
Bästa med kapslar
Hairburst
Hairburst Healthy Hair Vitamins
Hårvitaminer som stimulerar hårväxten och gör håret längre, tjockare och starkare.
Rekommenderas av Elle 2022.
Antal tabletter: 60 och 180 st.
Innehåll: Biotin, selen, zink, B-,C- och D-vitamin, kollagen, MSM och hyaluronsyra.
Användning: Två kapslar en gång om dagen.

Hairburst Healthy är ett brittiskt företag som har stärkande produkter för håret. I sortimentet finns både kosttillskott, schampo, balsam och hårspray.

Hairburst Healthy Hair Vitamins är hårvitaminer framtagna för att stimulera hårväxten och göra håret både längre, tjockare och starkare. När Elle sammanställde de fem bästa kom de här med på listan.

Hårvitaminerna är vetenskapligt framtagna med naturliga premiumingredienser. De innehåller bland annat biotin, selen och zink som bidrar till att bevara normalt hår. De innehåller även B-,C- och D-vitamin, kollagen, MSM och hyaluronsyra.

De riktar in sig på de bakomliggande orsakerna som påverkar hårväxten. Du tar två kapslar en gång om dagen och de ska helst tas i samband med mat. De kommer i en burk om 60 och 180 kapslar. Finns i flera varianter och går även att köpa som tuggtablett, veganska tabletter och för nyblivna mammor.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hairburst Healthy Hair Vitamins 60 st
  • Stort utbud på receptfri och receptbelagd medicin
   Öppet dygnet runt, fria leveranser

Bästa tuggbara Test.se - Bästa tuggbara
SugarBearHair
SugarBearHair Hair Vitamins
SugarBearHair SugarBearHair Hair Vitamins - Test
Bästa tuggbara
SugarBearHair
SugarBearHair Hair Vitamins
Tuggbara tabletter som är skonsamma mot magen och ger ett friskt och hälsosamt hår.
Rekommenderas av Elle 2022.
Populärt val hos Lyko.
Antal tabletter: 60 st.
Innehåll: Biotin, zink, vitamin D, kokosolja och jod.
Användning: En tablett två gånger om dagen.
Vegetatiska.
Skonsamma mot magen.

SugarBear är ett amerikanskt företag som har tillverkat kosttillskott sedan 2018. I utbudet finns hårvitaminer, multivitaminer och andra som är bra för sömnen och kollageboosters.

SugarBearHair Hair Vitamins är vegetariska tuggbara tabletter smaksatta med bär som påminner om godisbjörnar. När Elle valt ut de bästa finns dessa med på listan. Bland kosttillskotten hos Lyko är SugarBearHair Hair Vitamins en av de mest sålda varianterna.

Vitaminerna innehåller bland annat biotin, zink, vitamin D, kokosolja och jod. De ger ett hälsosamt hår men innehåller inte hormoner så att ansikts- och kroppshåret påverkas inte. De ska tas två gånger om dagen och kommer med 60 tabletter. De är lätta att ta och dessutom skonsamma mot magen.

 • Butiker & priser
 • Priser för SugarBearHair Vitamins
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Hairlust
Hair Formula Gummies for Women
Bra val
Bra val
Hairlust
Hair Formula Gummies for Women
Dessa tuggbara hårvitaminer har smak av jordgubb och är sockerfria.
Andra plats på test hos Metro Mode 2023.
Populärt val hos Hairlust.se.
Antal kapslar: 90 st.
Innehåll: A-, B6-, C-, D- och E-vitamin, B12, bambuextrakt, biotin, folsyra, jod och zink.
Användning: 3 tuggtabletter om dagen.
Finns även som tabletter.
Tillverkad i Skandinavien.
Passar alla hårtyper
Sockerfria.
Utan gelatin, gluten och laktos
Ekologiska ingredienser.

Hairlust är ett danskt hårvårdsföretag som tillverkar produkter med ekologiska och veganska ingredienser. Företaget grundades 2017 av Sofie Tidemand och Rasmus Serup.

