VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 15 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är hårfönen som är bäst i test 2024

Med en hårfön har du möjlighet att få ett salongssnyggt hår varje gång du har duschat. Hårfönar finns med avancerade egenskaper som gör de både skonsamma mot håret och motverkar frissighet. Här får du testvinnande hårfönar och de bästa tipsen samlade i en stor köpguide.

Här är hårfönen som är bäst i test 2024
Vi har jämfört
 • Luftflöde, effekt och temperatur.
 • Om det finns fler temperaturinställningar.
 • Om den har joniserad effekt.
 • Munstycken och tillbehör.
 • Resultat efter föning.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Här visar vi hur hårfönen Remington Proluxe AC9140 fungerar. Den har flera olika inställningar och munstycken som gör det lätt att anpassa efter hår och stylingönskemål.

Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Babyliss
Babyliss Hårtork 6000E Pro Digital
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Babyliss
Babyliss Hårtork 6000E Pro Digital
Hårfön med digital motor som är kraftfull och tystgående.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Luftflöde på upp till 208 km/h.
Maxtemperatur på 70 °C.
Effekt: 2200 watt.
4 temperaturinställningar.
Tre tillbehör – diffuser och två munstycken.
Avjonisering.
Blåser både kall och varm luft.
Lång sladd.
Garanti på 5 år.

Babyliss är ett världsledande företag som tillverkar hår- och skönhetsprodukter. De grundades 1961 och företaget har ett nära samarbete med frisörer och salonger. I deras utbud finns bland annat plattänger, hårtork, varmluftsborste, locktång och vågtång.

Vi har utsett Babyliss Pro Digital 6000E till den bästa hårfönen just nu. Det är en proffsig hårfön som snabbt ger dig salongssnyggt hår. Den blev utsedd till bäst i test på ett test hos Pricerunner. Deras testare gav den toppbetyget 5 av 5 och beskriver den som effektiv, tystgående och kraftfull – vad mer finns att önska av en hårfön? Den är dessutom ett populärt val bland hårfönarna hos Prisjakt och Pricerunner.

Detta är en revolutionerande hårfön med digital motor som ger ett luftflöde på upp till 208 km/h, vilket gör att håret torkar snabbt. Den har marknadens tunnaste fönmunstycke på fyra millimeter som tillsammans med det höga lufthastigheten ger ett exakt flöde när du fönar. Det höga luftflödet ser också till att torkningen blir effektiv trots måttliga temperaturer. Du kan välja mellan fyra olika temperaturinställningar och få både kall och varm luft.

Hårfönen har en avjoniserande effekt som gör den statiska elektriciteten som kan uppstå när du fönar håret neutraliseras. Håret lämnas både slätare, blankare och mjukare.

Eftersom hårfönen styrs elektroniskt får den en tio gånger så lång livslängd – upp till 10 000 timmar och 22 000 rpm. Den digitala motorn ger en konstant temperatur på 70 grader – jämfört med 85 grader på traditionella motorer. Hårfönen har en låg vikt på 443 gram och enligt tester är den smidig att använda, även om du har långt hår och behöver föna längre.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
GHD
GHD Helios
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
GHD
GHD Helios
Exklusiv hårfön med låg vikt som ger föning i salongsklass.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Lyko.
Favorit hos GHD.
Luftflöde på 120 km/h.
Skräddarsytt munstycke.
Borstlös motor som ger lång livstid.
Flera temperaturinställningar.
Blåser både kall och varm luft.
Ergonomisk design och låg vikt.
Låg ljudvolym.
Sladd på 3 meter.
Garanti på 2 år.

GHD är en förkortning på ”Good Hair Day”, något som deras hårdprodukter hjälper dig att få. I deras utbud finns plattång, värmeborste, hårfön, locktång, hårborstar och andra stylingprodukter.

Vi har utsett GHD Helios till bästa premium och det är en hårfön av professionell kvalitet. På ett test som Pricerunner utförde kom den på andra plats och utsågs till bästa premiumval. Enligt deras test är det ett genomtänkt stylingverktyg som är lätt att jobba med och som torkar håret snabbt. De gav hårfönen toppbetyg – 5 av 5 möjliga poäng. Hårfönen är dessutom ett populärt val hos Prisjakt, har höga kundbetyg hos Lyko och är en bästsäljare hos GHD själva.

