VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 April 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Säng – bäst i test 2023 och populära modeller

En tredjedel av livet tillbringas i sängen, se därför till att du får sova ut ordentligt i en riktigt bra säng. Här har vi valt ut de bästa sängarna som lovar god sömn.

Vi har jämfört
 • Typ av säng – exempelvis kontinentalsäng eller ramsäng.
 • Material och fasthet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
24SJU
24SJU Månsken Kontinentalsäng
Bäst i test
Bäst i test
24SJU
24SJU Månsken Kontinentalsäng
Kontinentalsäng med ergonomiska egenskaper och topplacerad hos Testfakta.
Tredje plats på test hos Testfakta 2021.
Kontinentalsäng.
Finns i två fastheter: medium och fast.
Storlek: 160 x 200 cm – 210 x 200 cm.
Tillverkad i Sverige.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Svenska 24SJU är ett varumärke som säljer det mesta inom sängvärlden – allt från olika typer av sängar till madrasser, sänggavlar och sängben. Vid tillverkningen använder de svenskproducerade material som stål och trä. Målsättningen är att skapa pålitliga och kvalitativa sängar som är väl anpassade för de personer som ska använda dem.

24SJU Månsken kontinentalsäng var en av de bästa kontinentalsängarna när Testfakta gjorde ett stort, jämförande test av sängar. I deras stora test kom sängen på en tredje plats med betyget 7,89 och sängen fick positiva utlåtanden kring sina ergonomiska egenskaper och bra andningsförmåga. Letar du efter en ny kontinentalsäng är detta ett bra val för dig.

Sängen är särskilt framtagen för SOVA av Sveriges största sängtillverkare Hilding Anders. Det är en stabil säng med fjädersystem i både sängbas och mellanmadrass. Sängen har ett sjuzonart pocketsystem med högt fjäderdjup vilket gör att axlar och skuldror skjunker ner. Längre ner på liggytan finns ett extra stöd som din längdrygg behöver för att få bäst ergonomi. Sängens mellanmadrass är upp till 180 centimeter bred utan någon skarv och 18 centimeter hög. Basen består av en 13 centimeter hög pocketfjädring och stoppningen är av polyeterskum. Du kan välja mellan fasthetsgraderna medium och fast.

 • Butiker & priser
 • Priser för 24SJU Månsken Kontinentalsäng
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Tempur
Promise Kontinentalsäng
Bästa premium
Bästa premium
Tempur
Promise Kontinentalsäng
Få en skräddarsydd sovupplevelse med en säng från Tempur.
5/5 stjärnor hos Pricerunner.
Populär hos Sova.
Kontinentalsäng.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Tillverkas i en rad olika storlekar och färger.

Tempur är ett varumärke som är utvecklat av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Sängarna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse.

Tempur Promise Kontinentalsäng har en så kallad öppen cellstruktur, som innebär att din kroppsvikt fördelas jämnt och du därmed får en så bra avlastning som möjligt. Sängen anpassar sig perfekt efter din kroppsform och vikt. Promise Kontinentalsäng kommer i flera olika storlekar, där den minsta är 80 x 200 centimeter och den största är 180 x 210 centimeter. Det finns också tre olika fastheter att välja mellan; original, cloud och sensation. Detta för att det ska finnas någonting som passar för alla. Du kan även välja mellan en rad olika färger på sängen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Kontinentalsäng
Priser visas i samarbete med

Bästa enkelsäng Test.se - Bästa enkelsäng
Hästens
Hästens Excel Ramsäng
Hästens Hästens Excel Ramsäng - Test
Bästa enkelsäng
Hästens
Hästens Excel Ramsäng
En lyxig och bekväm ramsäng från välkända sängvarumärket Hästens.
Populärt val hos Sova.
Ramsäng
Finns i två fastheter: medium och fast.
Storlek: 80 x 200 cm – x 210 x 210 cm.
Handbyggd säng med naturmaterial.
Välventilerad säng.
Bäddmadrass ingår.
25 års garanti mot ram- och fjäderbrott.

Svenska Hästens grundades i Köping 1852 och gör handgjorda sängar tillverkade av finaste lin, ull och bomull och svenskt furu. När företaget grundades gjorde de sadlar och idag är de ett ledande svenskt sängmärke.

Hästens Excel Ramsäng är en handbyggd säng som går att köpa som enkelsäng i storleken 90 x 200. Ramsängen är inbjudande och generös med en mjuk komfort som blandas med en mer stödjande underton.

Ramsängen har ett fyllnadsmaterial av tagel, ull och bomull som följer kroppens konturer. Det dubbla fjädringssystemet i kombination med naturmaterialet, stretchtyget och den stabila ramen gör att du inte ens märker om din partner vänder sig om på natten. Sängen låter luften cirkulera och ger en behaglig temperatur när du sover.

När du köper sängen ingår även bäddmadrassen BJ. Ramsängen finns i färgerna Blue Check och Silver Beige Check. Du har alltid 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott. Är du ute efter en riktigt bra enkelsäng i premiumklassen är Hästens ramsäng valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Hästens Excel Ramsäng
Priser visas i samarbete med

Bra val Test.se - Bra val
Emma Madrass
Emma Säng
Bra val
Bra val
Emma Madrass
Emma Säng
En säng i skandinavisk design med en ergonomisk och testvinnande och ergonomisk madrass.
Testvinnande madrass hos Testfakta 2021, 2020.
Ramsäng.
Finns i en fasthet.
Storlek: 140 x 200 – 180 x 200 cm.
Tidlös skandinavisk design.
Ergonomisk och bra för ryggen.
Miljömärkt av ÖKO-TEX.
100 % vegansk.
100 nätters provsömn.
10 års garanti.

Emma är ett företag som har som mål att förbättra hela världens sömn. Företaget grundades i Tyskland 2005 och finns idag i över 20 länder. Som enda företag i Sverige erbjuder de 100 nätters provsömn på alla deras madrasser och nöjda kunder har blivit av med både ryggproblem och sömnsvårigheter.

Emma Säng är den första sängen från Emma Madrass, utrustad med en madrass som utsetts till bäst i test hos oberoende Testfakta. Det är en säng med tidlös skandinavisk design med en lyxig klädsel och en sju centimeter tjock sänggavel. Sängens höjd är på 55 centimeter och gör den lika hög som en hotellsäng – vilket gör att du enkelt kommer i och ur den. Den är ergonomiskt utformad och bra för ryggen.

Madrassen har en avancerad och specialdesignad zonindelning som ger en bra tryckavlastning oavsett vilken position du sover i. Den har dessutom en AirFlow-sängbas som gör att madrassen får en maximal andningsförmåga. Madrassens och sängens egenskaper tillsammans gör att du får en optimal sovupplevelse hela natten. Sängen finns i storlekarna 140, 160 och 200 centimeter. I priset ingår ram, gavel och madrass.

 • Butiker & priser
 • Priser för Emma Säng
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att säga vilken säng som är objektivt bäst är inte helt lätt. Vi har alla olika preferenser och kräver olika sorters avlastning. Nedan reder vi ut några av skillnaderna mellan olika sorters sängar och tipsar om hur du väljer det som är rätt för dig!

Kontinentalsängar – bekväma lager med lyxig känsla

Kontinentalsängar är uppbyggd av flera bottenlager, vilket dels gör dem väldigt följsamma och dels relativt hög. De många lagren ger ett ökat fjäderdjup, vilket gör att trycket på kroppen minskar. En kontinentalsäng är dyrare än en ramsäng, men de som är frälsta menar att det är värt det! De ser dessutom ofta rätt maffiga och lyxiga ut.

Fördelar med kontinentalsäng:

 • Allt inkluderat i en säng; ben, botten, madrass och bäddmadrass
 • Hög komfort tack vare resårmadrassen kombinerat med bäddmadrassen
 • Lång livslängd eftersom resårmadrassen kan vändas
 • Ger rummet en stilren och lyxig känsla

Ställbara sängar – anpassa sängen efter behov och situation

En ställbar säng är, precis som namnet antyder, en säng som kan ställas in efter just dina behov. Den kan höjas och sänkas både i huvud- och fotändan för att på så sätt anpassas efter din kropp. Om du gärna ser på TV eller läser i sängen kan det vara guld värt att få göra sängen bättre anpassad just för det, för att sedan när det är sovdags kunna göra sängen bättre anpassad för det. Ställbara sängar är den dyraste kategorin sängar.

Fördelar med ställbar säng:

 • Bra om du gillar att titta på tv, läsa eller använda läsplatta i sängen
 • Kan motverka problem med blodcirkulation
 • Kan anpassas vid behov
 • Kan hjälpa till att ta sig i och ur sängen

Ramsängar med resårbotten – det stabila, billigare alternativet

Ramsängar är enklare sängmodeller med en enda botten. De är oftast lite lägre än kontinentalsängar och ställbara sängar, men går förstås att göra lite högre med en tjockare bäddmadrass. Att ramsängen är enklare innebär också att den är billigare, men det betyder givetvis inte att den är sämre! Ramsängar är i regel stabila och kan ge god sovkomfort, särskilt i kombination med en noga utvald bäddmadrass.

Med en resårbotten behöver du inte köpa en sängram, det enda som behövs är ben eller medar för att du ska få en komplett säng.

Fördelar med en resårbotten:

 • Ger god komfort via fjädrarna som följer kroppens konturer
 • Går att anpassa med olika bäddmadrasser på resårbotten
 • Med olika ramar kan du skräddarsy sängen så att den passar in i ditt sovrum
Säng bäst i test olika typer av sängar

Olika typer av resårer

Huvuddelen av en resårbotten består av ett fjädersystem vilka kan delas in i tre grundläggande typer:

Bonell - Bonellfjädrar är timglasformade, sitter tätt och är förankrade i varandra. Detta gör att trycket fördelas jämnt över hela resårpaketet och ger en stadig grund.

LFK - Fjädrar av denna typ av cylinderformade med tunn tråd och mindre än bonellfjädrar. LFG-fjädrar har fler stödpunkter vilket gör att den anpassas efter din kroppsform.

Pocket - Varje fjäder är innesluten i en slags tygpåse vilket minskar slitage och gör att ljud och rörelse dämpas inifrån madrassen. Varje tygpåse sitter fast i den bredvid. Detta är den minsta typen av fjädrar som med sina många stödpunkter formas exakt efter din kropp.

Tänk på att…

….det kan vara lite lurigt med ångerrätt på sängar, så se till att vara så säker som det bara går innan du slår till. Även om många tillverkare och återförsäljare stoltserar med diverse olika garantier är det inte säkert att de är helt villkorslösa. Glöm inte läsa det finstilta!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Hur ofta du behöver byta din säng är individuellt och beror bland annat på vilken typ och kvalitet av säng som du har köpt. En riktlinje att hålla sig till kan vara att byta säng var tionde till femtonde år.
 • Fundera kring vilken typ av säng som passar bäst för dina behov – kontinentalsäng, ställbar säng eller ramsäng? Ta reda på vad som passar för din kropp när det gäller exempelvis fasthet på madrass, och fundera även på vad som passar bäst i ditt sovrum.
 • Vi har valt att utse 24SJU Månsken kontinentalsäng till den säng som är bäst i test. Det är en ergonomisk kontinentalsäng med lång garanti och möjlighet att få i flera storlekar och färger. Den blev topplacerad i ett nytt test hos Testfakta.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
24SJU 24SJU Månsken Kontinentalsäng

Du kanske även är intresserad av: