HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
värmeljus - Bäst i test

Test av värmeljus

9 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 20:e Oktober, 2022, Baserad på 6 experttester.

Ju mörkare dagarna blir desto fler värmeljus säljs i butikerna. Värmeljus är generellt sett ganska billiga, men det finns ändå stora skillnader för den prismedvetne. Även kvalitetsmässigt finns det en hel del som skiljer värmeljus från olika tillverkare åt. Av namnet att döma skulle man kunna tro att ljusets primära funktion är uppvärmning, men så är det förstås inte. Värmeljus är helt klart mer mysiga än de är värmande!

Värmeljus är oftast gjorda i paraffin eller stearin. Paraffin är det billigaste alternativet medan stearin är det mest miljövänliga. Höljet är i regel gjort i aluminium, men det finns även värmeljus med hölje av plast. Den angivna brinntiden ligger vanligtvis mellan fyra och sex timmar.

De viktigaste faktorerna som spelar roll vid köp av värmeljus är prisnivån och kvaliteten. I princip alla värmeljus säljs i större förpackningar och ofta kostar de inte många kronor per ljus. Men använder du många värmeljus i vintermörkret kan de vara värt att kika på priset! Det finns tydliga kvalitetsskillnader mellan de olika värmeljusen, vissa brinner konstant och håller den utlovade brinntiden, andra brinner ojämnt, slocknar regelbundet och håller inte den utlovade brinntiden.

Bäst i test: Clas Ohlson värmeljus

Testresultat
Test.se 2022,    TV4 2013,    Västerbottens-Kuriren 2012
Vacker och sotfri låga 100 % stearin Baserat på förnybara råvaror
Produktbeskrivning
Specifikationer

Clas Ohlsons värmeljus kommer i 50-pack. De är svensktillverkade med 100 procent stearin från förnybara källor och sprider en mysig stämning hemma. Ljusen har en lång brinntid på 5,5 timmar.

Pris:
79,90 kr/50 st
Angiven brinntid:
5,5 timmar
Material:
Talg

Köp den till detta pris idag:

Vi rekommenderar också:

Ikea värmeljus Glimma

Testresultat
Icakuriren 2014,    TV4 2013,    Arbetarbladet 2011,    Smartson 2012
Brinner längre än utlovat Stark låga ända till slutet Billiga
Pris:
29 kr/100 st
Angiven brinntid:
4 timmar
Mått:
38 cm i diameter
Material:
Paraffin/vegetabiliskt vax och aluminium
Visa alla specifikationerna

Värmeljus - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Test.se

Publicerad

Det finns inte särskilt många uppdaterade tester inom värmeljus. Clas Ohlsons värmeljus stearin brinner i 5,5 timmar och kommer i 50-pack. 
Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Vill man ha en lång brinntid, en vacker låga eller ett miljövänligt samvete? Vilket värmeljus man väljer kanske inte är en självklarhet för alla. Därför har Icakuriren testat tio märken med förhoppning att resultatet ska vara till någon hjälp. Brinntiden är inte det viktigaste att titta på vid köp av värmeljus, för vad spelar det för roll om ett ljus brinner i drygt sju timmar när lågan går på sparlåga timme efter timme? Ljusen från Fixa hade just den egenskapen. Lång brinntid, men svag och låg låga. Det hade även Liljeholmen och Duni. Brinntiden mellan ljus från samma märke varierar också mycket. Reluminus är ett nytt märke på värmeljusmarknaden som världens första Svanenmärkta värmeljus. Till det lilla stearinljuset hör en ljuskopp av glas med löstagbar botten av aluminium och silikon som köps till separat och som kan återanvändas. Nackdelen är att ljusen är betydligt dyrare och kostnaden för själva glasbehållaren som måste användas. Belöningen är å andra sidan ett rent samvete som passar den som brinner för miljön.
Striden om det bästa värmeljuset står mellan IKEAs Glimma och de två lågprismärkena Inicio, från Gekås, och Cherwell House, från Netto, som alla bjuder på mycket mys och vackert, stadigt sken till extremt låg timkostnad. Alla tre märken hade längre brinntid än utlovat, men i slutändan vann ändå Gekås kampen med en hårsmån, tack vare sin långa brinntid.

Vinnare i det här testet

TV4

Publicerad

TV4 gjorde ett test 28/11-2013 på sju stycken olika värmeljus. Testet publicerades via ett tv-inslag och man kom fram till att Rustas värmeljus är de bästa, eftersom man är billigast sett till brinntiden. Med 6,1 öre/timme så är man klart billigare än närmaste konkurrent Clas Ohlson som kostar 8,6 öre/timme. Tredje billigast är värmeljuset från Ikea som kostar 9,1 öre/timme. Dyrast i undersökningen är Liljeholmens som istället kostar dyra 16,4 öre/timme.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat tio stycken värmeljus från lika många tillverkare. De viktigaste egenskaperna är brinntiden och priset. Värmeljus köper man inte styckevis utan ofta i större mängdpaket som exempelvis 30-pack eller 50-pack. Testet visar att det är väldigt stor skillnad mellan tillverkarnas kvalitet, brinntid och pris. De flesta värmeljus är gjorda av paraffin eller stearin. Värmeljus av stearin är generellt sett dyrare än paraffinversionen.

Det värmeljuset som får det bästa betyget i Smartson test är det från Ikea. Ikeas värmeljus Glimma är inte det med den längsta brinntid i testet, men brinntiden är längre än utlovat. Om man räknar ut den genomsnittliga kostnaden per ljus, så är Ikeas det klart billigaste. Kostnaden per brinntimme är 6 öre, vilket kan jämföras med testets dyraste värmeljus från Mio som kostar 45 öre. Kvaliteten på Ikeas värmeljus håller hög klass och ljusen brinner jämnt och klart.

Tvåa i Smartsons test är värmeljuset från Ica. Det som Smartson gillar bäst med Icas ljus är att både den utlovade brinntiden och den uppmätta brinntiden är lång. Om man jämför med testvinnaren så har Icas värmeljus en brinntid som är cirka 2 timmar längre. Det som gör att inte Icas produkt hamnar högst upp på listan är att den är både dyrare och ojämnare i kvalitet.

Värmeljuset från Mio klarar sig sämst i testet. Det som skall locka kunderna till Mios ljus är att de är exklusivt handupphällda i en plastkopp. Men Mios värmeljus fungerar dåligt och flera ljus slocknar omgående på grund av låg kvalitet. Förutom detta är Mios värmeljus testets dyraste med en kostnad på 45 öre per brinntimme. Om man jämför med testvinnaren är detta en remarkabel skillnad och det finns inget som motiverar ett köp av Mios produkt.

Vinnare i det här testet

Västerbottens-Kuriren

Publicerad

Västerbottens-Kuriren har testat sex stycken olika värmeljus från ÖoB, Rusta, Clas Ohlson, Ica, Liljeholmens och Coop. Värmeljusen är antingen gjorda av paraffin eller stearin. Stearin är mer miljövänligt eftersom det är en naturprodukt. VK(Västerbottens-Kuriren) har testat två ljus av varje märke och har räknat ut hur mycket varje ljus kostar per timme.

Testet som Västerbottens-Kuriren har gjort har ingen uttalad vinnare, men om man läser igenom testet så framgår det att Clas Ohlsons värmeljus är vinnaren, eftersom det har det lägsta priset och det brinner den utlovade tiden. Värmeljusen från Clas Ohlson kostar 29 kr för ett 100-pack och räknar man ut ett pris per brinntimme blir det knappa 7 öre.

Två stycken värmeljus som också är billiga per brinntimme är de från Rusta och ÖoB. De är nästan i samma prisklass som värmeljuset från Clas Ohlson, men ljusmassan smälter snabbare och vissa ljus slocknar med tio minuters mellanrum. Värmeljusen från Coop och Ica har längre brinntid, men de är dyrare per brinntimme. Det värmeljus som placerar sig sämst i VK:s test är det från Liljeholmens som kostar 18 öre per brinntimme och dessutom slocknar ljusen en halvtimme före utlovad tid. Liljeholmens värmeljus har dock en fördel, de är gjorda på miljövänligt stearin.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Testet som Arbetarbladet har gjort bedömer åtta stycken olika värmeljus från följande återförsäljare; Ica, Ikea, Åhlens, Biltema, Clas Ohlson, Mio, Coop och Lagerhaus. Precis som övriga test förklarar man skillnaden mellan paraffin och stearin. I varje test har man använt sig av sex stycken ljus från varje tillverkare och räknat ut den genomsnittliga brinntiden. Betygsättningen har skett på tre olika områden; Brinntid, Prisvärde/ljus och Prisvärde/brinntimme.

Det värmeljus som klarat sig bäst i Arbetarbladets test är det från Ikea. Deras värmeljus får maximala poäng för Prisvärde/ljus och Prisvärde/brinntimme. Brinntiden är betygsatt med 4 av 5. Man motiverar betygen med att ljusen håller jämn och hög kvalitet, är prisvärda och att de brinner längre än utlovat. Några negativa kommentarer saknas.

Bakom Ikeas värmeljus är det jämnt. Fyra stycken återförsäljare hamnar på samma betyg och dessa är Ica, Lagerhaus, Åhlens och Biltema. De har olika fördelar och nackdelar. Exempelvis Ica förordas för sin långa brinntid, medan Lagerhaus är billigast per brinntimme. Vill du ha en praktiskt ask skall du välja Åhlens värmeljus, som samtidigt har en bra brinntid. Biltemas värmeljus är både billiga och har en längre brinntid än utlovat.

De värmeljus som hamnar längst ned i Arbetarbladets test är de från Coop och Mio. Sämst betyg får värmeljusen från Mio som har den klart sämsta brinntiden och i testet slocknar flera av ljusen omgående. Det enda positiva omdömet Mios värmeljus får är att de levereras i en exklusiv förpackning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.