HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
sport-bh - Bäst i test

Test av sport-bh

20 ST PRODUKTER TESTADE

kläder & skor uppdaterad 23:e Maj, 2019, Baserad på 7 experttester.

En bra sport-bh är lika viktig som bra och bekväma träningsskor, särskilt om under intensiv träning som t.ex. löpning. Den ska sitta relativt tajt, men samtidigt får den inte göra ont, skava eller ge röda märken på kroppen. Därför är det viktigt att känna på detaljer som knäppen, lappar och sömmar. Testa den gärna lite genom att hoppa och känn efter så att behån sitter bra och ger bra stöd åt brösten. Sport-bh:n bör också ha bra ventilationsförmåga och leda bort svett. Vad som är en bra sport-bh är dock högst individuellt och den måste sitta perfekt från början. Det är också viktigt att byta ut en sport-bh med jämna mellanrum!

Saker att tänka på när du väljer sport-bh

  • Prova alltid flera olika storlekar och modeller för att se vilken som passar dig bäst. Vissa är vadderade, andra är det inte. Vissa har dragkedja och andra drar du över huvudet. 
  • När du provar, hoppa och studsa i provrummet så att du känner om den ger ett fullgott stöd
  • Fundera på vilken typ av träning du ska utföra när du använder den. För högintensiv träning så behövs kanske ett ännu bättre stöd framför att den är mjukare.
  • Syntetmaterial är optimalt när du svettas, eftersom det leder bort svetten. 

Hur ska den sitta?

Vrid på överkroppen för att se att den sitter bra runt om bröstkorgen. Om den rör på sig, betyder det att omkretsen är för stor på sport-bh:n. Testa då att gå upp en storlek. En sport-bh ska sitta tight men den ska ej skära in och sitta obekvämt. Lyft även på armarna, här ska den inte heller flytta på sig. När du säkerställt att du valt en sport-bh som sitter bra runtom så behöver du även se till att du valt rätt kupstorlek. Testa att hoppa och studsa, rör brösten mycket på sig så kan du testa att gå ner en kupstorlek. Brösten ska hållas på plats och vara lätt ihoptryckta. Böj dig framåt och känn hur det känns. Kan du se ner i den så ska du byta till en mindre storlek.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Shock Absorber Ultimate Fly Bra

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Recensioner
Riktigt bra stöd och skön passform.
Kan vara svårt att nå knäppning
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på test.se rekommenderar Shock Absorber Ultimate Fly Bra. Den ger ett ordentligt stöd trots att den är ganska tunn i materialet vilket gör den riktigt bekväm. Du väljer modell utifrån kupstorlek och omfång, precis som med vanliga bh-storlekar. Tack vare detta blir passformen optimal. Ultimate Fly Bra har brottarrygg med två knäppningar och reglerbara axelband. Den sitter tight men utan att skava. Det enda som får ett negativt omdöme är att den kan vara lite svår att knäppa men efter lite övning går det bra! Företaget Shock Absorbers inriktning är högt stöd och flera av deras modeller hamnar på topplaceringar i flera tester.

Visa hela texten
Brottarrygg/Axelband:
Brottarrygg (med knäppning baktill)
Storlekar:
A, B, C, D, E/DD, 70, 75, 80, 85

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Casall Heroic Sports Bra

Testresultat
VLT Nyhetsbyrån 2016,    SVT Plus 2015
Bekväm skönt vadderade axelband. Ger bra stöd.
Svår att knäppa
Brottarrygg/Axelband:
Axelband
Storlekar:
B, C, D, E, F, G, 70, 75, 80, 85, 90, 95
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Casall Iconic Sports Bra

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Omdömen Via prisjakt

Mjukt skönt material utan skavande sömmar
Ganska tight
Brottarrygg/Axelband:
Brottarrygg
Storlekar:
XS A/B, S A/B, M A/B, L A/B, XL A/B, XS C/D, S C/D, M C/D, L C/D, L C/D, XL C/D
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Shock Absorber Run Bra Padded

Testresultat
Sportamore 2018
Omdömen Via prisjakt

Bäst för högintensiv träning. Stabil och bekväm.
Svår att knäppa och liten i storleken
Brottarrygg/Axelband:
Brottarrygg med dubbelknäppning
Storlekar:
A, B, C, D, F, G, E/DD, H/FF, I, 70, 75, 80, 85, 65, 95, 90, 100, 105, 110
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Sport-BH - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har olika sport-bh:ar för olika byststorlekar. De har utsett en testvinnare och vi på test.se har noga analyserat testet och utsett andra- och tredjeplacering utifrån betyg och omdöme. Alla tre modeller har fått 4 som betyg. Reebook Pure Move får dock utmärkelsen bäst i test. 


