HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
seniormobiler - Bäst i test

Test av seniormobiler

9 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 4:e Maj, 2020, Baserad på 3 experttester.

Utvecklingen inom mobiltelefoni går allt snabbare och idag ser de vanligaste mobiltelefonerna helt annorlunda ut än de gjorda för 10 år sedan. iPhone, Samsung och andra smartphones med touch-funktion förändrade spelreglerna helt! Numera producerar alla stora mobiltillverkare smartphones med virtuella tangentbord och de äldre enklare mobiltelefonerna med knappar blir allt ovanligare.

Många äldre personer efterfrågar dock en annan typ av mobiltelefon; man vill ha en enkel mobil med högt och tydligt ljud samt stora knappar. Dessa mobiltelefoner kallas i de flesta fall för seniormobiler och är oftast billigare än smartphones. De allra enklaste seniormobiler saknar vissa funktioner och tekniska delar. Istället ligger fokus på att vara lättanvända för äldre personer.

Klicka här för att läsa våra test av de bästa vanliga mobiltelefonerna

Seniorabonnemang

Flera operatörer erbjuder mobilabonnemang, till rabatterade priser för dig som är 55+. Det billigaste mobilabonnemanget för seniorer just nu är Fello 2 GB. Då ringer och smsar du i Telias nät, som har Sveriges bästa täckning!

Trygghetsfunktion

Flera modeller, från till exempel Doro är försedda med trygghetslarm på mobilens baksida. Genom att trycka på den snabbt två gånger eller hålla in den i tre sekunder så ringer mobilen upp din första angivna kontakt i en lista. 

Tydligt ljud och lättläst text

I alla seniormobiler är ljudvolym och textstorlek extra bra anpassat för att passa dig med mindre bra hörsel och syn. På “vanliga” mobiler kan du också höja ljudvolymen och textstorleken, men på mobiler som är anpassade för seniorer är vissa av dessa finesser redan inställda och anpassade för att passa 55+. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Doro 8080

Testresultat
Techradar 2019
Snygg design Högt ljud och bra skärm Trygghetsfunktioner
Något avancerad för nybörjare
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Doro 8080. En seniormobil som ser ut som en "vanlig" smartphone tack vare sin snygga, eleganta design! Ljudnivån är hög, skärmen tydlig och texten är enkel att läsa, den har även en bra kamera. Den har utrustats med trygghetsknapp och fingeravtrycksläsare. Den kan vara något avancerad för dig som är ny användare av smartphones men den är den bästa just nu.

Visa hela texten
Laddningsanslutning:
USB-C
Aux-kontakt:
Skärmstorlek:
5.7 "
Fysiskt tangentbord/nummersats:
Touchskärm
Kamera:
Lagring:
Internt minne: 32 GB, microSD
Batterikapacitet:
3200 mAh
Funktioner:
FM-radio, Senioranpassad

Bästa budgetval: Alcatel OneTouch

Enkel Liten Knappar
Inte mer än för att ringa och smsa med
Produktbeskrivning

Vi rekommenderar Alcatel OneTouch som är en av de absolut billigaste och enklaste mobiltelefonerna du kan köpa jus nu. Den har knappstyrning, är liten och väldigt enkel. Med den här mobilen ringer och smsar du utan problem, men kanske inte mer än så.

Köp den till dessa priser idag:

Seniormobiler - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Grillbriketter och grillkol

UPPDATERAD 14:e Mars, 2022

Kolgrill

UPPDATERAD 13:e Augusti, 2020

Elgrillar

UPPDATERAD 27:e April, 2020

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 21:e April, 2020

Bärbar grill

UPPDATERAD 21:e Maj, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Techradar

Publicerad

Den första mobilen som Techradar lyfter fram för seniorer är Doro 8040. Det finns ungefär 20 olika Doro-modeller att välja mellan. Doro 8080 anses vara den bästa och därefter kommer 8040. Därefter tar de även med Doro 7070, som är en vikbar mobiltelefon. Doro 8040 har en 5 tums skärm och bra upplösning, inte lika bra som toppmodellerna iPhone 11 och Samsung Galaxy S10 men den duger gott och väl. Navigationen är enkel, precis som den ska vara på Doro-modellerna. Det finns även trygghetsfunktioner så som larm och olika ljudinställningar. Den har bra batteritid men har tyvärr ganska dålig kamera.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat sex olika mobiltelefoner som passar äldre personer, seniorer. De flesta människor har moderna mobiltelefoner, men de äldre behöver enkla och tydliga produkter utan massa finesser. Aftonbladet ställer upp ett antal krav för seniormobiler. De skall ha stora och tydliga tangenter, lättläst skärm, hög ringsignal och skall kunna anslutas till hörapparater. Däremot behöver inte telefonen ha radio, gps, webbläsare och 4G, även om vissa äldre föredrar dessa funktioner.

Bäst i test är en mobiltelefon från den svenska tillverkaren Doro. Deras modell Doro Phone Easy 621h får betyget 4 plus av 5 möjliga. Telefonen har ett högt och tydligt ljud. Skärmen är tydlig och mobilen är vikbar. Batteritiden är klart godkänd och mobilen är utrustad med ”moderniteter” som 3G, kamera, radio och bluetooth. Doro Phone Easy 621h har för närvarande ett pris på ca 1300 kr.

Tre seniormobiler delar på andraplatsen om man skall gå efter Aftonbladets betyg. De tre mobiler som erhåller betyget 3 plus av 5 möjliga är Amplicomms Powertel M7000, Doro Liberto 820 och Swisstone BBM320. Den förstnämnda Amplicomms är en vikbar telefon som endast innehåller det viktigaste. Doro Liberto 820 är mer av en smartphone och passar yngre pensionärer som vill ha kampera och gps. Swisstone BBM320 är bästa budgetvalet och kostar endast 348 kr.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har kikat närmare på sex ”stora” mobiltelefoner eller seniormobiler som vissa kallar det. Dessa är främst anpassade för äldre personer eller funktionshindrade. Seniormobilen är perfekt för dig som vill hålla kontakten med vänner och bekanta samtidigt som den fungerar som trygghet vid eventuellt olycksfall.

Ljud & Bilds favorit bland seniormobiler är Doro 612. Denna telefon är vikbar och har många användbara funktioner som exempelvis ändring av textstorleken. Doro 612 har en stor skärm och är enkel att komma igång med. Behöver du moderniteter som radio, kamera och spel så finns de installerade på mobilen. Doros telefon är utrustad med ICE(nödinformation) som kan vara bra vid en olycka. Enda nackdelen är den något höga prislappen på ca 1700 kr.

Tvåa i testet blir en annan seniormobil från Doro. Modellen Doro 715 är ett liten smidig telefon med flera praktiska detaljer. Mobilen är lätt räfflad vilket ger ett bra grepp. Knapparna är något mindre än testvinnarens och sitter dessutom tätare. Dora 715 kommer med ficklampa, ICE och en SOS-knapp. Den har samma pris som ovanstående modell, 1700 kr.

På plats nummer tre hittar vi MyPhone 5300 Forte som är en enkel och tydlig mobil med endast det viktigaste. Den har stora och väl separerade knappar. Dessa låter med röstbekräftning vilket kan vara smart för de som har nedsatt syn. MyPhone har skydd för vatten och damm. Minuspoäng för att den saknar en SOS-knapp. Priset ligger på drygt en tusenlapp.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.