VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 December 2020
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Säng – bäst i test och populära modeller

En tredjedel av livet tillbringas i sängen, se därför till att du får sova ut ordentligt i en riktigt bra säng. Här har vi valt ut de bästa sängarna som lovar god sömn.

Vi har jämfört
 • Typ av säng – exempelvis kontinentalsäng eller ramsäng.
 • Material och fasthet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Sängjätten
Mi Dormani Amore
Bäst i test
Bäst i test
Sängjätten
Mi Dormani Amore
Populär kontinentalsäng som är både bekväm och snygg.
Topplacerad serie hos Testfakta.
Bästsäljare hos Sängjätten.
Kontinentalsäng.
Finns som medium eller fast.
Svensktillverkad säng.

Sängjätten startade sin verksamhet med en butik i Göteborg år 1992 – butiken var då Sveriges första specialbutik för just sängar. Sedan dess har man fortsatt specialisera sin tillverkning för att kunna tillverka sängar som passar för alla.

Sängjättens serie Mi Dormani består av en rad olika sängar, och serien har blivit topplacerad i flera av Testfaktas sammanställningar. Bland de mest populära sängarna hos Sängjätten finns kontinentalsängen Amore. Sängens underbädd består av bonellresår. Mellanmadrassen är en fem-zons pocketresår som bidrar till bra stöd och möjlighet till avslappning. Bäddmadrassen som ligger överst har en kärna av latex. Sammantaget får du en hög komfort, och sängen passar extra bra för dig som sover på sidan eller ryggen. Sängen har dessutom en snygg design och sängben i metall. Huvudgaveln har en knappad design.

 • Butiker & priser

Bästa premium logotype
Tempur
Promise Kontinentalsäng
Bästa premium
Bästa premium
Tempur
Promise Kontinentalsäng
Få en skräddarsydd sovupplevelse med en säng från Tempur.
5/5 stjärnor hos Pricerunner.
Populär hos Sova.
Kontinentalsäng.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Tillverkas i en rad olika storlekar och färger.

Tempur är ett varumärke som är utvecklat av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Sängarna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse.

Tempur Promise Kontinentalsäng har en så kallad öppen cellstruktur, som innebär att din kroppsvikt fördelas jämnt och du därmed får en så bra avlastning som möjligt. Sängen anpassar sig perfekt efter din kroppsform och vikt. Promise Kontinentalsäng kommer i flera olika storlekar, där den minsta är 80 x 200 centimeter och den största är 180 x 210 centimeter. Det finns också tre olika fastheter att välja mellan; original, cloud och sensation. Detta för att det ska finnas någonting som passar för alla. Du kan även välja mellan en rad olika färger på sängen.

 • Butiker & priser

Bästa budget logotype
Sängjätten
Mi Dormani Turin
Bästa budget
Bästa budget
Sängjätten
Mi Dormani Turin
Omtyckt ramsäng med 25 års garanti.
Topplacerad hos Testfakta 2019.
Bästsäljare hos Sängjätten.
Ramsäng.
Finns i en fasthet.
Med pocketresår.

Sängjättens populära serie Mi Dormani innehåller inte bara kontinentalsängar som Amore, utan också en ramsäng som har fått namnet Turin. Sängen är toppsäljare hos Sängjätten, har fått goda betyg hos Testfakta och är ett bra alternativ för dig som är ute efter just en ramsäng.

Sängen är fast och har en pocketresår med en följsam axelzon. Den passar bland annat bra för dig som sover mycket på mage. Turin kommer i flera olika storlekar, där den minsta är 100 x 200 centimeter och den största är 200 x 200 centimeter. Det finns också fem olika färger att välja mellan, för att du ska kunna hitta det alternativ som passar bäst i just ditt sovrum. Sängen har 25 års garanti.

 • 120 x 200
 • 180 x 200

Bästa enkelsäng logotype
Sängjätten
Mi Dormani Turin
Bästa enkelsäng
Bästa enkelsäng
Sängjätten
Mi Dormani Turin
Bekväm och följsam enkelsäng.
Topplacerad hos Testfakta 2019.
Bästsäljare hos Sängjätten.
Ramsäng med måtten 100 x 200 cm.
Finns i en fasthet.
Med pocketresår.

Sängjätten Mi Dormani Turin finns även som enkelsäng, där det minsta måttet är 100 x 200 centimeter. Precis som den lite större varianten är det en följsam säge med bra stöd. Turin enkelsäng kommer i svart färg, och har 25 års garanti.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sängjätten Mi Dormani Turin 100 x 200 cm

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att säga vilken säng som är objektivt bäst är inte helt lätt. Vi har alla olika preferenser och kräver olika sorters avlastning. Nedan reder vi ut några av skillnaderna mellan olika sorters sängar och tipsar om hur du väljer det som är rätt för dig!

Kontinentalsängar – bekväma lager med lyxig känsla

Kontinentalsängar är uppbyggd av flera bottenlager, vilket dels gör dem väldigt följsamma och dels relativt hög. De många lagren ger ett ökat fjäderdjup, vilket gör att trycket på kroppen minskar. En kontinentalsäng är dyrare än en ramsäng, men de som är frälsta menar att det är värt det! De ser dessutom ofta rätt maffiga och lyxiga ut.

Fördelar med kontinentalsäng:

 • Allt inkluderat i en säng; ben, botten, madrass och bäddmadrass
 • Hög komfort tack vare resårmadrassen kombinerat med bäddmadrassen
 • Lång livslängd eftersom resårmadrassen kan vändas
 • Ger rummet en stilren och lyxig känsla

Ställbara sängar – anpassa sängen efter behov och situation

En ställbar säng är, precis som namnet antyder, en säng som kan ställas in efter just dina behov. Den kan höjas och sänkas både i huvud- och fotändan för att på så sätt anpassas efter din kropp. Om du gärna ser på TV eller läser i sängen kan det vara guld värt att få göra sängen bättre anpassad just för det, för att sedan när det är sovdags kunna göra sängen bättre anpassad för det. Ställbara sängar är den dyraste kategorin sängar.

Fördelar med ställbar säng:

 • Bra om du gillar att titta på tv, läsa eller använda läsplatta i sängen
 • Kan motverka problem med blodcirkulation
 • Kan anpassas vid behov
 • Kan hjälpa till att ta sig i och ur sängen

Ramsängar med resårbotten – det stabila, billigare alternativet

Ramsängar är enklare sängmodeller med en enda botten. De är oftast lite lägre än kontinentalsängar och ställbara sängar, men går förstås att göra lite högre med en tjockare bäddmadrass. Att ramsängen är enklare innebär också att den är billigare, men det betyder givetvis inte att den är sämre! Ramsängar är i regel stabila och kan ge god sovkomfort, särskilt i kombination med en noga utvald bäddmadrass.

Med en resårbotten behöver du inte köpa en sängram, det enda som behövs är ben eller medar för att du ska få en komplett säng.

Fördelar med en resårbotten:

 • Ger god komfort via fjädrarna som följer kroppens konturer
 • Går att anpassa med olika bäddmadrasser på resårbotten
 • Med olika ramar kan du skräddarsy sängen så att den passar in i ditt sovrum

Säng bäst i test olika typer av sängar

Olika typer av resårer

Huvuddelen av en resårbotten består av ett fjädersystem vilka kan delas in i tre grundläggande typer:

Bonell - Bonellfjädrar är timglasformade, sitter tätt och är förankrade i varandra. Detta gör att trycket fördelas jämnt över hela resårpaketet och ger en stadig grund.

LFK - Fjädrar av denna typ av cylinderformade med tunn tråd och mindre än bonellfjädrar. LFG-fjädrar har fler stödpunkter vilket gör att den anpassas efter din kroppsform.

Pocket - Varje fjäder är innesluten i en slags tygpåse vilket minskar slitage och gör att ljud och rörelse dämpas inifrån madrassen. Varje tygpåse sitter fast i den bredvid. Detta är den minsta typen av fjädrar som med sina många stödpunkter formas exakt efter din kropp.

Tänk på att…

….det kan vara lite lurigt med ångerrätt på sängar, så se till att vara så säker som det bara går innan du slår till. Även om många tillverkare och återförsäljare stoltserar med diverse olika garantier är det inte säkert att de är helt villkorslösa. Glöm inte läsa det finstilta!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Hur ofta du behöver byta din säng är individuellt och beror bland annat på vilken typ och kvalitet av säng som du har köpt. En riktlinje att hålla sig till kan vara att byta säng var tionde till femtonde år.
 • Fundera kring vilken typ av säng som passar bäst för dina behov – kontinentalsäng, ställbar säng eller ramsäng? Ta reda på vad som passar för din kropp när det gäller exempelvis fasthet på madrass, och fundera även på vad som passar bäst i ditt sovrum.
 • Vi har valt att utse Sängjätten Mi Dormani Amore till bäst i test. Det är en populär kontinentalsäng som fått goda resultat i jämförande test.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sängjätten Mi Dormani Amore