HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
osthyvel - Bäst i test

Test av osthyvlar

10 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 13:e Augusti, 2020, Baserad på 4 experttester.

Osthyveln är en av det svenska kökets populäraste redskap och dess historia sträcker sig nästan 90 år bakåt. Den uppfanns 1925 av den norska möbelsnickaren Thor Bjorklund som ville kunna hyvla tunna ostskivor istället för tjocka. Innan osthyvelns tillkomst skar man osten med kniv och detta gör man fortfarande i stora delar av Europa. Sedan finns också alternativet färdigskurna skivor som har blivit allt mer populärt i Sverige sedan några år tillbaka. Svenskarna äter enligt statistik 18 kilo ost om året per person. 13 kilo av dessa är hårdost och den klassiska osthyveln passar perfekt för att hyvla denna. Numera finns det både osthyvlar helt i stål och helt i plast. Förutom detta finns kombinationer med plast, stål och trä. En osthyvel har även andra användningsområden, den kan skiva gurka och leverpastej, samt strimla vitkål.

Bäst i test: Brabantia Osthyvel

Testresultat
Bäst i Hemmet 2020,    ICA-Kuriren 2012
Funkar till både hårda och mjukare ostar
Lite dyrare
Produktbeskrivning

Vi på Test.se har rekommenderar osthyveln från Brabantia. Den placerar sig högst upp i Ica-Kurirens test (20/2-12) och skär jämna och lagom tjocka skivor av både hårdost och mjukost. Brabantia osthyvel är en av dyrare osthyvlarna, men den är väl värd pengarna.

Visa hela texten

Klicka för pris
Fri frakt över 499kr 30 dagar öppet köp
Klicka för pris
Fri frakt över 499:- Butik med mycket bra kundomdöme! "30 dagar öppet köp

Osthyvel - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat sju olika ost-skärare som är framtagna för att kunna användas på så många olika ostar som möjligt. De osthyvlarna som valdes ut för testet skulle också klara av att diskas i diskmaskin, och ha ett förhållandevis lågt pris. 

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har testat åtta olika osthyvlar och utsett en bäst i test. För att testa hyvlarna användes hårdost, gurka och vitkål. Den största vikten lades på hur hyveln fungerade på hårdost, man bedömde också hur hyveln kändes i handen. Testets stora vinnare blev osthyveln från Rösle. Även om den kostar nästan dubbelt så mycket som den näst dyraste, ansågs fördelarna var så många att den ändå tog hem segern med fem av fem fyrar som slutbetyg. 

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har i ett litet test gett omdöme och betygsatt sex olika osthyvlar. Man har valt att testa osthyvlarna på mjuk hushållsost, hård prästost och vitkål(strimling). Ica-Kurirens testpanel konstaterar att en bra osthyvel skall klara av att skära jämna och fina skivor. Man vill inte att skivorna veckar sig och går sönder. Fem av osthyvlarna är gjorda i rostfritt stål och en i hårdplast. De flesta av osthyvlarna kostar mellan 20 kr och 30 kr, förutom testets dyraste som kostar 129 kr.

Testets vinnare är osthyveln från Brabantia som får full pott från Ica-Kuriren. Den är lätt att hyvla med och ger lagom tjocka skivor. Oavsett om man använder den på mjuk ost, hård ost eller vitkål blir resultatet perfekt. Några direkta svagheter har inte Brabantias osthyvel förutom att dess skaft är något kort och smalt.

Två andra osthyvlar som får bra betyg i Ica-Kurirens test är Ica/Cook & Eat och Sveico. Osthyveln från Ica ger jämntjocka skivor både för mjuk ost och hård ost. Dessutom fungerar den bra att strimla vitkål med. Minuspoäng ges dock för det platta och kantiga skaftet. Sveicos osthyvel ger också jämna, lagom tjocka skivor och strimlar vitkål med tillfredsställande resultat. Testpanelen gillar också Sveicos skaft som har bra längd och form.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och bedömt åtta olika osthyvlar som passar främst hårdost. Osthyvlarna som testats är gjorda antingen helt i plast, helt i stål eller kombinerande med blad i stål och handtag i plast. Kvalitetsskillnaderna är relativt stora visar testets resultat och priserna varierar mellan 20 kr och 90 kr. Priset har inget direkt samband med erhållen kvalitet, snarare tvärtom. Två av testets billigaste produkter hamnar högst upp i testet.
Den osthyvel som får bäst betyg i Smartsons test är Gastromax 6530-1. Den fungerar mycket bra på flera typer av ostar och skivorna blir breda och jämntjocka. Gastromax osthyvel är gjord helt i hårdplast och du behöver inte använda mycket kraft för att skiva dina perfekta skivor. Osthyvelns enda negativa egenskap är det något obekväma greppet. Priset är dock förmånligt, ca 30 kr kostar Gastromax osthyvel.
De två osthyvlar som klarar sig sämst i Smartsons test är Invite Kitchen 113477 och Åhlens Nikko. Osthyveln från Invite Kitchen har ett skönt grepp, men i övrigt blir den underkänd. Bladets långa skaft ställer till flera problem. Vid belastning kan den både vrida sig och lossna. Den är svår att hyvla ost med och är dessutom testets dyraste produkt. Testets sämsta osthyvel är utan tvekan Åhlens Nikko. Den klarar inte av att hyvla några att testets ostar och bladet går sönder vid ett fåtal hyvlingar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.