VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Juli 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test sovsäckar 2024 – För dig som ska tälta

Ska du tälta under semestern? Då behöver du också ha en bra sovsäck som är anpassad efter dina önskemål och behov. Vi ger dig testvinnare och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vilken säsong den är avsedd för
 • Fyllning på stoppningen
 • Storlek, vikt och volym
 • Extremtemperatur och komforttemperatur
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test sovsäck - se testvinnande sovsäckar.
Här testar Test.se den testvinnande sovsäcken Marmot Sawtooth.
Bäst i test Test.se logo
Marmot
Marmot Sawtooth
Marmot Marmot Sawtooth - Test
Bäst i test Test.se logo
Marmot
Marmot Sawtooth
En bekväm och mångsidig sovsäck som passar till vår, sommar och höst – en tresäsongssovsäck.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Marmot.
Typ av sovsäck: Tresäsong.
Fyllning: Ankdun.
Storlek: 183/198 cm.
Vikt: 1130/1210 gram.
Volym: 7,9 liter.
Extremtemperatur: –27,5 grader.
Komforttemperatur dam: –2,7 grader.
Komforttemperatur herr: –9,1 grader.
Hellång dragkedja.
Ytbehandlad mot fukt.
Dunfylld värmekrage med dragsko.
Förvaringspåse ingår.

Marmot är amerikanskt företag som startades som en liten och energisk klubb för isklättring, i mitten av 1970-talet. Idag är de en av världens största tillverkare av sovsäckar, tält och funktionskläder.

Marmot Sawtooth är en mångsidig tresäsongssovsäck som blev testvinnare hos Bäst-i-test.se i ett stort jämförande test. Tack vare ett gott testresultat och goda kundomdömen har vi valt den till vår testvinnare.

Detta är en av Marmots bästsäljande modeller i unisexmodell där du får mycket för pengarna. Enligt test är det en bekväm sovsäck med mycket bra passform så att du håller värmen hela natten. Sovsäcken är av ankdun och balanserar den rätta dunvärmen med en låg vikt och bra hållbarhet.

Huvan täcker panna och haka men lämnar plats för mun och näsa och lämnar frisk luft även om dragskon är hårt dragen. Fotboxen är rymlig och har en förvaringsficka där du kan stoppa in ett värmepaket de dagar det är riktigt kallt. Sovsäcken passar till vår, sommar och höst och temperaturer från 5 till –10 grader. Den är behandlad av Marmots Down Defender-behandling som ger ett bra skydd mot fukt. Den finns i storleken 183 centimeter och 198 centimeter och har en komforttemperatur för dam på –2,7 grader och en komforttemperatur för herr på –9,1 grader. Extremtemperaturen är på –27,5 grader vilket gör att sovsäcken passar bra när du campar i fjällen, där graderna kan sjunka under nollan.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa syntet Test.se logo
Mammut
Mammut Nordic Oti Spring
Mammut Mammut Nordic Oti Spring - Test
Bästa syntet Test.se logo
Mammut
Mammut Nordic Oti Spring
En prisvärd och bra sovsäck i syntet som passar för vår och sommar.
Högt betyg på test hos Expressen Allt om Resor 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av sovsäck: Vår och sommar.
Fyllning: Polyester.
Storlek: 180/195 cm.
Vikt: 970-1040 gram.
Volym: 5,9/6,2 liter.
Komforttemperatur dam: +7 grader.
Komforttemperatur herr: +2 grader.
Extremtemperatur: –11 grader.
Hellång dragkedja.
Isolering i huvudområdet.
Ergonomisk fotkonstruktion.
Förvaringspåse ingår.

Mammut är ett schweiziskt företag som grundades för 150 år sedan och har en slogan som lyder “By mountaineers for mountaineers”. I deras utbud finns kläder och utrustning som flera olika modeller av sovsäckar.

Mammut Nordic OTI Spring fick ett bra omdöme på test hos Expressen Allt om Resor och är en sovsäck i polyester, som vi valt att utse till vår vårt bästa syntetval. Enligt test är den allt du kan förvänta dig och en standardmodell för dig upp till 195 centimeter som håller en bra kvalitet. Den passar oavsett kön. Tack vare det högkvalitativa fyllmedlet och tyget får du både utmärkt värme och låg vikt på 970-1040 gram.

Passformen är mumieformad, den är utvecklad för vandrare och passar för vår och sommar när det är över 0 grader. Dragkedjan är hellång som gör det lätt att komma in i den. Den har en bra isolering i huvudområdet och en huva som går att dra åt med extra isolering vid dragkedjan. Fotkonstruktionen är ergonomisk. Komforttemperatur för dam är 7 plusgrader och för män är komforttemperaturen 2 plusgrader. Det följer med en bra kompressionssäck.

Mammut har även Mammut 3-Season som är en tresäsongssovsäck. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Tarius +6
Haglöfs Haglöfs Tarius +6 - Test
Bästa budget Test.se logo
Haglöfs
Haglöfs Tarius +6
En prisvärd och populär sovsäck från svenska Haglöfs.
Tredje plats hos Prisjakts experter 2023.
Andra plats på test hos Expressen Allt om Resor 2020.
Typ av sovsäck: Vår och sommar.
Fyllning: Syntet.
Storlek: 190/205 cm.
Vikt: 1114 gram.
Volym: 11-12 liter.
Komforttemperatur dam: +10 grader.
Komforttemperatur herr: +6 grader.
Extremtemperatur: –7 grader.
Ergonomisk huva.
Förvaringspåse ingår.

Haglöfs är svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Haglöfs Tarius kom på andra plats hos Expressen Allt om Resor och är en prisvärd sovsäck som gör att vi utsett den till vårt bästa budgetval. Den är flexibel med en bra komfort, hög värme, utmärkta isoleringsegenskaper och en låg vikt på 1114 gram. Den passar för vår och sommar och över 0 grader.

Sovsäcken är i unisexmodell och finns i storleken 190 centimeter och 205 centimeter med en volym om 11 respektive 12 liter. Den är mumieformad för att maximera värmen och för att hålla vikten låg. Den har en ergonomisk fotdel och en ergonomisk huva som går att justera för en bättre passform. Blixtlåset är fodrat så att ingen kall luft kommer in. Komforttemperatur för dam är 10 plusgrader och för män är den 6 plusgrader. Extremtemperaturen är på 7 minusgrader. Det ingår en påse med fyrvägskomprimering.
Haglöfs Tarius finns i flera temperaturgraderingar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för vinter Test.se logo
Marmot
Marmot Lithium
Bästa för vinter
Bästa för vinter Test.se logo
Marmot
Marmot Lithium
En varm och högkvalitativ dunsovsäck som är avsedd för vintercamping.
Bra betyg hos Outdoorgearlab.
Populärt val hos Prisjakt.
Marmots lättaste modell.
Typ av sovsäck: Vinter.
Fyllning: Gåsdun.
Storlek: 183 cm.
Vikt: 1176 gram.
Komforttemperatur dam: –12,8 grader.
Komforttemperatur herr: –20,8 grader.
Extremtemperatur: –42,9 grader.
Isolerad huva.
Torkar snabbt.

Marmot är amerikanskt företag som startades som en liten och energisk klubb för isklättring, i mitten av 1970-talet. Idag är de en av världens största tillverkare av sovsäckar, tält och funktionskläder.

Marmot Lithium är en sovsäck anpassad för dig som ska vintercampa och håller dig varm även när graderna sjunker under nollan. Det är ett toppval bland Prisjakts fyrsäsongssovsäckar. Enligt recensioner torkar den snabbt och håller dig varm även om den har blivit blöt. D är särskilt anpassad för bergsbestigare, backpackers och camping och är av unisexmodell.

Det är en lätt dunsovsäck på 1176 gram med en minimalistisk design. Den har en fyllning av gåsdun och en Fill Power på 800. Den har två dragkedjor och en huva som är isolerad som går att dra ihop med en dragsko. Den har en extremtemperatur på 42,9 minusgrader, en komforttemperatur för dam på 12,8 minusgrader och en komforttemperatur för herr på 20,8 minusgrader. Två öglor gör upphängningen lättare och det finns en praktisk förvaringsficka för värdesaker. Det följer med en praktisk förvaringsväska.

 • Butiker & priser

Bästa för dam Test.se logo
Deuter
Deuter Exosphere 0° SL
Bästa för dam
Bästa för dam Test.se logo
Deuter
Deuter Exosphere 0° SL
Tresäsongs-sovsäck i syntet särskilt anpassad för kvinnor.
Testvinnare hos Expressen Allt om Resor 2020.
Typ av sovsäck: Tresäsong.
Fyllning: Syntet.
Storlek: 175 cm.
Vikt: 1060 gram.
Extremtemperatur: –15 grader.
Komforttemperatur dam: –5 grader.
Komforttemperatur herr: 0 grader.
Kan kopplas ihop med annan sovsäck.
Ergonomiskt formad huvuddel och fotbox.

Deuter är ett tyskt företag som tillverkar ryggsäckar, barnbärstolar, sovsäckar och andra tillbehör för äventyrare i alla åldrar. Företaget grundades så tidigt som 1898 och de är idag kända för sin höga bärkomfort på ryggsäckar och lång hållbarhet.

Deuter Exosphere 0° SL är en mumieformad sovsäck. I ett test hos Allt om Resor kom den på första plats och fick betyget 5 av 5. Enligt deras test lämnar det inte någonting att önska. Den är bekväm att sova i och håller värmen bra. Det är enkelt att röra sig i den och de märker att tillverkaren har tänkt till när sovsäcken skapades.

Sovsäcken är syntetfodrad och passar för vår, sommar och höst . Den har en komforttemperatur för dam på -5 grader och 0 grader för herr. Extremtemperatur på -15 grader vilket gör att den även kan användas när graderna kan sjunka under nollan. Packstorleken på 16 x 32 centimeter är liten och den låga vikt på 1060 gram gör den optimal för vandringsryggsäcken.

Sovsäcken passar för dig som har en kroppslängd på upp till 175 centimeter och har en kapacitet att expandera 25 procent i bredd. Den är särskilt anpassad för kvinnor med extra vaddering på särskilt utsatta områden. Både huvuddel och fotbox är ergonomiskt formad för att du ska få en riktigt bekväm natt när du campar. Den har dryzone i ett vattenavvisande material som skyddar från fukt. Dragkedjan är hellång vilket gör det smidigt att komma i och ur den – dessutom kan du koppla ihop den med en annan från samma serie. Det finns i flera modeller för olika temperaturer. 

 • Butiker & priser: 0 grader
 • Butiker & priser: -6 grader
 • Butiker & priser: -10 grader

Ytterligare läsning

Bäst i test sovsäck - se testvinnande sovsäckar.

Köpguide sovsäck 

Ska du tälta i sommar? Då behöver du också ha en bra sovsäck som gör din campingupplevelse så trevlig som möjligt, även när du ska sova. När du köper en ny ska du ta reda på vilka temperaturen den kan användas i, vilken fyllning den har, vad den väger och hur stor den är. Här ger vi dig bra information inför valet av ny sovsäck!

Storleken, vikt och form 

Sovsäckarna finns vanligtvis i flera olika storlekar för att passa din längd. En sovsäsck som är 183 centimeter är anpassad för en person som är så lång. Det är onödigt att köpa en för stor eftersom den tar mer plats än nödvändigt.

När det kommer till vikt är många dyrare sovsäckar i dun både lättare och mer kompakta. En variant med dun väger runt 1000 gram och en med stoppningsfibrer ligger på runt 1250 gram.

Sovsäckar finns i antingen mumieform eller en rektangulär form. En mumieformad variant är ett bra alternativ när du vintercampar eftersom designen är mer kroppsnära och lämnar mindre utrymme för extra luft. Den här modellen har mindre tyg och på så sätt sparar du också in på vikten. Vill du hellre ha lite mer rörelsefrihet ska du välja en modell som har en rektangulär form. En rektangulär sovsäck går även att öppna och använda som ett vanligt täcke och kan sättas ihop med en annan sovsäck. Den här modellen väger dock mer eftersom den har mer tyg.

Bäst i test sovsäck - se testvinnande sovsäckar.
Sovsäckar finns i flera storlekar och är i många fall anpassade efter män eller kvinnor.

Välj mellan dun eller syntet

När du ska köpa en sovsäck kan du välja mellan två olika typer – en med dunstoppning eller med stoppningsfiber. Båda modellerna har bra egenskaper och värmehållningsprincipen fungerar på samma sätt – stoppningen fångar luft som din kropp värmer upp. Det kan dock vara bra att känna till vilken stoppning som passar bäst till vad.

Dunstoppning – låg vikt

En sovsäck med dunstoppning väger mindre och klarar att isolera bättre när temperaturen är under fryspunkten. Kvalitén på dunet mäts i Fill Power och en Fill Power över 500 räknas som bra, en över 550 som god och över 750 är utmärkt. Den formar sig efter kroppen och risk för luftfickor minskar. Tältar du på vintern är en sovsäck med dunstoppning det allra vanligaste. Dock kostar en med dun oftast lite mer och blir de blöta värmer de mindre.

Stoppningsfiber – mycket värme för pengarna

När du ska vistas i fuktigt klimat och där det är stor risk för regn är en sovsäck med stoppningsfiber ett bra alternativ eftersom värmehållningsförmågan är bra trots att den blir blöt. En med syntetstoppning är tyngre, tar lite mer plats och har kortare livslängd. Däremot kostar de mindre, du får mycket värme för pengarna och de kan tvättas i maskin. Den här typen av sovsäck fungerar lika bra på våren som sommaren. Tänk dock på att kika på komforttemperatur så att den passar för den miljön du ska vara i och att välja rätt storlek för bästa komfort.

Så varm är en sovsäck – temperaturgradering

Hur varm din sovsäck bör vara, eller hur isolerad den är, beror på under vilken säsong du ska använda den och var nånstans du ska campa. Ska du använda den på sommaren behöver den av naturliga skäl inte vara lika varm som den du ska använda på vintern. Idag har de flesta tillverkare anslutit sig till Europeiska normen EN 13537, som är en frivillig branschöverenskommelse så att sovsäckarna kan jämföras. För att veta vad sovsäcken klarar av pratar man därför om komforttemperatur och extremtemperatur.

Komforttemperatur

Komforttemperatur är den temperatur som en person anses kunna sova i utan att frysa. Det är alltså den lägsta temperaturen sovsäcken klarar av om du bär underställ och sover på ett isolerat underlag. Komforttemperatur är olika för män och kvinnor, så båda värdena anges i produktbeskrivningen. Tältar du en sommarkväll i fjällen kan nätterna bli rätt kalla och då kan till exempel en sovsäck med en komforttemperatur på mellan 0 och fem minusgrader vara att rekommendera. Värdena utgår från en normalbyggd kvinna respektive normalbyggd man och kan såklart skilja sig åt i verkligheten.

Extremtemperatur

Extremtemperatur är den temperatur som en person kan överleva i sovsäcken under sex timmar. Denna egenskap är bra att kika på när du till exempel tältar i fjällen, där graderna kan sjunka rejält under natten.

Olika säsongsangivelser

Sovsäckar är märkta med olika säsongsangivelser och finns från en säsong till fyra säsonger.

 • Ensäsong är anpassade för sommaren och har vanligtvis en komforttemperatur på mellan 5 och 10 plusgrader.
 • Tvåsäsong passar bra från lite varmare vårdagar och fram till tidig höst.
 • Tresäsong kan användas från tidig vår fram till kyligare höstnätter och komforttemperaturen på den här typen ligger på mellan 5 och -10 grader.
 • Fyrsäsong är anpassade för de kallaste vinternätterna och har en komforttemperatur på mellan -10 och -15 grader. Vissa premiummodeller har en komforttemperatur som går ända ner till -30 grader.
Bäst i test sovsäck - se testvinnande sovsäckar.
Välj en modell som är anpassad efter den säsong som du kommer att tälta.

Så håller du dig varm i en sovsäck

Det finns flera knep som gör att du håller dig varm i en sovsäck. Ett förslag är att lägga en vattenflaska med varmt vatten i fotändan. Ju större flaska desto längre håller värmen. Tänk även på att ha alltid ett välisolerat liggunderlag under. Ett annat expertknep är att gå på toaletten innan du lägger dig eftersom vätska binder kyla och på så sätt gör dig kallare.

Att tänka på när du vintertältar

När du tältar på vintern är det också bra att välja en sovsäck med värmekrage och en bra uppbyggnad med till exempel fotbox så att stoppningen inte trycks helt platt och gör köldbryggor.

Skötselråd av sovsäckar

Du ska helst undvika att tvätta sovsäcken, även om många i syntet kan tvättas i tvättmaskin. Se istället till att hålla den ren och fräsch genom att skydda den från marken, sova i rena kläder, använda sovsäckslakan och att vädra ut den efter natten. Dessutom ska du aldrig förvara en fuktig sovsäck i påsen under en längre tid.

Tält och liggunderlag är också viktigt

Det är sovsäcken i kombination med ett bra tält och ett välisolerat liggunderlag som gör att du får den bästa campingupplevelsen.

Så väljer du rätt liggunderlag

Idag är många liggunderlag uppblåsbara och de isolerar både mot kyla och ger dig en bekvämare sömn i tältet. De blåser upp sig via en inbyggd eller extern pump och vissa är till och med självuppblåsande. När du väljer liggunderlag ska du kika på egenskaper som liggmått, tjocklek och R-värde, som innebär hur mycket det isolerar om underlaget är kallt. Är du gramjägare kan även en låg vikt spela stor roll i ditt val.

Läs också: Bäst i test liggunderlag

Så väljer du rätt tält

När du väljer tält är det först och främst viktigt att fundera på vad du ska använda det till. Kraven är till exempel inte lika höga om du ska ha det i trädgården jämfört med att tälta i skogen när du vandrar. Den vanligaste typen av tält är tvåmannatältet som kan användas till en eller två personer. Det finns även tremannatält för tre personer och fyrmannatält där hela familjen kan sova. Du kan välja mellan ett tunneltält som hålls uppe av stormlinor och markpinnar och kupoltält som står av sig själv med endast bågarna. Förutom detta behöver du fundera på vilken årstid du ska tälta. De flesta tälten är tresäsongstält som används under vår, sommar och höst. Fyrsäsongstält kan användas året om och vintertält är anpassade för vinterns kallare väder.

Läs också: Bäst i test tält

Tips för dig som ska tälta

Det finns många bra saker att tänka på när du ska tälta. Här får du bra tips inför din camping!

 • Välj ett tält som är anpassat till det du ska göra. Det finns tält med olika funktioner och ska du tälta på sommaren behöver du till exempel inte välja ett tält som är anpassat för vinter.
 • Ha gott om utrymme så att du även får plats med packningen.
 • Se till att placera tältet på ett plant underlag som är torrt och mjukt.
 • Placera även tältet efter solen – önskar du sovmorgon ska du placera det så att du får skugga. Annars finns risken att du vaknar av både ljuset och värmen.
 • Välj rätt sovsäck och liggunderlag som är anpassat efter årstid och andra behov.
 • En sovsäck har lite samma egenskaper som en termos. Är du varm blir det också varmare i sovsäcken så ett tips är att gå och lägga sig efter att du har aktiverat dig eller nyss ätit. Du kan även lägga i en varm flaska för att få det varmare.
 • Ta med dig ficklampa så att du har möjlighet att se även när det har mörknat.

Källa: Stadium

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2022)

Bäst-i-test.se har i sitt uppdaterade test om sovsäckar testat 11 olika modeller. I testet finns modeller från kända märken med som Bergans, Marmoth och Big Agnes. De har endast med tresäsongsmodeller och de har fokuserat på att jämföra materialval, passform, sömmar, kalldrag, dragkedjans kvalitet . I recensioner har de även utgått från hur mycket produkten uppfyller förväntningar, funktionalitet och design i förhållande till priset. På första plats kom Marmot Sawtooth som fick betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som bekväm med utmärkt passform och ett påkostad mjukt innertyg och ett slitstarkt yttertyg. På andra plats kom Big Agnes Torchlight 20 UL som fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en lätt och kompakt. På tredje plats kom Bergans Rabot 450 som fick betyget 4,5 av 5 och den beskrivs som mjuk och skön för vår och höst.

Expressen Allt om Resor (2020)

Expressens Allt om Resor har testat sex olika sovsäckar som gärna följer med och vämer dig under campingturen. Testest vinnare blev Deuter Exosphere 0° SL och den fick toppbetyg och enligt testet lämnar den inte någonting att önska. På andra plats kom Haglöfs Tarius + 6 med betyget 4 av 5 och den beskrivs som en riktigt snygg sovsäck som är både välplanerad och genomtänkt. På tredje plats kom Deuter Astro 250 med betyget 4 av 5 och den beskrivs som en genomtänkt sovsäck med otrolig kvalitet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Den har en temperaturgradering som talar om hur många grader den klarar för att du inte ska frysa. Detta kallas för komforttemperatur och den är olika för kvinnor och män. Extremtemperaturen är ett värde som anges för att du ska få en uppfattning i vilken temperatur det uppstår en hälsorisk – alltså hur många minusgrader du kan använda sovsäcken i innan du skadar dig eller avlider.
 • De finns i flera olika storlekar och en vanlig storlek är 185, vilket betyder att en person som är upp till 185 centimeter får plats i sovsäcken.
 • Vi har valt att utse Marmot Sawtooth till den sovsäck som är bäst i test. Det är en mångsidig sovsäck med stoppning av dun som kan användas under vår, sommar och höst. Den har en hög komforttemperatur och är ytbehandlad mot fukt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Marmot Marmot Sawtooth