HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
tandkrämer - Bäst i test

Test av tandkrämer

9 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 7:e December, 2018, Baserad på 3 experttester.

Tandkrämen är en så självklar produkt att man knappt tänker på den! Det finns ett stort utbud av olika krämer och vi förbrukar ungefär ett halvt dussin tandkrämstuber per person och år.  Tandkrämen hjälper till att förebygga karies genom att tillsätta fluoridjoner under borstningen. Jonerna förstärker även tändernas egen emalj och hjälper då tänderna att bli mer motståndskraftiga. Plack är också någonting man kan få om man inte borstar tänderna ordentligt. Det är en bakteriebeläggning, vars mikroorganismer kan börja utsöndra syror och de syrorna fräter på emaljen. Eftersom tandkrämen har en polerande funktion löses smuts upp och tillsammans med tandborsten tar den bort fläckar som riskerar att förvandlas till missfärgningar eller plack. 

Läs alltid innehållsförteckningen! Vissa tandkrämer innehåller ett antibakteriellt ämne som kallas Triklosan. Detta ämnet kan ha viss positiv effekt mot till exempel infektion i tandköttet. Det sägs också vara skadligt för miljön.

Bäst i test: Pepsodent Super Fluor

Testresultat
Råd och rön 2013
Produktbeskrivning

Vi på Test.se har valt att rekommendera Pepsodent Super Fluor. Det gör vi för att det är en behaglig, milt smakande fluortandkräm som kan användas av hela familjen. Fluoret minskar syreangreppets upplösande effekt på tandemaljen och motverkar karies på ett effektivt sett. Den gör tänderna rena och fräscha, samtidigt som du får en fräsch andedräkt. Tandkrämen finns i originalförpackning eller i en ”big size”-förpackning och bägge alternativen går att försluta på ett smidigt sätt.

Visa hela texten

Tandkrämer - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 10 tandkrämer med whitening-effekt, för att se om de gör tänderna vitare. Det visar sig att effekten är i det närmaste obefintlig. Men när det kommer till rengöring är de varken bättre eller sämre än en vanlig standard tandkräm och även om rengöringen överlag är bra, sliter de flesta tandkrämerna mycket på tänderna. Ingen tandkräm höll vad de lovade, så därför utnämns ingen bäst i test - däremot fick Colgate Max White Expert högst sammanställda poäng (59) och hamnar högst i listan. Strax därefter fick Blanx White Shock 50 poäng och Denivit Professional Whitening 47.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat och jämfört olika tandkrämssorter. Inför sitt test valde de ut nio s.k. bastandkrämer – sådana som inte lovar vitare tänder eller mindre problem med ilningar m.m. Tandkrämen hjälper till att förebygga karies genom att, under borstningen, tillsätter flouridjoner. Dessa joner stärker tändernas emalj och hjälper därför tänderna att bli mer motståndskraftiga mot karies. Tandkrämen har även en polerande funktion – den löser upp smutsen och tillsammans med en borste tar den bort fläckar som riskerar att förvandlas till missfärgningar eller plack. Plack är en bakteriebeläggning vars mikroorganismer kan börja utsöndra syror och som i sin tur fräter på emaljen. De två dyraste tandkrämerna i testet sägs vara naturtandkrämer och i marknadsföringen framhåller tillverkarna att de inte innehåller någon fluor. Men bara för att någonting är naturligt, betyder det nödvändigtvis inte att det är bra. Det innebär bara att det inte är kemiskt framställt. Bäst i test blev Pepsodent Super Fluor och den får 78 i samlat betyg. På andra- och tredjeplats hamnade Zendium Classic och Sensodyne Original, också med relativt höga betyg.

Vinnare i det här testet

Hälsa.se

Publicerad

Tidningen HÄLSA har testat naturliga tandkrämer och de blev positivt överraskade av resultatet. Bäst i test blev Kingfisher. Detta är en ekologisk kräm som innehåller fluor. Tandkrämen har en bra, stor förpackning och innehållsförteckningen är utmärkt. Den förklarar tydligt vad krämen innehåller. Tandkrämen är lite tjockare än vanliga krämer och den känns också lite sträv i munnen. Tänderna känns rena efter användning och andedräkten är fräsch – den doftar mint med stänk av citron. Kingfisher fick dock ett litet minus för att den var lite för stark. På andraplats i testet hamnade Logodent, som innehåller varken fluorid eller sodium laurul sulfat. Tandkrämen är krämig, nästan lite geléaktig konsistens, med smak av örter och salt. Några testpersoner tyckte att den innehöll lite för mycket. Tuben är bra och perfekt att ta med på resan och tänderna känns rena men inte riktigt så fräscha som man får av en vanlig tandkräm. Den skummar nästan ingenting heller, vilket är ett minus. Rathania tandkräm hamnade på tredjeplats och den innehåller bara naturliga ingredienser. Krämens färg är brun och det fick många att haja till, men de blev sedan positivt överraskade när den smakade fräsch mint och gjorde tänderna riktigt rena. Flera kommenterade att de fick skölja munnen extra många gånger och någon skulle gett den högre betyg om den haft en annan färg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.