VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 4 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Säng – bäst i test 2024 och populära modeller

En tredjedel av livet tillbringas i sängen, se därför till att du får sova ut ordentligt i en riktigt bra säng. Här har vi valt ut de bästa sängarna som lovar god sömn.

Vi har jämfört
 • Typ av säng – exempelvis kontinentalsäng eller ramsäng.
 • Material och fasthet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Ekens
Ekens Essens Kontinentalsäng
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Ekens
Ekens Essens Kontinentalsäng
Elegant kvalitetsäng i skandinavisk design handgjord i Sverige.
Fjärde plats på test hos Testfakta 2020.
Populärt varumärke.
Kontinentalsäng.
Finns i tre fastheter: medium, fast och extra fast.
Storlek: 105 x 200 cm – 210 x 210 cm.
Svensk design – handgjord i Sverige.
Finns i 8 olika färger.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Ekens är ett svenskt sängvarumärke som har tillverkat sängar sedan 1938. I utbudet finns både kontinentalsängar, ställbara sängar och ramsängar i flera olika modeller.

Vi har valt att rekommendera Ekens Essens kontinentalsäng. I ett äldre test hos Testfakta om kontinentalsängar kom denna på delad fjärde plats med betyget 7,9 av 10. Enligt deras test har sängen bra ergonomiska egenskaper både med och utan bäddmadrass. Zonindelningen är tydlig, den andras bra och kvaliteten är hög.

Ekens Essens beskrivs som en kontinentalsäng som erbjuder ytterligare en nivå när det kommer till stilsäker skandinavisk design och hög komfort. Det är en elegant kvalitetssäng, handgjord i Sverige och som kommer i flera storlekar, färger och tillbehör.

Sängen har en enastående komfort som ger dig en får du en god natt sömn. Den har ett 5-zonsresårsystem och den övre madrassen har pocketfjädrar som är 15 centimeter höga. Resårmadrassen består av polyeten. Underbädden har en stoppning av polyeten, pocketresår och en träram på 12 centimeter.

Kontinentalsängen finns i storlekarna 105 x 200 cm – 210 x 210 centimeter i de tre fastheterna medium, fast och extra fast. Den finns i åtta olika färger – välj mellan hav, granit, sten, sand, mossa, bark, havre och lav. Du har en lång garanti på 25 års på ram- och fjäderbrott.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ekens Essens Kontinentalsäng
  • Sova
   SE PRISET

Bästa tryckavlastande Test.se logo
Tempur
Tempur Promise Kontinentalsäng
Bästa tryckavlastande
Bästa tryckavlastande Test.se logo
Tempur
Tempur Promise Kontinentalsäng
Få en skräddarsydd sovupplevelse med en säng från Tempur.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populär hos Sova.
Kontinentalsäng.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Tillverkas i en rad olika storlekar och färger.

Tempur är ett varumärke som är utvecklat av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Sängarna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse.

Tempur Promise Kontinentalsäng har en så kallad öppen cellstruktur, som innebär att din kroppsvikt fördelas jämnt och du därmed får en så bra avlastning som möjligt. Sängen anpassar sig perfekt efter din kroppsform och vikt. Promise Kontinentalsäng kommer i flera olika storlekar, där den minsta är 80 x 200 centimeter och den största är 180 x 210 centimeter. Det finns också tre olika fastheter att välja mellan; original, cloud och sensation. Detta för att det ska finnas någonting som passar för alla. Du kan även välja mellan en rad olika färger på sängen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Kontinentalsäng
  • Sova
   SE PRISET
  • TEMPUR
   SE PRISET

Bästa enkelsäng Test.se logo
Hästens
Hästens Excel Ramsäng
Hästens Hästens Excel Ramsäng - Test
Bästa enkelsäng Test.se logo
Hästens
Hästens Excel Ramsäng
En lyxig och bekväm ramsäng från välkända sängvarumärket Hästens.
Populärt val hos Sova.
Ramsäng
Finns i två fastheter: medium och fast.
Storlek: 80 x 200 cm – x 210 x 210 cm.
Handbyggd säng med naturmaterial.
Välventilerad säng.
Bäddmadrass ingår.
25 års garanti mot ram- och fjäderbrott.

Svenska Hästens grundades i Köping 1852 och gör handgjorda sängar tillverkade av finaste lin, ull och bomull och svenskt furu. När företaget grundades gjorde de sadlar och idag är de ett ledande svenskt sängmärke.

Hästens Excel Ramsäng är en handbyggd säng som går att köpa som enkelsäng i storleken 90 x 200. Ramsängen är inbjudande och generös med en mjuk komfort som blandas med en mer stödjande underton.

Ramsängen har ett fyllnadsmaterial av tagel, ull och bomull som följer kroppens konturer. Det dubbla fjädringssystemet i kombination med naturmaterialet, stretchtyget och den stabila ramen gör att du inte ens märker om din partner vänder sig om på natten. Sängen låter luften cirkulera och ger en behaglig temperatur när du sover.

När du köper sängen ingår även bäddmadrassen BJ. Ramsängen finns i färgerna Blue Check och Silver Beige Check. Du har alltid 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott. Är du ute efter en riktigt bra enkelsäng i premiumklassen är Hästens ramsäng valet för dig!

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa ramsäng Test.se logo
Emma Madrass
Emma Säng
Bästa ramsäng
Bästa ramsäng Test.se logo
Emma Madrass
Emma Säng
En säng i skandinavisk design med en ergonomisk och testvinnande och ergonomisk madrass.
Testvinnande madrass hos Testfakta 2022, 2021, 2020.
Ramsäng.
Finns i en fasthet.
Storlek: 140 x 200 – 180 x 200 cm.
Tidlös skandinavisk design.
Ergonomisk och bra för ryggen.
Miljömärkt av ÖKO-TEX.
100 % vegansk.
100 nätters provsömn.
10 års garanti.

Emma är ett företag som har som mål att förbättra hela världens sömn. Företaget grundades i Tyskland 2005 och finns idag i över 20 länder. Som enda företag i Sverige erbjuder de 100 nätters provsömn på alla deras madrasser och nöjda kunder har blivit av med både ryggproblem och sömnsvårigheter.

Emma Säng är den första sängen från Emma Madrass, utrustad med en madrass som utsetts till bäst i test hos oberoende Testfakta. Det är en säng med tidlös skandinavisk design med en lyxig klädsel och en sju centimeter tjock sänggavel. Sängens höjd är på 55 centimeter och gör den lika hög som en hotellsäng – vilket gör att du enkelt kommer i och ur den. Den är ergonomiskt utformad och bra för ryggen.

Madrassen har en avancerad och specialdesignad zonindelning som ger en bra tryckavlastning oavsett vilken position du sover i. Den har dessutom en AirFlow-sängbas som gör att madrassen får en maximal andningsförmåga. Madrassens och sängens egenskaper tillsammans gör att du får en optimal sovupplevelse hela natten. Sängen finns i storlekarna 140, 160 och 200 centimeter. I priset ingår ram, gavel och madrass.

 • Butiker & priser

Populärt val Test.se logo
Kungsängen
Kungsängen Engenäs dubbelsäng
Populärt val
Populärt val Test.se logo
Kungsängen
Kungsängen Engenäs dubbelsäng
Kontinentalsäng med fast känsla som följer kroppens konturer.
Tredje plats på test hos Testfakta 2022.
Kontinentalsäng.
Finns i fyra fastheter: mjuk, medium, fast och extra fast.
Storlek: 160 x 180 cm – 200 x 210 cm.
Handtillverkad i Sverige
Finns i 8 olika färger.

Kungsängen är Sveriges största sängkedja med runt 50 butiker runt om i landet. Varje säng byggs av sju personer och detta görs av själ och hjärta. Företaget grundades 1998 och de svensktillverkade sängarna tillverkas med noga genomtänkta materialval. Hos de hittar du ett brett utbud av sängar, bäddmadrasser, sängkläder, kuddar och täcken.

Vi har valt att rekommendera Kungsängen Engenäs dubbelsäng, som är en kontinentalsäng av hög kvalitet. När Testfakta testade kontinentalsängar i premiumklassen kom denna säng på tredje plats med betyget 7,95. De tyckte att zonindelnigen var tydlig, de ergonomiska egenskaperna bra och att den hade bra andningsförmåga och kvalitet.

Kontinentalsängen har en fast känsla och följer kroppens konturer som gör att axlar och rygg kan slappna av ordentligt. Perfekt om du är en person som ofta sover på sidan. Den fluffiga bäddmadrassen Lina ger en ombonad känsla.

Sängen finns i längderna 200 och 210 centimeter och bredden 160, 180 och 210 centimeter. Du kan välja mellan fyra olika fastheter – mjuk, medium, fast och extra fast. Fastheterna väljs separat för höger och vänster sida så att både du och din partner sover gott om natten. Sängen finns i åtta olika färger, välj mellan naturnära färger i brunt, grått och beige. Ben köps separat.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kungsängen Engenäs dubbelsäng kontinentalsäng
  • Kungsängen
   SE PRISET

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att säga vilken säng som är objektivt bäst är inte helt lätt. Vi har alla olika preferenser och kräver olika sorters avlastning. Nedan reder vi ut några av skillnaderna mellan olika sorters sängar och tipsar om hur du väljer det som är rätt för dig!

Kontinentalsängar – bekväma lager med lyxig känsla

Kontinentalsängar är uppbyggd av flera bottenlager, vilket dels gör dem väldigt följsamma och dels relativt hög. De många lagren ger ett ökat fjäderdjup, vilket gör att trycket på kroppen minskar. En kontinentalsäng är dyrare än en ramsäng, men de som är frälsta menar att det är värt det! De ser dessutom ofta rätt maffiga och lyxiga ut.

Fördelar med kontinentalsäng:

 • Allt inkluderat i en säng; ben, botten, madrass och bäddmadrass
 • Hög komfort tack vare resårmadrassen kombinerat med bäddmadrassen
 • Lång livslängd eftersom resårmadrassen kan vändas
 • Ger rummet en stilren och lyxig känsla

Ställbara sängar – anpassa sängen efter behov och situation

En ställbar säng är, precis som namnet antyder, en säng som kan ställas in efter just dina behov. Den kan höjas och sänkas både i huvud- och fotändan för att på så sätt anpassas efter din kropp. Om du gärna ser på TV eller läser i sängen kan det vara guld värt att få göra sängen bättre anpassad just för det, för att sedan när det är sovdags kunna göra sängen bättre anpassad för det. Ställbara sängar är den dyraste kategorin sängar.

Fördelar med ställbar säng:

 • Bra om du gillar att titta på tv, läsa eller använda läsplatta i sängen
 • Kan motverka problem med blodcirkulation
 • Kan anpassas vid behov
 • Kan hjälpa till att ta sig i och ur sängen

Ramsängar med resårbotten – det stabila, billigare alternativet

Ramsängar är enklare sängmodeller med en enda botten. De är oftast lite lägre än kontinentalsängar och ställbara sängar, men går förstås att göra lite högre med en tjockare bäddmadrass. Att ramsängen är enklare innebär också att den är billigare, men det betyder givetvis inte att den är sämre! Ramsängar är i regel stabila och kan ge god sovkomfort, särskilt i kombination med en noga utvald bäddmadrass.

Med en resårbotten behöver du inte köpa en sängram, det enda som behövs är ben eller medar för att du ska få en komplett säng.

Fördelar med en resårbotten:

 • Ger god komfort via fjädrarna som följer kroppens konturer
 • Går att anpassa med olika bäddmadrasser på resårbotten
 • Med olika ramar kan du skräddarsy sängen så att den passar in i ditt sovrum
Säng bäst i test olika typer av sängar

Olika typer av resårer

Huvuddelen av en resårbotten består av ett fjädersystem vilka kan delas in i tre grundläggande typer:

Bonell - Bonellfjädrar är timglasformade, sitter tätt och är förankrade i varandra. Detta gör att trycket fördelas jämnt över hela resårpaketet och ger en stadig grund.

LFK - Fjädrar av denna typ av cylinderformade med tunn tråd och mindre än bonellfjädrar. LFG-fjädrar har fler stödpunkter vilket gör att den anpassas efter din kroppsform.

Pocket - Varje fjäder är innesluten i en slags tygpåse vilket minskar slitage och gör att ljud och rörelse dämpas inifrån madrassen. Varje tygpåse sitter fast i den bredvid. Detta är den minsta typen av fjädrar som med sina många stödpunkter formas exakt efter din kropp.

Tänk på att…

….det kan vara lite lurigt med ångerrätt på sängar, så se till att vara så säker som det bara går innan du slår till. Även om många tillverkare och återförsäljare stoltserar med diverse olika garantier är det inte säkert att de är helt villkorslösa. Glöm inte läsa det finstilta!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Hur ofta du behöver byta din säng är individuellt och beror bland annat på vilken typ och kvalitet av säng som du har köpt. En riktlinje att hålla sig till kan vara att byta säng var tionde till femtonde år.
 • Fundera kring vilken typ av säng som passar bäst för dina behov – kontinentalsäng, ställbar säng eller ramsäng? Ta reda på vad som passar för din kropp när det gäller exempelvis fasthet på madrass, och fundera även på vad som passar bäst i ditt sovrum.
 • Vi har valt att utse Ekens Essens Kontinentalsäng till den säng som är bäst i test. Det är en kontinentalsäng med bra ergonomiska egenskaper, skandinavisk design och flera storlekar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Ekens Ekens Essens Kontinentalsäng

Du kanske även är intresserad av: