HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av telefonladdare

elektronik uppdaterad 6:e Oktober, 2015, Baserad på 2 experttester.

Idag har nästan alla en mobiltelefon och då har man förmodligen också en laddare eller två hemma. Oftast låter man även laddaren sitta kvar i väggen även när man inte använder den. Detta är en dålig vana som kan leda till farliga situationer, exempelvis bränder. Skall man prompt ha sin laddare i väggen ändå, är det viktigt att man har en originalladdare eftersom det oftast fuskas med de billiga kopiorna, alternativt ha en eldosa med av- och påknapp. Det är svårt att säga vilken laddare som är absolut bäst, eftersom laddarna är olika till iOS och Android, men efter tekniska och fysiska undersökningar kan man få sig ett hum. Nedan finns sammanställningar av olika laddare, däribland även multi-laddare som passar både till iOS och Android.

Test.se rekommenderar

Samsung Originalladdare - bäst i test bland Telefonladdare 2024
Samsung Originalladdare, bäst i test.

Samsung Originalladdare - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Samsung Originalladdare som också blev vinnare hos Testfakta och trea i DN i våras 2015. Tester visar att Samsungs laddare klarar av påfrestningarna som uppkommer när man stoppar in och tar ut den ur telefonen och att det är laddaren som har högst verkningsgrad – alltså den som leder mest av strömmen från vägguttaget till telefonen – samt den som har lägst elförbrukning i standbyläge. Läs mer

Telefonladdare - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Längre laddtid än deklarerat och el som bara försvinner. Det gäller att se upp när du köper en laddare till mobilen, visar testet som utförts av Testfakta. För att livet med våra smarta och allt mer batterikrävande telefoner ska flyta på smärtfritt är tillgång till en bra laddare oumbärligt, men kvaliteten varierar stort mellan olika märken. Anmärkningsvärt är att flera märken inte alls levererar den ström som de utlovar. Det innebär längre laddtider än vad det borde vara och man får helt enkelt inte vad man betalar för. Labbet mätte också hur energieffektiva laddarna är och om det finns störningar i strömmen. När det gäller verkningsgrad – hur mycket av elen från vägguttaget som faktiskt matas in i telefonen – är Samsungs Originalladdare bäst. Där kommer 95 procent av elen till batteriet. Det är också Samsungs laddare, tillsammans med Apples laddare, som drar minst el i standbyläge, alltså när de sitter i väggen utan att användas. Värstingen X-Power från Teknikmagasinet drar 28 gånger mer ström i standby. Exibel från Clas Ohlson är laddaren som presterar sämst och som endast levererar en tredjedel av vad den lovar. Bäst i test är alltså Samsungs Originalladdare, på andraplats hamnar Apples Originalladdare och sist, men inte minst, hamnar Multi-laddarset (för både Android och iPhone) på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

DN

Publicerad

Tre gånger så lång laddtid som deklarerat och störningar som kan skada telefonens batteri. Det gäller att se upp när du köper en laddare. Mobilladdaren ska göra om 230 volts växelström som finns i eluttaget, till fem volts likström som är vad telefonernas batterier vill ha. Om det finns något inslag av växelström i likströmmen, kan det skada telefonernas batterier. Alla laddarna klarar sig inom tillåtna gränser, men flera ligger ändå högre än vad man som konsument ska kunna kräva. Värst är Rustas multiladdare med strömrippel på 36 volt! Samsungs laddare är bäst när det gäller verkningsgrad, där 95 procent av elen kommer till batteriet. Samsung, tillsammans med Apple, drar också minst ström när de inte används. Kablarnas hållbarhet skiljer sig också åt. Samtliga kablar böjs 1000 gånger nära kontakten som stoppas i telefonen, där fyra märken klarar böjningarna utan problem – Samsung, Apple, Rusta och Kjell & Co. De sämsta, exempelvis X-Power, går sönder redan efter 100 böjningar. Apples originalladdare blir testvinnare, då den är tålig och har låg standby-förbrukning. Laddaren är dock dyrast i testet. På andraplats hamnar Cellularline som också den är tålig och endast har ett lågt inslag av växelström. Samsungs Originalladdare tar tredjeplats och är, liksom de andra, tålig, har högst verkningsgrad och lägst standby-förbrukning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"