Hårfönen ger ett slätare och elegantare hår och perfekt stylingkontroll – med den här är det lätt att få salongsfixat hår varje dag! Hårfönen är utvecklad och framtagen av GHD:s ledande ingenjörer i samarbete med professionella stylister och toppfysiker. Den är ergonomiskt balanserad, bekväm att hålla i handen och sladden är tre meter lång.

Hårfönen har en unik Aeroprecis™ teknik, en borstlös motor med lång livslängd och ett kraftfullt luftflöde på 120 km/h. Den joniska tekniken ger ett slätt och glänsande resultat som enligt tester ger över 30 procent mer glans. Med hjälp av ett skräddarsytt konstruerat munstycke får du en bättre kontroll när du stylar håret. Du kan välja mellan flera effekt- och temperaturlägen och kan blåsa både varm och kall luft. Tack vare en skräddarsydd akustisk systemteknik är ljudvolymen lägre än på många andra hårfönar.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Remington
Remington Proluxe AC9140
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Remington
Remington Proluxe AC9140
Prisvärd hårfön som fördelar värmen bättre och ger ett frissfritt resultat.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Lyko.
Högt luftflöde och förbättrad värmefördelning.
Effekt: 2400 watt.
Två olika munstycken – ger optimal värmefördelning.
Fördelar värmen i håret.
90% mer joner för friss-fritt resultat.
Sladd på 3 meter.
Garanti på 5 år.

Remington grundades i New York 1937, sedan dess har de tillverkat stylingverktyg och skönhetsprodukter till både män och kvinnor. Under åren har de vuxit sig stora och förser miljontals kunder med stylingprodukter som ligger i teknologisk framkant - allt för att göra din vardag lite enklare. Remington har fått flera utmärkelser för sina skönhetsprodukter, en slags garant för att deras produkter håller hög kvalitet.

Remington Proluxe AC9140 är en prisvärd hårfön som vi utsett till bästa budget. Den har fått bra betyg hos Bäst-i-test.se, mycket tack vare den snygga designen och flera användbara funktioner.

Test-redaktionen har använt hårfönen och vi tyckte också att designen var snygg. Vi gillade att den hade flera inställningar och tillbehör för att anpassa efter olika hår. Dock upplevde vi den som något tung och högljudd.  

Fönen är populära val hos både Prisjakt och Pricerunner och kunderna hos Lyko har gett den höga betyg och fina recensioner.

Hårfönen har en intelligent OptiHeat-teknik vilket innebär att den använder värmen på ett smartare sätt genom och låter dig styla håret så att du får ett långvarigt resultat. Koncentratorn är speciellt utformad så att värmen fördelas i håret där den mest behövs. Den joniserande teknologin i hårtorken gör att resultatet blir blankt och friss-fritt.

Hårfönen levereras med två olika munstycken, varav en är en diffuser - en hårfön som funkar bra på alla hårtyper!

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Dyson
Dyson Supersonic HD07 Iron Fuchsia
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Dyson
Dyson Supersonic HD07 Iron Fuchsia
Lyxig och effektiv hårtork i exklusiv design med fem munstycken och intelligent värmekontroll.
Testvinnare hos Elle 2022.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Lyko.
Höga kundbetyg hos Dyson.
Kontrollerad och hög luftström.
Maxtemperatur på 100 °C.
4 temperaturinställningar.
3 hastigheter.
Säker att använda – mäter temperatur 40 gånger/sekund.
5 magnetiska munstycken följer med.
Blåser både kall och varm luft.
Sladd på 2,8 meter.

Dyson grundades 1991 av James Dyson och är en brittisk utvecklare och tillverkare av bland annat påslösa dammsugare. I deras utbud hittar du produkter som dammsugare, luftrenare, värmefläktar, hårfön och stylingprodukter för håret.

Dyson Supersonic är en exklusiv hårfön – något som också det höga priset skvallrar om. Den utsågs till testvinnare i lyxsegmentet hos Elle när de jämförde hårfönar. Av dem beskrivs den som en hårfön som gör magi för håret – den både torkar snabbt, kommer med många munstycken och används av frisörerna själva. Hos Pricerunner kom hårfönen på en fjärde plats med betyget 5 av 5 och de beskriver det som en lyxig hårtork som inte gör någon besviken.

