VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 10 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Hitta den bästa ställbara sängen 2024

Undvik smärta och få optimal bekvämlighet med en ställbar säng. Här hittar du flera populära modeller och kan läsa mer om fördelarna med just en ställbar säng.

Vi har jämfört:
 • Om sängarna finns i olika fastheter.
 • Storlek på sängarna.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Ekens
Ekens Element ställbar säng
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Ekens
Ekens Element ställbar säng
Ställbar säng från Ekens som gör det möjligt att hitta den rätta sovpositionen varje natt!
Populärt val hos Sova.
Populärt val hos Prisjakt.
Finns i två fastheter: medium och fast.
Storlek: 90 x 200 – 210 x 200 cm.
Med trådlös handkontroll.
Välj mellan tre olika färger.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Ekens är ett svenskt sängvarumärke som har tillverkat sängar sedan 1938. I utbudet finns både kontinentalsängar, ställbara sängar och ramsängar och det finns 12 olika modeller att välja mellan.

Ekens Element är en ställbar säng som ger dig möjlighet att få en riktigt god natts sömn – alla dagar i veckan! Den beskrivs som en prisvärd ställbar säng med funktion och komfort i alla lägen. Den trådlösa handkontrollen är lätt att hantera och med den kan du ställa in sängen för att få den bästa sovpositionen. Sängen har ett 3-zon-pocketsystem som avlastar varje kroppsdel perfekt. Axelzonen är mer följsam medan mittendelen av sängen är försedd med en stadigare zon. Den har en resårmadrass och stoppning i polyeter. Sängramen består av en 12 centimeter tjock träram.

Ekens ställbara säng finns i fastheterna medium och fast och i flera storlekar, från 90 x 200 upp till 210 x 200 centimeter. Sängar från 180 centimeters bredd består av två separata sängar och madrasser. Sängen finns att välja mellan tre olika möbeltyger i naturliga färger. På den här sängen har du dessutom hela 25 års garanti på ram- och fjäderbrott. Här kommer du garanterat sova som en kung!

 • Butiker & priser
 • Priser för Ekens Element ställbar säng
  • Sova
   SE PRISET

Bästa premium Test.se logo
Hästens
Hästens Adjustable Ställbar Säng
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Hästens
Hästens Adjustable Ställbar Säng
En handgjord säng med 28 lager från svenska Hästens.
Populärt val hos Sova.
Erkänt kvalitativt varumärke.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 90 x 200 – 210 x 210 cm.
Styrs med fjärrkontroll.
28 lager naturmaterial.

Svenska Hästens grundades i Köping 1852 och de gör handgjorda sängar tillverkade av finaste lin, ull och bomull och svenskt furu. När företaget grundades gjorde de sadlar och idag är de ett ledande svenskt sängmärke.

Den ställbara Hästens Adjustable kommer i Hästens klassiska blåvitrutiga mönster. Det är en bekväm säng där du höjer och sänker huvud- och fotdelen med en fjärrkontroll. Den driftsäkra motorn är tystgående. Du kan ställa in sängen i precis den position du önskar för att få en så bekväm natt som möjligt.

Sängen består av 28 lager naturmaterial: tagel, ull, bomull, lin och björk. De två fjädringssystemen har förstärkta fjädrar längs sängens kanter som gör att du lättare kan resa dig ur den. Kantsömmarna i den mellersta madrassen är sydda för att öka stabiliteten. Till sängen kommer också en bäddmadrass och ben köps till separat. Är du ute efter en riktigt bra ställbar säng och har råd till en säng i en högre prisklass är Hästens säng valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Hästens Adjustable Ställbar Säng
  • Sova
   SE PRISET

Bästa budget Test.se logo
24SJU
24SJU Skymning Classic Ställbar Säng
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
24SJU
24SJU Skymning Classic Ställbar Säng
Prisvärd ställbar säng som ger en skön natts sömn.
Populärt val hos Sova.
Finns i tre fastheter: medium, fast, medium/fast.
Storlek: 180 x 200 cm.
Med trådlös handkontroll.
Välj mellan tre olika färger.
5 års garanti på motor.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

24SJU är ett svenskt varumärke som säljer det mesta inom sängvärlden – allt från olika typer av sängar till madrasser, sänggavlar och sängben. Vid tillverkningen använder man svenskproducerade material som stål och trä. Målsättningen är att skapa pålitliga och kvalitativa sängar som är väl anpassade för de personer som ska använda dem.

