VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 November 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – bästa 160-sängen 2023

Vid köp av en ny säng är det många faktorer som ska tas hänsyn till. Detta inte minst om du ska köpa en dubbelsäng. Läs mer i vår sammanställning av 160-sängar och få tips på tre populära modeller.

Vi har jämfört
 • Om sängarna finns i olika fastheter.
 • Om sängen finns i olika storlekar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bästa kontinentalsäng Test.se - Bästa kontinentalsäng
Carpe Diem Beds
Carpe Diem Beds Härmanö Kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Carpe Diem Beds
Carpe Diem Beds Härmanö Kontinentalsäng
En lyxig kontinentalsäng för bästa stöd och avslappning.
5/5 stjärnor hos Pricerunner.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Storlek: 160 x 200 cm - 210 x 210 cm.
Med ett särskilt utvecklat fjädersystem.
Finns i flera olika färger.

Hos det svenska premiumvarumärket Carpe Diem Beds hittar du högkvalitativa sängar med en riktig lyxkänsla. Alla sängar från Carpe Diem byggs för hand i Lysekil på den svenska västkusten, och allt material som används är noggrant utvalda. Målsättningen för Carpe Diem är att skapa innovativa och följsamma sängar med en skandinavisk design.

Härmanö är en populär kontinentalsäng från Carpe Diem. Den är utrustad med ett fjädersystem som Carpe Diem utvecklat själva, vilket ger dig den bästa möjliga avlastningen när du sover. Kontinentalsängen har även ett så kallat Contour Pocket System som följer kroppens konturer och ger både stöd och avslappning. I sängens bas finns ett 13 centimeter tjockt tryckavlastande lager. Du får även med en premiumbäddmadrass. Räknar du bort bäddmadrass och ben är sängen 44 centimeter hög.

Kontinentalsäng finns i flera olika fastheter och storlekar för att alla ska hitta något som passar. Du kan även välja färg, om du vill ha ben och om en sänggavel ska vara inkluderad.

 • Butiker & priser
 • Priser för Carpe Diem Beds Härmanö Kontinentalsäng
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa ramsäng Test.se - Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
Bästa ramsäng
Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
En snygg ramsäng med bra liggkomfort.
Populärt val hos Sova.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 120 x 200 – x 210 x 210.
Sängen finns i fyra olika färger.

Norska Jensen är ett sängvarumärke som grundades 1947 och som i över 70 år sökt efter den perfekta viloytan. Idag är de marknadsledande inom sängar och madrasser. De tillverkar Svanenmärkta sängar med fokus på hög kvalitet och har ett stort utbud av olika sorters sängar.

Ramsängen Jensen Diplomat är ett mycket populärt val av säng hos Sova. Det är en prisvänlig ramsäng med god liggkomfort för dig som vill kunna sova skönt om natten. Sängens fjädersystem skapar en mycket god liggkomfort. Dess zonsystem kombinerar en mjukare zon vid axelpartiet med en fastare zon vid korsryggen. Sängen har fem zoner som ger en mer tryckavlastad och jämnare liggkomfort. Liggytan är i stretch i alla riktningar vilket också framhäver fjädersystemets stödjande funktion.

Sängens stoppning har bra fukttransporterande egenskaper. Till sängen hör dessutom en åtta centimeter tjock bäddmadrass. Sängen går att få med eller utan sänggavel, finns i två fastheter och bland annat storleken 160 x 200. Den kommer i en möbeltextil med dubbelsöm och finns i fyra olika färger.

 • Butiker & priser
 • Priser för Jensen Diplomat Ramsäng
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa ställbara säng Test.se - Bästa ställbara säng
Tempur
Tempur Promise Ställbar Säng
Bästa ställbara säng
Bästa ställbara säng
Tempur
Tempur Promise Ställbar Säng
En omtyckt säng som ger kroppen optimalt stöd och komfort.
Omtyckt serie från kvalitativt varumärke.
Finns i tre fastheter: Original, cloud och sensation.
Storlek: 80 x 200 – x 210 x 210.
Sängen finns i nio olika färger.
Tio års garanti.
Ger optimalt tempur-stöd.

Tempur är ett varumärke som är utvecklat av riktiga sömnexperter, och i deras utbud finns bland annat madrasser, kuddar och sängar. Produkterna som tillverkas av Tempur är tryckavlastande för att ge en unik och bekväm sovupplevelse. I Tempurs madrasser och kuddar finns ett särskilt framtaget material – som från början är inspirerat av ett material producerat av NASA för att använda i säten för rymdfärder. NASA:s material förfinades sedan av danska forskare, och år 1990 kom man med idén att det här nya materialet skulle vara perfekt att sova på. Därmed föddes varumärket Tempur.

Den omtyckta serien Promise från Tempur med ställbara sängar är skapade för att ge dig bästa möjliga sömn. Genom att du kan anpassa sängens vinklar och ställningar får du optimal avlastning och stöd för kroppen. Sängen huvud- och fotände kan enkelt justeras med hjälp av fjärrkontrollen eller genom en app i telefonen. Det går att få sängen i hela nio olika färger och tre olika fastheter; original, cloud eller sensation. Allt detta gör att du får en skräddarsydd säng som passar dig och ditt sovrum perfekt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Ställbar Säng
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

bästa 160 sängen


Kontinentalsäng, ställbar säng eller 160-säng med ram? Det finns flera alternativ till din nya sköna dubbelsäng. Utöver design och utseende är naturligtvis fasthet och material två viktiga aspekter. Hur ska du tänka när du väljer en 160-säng? 

Välj en säng med högre kvalitet

Dina sömnbehov, din kroppsvikt, din längd och dina designpreferenser är bara några få punkter att ta hänsyn till. Därutöver kommer också priset på sängen. Det är klart att en riktigt billig säng oftast hamnar lägre i kvalitet än en dyrare säng. Även om du är ekonomiskt lagd så bör du trots allt satsa mer pengar på din säng eftersom skön sömn spelar roll i ditt dagliga välmående och hur du klarar livet. Tänk på att en tredjedel av ditt liv utspelar sig i sängen – välj därför den bästa 160 sängen!

Dock behöver du inte stirra dig blind på varumärken. Ett varumärke som känns rätt för den ena kanske inte känns rätt för en annan. Det gäller till och med sängar ur samma varumärke. Det bästa sättet är att prova dig fram genom att provligga sängar i butik, samt att kombinera med läsning av olika test av sängar – som det här!

Varför en 160-säng?

En säng på 160 centimeters bredd är ett bra val för dig eller er som vill ha en större säng eller delar på sängen. Man kan säga att en 160-säng är den typ av dubbelsäng som flertalet använder eftersom den passar de flesta par. Vill man ha större finns 180-sängar och sängar som är 200 respektive 210 centimeter breda. 

TIPS! Gå inte under 160 cm om ni är två som ska sova i sängen. Då riskerar ni att störa varandra under natten.

Ramsäng, kontinental eller ställbar?

Valet kan vara svårt – eller enkelt. Du som är van vid en kontinentalsäng kan tycka att det är det bästa alternativet medan du som gillar ramsängar tycker att de smälter in bättre i övriga interiören. Fördelen med en ramsäng är att du kan skruva loss ramen och förflytta den, byta ram vid behov eller kanske mixa med en annan sänggavel.

Fördelen med en kontinentalsäng är att du kommer lite högre upp och att komforten oftast blir snäppet bättre. Detta eftersom kontinentalsängen innehåller flera lager som stöttar din kropp mer under sömn och vila.

En ställbar säng kan köpas i både ramsängar och kontinentalsängar. Den innehåller en motor som kan justera sängens huvud- och fotände så att du får ett fullgott stöd för hela kroppen. Det här sängvalet är bra om du har ont i kroppen eller ofta ligger till sängs. Ställbara 160 sängar är bra om ni är två, så att ni kan reglera varje säng enligt era respektive behov. Bra om en vill sova och den andra vill läsa eller titta på tv.

Massproduktion eller manuellt hopsatta 160-sängar

Sängar som massproducerats kan visserligen vara bra men det är något speciellt med hopsatta sängar och handsydda madrasser. Om det enbart är priset som avgör – köp en bättre säng på rea och få ut en bättre kvalitet! Då vinner du i pris och tänker smart inför framtiden.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns flera mått på längden, standardmåtten är 200 respektive 210 cm långa. Hur lång du är eller hur långa ni båda som ska dela på sängen är, får avgöra valet. Var noga med att ha ordentligt med plats för fötterna.
 • Ja idag kan du specialbeställa olika fasthet på var sin sida på sängen om ni båda har väldigt olika vikt. En av er kanske behöver en fastare säng medan den andra behöver en mjukare. Detta val passar bra om ni väljer en 160 cm kontinentalsäng då denna typ av säng är smidigare att bygga på olika sätt.
 • Javisst, det är inga problem. Det är alltid bättre att ha en större säng även om du är singel, eftersom du kanske träffar en partner så småningom som ska dela sängen med dig. Även om du sover ensam kan det också vara skönt att ha mer svängrum när du sover, ifall du rör på dig mycket under natten.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa kontinentalsäng:
Carpe Diem Beds Carpe Diem Beds Härmanö Kontinentalsäng

Du kanske även är intresserad av:

Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng