VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa vinteroverallen för barn 2022

Ska du köpa en ny vinteroverall till ditt barn? Vilken overall är bäst och vad ska man tänka på? Vi ger dig tre testvinnande vinteroveraller av hög kvalitet och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vattentäthet.
 • Andningsförmåga.
 • Passform.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro
Bäst i test
Bäst i test
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro
En varm, vattentät och slitstark vinteroverall som håller i många år.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Tidningen Mama 2021.
Vattentäthet: 12 000 mm.
Andningsförmåga: 5000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Elastiska ben- och ärmslut.
Förstärkta knän.
Justerbar midja.
Elastiska fothällor.
Reglerbar och avtagbar huva.
Finns i storlekarna 86-128.
Kan tvättas i 40 grader.

Polarn O. Pyret är en ledande kvalitetsvarumärke för barn med 60 egna butiker i Sverige och e-handel – men säljs även på flera marknaden världen över. Företaget grundades 1976 och deras barnkläder är av hög kvalitet som tål livliga lekar och kan gå i arv.

Vi har utsett Polarn O. Pyret Weather Pro till den bästa vinteroverallen för barn. Det är en overall gjord för nordisk klimat – omtyckt av föräldrar år efter år och en favorit när det kommer till ytterkläder. Den utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se med toppbetyg. I deras test beskrivs den som en slittålig, varm och vattentät overall som passar alla sorters vinter. Hos Pricerunner kom den också på plats nummer ett med toppbetyg och där lyfter de fram egenskaper som hög vattentålighet, perfekt temperering och mycket slittålig. När Tidningen Mama väljer ut sina 17 favoriter kommer Polarn o Pyrets vinteroverall på plats fem och där beskrivs den som en varm och smidig.

Vinteroverallen är både vind- och vattentät med tejpade sömmar, en hög vattenpelare på 12 000 millimeter och en god andningsförmåga på 5000 g/m2/24h. Enligt tester gör den här kombinationen att overallen är riktigt varm samtidigt som barnet inte blir svettigt – ett perfekt val för vinterns alla uteaktiviteter!

Overallen har ett taffetafoder, ett fleecefodrat säte och extra förstärkta knän och säte. Huvan är fäst med tryckknappar och går att ta av men också reglera för bästa passform. På de minsta storlekarna går overallens dragkedja en bit ner på ena benet vilket förenklar när barnet själv ska ta på och av sig kläderna. Högst upp på dragkedjan finns även skydd som gör att den inte skavet mot hakan. Den har dessutom dubbla vindslån som håller kyla och snö utanför.

Enligt test är overallen normal i passformen, kanske till och med lite liten, med en rymlig och justerbar midja. Den har förböjda knän och armar och elastiska ben- och ärmslut som gör att du kan bestämma om vantarna ska vara innanför eller utanpå ärmen. De elastiska fothällor går att byta ut om de skulle bli slitna. Vinteroverallen har reflexer, men testarna hade dock önskat några fler för en ännu högre synlighet.

Polarn O. Pyrets overall finns i storlekarna 86 till 128 i flera fina färger. Den kan tvättas i maskin på 40 grader och går att köra i torkskåp på låg värme.

 • Butiker & priser
 • Priser för Vinteroverall mörk marinblå

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Penguin
Bästa premium
Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Penguin
En högpresterande vinteroverall i premiumklass med hög andningsförmåga.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2021.
Högt betyg hos Testfakta 2018.
Bästsäljare hos Isbjörn of Sweden.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattentäthet: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Resår i midja, ärm- och benslut.
Avtagbar huva och reflexdetaljer.
Utrustad med fothällor.
Tillverkad av återvunnet material.
Finns i storlekarna 80-128.
Impregnerad med Bionic ECO Finish (Flourkarbonfri).
Kan tvättas i 40 grader.
Tål att torktumlas.

Isbjörn of Sweden är ett svenskt företag som designar och producerar funktionskläder för barn. Företaget grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Kläderna håller hög standard, är vattentäta, har en god andningsförmåga och är helt fria från farliga kemikalier.

Isbjörn of Sweden Penguin är en vind- och vattentät vinteroverall tillverkad av återvunnen polyester. Den har en klassisk design med bra funktioner som alla föräldrar uppskattar, samtidigt som den sitter bekvämt på barnet. Det är ett av Isbjörn of Swedens mest omtyckta plagg och den har kommit på andra plats hos Bäst-i-test.se sedan 2015 med utnämnandet ”bästa premiumval”. Den fick samma betyg på test hos Pricerunner. Hos Testfakta kom den på tredje plats i ett äldre test om vinteroveraller med betyget 3,7 av 5. Omdömet där var att overallen var vattentät med mycket vattenavvisande yttertyg, men med sämre rivstyrka.

Peguin har en hög vattentäthet på 15 000 millimeter med tejpade sömmarna och YKK-dragkedjor. Trots att overallen är rätt tunn är den varm med en bra andningsförmåga på 15 000 g/m2/24h. Huvan är avtagbar för att barnet ska kunna leka säkrare och overallen har synliga reflexdetaljer. För en bättre passform har den resår i midja och ärm- och benslut. Vinteroverallen har praktiska fothällor som håller den ordentligt på plats och knäppningen från halsen ner till grenen gör det enkelt för barnet att själv klä på sig. För att barnet ska kunna växa med sin vinteroverall är den utrustad med ”grow cuffs” vilket innebär att du kan sprätta fållen vid ben och ärmar. Du kan tvätta vinteroverallen i 40 grader i tvättmaskinen och den tål också att torktumlas på låga temperaturer. Den här overallen är stor i storleken, vilket kan vara bra att känna till när du väljer storlek.

 • Butiker & priser
 • Priser för Isbjörn Penguin Overall, Mole, 128
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Bästa slitstarka Test.se - Bästa slitstarka
Reima
Reima Tromssa
Bästa slitstarka
Bästa slitstarka
Reima
Reima Tromssa
Slitstark och klassisk vinteroverall med rena linjer.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se.
Högt betyg på test hos Pricerunner.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 5000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Resår i ärmslut.
Justerbara benslut och invändig midjejustering.
Löstagbara fothällor i silikon.
Avtagbar huva med fuskpäls.
Reflexdetaljer.
Impregnerad med BIONIC-FINISH®ECO.
Finns i storlekarna 92-140.
Kan tvättas i 40 grader.
Tål att torktumlas.

Reima är ett finskt varumärke som är experter på regn- och ytterkläder. Företaget grundades 1944 med visionen att uppmuntra barn att upptäcka naturen.

Reima Tromssa är ett slitstark vinteroverall i klassisk rak modell som kom på fjärde plats hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Hos Pricerunner kom den också på fjärde plats med samma betyg. Enligt testerna är det en rymlig vinteroverall som får plats med ett lager kläder under och som är lätt att för barnet att ta på sig själv.

Vinteroverallen har en vattentäthet på 10 000 millimeter, en andningsförmåga på 5000 g/m2/24h och tejpade sömmar. Den har en rak passform som går att reglera i midjan för att passa barnet perfekt. Huvan har en snygg fuskpäls och är fäst med tryckknappar för att lättare lossna om barnet skulle fastna. Insidan av overallen är av ett mjukt polyesterfoder och overallen har förstärkningar i nederkanten. Ärm- och benslut kan också justeras och den har slitstarka och avtagbara fothällor i silikon. För en högre synlighet har overallen smala reflexer som täcker stora delar av kroppen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Reima Tromssa
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Populärt val Test.se - Populärt val
Didriksons
Didriksons Björnen
Populärt val
Populärt val
Didriksons
Didriksons Björnen
En prisvärd och tålig vinteroverall som barnet kan växa med.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Testvinnare hos Testfakta 2018.
Populärt val hos Babyland.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 4000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Midja, ärm- och benslut är justerbart.
Justerbara fothällor i silikon.
Avtagbar huva och reflexdetaljer.
Impregnerad med PFC-fri impregnering.
Finns i storlekarna 80-140.
Kan tvättas i 40 grader.

Det svenska varumärket Didriksons har tillverkat regnkläder och funktionsplagg sedan 1913. Företaget grundades i Grundsund och idag ligger huvudkontoret i Borås. Ytterkläderna är funktionella, väldesignade och hållbara och skyddar mot både regn, vind och kyla. De har blivit särskilt hyllade för sin höga funktionalitet och berömda kvalitet.

Vi har valt att rekommendera vinteroverallen Didriksons Björnen. Det är en klassisk heltäckande overall som är både vind- och vattentät som passar bra både kallare höst- och vinterdagar. Vinteroverallen var en av testvinnarna i ett stort test om vinteroveraller hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Samma betyg fick den på test hos Pricerunner. Overallen blev testvinnare hos Testfakta med betyget 4 av 5, mycket tack vare sin vattentäthet, rivstyrka och vattenavvisande tyg.

Vinteroverallen har en hög vattentäthet på 10 000 millimeter, tejpade sömmar, en bra andningsförmåga på 4000 g/m2/24h och PFC-fri vattenavvisning. Huvan är fäst med tryckknappar och har en avtagbar syntetisk päls. Dragkedjan fram är täckt och kragen är hög med knäppning för att skydda barnet mot alla väder. Overallen har Didriksons smarta "extend size" som gör att du kan förlänga både ben och ärmar en storlek – praktiskt när barnet växer fort. Midja, ben- och ärmslut går att justera för en bättre passform och enligt test är overallen rymlig men håller sig samtidigt nära kroppen. Hällorna av silikon håller byxorna ordentligt på plats trots mycket lek. Overallen tvättas i 40 grader, men ska inte torktumlas. Didriksons overaller är lite större i storleken vilket kan vara bra att känna till. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Didriksons Björnen
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Ytterligare läsning

Bäst i test vinteroverall för barn - se testvinnande vinteroveraller.

Köpguide 

Det finns en mängd olika sorters overaller för barn, i nästan lika många olika prisklasser! Dyrast är inte nödvändigtvis bäst, men men håller många gånger längst. Här ger vi dig information om vinteroveraller för barn.

Vattenpelare och andningsförmåga

Du har kanske sett att ytterkläder ofta har vattenpelare angivet i märkningen? Det visar hur högt vattentryck plagget klarar av utan att ta in vatten. Vattenpelaren på ett plagg som på något sätt klassas som ett funktionsplagg brukar ligga på mellan 5 000 och 45 000 millimeter, där en högre siffra visar på en högre vattentäthet. För att klara av ett rejält regnfall bör plagget klara av åtminstone 10 000 mm. För att overallen verkligen ska kunna hålla vattnet ute så behöver sömmarna vara behandlade – antingen tejpade eller svetsade – annars läcker vattnet in den vägen. För små barn som inte går själva än och därmed sitter mycket kan det vara bra med en förstärkning i rumpan, dels för att slitaget blir mindre och dels för att det håller bättre mot vätan. Observera att en vattentät och en vattentålig overall inte är samma sak! Vattentåliga plagg kan endast hålla tätt för lättare regn under en kortare period.

Märkningen andningsförmåga visar på hur bra plagget andas – alltså hur effektivt det ventilerar bort fukt från kroppen. Andningsförmågan mäts i hur många gram vatten en kvadratmeter tyg släpper igenom på ett dygn (det kan se ut t. ex. såhär: 5000gr/m2/24h). Generellt sett kan man säga att ju vattentätare ett plagg är, desto sämre andas det. Ett vadderat plagg andas sämre än ett ovadderat, och tejpade sömmar släpper inte ut lika mycket fukt som otejpade. För att fukt ska transporteras bort ordentligt är det också viktigt med kläderna innanför overallen. Innanlager av ull, polyester och polyamid är bra på att få bort fukten från kroppen, medan bomull suger upp den, blir kall och kyler ner barnet.

Vilka egenskaper är viktigast?

Det beror förstås på. Hur ser vädret ut där ni bor? Är det mest slask och regn under vinterhalvåret kan det vara en extra bra idé att köpa en riktigt vattentät overall. Är det dessutom ofta barmark kan extra rep- och slittålighet vara bra. Bor ni långt norrut där det är väldigt kallt om vintern är det såklart istället extra viktigt att overallen håller värmen bra, men samtidigt andas som den ska. En bra overall ska hålla värmen utan att ditt barn badar i svett när hen är ute och leker! Andra saker att ha i åtanke när du köper en overall är om den har en luva som kan dras av enkelt – en luva som sitter fast med knappar lossnar om ditt barn skulle fastna med den någonstans, vilket kan förhindra skador. Har overallen reflexer? Var är de i så fall placerade, och är det tillräckligt många? Går overallen att justera något i storlek så att den kan växa med ditt barn? Det här är förstås extra väsentligt om det är en dyr overall du funderar på, och som du vill ska vara användbar i mer än en säsong.

Var försiktig med hur du tvättar overallen

Efter lek och stoj kan det förstås bli nödvändigt med en runda i tvättmaskinen, men tvätta inte overallen onödan! Vattentäta kläder tenderar generellt sett att tappa lite av sina egenskaper om de tvättas för mycket. När det ändå till slut inte går att undvika tvättmaskinen längre bör overallen vändas ut och in, och dragkedjan bör dras upp så att den inte skaver mot någon annan del av overallen. Tvätta på låg temperatur och undvik sköljmedel. När overallen är tvättad och torkad kan du med fördel behandla den med ett impregneringsmedel så behåller overallen sina vattentäta egenskaper längre!

Tjock eller tunn?

Det finns såklart för- och nackdelar med båda varianterna. En tunnare vinteroverall kan användas redan tidigt på hösten och långt in på våren utan att det blir för varm, men måste då kompletteras med flera lager kläder när vintern kommer igång ordentligt. Men en tjockare overall blir lager inte lika nödvändigt, men då kan det förstås inte användas lika länge utan att bli för varm. Det är också bra att komplettera förskolegarderoben med ett fodrat regnställ för de dagar som inte är lika kalla - men desto blötare. 

Läs också: Bäst i test vinterskor för barn

Läs också: Bäst i test vantar för barn 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • När det är runt fem grader på morgonen eller lägre är det dags att byta till vinteroverall för att barnet inte ska frysa.
 • För att ta reda på hur bra en vinteroverall är kan du kika på vattenpelare och andningsförmåga. För att overallen ska vara vattentät och klara regnfall bör den klara av åtminstone 10 000 millimeter. Märkningen andningsförmåga talar om hur bra plagget andas.
 • Vi har valt att utse Polarn O. Pyret Weather Pro till den vinteroverall som är bäst i test. Det är en slitstark, varm och vattentät overall av hög kvalitet från det svenska populära barnklädesvarumärket Polarn O. Pyret.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Polarn O. Pyret Polarn O. Pyret Weather Pro