VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 18 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är värmeljusen som är bäst i test 2024

När mörkret kommer är det mysigt att tända ljus på kvällarna. Men vilket värmeljus är bäst i test? Här har vi valt ut populära värmeljus med lång brinntid.

Vi har jämfört
 • Material ex stearin.
 • Angiven brinntid.
 • Hur många ljus förpackningen innehåller.
 • Mått.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bästa stearin Test.se - Bästa stearin
Clas Ohlson
Clas Ohlson Värmeljus stearin, 5,5 h 50-pack
Clas Ohlson Clas Ohlson Värmeljus stearin, 5,5 h 50-pack - Test
Bästa stearin
Clas Ohlson
Clas Ohlson Värmeljus stearin, 5,5 h 50-pack
Värmeljus i stearin med lång brinntid och vacker sotfri låga.
Bra brinntid i test hos TV4 Nyhetsmorgon 2022.
Andra plats på test hos TV4 2013.
Västerbottens-Kuriren 2012.
Populärt val hos Prisjakt.
Material: Talg.
Angiven brinntid: 5,5 timmar.
Antal värmeljus: 50 st.
Storlek: 37,5 mm.

Clas Ohlson är ett svenskt företag som grundades som ett postorderföretag 1918. Idag har de webbshop och över tvåhundra butiker i Sverige, Norge och Finland.

Clas Ohlsons värmeljus kommer i 50-pack. De är svensktillverkade med 100 procent stearin från förnybara källor och sprider en mysig stämning hemma. Ljusen har en lång brinntid på 5,5 timmar och har en vacker och sotfri låga.

När TV4 Nyhetsmorgon testade värmeljus brann Clas Ohlsons värmeljus i 5 timmar och 53 minuter, men placerades inte i toppen. I ett äldre test hos TV4 kom värmeljuset på andra plats. I ett test hos Råd & Rön fick värmeljuset dock något sämre betyg och hos Hem & Hyra slocknade ljuset tidigare än vad som uppgetts.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa paraffin Test.se - Bästa paraffin
Fixa
Fixa värmeljus 6 h, 50-pack
Bästa paraffin
Bästa paraffin
Fixa
Fixa värmeljus 6 h, 50-pack
Ett billigt värmeljus som håller den brinntid det lovar.
Bra betyg på test hos Hem & Hyra.
Material: Paraffin.
Angiven brinntid: 6 timmar.
Antal värmeljus: 50 st.
Storlek: 38 mm.

Fixa är ett av Axfoods egna varumärke som finns hos bland annat Hemköp och Willys. Det är ett varumärke för hemmet med ett brett sortiment av förvaring, matlagning och städutrustning.

Fixa värmeljus har en brinntid på 6 timmar och kommer i en förpackning på 50 stycken. Värmeljuset är av hållbarhetscertifierad palmolja och paraffin. Det har en metallfot och bomullsveke.

När Hem & Hyra utförde ett test om värmeljus fanns Fixas värmeljus med. Även om värmeljuset inte hamnade på topp tre höll det vad det lovade och brann i 6 timmar och 1 minut.

I Fixas sortiment finns även värmeljus i stearin i 50-pack med en brinntid på 6 timmar.

 • Paraffin
 • Stearin
 • Priser för Fixa värmeljus 6 h, 50-pack
 • Fixa värmeljus stearin

Bästa stora Test.se - Bästa stora
Fixa
Fixa värmeljus 8 h, 8-pack
Bästa stora
Bästa stora
Fixa
Fixa värmeljus 8 h, 8-pack
Dessa stora värmeljus sprider myskänsla upp till 8 timmar.
Populärt val hos Hemköp.
Populärt val hos Mathem.
Material: Stearin och paraffin.
Angiven brinntid: 8 timmar.
Antal värmeljus: 8 st.

Fixa är ett av Axfoods egna varumärke som finns hos bland annat Hemköp och Willys. Det är ett varumärke för hemmet med ett brett sortiment av förvaring, matlagning och städutrustning.

Fixas stora värmeljus är tillverkade av en blandning av hållbarhetscertifierat palmstearin och paraffin. De har en bomullsveke på en metallfot. Värmeljusen kommer i en förpackning med åtta ljus och har en lång brinntid på åtta timmar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fixa värmeljus, 8-pack

Ytterligare läsning

Värmeljus bäst i test.
Vilket värmeljus är bäst i test? Vi guidar dig rätt!

Köpguide värmeljus

Ju mörkare dagarna blir desto fler värmeljus säljs i butikerna. Värmeljus är generellt sett ganska billiga, men det finns ändå stora skillnader för den prismedvetne. Även kvalitetsmässigt finns det en hel del som skiljer värmeljus från olika tillverkare åt.

Hur mycket värmer värmeljus?

Av namnet att döma skulle man kunna tro att ljusets primära funktion är uppvärmning, men så är det förstås inte. Värmeljus är helt klart mer mysiga än de är värmande!

Vad är värmeljus gjort av?

Värmeljus är oftast gjorda i paraffin eller stearin. Paraffin är det billigaste alternativet medan stearin är det mest miljövänliga. Höljet är i regel gjort i aluminium, men det finns även värmeljus med hölje av plast.

Värmeljus bäst i test.
Värmeljus är gjorda av paraffin eller stearin.

Hur länge brinner värmeljus?

Ett värmeljus brukar ha en brinntid som vanligtvis ligger på mellan fyra och sex timmar. Enligt test brinner värmeljusen ibland desto längre än den angivna tiden.

Värmeljus bäst i test.
Värmeljus brinner i fyra till sex timmar.

Köpa värmeljus – jämför egenskaperna

De viktigaste faktorerna som spelar roll vid köp av värmeljus är prisnivån och kvaliteten. I princip alla värmeljus säljs i större förpackningar och ofta kostar de inte många kronor per ljus. Men använder du många värmeljus i vintermörkret kan de vara värt att kika på priset! Det finns tydliga kvalitetsskillnader mellan de olika värmeljusen, vissa brinner konstant och håller den utlovade brinntiden, andra brinner ojämnt, slocknar regelbundet och håller inte den utlovade brinntiden.

Tänk på säkerheten!

De flesta värmeljus är självsläckande vilket ger en viss trygghet om du skulle glömma eller somna ifrån det. Dock är rekommendationerna att aldrig lämna levande ljus obevakade. Har du små barn eller husdjur kan de råka komma för nära och skada sig. Värmeljus kan dessutom överhettas och börja brinna. Ta för vana att ha en ljusvakt i familjen, eller blåsa ut ljuset när du lämnar rummet.

Hur många gånger kan man tända värmeljuset?

Ett värmeljus i stearin eller paraffin är designat att brinna vackrast om det tänds en gång. Släcks det vid fel tillfälle är det inte lika lätt att tända igen.

När du tänder ett värmeljus smälter ljusmassan närmast veken först och bildar en sjö. Om du släcker ljuset i det här läget riskerar veken att dränkas nästa gång du tänder det. Blås istället ut ljuset när hela ytan är flytande för då blir ytan planare och lättare att tända på nytt.

Källa: Land.se – Då ska du inte blåsa ut värmeljuset

Hur sorterar man värmeljus?

Sedan 2015 klassas värmeljusbehållaren inte längre som en förpackning och ska därför inte sorteras tillsammans med metallförpackningar på en återvinningsstation. Istället ska du sortera värmeljuskoppen och vekeshållaren som metall på en återvinningscentral. Eftersom vekeshållaren är av järn och koppen i aluminium ska dessa separeras från varandra. På så sätt kan järnet sorteras ut med magneter och återvinnas var och en för sig.

Källa: Leva & Bo – Därför ska du alltid ta bort vekeshållaren i ljuset

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Av namnet att döma skulle man kunna tro att ljusets primära funktion är uppvärmning, men så är det förstås inte. Värmeljus är helt klart mer mysiga än de är värmande!
 • Du sorterar värmeljuskoppen och vekeshållaren som metall på en återvinningscentral.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng