VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test luftmadrass 2021

Har du behov av en extra sängplats när du har gäster på besök? Då rekommenderar vi att du köper en luftmadrass. Vi ger dig populära uppblåsbara madrasser och en stor köpguide!

Vi har jämfört
 • Om den passar för en eller två personer.
 • Storlek.
 • Hur den blåser upp sig.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bästa elektriska Test.se - Bästa elektriska
Intex
Intex Luftmadrass i plysch extra stor 203 x 152 x 51 cm 64140
Bästa elektriska
Bästa elektriska
Intex
Intex Luftmadrass i plysch extra stor 203 x 152 x 51 cm 64140
En luftmadrass för två personer med elektrisk inbyggd pump.
Bästsäljare hos VidaXl.
Populärt varumärke.
Typ: Luftmadrass för två personer.
Storlek: L 203 x B 152 x H 51 cm.
Inbyggd elektrisk pump.
Strömspänning på 220-240 volt.
Ovansida av plysch.
Bekväm.
Kan användas inomhus och utomhus.
Snabb uppblåsning och tömning.
Kompakt förvaring.

Intex är ett varumärke som grundades 1972 och som började sin verksamhet med att tillverka badbollar. Idag tillverkar de luftmadrasser, badleksaker och pooler. Deras mål är att leverera produkter av högsta kvalitet till ett överkomligt pris. I över tio år har de dessutom arbetat med att minska koldioxidavtrycket.

Intex luftmadrassen är bland de populäraste hos Pricerunner och de finns i fler olika storlekar och modeller. Vi rekommenderar Intex luftmadrass 64140 i plysch som är en extra stor madrass med stark konstruktion i PVC-material. Det är ett bra val av luftmadrass när du får nattgäster, vill ha med en bekväm madrass på campingen eller önskar koppla av i trädgården.

Luftmadrassen är 203 centimeter lång, 152 centimeter bred och har en höjd på 51 centimeter och ger dig eller dina gäster en mycket bekväm natt. Den lämpar sig fint för två personer. Ovansidan är plysch som hjälper till att hålla lakanen ordentligt på plats.

Du blåser upp madrassen med hjälp av en elektrisk inbyggd pump, något som går snabbt. Den töms sedan på luft på samma smidiga sätt och kan sedan vikas ihop för enklare förvaring.

 • Butiker & priser
 • Priser för Intex Luftmadrass i plysch extra stor 203 x 152 x 51 cm 64140

Bästa med inbyggd fotpump Test.se - Bästa med inbyggd fotpump
Bestway
Bestway Air Mattress Build-in Pump 67226
Bästa med inbyggd fotpump
Bästa med inbyggd fotpump
Bestway
Bestway Air Mattress Build-in Pump 67226
En lägre luftmadrass med bekväm kudde som blåses upp med fotpump.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Typ: Passar för två.
Storlek: L 203 x B152 x H 28 cm.
Med bekväm kudde.
Inbyggd fotpump.
Kan användas inomhus och utomhus.
Finns i flera storlekar.

Bestway är ett företag som grundades 1994 med visionen att skapa roliga upplevelser för människor värden över. Idag finns de i över 110 länder på sex olika kontinenter. De erbjuder marknadens roligaste produkter för vattenlek och i deras produktutbud hittar du saker som luftmadrasser, badleksaker, pooler och snorklar.

Bestway är ett populärt varumärke när det kommer till luftmadrasser hos Pricerunner. De har ett brett utbud för olika behov. Vi rekommenderar Bestway Air Mattress Build-in Pump 67226, en luftmadrass med inbyggd fotpump. Det är en bekväm luftmadrass av hög kvalitet och stadig konstruktion som passar för två personer. Perfekt om du får nattgäster och snabbt vill trolla fram extra sovplatser. Den kan användas både inomhus och utomhus.

Luftmadrassen är 203 centimeter lång, 152 centimeter bred och är 28 centimeter hög med låg vikt. Den har dessutom en kudde som ger en bekvämare sömn. Madrassen har en vattentät överdel som håller lakanet ordentligt på plats. Du blåser upp den med hjälp av en inbyggd fotpump – mycket praktiskt om du inte har tillgång till elektricitet. När du är färdig med den uppblåsbara madrassen använder du fotpumpen för att få ut luften och sedan viker du enkelt ihop den.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bestway Air Mattress Build-in Pump 203x152cm 67226

Bästa för tält Test.se - Bästa för tält
Outwell
Flock Excellent Single
Bästa för tält
Bästa för tält
Outwell
Flock Excellent Single
En luftmadrass som passar perfekt för dig som ska tälta.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Typ: Passar en person.
Storlek: L 200 x B 80 x H 30 cm.
Bekväm.
Kan användas inomhus och utomhus.
Finns i flera storlekar.

Outwell är ett danskt företag och en del av moderbolaget Oase Outdoors. Deras fokus är användarvänlighet och hög kvalitet och de gör familjetält och tillhörande utrustning. I deras breda sortiment finns både uppblåsbara liggunderlag och luftmadrasser.

Outwell är ett populärt varumärke när det kommer till luftmadrasser hos Pricerunner. Outwell Flock Excellent Single är en luftmadrass anpassad för en person. Den har en överlägsen konstruktion som skapar en stadig kant för en ökad stabilitet. Den uppblåsbara madrassen i grått och svart passar bra ihop med alla tält Outwell eller för dig som behöver en exta sängplats hemma.

Luftmadrassen är 200 centimeter lång, 80 centimeter bred och har en höjd på 30 centimeter. Den är av ett tåligt PVC-material förstärkt av ett mjukt skikt velour vilket ger en hög komfort och en god natts sömn. Ventilen har en dubbelförseglad ventil. Luftmadrassen kommer i en praktisk transportväska.

 • Flock Excellent Single
 • Flock Excellent Double
 • Priser för Flock Excellent Single
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Flock Excellent Double
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test luftmadrass - se testvinnande uppblåsbara madrasser.

Köpguide

För den som inte har plats för ett permanent gästrum kan en uppblåsbar madrass vara ett bra alternativ! En luftmadrass tar inte mer plats än ett liggunderlag när den inte används, men är bra mycket bekvämare att sova på. Här får du all information du behöver ha inför ditt val av luftmadrass!

Vill du istället köpa en enkelsäng till ditt gästrum? Se vårt test om bäst i test enkelsäng

Vad är en luftmadrass?

En luftmadrass är en uppblåsbar madrass som du fyller med lyft när den ska användas. När den är inte längre ska användas viker du enkelt ihop den och förvarar den i till exempel en garderob.

Fördelar med en luftmadrass

Att sova gott är förstås alltid viktigt, och att behöva kompromissa med sömnen bara för att det inte finns någon säng tillgänglig ska inte behövas. Genom att välja en bekväm uppblåsbar madrass är nattsömnen räddad! Här får du fördelar med att köpa en luftmadrass.

 • Den är smidigare att ta fram än att ha ett helt gästrum dedikerat för nattgäster.
 • Den tar mindre plats än en säng och är ett bra val för dig som är behov av en extra sängplats.
 • Du sover mer bekvämt än i till exempel en soffa.
 • Den är lätt att både få i och ur luften.
 • Den går enkelt att flytta runt mellan olika platser i huset.
 • Förvaringen är mindre än till exempel en tältsäng eller vanlig madrass.

Luftmadrassens vanligaste användningsområden

Det finns luftmadrassen för olika tillfällen och ändamål. Den vanligaste är att ha den som en extra sovplats, men den kan också användas i trädgården eller när du campar.

Som extra gästsäng

Den vanligaste anledningen till att köpa en luftmadrass är för att du behöver ha en extra sängplats när du får nattgäster. Barnen har kanske vänner som ska sova över och finns det inga krav på en riktig säng är detta ett bra alternativ. Det går lika bra att bädda med sängkläder som en sovsäck.

Utomhus i trädgården

Köper du en madrass som är lite tåligare och klarar att vara utomhus är den bekväm att ta med sig ut på altanen eller trädgården. Den blir en mjuk och bekväm plats för dig som vill sola eller vila under bar himmel. För barnen som vill övernatta i lekstugan är luftmadrassen också ett mycket bekvämt val av underlag.

När du tältar

Det är många som väljer en bekväm luftmadrass framför ett hårt liggunderlag när de tältar. Genom att sova på en madrass kommer du en bit upp från marken vilket gör att det inte heller blir lika kallt som att ligga rätt på tältduken. Tänk dock på inte använda madrassen direkt på marken. De är inte lika tåliga som de traditionella liggunderlagen och kan skadas av grus och andra vassa föremål. När du ska använda luftmadrassen när du tältar behöver kan det också vara bra att välja en modell som inte kräver någon ström för att kunna blåsas upp.

Är du i behov av tält? Då ska du ta del av vårt test om de bästa tälten

Bäst i test luftmadrass - kan användas i tält.

Luftmadrassen kan användas både som extrasäng för nattgäster, utomhus och när du tältar. 

Storlek och material

När du ska köpa luftmadrass behöver du först och främst tänka på vilken storlek du är i behov av. Har du vuxna barn som ska sova över med sina respektive kan en madrass för två vara ett bra val. Är du ute efter en enkelsäng räcker det med en madrass för en person. Det är dessutom bra att fundera på var du ska ha den och om den får plats där. De flesta uppblåsbara madrasser är runt 200 centimeter långa och runt 80 centimeter respektive 150 centimeter breda beroende på om de är anpassade för en eller två personer. Höjden kan variera en del och madrassen kan i uppblåsbart läge vara både 30 och 50 centimeter hög. Madrassen består vanligtvis av ett slitstarkt PVC-material med en flockad ovansida med velour för högre bekvämlighet och för att hålla sängkläderna på plats.

Bäst i test luftmadrass - se testvinnande luftmadrasser.

Luftmadrasser finns anpassade för både en och två personer. 

Anpassa efter dina eller gästens önskemål

De moderna luftmadrasserna är bra mycket tjockare än tidigare modeller, och det är därför möjligt att anpassa hårdheten. Sover du bäst i en hård säng? Blås upp madrassen fullt! Gillar du mjukare sängar? Blås inte upp den så mycket som det går!

Så blåser du upp en luftmadrass

Att komma på precis innan läggdags att man inte gjort i ordning sovplatsen än är ingen höjdare; man är redan alldeles för trött och överväger förmodligen att sova direkt på golvet. Att luftmadrassen är enkel att blåsa upp är därmed väldigt viktigt. En luftmadrass kan blåsas upp på flera olika sätt och vanligaste sätten är med en inbyggd pump som antingen drivs av ström eller en handpump.

Elektriskt pump

Vissa luftmadrasser har en inbyggd elektrisk pump: bara att plugga in en sladd i ett eluttag så blåser madrassen upp sig själv i ett nafs! Det finns separata elektriska pumpar att köpa också, även om detta inte är lika smidigt. Vissa luftmadrasser har möjlighet att använda både elektrisk och manuell pump för att uppfylla alla behov.

Handpump

Har du inte tillgång till el är det bra att välja en luftmadrass som du blåser upp på egen hand. Det gör du antingen med en hand- eller fotpump.

Bäst i test luftmadrass - se testvinnande luftmadrasser.

Du blåser upp luftmadrassen med en inbyggd elektrisk pump eller en extern handpump. 

Isolera med en filt

Det ryms förstås en hel del luft i madrasserna, och luften kan lätt bli kall. Kylan kan du i så fall känna av, så för extra bekvämlighet kan det vara en bra idé att placera en filt eller kanske en tunn bäddmadrass mellan dig och luftmadrassen.

Uppblåsbart liggunderlag – ett alternativ

En annan typ av luftmadrass är ett uppblåsbart liggunderlag. De är mer kompakta än en vanlig uppblåsbar madrass och är också mer isolerade, vilket är en fördel när du tältar. Dessutom är de mer bekväma ett traditionellt liggunderlag i skumplast.

Köpa luftmadrass – att tänka på!

 • Vilken storlek behöver du ha? Kommer det att sova en eller två personer i luftmadrassen?
 • Hur mycket plats tar den när den inte är uppblåst?
 • Blåser du upp den med en inbyggd pump eller behövs det en extern?
 • Hur är komforten?

Så utsåg vi vinnarna

Det har inte varit lätt att hitta nya tester kring luftmadrasser. Därför har vi i det här testet utgått från populära varumärken och tittat på Pricerunner och återförsäljare för att välja ut vinnarna.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En luftmadrass blåser du vanligtvis upp med en inbyggd pump som är elektriskt. Det finns även luftmadrasser som du blåser upp med en handpump.
 • Luftmadrassen är perfekt att använda istället för en extrasäng när du får nattgäster. Den kan även användas utomhus i trädgården eller när du tältar.
 • Vi har valt att utse Intex Luftmadrass 64140 till den luftmadrass som är bäst i test. Det är en luftmadrass för två personer med en inbyggd elektrisk pump. Intex är ett populärt varumärke när det kommer till uppblåsbara madrasser och de har flera varianter i sitt utbud.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa elektriska:
Intex Intex Luftmadrass i plysch extra stor 203 x 152 x 51 cm 64140