Hårfönen skiljer sig designmässigt från traditionella modeller – motorn är placerad i handtaget. Den kraftfulla digitala V9-motorn roterar upp till 110 000 varv per minut och tillsammans med en Air Multiplier™-teknik får du ett kontrollerat och högt luftflöde. Den är bekväm att hålla i handen med balanserad vikt. Dessutom har den en låg volym vilket gör att du kan föna håret på morgonen utan att för den delen väcka resten av familjen. Håret torkar snabbt och du får en exakt styling av det. Du kan välja mellan fyra olika hastighetsinställningar och tre olika hastigheter för att få det resultat du önskar. Maxtemperaturen är på 100 grader.

Hårfönen är säker att använda och till skillnad från andra hårfönar mäter Dyson lufttemperaturen 40 gånger i sekunden för att reglera värmen – vilket ser till att du undviker värmeskador. Den är också den enda hårfönen som är roterande och med munstycken som fästs med magnet. De fem olika munstyckena är konstruerade för olika hårtyper. Den nyutvecklade diffusern gör att luften cirkuleras jämnare och ger en mer naturlig torkning. Detta gör också att frissigheten minskar. Piggarna är längre och gör att du kan styla med störe kontroll.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
GHD
GHD Air Hair Dryer
Populärt val
Populärt val Test.se logo
GHD
GHD Air Hair Dryer
Hårfön med kraftfull motor och joniseringsfunktioner.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Lyko.
Effekt: 2100 watt.
Flera temperaturinställningar.
Jonisk teknologi.
2 munstycken följer med.
Sladd på 3 meter.

GHD är en förkorning på ”Good Hair Day”, något som deras hårdprodukter hjälper dig att få. I deras utbud finns plattång, värmeborste, hårfön, locktång, hårborstar och andra stylingprodukter. Bästsäljande GHD är en av experterna inom hårstyling på grund av sin uppgraderade teknik och ska göra håret glansigare, mjukt och friskare.

GHD Air är GHD:s första professionella hårfön för hemmabruk så att du får lika snyggt hår som när du är hos frisören. Den fick högt betyg på ett test hos Pricerunner och de lyfter fram egenskaper som att den är kraftfull, har bra munstycken, en lång sladd på tre meter och ger en lyxig upplevelse. I ett äldre test hos Bäst-i-test.se blev hårfönen bästa premiumval.

Hårfönen har en kraftfull AC-motor med en effekt på 2100 watt som både snabbar på torkningen och ger en fön med lång livslängd. Dess joniska teknologi gör att håret inte blir frissigt och ger ett glänsande och mjukt resultat. Luftströmmen går att koncentrera bra så att du kan styla en del av håret utan att resten påverkas. Hårfönen är designad på ett sätt som gör att utluften aldrig blir varmare än 44 grader vilket gör att du aldrig riskerar att bränna hårbotten.

Du kan även få kalluft som gör att du kan fixera frisyren och få extra glans. Det följer med två munstycken så att du kan få olika stilar på håret.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test hårfön - se testvinnande hårfönar.
Med en hårfön är det lätt att få ett salongssnyggt hår. Här håller en redaktör på Test.se i Remington Proluxe AC9140, som fått bra betyg hos Bäst-i-test.se.

Köpguide hårfön 

Hårfön, hårtork eller hårblås. Kärt barn har många namn, och vilket namn du väljer att använda kan ha en dialektal och geografisk förklaring. Oavsett vilken benämning du använder, kommer du hitta den bästa produkten och här guidar vi dig till den!

Läs också: Test av plattång

Hur fungerar en hårfön?

Hårtorken har funnits sedan slutet på 1800-talet, den uppfanns som ett alternativ till dammsugaren som folk använde för att torka håret. Första fönen var utformad med som en slags huva, under vilken man fick sätta sig för att få sitt hår torkat. Den första handfönen kom först på 1920-talet och dagens hårfönar består av ett handtag med en värmefläkt och ett riktat luftflöde.

Varför ska man använda en hårfön?

Det är inte alltid du har tiden att låta håret självtorka och med en hårtork har du möjlighet att torka det på ett skonsamt och effektiv sätt. Det kan vara särskilt bra att föna håret på vintern så du inte går ut i iskyla med blött hår. Inte bara för att det kan upplevas som obehagligt med blött och kallt hår intill ansiktet, utan också för att det skyddar håret eftersom stråna är mer sköra i blött tillstånd. Förutom att torka håret kan du också styla det till en snygg frisyr med hjälp av en hårfön.

