HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
hårfön - Bäst i test

Test av hårfönar

5 ST PRODUKTER TESTADE

skönhet uppdaterad 3:e September, 2020, Baserad på 2 experttester.

Hårfön, hårtork eller hårblås. Kärt barn har många namn, och vilket namn man väljer att använda kan ha en dialektal och geografisk förklaring. Oavsett vilken benämning du använder, kommer du hitta den bästa produkten här.

Med en hårfön kan man både styla och torka håret. Det är inte alltid man har tiden att låta håret självtorka. Det kan vara särskilt bra att föna håret på vintern så man inte går ut i iskyla med blött hår. Inte bara för att det kan upplevas som obehagligt med blött och kallt hår intill ansiktet, utan också för att det skyddar håret eftersom stråna är mer sköra i blött tillstånd.

Hårtorken har funnits sedan slutet på 1800-talet, den uppfanns som ett alternativ till dammsugaren som folk använde för att torka håret. Första fönen var utformad med som en slags huva, under vilken man fick sätta sig för att få sitt hår torkat. Den första handfönen kom först på 20-talet. 

Föna håret – bra eller dåligt?

Att föna håret har sina nackdelar, bland annat kan det torka ut och slita mycket på håret att använda värmeverktyg på det. Men det finns faktiskt en del fördelar med att blåsa håret torrt. 

  • Ett blött hår är skörare i blött tillstånd. Att sova med blött hår, eller gå ut i kallt väder, kan göra att stråna lättare bryts av. Då är det mer skonsamt att ha blåst håret innan.
  • Man kan undvika eventuella problem i hårbottnen, eftersom bakterier trivs bättre i en fuktig miljö.
  • Det är lättare att få till en stylad frisyr med ett fön-torkat hår.

Man får vad man betalar för, och när det kommer till hårfön kan det vara värt att lägga en extra slant för att få en tork med riktigt bra kvalitéer. Speciellt om du kommer använda fönen mycket. En bra hårfön ser till att bibehålla fuktbalansen i håret, vilket gör att det inte slits lika mycket.

Föna rakt eller lockigt

För att föna till en frisyr finns det olika tekniker man kan använda sig av, lite beroende på vad du har för utgångspunkt i ditt naturliga hår. Har du exempelvis naturligt lockigt hår som du vill framhäva, är det en diffuser du ska satsa på. Vill du istället trolla fram lockar i ett rakt hår med hjälp an fönen, är rundborsten din bästa vän.

Fönmunstycke

Vill du kunna styla håret med hjälp av fönen, behövs ett munstycke. Det är utformat så att det är smalt längst fram så att man lättare ska kunna rikta värmen.

Detta munstycke, tillsammans med en paddelborste, används för att rak-föna håret. Föna håret neråt så att luftens riktning motsvarar borstens.

Diffuser

Diffusern är också ett munstycke som används vid hårstyling, främst för att få upp volym och framhäva naturliga lockar. Bäst resultat får du om du lägger hår i diffusern, och sedan blåser på låg hastighet.

Med en rundborste kan du föna fram fina lockar i håret. Borstens diameter motsvarar lockens storlek. Dela in håret i sektioner, och föna håret på rundborsten samtidigt som den roteras. Fönen ska blåsa i hårets riktning.

Tänk på!

  • Använd ALLTID värmeskydd när du ska använda värmeverktyg i ditt hår, det ger ett bra skydd.
  • Att inte föna för varmt, det kan förorsaka brännskador i hårbotten. Kall luft tar längre tid att torka med, men är mycket mer skonsamt för håret.
  • Undvik att torka håret i badrummet efter att du duschat. Den fuktiga luften gör nämligen att det kommer ta mycket längre tid innan håret blir torrt.
  • Börja inte föna håret när det är dyblött, det sliter på håret i onödan. Vänta istället tills det självtorkat lite innan du påbörjar din styling.
  • Vill du bara torka håret snabbt, utan att styla det. Kan det räcka med att föna i hårbotten och en liten bit ut. Detta sparar på hårets längder som är hårets sköraste del. 
  • Att föna håret i den riktning du vill att det ska ligga. Vill du ha volym i botten, ska du exempelvis föna håret från hårbotten och rätt upp.
  • Avsluta varje föning med att blåsa igenom håret med kalluft. Hårfönens jonfunktion minskar hårets elektricitet vilket ger håret mer glans. Dessutom håller håret formen bättre.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: GHD Air

Testresultat
Skönhetslandet 2019,    Bäst-i-Test.se 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

2100W motor Ergonomisk design Avtagbart luftfilter 3 m sladd Avancerad joniserings-teknologi för lent och blankt hår
Produktbeskrivning

GHD har en lång tradition av att tillverka snygga kvalitetsprodukter in om hårvård och styling. Deras plattänger har länge varit marknadsledande, och fönarna håller lika hög kvalitet. Vi väljer att utse GHDs hårtork Air till bäst i test, baserat på höga placeringar i jämförande tester och positiva kundrecensioner. Vi har även vägt in det faktum att GHD är en mycket trovärdig aktör på marknaden med produkter som motsvarar förväntningarna. 

Hårtorken Air är en mycket kraftfull produkt med dryga 2000 watt på motorn, detta gör att torkningsprocessen är klar på nolltid. Den har en unik joniseringsteknologi för att binda fukt vilket ger ett mjukare och glansigare resultat, med minimal frissighet. Det finns flera olika effekt- och temperaturlägen på fönen, samt en kalluftsfunktion. Designen är, förutom stilren, utformad så att det ligger lika bra i en höger- som vänsterhand. Den tre meter långa strömkabeln ger stor flexibilitet i användandet. Detta är hårtorken som verkligen gör skillnad. 

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Remington Proluxe AC9140

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Fördelar värmen i håret Kraftfull motor på 2400W 90% mer joner för friss-fritt resultat
Produktbeskrivning

Sedan 1937 har Remington funnits och levererat skönhets- och stylingprodukter. Med många år i branschen, tillsammans med produkter som fått goda testresultat och positiva recensioner, skäms vi inte för att utse hårtorken Proluxe till bäst i test. 

Hårtorken har en intelligent OptiHeat-teknik vilket innebär att fönen använder värmen på ett smartare sätt genom och låter dig styla håret så att du får ett långvarigt resultat. Koncentratorn är speciellt utformad så att värmen fördelas i håret där den mest behövs. Den joniserande teknologin i hårtorken gör att resultatet blir blankt och friss-fritt. Fönen levereras dessutom med två olika munstycken, varav en är en diffuser - en hårfön som funkar bra på alla hårtyper!

Visa hela texten

Bäst i test: Braun Satin Hair 1 Style&Go HD130

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Ihopvikbar Lätt och kompakt Levereras med multi-adapter
Produktbeskrivning

För bara några hundralappar kan du få en riktigt schysst resefön från Braun. Det är den minsta hårtorken i Brauns serie Style&Go, vilket gör det perfekt för resan eller att ta med till jobbet. Handtaget är ihopvikbart vilket gör det mycket kompakt och smidig. Eftersom den är utvecklad för att fungera väldigt bra på resor, levereras den också med en multiadapter. Utöver adaptern, medföljer det också ett precist munstycke. Torken har två olika temperaturinställningar för flexibel torkning och styling. 

Visa hela texten

Hårfön - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Skönhetslandet

Publicerad

Skönhetslandet har valt ut olika hårtorkar och låtit en testpanel bestående av åtta olika personer använda dem. Alla i panelen var i olika åldrar och har olika hårtyper. För att göra testet mer utförligt, fick även kunder som köpt de utvalda produkterna svara på enkäter om den hårfön de köpt. Alla fönarna testades i en vecka var. 


eDen produkt som bedömdes vara bäst i test kommer från GHD, modeller heter Air. Den har en bra motor och minimerar frissigt hår tack vare den joniska teknologin. Strax efter GHD kom HH Simonsen med hårtorken Boss Hairdryer. Den effektiva motorn på 2000w torkar håret mycket snabbt, och lämnar ett friss-fritt resultat. Blåsen har även sex olika inställningar för värme och hastighet. OBH Nordica Björn Axén Tools Power Pro blev utsedd till bästa budgetval. Fönens joniserings-teknik gör att det effektivt motarbetar flygigt hår. Med tre olika lägen för hastighet och värme, är detta är prisvärd produkt. 

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat nio olika hårtorkar och utsett en produkt till bäst i test. I bedömningen ingick bland annat vilka funktioner som finns, ljudvolymen, inställningar, sladd-längd, effekt och vilka tillbehör som ingår i köpet. Den modells som blev utsedd till bäst i test är Remington Proluxe AC9140. Den har en kraftfull motor och en lång sladd. Dessutom ingår ett volymmunstycke. På andra plats kom GHD med modeller Air, en riktig kvalitetsprodukt som dessutom får utmärkelsen ‘Bästa Premiumval’. Designen är snygg, den torkar bra och har också en lång sladd. Dessvärre kommer med inte med några tillbehör, de får man köpa till separat.  Braun Satin Hair 1 Style&Go HD130 är en liten resehårtork som hamnar på tredje plats. Den lätta och kompakta modellen gör den optimal för resväskan, och trots sin lilla storlek presterar den bra. 

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.