Hairlust Hair Formula Gummies for Women är vitaminer för håret i form av tuggtabletter. Perfekt om du har svårt att svälja tabletter.

När Metro Mode listade tio produkter som ger ett friskt och vackert hår kom Hairlusts vitaminer på andra plats. Även tuggvitaminerna Hair Formula Gummies For Men, som är för män rekommenderas av Metro Mode. I en annan artikel hos Metro Mode som handlar om hårvård för grått hår, rekommenderas dessa.

Hairlust Hair Formula Gummies for Women är sockerfria med naturlig smak av jordgubb. De är särskilt anpassade för kvinnor och är rika på vitaminer och mineraler som behövs för att stärka håret inifrån. Bland de 14 olika vitaminer finns till exempel biotin, zink, D-vitamin, C-vitamin och folsyra.

Tabletterna är fria från gelatin, gluten, laktos och andra konstgjorda smaker. De kommer i en burk med 90 tabletter, som räcker till en månads förbrukning. De passar alla hårtyper.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hair Formula Gummies for Women

Ytterligare läsning

Bäst i test hårvitaminer - se testvinnande vitaminer för håret.

Köpguide hårvitamin

Har du problem med håravfall eller upplever att du tappar håret av näringsbrist? Då kan du äta hårvitaminer för att få bukt på problemet.

Vem behöver äta hårvitaminer?

Upplever du att du tappar håret på grund av vitaminbrist? I praktiken är det lätt att äta hälsosamt, men har du ett stressigt vardagsliv kan det ibland vara svårt. Då kan du behöva äta tillskott för håret som tillför viktiga ämnen som gör att ditt hår blir friskare och även gynnar hårtillväxten. Även om schampo och återfuktande hårinpackningar kan stärka ditt hår behöver du ibland ta hjälp via vitaminer för att stärka håret från insidan. Du kan även äta dem för håret i förebyggande syfte, men kom ihåg att kosttillskott inte ska användas som ersättning till en varierad kost! Äter du andra mediciner kan det vara bra att prata med din läkare innan du börjar, så att läkemedlen inte tar ut varandra.

Därför tappar du håret

Det finns många anledningar till att tappa håret, som dålig kost, stress, sömnbrist och gener. Du kan också tappa håret av ålder, hormonförändringar, läkemedel eller en kraftig infektion i kroppen. Även överanvändning av värmeverktyg som kan skada håret och göra det svagare. Om du tappar ovanligt mycket hår eller tappar hår så att du får kala fläckar på huvudet ska du uppsöka läkare på vårdcentralen för att få råd.

Bäst i test hårvitaminer - se testvinnande vitaminer för håret.
Du kan tappa håret av till exempel sömnbrist, stress och vitaminbrist.

Så mycket hår är vanligt att tappa

Det är normalt att en människa tappar 50 till 150 hårstrån om dagen. Skulle du tappa mer än så kan du lida av håravfall. Tappar du håret på grund av näringsbrist är det vanligt att du ser detta i duschavloppet eller på hårborsten. Håravfallet kan också märkas på utseendet – män får tunnare hår vid hårfästet och kvinnor kan uppleva att benan blir tydligare eller att hästsvansen blir mindre.

Vad gör hårvitaminerna för håret?

Har du vitaminbrist prioriterar kroppen inte hårväxt och naglar utan fokuserar istället på att hålla igång kroppens organ. Vitaminer hjälper kroppens celler att fungera och eftersom hårstråna inte är levande celler är nyckeln till ett friskt hår dina hårsäckar. Enligt studier hjälper hårvitaminerna håret att växa både snabbare, tjockare och bli friskare.

Vitaminer gör håret:

 • Tjockare
 • Längre
 • Starkare
Bäst i test hårvitaminer - se testvinnande vitaminer för håret.
Det är vanligt att vitaminerna kommer i tablettform eller kapslar och ska tas en till två gånger om dagen.

Så ofta ska du äta vitaminer

Hårvitaminerna är ett kosttillskott som du vanligtvis äter en till två gånger om dagen – antingen regelbundet eller tillfälligt. Läs på innan för att ta reda på om de ska ätas tillsammans med vatten eller mat eller om det finns andra rekommendationer.

Vilka är bra för håret?

För dig som vill förbättra din hårkvalitet ska du välja kosttillskott som minskar håravfall och ger ett fylligare och friskare hår. Det finns många olika tabletter att välja mellan, men ett tips är att kika på innehållet för att se vilka vitaminer och mineraler som du tror kan passa din kropp bäst. Du kan antingen välja ett kosttillskott som är särskilt anpassat för håret, eller ett som gör underverk för både hår, hud och naglar.

När du köper vitaminer får håret innehåller de ofta:

Biotin (B7) – är den viktigaste B-vitaminen för starkt hår. Innehåller egenskaper som hjälper håret att behålla sin spänst och styrka. Är vanligt i ägg, avokado och havregryn.

Kiseldioxid – är det näst vanligaste grundämnet på jorden och detta finns i nästan allting. Kislet stärker bindväven runt muskler och organ och är en grund till att kollagen bildas vilket stärker håret och hjälper till att bygga upp hårrötterna.

Zink – zinkbrist leder håravfall och sämre hårväxt. Det är bra att kombinera zink och biotin eftersom zinken får B-vitaminen att aktiveras och gör att hårväxten påverkas positivt.

Fler vanliga ingredienser i hårvitaminer:

 • Vitamin A
 • Vitamin B12
 • Vitamin C
 • Vitamin D
 • E-vitamin
 • Selen
 • Folsyra
 • Vitamin B5
 • Jod
 • Vitamin B2
 • Vitamin B3

Fler saker att göra för en bättre hårkvalitet

Förutom vitaminer finns det flera saker du kan göra för att förbättra hårkvaliteten. Här är några tips som du kan göra för att få ett tjockare och friskare hår.

Schampo: Schampo är en grundläggande produkt för att ditt hår ska må bra och se starkt och friskt ut. Det tar både bort både fett, orenheter och stylingprodukter samtidigt som det är vårdande. Använd ett milt schampo som är anpassat för ditt hår och tvätta håret max två till tre gånger i veckan.

Hårinpackning: Följ upp med en bra hårinpackning som gör att du kan rädda både skadat och livlöst hår och ge det en ny lyster. Inpackningen ger både fukt och näring och har du färgat hår kan den också bevara färgen längre.

Rätt produkter för håret: Genom att använda rätt hårprodukter anpassade för ditt hår är du också snällare mot ditt hår. Är håret torrt är det bra att använda hårolja som hjälper till att stärka och vårda håret. Kom också ihåg att använda värmeskydd inför styling med olika värmeverktyg som hårfön, plattång, locktång och värmeborste.

Borsta håret på rätt sätt: Borsta alltid håret före du tvättar det och aldrig när det är blött. Se också till att använda en borste av hög kvalitet.

Massera hårbotten: Du kan stimulera hårets tillväxt genom att massera hårbotten. Massagen gör att hårets tillväxt i hårsäckarna kommer igång.

Balanserad kost: En balanserad kost ser till att både hälsan och håret blir bättre. Livsmedelsverket rekommenderar en hälsosam kost som till stor del består av frukt, grönsaker och fullkorn och en mindre mängd mejeriprodukter, protein, bönor och oljor.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Önskar du ett fint, långt och tjockt hår? För dig som vill förbättra din hårkvalitet ska du välja vitaminer som innehåller biotin, zink och mineraliskt kisel. Det finns särskilda hårvitaminer som har till uppgift att stärka ditt hår.
 • Upplever du att du tappar håret på grund av vitaminbrist kan det vara bra att äta vitaminer för håret. De tillför viktiga ämnen som gör att ditt hår blir friskare.
 • Vi har valt att utse New Nordic Hair volume kosttillskott till de vitaminer för håret som är bäst i test. Kosttillskottet innehåller essentiella näringsämnen som ger ett friskare och starkare hår.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
New Nordic New Nordic Hair volume
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng