HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av mediaspelare

elektronik uppdaterad 8:e Februari, 2016, Baserad på 8 experttester.

En mediaspelare är en smart lagringsplats, som är till för de som gärna vill spela upp filmer, musik och via bilder genom sin TV, utan att behöva koppla in sin dator varje gång. Men man måste vara försiktigt när man väljer vilken modell man skall köpa. En del mediaspelare stöder, exempelvis, inte alla de format som många filmer och musikfiler finns i idag. En annan sak att tänka på är mediaspelarens interna minne och om man kan koppla in en extern hårddisk för ytterligare utrymme. Även dess internet-anslutningar är viktiga att kolla. om man vill komma åt online-tjänster. Glöm heller inte att kontrollera spelarens användarvänlighet, så att du inte får problem med användningen eller att förstå dess webbgränssnitt efter att du köpt den.

Test.se rekommenderar

Apple TV (4:e generationen) - bäst i test bland Mediaspelare 2024
Apple TV (4:e generationen), bäst i test.

Apple TV (4:e generationen) - Vi här på Test.se har valt att rekommendera Apple TV (4:e generationen) som mediaspelare. Apple TV 4:e Gen har dessutom blivit testvinnare hos Ljud & Bild under januari 2016. Apple TV 4:e Gens främsta nyheter är en egen App Store och en ny uppdaterad fjärrkontroll. App Store öppnar upp för möjligheter och härlig underhållning som man styr själv genom sitt app-bibliotek. Förutom att titta på TV och film, kan man nu även spela spel. Dessutom har man tillgång till hela sitt iTunes bibliotek, där man exempelvis kan hyra eller köpa filmer.
Fjärrkontrollen… Läs mer

Mediaspelare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

NAS-enheter

UPPDATERAD 17:e November, 2016

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Det var ett par år sedan Ljud & Bild senast testade mediaspelare och redan då fanns ett stort utbud av mer eller mindre kända märken på marknaden. Nu har vi fått smarta TV-apparater som ofta har den funktionen inbyggd. Den nya Apple TV är en rejäl uppgradering från den gamla modellen, då den fått det nya operativsystemet tvOS, vilket gör Apple TV 4:e Gen till testets vinnare. Här finns en riktig App Store så att man själv kan välja och vraka mellan hundratals appar. Men i Ljud & Bilds test fokuserar man på hur den fungerar som underhållningscentral. Oavsett om man vill titta på film eller TV, kolla vädret, leta semesterboende eller spela ett spel, så finns en app för det. Apple TV och fjärrkontrollen är väldigt enkelt att använda, men här bekymras man av avsaknaden av Siri. Att behöva klicka sig fram genom alfabetet med ett skärmtangentbord är något irriterande. På testets andraplats hamnar Google Chromecast 2. Chromecast öppnade en hel ny värld för dom som inte hade en smart-TV eller inte ville investera i en Apple TV. Chromecast 2 är lika billig som första generationen, men har en bättre lösning för inkoppling och snabbare standard för trådlöst nätverk. Även app-utbudet är förbättrad sedan första generationen. För att titta på något öppnar man en app med stöd för “casting” och trycker på den lilla ikonen, då dyker bilden också upp på TV:n. Sony och Microsoft får samma betyg och delar tredjeplats. Playstation 4 har tidigare blivit helt sågad av Ljud & Bild, men nu har Sony återinfört alla de funktioner som man saknade från PS3:an. Dessutom får man en helt okej Blu-ray-spelare och en spelkonsol på köpet.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har testat sju olika mediaspelare i mars 2014 och utsett D-Link Boxee Box till testets vinnare. Detta är en numera väletablerad mediaspelare som kombinerar en rad styrkor till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den är så användarvänlig att hela familjen kan använda den. Boxee Box har ett bra pris i förhållande till sin prestanda och en rad andra funktioner. Formatstödet är utmärkt, även vad gäller undertexter och kapitel. App-utbudet är helt okej och den inkluderar Spotify, men inte Netflix eller Viaplay. På testets andraplats hamnade Xtreamer Ultra 2 Deluxe som är ett High End-mediacenter med prestanda och funktionalitet i toppklass. Deluxe är den mest påkostade varianten av de två som finns av Ultra 2. Användargränssnittet är riktigt snyggt och har ett utmärkt formatstöd. Detta i kombination med sin grymt högpresterande hårdvara gör mediacentret riktigt bra. Kraftfull hårdvara kräver dock aktiv kylning och detta innebär ett visst fläktljud som känsliga öron kan irritera sig på. På testets tredjeplats hamnade Western Digital TV Live Gen 3. Detta är, som namnet antyder, den tredje generationen av detta populära mediacenter. Den har alla de tidigare generationernas styrkor, så som ett utmärkt formatstöd, användarvänligt gränssnitt, många anslutningsmöjligheter och passiv kylning. Det finns även en del nya funktioner, exempelvis stöd för Spotify och användning av sin smartphone som fjärrkontroll. Allt detta gör mediacentret bättre och mer prisvärt än någonsin.

Vinnare i det här testet

Ljud och bild

Publicerad

Ljud och bild har testat fyra sorters mediaspelare, men ifrågasätter om det faktiskt är en mediaspelare man ska ha överhuvudtaget med tanke på intåget av strömmande videotjänster som Netflix, HBO Nordic och Viaplay, där man använder sig av surfplattan eller datorn istället. De apparater som testats var tvungna att vara enkla att koppla in till en hemmabioförstärkare eller TV med HDMI-kabel. De skulle vara små, tysta och ha ett relativt överkomligt pris. Det ska även finnas, bland annat, programvara för att enkelt och snyggt kunna spela upp video och musik, samt visar bilder från nätverket. Mac Mini från Apple blev testets vinnare och kommer komplett med allting man behöver, förutom en HDMI-kabel. Hårddisken är inte så stor, så vill man lagra många filmer rekommenderas en extern hårddisk eller nätverksdisk. Den stora fördelen med att använda en dator istället för mediaspelare är givetvis att man kan köra vilka program och använda vilka tjänster man vill. Fördelarna med Apple Mac Mini är just att man kan spela upp vad man vill. Man kan luta sig tillbaka i soffan och styra allt med fjärrkontroll, samt att man enkelt kan dela sitt innehåll. Nackdelen är att man trots allt ändå behöver använda tangentbord och mus. På testets andraplats hamnade mediaspelaren The Little Black Box som är enkel att använda, den är prisvärd och har flera bra tillägg. Den uppfyller alla krav – den är liten, tyst, stöder alla tänkbara medieformat och har en bra fjärrkontroll som gör den lätt att använda. Däremot krävs appar för innehåll och det finns inga officiella appar för nättjänster. Sist, men inte minst, hamnade Intel NUC Kit DC3217IYE på tredjeplats. Även om Ljud och bild-panelen tycker att Mac Mini är totalt sett bättre, är Intels lilla PC ett väldigt bra alternativ om man absolut ska köra Windows. Den är inte lika estetiskt tilltalande och möjligheterna att koppla ihop den med andra apparater är mer begränsade. Även här måste man använda tangentbord och mus, samt att det är lite svårt att hitta en fjärrkontroll. Det finns inte heller någon koppling till mobila enheter.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat fyra mediaspelare, som göra att du även kan använda dina favorit appar från Tv-soffan. Bäst i test är Iomega, med sin modell TV with Boxee. Modellen är den största i testet och den har flera smarta uttag baktill, samt en USB 2-port på framsidan. Mediaspelaren ger dig en trevlig upplevelse och erbjuder dig flera lokala filmtjänster och TV-kanaler. Dess bibliotek är lätt att förstå och navigera runt i, samt att man får med en smart fjärrkontroll med tangentbord, som gör det enkelt att använda. Modellen erbjuder även de viktigaste apparna och källorna från internet, även om utbudet inte är lika stort som på Adroid-apparaterna. Om man klarar sig utan ett större utbud av appar, så är denna modellen en av de bästa mediaspelarna i testet. På andraplats hamnade Western Digital TV Live. Detta är en liten modell, som man lätt kan lägga undan. Fjärrkontrollen har tangentbordsstöd och det är enkelt att hitta rätt knappar på den, men den är stor och ganska klumpig. Mediaspelaren är den tredje modellen i ett led och den blir bättre för varje generation. Med inbyggt nätverk och ett större minne, känns den snabbare att använda. Man får med appar som man är begränsad till, men dessa är väl valda och nu mera får man med Spotify i paketet. På tredjeplats hamnade Tizzbird F2, som är utrustad med Android, vilket gör att man kan installera alla möjliga appar och det finns ingenting som sätter gränser. Till modellen kan man koppla ett tangentbord och en mus, vilket är riktigt bra, då fjärrkontrollen inte alltid räcker till. Att strömma media går riktigt bra, men för hemma-användaren som vill ha det så enkelt som möjligt, kan denna modell vara komplicerad och avskräckande, med dess alla valmöjligheter.