Reebook Pure Move Bra får bäst i test gällande mellanstor-stor byst. Till en början känns den väldigt stel men efter att ha använt den en stund är den riktigt bekväm. Materialet i bh:n är samma som Nasas rymddräkter, både coolt och effektivt eftersom det ger ett riktigt bra stöd. Craft - Fuseknit Low Impact Bra är enligt testpanelen skönast i testet. Den passar en mindre byst och formar sig bra runt kroppen. Materialet är tillverkat av återvunnen polyester. Ska du träna Yoga eller annan lugnare träning så är denna sport-bh ett bra val. Craft - Training Bra är en sport-bh i toppklass. Den är enkel, sitter bra utan att skava och håller bysten på plats. Dock är den ganska alldaglig till utseende vilket gör att den inte tar topplaceringen i testet enligt testpanelen.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat 10 olika modeller av sport-bh:ar. Valet är väldigt individuellt eftersom det kan skilja sig beroende på vilket stöd du vill ha.

Shock Absorber Ultimate Fly Bra har ett fantastiskt bra stöd och passform. Materialet är tunt, lätt och du kan välja på flera storlekar utifrån kupstorlek och omfång. Detta är något som utmärker sig gentemot flera konkurrenter där du oftast väljer från XS-XL. Den har inga skavande sömmar och sitter tight utan att sitta för hårt. Axelbanden är reglerbara och har ett litet spänne för att underlätta när du tar av och på. Spännet sitter dock ganska svåråtkomligt vilket drar ner betyget något. Shock Absorber placerar sig helt klart som bäst i test. 

På andraplatsen är Casall Iconic Sports Bra, sitter perfekt som ett extra lager som knappt känns. Den sitter tight vilket ger ett rejält stöd och passar även bra för intensiva pass. Sport-bh:n är inte vadderad eller har kupor men eftersom den sitter så pass tight upplever inte testpanelen detta som ett problem. Modellen finns i flera färger och mönster.

Shock Absorber Active Shaped Support Bra placerar sig på tredjeplatsen. Även denna kommer i vanliga BH-storlekar precis som testvinnaren så att du kan välja utifrån kupa och omfång. Modellen är mjuk men samtidigt väldigt stadig. På denna modell är omfånget ganska litet, vilket kan vara bra att ha i åtanke vid köp. Till skillnad från andra modeller med brottarrygg har denna raka axelband, som kan vara i vägen om du gymtränar till exempel. Stödet och stabiliteten lämpar sig som bäst vid löpturer och andra skumpiga aktiviteter.

Vinnare i det här testet

Sportamore

Publicerad

Sportamore har testat 9 olika typer av sport-bh med högt stöd. Den modell som får högst betyg är Nike Pro Zip Bra som får betyget 9,5. Testpanelen har svårt att hitta något negativt med denna sport-bh. Den är riktigt skön och ger ett riktigt bra stöd. Framsidan har dragkedja, vilket är riktigt smidigt om du är trött i biceps efter träning till exempel. Den ger bra komfort och det är inga problem att göra högintensiv träning och löppass. Designen är snygg men ryggpartiet känns kanske något onödigt men det är inget som stör funktionen.

Shock Absorber Ultimate Run Bra Padded tar nästa placering med betyget 9,2. Modellen ger rejält stöd och passar därför utmärkt för högintensiva pass och löpning, därav namnet. Omkretsen och kupan är något liten, därför kan det vara bra att gå upp en storlek, prova dig fram. Denna sport-bh sitter väldigt stabilt på kroppen och har ett spänne på ryggen som gör att den sitter ännu bättre. Det kan dock vara lite svårt att få spänt detta.

Kari Traa Driva hamnar på tredjeplatsen med betyget 8,9. Modellen passar dig med både mindre och större byst. Den har dubbelknäppning baktill för att ge ännu bättre stöd. Den är tillverkad i 100% merinoull som håller dig varm för tex utomhusträning eller vinteraktiviteter till exempel skidåkning. Enligt testpanelen luktar den inte trots att man svettas i den upprepade gånger. Ett minus är att den är lite liten i storlekarna och att sömmarna kan skava.

