VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bästa liggunderlaget 2021

När du tältar behöver du ha ett välisolrerat liggunderlag som komplement till ett bra tält och en varm sovsäck. Se våra testvinnande liggunderlag och ta del av de bästa tipsen i köpguiden.

Vi har jämfört
 • Typ av liggunderlag
 • R-värde
 • Tjocklek
 • Liggmått
 • Vikt
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Exped
Exped SynMat HL M
Bäst i test
Bäst i test
Exped
Exped SynMat HL M
Ett smalt, tjockt och bekvämt liggunderlag som pumpas upp med pumpsäck.
Testvinnare hos Bäst-i-test-se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Bra betyg hos Outdoorgearlab 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Uppblåsbart liggunderlag, inbyggd pump.
R-värde: 3,3.
Tjocklek: 7 cm.
Liggmått: 183 cm.
Vikt: 365 gram.
Temperatur: -6 grader.

Exped är ett företag som sedan 1997 gjort utrustning för utomhusentusiaster. I deras utbud finns tält, liggunderlag och sovsäckar – av högsta kvalitet och bra funktioner. Deras ledord är ”En produkt - flera användningsområden, lättvikt och funktion”.

Exped Synmat HL M blev testvinnare hos Bäst-i-test.se och Pricerunner och har därför också blivit vår testvinnare. Liggunderlaget är dessutom ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och det fick betyget 65 av 100 hos Outdoorgearlab där framförallt vikt och packstorlek lyftes fram. Det är ett av marknadens bästa och lättaste liggunderlag med en vikt på 365 gram. Liggmåttet 183 centimeter långt och har en axelbredd på 52 centimeter.

Det är ett mumieformat och uppblåsbart liggunderlag med inbyggd pump. Packvolymen är mycket låg vilket är bra för att hålla nere vikten på packningen. Det har ett 20 denier-material och mikrofiberisolering som ger värme för tresäsongsanvändning. Liggunderlaget är laminerat på båda sidorna vilket gör att luftförlusten är mycket liten. Tjockleken är på sju centimeter vilket ger en mycket bra komfort och enligt test prasslar det inte. Samtidigt är det tjockare luftceller på sidorna som ger en vaggliknande form och så att du inte rullar av under natten. R-värdet är på 3,3 vilket passar bra för dig som ska campa under sommaren. Du blåser upp liggunderlaget enkelt genom att använda en medföljande Schnozzel pumpbag – som är en påse du fyller med luft och sedan trycker in i liggunderlaget. Uppblåsningsventilen är skyddad tack vare en platt design och dess placering på undersidan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Exped SynMat HL M

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Outwell
Dreamboat Single 12.0 Cm
Bästa premium
Bästa premium
Outwell
Dreamboat Single 12.0 Cm
Ett lyxigt och bekvämt liggunderlag för dig som prioriterar komfort före låg vikt.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Uppblåsbart liggunderlag, självuppblåsande.
R-värde: 2,8.
Tjocklek: 12 cm.
Liggmått: 200 cm.
Vikt: 2900 gram.

Outwell är ett danskt företag och en del av moderbolaget Oase Outdoors. Deras fokus är användarvänlighet och hög kvalitet och de gör familjetält och tillhörande utrustning.

Outwell Dreamboat Single kom på andra plats i stort oberoende test hos Bäst-i-test.se och Pricerunner. Det är ett självuppblåsande liggunderlag som snabbt blåses upp sig och ett perfekt val om du är ute efter lyx och komfort när du tältar. Enligt test har det en madrassliknande känsla som gör att du även kan sova på sidan utan att få ont i axlarna.

Liggunderlaget är 85 centimeter brett, 200 centimeter långt och har en tjocklek på 12 centimeter vilket är mer än hos många andra modeller. Det gör också att vikten sticker iväg lite – den är på 2900 gram. Därför passar det bättre för dig som ska tälta med familjen än när du är iväg på vandring. Det är ett dubbelsidigt liggunderlag med en unik värmereglerande skumkonstruktion som gör att du kan använda det året om med ett R-värdet på 2,8. Det har dubbla ventiler så uppblåsningen är enkel. Liggunderlaget kommer med en praktisk bärväska.

 • Dreamboat Single 12.0 cm
 • Dreamboat Double 12.0 cm
 • Priser för Dreamboat Single 12.0 cm
 • Dreamboat Double 12.0 Cm

Populärt val Test.se - Populärt val
Sea to Summit
Sea To Summit Air Etherlight XT Insulated Reg
Populärt val
Populärt val
Sea to Summit
Sea To Summit Air Etherlight XT Insulated Reg
Ett tjockt liggunderlag som är enkelt att blåsa upp.
Högt betyg på test hos Prisjakt Experter 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Uppblåsbart liggunderlag, inbyggd pump.
R-värde: 3,2.
Tjocklek: 10 cm.
Liggmått: 183 cm.
Vikt: 490 gram.

Sea to Summit är ett varumärke som grundades av australienska äventyrare. De tillverkar utomhusprodukter för de som hellre är utomhus än inomhus – framförallt för dig som är ute efter produkter med ultralätta material.

Liggunderlaget Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular kom på tredje plats när Prisjakts experter jämförde liggunderlag. Enligt test är det ett liggunderlag för dig  som prioriterar komfort – tjockleken är på tio centimeter. Tack vare sin tjocklek sover du gott även om du sover på sidan och många säger att detta är det skönaste liggunderlaget de har provat. Det har extra stora luftfickor som också ger en skönare komfort.

Liggunderlaget är av halkfritt 30/40 D-nylontyg med isolering av polyester. Det blåses upp med en praktisk integrerad pumpsäck som mer eller mindre gör jobbet åt dig. Liggunderlaget har ett R-värdet på 3,2 och är en tresäsongsmodell vilket betyder att det kan användas vår, sommar och höst utan att du fryser. Det är 183 centimeter långt, har en bredd på 55 centimeter och en låg vikt på 490 gram. Skulle liggunderlaget gå sönder kommer det med självhäftande lagningslappar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sea To Summit Air Etherlight XT Insulated Reg

Bästa för kallare väder Test.se - Bästa för kallare väder
Therm-a-rest
Therm-A-Rest Neoair Xtherm L
Bästa för kallare väder
Bästa för kallare väder
Therm-a-rest
Therm-A-Rest Neoair Xtherm L
Ett uppblåsbart liggunderlag som passar för kallare väder.
Testvinnare hos Outdoorgearlab 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Uppblåsbart liggunderlag, inbyggd pump.
R-värde: 6,9.
Tjocklek: 6,4 cm.
Liggmått: 183 cm.
Vikt: 430 gram.

Therm-A-Rest är ett varumärke som grundades när en av grundarna, ingenjören John Burroughs, letade efter bra madrass – men inte kunde hitta någon. Deras liggunderlag tar liten plats, är smidiga och blåser upp sig snabbt.

Therm-A-Rest NeoAir Xtherm är ett liggunderlag som kom på första plats på test hos Outdoorgearlab med betyget 74 av 100. Det fick bland annat bra betyg på isoleringen och klarar även de mer extrema förhållandena då R-värdet är på 6,9. Det används av alpinister över hela världen.

Liggunderlaget är ultralätt med en vikt på endast 430 gram och passar bra för dig som är ute efter låg vikt i packningen. Det har en längd på 183 centimeter, en bredd på 51 centimeter och tjockleken är 6,4 centimeter. Det har en konstruktion som gör det bästa värme-till-vikt-förhållandet bland uppblåsbara liggunderlag. Ytan är stabil och ger ett liggunderlag av hög komfort. En särskilt teknologi fångar upp värmen och en annan minskar utsläppet av värmen. Ovandelen är gjord av 30D nylontyg och underdelen är av 70D nylontyg. Liggunderlaget har en WingLock-ventil med en större öppning som har tre gånger mer luftflöde än en traditionell ventil. Det är lätt att pumpa upp liggunderlaget med en praktisk pumppåse. I priset ingår också en packpåse och ett reparationskit.

 • Butiker & priser
 • Priser för Therm-A-Rest Neoair Xtherm L

Ytterligare läsning

Köpguide

Bäst i test liggunderlag - se testvinnande liggunderlag.

Ska du tälta behöver du – förutom ett bra tält och en varm sovsäck – också ha ett välisolerat liggunderlag. Idag är de bättre liggunderlagen vanligtvis uppblåsbara, kompakta och med god komfort så att du sover gott hela natten. Ta del av våra bästa tips och råd inför ditt val av liggunderlag till campingsemestern!

Fördelar med liggunderlag

Liggunderlag använder du under sovsäcken när du tältar. Ett bra liggunderlag ska både isolera mot kyla och ge dig en bekväm och komfortabel sömn. Att isolera mot kylan är särskilt viktigt ju kallare väder det är och i svenska fjällen kan även sommarnätterna bli riktigt frostiga. Det finns många olika liggunderlag att välja mellan, men det viktigaste är att du väljer ett som är anpassat efter dina behov.

Olika typer av liggunderlag

Vill du byta bort ditt hårda och kalla skumunderlag i cellplast? Ska du sova fler än en natt kan det vara skönt att sova på något mjukare. Det finns flera typer av uppblåsbara liggunderlag att välja mellan när det kommer till mer tekniskt avancerade liggunderlag. Det är viktigt att det går snabbt och lätt att blåsa upp dem – men också att tömma ut luften. Här är några av de olika modellerna du kan hitta i det breda utbudet av uppblåsbara liggunderlag.

Liggunderlag med inbyggd pump

Ett liggunderlag med inbyggd pump är ett bekvämt val eftersom du får allt i ett paket. Vissa modeller blåser du upp med en pumpsäck som i princip gör jobbet åt dig. Du blåser upp säcken med luft och fyller liggunderlaget med luften.

Liggunderlag med extern pump

Hos ett liggunderlag med en extern pump är pumpen inte integrerad.

Liggunderlag som är självuppblåsande

Vill du blåsa upp ditt liggunderlag ännu lättare ska du välja en som blåser upp sig helt på egen hand. Du lägger ut det på marken och vrider upp ventilen och sedan görs jobbet av sig självt.

Liggunderlagets egenskaper

Uppblåsbara liggunderlaget har flera egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska köpa ett nytt – eftersom det finns många hundratals att välja mellan. Kika på egenskaperna för att se vilken som passar dig bäst!

R-värde – högre tal ger mer värme

Det hjälper inte att din sovsäck är varm om du underlaget är kallt. Därför behöver du använda dig av ett välisolerat liggunderlag. En bra isolering beror på vad liggunderlaget är fyllt med, vilket vanligtvis är dun eller en syntetfyllning. Ett R-värde ger dig en fingervisning i hur väl liggunderlaget är isolerat mot marken. Ska liggunderlaget användas under kallare väder rekommenderas ett R-värde på högre än fyra och under sommartid rekommenderas under tre.

Tjocklek – hur bekvämt vill du ligga?

Ju tjockare ett liggunderlag är desto mer bekvämt är det. På de tjockaste modellerna kan du till och med ligga på sidan utan att få ont i axlarna. Dock väger många tjockare liggunderlag också mer, så fundera på vad som är viktigast – komfort eller en låg vikt.

Liggmått – längd och bredd

Storleken på liggunderlaget spelar också stor roll i ditt val. Du kan antingen köpa ett brett liggunderlag för att få mer plats att sova på, eller ett smalare för att få plats med mer saker i tältet. Det finns också olika designer att välja mellan. Hos en mumieformad design är nedre delen smalare medan en klassisk modell har samma bredd. Vanliga storlekar på längden är 183 centimeter och 198 centimeter, vilket också är anpassat efter sovsäckens storlek.

Vikt – låg eller hög vikt

Ska du ha med dig liggunderlaget på en vandring kan det vara bra att köpa ett som väger lite. Ibland kan vikten dra ner på tjockleken och gör att liggunderlaget är mindre bekvämt. Prioriterar du ett bekvämt liggunderlag framför en låg vikt ska du istället köpa ett tjockare liggunderlag.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • När du tältar behöver du ha ett bra tält, en varm sovsäck, men också ett välisolerat liggunderlag. Om du inte har ett liggunderlag hjälper det inte att sovsäcken är varm, eftersom kylan underifrån gör dig kall.
 • Det finns flera storlekar på liggunderlagen och de vanligaste modellerna är 183 centimeter eller 198 centimeter.
 • Vi har valt att utse Exped Synmat HL M till det liggunderlag som är bäst i test. Det är ett uppblåsbart liggunderlag som är smalt, tjockt och bekvämt som pumpas upp med en inbyggd pumpsäck. Liggunderlaget har vunnit flera tester och fått bra kundomdömen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Exped Exped SynMat HL M