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har publicerat ett test där en teknikexpert från Bild & Ljud Hemma har testat sex mediaspelare. Spelarna är testade för att se vilken som bäst kan göra din TV smartare. Bäst i test är Dlink, med Boxee Box DSM380. Modellen spelar upp dina filmer, din musik och visar dina bilder helt utan problem och de presenteras på ett mycket bra sätt. Det som gör att spelaren sticker ut är att den hämtar in och paketerar om media från nätet och gör den lätt att konsumera från soffan med en smart fjärrkontroll. Nu är den dessutom utrustad med ett stort utbud av hyrfilmer och playkanaler, från skandinaviska källor. De tidigare klagomålen mediaspelaren fått har åtgärdats och Aftonbladet kan nu utse den som bäst i test. På testets andraplats hamnade Iomega Screenplay DX. Modellen är en mediaspelare utrustad med en hårddisk. Förhållandevis är modellen nätt och man får med en fjärrkontroll med tangentbord. Modellen är snålt utrustad med nättjänster, jämfört med övriga spelare i testet. Klarar man sig utan sådant, så är detta en prisvärd mediaspelare som spelar upp media helt utan problem. På tredjeplats har LG hamnat. LG är en tillverkare inom mediaspelare och de har lyckats med sin modell ST600 Smart TV Upgrader. Upplevelsen är mycket bra och man får ett bra utbud av hyrfilmer på nätet. Uppspelning av media fungerar bra i det egna nätverket och modellen är riktigt prisvärd.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Man måste inte köpa en helt ny TV för att få smart-TV, utan det räcker ofta att skaffa en mediaspelare. Hos GP kan man läsa ett test som Ljud och Bild publicerat av sex mediaspelare. Testet visar att Dlink Boxee Box är kungen på nätvideo, medan Philips betraktas som ett ouppkopplat stolpskott. Dlink är testvinnaren och modellen är mycket bra på att spela upp filmer, musik och visa foton. Alltihop presenteras på ett tilltalande sätt, men det som främst sticker ut är att den hämtar in och omvandlar media från nätet och gör den lätt att konsumera från TV-soffan med en smart fjärrkontroll. Det finns också ett stort utbud av hyrfilmer och play-kanaler från skandinaviska källor. En förbättring från tidigare modell, har gjort så att Ljud och Bild helhjärtat kan rekommendera Boxee Box DSM380. På testets andraplats hamnade en mediaspelare från LG – ST600 Smart TV Upgrader. När testet utfördes var mediaspelare fortfarande relativt nytt för LG, men de har ändå gjort ett bra jobb med att förklara för folk vad de är, genom att kalla det för uppgradering till TV:n. Upplevelsen som ST600 ger är dessutom bra, helt jämförbar med de senaste TV-modellerna. Utbudet av hyrfilmer på nätet är bra och det finns enstaka TV-kanaler, samt ett urval av nättjänster och appar man kan ladda ner. Medieuppspelning i det egna nätverket fungerar bra. Detta är ett mycket bra köp, med tanke på den låga prislappen. Sist, men inte minst, hamnade A.C. Ryan Playon! HD 2 på tredjeplats. Denna modellen klarar fler medietyper än sin föregångare, har snyggare menyer och snabbare anslutningar. Spelaren är dock stor och fläktljudet är märkbart, men som mediaspelare fungerar den utmärkt och klarar flest medietyper av alla spelare i testet. Men eftersom konkurrenterna har lägre priser och har bättre utbud av nättjänster, rekommenderas Ryan Playon! endast till fantaster.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har testat sex populära mediaspelare och har utsett Dlink Boxee Box som bäst i test. Det enda med mediaspelaren som kan sägas vara negativt är dess höga prislapp. Dlink har gjort en hel del egna inställningar för att göra det enklare att komma igång med mediaspelaren och boxen uppdateras regelbundet. På framsidan av dess medföljande kontroll finns ett fåtal knappar för den enklaste styrningen, men på kontrollens baksida finns ett fullständigt tangentbord, eftersom boxen är så hårt kopplad till internet. Det mesta online-materialet är centrerat kring appar och den något långsamma, men fungerade, webbläsaren. När det gäller lokal media, spelar modellen upp alla filer som testats utan några som helst problem. På andra plats i testet har Ixtreamer hamnat, som kan ses som lite annorlunda. På ovansidan finns nämligen en lucka man kan skjuta undan för att kunna sätta dit sin iPad för t.ex. laddning eller för att spela upp surfplattans media. Modellen spelar upp de flesta fil-format utan att klaga, men online-delen är dock väldigt rörig för den som inte vant sig ännu, men den har ett stort utbud av nättjänster. Sist, men inte minst, har Western Digital Elements Play hamnat. Modellen har medvetet valt bort sitt fokus från online-kanaler och istället satsat hårt på lokalt lagrat material. Det är ett väldigt begränsat utbud av online-tjänster, men de som finns spelas utan problem. Modellen är smidig och snygg och passar de som vill ha grundfunktionerna och en mediaspelare som är enkel att använda.

Vinnare i det här testet

MicroDator

Publicerad

På IDG.se kan man hitta ett test gällande mediaspelare, som gjorts av MicroDator. Bäst i test är Xtreamer Sidewinder. Det som utmärker Xtreamer från de andra spelarna i testet, är att de lagt in massor av extra funktioner i sin spelare och att de kan lova att det kommer ännu fler funktioner i framtiden, t.ex. stöd för Opera- och Flash-webbläsarna. Modellen är konstruerad för att kunna stå upp, men foten som medföljer har en tendens att lossna emellanåt när man flyttar spelaren. Kylflänsarna som sitter på modellen (till tidigare version mk1, kan man köpa till dem) hjälper till att kyla bort värmen. Samtliga filer som testats fungerar utan problem. Det enda som kan anmärkas är att man får lite problem med att strömma högupplösta filmer med HD-ljud, men det kan man åtgärda med ett byte till en NFS-utdelning. A.C.Ryan Playon!HD Mini har hamnat på andra plats. På den här mediaspelaren är utrustad med alla typer av uttag, på baksidan, som man kan tänkas behöva och man får med en hel del kablar vid köp av Playon!HD Mini. Detta är en av de bättre mediaspelarna, men tyvärr har den senaste versionen levererats med hel del buggar. På tredjeplats har A.C.Ryan Playon!HD hamnat – storebrodern till Mini. Detta är den största modellen i testet och även denna är utrustad med alla tänkbara uttag på baksidan. Modellen klarar i stort sett allt man vill spela upp på den, men även hit har den nyaste versionen tagit med sig buggar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"