VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 26 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa våningssängen för barnrum och sommarstuga 2024

Behöver du en våningssäng till barnens rum eller en till sommarstugan? Se populära våningssängar och ta del av vår stora köpguide.

Vi har jämfört
 • Storlek.
 • Maxvikt.
 • Material.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Vipack
Pino Vipack
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Vipack
Pino Vipack
En enkel våningssäng i furu, perfekt för mindre barn.
Bästsäljare hos Litenleker.se.
Storlek: L 209,4 x B 105,4 x H 160 cm.
Bäddstorlek: 90 x 200 cm.
Maxvikt per säng: 74 kilo.
Material: Skandinavisk furu.
Enkel design.
Flyttbar stege.

Vipack Furniture är ett företag som tillverkar färdigmonterade möbler till barn och ungodmar. Deras möbler är moderna och säljs till ett överkomligt pris. Pino Vipack är en våningssäng i vit enkel design som passar fint i alla barnrum och passar till barn över sex år. Den kan även användas som gästsäng till lättare gäster i hemmet. Den har en maxvikt är 75 kilo per säng och det är ett bra val av säng när du behöver sovplatser, men har ont om yta.

Under- och överslaf är lika breda och sängen har en bäddyta på 90 x 200 centimeter. Våningssängen har en ribbotten av trä och en stabil stege som går att placera på både vänster och höger sida för att passa in i rummet. Våningssängen är en bästsäljande hos Litenleker.se.

 • Butiker & priser

Bästa familjesäng Test.se logo
Manis-h
Vale Familjesäng Manis-h
Bästa familjesäng
Bästa familjesäng Test.se logo
Manis-h
Vale Familjesäng Manis-h
En säng för familjer som vill ha en bekväm våningssäng.
Bästsäljare hos Litenleker.se.
Storlek: L 210 x B 160 x H 193 cm.
Bäddmått: 90 x 200 cm/140 x 200 cm.
Maxvikt: 100 kilo.
Material: Bok och MDF.
Flyttbar stege.
10 års garanti.

Danska Manis-h tillverkar barnsängar och barnmöbler som går att byggas ut och om för att passa ditt behov för stunden. Företaget grundades 1972 och fokus ligger på kvalité och säkerhet. Vale Familjesäng Manis-h är en våningssäng av första klass som följer EU:s högsta standard. Den här enkla familjesängen i skandinavisk design består av en större och en mindre sovplats.

Våningssängens överslaf har ett bäddmått på 90 x 200 centimeter medan den nedre är generösa 140 x 200 centimeter. Skyddskanter täcker hela den övre sovplatsens fyra sidor och passar barn som har fyllt sex år. Våningssängen har en snedställd stege som gör det lätt att ta sig upp och ner. Den kan placera på valfri sida. Det går även att göra om den till två separata sängar om det behovet finns. Sängen finns bland annat i grått och vitt och du kan köpa till förvaringslådor. Du har en lång garanti på hela tio år på sängen. Även detta är en bästsäljare hos Litenleker.se.

 • Butiker & priser

Bästa loftsäng Test.se logo
Londyll
Londyll loftsäng
Bästa loftsäng
Bästa loftsäng Test.se logo
Londyll
Londyll loftsäng
En populär loftsäng för barn som finns i flera olika färger.
Populärt val hos Furniturebox.se.
Storlek: L 207 x B 96 x H 120 cm.
Bäddmått: 90 x 200 cm.
Maxvikt: 75 kilo.
Material: Metall och spånskiva.
Tidlös design.
Många olika kombinationer.

Ska du köpa en loftsäng till ditt barn rekommenderar vi Londyll loftsäng. Det är en säng för dig som vill vara platseffektiv och samtidigt vill kombinera sängen med bra förvaring. Loftsängen finns i flera färger och kombinationer och den här modellen kommer med ett smidigt skrivbord och förvaringshyllor under sängen. Bäddmåttet är på 90 x 200 centimeter och sängen är 96 centimeter hög. Sängen är gjord i metall och spånskiva. Är du ute efter en tidlös säng till ditt barn är detta ett mycket bra val för dig!

 • Butiker & priser

Bästa design Test.se logo
Oliver Furniture
Wood Collection Oliver Furniture
Bästa design
Bästa design Test.se logo
Oliver Furniture
Wood Collection Oliver Furniture
En snygg inredningsdetalj till sovrummet.
Rekommenderas av Solheminredning.se.
Populärt val hos Pricerunner.
Storlek: B 104 x L 207 x H 176 cm.
Bäddmått: 90 x 200 cm.
Material: Massiv björk eller ek.
Kan byggas om till enkelsäng.

Danska Oliver Furniture tillverkar möbler i gediget trä och sobra färger som passar för den moderna familjen. Alla möbler är godkända enligt EU:s säkerhetskrav. Wood Collection Oliver Furniture är en våningssäng för dig som är designintresserad. Sängen är inspirerad av 50-talet med rundade hörn och skyddskanter på båda sovplatserna. Bäddmåttet är 90 x 200 centimeter och den finns i vitmålad massiv björk eller vitt och vitoljad massiv ek.

I priset ingår inte madrass, men finns att köpa till. Sängen kan byggas om till enkelsäng eller dagbädd, då behöver du också köpa till extra ben. Sängen finns även i en mindre design.

 • Butiker & priser
 • Priser för Wood Collection Oliver Furniture
  • Solhem inredning
   SE PRISET

Bästa smala Test.se logo
Mavis
Mavis Sunne våningssäng
Bästa smala
Bästa smala Test.se logo
Mavis
Mavis Sunne våningssäng
Populär våningssäck i furu som går att göra om till enkelsäng.
Populärt val på Pricerunner.
Populärt val hos Sängvaruhuset.
Storlek: B 90 x H 158 x L 210 cm.
Bäddmått: 80 x 200 cm.
Kan omvandlas till vår enkelsängar.
Tillverkad av svenskt furu.
Testad enligt EN-747:2007.

Mavis Möbler är ett svenskt företag som började tillverka sängar redan 1917, då under namnet Bröderna Johansson Sängfabrik AB. Företaget värnar både om miljö och kvalitet och använder FSC-certifierade träleverantörer vid tillverkningen av sina sängar. Mavis Sunne våningssäng är en vitlackad våningssäng tillverkad av svenskt furu med bäddmåttet 80 x 200 centimeter. Det är en säng som passar både fint i barnrummet eller för gäster.

Är du ute efter en robust säng som går att bygga om på flera sätt är detta våningssängen för dig och ditt hem. Stegen går att placera på både höger och vänster sida för enklare möblering i rummet. Sängen är delbar vilket är smidigt om du skulle vilja göra om den till två separata sängar. Du kan också bygga om den till en familjesäng om du önskar en bredare säng nertill – byggsats köps separat. I priset ingår ribbottnar, men madrass köps separat. Du kan även köpa till sänglådor för smart förvaring.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mavis Sunne 80 cm våningssäng vitlack
  • Solhem inredning
   SE PRISET

Ytterligare läsning

Bäst i test våningssäng - se testvinnande våningssängar.

Köpguide

Bor ni mindre och är en stor familj är en våningssäng ett bra alternativ av säng. Den passar dig som är i behov av fler sovplatser men som helt enkelt saknar golvytan. Här ger vi dig tips inför ditt köp av våningssäng – för det finns många olika modeller att välja mellan!

Vad är en våningssäng?

En våningssäng består två sängar som är monterade ovanpå varandra så att du får två sovplatser. Mellan sängarna går det en stege så att du lätt kan ta dig till den övre sovplatsen. Våningssängen är stabil och säker med skyddande kanter och rekommenderas vanligtvis för barn från sex år. Det finns sängar som är särskilt anpassade för barn, men även modeller som vuxna kan sova i eller till och med hela familjen.

Fördelar med våningssäng

En våningssäng är en praktisk säng för dig som är i behov av flera sängplatser, men som har en kompakt boyta. Istället för att ha två sängar i sovrummet får du en större golvyta med en våningssäng. På så sätt får barn som delar rum mer plats att leka på. Oavsett om ni är många i familjen, vill ha en extra sovplats när en kompis sover över eller sover trångt i sommarstugan så är det smidigt med våningssäng.

 • Passar dig med kompakt boyta, men som är i behov av fler sovplatser.
 • Är en bra extrasäng när barnens kompisar sover över.
 • Tar mindre plats i rummet än två separata sängar.
 • Finns i många olika konstellationer för att spara plats.

Klassisk våningssäng

Ska du ha en klassisk våningssäng är bäddmåttet 90 x 200 centimeter. Sängarna placeras ovanpå varandra och vissa kan du även bygga om till två enkelsängar om det behovet skulle uppstå. Det finns även smalare och lägre våningssängar som passar för familjens yngre medlemmar.

Våningssäng för familjen

Det går att sova riktigt gott i en våningssäng även om ni är fler. Då ska du köpa en praktisk våningssäng där hela familjen får plats. En sådan säng har en underslaf som består av en bredare säng – oftast 140 centimeter, medan den övre vanligtvis är 90 centimeter. 

Läs också: Test av 140-säng

Säng med integrerad förvaring

Det finns våningssängar som har integrerad förvaring i form av en praktiskt förvaringslåda under sängen. På så sätt är du ännu mer platseffektiv eftersom du kan utnyttja även den ytan i rummet för leksaker, filtar eller kuddar.

Loftsäng – upphöjd säng med en sovplats

En annan typ av säng är loftsängen som endast har en sovplats, men som gör att du kan dubbelutnyttja samma golvyta. Sängen är upphöjd så att du får plats med till exempel ett skrivbord eller en soffa under. Vissa sängtillverkare gör kreativa sängar som går att bygga om för att passa ditt behov. Vissa har skrivbord, andra hyllor och en tredje kan ha plats för en soffa under sängen.

Köpa våningssäng – att tänka på!

Det finns fler saker att tänka på när du ska köpa en våningssäng – här får du bra tips!

Håll koll på maxvikten

Alla sängar har en maxvikt, vilket är bra att hålla koll på. En vanlig maxvikt är från 75 upp till 120 kilo per säng. Planerar du att ligga bredvid och natta ditt barn behöver också maxvikten vara högre. Sängleverantörerna rekommenderar att den som väger minst alltid ska sova överst.

Madrass köps separat

I de flesta fall är det endast sängstommen som ingår, vilket betyder att du får köpa madrass utöver. Då har du själv möjlighet att välja en madrass som passar dig bäst. Tänk dock på att inte ha en för tjock madrass i den översta sängen för då riskerar barnet att ramla ut.

Hur är säkerheten?

Det är bra om sängen är säkerhetsklassad enligt EU:s säkerhetskrav, och de rekommenderar att våningssängens översta säng bara ska användas av barn över sex år. Även om sängen har skyddskanter är den hög och små barn riskerar att trilla ner. Ett yngre barn kan dessutom ha svårt att ta sig upp och ner på egen hand, framförallt på natten när det är mörkt. Det är också viktigt att hålla maxvikten så att sängen inte går sönder.

Läs också: Test av sängar

Läs också: Test av enkelsäng

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Enligt EU:s säkerhetskrav bör barn under sex år inte sova i den övre sovplatsen på en våningssäng eller annan form av hög säng.
 • En våningssäng är ett bra val av säng när du behöver fler sovplatser men saknar boyta. Du får en större golvyta och fler sovplatser.
 • Vi har valt att utse Pino Vipack till den våningssäng som är bäst i test. Det är en storsäljande våningssäng som passar barn eller lättare vuxen. Den har en enkel design och har en bredd på 90 centimeter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Vipack Pino Vipack

Du kanske även är intresserad av: