VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 16 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köpa yogamatta – vilken träningsmatta är bäst i test 2024?

Är du en inbiten yogi och vill du testa yoga för första gången? Oavsett hur vad du är på yoga behöver du ha en yogamatta som är en träningsanpassad för de olika yogapositionerna. Vi har valt ut och sammanställt fem testvinnande yogamattor för dig som vill ha det allra bästa när du tränar.

Vi har jämfört
 • Material.
 • Tjocklek.
 • Vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Flowlife
Flowlife Flowmat
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Flowlife
Flowlife Flowmat
En klimatsmart och jordnära yogamatta i naturgummi och kork.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Naturgummi och kork.
Tjocklek: 4 mm.
Mått: L 183 x B 61 cm.
Vikt: 2,3 kilo.
100 dagars nöjd kund-garanti.
2 års garanti.
Bärband ingår.

Flowlife är ett svenskt företag som började producera maskiner för sjukhus – verksamheten har sedan gått vidare till att erbjuda produkter som är direkt riktade till konsumenter. I deras utbud av produkter hittar du bland annat massagepistol, massagekudde och yogamatta.

Vi har utsett Flowlife Flowmat till den yogamatta som är bäst i test. Det är en omtyckt yogamatta som också har ett stort miljötänkt. För varje såld yogamatta planterar Flowlife ett träd, ett samarbete med Smartklimat. Dessutom har du som konsument hos Flowlife alltid en 100 dagars nöjd kund-garanti. Yogamattan utsågs till testvinnare på test hos Bäst-i-test.se med betyget 5 av 5 och beskrivs i deras test som en jordnära, miljövänlig och stabil yogamatta. Flowlifes yogamatta är även ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Yogamattan är uppbyggd av ett underskikt av tungt naturgummi som ger ett bra grepp mot golvet. Den övre delen består av naturkork som ger ett mjukt och stabilt underlag när du yogar och avger en viss värme. Den här kombinationen ger en dämpning som är svår att jämföra med andra plastbaserade yogamattor. Enligt test är yogamattan lagom skön utan att bli för mjuk vilket gör att den inte upplevs som svampig. Mattan passar till högintensiva yogapass och även om greppet till en början kan upplevas som klent blir det bättre ju mer du svettas.

Mattan är 183 x 61 centimeter stor och fyra millimeter tjock. Den är förhållandevis tung med sina 2,3 kilo och det ingår ett band att bära den i. Tack vare tyngden ligger den stadigt på marken vid alla typer av träning.

 • Butiker & priser

Bästa premium Test.se logo
Casall
Casall Yoga mat Grip&Cushion III
Bästa premium
Bästa premium Test.se logo
Casall
Casall Yoga mat Grip&Cushion III
En testvinnande större lite tjockare yogamatta i naturgummi med bra grepp även vid svettiga yogapass.
Bästa premiumval hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2022.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Bästsäljare hos Casall – högt kundbetyg.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: Naturgummi.
Tjocklek: 5 mm.
Mått: L 183 x B 68 cm.
Vikt: 3,10 kg.
Finns i fem olika färger.

Casall är ett svenskt företag som grundade Sveriges första tjejgym år 1984. Deras filosofi är skapa förutsättningar för personlig, holistisk och multifunktionell träning. De har samarbetat med många personliga tränare och idrottspersoner för att kunna ta fram de absolut bästa träningsredskapen och maskinerna. När du köper en maskin eller ett redskap från Casall kan du vara säker på att det är genomtänkta produkter som håller mycket hög kvalitet.

Vi har utsett Casall Grip & Cushion III till den yogamattan som är bästa premium just nu och den passar dig för höga krav.

I ett test hos Råd & Rön kom yogamattan på första plats med betyget 76 av 100. Den fick höga betyg på egenskaperna grepp, dämpning och temperaturkänslighet men något sämre på fukthantering. Testpanelen gav betyget 9 av 10 och lyfte fram saker som att den var lätt att rulla ut, ligger still på golvet och har ett bra grepp även vid svettiga händer och fötter.

Hos Aftonbladet Plus fick yogamattan toppbetyg och de beskriver att den ligger bra på golvet och är mjuk och skön med ett bra grepp. I ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se blev yogamattan utsedd till bästa premiumval och fick betyget 4,5 av 5. Enligt deras test är det en mjuk yogamatta som passar även för svettiga yogapass. Yogamattan är dessutom en bästsäljare hos Casall själva och ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Detta är en lite större och tjockare yogamatta med hög prestanda och Casall beskriver mattan som en unik kombination av grepp, täthet och fasthet. För att kunna ge allra bästa grepp absorberas fukt och svett gradvis av mattan. Den är tillverkad av 100 procent naturgummi med ett ytskikt i PU som ger både ett bra grepp och känsla när du kör ett yogapass.

Casallas testvinnande yogamattan finns i färgerna svart, rosa, beige, gul och brun. Den är i storleken 183 x 68 centimeter och en tjocklek på fem millimeter. Dess vikt på 3,10 kilo gör den dock till någon av de lite tyngde yogamattorna på marknaden. Använd inte skor på mattan, undvik att utsätta den för direkt solljus och rengöring sker för hand med kallt vatten. 

 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Rosa
 • Butiker & priser: Gul

Bästa budget Test.se logo
Casall
Casall Yoga Position
Casall Casall Yoga Position - Test
Bästa budget Test.se logo
Casall
Casall Yoga Position
Prisvärd, tunnare yogamatta i gummi med bra grepp och stötdämpning.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2021.
Bästsäljare hos Casall.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Material: TPE-gummi
Tjocklek: 4 mm.
Mått: L 185 x B 61 cm.
Vikt: 0,73 kilo.
Finns i flera färger.

Casall är ett svenskt företag som grundade Sveriges första tjejgym år 1984. Deras filosofi är skapa förutsättningar för personlig, holistisk och multifunktionell träning. De har samarbetat med många personliga tränare och idrottspersoner för att kunna ta fram de absolut bästa träningsredskapen och maskinerna. När du köper en maskin eller ett redskap från Casall kan du vara säker på att det är genomtänkta produkter som håller mycket hög kvalitet.

Vi har utsett Casall Yoga Position till den bästa budgetmattan för dig som vill ha en bra men prisvärd yogamatta. Den kom på tredje plats på test hos Råd & Rön med betyget 69 av 100 och utsågs till bra köp hos dem. Här fick den höga betyg från labbet på egenskaper som grepp, fukthantering och temperaturkänslighet. Testpanelen gillade framförallt tjockleken, mjukheten, formstabiliteten och lukten. Dock upplevde de att den var något svårt att rulla ut och att greppet var lite sämre. Hos Aftonbladet Plus fick yogamattan betyget 4 av 5. Yogamattan är en bästsäljare hos Casall och ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Enligt Casall är yogamattan ett perfekt val att använda hemma, på gymmet eller när du reser. Den består av ett flexibelt TPE-gummi som inte innehåller PVC och som går att återvinna. Tack vare sina två lager av TPE och ett extra lager i mesh har den ett bra grepp och stödämpning som gör din yoga både bekväm och behaglig. Detta gör den dessutom mer hållbar.

Yogamattan finns i nio fina färger och har en bredd på 61 centimeter och en längd på 186 centimeter. Den är fyra millimeter tjock. Du ska inte använda skor på mattan och ska undvika direkt solljus. Den ska tvättas för hand i kallt vatten.

 • Butiker & priser: Rosa
 • Butiker & priser: Svart
 • Butiker & priser: Grön
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för nybörjare Test.se logo
Abilica
Abilica ECO Yoga Mat
Bästa för nybörjare
Bästa för nybörjare Test.se logo
Abilica
Abilica ECO Yoga Mat
Miljövänlig yogamatta för dig som är nybörjare.
Bra betyg på test hos Sportamore 2023.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2022.
Material: TPE.
Tjocklek: 4 mm.
Mått: L 175 x B 61 cm.
Fri från PVC, latex och ftalater.
Uppfyller alla krav i REACH/SVHC-standard.

Abilica är en av Nordens största tillverkare av träning och hälsa. De har ett brett utbud av produkter, bland annat löpband, roddmaskin, spinningcykel och trappmaskin.

Abilica Eco Yoga Mat är en grön yogamatta som vi valt att rekommendera till dig som är nybörjare. Dessutom får du mycket matta för priset.

I ett test hos Råd & Rön kom den på fjärde plats med betyget 68 av 100. Den fick särskilt högt betyg på fukthantering och temperaturkänslighet.

När Sportamore valde ut yogamattorna som var bäst i test fanns denna med på listan. Enligt dem passar den dig som är nybörjare och ska köpa dina första matta eller som yogar på egen hand några gånger i veckan. De gillade den gröna färger där smuts inte syns lite lätt, det ekologiska materialet och att det går att använda båda sidorna.

Mattan är tillverkad av TPE som är ett mer miljövänligt material än PVC. Den är fri från latex och ftalater. Den är 4 millimeter tjock och är i måttet L 175 x B 61 centimeter. Trots sin tunnare tjocklek och släta yta får du enligt test ett förvånansvärt bra grepp.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Yogamatta bäst i test - hitta bästa yogamattan.
Vi hjälper dig att välja rätt yogamatta.

Köpguide yogamatta

Yoga är en aktivitet som fungerar lika bra i meditativa syften som effektiv träningsform. En vanlig uppfattning är att yoga mest innebär stillasittande med korslagda ben. Och det kan det förstås vara, men det finns också flera yogastilar som är riktigt jobbig och verkligen pressar kroppens fysiska förmågor. Det som är gemensamt för de olika yogastilarna är de hälsofrämjande egenskaperna. Vare sig du betraktar yoga som disciplinerad träning, livsstil eller en väg mot andlighet – så är en bra yogamatta en fundamental grund i praktiserandet. Se till att få ut det bästa och mesta av ditt yogande genom att välja matta med omsorg. Ta hjälp av vår köpguide för att hitta rätt yogamatta för dig och din träning.

Vad är en yogamatta?

En yogamatta är en matta som du använder när du utövar yoga på gymmet eller hemma. Den använder du för att kunna stå stabilt i de ofta krävande yogaställningarna.

Vilken yogamatta ska man välja?

Yoga är väldigt tacksam träning som i sin enklaste form inte kräver mer än någorlunda slät markyta och en yogamatta. Mattan är användbar då den kan användas till pilates och styrketräning också. Se därför till att den enda riktigt viktiga utrustningen blir den bästa möjliga. Eftersom en yogamatta troligtvis kommer användas ofta, är det väl värt att tänka igenom vad för sorts matta som kommer passa bäst. Även om en matta kan kosta en del i inköpspris, så kan istället räkna på vad den kommer kosta per användning – förmodligen inte mer än några kronor per tillfälle. Och som med alla andra typer av produkter, så får du vad du betalar för. En dyrare matta har oftast högre kvalitet och gör att den håller längre. Några frågor som du kan ställa dig själv innan du köper en ny matta är:

 • Vilken typ av yoga utför du mest?
 • Yogar du mest hemma eller vill du kunna ta med den hemifrån?
 • Svettas du mycket?
 • Är det viktigt för dig att mattan är miljövänlig?
 • Hur mycket vill du betala för en yogamatta?

Yogamatta eller träningsmatta?

En så kallad träningsmatta är oftast runt 10 millimeter tjock, medan yogamattor vanligtvis har en tjocklek på mellan fyra och sex millimeter. En träningsmatta är tjockare eftersom den främst är gjord för styrkeövningar när man ligger på golvet, då kan det förstås vara skönt med en tjockare matta. I yoga ingår det mycket stående positioner och balansövningar, därför är de tunnare. Dessutom har materialen i yogamattor utvecklats för att du ska få ett så bra grepp som möjligt.

Yogamatta bäst i test.
Träningsmattor är tjockare än yogamattor, men en del kan användas för all form av träning.

Hur tjock yogamatta ska man ha?

Det finns olika tjocklekar på yogamattor och de har olika fördelar. Det beror såklart på vad du själv känner dig bekväm med, men också vilken yogastil du utövar. De flesta yogamattor har en tjocklek på fyra millimeter vilket fungerar bra för många, men har du känsligare leder eller knän kan det vara värt att titta på en matta som är fem millimeter eller tjockare. Tänk på att mattans material och dess sammansättning också påverkar hur mjuk den upplevs, en tunn matta kan med andra ord kännas mjukare än en som faktiskt är tjockare.

En tunnare matta gör det enklare att hålla balansen, ju närmre kontakt med marken desto bättre ur ett balansperspektiv. Men en tunn matta kan vara obekväm när du exempelvis står på knäna. En tjockare matta är såklart mjuk och skön, men den kan å sin sida vara besvärlig att hitta balansen på och väger dessutom mer. Därför passar tjockare mattor bäst för lugnare yogaformer eller om man behöver extra dämpning. Det är inte ovanligt att köpa en tjockare matta att ha hemma och en tunnare att ta med.

Bäst i test yogamatta – se testvinnande yogamattor.
En yogamatta är vanligtvis runt fyra eller fem centimeter tjock - ju tunnare desto enklare är det att hålla balansen när du yogar. 

Vad är en halkfri yogamatta?

Det är viktigt att tänka på att alla mattor är mer eller mindre halkiga i början, de kan behöva ’yogas’ in innan de blir riktigt bra i greppet. Ungefär på samma sätt som med skor. Materialen påverkar också greppet, vissa material blir halare när du svettas och andra material får bättre grepp ju fuktigare de är. En matta som erbjuder bra grepp är viktig för att inte belasta kroppen fel. Tenderar du att svettas mycket under träning är det speciellt viktigt med en yogamatta som har bra grepp.

Mönster och struktur i mattan påverkar också hur bra grepp man får. Det finns allt från helt släta till grovt mönstrade yogamattor. Vad som är bäst avgör din personliga stil, vilken yoga du kör och hur mycket du svettas. Tycker du att händerna glider runt mycket, så ska du titta efter mattor med upphöjd struktur.

Olika typer av yogamattor

Yogamattor kommer i flera olika material, vissa mer ekologiska och miljövänliga än andra. En ekologisk matta är gjord av naturvänliga material som inte har så stor åverkan på miljön. Många billiga mattor som gjorda i plast innehåller giftiga tillsatser med mjukgörande egenskaper. Nedan följer de vanligaste materialen som yogamattor är gjorda av, deras egenskaper och vad de lämpar sig bäst till.

Yogamattor med PVC

PVC, eller polyvinylklorid som det egentligen heter, är en sorts plast som många yogamattor är gjorda utav. Plasten i sig är ofarlig, men för att få yogamattan mjuk tillsätts ofta ftalater och dessa är allt annat än nyttiga. Ftalater är en kemikalie som kan läcka ut från plasten och ta sig in i kroppens omloppsbana och orsaka hormonrubbningar. Det finns, tack och lov, andra mjukgörande medel som kan göra en PVC-matta mjuk. Titta noga vad yogamattan är gjord av för att kontrollera att den är giftfri. Nackdelen med PVC är det inte är biologiskt nedbrytbart.

Yogamattor i naturgummi

Naturgummi är en naturvänlig produkt som är slitstark och biologiskt nedbrytbar. Den har fukt- och luktavvisande egenskaper och ger naturlig dämpning. Ytan leder bort fukt effektivt och materialet är väldigt halksäkert. Används med fördel till tuffa yogapass där svetten lackar. Nackdelen med detta material är att de oftast väger en del och blir otympliga att ta med sig hemifrån.

Yogamattor i TPE

Termoplastiskt gummi, TPE, är ett slitstarkt kompositmaterial. Generellt brukar mattor i TPE ha bra grepp, men detta beror på hur materialen pressats ihop och hur hög densiteten är. Mattans struktur påverkar också greppet. TPE är ett syntetiskt och giftfritt material som är lite lättare för naturen att bryta ner.

Yogamattor i kork

Ett helt naturligt material som på ett väldigt konkret sätt låter utövaren ha en direkt kontakt med naturen. Materialet är också biologiskt nedbrytbart. Kork har antibakteriella egenskaper vilket gör dem hygieniska och nästan självrengörande. Kork suger inte heller åt sig speciellt mycket av lukter. Greppet på en korkmatta kan variera, men som regel är greppet bättre ju fuktigare de blir. Därför lämpar korkmattor sig bra till intensiva yogapass där man svettas mycket, exempelvis bikramyoga. Dessutom absorberar inte korkmattor värme vilket gör dem än mer lämpade för tuffare träning.

Yogamattor i ull och bomull

Ekologisk bomull är ett miljövänligt alternativ eftersom den bryts ner snabbt och är en förnybar källa. Till utseendet liknar den mer en vanlig matta med mycket struktur på ytan. Den kan upplevas tunn och obekväm av ovana yogautövare. Ullmattor är mjuka, varma och sköna. De är däremot inte så greppvänliga så passar bäst för lugnare yogaformer, exempelvis yinyoga.

Yogamattor i hampa och jute

Bomullsmattor med en blandning av naturliga hampfibrer är oftast ett bättre alternativ än en ren bomullsmatta. Hampan motverkar bakterie- och luktbildning vilket gör mattorna mer hygieniska. De ser ut som en typisk yogamatta och är, till skillnad från bomullsmattan, lite mjukare att ligga på. Jute är också ett naturmaterial som är miljövänligt, nedbrytbart och med antibakteriella egenskaper. Tänk dock på att många jutemattor är utblandade med andra material, eller har annat material på mattans undersida, och dessa är inte alltid miljövänliga.

