VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken plastgran är bäst i test 2021?

Har man inte möjlighet att ta in en riktig gran när det lider mot jul, är det bra att det finns många fina plastgranar att köpa. Här presenterar vi de bästa plastgranarna för både inom- och utomhusbruk.

Vi har jämfört
 • Höjd och bredd på granen.
 • Om granen har belysning.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Best Season
LED-gran 180cm
Bäst i test
Bäst i test
Best Season
LED-gran 180cm
En verklighetstrogen gran med inbyggd belysning.
5/5 stjärnor hos Lamp24.
(H x B) 180 x 100 centimeter.
180 inbyggda LED-lampor.
Fem meter lång anslutningskabel.
Energiklass: A++.

Med denna 180 centimeter höga konstgran kan det bli jul i varje hus! De 180 LED-lamporna är inbyggda och sprider ett behagligt, varmt ljus i rummet. Vill du ha mer ljus går det förstås bra att sätta i en extra ljusslinga. Granen består av två hopskjutbara delar och en fot.

 • Butiker & priser
 • Priser för Best Season 180 cm LED-gran

Bästa för utomhusbruk Test.se - Bästa för utomhusbruk
Best Season
LED-gran 150cm utomhus
Bästa för utomhusbruk
Bästa för utomhusbruk
Best Season
LED-gran 150cm utomhus
En lagom stor konstgran med belysning för balkongen eller trädgården.
4,5/5 stjärnor hos Lamp24.
(H x B) 150 x 80 centimeter.
110 inbyggda LED-lampor.
Fem meter lång anslutningskabel.
Energiklass: A++.

Julgranen Ottawa kommer kunna pryda din trädgård eller balkong i vinter! Granen är 150 centimeter hög och har inbyggd LED-belysning som lyser upp i vintermörkret. På lamp24.se har granen fått mycket positiva kundrecensioner vilket vittnar om att det är en produkt som håller vad den lovar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Best Season 150 cm LED-gran utomhus

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Star Trading
LED-gran 90cm
Bästa lilla
Bästa lilla
Star Trading
LED-gran 90cm
En liten gran som går att använda både utomhus och inomhus.
Populär hos Gardenstore.
(H x B) 90 x 55 centimeter.
40 inbyggda LED-lampor.
Batteridriven.
Kan användas på inom, och utomhus.
Timer.
Anslutningskabel: 20 centimeter.
0.37 kilo.

Det är inte alltid det finns massa utrymme till en fullskalig gran, då får man vända sig till lite mindre modeller. Den lilla konstgranen från Star Trading mäter inte mer än 90 centimeter över marken och gör sig perfekt i de mindre hemmen eller utomhus på trappen. Den går att ha både utom, och inomhus vilket gör den mycket användbar.

Granen har 40 stycken inbyggda LED-lampor som sprider ett behagligt sken i vintermörkret. Det är batterier som driver lamporna, och det finns en timer som är inställd på att lysa i sex timmar och vara avstängd i 18 timmar repeterande.

 • Butiker & priser
 • Priser för Star Trading Julgran med LED 90 cm
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Ytterligare läsning

Köpguide:

Det finns många fördelar med plastgranar; de barrar inte, de behöver inte vattnas och är ett ypperligt alternativ för allergiker. Dessutom kan ju granen användas år efter år! Är man beredd att lägga lite pengar på sin plastgran går det dessutom att få tag i en riktigt naturtrogen en!

Granar i alla prisklasser

Det finns plastgranar i alla prisklasser, men de flesta kostar någonstans mellan ett par hundralappar upp till ungefär 2000 kronor. Hur granarna ser ut varierar också – vissa tillverkare siktar på att göra så naturtrogna granar som möjligt (och lyckas mer eller mindre bra), medan andra går åt ett helt annat håll och tillverkar granar i olika roliga färger. Vilken sorts gran du ska ha beror med andra ord framförallt på vad du föredrar. Det går till och med att köpa färdigpyntade granar! Perfekt för dig som tycker att det där med gran mest är tidskrävande och krångligt, men ändå inte är beredd att skippa julkänslan.

Detaljerna viktiga för den naturtrogna granen!

Vill du att din gran ska se naturtrogen ut ska du inte glömma att se till detaljerna! Alltför glansiga barr kommer reflektera ljuset från julgransljusen på ett onaturligt sätt, och detsamma gäller en för ljus gran. Plastgranar behöver i regel monteras, och hur monteringen fungerar påverkar också hur det färdiga granen ser ut.

Monteringen kan ske på olika sätt. Det vanligaste sättet är att granen kommer i två eller tre delar med grenarna fästa på stammen och vikta in mot den. Vid montering är det bara att fälla ut grenarna på önskat sätt och sedan sätta ihop de olika delarna. En annan variant är att varje gren monteras på en stomme. Det här ger ett mer naturtroget utseende, eftersom grenarnas placering inte behöver bli lika symmetriskt.

Miljöbovar

Tyvärr är plastgran inte ett miljövänligt alternativt, oavsett hur länge du använder samma gran. De konstgjorda granarna tillverkas allt som oftast långt bort, och måste därmed färdas långt för att kunna ta plats i ditt vardagsrum. Granarna tillverkas dessutom i stor utsträckning fortfarande av den ifrågasatta plasten PVC, som har stor påverkan på miljön. Om du har möjlighet är det därför alltid bättre (ur miljösynpunkt) att välja en riktig gran. Det finns plastgranar som tillverkas av PET-plast, men de är inte många. Granar i termoplast förekommer också, och förutom att vara snäppet bättre för miljön ser de i regel också mer verklighetstrogna ut!

Det är heller inte ovanligt att plastgranar prepareras med ftalater och flamskyddsmedel, som också har stor påverkan på miljön. Kemikalieinspektionen påpekar dock att plastgranar inte innebär några hälsorisker när de står pyntade hemma, utan det är i tillverkningen, transporten och när granen tjänat sitt syfte som nackdelarna med granen gör sig påminda.

Tänk på brandrisken!

Julen kantas ofta av mycket tända ljus, och även om du inte har levande ljus i din julgran bör du alltid ha brandsäkerheten i åtanke. Att många plastgranar är flamskyddsbehandlade betyder inte att de inte brinner, bara att de har svårare att fatta eld. Var alltid noga med hur du placerar levande ljus i närheten av din gran!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Den största fördelen är att plastgranar är allergivänliga. Att man slipper vattna och dammsuga upp barr är det många som också ser som en stor fördel.
 • Med hjälp av positiva kundomdömen och recensioner har vi kommit fram till att konstgranen från Best Season och Star Trading är bäst i test. Den har 180 inbyggda LED-lampor som sprider ett behagligt ljus i vintermörkret.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Best Season LED-gran 180cm