HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kuddar

hem & hushåll uppdaterad 29:e September, 2016, Baserad på 3 experttester.

För en natts god sömn är det lika viktigt att välja den rätta kudden, som den rätta madrassen. Fel kudde kan nämligen upphäva madrassens kvaliteter. Fundera på följande frågor, innan du väljer kudde: Ligger du bäst med huvudet högt eller lågt? Ligger du oftast på sidan, ryggen eller magen? Vilket innehåll ska kudden ha (t.ex. dun, fjädrar, fibrer eller skum)?

Kuddens grundform är det allra viktigaste. Kudden ska behålla stödet, utan att sjunka ihop när du sover. Om formen inte känns bra rör man på sig mer i sömnen för att hitta ett bekvämt läge, vilket gör att sömnen störs. Tänk också på att ju hårdare madrass du har, desto högre kudde behöver du. Detta beror på att kroppen (axlar och höft) inte sjunker in i madrassen på samma sätt som med en mjuk madrass.

Test.se rekommenderar

Jensen Perfect Pillow - bäst i test bland Kuddar 2018
Jensen Perfect Pillow, bäst i test.

Jensen Perfect Pillow - Vi på Test.se har valt att rekommendera Perfect Pillow från Jensen, som också blev testvinnare hos Hem & Hyra, 2016. Kudden är fylld med tusentals av Comforel Allerban fiberkulor som formar sig efter huvudet och man kan själv anpassa höjden och spänsten på kudden, genom att ta ut en del av fyllningen. Fiberkulorna behåller sin spänst i lång tid och de tål dessutom upprepad tvätt. Efter tvätt är det dock viktigt att skaka kudden och slå den lätt. Den tål också att torktumlas. Läs mer

Kuddar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Sängar

UPPDATERAD 27:e Juli, 2018

Luftmadrasser

UPPDATERAD 15:e Juni, 2018

Underlakan

UPPDATERAD 4:e April, 2014

Madrasser

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Hem & Hyra

Publicerad

Du sover bäst på den dyraste kudden, men det finns ett prisvärt alternativ med nästan lika god komfort - visar Hem & Hyras test av åtta kuddar. Det är lika viktigt att välja rätt kudde, som att välja rätt säng, för en god natts sömn. Mest betydande är kuddarnas tryckavlastande förmåga och hur de formar sig efter huvudet. De bör också reglera fukt och värme bra. Fyra av kuddarna i testet har en fyllning av dun eller fjädrar och fyra av dom har ett innehåll av syntetiskt material. Det är den dyraste kudden från Jensen som kniper förstaplatsen. Den formar sig mycket väl kring huvudet och ger en utmärkt tryckavlastning. Kudden har även bra fukt- och värmetransport! Men för halva priset ligger man nästan precis lika bra på SOVA-kudden, Basic, om man föredrar och tål en fyllning av dun. Kudden formar sig bra och ger bra tryckavlastning. Dessutom är dess fyllning av dun allergibehandlad. På testets tredjeplats hamnar bollfiberkudden från Höie of Scandinavia, Exclusive - ett prisvärt alternativ. Fyllningen i kudden kan anpassas och kudden ger bra stöd och tryckavlastning.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

En bra kudde är lika viktig för sömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man köper sin kudde. Testfakta har testat åtta olika märken! Kombinationen mellan kudde och säng måste stämma för att sovställningen ska bli rätt och musklerna i nacken ska kunna slappna av. Fel kudde kan leda till spänningar i rygg och nacke, samt ge huvudvärk. Kuddarna från Åhléns och Mio har samma fyllnadsvikt och anges båda vara höga, men vilohöjden skiljer över 2,5 centimeter om man ligger på sidan. Ett par centimeter är en jättestor skillnad när det gäller kuddar. Testet visar också att det är skillnader på kuddarnas tryckavlastande förmåga, hur väl de transporterar bort fukt och hur bra de håller formen när man tvättar dem. Att kuddarna tryckavlastar och sprider huvudets tyngd över en större yta är viktigt för att det ska kännas bekvämt.
Det är kudden Höie som blir bäst i test. Kudden håller formen bäst, har en bra tryckavlastning och leder också bort fukt, samt andas bra. På andraplats hamnar Dagg Hög från Mio som också håller formen bra, samt har en bra andningsförmåga. Kungsängens kudde tar tredjeplats och har bäst andningsförmåga, men dessvärre håller den formen sämre.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Tovig och knölig eller mjuk och skön – skillnaderna på hur kuddar klarar av att tvättas är stor. I Icakurirens test får endast sex av tio kuddar godkänt. Sämst i testet är Sängjättens kudde Relax, som kändes sladdrig efter tvätt, och den fluffiga fyllningen av bollfibrer förvandlades till hårda och kompakta bollar. Fem av kuddarna i testet krympte ca fyra procent, vilket resulterar i en helt annan form. Det är kudden Notti Varese från Mille som blir testets vinnare. Kuddens stoppning består av 70 % flossflake och 30 % bollfibrer. Kudden har fått märkningen ”Öko-tex”. Öko-Tex är ett oberoende test- och märkningssystem som visar att tyget och tråden är fri från kemikalier som kan vara skadliga för huden. Varese krymper knappt något och är sig helt lik efter tvätt. Efter Mille Notti Varese kommer flera kuddar med samma slutbetyg, men på delad andraplats finner vi Sweet Dream och kuddarna från Åhlens och Sova. Norsk Dun Sweet Dream Medel är väldigt prisvärd och tillverkad i 100 % mikrofiber, men krymper 3,5 % på längden efter tvätt. Åhléns kudde Dunella är tillverkad av 70 % fossfill och 30 % bollfiber. Kudden krymper dessvärre 4 % på längden efter tvätt, men fyllningen påverkas inte mer än att kudden blir högre.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"