Yogamattor med bambu

Mattor i bambu absorberar fukt snabbt och har antibakteriella egenskaper. De får bättre grepp mer fukt som de utsätts för. Detta gör dem särskilt lämpade för intensiva yogapass där du svettas mycket

Bäst i test yogamatta – se testvinnande yogamattor.
Det finns yogamattor i många olika material, som PVC, naturgummi, TPE och bambu.

Så rengör du en yogamatta

 • Regelbunden rengöring av din yogamatta är nödvändigt eftersom den utsätts för svett och smuts, allra helst om vi tar med den till gymmet. Tillsammans med fukt och varmt klimat är det perfekta förutsättningar för bakterier och svamp att gro i. På vilket sätt mattan bäst rengörs beror på vilket material den är gjord i.
 • Giftfria PVC-mattor går att tvätta i tvättmaskinen på ett milt ullprogram. Använd skonsamt tvättmedel, men inget sköljmedel! Låt den hängtorka efter tvätt.
 • Naturgummi gillar inte för stora mängder vatten och rengörs därför bäst med en blandning av lika delar vatten och vinäger – spraya på och torka av! Har du svårt för lukten av vinäger kan du tillsätta lite väldoftande eterisk olja. Låt sedan hängtorka.
 • Mattor i TPE är mest känsliga och rengörs bara försiktigt genom att spraya ljummet vatten på, eventuellt med lite såpa i. Försök sedan krama ut vattnet genom att lägga en handduk på mattan och sedan rulla ihop den. Rulla ut mattan och låt den hängtorka.
 • Nyare material som bomull och bambu, kommer med speciella tvättråd från tillverkaren. Det finns rengöringssprayer speciellt anpassade för yogamattor.

Få gärna in som rutin att torka gärna av mattan med en fuktig trasa efter varje pass för att minska bakteriebildningen.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst i test har testat sju olika yogamattor och betygsatt dessa. De har testat matta från bland annat Manduka, Casall och Rusta. För att ta fram vinnare har de bedömt egenskaper som pris, tjocklek, grepp och material. På första plats kom Flowlife Flowmat, på andra plats och utsedd till bästa premiumval kom Casall Yoga mat Grip&Cushion III 5mm och på tredje plats och bästa budget kom Yogamatta premium från Rusta.

Aftonbladet Plus (2022)

Aftonbladet Plus i samarbete med Råd & Rön sammanställde 14 yogamattor med hjälp av ett labb och en testpanel. Casall Grip & Cushion III fick toppbetyg och utsågs till bäst i test. Jade Yoga Harmony Professional fick betyget 4 av 5 och Casall Position fick också betyget 4 av 5.

I FORM (2022)

Magasinet I FORM testar kontinuerligt olika yogamattor och i deras senaste test testade sju olika modeller. Yogamattorna testas noga i olika ställningar, allt från hunden till solhälsningen och krigaren. Testpanelen tittar på egenskaper som storlek, vikt, halksäkerhet, komfort och användarvänlighet. Moonchild Stay Grounded Yoga Mat utsågs till testvinnare och beskrivs som enkel att rengöra och skön att träna på. Goyogi Yogamatta naturgummi blev den mest prisvärda vinnaren.

Råd och Rön (2021)

Råd och Rön har testat 14 yogmattor där elva är av plast och tre av naturgummi. Testet har utförts i ett labb och med hjälp av personer i en testpanel bestående av fyra vana yogautövare som använde mattorna under en månad. Testpanelen uppskattade främst de tjockaste mattorna och tyckte att de billigaste modellerna inte höll i längden. I labbet testade man nötning, grepp, oönskade ämnen, fukthantering, risk för hål, dämpning, slitstyrka och temperaturkänslighet. Yogamattan Casall Grip & Cushion III utsågs till bäst i test med betyget 76 av 100. På andra plats kom Jade Yoga Harmony Professional med betyget 72 av 100 och på tredje plats kom Casall Position som utsågs till bra köp.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En yogamatta är en matta som du använder när du utövar yoga på gymmet eller hemma. Den använder du för att kunna stå stabilt i de ofta krävande yogaställningarna.
 • De flesta yogamattor har oftast en tjocklek på fyra millimeter. Har du känsligare leder och knän kan en yogamatta på fem millimeter eller tjockare vara att föredra.
 • Vi har valt att utse Flowlife Flowmat till den yogamatta som är bäst i test. Det är en klimatsmart och jordnära yogamatta i naturgummi. Flowlife är kända för att göra produkter av hög kvalitet.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Flowlife Flowlife Flowmat