VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Madrassen som är bäst i test 2024

En bra madrass är en förutsättning för att du ska kunna sova gott hela natten. Den ska vara bekväm, ergonomisk, tryckavlastande och transportera överskottsvärme på ett effektivt sätt. Ta del av testvinnande madrasser och våra bästa tips som är samlade i en köpguide.

Vi har jämfört
 • Om det är en resårmadrass eller skummadrass.
 • Material och tjocklek.
 • Om den är ergonomisk och tryckavlastande.
 • Om överdraget går att tvätta.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test resårmadrass Test.se - Bäst i test resårmadrass
Emma
Emma Diamond Resårmadrass
Bäst i test resårmadrass
Bäst i test resårmadrass
Emma
Emma Diamond Resårmadrass
Ergonomisk resårmadrass med temperaturregulering och fem komfortzoner.
Testvinnare hos Testfakta 2022.
Madrasstyp: Resårmadrass.
Material: Diamond Degree®-skum, anpassningsbart komfortskum, HRX-skum och pocketresårer.
Tjocklek: 25 cm.
Temperaturregulering.
5 komfortzoner.
Ergonomisk anpassning.
Förebygger och minskar ryggproblem.
Finns i storleken 90 x 200-200 x 200 cm.
Avtagbar klädsel.
100 nätters provsömn.
10 års garanti.

Emma är ett företag som har som mål att förbättra hela världens sömn. Företaget grundades i Tyskland 2005 och finns idag i över 20 länder. Som enda företag i Sverige erbjuder de 100 nätters provsömn på alla deras madrasser och nöjda kunder har blivit av med både ryggproblem och sömnsvårigheter. De erbjuder även fri frakt och tio års garanti.

Vi har utsett Emma Diamond Resårmadrass till bäst i test. Den blev testvinnare hos Testfakta när de gjorde ett oberoende laboratorietest om resårmadrasser. Emma Diamond fick betyget 8 av 10 och uppvisade särskilt bra resultat av de ergonomiska testerna. Den uppfyllde även kraven för alla tre viktklasser vilket gör att den ger en bra ergonomi för både större och mindre personer.

Emma Diamond Resårmadrass är en högkvalitativ resårmadrass som är 25 centimeter hög. Den består av Diamond Degree®-skum, anpassningsbart komfortskum, HRX-skum och över 300 pocketresårer. Den stora mängden pocketresårer bidrar till en högre komfort, följsamhet och ergonomi vilket ger dig en god natts sömn. De ger tryckavlastning och både förebygger och minskar ryggproblem. Resårerna ökar dessutom luftcirkulationen och gör att det blir svalare.

Tack vare Diamond Degree-teknologin som säkerställer grafitpartiklar i madrassens översta lager får du en optimal temperaturkontroll och når snabbare djupsömnsfasen. Madrassen är indelad i fem dynamiska komfortzoner som gör att den anpassar sig efter kroppen och gör att du alltid får en ergonomisk position. Fodralet är temperaturreglerande med hög andningsförmåga. Det går att ta av och tvätta i maskin. Madrassen finns i storleken 90 x 200-200 x 200 centimeter.

Emma Diamond Resårmadrass passar perfekt till Emma Diamond Bäddmadrass och i samma serie finns även en nylanserad kontinentalsäng.

 • Butiker & priser
 • Priser för Emma Diamond Resårmadrass 180 x 200
  • Prova i 100 dagar
   10 års garanti

Bästa bäddmadrass Test.se - Bästa bäddmadrass
Tempur
Tempur bäddmadrass 2-side 7
Tempur Tempur bäddmadrass 2-side 7 - Test
Bästa bäddmadrass
Tempur
Tempur bäddmadrass 2-side 7
Bäddmadrass från Tempur som formar sig bekvämt efter kroppen.
Bästsäljare hos Tempur.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Sova.
Madrasstyp: Bäddmadrass.
Material: Tempurmaterial.
Tjocklek: 7 cm.
Finns i två fastheter.
Tillgänglig i storleken 80 x 200-180 x 210 cm.
Överdrag kan tvättas i maskin.

Tempur är ett varumärke som är utvecklats av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Produkterna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse. Företaget grundades i Sverige 1989.

Vi har utsett Tempur bäddmadrass 2-side 7 till den bästa bäddmadrassen, en madrass för dig som vill ha den klassiska viktkänslan som Tempur erbjuder. Den är en bästsäljare hos Tempur själva och ett populärt val hos både Pricerunner och butiken Sova. Den är dessutom märkt som medicinteknisk produkt klass 1.

Bäddmadrassen är sju centimeter tjock och består av ett viskoelastiskt temperaturkänsligt Tempurmaterial. Ena sidan av överdraget är klädd med slät jersey och den andra i mjuk velour. Bäddmadrassen ger en unik tryckavlastande komfort och stöd vilket gör att du sover gott hela natten. Den formar sig perfekt efter kroppen oavsett kroppsform. Den kan placeras ovanpå en madrass eller resårsäng som är medium eller fast.

Bäddmadrassen finns i fastheterna medium och fast och storleken 80 x 200-180 x 210 centimeter. Överdraget kan tvättas i maskin på 60 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Kungsängen
Kungsängen bäddmadrass Charlotte Classic
Bästa budget
Bästa budget
Kungsängen
Kungsängen bäddmadrass Charlotte Classic
Skön bäddmadrass med kärna av polyeten från Kungsängen.
Bästsäljare hos Kungsängen.
Svensktillverkade sängar.
Madrasstyp: Bäddmadrass.
Material: Polyeter och thermofixerad fibervadd.
Tjocklek: 7 cm.
Finns i storleken 80 x 200 – 210 x 210 cm.
Endast handtvätt.

Kungsängen är Sveriges största sängkedja med runt 50 butiker runt om i landet. Varje säng byggs av sju personer och detta görs av själ och hjärta. Företaget grundades 1998 och de svensktillverkade sängarna tillverkas med noga genomtänkta materialval. Hos de hittar du ett brett utbud av sängar, bäddmadrasser, sängkläder, kuddar och täcken.

Kungsängen har under flera år haft sängar och bäddmadrasser som har placerats bra på test. Vill du ha en bäddmadrass av hög kvalitet rekommenderar vi Kungsängen bäddmadrass Charlotte Classic, som är en bästsäljare hos Kungsängen själva. Användarna själva har gett betyget 4,4 av 5 i betyg och beskriver den som en skön och bekväm. Vissa upplever den dock som något varm och hal, medan andra tycker att den är lagom mjuk/hård för ryggen.

Bäddmadrassen är sju centimeter hög och har en mjuk kärna av polyeter omsluten av en luftig fibervadd. Den har ett följsamt stretchtyg som gör den bekväm och den är pikerad med sömmar som går rakt igenom hela madrassen. Ventilationen är hög vilket gör att du håller dig sval hela natten.

Madrassen går inte att tvätta och därför är det bra att komplettera med ett madrasskydd som håller den ren och fräsch.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kungsängen bäddmadrass Charlotte Classic

Bästa skummadrass Test.se - Bästa skummadrass
Emma
Emma Original Madrass
Bästa skummadrass
Bästa skummadrass
Emma
Emma Original Madrass
Anpassningsbar och tryckavlastande skummadrass.
Testvinnare hos Testfakta 2021, 2020.
Testvinnare hos T3 Smarter Living 2019.
Europas mest prisbelönta madrass.
Madrasstyp: Skummadrass.
Material: Polyester, spandex, polypropen.
Tjocklek: 25 cm.
Ergonomisk – stödjer ryggen.
Andas bra.
Finns i storleken 70 x 200- 200 x 200 cm.
Avtagbar klädsel.
100 nätters provsömn.
10 års garanti.

Emma är ett företag som har som mål att förbättra hela världens sömn. Företaget grundades i Tyskland 2005 och finns idag i över 20 länder. Som enda företag i Sverige erbjuder de 100 nätters provsömn på alla deras madrasser och nöjda kunder har blivit av med både ryggproblem och sömnsvårigheter. De erbjuder även fri frakt och tio års garanti.

Vi rekommenderar Emma Original Madrass som är en skummadrass som fått höga betyg och som både vunnit och placerats bra på flera europeiska tester. Den vann Testfaktas test om bästa skummadrassen både 2020 och 2021. I senaste testet fick den betyget 8,1 av 10 och den klarade testmomenten bra och uppnådde kraven för alla viktklasser som innebär att den ger bra ergonomi för alla kroppstyper.

Emma Original Madrass är 25 centimeter tjock och består av materialet polyester, spandex, polypropen. Den är ergonomisk och formar sig perfekt efter kroppen tack vare att den innehåller memory foam. Detta gör att ryggraden hålls rak och du ligger bekvämt hela natten. Tack vare avancerande zonindelningen sover du gott i alla positioner och du störs dessutom inte av din partners rörelser. Skummadrassen är i ett material som gör att du håller dig sval hela natten – värme transporteras bort och fodralet håller en konstant luftcirkulation. Madrassen finns i storleken 70 x 200- 200 x 200 centimeter.

Madrassen har genomgått flera kontroller och är OEKO-TEX® Standard 100-certifierad (klass 1, 16.0.93305). Den yttre klädseln på madrassen går att ta av och tvätta.

 • Butiker & priser
 • Priser för Emma Original Madrass 160 x 200
  • Prova i 100 dagar
   10 års garanti

Ytterligare läsning

Bäst i test madrass.
Här testar Test.se madrassen Emma Diamond Bäddmadrass.

Köpguide madrass

Det finns många olika madrasser att välja mellan till sängen. Bland våra testvinnare har vi med både bäddmadrasser och vanliga madrasser med skum och resår. Vi hjälper dig att välja rätt madrass till din säng för att du ska få en riktigt skön säng varje natt! För att få en riktigt god natts sömn behöver du också ha ett bra täcke och en bra kudde

Vilken madrass ska man välja?

En madrass behöver nödvändigtvis inte vara dyr eller speciellt tjock för att klara sina uppgifter bra. Det viktigaste är att madrassen avlastar din kropp på ett bra sätt. Den ska även kunna transportera bort fukt och värme, då du mer eller mindre svettas under natten. Hårdhet, tjocklek och prislappen kan skilja väldigt mycket beroende på vilken madrass du väljer att köpa.

Olika typer av madrasser

Det finns en hel del olika madrasser att välja mellan, bland annat skummadrasser, latexmadrasser, bäddmadrasser eller resårmadrasser. De har olika typer av stoppningar och olika fördelar. Det finns till och med madrasser med inbyggda värmeslingor för dig som lätt blir frusen!

Bäddmadrass – översta lagret av sägen

Bäddmadrassen är det översta lagret av sängen och den har ofta en skum- eller latexkärna och ett slitstarkt överdrag. Den förbättrar sovkomforten, ger ett bra stöd för ryggen och har en hög andningsförmåga. Samtidigt skyddar den sängens madrass från fukt och slitage vilket förlänger sängens livslängd. Du kan även välja att köpa till ett madrasskydd ovanpå bäddmadrassen som du enkelt kan ta av och tvätta.

Bäst i test bäddmadrass - se testvinnande madrasser.
Bäddmadrassen är det översta lagret av sängen och den är ofta av skum eller latex.

Madrass – skummadrass eller resårmadrass

Madrasser består oftast av ett massivt eller uppdelat skumlager och kan placeras direkt i en sängram. Ett annat alternativ är madrass med resår. Madrasser finns i olika fasthet, ofta från fast, medium till mjuk där du kan prova ut vilken sort som passar dig bäst.

Bäst i test madrass - se testvinnande skummadrass och resårmadrass.

Resårbotten – madrass med resår

Till en resårbotten behövs ingen madrass eller träbotten. Det som behövs är ett madrasskydd och ben eller medar och det följer ofta med en bäddmadrass. Insidan består av ett fjädringssystem och det finns olika typer av sådana till exempel Bonell, LFK och Pocket. Bonellfjädrar är ett timglasformat fjädringssystem dom ger en fast yta. LFK-fjädrar är cylinderformade fjädrar med en tunnare tråd och fler stödpunkter som formar sig efter kroppen. Pocket är mindre än LFK-fjädrar och de formar sig efter kroppen och ger en mycket hög komfort.

Hybridmadrass – flera material

En hybridmadrass är en madrass som består av både skum och resår. Detta ger en madrass med en högre ergonomisk och tryckavlastande förmåga.

Kontinentalsäng – säng med flera lager resår och madrasser

En kontinentalsäng består av ram, madrass och bäddmadrass i ett. Du får en komplett säng och kan också välja till sänggavel.

Madrassens egenskaper

Madrasser har olika egenskaper som kan vara bra att jämföra inför ditt köp.

Material

Vilket material madrassen har beror på om det är en tjockare madrass eller en bäddmadrass. En tjockare madrass kan antingen vara i skum eller resår. Olika skum kan till exempel vara Polyuretanskum, HR-skum eller Memoryskum.

En bäddmadrass är i antingen skum som ger en följsam komfort eller latexmaterial som är tryckavlastande och anpassar sig efter kroppen. Fyllningen kan vara av till exempel bomull, ull eller tagel. Det yttre tyget är oftast av ett stretchmaterial som går att ta av och tvätta.

Storlek och höjd

Madrasser finns i flera olika storlekar för att passa både enkelsängar och dubbelsängar. En skummadrass eller resårmadrass brukar vara runt 25 centimeter hög. En bäddmadrass är tunnare och mellan fem och tio centimeter hög.

Värme och andningsförmåga

Madrasser är olika varma – är du frusen av dig ska du välja en tätare madrass och är du varm rekommenderas en luftigare variant. Det är viktigt att madrassen har en hög andningsförmåga för om den inte klarar av att transportera bort fukten kan det i längden bildas mögel och i värsta fall ge upphov till allergier.

Bäst i test madrass.
Jämför gärna madrassens egenskaper för att välja rätt, som material, storlek, höjd, värme och andningsförmåga. 

Så väljer du rätt fasthet på madrassen – mjuk, medium eller fast

Hur fast madrassen eller sängen är kan också påverka sömnen, vissa gillar en fast fasthet medan andra föredrar en mjuk. Vaknar du med ont i ryggen kan det vara ett tecken på att madrassen är för mjuk och inte ger tillräckligt med stöd.

Vissa modeller finns i antingen fast eller mjuk, medan andra säljs med bara en typ av fasthet. Har du en fast eller mjuk säng kan du justera eller förstärka detta genom ditt val av bäddmadrass. När du ligger på rygg ska hela ryggraden och ländryggen vara i kontakt med madrassen. När du ligger på sidan ska ryggraden vara rak.

Sovposition påverkar madrassen

 • Sover på magen: Välj en fast eller extra fast madrass.
 • Sover på rygg: Välj en medium eller fast madrass.
 • Sover på sidan: Välj en madrass som är medium.

Även kroppsformen påverkar ditt val av fastheten på sängen och madrassen. Ju mer du väger desto mer motstånd behöver fjädern ge för att du ska få en bästa komfort och avlastning.

Kom ihåg att sängen och madrassen kan upplevas som lite hård i början och behöver ha sex veckor innan den blir till den fasthet som det var tänkt.

Längd och vikt påverkar madrassen

Även längden spelar stor roll hur vikten fördelar sig på madrassen.

 • Kort person som väger lite: Välj en mjukare madrass.
 • Kort person som väger mer: Välj en hårdare madrass.
 • Lång person som väger mer: Välj en mjuk eller medium madrass.

Anpassningsbara madrasser

Finns madrassen inte i flera fastheter är det oftast en modell som anpassar sig efter din kropp på ett mycket bra sätt. De kan vara följsamma, tryckavlastande och anpassa sig efter kroppens konturer. En del madrasser har dessutom en unik kombination av material som gör att det blir en minimal rörelseöverföring om din partner rör sig, så att du aldrig blir störd i onödan på natten.

Så väljer du rätt bäddmadrass

Bäddmadrassen är den madrass som ligger överst i sängen och med denna kan göra stor skillnad på hur sängen upplevs. Både tjocklek och material påverkar din sömn. Har du en mjuk säng kan du göra den upplevas som fastare om du väljer en fast bäddmadrass. Är sängen luftig kan en tät bäddmadrassen göra den varmare. Och har du en gammal säng som du vill fräscha upp kan en bäddmadrass göra att den blir lite mer bekväm.

Välj en miljömärkt madrass

Vill du ha en miljövänlig madrass ska du välja en som är märkt med Oeko-Tex. Märkningen innebär att madrassen inte innehåller några skadliga kemikalier som du behöver tvätta bort innan användning. Du kan även välja en klimatsmart madrass och en modell som består av naturliga material.

Så tar man hand om sin madrass

Med tiden blir det sättningar i madrassen som gör att den blir mer kompakt – detta är helt normalt. En bäddmadrass mår bra av att vändas med jämna mellanrum. Första gången vänder du den upp och ned och nästa gång vrider du den så att huvudända och fotända byter plats. Då slits madrassen på ett mer jämnt sätt. För att madrassen ska hålla längre behöver du rengöra den – det kan du göra genom att damma och dammsuga den. I många fall kan du även ta av överdraget på madrassen och tvätta det i maskin. Det går även att köpa ett madrasskydd som skyddar madrass och säng om olyckan skulle vara framme.

Gröna Gredelina tipsar om bikarbonat för att rengöra madrassen: 

Hur ofta ska man byta madrass?

Enligt rekommendationer ska man byta madrass efter 7-10 år. Hur ofta du byter madrass i praktiken är personligt. En madrass av högre kvalitet håller vanligtvis också längre.

Köpa madrass – att tänka på!

När du ska köpa madrass finns det flera bra saker att tänka på. Här har vi samlat de bästa sakerna.

 • Bäddmadrass, skummadrass eller resårmadrass? Vilken typ av madrass är du ute efter?
 • Hur tjock ska madrassen vara?
 • Vilken fyllning ska den ha?
 • Har den rätt fasthet för din kropp?
 • Är den ergonomisk och anpassar sig efter dig?
 • Går överdraget att tvätta?

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Testfakta (2022)

Testfakta har testat sju olika fristående resårmadrasser i tre olika laboratorier. Madrasserna har testats utifrån ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och tålighet, kvalitet och förekomsten av skadliga kemikalier. Bäst sammanlagda resultat fick Emma Diamond Resårmadrass med betyget 8,0 av 10. Den presterade bra i alla delmoment och uppnådde klassificeringen Testfakta Verified i alla tre viktklasser, På andra plats kom Emma Helix med betyget 7,6 av 10 och på tredje plats kom Auping Maestro med betyget 7,5 av 10.

Testfakta (2021)

Testfakta har på uppdrag av tyska Bettzeit GmbH testat sex fristående skummadrasser. Alla madrasser används med eller utan bäddmadrass och placeras på golvet eller i en fast undersektion. Bäst sammanlagda testresultat fick Emma Original som presterade bra i alla delmoment och fick betyget 8,1 av 10 Den uppnådde klassificeringen Testfakta Verified i alla tre viktklasser. På andra plats kom Mayan Latex med betyget 7,7 av 10 och på tredje plats kom Tempur Original Supreme Cooltouch.

Testfakta (2020)

Skummadrasser är inte längre förknippat med tunna underlag på en alldeles för hård sängbotten med träribbor som känns ändå in i ryggmärgen. Skummadrasser är mycket populärt i exempelvis Tyskland, Frankrike och Spanien och utvecklingen har gått framåt med stormsteg de senaste åren. Med anledning av detta gjorde Testfakta ett test av sex olika skummadrasser, och kom fram till att de moderna skummadrasserna som finns på marknaden nu är såpass bra att de utmanar resårmadrasserna. Första plats gick till Emma Madrass, andra plats till IKEA Matrand och tredje plats till Mayan Latex.

T3 Smarter Living (2019)

T3 har testat olika typer av madrasser. De påpekar att det viktigaste man kan göra när man ska köpa en ny madrass är att prova den först. Då känner du vilken modell som passar dig bäst.

De utser Emma Original Mattress till bäst i test. Den har 10 års garanti och formar sig skönt efter kroppen. Den får toppbetyg av testpanelen. Den består av 3 skumskikt och ska passa för olika personer och sovstilar. Överdraget är tvättbart och den har handtag på sidan så att du kan rotera den vid behov. På andraplats är Simba Hybrid Mattress. Den är tillverkad av 5 lager varav ett ska vara "simbatex" som är ett kylande lager som ska reducera värme. Simba har även en patenterad del i madrassen som kallas "conical pocket springs". Detta ska göra så att madrassen formar sig efter kroppen och ge fullt stöd. Detta är extra bra om du ofta sover på sidan och även att du inte känner av om den som ligger bredvid rör sig under natten. På tredjeplats är Nectar Memory Foam Mattress. Även denna modell formar sig bra runt kroppen och fungerar bra för olika personer och sovstilar. Den är tillverkad med

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En madrass som är ergonomisk och som anpassar sig efter kroppen är bäst för ryggen.
 • Enligt rekommendationer ska man byta madrass efter 7-10 år. Du behöver dammsuga madrassen regelbundet och ju bättre du tar hand om madrassen desto längre håller den.
 • Vi har valt att utse Emma Diamond Resårmadrass till den madrass som är bäst i test. Den förebygger och minskar ryggproblem, har ergonomisk anpassning och temperaturregulering.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test resårmadrass:
Emma Emma Diamond Resårmadrass
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng