HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av tåliga mobiler

elektronik uppdaterad 15:e Januari, 2016, Baserad på 6 experttester.

Många moderna smartphones är ömtåliga för vatten, smuts och stötar. Men det finns en produktgrupp som klarar yttre påverkan bättre än andra. De tåliga mobilerna som vi valt att kalla dem är perfekta om du exempelvis jobbar som hantverkare eller lever ett aktivt friluftsliv. Även de personer som är lite oaktsamma kan ha stor nytta av en sådan typ av telefon.IP67 är ett begrepp som ofta förekommer i tester av tåliga mobiltelefoner. IP står för Ingress Protection och detta är ett klassificeringssystem som talar om hur väl telefonen klarar påverkan utifrån. Om mobiltelefonen har beteckningen IP67 betyder det att den skall klara av att ligga 30 minuter i 1 meters vattendjup. Vill du läsa mer om begreppet IP-klassning se: http://www.sp.se/sv/index/services/ip/sidor/default.aspx

Test.se rekommenderar

Runbo F1 - bäst i test bland Tåliga mobiler 2018
Runbo F1, bäst i test.

Runbo F1 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Runbo F1 som också blev testvinnare hos Mobil under 2015. Detta är ett jättebra alternativ om man vill ha en tålig telefon, som åtminstone närmar sig vanliga mobiler när det gäller skärm, kamera och prestanda. Tyvärr saknas den komradio som finns i exempelvis Q5-modellen från samma märke, men det finns andra egenskaper som höjer F1 över genomsnittet. Här finns ett batteri på 5000 mAH och 48 gigabyte i minne. Både batteri och minneskort är fastmonterade och mobilen har dubbla platser för SIM-kort. F1-skärmen fungerar väldigt bra,… Läs mer

Tåliga mobiler - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Seniormobiler

UPPDATERAD 3:e September, 2018

Gasolgrillar

UPPDATERAD 25:e Juni, 2018

Kolgrillar

UPPDATERAD 21:e Juni, 2018

Elgrillar

UPPDATERAD 20:e Juni, 2018

Mobiltelefoner

UPPDATERAD 5:e Juni, 2018

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mobil

Publicerad

Mobil har testat tåliga mobiltelefoner med prislappar mellan 1000 och 16000 kronor. Bäst i test blev Runbo F1 som mest liknar de vanliga smartphones på marknaden vad gäller skärm, kamera och prestanda.  Här fanns väl tilltagna gummikanter och mobilen känns väldigt förtroendeingivande. Mobilen är damm- och vattentät, men endast till kapslingsklass IP67. På testets andraplats hamnade Cat Phones S40 som känns riktigt lyckad vad gäller byggkvaliteten och den yttre ergonomin. Telefonen har kanter i metall och rejäla hörn i hårdgummi som dämpar de värsta stötarna när man tappar den. Längs med kanterna finns fysiska knappar för volym och ström, samt en gul knapp som går att tilldela en valfri funktion. Sist, men inte minst, hamnade Panasonic på tredjeplats med Toughpad FZ-X1. Det är en av de minst diskreta mobiler man kan tänka sig. Att förvara den i en normal ficka eller använda den med enhandsgrepp är uteslutet, men det finns andra kvaliteter. Konstruktionen är genomtänkt med kraftiga kanter som tar upp stötar och slag. Byggkvaliteten, batterilösningen och streckkodsläsaren är riktigt bra, men det är sämre ställt med mjukvaran. Systemet är det tre år gamla Android 4.2.2.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har valt ut fem tåliga mobiler som tål lite tuffare tag än normala smartphones. Både Samsung och Sony finns representerade i testet, men det är inte någon av deras mobiler som hamnar högst upp. Istället är det en amerikansk tillverkare av bland annat anläggningsmaskiner som toppar listan.

Bäst i test är Cat(Caterpillar) B15Q Smartphone som kostar drygt 3000 kr. Cat B15Q rankas högst upp på grund av sin tålighet kombinerat med en riktigt bra smartphone. Caterpillars mobiltelefon har de flesta funktioner som en normal smartphone har, men tål stötar och vatten betydligt bättre. Operativsystem är Android 4.4 och skärmstorleken ligger på 4 tum.

Näst bäst i Aftonbladets test är Samsung Galaxy Xcover som erhåller 4 plus av 5 möjliga. Telefonen är ungefär hälften så billig som testvinnaren och kostar ca 1500 kr. För dessa pengar får du en mobil som är tålig mot både vatten, damm och stötar. Dock skyddar den inte lika bra som Cat B15Q och har en tidigare version av Android.(4.1)

På delad tredjeplats kommer två dyra smartphones från Samsung och Sony. Samsung senaste modell Galaxy S5 kostar drygt 5000 kr och skall tåla vatten och damm så länge alla luckor till mobilens portar är korrekt stängda. Däremot är den inte stöttålig. Sonys Xperia Z2 ligger i samma prisklass som Samsung Galaxy S5 och skall även denna klara av damm och vatten i rimliga mängder. Det krävs dock att man stänger alla mobilens luckor.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har gett sig i kast med att testa tre tåliga mobiltelefoner. Målgruppen för denna typ av telefon är ganska stor. Friluftsmänniskor, hantverkare och personer som är lite allmänt oaktsamma kan ha stor nytta av en tålig mobiltelefon. Dessa robusta mobiler skall klara av vatten, damm och stötar. Men de skall också klara av att ringa med, köra appar och surfning. Ljud & Bild har utsatt telefonerna för riktigt tuff behandling. Mobilerna har rullats i sand, doppats i vatten och tappats i hårt underlag.

Den mobiltelefon som toppar Ljud & Bilds test är Runbo Q5. Telefonen är mycket stor och robust. Batteritiden är imponerande och vill du använda Runbo Q5 som walkie-talkie går detta alldeles utmärkt! Några andra smarta finesser är ficklampa, laserpekare och FM-radio. Telefonens stötskydd är maffigt. Om man tappar telefonen från 2 meter på ett hårt underlag studsar den högre än en halvmeter! Testets två är Samsung Galaxy Xcover 2. En allsidig mobiltelefon som tål tuffa tag, dock inte alls i klass med testvinnaren.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Tidningen Expressen har testat fem olika smartphones som skall tåla vatten och damm. De skall klara av att fungera i 2G och 3G-näten samt ha en kamera som kan ta kort både framåt och bakåt. Förutom detta behöver telefonen ha GPS, trådlöst nätverk, ficklampsfunktion och bluetooth.

Den smartphone som placerar sig allra högst upp i Expressens test är Sony Xperia Z1. Kameran imponerar med en mycket bra kamera som har hög upplösning. Sonys mobiltelefon har en snabb processor som klarar surfning och programkörning alldeles utmärkt. Man kan ställa in telefonen i billäge för att få större ikoner och textmeddelande upplästa.

På andraplats hittar vi Samsung Galaxy Xcover 2 som är ett riktigt bra budgetalternativ. Samsungs smartphone är över 3000 kr billigare än testvinnaren och dessutom en smidig telefon som klarar det mesta. Trea i testet är en annan telefon från Samsung; Galaxy S4 Active. Samsungs smartphone klarar vatten bra och har många fina egenskaper. Förutom toppenbra skärmupplösning har Samsung Galaxy S4 Active ett smart tangentbord som visar bokstäver och siffror samtidigt.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT:s konsumentprogram Plus har testat tre stryktåliga mobiltelefoner som skall klara det mesta. Man har valt ut tre IP67-klassificerade mobiler och utsatt dem för tuff behandling. Förkortningen IP67 står för Ingress Protection och siffrorna för hur bra de är skyddade mot yttre påverkan som vatten, damm och stötar.

SVT Plus lät de tre mobiltelefonerna ligga i -24 grader under en hel timme. Sedan prövade man att ringa med dem. Samsungs Galaxy Xcover och Caterpillar B10 fungerade utan anmärkning, men Sony Xperia Go klarade inte testet. Batteriet fixade inte behandlingen och var efter nedkylningen inte i funktion.

Den mobiltelefon som presterar bäst sammanlagt är Caterpillar B10. Den klarar kylan och håller sig vattentät i minst 30 minuter. Caterpillars äventyrartelefon imponerar i stöttestet och verkar i princip vara oförstörbar. Klar tvåa i testet är Samsung Galaxy Xcover som får toppbetyg i samtliga delar utom i stöttestet. Skärmen blev rejält skadad efter ett fall på endast 1 meter och gick knappt att använda efteråt.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har jämfört tre smartphones och två vanliga telefoner som skall tåla lite tuffare tag. Man har utsett en vinnare i varje kategori; Material & Kvalitet, System & Program, Användarupplevelse, Tålig – Vatten & Damm och Tålig – Stötar & Repor. Till sist har man även utsett en totalvinnare, den telefon som klarar sig bäst sammanlagt.

Bäst i test enligt Mobil.se är Sonim XP5300 3G. Den har inte mest funktioner, men är testets tåligaste telefon. Den kan erbjuda sina användare en bra skärm, en gångbar kamera, ett lättanvänt menysystem och en imponerande byggkvalitet. Sonims mobiltelefon klarar vatten i 2 meters djup under 60 minuter.

Tvåa i testet är mobiltelefonen Sony Ericsson Xperia Active. Sonys produkt är vattentät och smidig som få. Däremot tål den inte stötar speciellt bra och skärmen är inte gjort i något stöttåligt material, utan bara vanligt mineralglas. Sony Ericsson Eperia Active vinner de två kategorierna System & Program och Användarupplevelse. Telefonen är utrustat med Android 2.3 och är snabbare än övriga konkurrenter. På plats nummer tre hittar vi JCB Toughphone Tradesman. Detta är en liten och nätt telefon som passar perfekt om du bara skall ringa och sms:a.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"