Vinnare i det här testet

VLT Nyhetsbyrån

Publicerad

Löpning och annan högintensiv träning kräver en sportbehå som håller måttet. Den ska vara både bekväm och ge ett bra stöd. Man har testat sex sportbehåar för större byst, anpassade för medel- och högintensiv träning. Resultatet visar att många modeller håller hög nivå. Ingen av behåarna gav ska eller kändes obehagliga när de blev fuktiga. Däremot varierade det hur bra stödet upplevdes och hur enkla de är att ta på och av. Bäst i test blir Casalls modell Heroic Sports Bra som har en avskalad design, men verkligen gör vad det ska. Den känns skön att ha på sig och ger brösten ett mycket bra stöd. Den sitter stabilt på kroppen med lagom stumt tyg och går att reglera både vid axelbanden och med två knäppningar i ryggen. Däremot är den ganska knepig att ta på sig. Shock Absorber tar andraplats med en behå som är i mångt och mycket identisk med vinnaren med några få detaljer som skiljer och ett högre pris. På tredjeplats hamnar Adidas Supernova X BH som smiter åt bra runt kroppen och ger bra stöd. Här finns ett luftgenomsläpp i rygg och vid axlar, men den trycker något just vid axlarna. Även denna modell är något svår att ta på och av.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Plus har testat tre modeller av sportbehåar i samma prisklass, som sägs vara bra vid högintensiv träning, exempelvis när man springer. De testar hur behåarna klarar tvätt, hur bra materialet ventilerar och hur bekväma de faktiskt är att träna i. Eftersom träningskläder ska tvättas ofta är det viktigt att de håller formen och inte krymper. Kajsa Nilsson, forskningsingenjör vid Mittuniversitet i Östersund, gör tre markeringar på varje plagg för att mäta resultatet: på resårbandet nedanför bysten, i höjdled mellan brösten och på axelbanden. Sedan räknas eventuell krympning ihop på de tre mätställena till en totalsiffra. Plaggen får tvättas i 40 grader, tio gånger och även torkas där efter. Champions behå ska enligt tvättråd tvättas för hand, men Plus valde ändå att tvätta den tillsammans med de andra. Stay In Place vinner första deltestet, som fortfarane var hel. Anmärkningarna: den krympte 1,1 cm och trycket i loggan hade släppt. Casall fick sämst betyg då den både krympte och gick sönder. Andra deltestet gäller ventilation och även här vinner Stay In Place som släpper igenom klart mest luft. Casall blir återigen sämst och släpper igenom minst luft och Champion behåller sin mittenplacering. I sista deltestet var det endast testpanelen som fick betygsätta behåarna och man var inte överens! Två av tre kvinnor valde Champion som favorit. Den höll brösten på rätt plats och gav fri rörlighet för armarna. Den sista valde Casall för den höll också bysten på plats och var helt enkelt skön att ha på sig. Vad gäller komfort blev alltså Stay In Place sämst placerad för att den upplevs ha för lite stöd och stabilitet. Trots att Stay In Place vann båda labbtesten, är det ändå komfort som väger tyngst vilket resulterade i att Champion W Shape Too Bra blev utsedd till bäst i test.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

En bra sportbehå är lika viktig i gymmet som träningsskorna. På GP Konsuments uppdrag har Testfakta jämfört sex modeller och det visar sig att skillnaderna i komfort är större än skillnaderna i kvalitet. Den viktigaste faktorn för en bra sportbehå är att den sitter bekvämt och är skön att ha på sig. Behån ska sitta ganska tajt, men samtidigt får den inte göra ont, skava eller ge röda märken och i jämförelsen blev också panelens omdömen kring passform och komfort avgörande för slutresultatet. Testvinnaren Casall har inte bäst materialegenskaper, men däremot sitter den överlägset skönast. Här finns inga sömmar som skaver, axelbanden sitter skönt och behån ger bra stöd under träningspasset. En annan viktig egenskap en sportbehå ska ha är att materialet ska gå tillbaka och inte få bestående töjningar efter träningspasset, annars riskerar behån som sitter perfekt första gången att bli större och slappare ju mer man använder den och får försämrat stöd. Inte ens Casall och Champion går tillbaka helt och hållet under töjningstestet. Vad gäller förmågan att andas och leda bort svett är den billigaste behån bäst, nämligen H&M Sportbh. Resultatet blir alltså att Casall Multisports Bra blir testvinnare, tack vare dess komfortegenskaper. Därefter placerar sig Champion som tvåa och Stay In Place som trea.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

”Bra stöd och bekväm, men sportbehån krymper. Trots att den är bäst i test får den inte högst betyg. Den ultimata sportbehån finns helt enkelt inte”, skriver Icakuriren i sitt test. Icakuriren har låtit Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm testa egenskaperna hos tio sportbehåar under 500 kronor, som alla ska klara av att hålla brösten på plats under joggingturen. Mest krymper den billigaste behån från H&M efter tvättning – en hel storlek! Nästan lika mycket krymper Röhnisch, men också Casall krymper efter tvätt så att man märker det. Efter samtliga testmoment var resultatet inte lätt att tolka. Ingen behå får högsta betyg. Sitter behån inte bra och ger bysten stöd, spelar det heller ingen roll att den håller formen och inte färgar av sig. Därför är det Casall som blir bäst i test, trots att den krymper lite mer än den borde. Därefter kommer Stay In Place Seamless Bra som ger bra passform, är skön och som håller bysten på plats. Tredjeplats gick till Nike W Shape Bra som också ger bra passform och håller bysten på plats. Den transporterar även bort fukten riktigt bra.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.