HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tyngdtäcke - Bäst i test

Test av tyngdtäcken

3 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 14:e Juli, 2020, Baserad på 1 experttest.

Svenskens sömnproblem har ökat kraftigt de senaste åren, och svaren tros ligga i våran ständigt uppkopplade vardag. Det finns studier som visar att var tredje svensk inte vaknar helt utvilad efter sömn, och drygt en miljon svenskar medicinerar för sina sömnsvårigheter. Som ett alternativ till medicin är det många som först vänder sig till, och får hjälp av, tyngdtäcken. Tyngdtäcken har blivit alltmer populärt och svaret på mångas sömnsvårigheter, eftersom det kan både förbättra sömnen och minska stress.

Att tyngdtäcken hjälper vid sömnsvårigheter verkar det inte råda mycket tvivel om. Även om det råder delade meningar i forskningsvärlden - där vissa menar att det saknas empiriska bevis och vissa hävdar att det finns – så finns det otroligt många människor världen över som vittnar om hur deras sömn förbättrats efter att de skaffat sig ett tyngdtäcke. Så även om vetenskapliga bevis eventuellt saknas, är det inte osannolikt att det ändå har någon slags effekt.

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett täcke med isydda tyngder. Det kan exempelvis vara bollar, kedjor eller pärlor som gör täcket tyngre än vad de normalt är. Vissa tyngdtäcken ser ut som helt vanliga täcken, fibertäcken är ett exempel på en sådan variant. Andra tyngdtäcken har fyllning som gör att täcker får en lite annorlunda form, till exempel bolltäcken.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Funktionen hos ett tyngdtäcke grundar sig i två olika teorier, Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS) och Sensory Integration (SI). DPTS handlar om hur kroppen reagerar avslappnande på tryck, ungefär som vid en massage. SI beskriver hur kroppens olika sinnen tar emot olika intryck. Ett sinne är det taktila, vilket behandlar intryck som beröring och känsel.

När kroppens taktila sinne uppfattar beröring skickas det signaler till hjärnan som frigör hormoner. När DPTS och SI arbetar ihop, kan sinnena tillsammans manipulera hjärnan. Må-bra-hormonerna serotonin och oxytocin frigörs av hjärnan, samtidigt som tyngden av täcket sänker nivåerna av stresshormonet kortisol.

Fördelar med tyngdtäcke

För många kan ett tyngdtäcke vara en riktig höjare av livskvalitén. Fördelarna är många och de har särskilt bra effekt på personer som lider av stress, oro och/eller sömnsvårigheter. Det kan vara bra för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personer med demenssjukdomar men även för personer med mer eller mindre vanliga sömnproblem.

Den omslutande effekten, tillsammans med trycket och tyngden, ger en lugnande effekt som gör det lättare att somna och hålla sig sovandes. Tyngderna skapar ett jämnt och behagligt tryck mot kroppen, som om täcket omfamnar dig i en jättekram.

De främsta fördelarna med tyngdtäcken sägs vara:

  • Minskade sömnproblem
  • Lindrad värk och smärta
  • Dämpad stress, ångest och oro

Det ska poängteras att tyngdtäcken inte hjälper alla som lider av oro, stress eller sömnproblem.

Vikt på tyngdtäcke

Det finns flera olika vikter på tyngdtäcken, alltifrån ett par kilo upp till 20 kilo. Vilken tyngd som passar dig bäst beror lite på vilken effekt man är ute efter, men generellt kan man säga att ett tyngdtäcke vars vikt motsvarar ungefär 10-15 procent av din kroppsvikt är bra.

Olika typer av tyngdtäcken

Fibertäcken

Detta är en relativt ny variant på tyngdtäcke där tyngden kommer från långa, mjuka, längsgående fibrer. Detta gör täcken mycket mjukt och följsamt, samtidigt som den ger en omslutande känsla. Det ser ut som ett helt vanligt täcke, men som känns tungt när man lyfter det.

Bolltäcke

Tyngden kommer från isydda bollar i varierande material. Olika täcken har olika stora bollar isydda, beroende på vilken typ av effekt man är ute efter. Stora bollar trycker mer på vissa punkter på kroppen, medans mindre bollar gör att täcket känns mer jämn-tungt. Vissa täcken har bollarna isydda i rader, och i andra är de placerade i ett mer slumpmässigt mönster.

Bolltäcket fungerar ungefär som ett duntäcke, värmer vid kyla och svalkar vid hetta. Nackdelen med denna typ av täcke är att de kan upplevas som otympliga och svåra att tvätta. Vissa täcken av denna typ kan också skramla lite.

Kedjetäcke

Precis som det låter, är ett kedjetäcke ett täcke med isydda kedjor som tynger ner. Denna typ av täcke är utformad så att ena sidan är mer vadderad än den andra. Den mjukare sidan ger bara en känsla av tyngd över kroppen, medans den tunnare sidan gör att kedjorna känns vilket lugnar vissa.

Kedjorna är inplastade så de ligger inte i täcket och rasslar runt. Denna typ av täcke ger en ordentlig omslutande känsla, vilket inte alla trivs med. 

Ringtäcke

Vikten består av ringar gjorda i kirurgiskt stål. Stålets höga densitet gör att täcker inte behöver stoppas med speciellt mycket innan det uppnår den önskade totalvikten, detta gör att täcket har mycket lätt för att transportera bort fukt och värme.

Ringtäckets design gör att det upplevs som ljudlöst och ordentligt omslutande utan att det blir för varmt. Ringarnas tyngd punktmarkerar vissa delar av kroppen vilket stimulerar det centrala nervsystemet.

Undvik tyngdtäcke!

Om du lider av hjärtinsufficiens. Lägg inte heller ett tyngdtäcke på små barn. Lite äldre barn skulle kunna använda ett lättare tyngdtäcke, men rådfråga alltid med läkare innan!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Cura Pearl Tyngdtäcke

Testresultat
Pricerunner 2020
Recensioner
7 lagerteknik Enkel att tvätta Mjukt tyg Fästöglor för påslakan
Kan upplevas något varm
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi har valt att utse Cura of Swedens Pearl tyngdtäcke till bäst i test. Det är norra Europas mest populära tyngdtäcke, och det finns goda anledningar till detta!

Pearl tyngdtäcke får sin vikt utav små glaspärlor som är insydda i 120 rutor. Som ett quiltat täcke där fyllningen består av något som känns som små runda korn. De små pärlorna gör täcket båda följsamt och mjukt. Eftersom täcket är helt fyllt av dessa små korn upplevs täcket av många som varmt, men utan den kvävande känslan som varma täcken ibland kan ge.

Täckena har små öglor fastsydda i hörnen och i mitten på varje sida, de finns där för att man ska kunna fästa täcket i de specialdesignade påslakanen som är gjorde för Curas tyngdtäcken. Dessutom går det att tvätta täcket i maskin, förutsatt att det inte väger för mycket. De flesta tvättmaskiner i hemmet är gjorda för att ta tvättar mellan sju och nio kilo.

En av många anledningar till att Curas täcken blivit väldigt populära är det relativt låga priset, dessutom levereras täcket kommer med en praktisk väska som man kan bära och förvara täcket i.

Visa hela texten
Vikt:
3, 5, 7, 9, 11 & 13 kg
Material:
Bomull
Fyllning:
Glaspärlor, polyester
Mått:
150 x 200 cm (vit 150 x 210 cm)
Tvätt:
Maskintvätt 60°C

Tyngdtäcke - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (1st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har genomfört ett eget test av olika tyngdtäcken. De lättare täckena testades av både barn och vuxna, medans de tyngre bara testades av vuxna. Alla täcken bedömde efter sin komfort, den upplevda effekten och hur praktiska de är att använda. Dessa egenskaper, tillsammans med priset, låg sedan till grund när det bästa täcket utsågs.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.