VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test sovsäckar 2021

Ska du tälta under semestern? Då behöver du också ha en bra sovsäck som är anpassad efter dina önskemål och behov. Vi ger dig testvinnande sovsäckar och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vilken säsong den är avsedd för
 • Fyllning på stoppningen
 • Storlek, vikt och volym
 • Extremtemperatur och komforttemperatur
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Marmot
Sawtooth
Bäst i test
Bäst i test
Marmot
Sawtooth
En bekväm och mångsidig sovsäck som passar till vår, sommar och höst – en tresäsongssovsäck.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Marmot.
Typ av sovsäck: Tresäsongssovsäck.
Fyllning: Ankdun.
Storlek: 183/198 cm.
Vikt: 1130/1210 gram.
Volym: 7,9 liter.
Extremtemperatur: –27,5 grader.
Komforttemperatur dam: –2,7 grader.
Komforttemperatur herr: –9,1 grader.
Hellång dragkedja.
Ytbehandlad mot fukt.
Dunfylld värmekrage med dragsko.
Förvaringspåse ingår.

Marmot är amerikanskt företag som startades som en liten och energisk klubb för isklättring, i mitten av 1970-talet. Idag är de en av världens största tillverkare av sovsäckar, tält och funktionskläder.

Marmot Sawtooth är en mångsidig tresäsongssovsäck som blev testvinnare hos Bäst-i-test.se i ett stort jämförande test av några av marknadens mest populära sovsäckar. Tack vare ett gott testresultat och goda kundomdömen har vi valt den till vår testvinnare. Det är en av Marmots bäst säljande sovsäckar i unisexmodell där du får mycket för pengarna. Enligt test är det en bekväm sovsäck med mycket bra passform så att du håller värmen hela natten. Sovsäcken är av ankdun och balanserar den rätta dunvärmen med en låg vikt och bra hållbarhet.

Huvan täcker panna och haka men lämnar plats för mun och näsa och lämnar frisk luft även om dragskon är hårt dragen. Fotboxen är rymlig och har en förvaringsficka där du kan stoppa in ett värmepaket de dagar det är riktigt kallt. Sovsäcken passar till vår, sommar och höst och temperaturer från 5 till –10 grader. Den är behandlad av Marmots Down Defender-behandling som ger ett bra skydd mot fukt. Sovsäcken finns i storleken 183 centimeter och 198 centimeter och har en komforttemperatur för dam på –2,7 grader och en komforttemperatur för herr på –9,1 grader. Extremtemperaturen är på –27,5 grader vilket gör att sovsäcken passar bra när du campar i fjällen, där graderna kan sjunka under nollan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sawtooth
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 500 kr
   Leverans på 1-3 dagar

Bästa syntet Test.se - Bästa syntet
Mammut
Nordic Oti Spring
Bästa syntet
Bästa syntet
Mammut
Nordic Oti Spring
En prisvärd och bra sovsäck i syntet som passar för vår och sommar.
Högt betyg på test hos Expressen Allt om Resor 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av sovsäck: Vår och sommar.
Fyllning: Polyester.
Storlek: 180/195 cm.
Vikt: 970-1040 gram.
Volym: 5,9/6,2 liter.
Komforttemperatur dam: +7 grader.
Komforttemperatur herr: +2 grader.
Extremtemperatur: –11 grader.
Hellång dragkedja.
Isolering i huvudområdet.
Ergonomisk fotkonstruktion.
Förvaringspåse ingår.

Mammut är ett schweiziskt företag som grundades för 150 år sedan och har en slogan som lyder “By mountaineers for mountaineers”. I deras utbud finns kläder och utrustning som flera olika modeller av sovsäckar.

Mammut Nordic OTI Spring fick ett bra omdöme på test hos Expressen Allt om Resor och är en sovsäck i polyester, som vi valt att utse till vår vårt bästa syntetval. Enligt test är den allt du kan förvänta dig av en sovsäck och en standardmodell för dig upp till 195 centimeter som håller en bra kvalitet. Den passar oavsett kön. Tack vare det högkvalitativa fyllmedlet och tyget får du både utmärkt värme och låg vikt på 970-1040 gram.

Passformen är mumieformad och sovsäcken är utvecklad för vandrare och passar för vår och sommar när det är över 0 grader. Dragkedjan är hellång som gör det lätt att komma in i sovsäcken. Den har en bra isolering i huvudområdet och en huva som går att dra åt med extra isolering vid dragkedjan. Fotkonstruktionen är ergonomisk. Komforttemperatur för dam är 7 plusgrader och för män är komforttemperaturen 2 plusgrader. Mammut har även sovsäcken Mammut 3-Season som är en tresäsongssovsäck. Till sovsäcken hör även en bra kompressionssäck.

 • Butiker & priser
 • Priser för Nordic Oti Spring
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Haglöfs
Haglöfs Tarius +6
Bästa budget
Bästa budget
Haglöfs
Haglöfs Tarius +6
En prisvärd och populär sovsäck från svenska Haglöfs.
Högt betyg på test hos Expressen Allt om Resor 2020.
Typ av sovsäck: Vår och sommar.
Fyllning: Syntet.
Storlek: 190/205 cm.
Vikt: 1114 gram.
Volym: 11-12 liter.
Komforttemperatur dam: +10 grader.
Komforttemperatur herr: +6 grader.
Extremtemperatur: –7 grader.
Ergonomisk huva.
Förvaringspåse ingår.

Haglöfs är svenskt företag som grundades 1914 av skogsarbetarsonen och hantverkaren Wiktor Haglöf. Idag är det ett av Nordens mest klassiska och välkända friluftsmärken.

Haglöfs Tarius kom på andra plats hos Expressen Allt om Resor och är en prisvärd sovsäck som gör att vi utsett den till vårt bästa budgetval. Det är en flexibel sovsäck med en bra komfort, hög värme, utmärkta isoleringsegenskaper och en låg vikt på 1114 gram. Den passar för vår och sommar och över 0 grader.

Sovsäcken är i unisexmodell och finns i storleken 190 centimeter och 205 centimeter med en volym om 11 respektive 12 liter. Den är mumieformad för att maximera värmen och för att hålla vikten låg. Den har en ergonomisk fotdel och en ergonomisk huva som går att justera för en bättre passform. Blixtlåset är fodrat så att ingen kall luft kommer in i sovsäcken. Komforttemperatur för dam är 10 plusgrader och för män är den 6 plusgrader. Extremtemperaturen är på 7 minusgrader. Det ingår en påse med fyrvägskomprimering. Sovsäcken finns i flera temperaturgraderingar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tarius +6
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar

Bästa för vinter Test.se - Bästa för vinter
Marmot
Lithium
Bästa för vinter
Bästa för vinter
Marmot
Lithium
En varm och högkvalitativ dunsovsäck som är avsedd för vintercamping.
Bra betyg hos Outdoorgearlab.
Populärt val hos Prisjakt.
Marmots lättaste sovsäck.
Typ av sovsäck: Vinter.
Fyllning: Gåsdun.
Storlek: 183 cm.
Vikt: 1176 gram.
Komforttemperatur dam: –12,8 grader.
Komforttemperatur herr: –20,8 grader.
Extremtemperatur: –42,9 grader.
Isolerad huva.
Torkar snabbt.

Marmot är amerikanskt företag som startades som en liten och energisk klubb för isklättring, i mitten av 1970-talet. Idag är de en av världens största tillverkare av sovsäckar, tält och funktionskläder.

Marmot Lithium är en sovsäck anpassad för dig som ska vintercampa och håller dig varm även när graderna sjunker under nollan. Det är ett toppval bland Prisjakts fyrsäsongssovsäckar. Enligt recensioner torkar den snabbt och håller dig varm även om den har blivit blöt. Sovsäcken är särskilt anpassad för bergsbestigare, backpackers och camping och är av unisexmodell.

Det är en lätt dunsovsäck på 1176 gram med en minimalistisk design. Sovsäcken har en fyllning av gåsdun och en Fill Power på 800. Den har två dragkedjor och en huva som är isolerad som går att dra ihop med en dragsko. Den har en extremtemperatur på 42,9 minusgrader, en komforttemperatur för dam på 12,8 minusgrader och en komforttemperatur för herr på 20,8 minusgrader. Sovsäcken har två öglor för upphängning och en praktisk förvaringsficka för värdesaker. Den levereras i en förvaringsväska.

 • Butiker & priser
 • Priser för Lithium
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test sovsäck - se testvinnande sovsäckar.

Köpguide 

Ska du tälta i sommar? Då behöver du också ha en bra sovsäck som gör din campingupplevelse så trevlig som möjligt, även när du ska sova. När du köper sovsäck ska du ta reda på vilka temperaturen den kan användas i, vilken fyllning den har, vad den väger och hur stor den är. Här ger vi dig bra information inför valet av ny sovsäck!

Storleken, vikt och form på en sovsäck

Sovsäckarna finns vanligtvis i flera olika storlekar för att passa din längd. En sovsäsck som är 183 centimeter är anpassad för en person som är så lång. Det är onödigt att köpa en för stor sovsäck eftersom den tar mer plats än nödvändigt.

När det kommer till vikt är många dyrare sovsäckar i dun både lättare och mer kompakta. En sovsäck med dun väger runt 1000 gram och en med stoppningsfibrer ligger på runt 1250 gram.

Sovsäckar finns i antingen mumieform eller en rektangulär form. En mumieformad sovsäck är ett bra alternativ när du vintercampar eftersom designen är mer kroppsnära och lämnar mindre utrymme för extra luft. Sovsäcken har mindre tyg och på så sätt sparar du också in på vikten. Vill du hellre ha lite mer rörelsefrihet ska du välja en modell som har en rektangulär form. En rektangulär sovsäck går även att öppna och använda som ett vanligt täcke och kan sättas ihop med en annan sovsäck. Den här modellen väger dock mer eftersom den har mer tyg.

Välj mellan dun eller syntet

När du ska köpa en sovsäck kan du välja mellan två olika typer – en med dunstoppning eller med stoppningsfiber. Båda sovsäckarna har bra egenskaper och värmehållningsprincipen fungerar på samma sätt – stoppningen i sovsäcken fångar luft som din kropp värmer upp. Det kan dock vara bra att känna till vilken stoppning som passar bäst till vad.

Dunstoppning – låg vikt

En sovsäck med dunstoppning väger mindre och klarar att isolera bättre när temperaturen är under fryspunkten. Kvalitén på dunet mäts i Fill Power och en Fill Power över 500 räknas som bra, en över 550 som god och över 750 är utmärkt. Sovsäcken formar sig efter kroppen och risk för luftfickor minskar. Tältar du på vintern är en sovsäck med dunstoppning det allra vanligaste. Dock kostar en sovsäck med dun oftast lite mer och blir de blöta värmer de mindre.

Stoppningsfiber – mycket värme för pengarna

När du ska vistas i fuktigt klimat och där det är stor risk för regn är en sovsäck med stoppningsfiber ett bra alternativ eftersom värmehållningsförmågan är bra trots att den blir blöt. En sovsäck med syntetstoppning är tyngre, tar lite mer plats och har kortare livslängd. Däremot kostar de mindre, du får mycket värme för pengarna och de kan tvättas i maskin. Den här typen av sovsäck fungerar lika bra på våren som sommaren. Tänk dock på att kika på komforttemperatur så att den passar för den miljön du ska vara i och att välja rätt storlek för bästa komfort.

Så varm är en sovsäck – temperaturgradering

Hur varm din sovsäck bör vara, eller hur isolerad den är, beror på under vilken säsong du ska använda den och var nånstans du ska campa. En sovsäck som du ska använda på sommaren behöver av naturliga skäl inte vara lika varm som den du ska använda på vintern. Idag har de flesta tillverkare anslutit sig till Europeiska normen EN 13537, som är en frivillig branschöverenskommelse så att sovsäckarna kan jämföras. För att veta vad sovsäcken klarar av pratar man därför om komforttemperatur och extremtemperatur.

Komforttemperatur

Komforttemperatur är den temperatur som en person anses kunna sova i utan att frysa. Det är alltså den lägsta temperaturen sovsäcken klarar av om du bär underställ och sover på ett isolerat underlag. Komforttemperatur är olika för män och kvinnor, så båda värdena anges i produktbeskrivningen. Tältar du en sommarkväll i fjällen kan nätterna bli rätt kalla och då kan till exempel en sovsäck med en komforttemperatur på mellan 0 och fem minusgrader vara att rekommendera. Värdena utgår från en normalbyggd kvinna respektive normalbyggd man och kan såklart skilja sig åt i verkligheten.

Extremtemperatur

Extremtemperatur är den temperatur som en person kan överleva i sovsäcken under sex timmar. Denna egenskap är bra att kika på när du till exempel tältar i fjällen, där graderna kan sjunka rejält under natten.

Olika säsongsangivelser för sovsäckar

Sovsäckar är märkta med olika säsongsangivelser och finns från en säsong till fyra säsonger.

 • Ensäsongssovsäckar är anpassade för sommaren och har vanligtvis en komforttemperatur på mellan 5 och 10 plusgrader.
 • Tvåsäsongssovsäckar passar bra från lite varmare vårdagar och fram till tidig höst.
 • Tresäsongssovsäckar kan användas från tidig vår fram till kyligare höstnätter och komforttemperaturen på den här typen av sovsäck ligger på mellan 5 och -10 grader.
 • Fyrsäsongssovsäckar är anpassade för de kallaste vinternätterna och har en komforttemperatur på mellan -10 och -15 grader. Vissa premiummodeller har en komforttemperatur som går ända ner till -30 grader.

Så håller du dig varm i en sovsäck

Det finns flera knep som gör att du håller dig varm i en sovsäck. Ett förslag är att lägga en vattenflaska med varmt vatten i sovsäckens fotända. Ju större flaska desto längre håller värmen. Tänk även på att ha alltid ett välisolerat liggunderlag under sovsäcken. Ett annat expertknep är att gå på toaletten innan du lägger dig eftersom vätska binder kyla och på så sätt gör dig kallare.

Att tänka på när du vintertältar

När du tältar på vintern är det också bra att välja en sovsäck med värmekrage och en bra uppbyggnad med till exempel fotbox så att stoppningen inte trycks helt platt och gör köldbryggor.

Skötselråd av sovsäckar

Du ska helst undvika att tvätta sovsäcken, även om många syntetsovsäckar kan tvättas i tvättmaskin. Se istället till att hålla den ren och fräsch genom att skydda den från marken, sova i rena kläder, använda sovsäckslakan och att vädra ut den efter natten. Dessutom ska du aldrig förvara en fuktig sovsäck i påsen under en längre tid.

Läs också: Bäst i test tält

Läs också: Bäst i test liggunderlag

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Sovsäcken har en temperaturgradering som talar om hur många grader den klarar för att du inte ska frysa. Detta kallas för komforttemperatur och den är olika för kvinnor och män. Extremtemperaturen är ett värde som anges för att du ska få en uppfattning i vilken temperatur det uppstår en hälsorisk – alltså hur många minusgrader du kan använda sovsäcken i innan du skadar dig eller avlider.
 • Sovsäckar finns i flera olika storlekar och en vanlig storlek är 185, vilket betyder att en person som är upp till 185 centimeter får plats i sovsäcken.
 • Vi har valt att utse Marmot Sawtooth till den sovsäck som är bäst i test. Det är en mångsidig sovsäck med stoppning av dun som kan användas under vår, sommar och höst. Den har en hög komforttemperatur och är ytbehandlad mot fukt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Marmot Sawtooth