HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av blöjor

till barn uppdaterad 9:e Maj, 2016, Baserad på 4 experttester.

Blöjor är en naturlig del av livet för alla småbarnsföräldrar. Det finns både engångsblöjor och blöjor som går att tvätta och återanvända. Oavsett vilken blöja man väljer att använda är det viktigt att byta blöja regelbundet. Byter man för sällan är risken för otäcka blöjeksem stor! På natten är det däremot bättre att inte byta blöjan lika frekvent då det kan störa barnets nattsömn (såvida barnet inte bajsat!). Här nedan har vi samlat och analyserat tester av engångsblöjor. Observera att vilken blöja man tycker bäst om är högst individuellt och att erfarenheter är det bästa sätt att hitta blöjan som passar just ditt barn.

Test.se rekommenderar

Libero Comfort - bäst i test bland Blöjor 2024
Libero Comfort, bäst i test.

Libero Comfort - Här på Test.se har vi valt att rekommendera blöjan Comfort från den välkända tillverkaren Libero. Blöjan har blivit testvinnare hos Testfakta 2012 och hos SVT Plus 2014. Den hamnade även trea hos Råd & Rön 2015. Den tunna och mjuka blöjan med stretchiga sidor, mjuka och följsamma resårer runt lår och bebismagar ger en perfekt passform och förhindrar läckage. Blöjan passar oavsett om barnet ligger, rullar, sparkar eller sitter. Blöjan är tillverkad av material som andas och håller huden torr, samt har en bra uppsugningsförmåga, vilket hjälper till att hålla barnets hud mjuk, len… Läs mer

Blöjor - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av blöjor visar att det är större skillnad i pris än i kvalitet. Det går att spara tusentals kronor genom att välja rätt fabrikat. Testresultaten är nämligen ganska likvärdiga. De flesta blöjor i testet håller en hög kvalitet och det är inte säkert att man som konsument kommer att märka någon större skillnad mellan olika fabrikat, säger testledaren Cedric Schoorens. Man har undersökt hur blöjorna håller tätt och hur de håller barnets hud torr under natten. Dessutom testades blöjornas andning, hur bra tejpen fäster och hur mjuka och följsamma de är. Pampers och Libero är de stora tillverkarna som fått bäst resultat. Men ICAs egna märke som bara kostar hälften av testvinnaren, Pampers, ligger bara marginellt efter. Pampers Active Fit Premium Protection blev testvinnare, men är också dyrast i testet. Även på andraplats hamnar Pampers med Baby Dry. Denna blöja ger bäst skydd mot läckage och är mycket bra på att hålla huden torr. På testets tredjeplats hamnar Libero Open Touch, även denna mycket bra på att hålla huden torr och är ett bra skydd mot läckage.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det är inga stora skillnader mellan dagens effektiva engångsblöjor, förutom priset. Den dyraste blöjan kostar nära tre gånger mer än lågprisblöjan! I medeltal använder ett barn mellan 4000-6000 blöjor innan de är någorlunda byxtorra. Det innebär en stor utgift för småbarnsföräldrar under de första tre, fyra åren. Råd & Rön har testat elva engångsblöjor som kostar från 1,30 till 3,70 kronor per blöja. De stora tillverkarna, Pampers och Libero, tar de tre första platserna i tabellen, men de är samtidigt ca 1 krona dyrare per blöja jämfört med livsmedelskedjornas egna blöjmärken och tittar man på vad testpanelen tycker, håller några av de billiga märkena långt! Bäst i test är Pampers Active Fit som får bra betyg i både labbet och av testpanelen. Det är den tredje dyraste blöjan (2,56kr per blöja) vilket innebär en kostnad på drygt 15000 kr tills barnet är byxtorrt. Råd & Röns test består av tre delar: en teknisk undersökning, en kemisk analys och en testpanel med 30 barn med deras föräldrar. I blöjorna letar Råd & Rön även efter PAH (polycykliska aromatiska kolväten).  I Toujours Blöjor hittar de något förhöjda värden och i Favorit Bamse fanns spår av PAH. Det är inga stora mängder och inte över tillåtna värden, men testets övriga blöjor visar att blöjor går att tillverka utan detta ämne.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Blöjan är en stor del av småbarnsförälderns vardag. SVT Plus testar tre märken, både i labbet och ute i verkligheten med hjälp av en familjepanel. Man testar hur torra blöjorna håller sig på ytan och hur mycket de läcker. Fysikern Patrik Norqvist hjälper till att undersöka vilken blöja som är bäst på att hålla sig torr mot huden. Blöjorna spänns ut på ett slätt bord, 1 deciliter vätska hälls på grenpartiet och får absorberas under 1 minut. Sedan hälls ytterligare 1 deciliter vätska i blöjan, det får absorberas 1 minut och sen läggs ett papper, samt en 5 kilos sandpåse som får motsvara barnets tyngd. Tyngden ligger på blöjan i 30 sekunder och därefter vägs pappret för att se hur mycket vätska som trängt ut genom blöjans ytskikt. Bäst resultat i detta testmoment får Coop som i snitt läckte 0,18 gram vätska. Favorit läckte 0,44 gram och Libero läckte 0,58 gram. Vad gäller läckage testas blöjorna genom att de träs på sandpåsen och sedan tillsätts vätska genom en plastslang. En deciliter tillförts varannan minut tills dess att blöjan börjar läcka genom ben eller baktill. Samtliga blöjmärken får ett jämt resultat och det blir därför oavgjort. I verkligheten påverkar även passformen eventuella läckage, vilket labbtestet inte tar hänsyn till.
I sista testmomentet används tio småbarnsfamiljer som får testa varje märke under en tre-dagars tidsperiod. De får sedan ge sitt omdöme om blöjornas form och funktion. Resultatet visar att Libero Comfort dels fick den högsta totalpoängen av flest personer, dels den största sammanslagna poängen. Testfamiljerna placerar sedan Favorit Bamse som tvåa och Coops blöja hamnade sist. Det är alltså Libero Comfort som är testets vinnare av Plus test av miljömärkta blöjor!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Dagens blöjor är överlägsna gårdagens, men trots det skiljer det sig mycket i blöjornas förmåga att hålla barnrumpan torr. Blöjan ska heller inte läcka och helst ska den släppa igenom luft. Om blöjan inte andas blir det varmt, någon som ökar risk för röd hud och utslag. Testfakta har testat ett gäng blöjor och bäst i test blev Libero Comfort med totalbetyget 4,2. Detta var blöjan som läckte minst och är bra på att hålla huden torr. Däremot fick den avdrag för att den andas sämre än många andra blöjor i testet. Pampers Active Fit hamnade på andraplats och har klart bäst andningsförmåga. Det var också den dyraste blöjan i testet. På tredjeplats hamnade blöjorna från Willys. De hade överlag bra prestanda och var den mest prisvärda blöjan i testet med ett cirkapris på 7,40 kr per blöja!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"