HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
äggkokare - Bäst i test

Test av äggkokare

14 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 8:e April, 2020, Baserad på 6 experttester.

En vanlig svensk äter omkring 200 ägg per år, de flesta runt påsk. Ändå är det väldigt få människor som använder sig av en äggkokare, trots att det är enklare, billigare och förbrukar mindre energi än kokning i kastrull. De behöver nödvändigtvis inte heller vara dyra i inköpspris – många billiga modeller har blivit bäst i test! Med en äggkokare kan man få äggen precis som man vill: löskokta, mellankokta eller hårdkokta. Det är dessutom sällan äggen spricker, som de kan göra i en kastrull. En äggkokare sparar både på vatten och kilowattimmar, vilket betyder att en äggkokare är ett mer miljövänligt sätt att koka ägg på.

Bäst i test: Severin EK3134

Testresultat
Bäst i Hemmet 2019,    Kockhuset 2019
Enkel justering av temperatur Lätt att använda
Kan bara koka ägg
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bäst i test har vi valt att rekommendera Severin EK 3134, den har placerat sig högt i tester och även blivit omnämnd som en testvinnare i programmet Plus i Svt. 

Äggkokaren har en kapacitet på max sex ägg och har 400 W i effekt. Med hjälp av knappen går det att ställa in temperatur och hur hårdkokta man vill ha äggen. När äggen är färdigkokta ljuder en signal. I förpackningen ingår en mätbägare och äggpickare. Det är en äggkokare med unik design som dessutom har en relativt liten prislapp.

Visa hela texten
Max antal ägg:
6
Effekt:
400 W
Signalerar när äggen är klara:

Bäst i test: Cuisinart CEC-10 Egg Central

Testresultat
Bäst i Hemmet 2019
Recensioner
Kan pochera ägg och göra omelett Väldigt effektfull Kan koka 10 ägg samtidigt
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa premium-äggkokare har vi valt att utse Cuisinart Egg Central. Den har blivit utnämnd till testvinnare av Bäst i Hemmet och fått positiva internationella recensioner. Det är en smidig liten äggkokare i stilren design som är lätt att rengöra. I botten finns det utrymme för att förvara elsladden säkert. Utöver att koka ägg, kan den också göra omelett och pochera ägg. Med Cuisinart kan du ta dina ägg till nästa nivå!

Visa hela texten
Max antal ägg:
10
Effekt:
600 W
Signalerar när äggen är klara:

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Waves Emerio EB-07001

Testresultat
Kockhuset 2019,    Råd & Rön 2017
Prisvärd Äggen tillagas jämnt
Ägg som hårdkokas har en tendens att spricka
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Waves Emerio äggkokare! Den är riktigt prisvärd och ger ett bra resultat. Vill du ha ett mellankokt ägg blir resultatet perfekt, löskokt blir så gott som perfekt och hårdkokt blir riktigt bra – men det finns en risk att skalet spricker. Oavsett hur du vill ha dina ägg blir resultatet likadant för de olika äggen. Äggkokaren är enkel att hantera och har plats för 7 ägg åt gången. 

Visa hela texten
Max antal ägg:
7
Effekt:
350 W
Dimensioner:
173 x 163 x 170 mm
Signalerar när äggen är klara:

Vi rekommenderar också:

Krups Ovomat TRIO

Testresultat
Bäst i Hemmet 2019
Omdömen Via prisjakt

Billig Tar lite plats Lätt att använda
Kan bara koka tre ägg åt gången
Max antal ägg:
3
Effekt:
300 W
Signalerar när äggen är klara:
Visa alla specifikationerna

Severin Äggkokare EK 3156

Testresultat
Aftonbladet 2015
Omdömen Via prisjakt

Max antal ägg:
6
Effekt:
400 W
Dimensioner:
210 x 137 x 150 mm
Signalerar när äggen är klara:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Äggkokare - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har betygsatt åtta olika äggkokare och delat ut poäng från 0-100.


Med 94 poäng hamnar Cuisinart CEC-10 Egg Central högst upp på listan. Den blev testpanelens favorit inte bara för att den är enkel att använda och har fiffiga funktioner, utan också för att den kan koka upp till 10 ägg samtidigt. Det medföljer tillbehör som gör det enkelt att pochera ägg och göra omelett. Enda nackdelen som panelen nämner är det höga priset.


Severin EK3134 valdes ut till bästa mellanvariant. Enligt testpanelen en prisvärd äggkokare utan några speciella funktioner, men den huvudsakliga
arbetsuppgiften görs utan problem – att koka ägg. Den kan koka upp till sex ägg åt gången och bedömdes vara mycket användarvänlig, dessutom med en design som tilltalade panelen.


Till bästa budgetval utsågs Krups Ovomat TRIO. Det är en minimalistisk kokare som kan koka max tre ägg åt gången. Panelen tyckte att äggkokaren kvalade in som en värdig budgetmodell eftersom den kostar så lite men ändå funkar bra för ändamålet. Dessutom tar den väldigt lite plats varför den går att stuva undan även i de minsta utrymmen.

Vinnare i det här testet

Kockhuset

Publicerad

Kockhuset har satt de fem mest populära äggkokarna på prov för att se vilken som är mest prisvärd.


Utmärkelsen bäst i test fick Severin EK3134. Det är en kokare med kapacitet upp till sex ägg som enligt testpanelen har en snygg design som kan smälta in i vilket modernt kök som helst. Det går enkelt att justera koknivån och det medföljer äggpickare samt mätkopp. Panelen anser att det är en pålitlig maskin som har allt som kan önskas av en äggkokare, dessutom till ett överkomligt pris.


Waves äggkokare fick omdömet ’mest populär’ med panelens motivering att den funnits på marknaden ett helt decennium och därmed också bör anses vara väl beprövad. Kokaren har en kapacitet på upp till sju ägg och en effekt som inte jobbar blixtsnabbt, men inte så långsamt att det stör. Det låga
priset ansågs av panelen vara ett plus.


Bästa budgetval blev Champion äggkokare, en klassiker som funnits med länge och väl. Testpanelen kallar den det perfekta budgetvalet. Den är varken estetiskt snygg eller har roliga funktioner, men den gör jobbet som den är ämnad för – att koka ägg. Den enkla konstruktionen gör den lättanvänd vilket också uppskattades.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat nio äggkokare med plats för sju ägg. Bäst fungerar det att göra medelkokta ägg, men de flesta modellerna ska även klara av lös- och hårdkokta ägg bra. Det är enkelt att lägga i, koka och ta ur äggen, däremot är det sämre med instruktionerna. Vissa modeller saknar information om maskindisk och för andra finns ingen manual alls. Samtliga kokare, utom en, piper när vattnet ångats upp för att signalera att äggen är klara. Bäst är Waves (Emerio) EB-07001 som får 79 poäng i samlat betyg och det är testets billigaste äggkokare! Anderssons modell som hamnat på andraplats. Där är säkerheten genomgående mycket bra, men äggpickaren är väldigt vass!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

WiseGuide har för Aftonbladets räkning testat sex olika modeller av äggkokare. En äggkokare är oftast inte snabbare än att tillaga ägget på spisen, men det finns flera andra fördelar. Man behöver inte använda lika mycket vatten och man sparar energi. Dessutom är det något lättare att justera äggens hårdhet. På de bästa äggkokarna blir resultatet mycket bra både på det löskokta ägget och det hårdkokta. Genom att reglera vattenmängden kan man välja om man vill ha lös-, medium- eller hårdkokt.

Bäst i test blir Severin Äggkokare(EK 3156). Den skiljer sig från övriga äggkokare genom att du kan välja koktiden genom förinställda inställningar. På de andra äggkokarna reglerar du koktiden med olika mängder vatten. Detta är helt klart smidigare och resultatet blir utmärkt. Förutom detta är Severins äggkokare lätt att rengöra. Betyget blir en stark fyra och priset ligger på ca 400 kr.

På plats två hittar vi äggkokaren Jula Menuett(802295). Den är snabb, prisvärd och resultatet blir klart godkänt. Julas äggkokare är billigare än testvinnaren, men den saknar strömbrytare och är något för ranglig. Betyget blir 4/5. Bästa budgetalternativ är definitivt äggkokaren MediaMarkt OK(OEB 102). För endast 90 kr får du en äggkokare som ger bra resultat och är relativt snabb.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Att koka sina ägg i en äggkokare ger en lägre energiförbrukning än om man använder kastrull. Smartson har testat åtta modeller i olika prisklasser. Bäst i test blev äggkokaren från Jula, Manuett 802295. Trots att modellen har ett lågt pris, känns den inte som en budgetprodukt. Äggkokaren har den snabbaste koktiden och det löskokta ägget får en perfekt konsistens. Den är också enkel att rengöra, ladda och den har ett bra äggtråg. Tråkigt är att kupan – av borstat stål – tenderar att bli varm under uppvärmningen. Handtaget är inte heller ergonomiskt och äggkokaren saknar strömbrytare. Men, kort sagt, är det en snabb och prisvärd äggkokare. På andraplats hamnade Waves Emerio EB-07004. Äggkokaren ger äggen perfekt konsistens, samtidigt som den också har en av de snabbaste koktiderna. Modellen är enkel att ta isär och rengöra. De enda nackdelarna som noteras är att det inte går att ställa koktid på något annat sätt än med vattenmängd och att locket blir relativt hett efter användning. På testets tredjeplats har Smartson placerat Severin EK3136. Det är en kompakt äggkokare som finns att få i flera färger och det är en av testets dyrare alternativ. Dess äggtråg är väldesignat med ett bra och stabilt handtag, samt att äggkokaren är enkel att ta isär och rengöra. Efter att man hör slutsignalen får man ett löskokt ägg med bra konsistens. Den enda anmärkning modellen får är att man lätt kan bränna sig på det hål (för ånga) som sitter på lockets ovansida.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat och betygsatt sex äggkokare och testet visar att de flesta modeller fungerar riktigt bra, samt att den billigaste är bäst. Det var endast en modell som stack ut negativt – Wilfas 337.01 hade stora problem med löskokta ägg och efter ett 6,41 minuters program hade samtliga ägg genomskinlig vita. De övriga äggkokarna hade endast mindre anmärkningar som var relaterade till den medföljande pickaren. Bäst i testet är Waves EB-07004 som också är en av de billigaste modellerna. Modellen är billig och bra. Äggtråget kunde lyftas utan någon risk för kontakt med ånga. Värmeplattan ser dock smutsig ut efter två kokningar och bruksanvisningen var felaktig. På andraplats hamnade Wilfa 337.01.00. Modellen klarar inte av att koka löskokta ägg och det finns risk för kontakt med ånga när äggtråget lyfts. Tredjeplats gick till Capere 3136. Även här måste äggtråget svalna innan det lyfts, annars är det risk för kontakt med ånga. Modellen är bäst på löskokta ägg, men äggpickaren som medföljer spräcker äggen. Även med denna äggkokaren är det risk för kontakt med ånga, om äggtråget inte svalnat först.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.