Bäst i test hårfön - se testvinnande hårfönar.
Med en hårfön kan du torka håret både skonsamt och effektivt.

Föna håret – är det bra eller dåligt?

Att föna håret har sina nackdelar, bland annat kan det torka ut och slita mycket på håret att använda värmeverktyg på det. Men det finns faktiskt en del fördelar med att blåsa håret torrt.

 • Ett hår är skörare i blött tillstånd. Att sova med blött hår, eller gå ut i kallt väder, kan göra att stråna lättare bryts av. Då är det mer skonsamt att ha blåst håret innan.
 • Du kan undvika eventuella problem i hårbottnen, eftersom bakterier trivs bättre i en fuktig miljö.
 • Det är lättare att få till en stylad frisyr med ett fön-torkat hår.

Du får vad man betalar för, och när det kommer till hårfön kan det vara värt att lägga en extra slant för att få en tork av riktigt kvalitet. Speciellt om du kommer använda fönen mycket. En bra hårfön ser till att bibehålla fuktbalansen i håret, vilket gör att det inte slits lika mycket.

Föna håret rakt eller lockigt

För att föna till en frisyr finns det olika tekniker man kan använda sig av, lite beroende på vad du har för utgångspunkt i ditt naturliga hår. Har du exempelvis naturligt lockigt hår som du vill framhäva, är det en diffuser du ska satsa på. Vill du istället trolla fram lockar i ett rakt hår med hjälp av fönen, är rundborsten din bästa vän.

Fönmunstycke

Vill du kunna styla håret med hjälp av fönen, behövs ett munstycke. Det är utformat så att det är smalt längst fram så att du lättare ska kunna rikta värmen.

Detta munstycke, tillsammans med en paddelborste, används för att rak-föna håret. Föna håret neråt så att luftens riktning motsvarar borstens.

Diffuser

Diffusern är också ett munstycke som används vid hårstyling, främst för att få upp volym och framhäva naturliga lockar. Bäst resultat får du om du lägger hår i diffusern, och sedan blåser på låg hastighet.

Med en rundborste kan du föna fram fina lockar i håret. Borstens diameter motsvarar lockens storlek. Dela in håret i sektioner, och föna håret på rundborsten samtidigt som den roteras. Fönen ska blåsa i hårets riktning.

Bäst i test hårfön - se testvinnande hårfönar.
Det följer ofta med flera munstycken som gör att du kan styla håret på olika sätt.

Jämför hårfönens egenskaper

Jämför gärna de olika egenskaperna som hårfönen har för att kunna bestämma vilken modell som passar dig och ditt hår bäst.

Luftflöde

Vissa uppger vilket luftflöde som hårfönen har och detta kan mätas i kilometer i timme. Ibland skriver de bara att luftflödet är effektivt.

Motor och effekt

Vilken effekt och motor hårfönen har spelar roll på hur kraftfull den är. Ju högre effekt desto mer klarar den av och ju högre blir luftflödet. Hårfönen kan till exempel ha en digital motor som ger en tio längre livstid än en traditionell DC-motor. Den kan även vara utrustad med en borstfri motor.

Antal hastigheter och temperaturer

Många hårfönar har flera hastigheter och temperaturer så att du kan anpassa hårfönen efter ditt hår. Ibland erbjuder den både varm och kall luft. Genom att kunna använda kalluft har du möjlighet att fixera frisyren efter stylingen.

Ljudvolym

Hur mycket hårfönen låter varierar och vissa låter mer än andra. Vill du ha en hårfön som inte väcker hela familjer på morgonen ska du välja en som är mer tystgående.

Ergonomisk design

Är håret tjockt kan det ta en stund för håret att torka, även om många moderna enligt de själva torkar håret snabbt. Då kan en hårfön med ergonomisk design som har antingen lägre vikt eller är välbalanserad vara att föredra.

Antal munstycken

Det följer alltid med ett eller flera munstycken. Munstyckena kan vara bra för olika typer av hår eller önskemål på styling.

Joniserad teknik

För att få bort den statiska elektriciteten som kan uppstå när du fönar håret har många bättre hårfönar en avjoniserande effekt. Detta går att håret blir mindre frissigt och istället gör det glansigt och mjukt.

Sladdens längd

För att kunna komma åt ordentligt är det bra om sladden är tillräckligt lång. Är eluttaget långt bort från spegeln och sladden kort blir det svårt att föna håret. Därför är det bra om sladden är runt tre meter lång.

Att tänka på när du använder hårfön!

 • Använd alltid värmeskydd när du ska använda värmeverktyg i ditt hår, det ger ett bra skydd.
 • Att inte föna för varmt, det kan förorsaka brännskador i hårbotten. Kall luft tar längre tid att torka med, men är mycket mer skonsamt för håret.
 • Undvik att torka håret i badrummet efter att du duschat. Den fuktiga luften gör nämligen att det kommer ta mycket längre tid innan håret blir torrt.
 • Börja inte föna håret när det är dyblött, det sliter på håret i onödan. Vänta istället till att det har självtorkat lite innan du påbörjar din styling.
 • Vill du bara torka håret snabbt, utan att styla det. Kan det räcka med att föna i hårbotten och en liten bit ut. Detta sparar på hårets längder som är hårets sköraste del.
 • Att föna håret i den riktning du vill att det ska ligga. Vill du ha volym i botten, ska du exempelvis föna håret från hårbotten och rätt upp.
 • Avsluta varje föning med att blåsa igenom håret med kalluft. Hårfönens jonfunktion minskar hårets elektricitet vilket ger håret mer glans. Dessutom håller håret formen bättre.

Så här kan du föna håret - se Lykos video: 

Så varm blir en hårfön

En vanlig hårfön kan bli så varm som 220 grader. Däremot rekommenderas en lägre temperatur för att håret inte ska skadas. Ju lägre temperatur desto mindre är risken att du bränner hårbotten.

Test av hårfön, bäst i test.
På en del hårfönar kan du ändra temperatur och hastighet. Remington Proluxe AC9140 har tre olika värmelägen.

Så rengör du hårfönen

I hårfönarnas ventiler kan det samlas både damm och hår och därför är det bra att göra rent den med jämna mellanrum. Märker du att den inte fungerar som den ska kan en rengöring vara första steget. Ta isär och torka rent med en fuktig trasa. Kom ihåg att aldrig rengör hårfönen om den är inkopplad i ett eluttag.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Vi sammanställer testvinnare och baserar våra val på recensioner, användarbetyg och oberoende tester. Här är några experttester vi har använt oss av för att ta fram våra vinnare.  

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst i test har testat nio olika hårtorkar och utsett en produkt till bäst i test. I bedömningen ingick bland annat vilka funktioner som finns, ljudvolymen, inställningar, sladd-längd, effekt och vilka tillbehör som ingår i köpet. GHD Helios utsågs till testvinnare med betyget 5 av 5. På andra plats och utsedd till bästa budgetval blev Babyliss Pro Digital 6000E med betyget 4,5 av 5. På tredje plats och som bästa premium blev Dyson Supersonic.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 13 olika hårtorkar från kända varumärken som Babyliss, Remington, Dyson och GHD. I testet har de jämfört saker som resultat, blåseffekt och temperatur, munstycken och användarvänlighet. Babyliss Pro Digital 6000E blev bäst i test och beskrivs som effektiv, kraftfull och tystående. På andra plats kom GHD Helios som blev testets premiumval och den beskrivs som en effektiv och snygg hårfön. På tredje plats och utsedd till bästa budget blev Xiaomi Mi Ionic H300.

Elle (2022)

Elle har testat och utsett de bästa hårfönarna – från bugdet till lyx, till för alla typer av hår. Bästa lyx blev Dyson Supersonic, bästa budget blev BaByliss Hydro Fusion och bästa lättanvända blev Remington PROluxeYou.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En hårfön består av ett handtag med en värmefläkt och ett riktat luftflöde. Du blåser håret torrt med varm luft och stylar det sedan.
 • En hårfön kan bli så varm som 220 grader. Däremot rekommenderas en lägre temperatur än så och har du skadat hår sedan tidigare och kan välja är det bra att ställa in den på en längre temperatur.
 • Vi har valt att utse Babyliss Pro Digital 6000E till den hårfön som är bäst i test. Den har en digital motor som är kraftfull och tystgående och beskrivs som en proffsig hårfön som snabbt ger dig salongssnyggt hår.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Babyliss Babyliss Hårtork 6000E Pro Digital