24SJU Skymning Classic Ställbar Säng är en Sova-unik säng som är framtagen av Hilding Anders. Det är ett prisvärt alternativ av ställbar säng som ger dig en skön natt.

Sängen har en följsam zonindelad pocketfjäder som ger avlastande komfort. Du styr den med en trådlös handkontroll – med bara ett knapptryck får du en ställning som passar dig bäst.

Den ställbara sängen har en femzon pocketfjädring som är 15 centimeter hög och en stoppning av polyeterskum. Välj mellan fasthetsgraderna fast och medium. Sängen finns i färgerna beige, grå och antracit.

 • Butiker & priser
 • Priser för 24SJU Skymning Classic Ställbar Säng
  • Sova
   SE PRISET

Bästa bekväma Test.se logo
Hilding
Hilding Family Plus Ställbar Säng
Bästa bekväma
Bästa bekväma Test.se logo
Hilding
Hilding Family Plus Ställbar Säng
Skön och bekväm ställbar säng med många valmöjligheter.
Populärt val hos Sova.
Rekommenderad av Astma- och allergiförbundet.
Finns i två fastheter: medium, fast och extra fast.
Storlek: 90 x 200 – 210 x 210 cm.
Med trådlös handkontroll.
Välj mellan fem olika färger.
5 års garanti på motor.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Hilding är ett svenskt varumärke som sedan 1939 har byggt och utvecklat sängar av hög kvalitet. Sängarna produceras i Sverige och är tillverkade av noggrant utvalda och testade material.

Hilding Family Ställbar Säng är bekväm där modern teknik och svenskt hantverk kombineras. Valmöjligheterna är stora och du kan välja mellan flera storlekar, tre fastheter och fem färger.

Sängen har ett 5-zon pocketsystem som ger hög komfort och följsamt stöd för både kroppen och huvudet i uppfällt läge. Även axelpartier har gjorts extra följsamt. Stoppningen är av polyeter. Välj fasthet medium, fast eller extra fast.

Du styr den ställbara sängen med en trådlös handkontroll. Sängens motor är nästan ljudlös och formar med mjuka rörelser. Förvara handkontrollen i multifickan som följer med.

Den ställbara sängen är Svanenmärkt, har FSC-märkt trä och rekommenderar av Astma- och allergiförbundet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hilding Family Plus Ställbar Säng
  • Sova
   SE PRISET

Bra val Test.se logo
Carpe Diem Beds
Saltö Ställbar Säng
Bra val
Bra val Test.se logo
Carpe Diem Beds
Saltö Ställbar Säng
Högkvalitativ ställbar säng från lyxiga Carpe Diem Beds.
Erkänt kvalitativt varumärke.
Finns i tre fastheter; medium, medium/fast och fast.
Storlek: 80 x 200 cm - 210 x 210 cm.
Dubbla madrasser för bästa stöd.
Med nattbelysning.

Hos det svenska premiumvarumärket Carpe Diem Beds hittar du en stor bredd av högkvalitativa sängar. Alla sängar från Carpe Diem byggs för hand i Lysekil på den svenska västkusten, och samtliga material som används vid tillverkningen är noggrant utvalda. Målsättningen för Carpe Diem är att skapa innovativa och följsamma sängar med en skandinavisk design.

Carpe Diems ställbara säng Saltö är en bekväm säng som är lätt att justera efter dina önskemål. Den är utrustad med Carpe Diems patenterade Contour Pocket System, och detta tillsammans med sängens dubbla madrasser gör att du får bästa möjliga avlastning. Sängen har även en nattbelysning, och vid köp får du med en nio centimeter tjock bäddmadrass.

Denna ställbara säng från Carpe Diem finns i flera olika storlekar för att du enkelt ska kunna hitta rätt säng för just dig. Om du köper denna säng kan du även välja vilken färg du vill ha på din säng, om du vill ha ben eller inte och om en sänggavel ska vara inkluderad.

 • Butiker & priser
 • Priser för Carpe Diem Beds Saltö Ställbar Säng
  • Sova
   SE PRISET

Ytterligare läsning

Köpguide:

En ställbar säng ger optimal komfort och kan anpassas exakt efter den person som ligger i den. Genom att höja huvud- eller fotändan av sängen kan du avlasta kroppen på absolut bästa sätt. Spenderar du mycket tid i sängen, är en ställbar säng en mycket bra investering för din kropps välbefinnande. Det är också en säng som är bra för att motverka snarkningar och sömnapné.

Vad är en ställbar säng?

En ställbar säng är uppbyggd som en traditionell säng, men med skillnaden att bottendelen är indelad i tre olika zoner vilka kan justeras i höjd med hjälp av en motor. De olika zonerna är huvudänden, mittzonen och en fotände. Dessa tre sektioner kan justeras i höjd så att du hamnar i ett optimalt läge med din kropp för att avlasta den på bästa sätt. Vissa sängar har även en extra justerbar vinkel vid nacken.

Ställbara sängar är uppbyggda i tre lager. I botten finns en kraftig träram med stålarmar som styrs av motorerna. Där finns också komfortmaterial med pocketresårer och stöttande polyestermaterial. Vissa sängar har separat botten, andra har en integrerad resårmadrass. Mellanlagret består av en resårmadrass som avgör hur tryckavlastande sängen är, helt enkelt om sängen är mjuk eller hård. Det översta lagret är bäddmadrassen som adderar extra komfort. Det är bäddmadrassen som du bäddar med sköna lakan.

För att justera höjden används en kontroll som styr en eller två motorer. Det är viktigt att motorerna håller hög kvalitet för att sängen ska ha så lång hållbarhet som möjligt. Sängar som är utrustade med de bästa motorerna kostar i regel lite mer, men det är en kostnad som många anser vara försumbar eftersom sängen då troligtvis håller i många år framöver. De bästa motorerna är också lättare att hitta reservdelar till om det skulle behöva bytas ut någon gång. Det är också de den typen av motor som låter minst.

Fördelar med ställbara sängar

 • Eftersom du kan anpassa sängen precis efter dina behov får du optimalt stöd och avlastning för din kropp vilket motverkar rygg- och nackproblem. Detta leder till att du får bättre blodcirkulation.
 • De flesta ställbara sängar har en huvudände som går att höja till ett nästintill lodrätt läge. Detta kan vara skönt om du vill läsa eller titta på TV i sängen. Att läsa liggandes medför ofta en smärtande nacke eller bortdomnade armar, allt detta slipper du i en ställbar säng. Tillhör du dem som gärna unnar dig frukost på sängen? Då är den ställbara sängen riktigt bekväm att sitta länge i.
 • Genom att höja huvudändan av sängen, så att huvud och överkropp hamnar i ett något högre läge än benen, hjälper det dig att andas bättre under natten. Det kan vara ett effektivt sätt att exempelvis minimera snarkningar, då kan det räcka att höja huvudändan med bara några centimeter. Lider du av sömnapné är ett högre huvudläge att föredra.
 • En ställbar säng är en mycket bra hjälp för att ta sig ur sängen. Detta är speciellt bra för de som har led- eller ryggbesvär, men även en bra hjälp för gravida.
 • Genom att höja sängens nedre del, så att benen hamnar i ett lite högre läge, kan smärtor i ländrygg och knän motverkas. Det är också bra för blodcirkulationen i benen att ha dem i ett högre läge, speciellt om du kan vakna av att benen somnat.
 • Ställbara sängar är ett mycket bra alternativ för dig som lider av dålig blodcirkulation, ryggbesvär, artrit eller andra muskelproblem.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En ställbar säng är uppbyggd som en traditionell säng med en botten som är uppdelad i olika zoner vilka styrs av en motor. På det sättet kan du justera sängens läge så att det passar dig perfekt vid varje givet tillfälle.
 • En ställbar säng har flera fördelar, en av dem är att du kan anpassa sängen för att få optimalt stöd för kroppen vilket motverkar nack- och ryggproblem.
 • Vi har valt att utse Ekens Element ställbar säng till den säng som är bäst i test. Med den trådlösa handkontroller styr du enkelt och smidigt din sovposition och sängen har en 3-zon-pocketsystem som avlastar varje kroppsdel perfekt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Ekens Ekens Element ställbar säng

Du kanske även är intresserad av: