VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 24 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Hitta den bästa 140-sängen 2024

Det är viktigt att du sover gott och en av de främsta faktorerna för kvalitativ sömn är en bra säng. Du kommer spendera ungefär en tredjedel av ditt liv i den och därför bör du satsa på en modell som verkligen passar dig. Vi har valt ut flera olika 140-sängar som är bäst i test i sin kategori och vi har jämfört många olika faktorer.

Vi har jämfört
 • Om sängarna finns i olika fastheter.
 • Om sängen finns i olika färger.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Emma
Emma Diamond Kontinentalsäng
Bäst i test
Bäst i test
Emma
Emma Diamond Kontinentalsäng
Exklusiv kontinentalsäng med testvinnande bäddmadrass.
Testvinnande madrass hos Testfakta 2022.
Finns i en fasthet.
Storlek: 140 x 200 cm – 180 x 200 cm.
Fem olika komfortzoner.
Finns i tre olika färger.
Ben i ek.

Emma är ett företag som har som mål att förbättra hela världens sömn. Företaget grundades i Tyskland 2005 och finns idag i över 20 länder. Som enda företag i Sverige erbjuder de 100 nätters provsömn på alla deras madrasser och nöjda kunder har blivit av med både ryggproblem och sömnsvårigheter.

Emma Diamond Kontinentalsäng är beskrivs som lyxig och stilren. Den har en madrass som blev bästa resårmadrass hos Testfakta i deras oberoende laboratorietest om resårmadrasser. Emma Diamond resårmadrass fick betyget 8 av 10, uppvisade bra resultat av de ergonomiska testerna och uppfyllde kraven för alla tre viktklasser.

Sängen har testats både under utvecklingen och vid produktionen. Både madrass och bäddmadrass är OEKO-TEX® Standard 100-certifierade.

När du köper sängen ingår sänggavel och bäddmadrass. Välj mellan två olika bäddmadrasser – testvinnande Emma Diamond Bäddmadrass som är temperaturreglerande och den vändbara Emma Flip Bäddmadrass. Madrassen på 25 centimeter ger ett extra bra stöd och har en hög komfort. Fem olika komfortzoner och 300 pocketresårer gör sängen ergonomisk. Sängbotten har en dynamisk fjädring som ger ett extra bra stöd och är i harmoni med madrassen.

Kontinentalsängen är lätt att montera och kommer i sju delar – sänggavel, sängbotten, madrass, bäddmadrass, madrasskydd och ben. Välj mellan färgerna mörkgrå, ljusgrå och beige och ben i svart eller naturfärg.

 • Butiker & priser
 • Priser för Emma Diamond Kontinentalsäng
  • Prova i 100 dagar
   10 års garanti

Bästa kontinentalsäng Test.se - Bästa kontinentalsäng
Tempur
Tempur Promise
Bästa kontinentalsäng
Bästa kontinentalsäng
Tempur
Tempur Promise
Lyxig och bekväm kontinentalsäng som anpassar sig efter din kropp.
Populärt val hos Sova.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Finns i tre fastheter; original, cloud, sensation.
Finns i åtta olika färger.
Anpassar dig efter din kropp.

Varumärket Tempur är välkända för sina tryckavlastande madrasser, kuddar och sängar som bidrar till en unik sovupplevelse. I Tempurs produkter finns ett särskilt framtaget material som från början är inspirerat av ett material producerat av NASA för att använda i säten för rymdfärder. NASA:s material förfinades sedan av danska forskare, och år 1990 kom man med idén att materialet skulle vara perfekt att sova på. Därmed föddes varumärket Tempur.

Bland Tempurs breda utbud av sängar finns bland annat en rad kontinentalsängar. En omtyckt modell är kontinentalsängen Promise. Med denna säng får du en säng som anpassar sig perfekt efter just din kropp. Tack vare att sängen är utrustad med en så kallad öppen cellstruktur fördelas din kroppsvikt jämnt, och du kan sova bekvämt med den bästa möjliga avlastningen för kroppen.

Denna säng kommer i en rad olika storlekar, bland annat 140 x 200 centimeter. För att det ska finnas någonting som passar för alla smaker finns det även tre olika fastheter att välja mellan; original, cloud och sensation. Det finns dessutom hela åtta färger att välja mellan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tempur Promise Kontinentalsäng

Bästa ramsäng Test.se - Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
Bästa ramsäng
Bästa ramsäng
Jensen
Jensen Diplomat Ramsäng
En snygg ramsäng med god liggkomfort.
Populärt val hos Sova.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 120 x 200 – x 210 x 210.
Sängen finns i fyra olika färger.

Norska Jensen är ett sängvarumärke som grundades 1947 och som i över 70 år sökt efter den perfekta viloytan. Idag är de marknadsledande inom sängar och madrasser. De tillverkar Svanemärkta sängar med fokus på hög kvalitet och har ett stort utbud av olika sorters sängar.

Jensen Diplomat är ett populärt val av säng hos Sova när det kommer till ramsängar i storleken 140. Ramsängen är prisvänlig och har en mycket god liggkomfort för dig som vill sova allra bäst. Den kommer i en möbeltextil med dubbelsöm och det finns fyra olika färger att välja mellan för att passa din inredning hemma.

Ramsängen har ett bra fjädersystem som skapar en god liggkomfort. Sängens zonsystem kombinerar en mjukare zon vid axelpartiet med en fastare zon vid korsryggen för ett bättre stöd. Den har fem zoner som ger en mer tryckavlastad och jämnare liggkomfort. Sängens liggyta är i stretch i alla riktningar vilket också framhäver fjädersystemets stödjande funktion. Stoppningen har bra fukttransporterande egenskaper. Till sängen hör dessutom en åtta centimeter tjock bäddmadrass. Sängen går att få med eller utan sänggavel, finns i två fastheter och är i bland annat storleken 140 x 200.

 • Butiker & priser
 • Priser för Jensen Diplomat Ramsäng

Bästa ställbara säng Test.se - Bästa ställbara säng
Hästens
Hästens Adjustable Ställbar Säng
Bästa ställbara säng
Bästa ställbara säng
Hästens
Hästens Adjustable Ställbar Säng
En handgjord ställbar säng med 28 lager från svenska Hästens.
Populärt val hos Sova.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 90 x 200 – 210 x 210.
Styrs med fjärrkontroll.
28 lager naturmaterial.

Hästens grundades i Köping 1852 och gör handgjorda sängar tillverkade av finaste lin, ull och bomull och svenskt furu. När företaget grundades gjorde de sadlar och idag är de ett ledande svenskt sängmärke.

Hästens Adjustable är en ställbar säng i Hästens klassiska blåvitrutiga mönster. Du höjer och sänker enkelt huvud- och fotdelen med en fjärrkontroll. Motorn är både driftsäker och tystgående. Sängen är bekväm och du kan ställa in den i den positionen som kroppen vill vara i.

Sängen består av 28 lager naturmaterial: tagel, ull, bomull, lin och björk. Den har två fjädringssystem som med förstärkta fjädrar längs kanterna som gör det enklare att resa sig ur sängen. Kantsömmarna i mellanmadrassen är sydda för att öka stabiliteten. I sängen ingår även en bäddmadrass och du kan köpa till ben.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hästens Adjustable Ställbar Säng

Bästa budget Test.se - Bästa budget
24SJU
24SJU Skymning Classic Ramsäng
Bästa budget
Bästa budget
24SJU
24SJU Skymning Classic Ramsäng
Sov gott i denna bekväma och prisvärda ramsäng.
Populärt val hos Sova.
Ramsäng.
Finns i två fastheter: Medium och fast.
Storlek: 80 x 200 cm – 210 x 210 cm.
Svensk design – handgjord i Sverige.
Finns i 3 olika färger.
25 års garanti på ram- och fjäderbrott.

24SJU är ett svenskt varumärke som säljer det mesta inom sängvärlden – allt från olika typer av sängar till madrasser, sänggavlar och sängben. Vid tillverkningen använder de svenskproducerade material som stål och trä. Målsättningen är att skapa pålitliga och kvalitativa sängar som är väl anpassade för de personer som ska använda dem.

Vill du ha en prisvärd ramsäng rekommenderar vi 24SJU Skymning Classic Ramsäng, en unik Sova-säng framtagen av Hilding Anders. Tack vare den kroppsanpassade fjädringen sover du gott hela natten. Den har ett 5-zons pocketsystem som är 15 centimeter högt. Strategiskt placerade fjädrar ger ett bra stöd åt axlar, höft, midja och rygg.

Ramsängen har en träram tillverkad av massiv gran och en madrass med stoppning av polyeterskum. Bäddmadrasssen är nio centimeter tjock och genomhäftad med en mjuk kärna. Sängen är utan ben och bäddmadrass 29,5 centimeter hög.

Sängen finns tillgänglig i flera storlekar, bland annat 140 x 200 centimeter. Välj mellan färgerna beige, grå och antracit. Det är 25 års garanti mot ram- och fjäderbrott.

 • Butiker & priser
 • Priser för 24SJU Skymning Classic Ramsäng

Ytterligare läsning

bästa 140 säng

Köpguide 140-säng

Om det är någon möbel i hemmet som bör vara av extra god kvalitet är det din säng. Här kan du läsa om varför en 140-säng kan passa dig allra bäst och vilka test den bör klara av. Saker som höjd, bredd och design är alla viktiga beståndsdelar, liksom var den ska placeras och hur ditt sovrum är disponerat. Läs vidare om hur du kan avgöra vilken 140 säng kommer bli den bästa för dig.

Skönt och mysigt

En bra säng måste ge dig två saker: ergonomi och komfort. Medan komforten mer handlar om att du tycker att sängen är mysig att ligga i är det ergonomin som gör att du inte vaknar med stel nacke eller andra krämpor. Enligt experterna är det bra att skaffa en ny säng ungefär vart tionde år men det är sällan det verkligen händer. Satsa därför på en riktigt kvalitativ säng som är bäst i test av flera anledningar och som kommer ge dig den sömn du förtjänar.

Storleken spelar roll

Hur stor din säng ska vara beror på saker som din egen kroppsstorlek, sovrummets mått och om du ska sova själv eller inte. Andra viktiga faktorer är om du rör dig mycket i sömnen eller om du har specifika hälsoproblem som kräver extra uppmärksamhet vid val av den bästa modellen. Se till att välja en säng som passar i ditt sovrum men som också ger dig den bästa möjliga upplevelsen.

Bredd

Genom att välja en 140-säng får du gott om plats att sträcka ut dig på och du har dessutom tillräckligt med rum för extra många kuddar eller husdjur. Även om du inte rör på dig mycket i sängen ger en frikostig bredd en skön känsla av frihet och bekvämlighet och du kan enkelt byta sovställningar under natten.

Längd

Standardlängden för en 140-säng är 200 centimeter, vilket ger de flesta gott om utrymme så att fötterna inte hamnar utanför. Även om du inte är särskilt lång kan det vara skönt med en bra längd då du kanske inte alltid ligger rakt upp och ner i sängen, utan kanske har ett flertal kuddar eller vill sitta i den på tvären. Det är alltid skönt att ha lite utrymme och precis som ett stort skrivbord är praktiskt och behagligt ger en 140-säng dig gott om plats för alla möjliga aktiviteter.

Höjd

Hur hög din säng är spelar särskilt stor roll för dig som har lätt för att bli stel om morgnarna eller har problem med rygg, höft eller knän. Det är mycket enklare att komma i och ur en säng som är lite högre än genomsnittet, och de rekommenderas därför av sjukgymnaster.

Sovrummets storlek och plan

Det har bedrivits mycket forskning om sömn och det har visat sig att sängens placering i sovrummet spelar roll för hur väl du sover. Några exempel är:

 • Riktning - sängen bör stå så att du ser ingången då det ger en extra trygghetskänsla
 • Fritt utrymme - har du gott om plats runtom sängen undviker du att känna dig instängd
 • Stabilitet - genom att ställa sängen mot en vägg får du extra balans och förankring

Med en 140 säng får du möjlighet att uppleva breddens komfort utan att den tar upp för mycket plats i ditt sovrum. Det ger en lyxig och mysig känsla och ser dessutom stiligt ut, och behöver du extra förråd kan du välja en säng med förvaringsutrymme i botten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En vanlig enkelsäng brukar ha en bredd på 80 till 120 centimeter och passar de flesta människor som sover själva. Är det två som ska dela sängen brukar storleken ligga på runt 160 till 180 centimeter, vilka motsvarar så kallade Queen och King size respektive. En 140-säng ligger alltså mittemellan en stor enkelsäng och en mindre dubbelsäng och är ett perfekt alternativ för dig som ska sova själv men vill ha extra generöst utrymme.
 • Idag är det vanligt att människor vill ha extra komfort när de sover och storlekarna på sängar har ökat under de senare åren. Utbudet har vuxit avsevärt och idag kan du hitta flera olika varianter av 140-sängar, exempelvis kontinentalmodeller eller enklare resår- eller träribbsmodeller. Vilken slags säng du föredrar är framförallt en fråga om personliga preferenser.
 • För att du och din älskade ska sova så gott som möjligt är det bättre att välja en dubbelsäng. Rent fysiskt går det att sova i en 140-säng, eller till och med i en enkelsäng, men det kommer bli relativt trångt.
 • Vi har valt att utse Emma Diamond Kontinentalsäng till den 140-säng som är bäst i test. Den har en testvinnande temperaturreglerande bäddmadrass, fem olika komfortzoner och 300 pocketresårer.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Emma Emma Diamond Kontinentalsäng

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng