HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
glassmaskin - Bäst i test

Test av glassmaskiner

17 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 4:e Augusti, 2020, Baserad på 8 experttester.

Med en glassmaskin blir det hur enkelt som helst att göra riktigt god och proffsig glass, och extra roligt blir det såklart att helt själv få välja vad som ska vara i glassen! Men som med allt annat finns det mycket att välja mellan, och därmed mycket att ta hänsyn till innan ett köp.

Jag kan allt om glassmaskiner – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Det går att lägga väldigt mycket pengar på en proffsig glassmaskin, men det går också alldeles utmärkt att välja något billigare och få riktigt god glass. Bara du vet vad som är mest värt för dig. Börja med att fundera på hur mycket glass du kan tänkas vilja göra åt gången. Är familjen (eller din kärlek till glass) stor? Då krävs en maskin med större kapacitet, alternativt en liten som är riktigt snabb och kan köras flera gånger på raken, antingen med en egen frysenhet eller med utbytbara frysblock. Är det bara du själv som vill ha glass, och kanske en lyckligt lottad vän, räcker en mindre alldeles utmärkt.

Maskin med kompressor för den spontane glasstillverkaren

Vissa glassmaskiner har en egen kompressor som fryser glassen i behållaren på eget bevåg. De här maskinerna är dyrare, men för den som gör glass ofta kan det vara det smartaste valet. I och med att frysenheten är inbyggd behöver ingen del av glassmaskinen frysas in i förväg, och därmed behöver glasstillverkningen inga större förberedelser. Maskiner som inte har en egen frysenhet behöver förberedas innan det är dags för glasstillverkning, antingen genom att frysa in hela maskinen eller ett löst isblock i flera timmar innan maskinen är klar att användas. För den som har begränsat med plats i frysen är en modell med löstagbart frysblock att föredra, eftersom det tar betydligt mycket mindre plats än hela maskinen.

20 minuter – en timme

Tillredningstiden skiljer sig rejält mellan olika modeller! De riktigt snabba kan ha glassen klar på under tjugo minuter, medan andra behöver upp till en timme på sig för att få glassen färdig. Självklart spelar även dina preferenser in här: gillar du mjukare glass tar det kortare tid, gillar du hårdare glass tar det längre tid.

Lätt att fylla, lätt att tömma?

Vissa maskiner har orimligt små påfyllningshål i locken, vilket ofta kan leda till onödigt mycket kladd. Det är inte alltid helt lätt att tömma behållaren på glass heller! Eller ja, inte med värdigheten i behåll, i alla fall. Med vilja och en sked i rätt storlek är allt möjligt! Släng också ett öga på maskinens visp: når den ända ut i kanterna? Om inte fryser det lätt i kanterna, och glassen blir inte ordentligt blandad.

Smaken sitter inte i maskinen

Viktigt att komma ihåg är att maskinen i sig gör väldigt lite för glassens smak! Den hänger istället, såklart, på receptet som används vid tillverkningen. Det glassmaskinen däremot bidrar med är konsistens, och med en dålig maskin kan otrevliga iskristaller bildas (som i sin tur påverkar smaken).

Det är förstås fullt möjligt att vispa ihop en glassmet med en vanlig elvisp och sen placera härligheten i frysen, men det blir inte riktigt samma sak som när du anävnder en glassmaskin. Medan den elvispade glassen fryser skiktar den sig, vilket gör att den fryser ojämnt och blir mer fryst glassmet än riktig glass. Gott ändå, kanske – men det är ju inte glass! En glassmaskin, däremot, fryser ner smeten samtidigt som den rör i den, vilket ger ett jämnare och fluffigare resultat.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Nemox Gelatissimo Exclusive

Testresultat
Aftonbladet Plus 2016,    Smartson 2012
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Nemox Gelatissimo Exclusive, en glassmaskin som verkligen gör det den ska! Maskinen må vara dyr, men så gör den också riktigt proffsig glass. Nemox Gelatissimo Exclusive har en inbyggd kompressor som fryser glassen under omrörning på ett effektivt sätt, vilket ger dig färdig glass på bara en halvtimme! Sätt bara i kontakten och häll i ingredienserna så sköter Nemox resten.

Visa hela texten
Effekt:
165 W
Max glassmängd:
1,5 liter
Tillredningstid:
25 min
Dimensioner:
26,5 x 22,5 x 38,5 cm
Vikt:
12 kg
Inbyggd kompressor:

Köp den till dessa priser idag:

Bästa budgetval: Krups GVS1

Testresultat
Aftonbladet Plus 2016,    Ica-Kuriren 2014,    GP 2013
Produktbeskrivning
Specifikationer

Är du ute efter något lite billigare kan vi istället rekommendera Krups GVS1! Den gör precis det den ska – snor ihop riktigt god glass  men den tar lite längre tid på sig. Den har heller ingen inbyggd kompressor, utan kylskålen måste frysas in minst 5 timmar innan användning.

Effekt:
30 W
Max glassmängd:
1,6 liter
Tillredningstid:
25 min (plus 6 timmar förberedelse i frys)
Dimensioner:
28 x 28 x 21,5 cm
Vikt:
3,8 kg
Inbyggd kompressor:

Vi rekommenderar också:

DeLonghi Il Gelataio ICK5000

Testresultat
Råd och rön 2020,    Råd & Rön 2014
3 olika funktioner Skål och lock kan diskas i maskin Låg ljudnivå
Effekt:
230 W
Max glassmängd:
1,2 liter
Tillredningstid:
20-40 min
Dimensioner:
32,6 x 42,6 x 24,5 cm
Vikt:
14,5 kg
Inbyggd kompressor:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Wilfa ICM-C15

Testresultat
Bäst i Hemmet 2018,    Dealo 2013
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
150 W
Max glassmängd:
1,5 liter
Tillredningstid:
60 min
Dimensioner:
40 x 24,5 x 28 cm
Vikt:
13,3 kg
Inbyggd kompressor:
Visa alla specifikationerna

Glassmaskin - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Vaniljglass

UPPDATERAD 7:e Augusti, 2017

Glass med olika smaker

UPPDATERAD 27:e Juni, 2017

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har testat 20 glassmaskiner, och de flesta av de maskinerna bedömdes gör god eller till och med mycket god glas. Sju av modellerna var utrustade med något slags frysblock, en del av maskinen som man plockar bort och lägger in i frysen. Resten av modellerna var självfrysande. Den stora testvinnaren blev Sage The smart Scoop, strax efter kom DeLonghi på andra och tredje plats. 

Vinnare i det här testet

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i Hemmet har testat 6 olika glassmaskiner i olika prisklasser och hittat tre favoriter!

Bäst i test är Wilfa ICM-C15. Det är bara att hälla i alla ingredienser direkt ner i skålen så sköter Wilfa resten! Skålen har ett hål i locket, så skulle något behöva tillsättas eftersom är det inte ett problem. Maskinen har en egen kompressor, så ingen förberedande frysning krävs. Wilfas glassmaskin är dessutom enkel att göra ren!

Nästa glassmaskin som Bäst i Hemmet valt att lyfta fram är Melissa Ismaskine, som med sin kapacitet på 2 liter är testets rymligaste maskin. Melissas glassmaskin har även den en inbyggd kompressor och fryser glassen på egen hand. Ingredienserna behöver blandas ihop innan de hälls ner i maskinens skål, vilket ger den ett litet minus. Resultat blir hur som helst riktigt bra, och en praktisk LCD-display ger tydlig information om processen.

Den tredje maskinen som presenterar i testet är den bästa billigaste, Emerio Glassmaskin. Emerios maskin har ingen egen kompressor, utan smeten måste kylas ner 12 timmar innan glassen kan tillredas. Men för den som inte gör glass så ofta och inte känner för att lägga ner massor av pengar på en värstingmaskin är det här ett ypperligt alternativ! Glassen blir len och god, och maskinen är lätt att rengöra.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Att göra egen glass är både gott och inte särskilt svårt, särskilt inte om man har rätt utrustning! Aftonbladet testade 7 olika glassmaskiner i olika prisklasser och fick ett väldigt blandat resultat. Allra bäst var den allra dyraste maskinen, Nemox Gelatissimo Exclusive. Nemox glassmaskin är superenkel att använda och tillverkar god glass, sorbet eller frozen yoghurt på bara 30 minuter. Nackdelar med maskinen är att den är väldigt dyr och rätt stor, så den här passar allra bäst för den riktiga fantasten! På andra plats i Aftonbladets test hamnade den riktigt stora glassmaskinen Sandstrøm S15ICE14E. Den är inte riktigt lika snabb som Nemox maskin, men glassen blir lika bra! Det var flera glassmaskiner som samsades om tredjeplatsen i Aftonbladets test, men vi på Test.se har valt att ge tredjeplatsen till Krups Venice GVS141. Krups Venice är en billigare glassmaskin som passar den som inte kommer göra glass i tid och otid. Den tar lite längre tid på sig, men resultatet blir bra!

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har testat åtta olika glassmaskiner i prisklassen 150-800 kr. Resultaten är väldigt varierande och man hittar både bottennapp och fullpoängare bland maskinerna. De sämsta glassmaskinerna gör ojämn glass som är lös i mitten med skinn på sidorna, medan de bästa gör krämig glass som är jämn i konsistensen. Något som är anmärkningsvärt är att flera av glassmaskinerna inte klarar av att göra den mängd glass som står i recepten. Ofta blir det bara hälften så mycket glass som det står angivet.

Bäst i test är glassmaskinen Philips HR 2304 som kostar cirka en femhundring. Denna glassmaskin är enkel att montera och använda. Philips HR 2304 har ett rejält hål där man skall hälla i glassmeten, vilket minskar risken för spill. Philips testvinnare gör krämig glass och har ett smart frysblock istället för en skrymmande skål som övriga konkurrenter. Den färdiga glassen är lätt att ta ut och Philips glassmaskinen rymmer 1 liter.

Testets tvåa är glassmaskinen från Krups, GVS 1. Den blir knappt slagen av testvinnaren och erhåller samma betyg, 5 poäng av 5 möjliga. Krups GVS 1 är testets dyraste glassmaskin och kostar 799 kr. Liksom Philips HR 2304 gör den jämn och krämig glass. Volymmässigt är den något större än Philips glassmaskin och rymmer 1,6 liter.

Tre av de testade glassmaskinerna får bottenbetyg; Andersson ICM 1.1, Waver Model IC-201930 och OBH Nordica 6616. Anderssons glassmaskin är svår att montera och konsistensen på glassen blir mycket ojämn med segt skinn. Waver Model IC-201930 är svår att hälla glassmeten i och locket lossnar under glasstillverkningen. Glassen blir lös i mitten och har skinn på sidorna. OBH Nordicas glassmaskin är både dyr och dålig. Konsistensen på glassen är hård i botten och lös i mitten. Mataröppningen där man häller i glassen har en opassande form och ökar risken för spill.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har testat 19 st olika glassmaskiner från varierande vitvaruproducenter. Man konstaterar att göra egen glass är en ganska komplicerad process som tar både tid och planering. Själva glassmaskinen är inte krånglig att använda, men det som tar tid är förberedelse och efterarbete. Exempelvis skall frysblocket eller frysskålen stå i frysen minst 8 timmar innan användning. Vill du ha det bästa resultatet skall den stå uppemot ett dygn i frysen enligt Råd & Rön.

Råd & Rön har valt att testa glassmaskinerna med sin hemmagjorda glass på blåbär och vit choklad. Resultatet blir väldigt lyckat på de flesta av maskinerna. Det bästa resultatet fås när man testar att göra yoghurtglass. Glassmaskinernas funktioner är enkla och på de flesta finns endast en på- och av-knapp. Däremot kan de vara lite pilligt att hälla i glassen och på vissa av dem skulle det vara önskvärt med en markering på hur mycket glassmassa man kan hälla i maskinen för att undvika översvämning.

Den glassmaskin som får högst betyg i Råd & Röns test är OBH Nordica 6616 Ice Cream Box. Dess främsta fördelar är att den gör mycket god glass. Oavsett vilken typ att glass du är sugen på blir resultatet bra. Man har testat både vaniljglass, sorbetglass, yoghurtglass och resultatet blir i samtliga fall lyckat. Förutom detta får den höga betyg för hanterbarhet, ljud och kvalitetsintryck. En annan glassmaskin som får bra betyg är DeLonghi II Gelataio ICK5000. Den är självfrysande och är bra på det mesta. Dock är priset något avskräckande för den lilla plånboken, 3000 kr.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har i ett stort test provat nio stycken glassmaskiner och något som förenar dem är det låga priset. Vissa produkter ökar i pris, men när det kommer till glassmaskiner har trenden snarare varit tvärtom. Med tanke på att det endast skiljer ett par hundralappar mellan den dyraste och billigaste produkten, så är kapacitet och kvalitet desto mer viktigt.

Den glassmaskin som placerar sig bäst i GP:s test är Philips klassiker HR2304. Det som GP gillar bäst med Philipsmaskinen är att den har mycket bra frysförmåga och att den är enkel att hälla glassmeten i. Andra positiva egenskaper är den är enkel att göra ren och har tydliga instruktioner. Några direkta negativa egenskaper hittar inte GP.

På delad andraplats i testet hamnar glassmaskinerna från Krups och C3. Krups maskin Ice Cream Maker GVS1 hyllas för dess stora kapacitet och att det blir jättebra konsistens på glassen. Några andra egenskaper som GP gillar är det är lätt att hälla i glassmeten och att maskinen fryser glassen bra och jämnt. C3:s glassmaskin får höga betyg för dess storlek och konstruktion. Konsistensen blir dessutom bra redan efter 20 minuter. När man lyfter på locket lossnar paddeln direkt, vilket är praktiskt. C3:s mindre bra egenskaper är att den låter hackigt och att låsfunktionen på locket krånglar lite.

De två glassmaskinerna som hamnar längst ner på GP:s ranking är de från Waver och OBH Nordica. Wavers glassmaskin får dåliga betyg för krånglande lock, otymplighet och klumpighet. Det som delvis räddar maskinen är att den har bra ljudnivå och att det blir fin konsistens på glassen. OBH Nordicas produkt är inget som faller GP i smaken. Det som GP retar sig mest på att det blir isiga klumpar i den färdiga glassen och att den är mycket svårdiskad. Dessutom tycker man att konstruktionen är plastig och att det är svårt att hälla smeten i maskinens öppning.

Vinnare i det här testet

Dealo

Publicerad

Dealo har gjort ett mindre test av glassmaskiner där fem stycken olika produkter från Wilfa, Krups, Philips, Princess och OBH Nordica har bedömts. Man har inte poängsatt glassmaskinerna, utan istället gjort en sammanställande summering där man utsett en vinnare. Dealo anser i testet att hållbarhet och prisvärde är det viktigaste egenskaperna, däremot tycker man att designen är mindre viktigt.

Den glassmaskin som placerar sig bäst i Dealos test är Wilfa ICM-C15. Glassmaskinen från Wilfa får bra betyg för sin kvalitet och hållbarhet. Men det som sticker ut jämfört mot konkurrenterna är den inbyggda kompressorn som gör att du inte behöver frysa in något i förväg. Denna fiffiga egenskap sparar tid och för den som är sugen på glass snabbt är Wilfas maskin ett bra val. Wilfa ICM-C15 har två mindre bra egenskaper. Den är dyr och tar plats.

De två andra glassmaskinerna som får bäst betyg är Krups Venise GVS141 och Philips HR2304. De största anledningarna till att Krups glassmaskin hamnar högt på listan är att den har bra kapacitet, är lätthanterlig och att priset är lågt. Något som inte gillas med maskinen är att den är svår att montera och den är skrymmande. Philips HR2304 är också prisvärd med ett cirkapris på 549 kr och är specialiserad på att göra mjukglass. Philips glassmaskin har bra kvalitet och det ingår även en bok med recept. Det som är Philips akilleshäl är att tillagningstiden är väldigt lång.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken olika glassmaskiner i varierande prisklasser. Testet visar att det är stor skillnad på kvalitet och pris. Man har använt identiskt glassrecept i samtliga modeller och bedömt fem stycken olika kategorier. Kategorierna är följande; Kvalitet, Kapacitet, Funktion, Design och Prisvärde. Varje kategori har poängsatts med maximalt fem poäng.

Den glassmaskinen som fått bäst betyg är Cuisinart ICE40BCE. Cuisinart är ett amerikanskt märke som funnits med sedan 1971 och är specialiserad på köksmaskiner och köksredskap. Deras glassmaskin ICE40BCE får högsta betyg i alla kategorier utan Funktion, där man erhåller en trepoängare. Det som Smartson gillar bäst med glassmaskinen från Cuisinart är att man kan göra två smaker samtidigt genom de två behållarna. Andra positiva egenskaper är att den är lättdiskad och enkel att ta isär. Trots att maskinens cirkapris ligger på relativt höga 1800 kronor, så får du mycket för pengarna anser Smartson. Den enda negativa egenskapen som maskinen har är dess högljuddhet.

En annan glassmaskin som fått höga betyg i Smartsons test är Exido 246-048. Dess främsta fördelar är digital display, inbyggd kompressor och timerfunktion. Just den inbyggda kompressorn är något som hyllas i testet. Denna gör att man inte behöver frysa in skålen i förväg, som är fallet med flera av konkurrenterna. Det som gör att Exido 246-048 inte får full pott är att den är svår att montera första gången, har för liten skål och att det är komplicerat att hälla glassmeten i det lilla hålet.

Strax efter Cuisinart ICE40BCE och Exido 246-048 kommer glassmaskinerna från Nemox och Krups. Nemox gelatissimo exclusive är en riktigt bra maskin med hög kvalitetskänsla, men den är mycket dyr och priset är inte helt motiverat. Däremot Krups GVS2 är en prisvärd glassmaskin som har lågt ljud och bra kylning. Krups mindre lyckade egenskaper är att maskinen är skrymmande, svårmonterad och att bruksanvisningen är svår att förstå.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.