VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 10 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test 120-sängen 2024

Vi har valt ut de bästa och bekvämaste 120-sängarna på marknaden i olika prisklasser. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att välja rätt säng.

Vi har jämfört
 • Om sängarna finns i olika fastheter.
 • Om sängen finns i flera storlekar.
 • Om sängen finns i olika färger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bästa kontinentalsäng Test.se - Bästa kontinentalsäng
Tempur
Tempur Promise Kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Tempur
Tempur Promise Kontinentalsäng
En lyxig och bekväm kontinentalsäng som anpassas efter kroppen.
Populärt val hos Sova.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Finns i tre fastheter: Original, cloud och sensation.
Storlek: 80 x 200 – x 180 x 210.
Sängen finns i sex olika färger.

Varumärket Tempur är välkända för sina tryckavlastande madrasser, kuddar och sängar som bidrar till en unik sovupplevelse. I Tempurs produkter finns ett särskilt framtaget material som från början är inspirerat av ett material producerat av NASA för att använda i säten för rymdfärder. NASA:s material förfinades sedan av danska forskare och år 1990 kom de med idén att materialet skulle vara perfekt att sova på. Därmed föddes varumärket Tempur.

Bland Tempurs breda utbud av sängar finns flera sköna kontinentalsängar. Modellen Tempur Promise kontinentalsäng är en omtyckt kontinentalsäng. Den här sängen anpassar sig efter just din kropp och ger dig en skönare sovupplevelse. Sängen är utrustad med en så kallad öppen cellstruktur som fördelar din kroppsvikt jämnt och gör att du kan sova bekvämt med den bästa möjliga avlastningen.

Denna säng finns i flera olika storlekar, bland annat 120 x 200 centimeter. Den finns i tre olika fastheter och du kan välja mellan original, cloud och sensation. Det finns dessutom sex färger att välja mellan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Kontinentalsäng

Bästa ramsäng Test.se - Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
Bästa ramsäng
Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
En ramsäng med mycket god liggkomfort.
Populärt val hos Sova.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 80 x 200 – 210 x 210.
Sängen finns i fyra olika färger.

Norska Jensen är ett sängvarumärke som grundades 1947 och som i över 70 år sökt efter den perfekta viloytan. Idag är de marknadsledande inom sängar och madrasser. De tillverkar Svanenmärkta sängar med fokus på hög kvalitet och har ett stort utbud av olika sorters sängar.

Jensen Diplomat Ramsäng är ett populärt val av ramsäng hos Sova. Ramsängen är både prisvänlig och har en mycket god liggkomfort. Den kommer i en möbeltextil med dubbelsöm och du kan välja mellan fyra olika färger.

Sängen har ett följsamt fjädersystem som skapar en god liggkomfort. Dess zonsystem kombinerar en mjukare zon vid axelpartiet med en fastare zon vid korsryggen som ger ett bättre stöd. Sängen har fem olika zoner som ger en jämnare och mer tryckavlastande liggkomfort oavsett hur du ligger. Liggytan har stretch i alla riktningar som också framhäver fjädersystemets stödjande funktion. Sängens stoppningsmaterial har goda fukttransporterande egenskaper. I priset ingår en åtta centimeter tjock bäddmadrass. Du kan välja om du vill ha med eller utan sänggavel. Sängen finns i flera storlekar, bland annat 120 x 200 och i två olika fastheter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Jensen Diplomat Ramsäng

Bästa ställbara säng Test.se - Bästa ställbara säng
Tempur
Promise Ställbar Säng
Bästa ställbara säng
Bästa ställbara säng
Tempur
Promise Ställbar Säng
Få en skräddarsydd sovupplevelse med en säng från Tempur.
Omtyckt serie från kvalitativt varumärke.
Finns i tre fastheter: Original, cloud och sensation.
Storlek: 80 x 200 – x 210 x 210.
Sängen finns i sju olika färger.
Säng i avlastande Tempur-material.
Justerbar med trådlös fjärrkontroll och app.

Tempur är ett varumärke som är utvecklat av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Produkterna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse. I Tempurs madrasser och kuddar finns ett särskilt framtaget material – som från början är inspirerat av ett material producerat av NASA för att använda i säten för rymdfärder. NASA:s material förfinades sedan av danska forskare, och år 1990 kom man med idén att det här nya materialet skulle vara perfekt att sova på. Därmed föddes varumärket Tempur.

Promise är en omtyckt serie sängar från Tempur. Deras ställbara säng är skapad för att ge bra stöd och avlastning, och du kan enkelt anpassa inställningarna precis som du vill ha dem. Du kan höja och sänka fot- och huvudändan antingen med hjälp av en trådlös fjärrkontroll, eller genom att använda en app i din telefon. Sängen finns i ett flertal olika storlekar, bland annat 120 x 200 centimeter och 120 x 210 centimeter. Du kan välja mellan tre olika fastheter och sju olika färger. När du köper denna säng får du även möjlighet att lägga till en sänggavel och sängben.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Ställbar Säng

Bästa budget Test.se - Bästa budget
24SJU
24SJU Skymning Classic Ramsäng
Bästa budget
Bästa budget
24SJU
24SJU Skymning Classic Ramsäng
Prisvärd och bekväm ramsäng för en god natts sömn.
Populärt val hos Sova.
Ramsäng.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 80 x 200 cm – 210 x 210 cm.
Svensk design – handgjord i Sverige.
Finns i 3 olika färger.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

24SJU är ett svenskt varumärke som säljer det mesta inom sängvärlden – allt från olika typer av sängar till madrasser, sänggavlar och sängben. Vid tillverkningen använder man svenskproducerade material som stål och trä. Målsättningen är att skapa pålitliga och kvalitativa sängar som är väl anpassade för de personer som ska använda dem.

24SJU Skymning Classic Ramsäng är en unik Sova-säng framtagen av Hilding Anders. Bekväm att sova i tack vare den kroppsanpassade fjädringen och utrustad med 5-zons pocketsystem på 15 centimeter. Eftersom fjädrarna är indelade i zoner ger de olika stöd för axlar, höft, midja och rygg.

Ramsängen har en stoppning av polyeterskum och en träram av massiv gran. Bäddmadrassen är nio centimeter hög och är genomhäftad med en mjuk kärna. Utan ben och bäddmadrass är sängen 29,5 centimeter hög.

Den finns i flera storlekar, bland annat 120 x 200 centimeter. Välj mellan färgerna beige, grå och antracit. Du har 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott.

 • Butiker & priser
 • Priser för 24SJU Skymning Classic Ramsäng

Populärt val Test.se - Populärt val
Hilding
Hilding Original Ramsäng
Populärt val
Populärt val
Hilding
Hilding Original Ramsäng
Sov gott i Hildings populäraste ramsäng.
Populärt val hos Sova.
Ramsäng.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 80 x 200 cm – 180 x 200 cm.
Svensk design – handgjord i Sverige.
Finns i 5 olika färger.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

Hilding är ett svenskt varumärke som sedan 1939 har byggt och utvecklat sängar av hög kvalitet. Sängarna produceras i Sverige och är tillverkade av noggrant utvalda och testade material.

Hilding Original Ramsäng är en av Hildings mest populära modeller. Det är en enkel kvalitetssäng med hög komfort och pålitlig konstruktion. Den är Svanenmärkt har FSC-märkt trä och rekommenderas av Astma- och allergiförbundet.

Det unika pocketsystemet gör att du sover gott hela natten och den består av pocket på 12,4 centimeter. Stoppningen är av polyeter och 28 millimeter hög och träramen tillverkad av massiv gran.

Sängen finns i fem olika färger och fastheterna medium och fast. Den finns i flera storlekar, bland annat 120 x 200 centimeter. Klädseln går att ta av och tvätta i 40 grader. Du har 25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hilding Original Ramsäng

Ytterligare läsning


Ett aktivt liv och en god kost i all ära, men en av de viktigaste sakerna du kan göra för din hälsa är att sova gott om natten. När du sover återhämtar du dig, både kroppsligt och själsligt. För att du ska kunna sova riktigt bra och bekvämt behövs emellertid en bra säng av god kvalitet. I den här artikeln ska vi fokusera på de bästa sängarna med bredden 120 centimeter.

Därför ska du välja en 120-säng

Det finns många fördelar med bredden 120 centimeter på en säng. Det är en generös bredd som ger dig den där lyxiga hotellkänslan med mycket plats. Den är därför utmärkt till singelhushållet samt tonårsrummet. Sängen är dessutom tillräckligt bred för att det ska få plats två personer i den om du skulle vilja det, till exempel om du är förälder och har barn som vill sova med dig under natten. Den passar också bra som en smidig dubbelsäng i den mindre bostaden.

Gå inte på gamla myter när du väljer säng

Många bävar inför uppgiften att välja säng eftersom det finns mängder av varianter i butikerna. När du står inför valet dyker även många frågor upp. En av de vanligaste frågorna att ställa sig är vilken fasthet på madrassen man ska välja.

Säkert har du redan hört en del gamla myter som vi kan avliva här och nu. En av dem är att om du har problem med ryggen så ska du välja en hård säng. Det är en grov generalisering som inte alltid stämmer. Tänk istället så här: När du ligger i sängen ska din kropp ha bra stöd. En för hård madrass kan göra att du inte sjunker ned i sängen ordentligt och därför inte får stöd för svank eller rygg. Det brukar ofta leda till ömmande muskler och leder. Om du upplever att den säng du har nu ger dig en värkande rygg kan det alltså lika gärna bero på att sängen är för hård snarare än att den är för mjuk. Vi har tagit fram ett urval av sängar som är bäst i test, alla med olika fasthet för att du ska kunna hitta den som är bäst för just dina behov.

Så väljer du rätt 120-säng

Har du bestämt dig för en 120-säng? Då har vi genom omfattande test tagit fram några av de bästa. Innan du skrider till verket och köper en säng finns det dock några enkla regler du kan förhålla dig till för att valet ska bli exakt rätt.

För god sovkomfort gäller det att du väljer en säng som ger dig tillräckligt stöd. Börja därför med att tänka på hur du oftast sover, det vill säga om du helst ligger på rygg eller på mage. Sover du ofta på mage kan det vara bra att välja en hårdare säng för att kunna låta bröstkorgen få tillräckligt med stöd och förhindra att du sjunker för djupt ned i underlaget. Sover du hellre på rygg passar ofta en lite mjukare säng bättre eftersom den formar sig efter kroppen och låter din rumpa och dina skuldror sjunka ned och få optimalt stöd.

Din vikt har också betydelse när det gäller val av säng. Väger du över 80 kg är det bättre med en lite fastare madrass, annars riskerar du att sjunka för djupt ned i sängen och därmed få problem med leder och muskler. Är du lättare än 80 kg bör du välja en mjukare säng för att få ett optimalt stöd.

Tänk på sängens längd

För att sömnen ska bli rofylld och bekväm är det viktigt att du inte bara får plats i sängen på bredden, utan även på längden. För de flesta passar standardmåtten på 200 cm, men är du väldigt lång kan du behöva välja en säng med lite extra längd. En enkel tumregel är att du ska ha 10 centimeter tillgodo både i nederkant och överkant av sängen när du ligger raklång. Är du alltså över 190 cm lång kan du behöva en säng som är 210 cm lång.

hur lång säng behöver jag

Så mycket kostar en bra säng

Många tror att de behöver lägga ut en förmögenhet på en riktigt bra säng, det är dock inte sant. Det finns många 120-sängar av riktigt god kvalitet för några tusenlappar och upp till runt 20 000-30 000 kronor. Vi har valt ut de sängar som är bäst i test i flera olika prisklasser för att du ska kunna hitta en som passar din plånbok. Alla har nämligen rätt till en riktigt god natts sömn tycker vi.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns inget generellt svar på den här frågan. Vilken fasthet som är bäst för dig avgörs av din sovstil samt vikt.
 • Det finns sängar av god kvalitet i flera olika prisklasser. Vi har valt ut de bästa i flera prisklasser så att du enkelt kan hitta en säng som passar din budget.
 • Du behöver inte vara tveksam till att köpa en säng online. De flesta företag har förmånliga villkor för returer så att du tryggt kan byta om den säng du köpt inte skulle passa dig.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa kontinentalsäng:
Tempur Tempur Promise Kontinentalsäng

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng