VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa enkelsängen 2021

En enkelsäng är perfekt om du sover ensam, eller om du vill sätta in en säng i ett gästrum alternativt för ditt barn. Det finns idag otaliga enkelsängar – allt från enklare varianter till en avancerad design. Vi har sammanställt ett bäst i test av enkelsängar och presenterar 5 utvalda produkter.

Vi har jämfört:
 • Om sängarna finns i olika fastheter.
 • Vilken storlek sängen har.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bästa ramsäng logotype
Mi Dormani
Turin
Bästa ramsäng
Bästa ramsäng
Mi Dormani
Turin
Prisvärd och populär ramsäng från Sängjättens serie Mi Dormani.
Topplacerad hos Testfakta.
Storsäljare hos Sängjätten.
Finns i en fasthet.
Storlek: 100 x 200 centimeter.
25 års garanti.

Sängjätten startade sin verksamhet i Göteborg i början av 1990-talet genom att öppna den första specialbutiken för sängar i landet. De senaste 30 åren har man fortsatt att utveckla sin verksamhet för att kunna erbjuda ett brett utbud av sängar med någonting som passar för alla. Mi Dormani är en populär serie sängar från Sängjätten. Här hittar du många olika sängtyper och -storlekar. Ramsängen Turin är en av deras storsäljare. Denna säng har också fått positiva omdömen i Testfaktas jämförande test av sängar.

Mi Dormani Turin är en fast säng med pocketresår som har en följsam axelzon för en så bekväm sovupplevelse som möjligt. Sängen kommer i flera olika storlekar, bland annat en variant på 100 x 200 centimeter som är perfekt som enkelsäng. Mi Dormani Turin passar bland annat bra för dig som brukar sova på mage. Sängen kommer i fem olika färger för att det ska finnas någonting som passar för alla sovrum. Om du väljer att köpa denna säng får du dessutom 25 års garanti.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mi Dormani Turin

Bästa kontinentalsäng logotype
Tempur
Promise
Bästa kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Tempur
Promise
Få en lyxig och specialanpassad sovupplevelse med en säng från Tempur.
5/5 stjärnor hos Pricerunner.
Populärt val hos Sova.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Storlek: 80 x 200 cm - 105 x 210 cm.
Anpassar sig efter din kropp.
Finns i flera olika färger.

Tempur är välkända för sina tryckavlastande madrasser, kuddar och sängar som med sitt unika material bidrar till bästa möjliga sovupplevelse. Tempurs material är från början inspirerat av ett material producerat av NASA för att använda i säten för rymdfärder. NASA:s material förfinades sedan av danska forskare, och år 1990 kom man med idén att materialet skulle vara perfekt att sova på. Därmed föddes varumärket Tempur.

I Tempurs utbud av kvalitativa sängar hittar du bland annat flera olika kontinentalsängar. En omtyckt modell är den som har fått namnet Promise. Med denna säng får du en säng som är tillverkad för att anpassa sig perfekt efter just din kropp. Sängen har en öppen cellstruktur, vilket gör att din kroppsvikt fördelas jämnt. Det ger i sin tur dem bästa möjliga avlastningen för din kropp.

Promise kontinentalsäng kommer i en rad olika storlekar, och det finns även tre olika fastheter att välja mellan – original, cloud och sensation. För att du ska kunna hitta en säng som passar perfekt i just ditt sovrum finns det också hela åtta olika färger att välja mellan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Kontinentalsäng

Bästa ställbara säng logotype
Mi Dormani
Monza
Bästa ställbara säng
Bästa ställbara säng
Mi Dormani
Monza
En ställbar säng som du alltid hittar en bekväm ställning i.
Bästsäljare hos Sängjätten.
Sängen kan fås i två olika fastheter.
Bredd: 100 centimeter.
Bäddmadrass ingår.

Sängjätten är ett svenskt företag som startade sin verksamhet i början av 1990-talet. Den första butiken öppnade i Göteborg 1992, och det var då den första specialbutiken i landet för just sängar. De senaste 30 år har Sängjätten fortsatt att utveckla sin verksamhet för att kunna erbjuda ett utbud av sängar där det finns någonting som passar för alla.

Sängjättens serie Mi Dormani består av en rad olika sängar, och serien har blivit topplacerad i flera av Testfaktas sammanställningar. Den ställbara sängen Monza är en kvalitativ säng som har 25 års garanti. Sängen kommer låta dig sitta eller ligga bekvämt vad du än vill göra. Enkelsängen är 100 centimeter bred och är utrustad med en motor som driver sängens olika justerbara zoner. Färgen kallas Hopper Grey och ger en stilren och exklusiv känsla.

 • Butiker & priser
 • Priser för Mi Dormani Monza

Ytterligare läsning


I vårt test får du en tydligare överblick av sängar som är värda att ta en titt på innan du bestämmer dig för ett köp. Vikt, pris, kroppsform och funktioner tillhör de faktorer som är viktiga att förhålla dig till när du väljer.

Välj säng utifrån din nuvarande sovrutin och komfort

Ställ dig olika frågor innan du köper en ny enkelsäng, om sängen är till för dig det vill säga.

 • Hur sover du eller personen sängen är ämnad för idag, i den nuvarande sängen?
 • Har du eller personen ont i kroppen och i så fall var?
 • Vilken sovposition använder du eller personen mest?
 • Vilken vikt och längd har du/personen?

Om enkelsängen bara är till för ett gästrum eller ska stå i ett fritidshus för tillfälliga besök behöver du inte lägga ner alltför mycket pengar på den. Däremot är det bra om sängen passar så många som möjligt om den till exempel är tänkt som gästsäng. Med andra ord – välj inte en alltför smal säng om det kanske kommer en storväxt person på besök.

Ställbara enkelsängar

En ställbar enkelsäng är perfekt för både gamla och unga eftersom den kan justeras vi fot- och huvudändan, tack vare ett inbyggt motorsystem. Just den ställbara sängen är bra för den som har ont i kroppen eller behöver återhämta sig efter en sjukdom eller skada. Ett bra val om du vill ställa in en enkelsäng i ett gästrum när dina äldre föräldrar kommer på besök.

Ramsängar

En ramsäng är ett bra val om du ibland vill flytta sängen eftersom ramen normalt kan skruvas isär. En snygg träram eller smidesram blir dessutom en fin inredningsdetalj i ett rum. Du lägger sedan bara i en skön och anpassad bäddmadrass vilken du också kan byta ut istället för att byta hela sängen.

Kontinentalsängar

Kontinentalsängen är ett populärt val i både enkel- och dubbelsängar. Många menar att man sover bättre i en kontinentalsäng och även en sådan kan vara ställbar, oavsett om den är enkel eller dubbel. Med kontinentalsängen kommer du upp mer och sängen har fler lager:

 • Underbädd
 • Kassett med fjädersystem
 • Bäddmadrass

De olika lagren kan skräddarsys för bästa möjliga komfort vilket gör kontinentalsängen riktigt behaglig. Välj mellan olika storlekar även för en enkelsäng. Du kan även välja till en snygg sänggavel eller ha sängen som den är.

Att välja fasthet

Oavsett om sängen är till för dig eller om den ska ställas in i ett gästrum eller tonårsrum, är fastheten något att inte underskatta. Om sängen är till för dig måste du ta hänsyn till komfort, sovställning, vikt och längd – men om sängen istället är tänkt att användas av någon annan än du själv är det smart om du varken väljer en för mjuk eller för hård säng. Då passar den så många som möjligt. Välj dock hellre en lite fastare säng och satsa på en mjukare bäddmadrass.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Enkelsängar brukar vanligen vara runt 90 cm breda men det finns även smalare och lite bredare varianter. 90 cm brukar dock vara standard, så att personen som ligger i den har en någorlunda rörelseförmåga när hen sover utan att riskera att trilla ur sängen nattetid.
 • För det första bör du ta dig en lov i butikerna och provligga olika sängar innan du slår till. Fundera även på hur du sover idag – hur din nuvarande säng ser ut och om du känner dig bekväm i den eller inte. Om enkelsängen är till för någon annan bör du ta hänsyn till den personens behov och sömnrutiner. Ska sängen vara till ett gästrum eller till en sommarstuga behöver du inte lägga alltför mycket pengar på den, men tänk även på att gästen ska kunna sova skönt även om hen bara är på tillfälligt besök.
 • Om personen som ska ligga i sängen väger mindre än 75 kg ska sängen ha en medium fasthet. Över den vikten är en fast madrass bättre. En vikt över 95 kg kräver mer fjädrar i madrassen för ett bättre stöd. Att tänka på om sängen ska användas av lättare eller tyngre gäster.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa ramsäng:
Mi Dormani Turin

Du kanske även är intresserad av: