VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 15 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test lövblås 2024

Har du många träd hemma eller har en skog nära tomten? Då kommer du också ha mycket löv att ta hand om. Med en lövblås kan du både snabbt och effektiv bli av med löven. Vi ger dig testvinnande lövblåsar och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla
 • Max blåshastighet
 • Ljudnivå
 • Vikt
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna 525BX
Husqvarna Husqvarna 525BX - Test
Bäst i test Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna 525BX
En användarvänlig och kraftfull lövblås som drivs av bensin.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Bensin.
Max blåshastighet: 309 km/timme.
Ljudnivå: 106 dB.
Vikt: 4,3 kg.
Justerbart rör, hastighetshållare, extra handtag i underkant.
Kraftfull.
Användarvänliga handtag.
Justerbar rörlängd och hastighet.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och lövblåsar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Vi rekommenderar den bensindrivna lövblåsen Husqvarna 525 BX, som har blivit testvinnare hos Bäst-i-test.se under flera år. Dessutom fick den betyget 8,7 av Bygghemma.se där den kom på tredje plats när de jämförde bensindrivna lövblåsare. 

Enligt test är den pålitlig, kraftfull och lättstartad. Köper du den här lövblåsen får du en välbalanserad och mycket kraftfull lövblås som klarar att städa upp på en stor yta eller trädgård. Den klarar att blåsa bort både fuktiga och torra löv tack vare sin styrka och har en maximal blåshastighet på 309 kilometer i timmen.

Eftersom att blåsrörets längd går att justera så kan du behålla en ergonomisk position eftersom du kommer närmre utan att behöva böja dig allt för mycket. Det går även att reglera kraften i blåshastigheten så att du kan anpassa beroende på om du till exempel blåser torra eller fuktiga löv som behöver mer kraft. I paketet ingår ett platt och ett öppet blåsrör. Lövblåsen väger lite över fyra kilo och upplevs av vissa användare som något tung. Bränslet räcker i ungefär en timme.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se logo
DeWalt
Dewalt DCMBL562
DeWalt Dewalt DCMBL562 - Test
Bästa batteridrivna Test.se logo
DeWalt
Dewalt DCMBL562
Batteridriven lövlås med hög effekt och bra kvalitet som ligger bra i handen.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2024.
Kraftkälla: Batteri.
Max blåshastighet: 200 km/timme.
Ljudnivå: 91 dB.
Vikt: 3,2 kg.
Borstlös motor.
Ergonomiskt handtag.
Kolborstfri motorn.

Dewalt grundades i USA 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCMBL562 är en batteridriven lövblås med en spänning på 18 volt, som gör det möjligt för dig att rensa bort gamla löv på tomten – med full kontroll. Den blev testvinnare när tidningen Gör Det Själv testade sex populära batteridrivna lövblåsar. Den fick toppbetyg på uthållighet, kvalitet och ergonomi och hamnade på ett slutbetyg på 9,7 av 10. Enligt deras test har lövblåsen samma behagliga grepp som bland annat Dewalts skruvdragare.

Den kolborstfria motorn ger en maximal volym och hastighet. Lövblåsen har en kapacitet att rensa bort löv och annat skräp med en luftvolym på upp till 450 kubikfot per minut och upp till 200 kilometer i timmen. Designen är ergonomisk och lövblåsen ligger naturligt i handen och har enligt test en bra balans, trots sin något högre vikt. Inklusive batteri väger den 3,2 kilo och ljudvolymen ligger på 91 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa elnätsdrivna Test.se logo
Gardena
Gardena ErgoJet 3000
Gardena Gardena ErgoJet 3000 - Test
Bästa elnätsdrivna Test.se logo
Gardena
Gardena ErgoJet 3000
En elnätsdriven lövblås som kan blåsa bort, suga upp och strimla löv.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2021.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2017.
Kraftkälla: Elnät.
Max blåshastighet: 310 km/timme.
Uppsamlingspåse: 45 liter.
Ljudnivå: 102 dB.
Vikt: 4,8 kg.
Kan blåsa, suga upp och strimla.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.

Gardena Ergojet 3000 är en elnätsdriven lövblås som placerats högt på test hos tidningen Gör Det Själv under flera år och fått gott betyg av Råd & Rön. Den blåser effektiv bort löv och smuts och har en maximal blåshastighet på 310 kilometer i timmen. Lövblåsen är dessutom utrustad med en 45 liter stor uppsamlare så att du kan suga upp och finfördela löven med ett inbyggt metallfläkthjul. Mycket praktiskt eftersom du själv kan välja vad du vill göra med löven. Blåsen har en sugkapacitet på 170 liter per sekund. Uppsamlingspåsen är dessutom lätt att tömma i till exempel komposten.

Lövblåsen har en clickfit-funktion som gör att det går snabbt att byta från blås- till sug-läge. Den har en optimal viktfördelning och ett mjukt och ergonomiskt utformat handtag.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY ALB 36 LI
Bosch DIY Bosch DIY ALB 36 LI - Test
Bästa budget Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY ALB 36 LI
En kraftfull och användarvänlig batteridriven lövblås.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Betyget 4/5 hos Byggahus.se 2019.
Kraftkälla: Batteri.
Max blåshastighet: 250 km/timme.
Ljudnivå: 90 dB.
Vikt: 2,8 kg.
Användarvänlig.
Kraftfull trots att den är batteridriven.
Välbalanserad.
Kort batteritid.
Flera fläkthastigheter.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap.

Bosch ALB 36 Li är en batteridriven lövblås som placerats bra hos Bäst-i-test.se under flera år. Trots att det är en enkel lövblås är den stark och det är lätt att göra rent från löv, främst från altaner och stenbelagda ytor. Den har ett 36 volts-batteri har en drifttid på upp till 35 minuter, men kortare om du kör med högre effekt. Enligt test är maskinen lätt att förstå sig på och passar bäst för dig som ska blåsa löv från ett jämnt underlag.

Lövblåsen har en ergonomisk design, låg vikt och är välbalanserad vilket gör att den är bekväm att använda. Du kan variera fläktstyrkan så att du själv kan bestämma vilken kraft maskinen ska ha. Hastigheten ligger på mellan 170 kilometer i timmen och 250 kilometer i timmen. Batteriet har en snabb laddtid på 70 minuter och du kan använda samma batteri till alla Boschs 36 volts-trädgårdsredskap.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
STIGA
STIGA SAB 500 AE
Bra val
Bra val Test.se logo
STIGA
STIGA SAB 500 AE
Den här lövblåsen passar dig som vill ha en kraftfull batteridriven lövblås.
Bästa batteridrivna hos Bäst-i-test.se 2023.
Kraftkälla: Batteri.
Max blåshastighet: 55 m/sekund.
Ljudnivå: 78 dB.
Vikt: 3,6 kg.
Tre hastigheter.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare och lövblåsare.

Stiga SAB 500 AE är en batteridriven lövblås som blivit testvinnare hos Bäst-i-test.se. Den drivs av nästa generations 48 volts-batteri med en batteritid på ungefär 20-30 minuter. Blåsen har tre hastighetsnivåer och en kraftfull motor som effektivt blåser bort löv och smuts. Trots att blåsen är kompakt med ett runt rör levererar den enligt test ett mycket bra resultat. Den ger en maximal luftvolym på 11,4 kvadratmeter per minut och 55 meter per sekund i rak riktning.

Luften går direkt genom motorfläkten och fungerar på samma sätt som en jetturbin. Lövblåsen är tystgående med lågt underhållsbehov och låga vibrationer. Trots att den saknar axelrem är den bekväm att använda och alla reglage är placerade på det mjuka handtaget. Maskinen har ett gummistöd som skyddar blåsens undersida och munstycke så att du kan placera den på marken utan att skada den. Röret går att ta av så att förvaringen blir smidigare. Lövblåsen finns att köpa med eller utan batteri och samma batteri passar till flera av Stigas andra 48 volts-maskiner.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test lövblås - se testvinnande lövblåsar.

Köpguide lövblås

När hösten kommer faller löven oundvikligt mot marken, och för dig med trädgård börjar det eviga arbetet med att ta rätt på dem. Med en lövblås blir det bra mycket lättare! Här ger vi dig all information om lövblåsare.

Vad är en lövblåsare?

En lövblåsare är en maskin som du blåser löv med och den kan ibland jämföras med en omvänd dammsugare. Med den är det lätt att blåsa ihop löv som fallit ner från träden för att samla i en praktisk hög som gör det enklare att ta rätt på dem. Blåsområdet är stort och det är lätt att blåsa mycket löv åt samma håll. Väljer du en lite mer rejäl lövblåsare kan det finnas mer än ett gasreglage, så att du kan välja vilken styrka det ska vara när du blåser. Detta är särskilt bra om du har en känsligare yta för då kan du blåsa rent utan att göra någon skada på underlaget. De flesta lövblåsar är handhållna med det finns även tyngre modeller som du använder tillsammans med axelrem eller bär på ryggen.

Fördelar med en lövblåsare

Det finns många fördelar med att skaffa en lövblåsare. Här är några anledningar till varför du ska investera i en maskin som hjälper dig med löven.

Snällare mot gräsmattan

Genom att ta bort löven och annat skräp från gräsmattan kan du undvika både mossa och gula fläckar. Du kan även undvika att ogräs och ohyra trivs och sprids i gräsmattan. På så sätt får du en friskare och mer välmående gräsmatta!

Lättare arbete

Med en lövblåsare är det lätt att få en tomt eller trädgård fri från löv. Istället för att sopa eller kratta blåser du ihop löven till högar. Efter det blir det lätt att plocka bort och slänga i till exempel komposten eller säckar för att köra bort till kommunens återvinningsstation.

Möjlighet att återanvända löven

När du samlar ihop löven kan du lägga dem på komposten och sedan använda materialet på nytt när det är dags att plantera i trädgården. 

Bäst i test lövblås - se testvinnande lövblåsar.
Med en lövblås är det lättare att samla ihop löven, så att du får en fin gräsmatta.

Olika typer av lövblåsare

En lövblås kan bli höstens bästa köp, men för att du verkligen ska få det du vill ha och behöver är det smart att först undersöka vad olika modeller har att erbjuda. Det finns tre olika huvudgrupper: elnätsdrivna, batteridrivna och bensindrivna.

Bensindriven lövblåsare

En bensindriven lövblås har i regel mer kraft än de som går på el, men de har istället andra fördelar där den mest självklara såklart är det faktum att de är mer miljövänliga. En lövblås som drivs med bensin är dessutom ofta tung och bullrar en hel del.

Batteridriven lövblåsare

De batteridrivna lövblåsarna är absolut tystast, men de klarar å andra sidan inte av några enorma ytor innan de måste laddas igen, och inte lika kraftfulla som de bensindrivna.

Eldriven lövblåsare

Lövblåsarna med sladd klarar av en medelstor trädgård helt utan problem, men då får man å andra sidan dra runt på en sladd.

Så väljer du rätt lövblåsare

En bra utgångspunkt i ditt val av lövblås är förstås: hur ser din trädgård ut? Hur stor är den och hur mycket rabatter och buskar har du? En bensindriven lövblås är som sagt kraftfullast och passar därför bäst om du har en stor trädgård med mycket buskar och annat där löven lätt kan fastna. De batteridrivna lövblåsarna är i regel lättare och därmed också enklare att hantera. Eftersom de dessutom är mer tystgående kan de vara bättre lämpade om du bor i radhus, där tomten är relativt liten och grannarna är nära.

Vad är skillnaden mellan lövblås och lövsug?

En lövblåsare blåser bort löv och annat skräp, vilket gör att du kan samla ihop det till en hög för att lättare ta bort det. En lövsug suger också upp löven. Många lövsugare har även en blåsfunktion, men däremot är det inte säkert att en lövblåsare har sugfunktion. Har du behov av båda funktionerna bör du kontrollera att maskinen kan göra både och.

Det smartaste sättet att använda lövblåsens sugfunktion är att först blåsa ihop löven till högar och suga upp löven när de ligger samlade. Att suga upp löven direkt där de ligger går inte alls lika smidigt. De flesta blåsarna är bra på att sortera bort det som inte är löv, som till exempel grus, vilket gör dem praktiska och effektiva även på grusgångar. Går maskinen att använda som en sug är den i regel också utrustad med en uppsamlingspåse, och många av påsarna är i sin tur utrustade med någon form av kompostkvarn som river sönder löven och gör dem med kompakta. När du är klar är det bara att tömma uppsamlingspåsen direkt ner i komposten.

 • Lövblåsare – blåser ihop löv till en hög, så att du lätt kan ta rätt på dem.
 • Lövsugare – suger upp, river sönder löven och samlar dem i en behållare.
Bäst i test lövblås - se testvinnande lövblåsar.
Det finns lövblåsare som även har sugfunktion.

Tänk på ergonomin!

Hanteringen av lövblåsar kan variera: de kan vara handburna eller gjorda för att hängas på ryggen. Eftersom maskinerna ofta är tunga är det viktigt att det känns bra för dig att hantera din lövblås. Även om den lövblås du tänkt använda inte låter jättehögt kan det vara en bra idé att använda hörselskydd. Skyddsglasögon är också att rekommendera, eftersom det kan hända att luftströmmen dra upp skräp som kan hamna i ögonen.

Den rätta knycken

Innan du får in den rätta knycken kan det vara lite lurigt att blåsa ihop löven, så förtrösta inte om du inte lyckas perfekt första gången – det behöver inte betyda att den lövblås du köpt inte kan göra jobbet ordentligt! Har du en lite svagare lövblås kan du behöva jobba lite mer om löven är våta, och är lövblåsen istället väldigt kraftfull får du se upp så att löven inte blåser åt alla möjlig håll där du drar fram. Det är för övrigt i regel en bättre idé att arbeta med löven om de är torra, annars kan arbetet bli onödigt tungt.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat 12 olika lövblåsar i flera olika prisklasser från bland annat Stiga, Husqvarna och AL-KO. Alla lövblåsar testas på flera olika typer av ytor i olika väder och de har tittat på egenskaper som prestanda, användarvänlighet, funktioner och tillbehör. Testvinnare blev bensindrivna Husqvarna 525BX som beskrivs som användarvänlig och med många bra funktioner. På andra plats kom Stiga SAB 500 AE som är en batteridriven lövblås med mycket kraft i en kompaktkropp. Batteridrivna Husqvarna 120iB kom på tredje plats och beskrivs som en mycket kraftfull och användarvänlig lövblås

Gör Det Själv (2024)

Tidningen Gör Det Själv har testat sex populära lövblåsar på 18 volt. För att testa hur stor skillnad det är på lövblåsarna placerade de en badboll i luftströmmen och mätte hur högt upp i luften den hamnade. De mätte även drifttid, kvalitet, uthållighet och ergonomi. DEWALT DCMBL562 blev testvinnare med betyget 9,7 av 10 och fick högsta betyg på uthållighet, kvalitet och ergonomi. Enligt testpanelen ligger den behagligt i handen, balansen är bra och den är behaglig att arbeta med. På andra plats kom MAKITA DUB184Z med betyget 9,6 av 10 och den beskrivs som testets starkaste deltagare och en läcker och välgjord lövblås. På tredje plats kom RYOBI RY18BLXA som med betyget 8,7 av 10 och beskrivs som svagast av de starka modellerna, men ändå tillräckligt bra för att lösa uppgifterna bra.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat 17 batteridrivna och 5 nätansluta lövblåsar. För att få fram vinnare har de blåst löv på en gräsmatta, i en rabatt och på stenlagd uteplats. På de modeller som har en sugfunktion har de testat att suga löv från en grusgång och från lövhögar som de hade blåst ihop på gräsmattan. De har jämfört lövhantering, hanterbarhet, miljö, batteri och produktspecifikation. På första plats kom batteridrivna DeWalt DCM562PB som fick betyget 72. På delad andra plats kom batteridrivna Ryobi OBL1820H och Worx WG547E med betyget 71. Gardena ErgoJet 3000 blev den bästa elnätsdrivna lövblåsen med betyget 69.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En lövblås är en handhållen maskin som du blåser bort löv med – man kan nästan kalla det för omvänd dammsugare. Vissa modeller kan du även använda som lövsug, och istället för att blåsa bort löven sugen du upp och strimlar dem.
 • Du kan välja mellan flera olika kraftkällor – bensin, batteri eller el. Bensindrivna lövblåsare är oftast kraftfullare medan batteridrivna och eldrivna är miljövänliga.
 • Vi har valt att utse Husqvarna 525 BX till den lövblås som är bäst i test. Det är en lövblås som placerats högt på test under flera år och som har en max blåshastighet på 309 kilometer i timmen. Den har ett justerbart rör och hastigheten går att reglera.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Husqvarna Husqvarna 525BX