Här är tälten för dig som vill ha bäst i test 2024
Har du planerat att campa i sommar? Då behöver du ett bra tält. Att tälta är ett trevligt och flexibelt sätt att semestra på. Vi ger dig testvinnade tält och en stor köpguide!
- Typ av tält
- Antal platser det är avsett för
- Vikt
- Vattenpelare
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
MSR står för Mountain Safety Research och de gör produkter för äventyrsutrustning med hög säkerhet och kvalité. Företaget grundades i Seattle 1969 av ingenjören och bergsklättraren Larry Penberthy.
MSR Hubba Hubba NX (2) är ett kupoltält för två som vi valt att utse till det här jämförande testets bäst i test. Det fick 4 av 5 stjärnor och 70 poäng av 100 när Outdoorgearlab testade tält för vandring. Det har även fått bra omdömen och är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Tältet är ultralätt, väger endast 1720 gram och passar särskilt bra för vandring och klättring. Eftersom det är självstående behöver du inte fästa det med tältpinnar. Det är ett tresäsongstält och kan användas vår, sommar och höst.
Designen är genomtänkt och tältet har en symmetrisk form och ett icke avsmalande golv som ger en stor yta att bo och förvara packning på. Det har två absider vilket också gör att du får mycket plats att röra dig på. Vattenpelaren på ytterduken är 1200 millimeter och golvet har en vattenpelare på 3000 millimeter.
- Butiker & priser
MSR står för Mountain Safety Research och de gör produkter för äventyrsutrustning med hög säkerhet och kvalité. Företaget grundades i Seattle 1969 av ingenjören och bergsklättraren Larry Penberthy.
MSR Elixir är ett kupoltält för två personer som både är prisvärt och av hög kvalitet. Det kom på andra plats när Prisjakts experter valde ut de bästa tälten just nu.
Detta självstagande tält är mångsidigt och passar både för camping och backpacking. Det är fristående och lätt att montera. Det har två stora dörrar och två nya absider som är 35 procent större än tidigare. Dubbla stänger som korsar varandra ger branta väggar och en hög takhöjd.
Ett innertältstyg kombineras med ett kraftigt yttertältstyg och ger en bra ventilation, värme och skydd. Det medföljande förstärkningsgolvet gör att du kan sätta upp det på flera sätt. Tältets ytterduk har en vattenpelare på 1500 millimeter och golvet har en vattenpelare på 3000 millimeter.
MSR Elixir finns även i modeller för en, tre och fyra personer.
- Butiker & priser
Hilleberg är företag som grundades 1973, av Bo och Renate Hilleberg. Då lanserade de det nya tältet KEB som restes med inner- och yttertält samtidigt – något som var helt nytt för 70-talet. Idag är Hilleberg ledande av högkvalitativa och lättviktiga tält.
Hilleberg Kaitum GT (2) är ett tunneltält för två personer som kom på första plats när Prisjakts oberoende experter rekommenderade tält för fjällvandring. Det har en bra balans mellan komfort och vikt och många vandrare fördrar det här tältet på grund av den låga vikten och en bra komfort medan paddlare och cyklister också värdesätter komforten.
Det är ett fyrsäsongstält med mycket bra väderskydd som även passar fint för vintercamping. Enligt vissa test väger det lite mer än många andra tält – 3300 gram, men spelar komforten mer roll än vikten är detta ett bra val.
Tältet har en stabil och robust konstruktion med ultralätt material och maximalt utrymme invändigt. Det har två ingångar och två absider med gott om plats som gör tältet både flexibelt och rymligt. Det har en ytterduk med en vattenpelare på 5000 millimeter och golvet har en vattenpelare på 15 000 millimeter.
- Butiker & priser
Hilleberg är företag som grundades 1973, av Bo och Renate Hilleberg. Då lanserade de det nya tältet KEB som restes med inner- och yttertält samtidigt – något som var helt nytt för 70-talet. Idag är Hilleberg ledande av högkvalitativa och lättviktiga tält.
Vi har valt att rekommendera Hilleberg Akto, som är ett tunneltält som funnits på marknaden i 25 år. Det har kommit med flera förbättringar under åren.
Tältet är i premiumklassen med låg vikt och anpassat för en person. Det är Hillebergs första enmannatält och när Atko – som betyder ensam på samiska, lanserades fanns det inte många på marknaden. Det klarar av alla typer av tältningar, året om i alla klimat – perfekt för vandrare, klättrare eller cyklister.
Tältet har en rymlig konstruktion och du får plats med både dig själv och din utrustning. Ytterväven är av Kerlon 1200 och den är både stark och har en hög vattenpelare på 5000 millimeter. Golvet har en vattenpelare på 15 000 millimeter. Tältet är lätt att slå upp och står stadigt i vinden.
- Butiker & priser
Norska Bergans har sedan 1908 tillverkat friluftsprodukter och kläder och i sortimentet finns produkter som funktionskläder, ryggsäckar och tält. Företaget har rötterna i äventyret och uppfann och patenterade ramryggsäcken. De gav utrustning till Amundsen som var först till Sydpolen, Hillary när han besteg Mount Everest för första gången och Shackleton på hans äventyr.
Bergans Trollhetta är ett tunneltält för två personer som fått goda kundomdömen och som är ett populärt val hos Prisjakt och Outnorth.se. Enligt nöjda kunder är det ett slitstarkt och lätt tält som är enkelt att montera. Det är stabilt och du fäster det med stormlinor och tältpinnar. Det är ett tresäsongstält, även om det finns de som även använder det för vintercamping. Det passar utmärkt för dig som ska tälta under en fjällvandring.
Tältet är rymligt och har samtidigt en låg vikt på 2620 gram och liten packvolym. Det har en ingång och en stor absid med dragkedjeförsedd sidoöppning. Vill du går det att laga mat i absiden. Tältet har ett silikonbelagt yttermaterial som ger ett bra skydd mot väder och vind. Vattenpelaren på ytterduken är på 3000 millimeter och vattenpelaren på golvet är på 7000 millimeter. Tältet är dessutom välventilerat med stora ventilationsöppningar på båda sidor som gör att du sover gott även riktigt varma sommarnätter. Behöver du ett större tält finns det även för tre och fyra personer.
- Butiker & priser
Köpguide tält
När du ska campa i naturen är tältet den viktigaste utrustningen. Att tälta är en trevlig upplevelse för dig som vill uppleva djur och natur på nära håll. Vi ger dig en bra köpguide med tips och saker att tänka på inför ditt köp. Vad ska du ha tältet till? Tälta på camping, ute i det fria eller hemma i trädgården? Säsongen spelar också stor roll – att vintercampa kräver ett mer anpassat vintertält. Kombinera ditt tält med en testvinnande sovsäck och ett testvinnande liggunderlag.
Antal personer, storlek och vikt på tält
Det finns flera olika storlekar på tält att välja mellan – och när du ska köpa tält är det också bra att veta hur många som ska sova i det. Det vanligaste är att köpa ett tvåmannatält, men det finns även tält för tre eller fyra personer. Höjden och bredden skiljer sig också beroende på vilket tält du köper.
- Tvåmannatält – den vanligaste typen av tält. Passar för två personer, men kan även användas som singeltält för att få plats med packningen på insidan.
- Tremannatält – passar för tre personer.
- Fyrmannatält – ett tält som hela familjen kan sova i.
Ska du använda tältet när du vandrar spelar en låg vikt i kombination med att tältet tar liten plats stor roll. Eftersom du bär på packningen spelar varje kilo stor roll och kan du istället välja ett tält med lägre vikt är det att föredra. Är det ett tvåmannatält är en vikt på runt två kilo ett bra alternativ och många ultralätta tält har den här vikten.
Olika typer av tält
Det finns flera olika typer av tält att välja mellan när du ska campa. Kupoltält och tunneltält är de vanligaste varianterna.
Tunneltält
Ett tunneltält hålls uppe av stormlinor och markpinnar och du behöver placera det på ett jämnt underlag. Tältet är oftast stort i relativt till sin vikt. Det kan vara lite känsligt för sidovindar och är du i fjällen där vinden snabbt ändras är den här typen av tält inte alltid att rekommendera.
Kupoltält
Ett kupoltält står av sig själv med endast bågarna vilket gör att du varken behöver markpinnar eller stormlinor. Det är lätt att resa och flytta på för att få bästa underlaget. Skulle det blåsa mycket går det att använda stormlinor och marklinor för att hålla tältet ordentligt på plats. En nackdel är dock att det är lite mer trångt än ett tunneltält och vikten kan vara lite högre.
Olika säsonger på tälten
Att campa är vanligast under sommarhalvåret, även om det är möjligt med rätt utrustning även under resten av året också. När du ska tälta bör du därför veta under vilken säsong du ska göra det. Tälten byggs och optimeras efter säsongen och ett vintertält har andra egenskaper än vad ett sommartält kräver. Här är de vanligaste tälten!
Tresäsongstält
Den vanligaste typen av tält är ett tresäsongstält och det passar till att använda under vår, sommar och höst. Tältet är gjort för att klara regn, fukt och ger en mycket bra ventilation.
Fyrsäsongstält
Ett fyrsäsongstält är ett tält som kan användas årets att årstider. Den klarar snö och ett mer hårt och extremt klimat bra men kan också få en bra ventilation under sommarhalvåret. Fyrsäsongstältet är extra lämpligt om du ska tälta i fjällen eftersom temperaturen där kan variera en hel del och vindarna kan vara hårda. Det passar också bra vid klättring eftersom temperaturväxlingarna är stora även där. Många fyrsäsongstält är kupoltält eftersom de klarar vinden bättre och kan placeras på ställen med ojämna underlag.
Vintertält
Ska du vintertälta bör du använda dig av ett vintertält som är optimerat för att klara mer extrema miljöer.
Fler egenskaper som kan vara bra att känna till
Tält har flera egenskaper som kan vara bra att känna till när du jämför olika modeller. Här kommer några av de saker som du kan kika på!
Vattenpelare och vattentäthet
För att veta hur mycket vatten tältet klarar av pratar man om vattentäthet. Detta mäts i millimeter vattenpelare (mmVp) och är hur många millimeter vatten som krävs innan trycket blir för stort och vattnet tränger igenom duken. Det är en vattenpelare för tältduken och en annan, högre för tältgolvet. Experter rekommenderar minst 1000 millimeter vattenpelare i taket och 3000 millimeter vattenpelare i golvet.
Absiden
Absiden är ett område som är innanför yttertältet men utanför innertältet. Här kan du förvara kängor och annan utrustning och hos vissa tält är den tillräckligt stor för att laga mat i. Tunneltält har oftast en större absid än ett kupoltält. Ett smart tips är att vända absiden mot vinden och att lägga ditt huvud så långt bort från det som det går, så blir det tystare runt huvudet.
Antal utgångar
Är tältet större kan fler än en utgång vara ett bra alternativ. Är ni många kan en extra utgång göra det campandet lättare eftersom det är lättare att komma in och ut.
Så rengör du ett tält
För att förlänga livslängden på ditt tält behöver du också ta hand om det. Låt det därför bara stå uppe så länge du använder det för att solens UV-strålar inte sliter på duken i onödan. Sopa ut gräs, sand, grus och annan smuts med en liten borste innan du packar ner det. När du kommer hem efter campingen ska du hänga upp tältet och låta det torka, oavsett om det har regnat eller inte. Annars är det stor risk att tältet möglar i påsen.
Var får man tälta?
I Sverige gäller allemansrätten vilket betyder att du jar rätt att tälta på någon annans mark en eller några nätter utan att be om lov. Grundregeln är: inte störa, inte förstöra vilket betyder att till exempel inte får tälta nära ett hus. Det är bra att använda en redan etablerad tältplats eftersom du då minskar påverkan på naturen. I särskilda naturreservat, nationalparker eller andra naturskyddade områden kan det dock finnas särskilda regler.
Tips! Är du ute efter ett förtält? Se de bästa förtälten för husvagn!
Läs också: Bäst i test sovsäck
Läs också: Bäst i test liggunderlag
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Det sätts upp lite olika beroende på vilken typ av tält det är. Vissa tält är självstående medan andra behöver ha tältpinnar och linor. Följ alltid manualen och prova gärna att sätta upp det hemma första gången.
-
De två vanligaste typerna av tält är tunneltält och kupoltält. Ett tunneltält sätts upp med stormlinor och markpinnar och ett kupoltält står av sig själv genom bågar.
-
Vi har valt att utse MSR Hubba Hubba NX (2) till det tält som är bäst i test. Det är ett omtyckt kupltält för två personer som passar bra för vanring och klättring. Vattenpelare är hög och tältet klarar både vind och väder bra.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Hubba Hubba NX
- Bästa kupoltält : MSR Elixir 2
- Bästa för fjällvandring : Kaitum 2 GT
- Bästa för vandring : Akto
- Bästa tunneltält : Trollhetta Tunnel 2 Tent
- Antal personer, storlek och vikt på tält
- Olika typer av tält
- Olika säsonger på tälten
- Fler egenskaper som kan vara bra att känna till
- Så rengör du ett tält
- Var får man tälta?