VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 29 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test vinteroverallen för barn 2024

Ska du köpa en ny vinteroverall till ditt barn? Vilken overall är bäst och vad ska man tänka på? Vi ger dig tre testvinnande vinteroveraller av hög kvalitet och en stor köpguide.

Vi har jämfört
 • Vattentäthet.
 • Andningsförmåga.
 • Passform.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Didriksons
Didriksons Bjärven Overall, Classic Blue, 100 - Bäst i test
Bäst i test
Bäst i test
Didriksons
Didriksons Bjärven Overall, Classic Blue, 100 - Bäst i test
Vind- och vattentät vinteroverall för barn som låter ditt barn leka ute oavsett väder.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 4000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Midja, ärm- och benslut är justerbart.
Justerbara fothällor i silikon.
Öglor att fästa vantar i.
Avtagbar huva och reflexdetaljer.
Impregnerad med PFC-fri impregnering.
Finns i storlekarna 80-140.
Extended size.
Kan tvättas i 40 grader.

Det svenska varumärket Didriksons har tillverkat regnkläder och funktionsplagg sedan 1913. Företaget grundades i Grundsund och idag ligger huvudkontoret i Borås. Ytterkläderna är funktionella, väldesignade och hållbara och skyddar mot både regn, vind och kyla. De har blivit särskilt hyllade för sin höga funktionalitet och berömda kvalitet.

Vi har utsett Didriksons Bjärven till den vinteroverall för barn som är bäst i test. Det är en vadderad vinteroverall i flera fina färger och storleken 80-140 – perfekt att använda för alla utomhusaktiviteter under vintern.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på första plats med toppbetyget 5 av 5. De beskriver overallen som påkostad – den håller värmen bra, är vattentät och slittålig. Vinteroverallen är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Didriksons Bjärven är en varm och skön vind- och vattentät vinteroverall för barn med en hög vattenpelare på 10 000 millimeter och tejpade sömmar. Den är tillverkad i polyamid och vaddering av polyester och har fluorkarbonfri impregnering.

För en bättre passform och komfort har overallen invändiga axelband, ribbstickad innerkrage och en mjuk ytterkrage. Midja, ärmslut och benslut går också att justera för att overallen ska sitta riktigt bra på barnet. Overallen har två fickor och öglor att fästa vantarna i. Invändiga snödamasker och ställbara fothällor håller snön borta. Både huvan och pälskragen går att ta av och dragkedjan framtill på overallen ha en skyddande vindslå. För att barnet ska kunna använda vinteroverallen mer än en säsong har den Extend Size, vilket innebär att du kan förlänga benen upp till en storlek.

För ökad synlighet i mörkret har den reflexdetaljer på rygg, armar och ben. Vinteroverallen kan tvättas i maskin på 40 grader och är enligt test mycket slitstark.

 • Butiker & priser
 • Priser för Didriksons Bjärven Overall
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Fri frakt över 599 kr
   Snabba leveranser och fria returer i butik

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Penguin
Bästa premium
Bästa premium
Isbjörn of Sweden
Isbjörn of Sweden Penguin
En högpresterande vinteroverall i premiumklass med hög andningsförmåga.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Högt betyg hos Testfakta 2018.
Bästsäljare hos Isbjörn of Sweden.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattentäthet: 15 000 mm.
Andningsförmåga: 15 000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Resår i midja, ärm- och benslut.
Avtagbar huva och reflexdetaljer.
Utrustad med fothällor.
Tillverkad av återvunnet material.
Finns i storlekarna 80-128.
Impregnerad med Bionic ECO Finish (Flourkarbonfri).
Kan tvättas i 40 grader.
Tål att torktumlas.

Isbjörn of Sweden är ett svenskt företag som designar och producerar funktionskläder för barn. Företaget grundades 2005 av Maria Frykman Forsberg och Camilla Schmidt. Kläderna håller hög standard, är vattentäta, har en god andningsförmåga och är helt fria från farliga kemikalier.

Isbjörn of Sweden Penguin är en vind- och vattentät vinteroverall tillverkad av återvunnen polyester. Den har en klassisk design med bra funktioner som alla föräldrar uppskattar, samtidigt som den sitter bekvämt på barnet. Det är ett av Isbjörn of Swedens mest omtyckta plagg och den har kommit på andra plats hos Bäst-i-test.se sedan 2015 med utnämnandet ”bästa premiumval”. Den fick samma betyg på test hos Pricerunner. Hos Testfakta kom den på tredje plats i ett äldre test om vinteroveraller med betyget 3,7 av 5. Omdömet där var att overallen var vattentät med mycket vattenavvisande yttertyg, men med sämre rivstyrka.

Peguin har en hög vattentäthet på 15 000 millimeter med tejpade sömmarna och YKK-dragkedjor. Trots att overallen är rätt tunn är den varm med en bra andningsförmåga på 15 000 g/m2/24h. Huvan är avtagbar för att barnet ska kunna leka säkrare och overallen har synliga reflexdetaljer. För en bättre passform har den resår i midja och ärm- och benslut. Vinteroverallen har praktiska fothällor som håller den ordentligt på plats och knäppningen från halsen ner till grenen gör det enkelt för barnet att själv klä på sig. För att barnet ska kunna växa med sin vinteroverall är den utrustad med ”grow cuffs” vilket innebär att du kan sprätta fållen vid ben och ärmar. Du kan tvätta vinteroverallen i 40 grader i tvättmaskinen och den tål också att torktumlas på låga temperaturer. Den här overallen är stor i storleken, vilket kan vara bra att känna till när du väljer storlek.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kids' Penguin Snowsuit
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Funktionskläder för baby, barn och junior
   Leverans på 2-4 vardagar och fri frakt

Bästa klassiska Test.se - Bästa klassiska
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro
Bästa klassiska
Bästa klassiska
Polarn O. Pyret
Polarn O. Pyret Weather Pro
En varm, vattentät och slitstark vinteroverall som håller i många år.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Tidningen Mama 2021.
Vattentäthet: 12 000 mm.
Andningsförmåga: 5000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Elastiska ben- och ärmslut.
Förstärkta knän.
Justerbar midja.
Elastiska fothällor.
Reglerbar och avtagbar huva.
Finns i storlekarna 86-128.
Kan tvättas i 40 grader.

Polarn O. Pyret är en ledande kvalitetsvarumärke för barn med 60 egna butiker i Sverige och e-handel – men säljs även på flera marknaden världen över. Företaget grundades 1976 och deras barnkläder är av hög kvalitet som tål livliga lekar och kan gå i arv.

Vi har valt att rekommenderar Polarn O. Pyret Weather Pro till en av de bästa vinteroverallerna för barn. Det är en overall gjord för nordisk klimat – omtyckt av föräldrar år efter år och en favorit när det kommer till ytterkläder.

I ett uppdaterat test kom på fjärde plats hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. I deras test beskrivs den som en slittålig, varm och vattentät overall som passar alla sorters vinter. Hos Pricerunner kom den också på plats nummer tre med betyget 4,5 av 5 och där lyfter de fram egenskaper som hög vattentålighet, perfekt temperering och mycket slittålig. När Tidningen Mama väljer ut sina 17 favoriter kommer Polarn o Pyrets vinteroverall på plats fem och där beskrivs den som varm och smidig.

Vinteroverallen är både vind- och vattentät med tejpade sömmar, en hög vattenpelare på 12 000 millimeter och en god andningsförmåga på 5000 g/m2/24h. Enligt tester gör den här kombinationen att overallen är riktigt varm samtidigt som barnet inte blir svettigt – ett perfekt val för vinterns alla uteaktiviteter!

Overallen har ett taffetafoder, ett fleecefodrat säte och extra förstärkta knän och säte. Huvan är fäst med tryckknappar och går att ta av men också reglera för bästa passform. På de minsta storlekarna går overallens dragkedja en bit ner på ena benet vilket förenklar när barnet själv ska ta på och av sig kläderna. Högst upp på dragkedjan finns även skydd som gör att den inte skavet mot hakan. Den har dessutom dubbla vindslån som håller kyla och snö utanför.

Enligt test är overallen normal i passformen, kanske till och med lite liten, med en rymlig och justerbar midja. Den har förböjda knän och armar och elastiska ben- och ärmslut som gör att du kan bestämma om vantarna ska vara innanför eller utanpå ärmen. De elastiska fothällor går att byta ut om de skulle bli slitna. Vinteroverallen har reflexer, men testarna hade dock önskat några fler för en ännu högre synlighet.

Polarn O. Pyrets overall finns i storlekarna 86 till 128 i flera fina färger. Den kan tvättas i maskin på 40 grader och går att köra i torkskåp på låg värme.

 • Butiker & priser
 • Priser för Polarn O. Pyret Weather Pro
  • Design som håller

Bästa design Test.se - Bästa design
Didriksons
Didriksons Björnen
Bästa design
Bästa design
Didriksons
Didriksons Björnen
En prisvärd och tålig vinteroverall som barnet kan växa med.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Fjärde plats på test hos Tidningen Mama 2021.
Testvinnare hos Testfakta 2018.
Populärt val hos Babyland.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 4000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Midja, ärm- och benslut är justerbart.
Justerbara fothällor i silikon.
Avtagbar huva och reflexdetaljer.
Impregnerad med PFC-fri impregnering.
Finns i storlekarna 80-140.
Kan tvättas i 40 grader.

Det svenska varumärket Didriksons har tillverkat regnkläder och funktionsplagg sedan 1913. Företaget grundades i Grundsund och idag ligger huvudkontoret i Borås. Ytterkläderna är funktionella, väldesignade och hållbara och skyddar mot både regn, vind och kyla. De har blivit särskilt hyllade för sin höga funktionalitet och berömda kvalitet.

Vi har valt att rekommendera vinteroverallen Didriksons Björnen. Det är en klassisk heltäckande overall som är både vind- och vattentät som passar bra både kallare höst- och vinterdagar. Vinteroverallen var en av testvinnarna i ett stort test om vinteroveraller hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Samma betyg fick den på test hos Pricerunner. Overallen blev testvinnare hos Testfakta med betyget 4 av 5, mycket tack vare sin vattentäthet, rivstyrka och vattenavvisande tyg.

Vinteroverallen har en hög vattentäthet på 10 000 millimeter, tejpade sömmar, en bra andningsförmåga på 4000 g/m2/24h och PFC-fri vattenavvisning. Huvan är fäst med tryckknappar och har en avtagbar syntetisk päls. Dragkedjan fram är täckt och kragen är hög med knäppning för att skydda barnet mot alla väder. Overallen har Didriksons smarta "extend size" som gör att du kan förlänga både ben och ärmar en storlek – praktiskt när barnet växer fort. Midja, ben- och ärmslut går att justera för en bättre passform och enligt test är overallen rymlig men håller sig samtidigt nära kroppen. Hällorna av silikon håller byxorna ordentligt på plats trots mycket lek. Overallen tvättas i 40 grader, men ska inte torktumlas. Didriksons overaller är lite större i storleken vilket kan vara bra att känna till. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Didriksons Björnen
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Bästa babyoverall Test.se - Bästa babyoverall
Gneis
Gneis Minishape
Bästa babyoverall
Bästa babyoverall
Gneis
Gneis Minishape
Overall för baby med hög vattenpelare och slittåligt material.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 10 000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Förböjda knän.
Utrustad med reflexer.
Finns i storleken 74/80-86/92
Kan tvättas i 40 grader.

Gneis är ett företag med ett hjärta som klappar för alla barns rätt till bra utekläder. Det är ett litet familjeägt norrländskt företag med målet att göra funktionskläder till barn så att barn och natur kan mötas under bästa förutsättningar. Gneis har kläder för barn mellan 1 och 15 år och de har flera vinteroveraller i sitt sortiment som fått bra recensioner och omdömen i tester.

Gneis Minishape är en vinteroverall för de minsta och den beskrivs som mjuk och smidig, särskilt runt kragen, oket och huvan. Den har tagits fram tillsammans med föräldrar och barn som har testat och kommit med synpunkter. När Bäst-i-test.se testat vinteroveraller för baby har den här overallen utsetts till testvinnare de senaste åren. Enligt deras test är det en vinteroverall med bra rörelseförmåga, rymlig passform och god värmehållningsförmåga.

Overallen har en bra andningsförmåga och vattentäthet och håller därför ditt barn varmt och torrt alla vinterns dagar. Den har en hög vattenpelare på 10 000 millimeter, heltejpade sömmar och en andningsförmåga på 10 000 g/m2/24h. Den har ett 2-lagers yttertyg med membran och är impregnerad med en fluorkarbonfri DWR som är bra både för miljön och ditt barn.

Vinteroverallen är fodrad med en mjuk och smidig vadd ett med en hög isoleringsförmåga och knän och bakdel är förstärkta med en särskild vadd som skyddar mot både kyla och hårda underlag. Midjan går att dra åt för en bättre passform på barnet och bensluten har avtagbara fothällor som håller snö och slask utanför. För en högre säkerhet går huvan att ta av och tydliga reflexer i 360 grader som gör att barnet syns även i mörker.

Andra populära vinteroveraller från Gneis är Gneis Supershape, som vi tidigare utsett till vinnare och Gneis Supershape Pro som kom på en fjärde plats i ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gneis Minishape
  • Öppet köp och bytesrätt i 14 dagar
   Leverans på 1-4 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Reima
Reima Tromssa
Bra val
Bra val
Reima
Reima Tromssa
Slitstark och klassisk vinteroverall med rena linjer.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Vattentäthet: 10 000 mm.
Andningsförmåga: 5000 g/m2/24h.
Tejpade sömmar.
Resår i ärmslut.
Justerbara benslut och invändig midjejustering.
Löstagbara fothällor i silikon.
Avtagbar huva med fuskpäls.
Reflexdetaljer.
Impregnerad med BIONIC-FINISH®ECO.
Finns i storlekarna 92-140.
Kan tvättas i 40 grader.
Tål att torktumlas.

Reima är ett finskt varumärke som är experter på regn- och ytterkläder. Företaget grundades 1944 med visionen att uppmuntra barn att upptäcka naturen.

Reima Tromssa är ett slitstark vinteroverall i klassisk rak modell. I ett tidigare test hos Bäst-i-test.se kom den på första plats hos Bäst-i-test.se. I ett uppdaterat test har den tappat första platsen, men får fortfarande bra recensioner. Hos Pricerunner blev den testvinnare med toppbetyg. Enligt testerna är det en rymlig vinteroverall som får plats med ett lager kläder under och som är lätt att för barnet att ta på sig själv.

Vinteroverallen har en vattentäthet på 10 000 millimeter, en andningsförmåga på minst 5000 g/m2/24h och tejpade sömmar. Den har en rak passform som går att reglera i midjan för att passa barnet perfekt. Huvan har en snygg fuskpäls och är fäst med tryckknappar för att lättare lossna om barnet skulle fastna. Insidan av overallen är av ett mjukt polyesterfoder och overallen har förstärkningar i nederkanten. Ärm- och benslut kan också justeras och den har slitstarka och avtagbara fothällor i silikon. För en högre synlighet har overallen smala reflexer som täcker stora delar av kroppen.

 • Butiker & priser
 • Priser för Tromssa
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti

Ytterligare läsning

Bäst i test vinteroverall för barn - se testvinnande vinteroveraller.

Köpguide vinteroverall

Det finns en mängd olika sorters vinteroveraller för barn, i nästan lika många olika prisklasser! Dyrast är inte nödvändigtvis bäst, men men håller många gånger längst. Här ger vi dig information om vinteroveraller för barn och tips på saker att tänka på inför köpet.

När ska man börja med vinteroverall? 

Det kan vara svårt att veta när det är dags att byta från skalkläder till vinteroverall. Man brukar säga att när det är runt fem grader på morgonen eller lägre är det dags att byta till vinteroverall för att barnet inte ska frysa. Små barn som går på förskolan är ute i alla väder, så där är det extra viktigt att ha en varm och vattentät vinteroverall. 

Fördelar med vinteroverall 

När du ska köpa vinterkläder till barn kan du välja mellan att köpa en vinteroverall eller ett tvådelat set med vinterjacka och termobyxor. Många föredrar en vinteroverall för att barnet ska slippa att få in vatten och snö i glipan mellan jacka och byxor. Dessutom har du bara ett ytterplagg att hålla reda på. Men båda ytterkläderna är populära när det kommer till små barn på vintern. Vissa väljer till exempel att ha vinteroverall på förskolan för att byta till vinterjacka när barnet ska gå hem. 

Bäst i test vinteroverall barn - se testvinnande vinteroveraller till barn.
Fördelen med en vinteroverall framför en vinterjacka är att det är praktiskt med endast ett plagg och risken för att vatten och snö läcker in är liten.

Vattenpelare – hur vattentät vinteroverallen är 

Du har kanske sett att ytterkläder ofta har vattenpelare angivet i märkningen? Det visar hur högt vattentryck plagget klarar av utan att ta in vatten. 

Vattenpelaren på ett plagg som på något sätt klassas som ett funktionsplagg brukar ligga på mellan 5 000 och 45 000 millimeter, där en högre siffra visar på en högre vattentäthet. För att klara av ett rejält regnfall bör plagget klara av åtminstone 10 000 millimeter. 

För att vinteroverallen verkligen ska kunna hålla vattnet ute så behöver sömmarna vara behandlade – antingen tejpade eller svetsade – annars läcker vattnet in den vägen. För små barn som inte går själva än och därmed sitter mycket kan det vara bra med en förstärkning i rumpan, dels för att slitaget blir mindre och dels för att det håller bättre mot vätan. Observera att en vattentät och en vattentålig overall inte är samma sak! Vattentåliga plagg kan endast hålla tätt för lättare regn under en kortare period.

Andningsförmåga - hur mycket plagget andas

Märkningen andningsförmåga visar på hur bra plagget andas – alltså hur effektivt det ventilerar bort fukt från kroppen. Andningsförmågan mäts i hur många gram vatten en kvadratmeter tyg släpper igenom på ett dygn (det kan se ut t. ex. såhär: 5000gr/m2/24h). 

Generellt sett kan man säga att ju vattentätare ett plagg är, desto sämre andas det. Ett vadderat plagg andas sämre än ett ovadderat, och tejpade sömmar släpper inte ut lika mycket fukt som otejpade. För att fukt ska transporteras bort ordentligt är det också viktigt med kläderna innanför overallen. Innanlager av ull, polyester och polyamid är bra på att få bort fukten från kroppen, medan bomull suger upp den, blir kall och kyler ner barnet.

Vilka egenskaper är viktigast?

Vilka egenskaper som är viktigast beror på flera faktorer. Fundera på vad som är viktigast för dig och välj en vinteroverall baserat på det. 

Vattentät overall vid slask och regn

Hur ser vädret ut där ni bor? Är det mest slask och regn under vinterhalvåret kan det vara en extra bra idé att köpa en riktigt vattentät overall. 

Förstärkta delar

Är det ofta barmark kan extra rep- och slittålighet vara bra. Många vinteroveraller har förstärkta knän, armbågar och rumpa för att dessa är särskilt utsatta.

Hur varm den är

Bor ni långt norrut där det är väldigt kallt om vintern är det såklart istället extra viktigt att vinteroverallen håller värmen bra, men samtidigt andas som den ska. En bra overall ska hålla värmen utan att ditt barn badar i svett när hen är ute och leker! Tänk också att ju mer stillasittande ditt barn är desto varmare behöver vinteroverallen vara. Fodringen i kombination med en huva och en hög krage gör overallen ofta varmare. 

Huva som går att ta av 

Andra saker att ha i åtanke när du köper en vinteroverall till barn är om den har en huva som är avtagbar. Det är bra om huvan sitter fast med knappar så att den lossnar lätt om barnet skulle fastna i något, och på så sätt förhindra skador. 

Reflexer som ökar synligheten

För att barnet ska känna sig trygg och säker i mörkare ljusförhållanden – tänk på att det är mörkt stora dela av dagen under vinterhalvåret - är det bra om vinteroverallen har reflexer. Om den har det – var är de i så fall placerade, och är det tillräckligt många? 

Möjlighet att justera

Går vinteroverallen att justera något i storlek så att den kan växa med ditt barn? Det här är förstås extra väsentligt om det är en dyr overall du funderar på, och som du vill ska vara användbar i mer än en säsong.

Dragkedjor

Hur dragkedjorna ser ut kan spela stor roll. Är barnet yngre är det en fördel om det finns dubbla dragkedjor som förenklar på- och avklädnad, särskilt om barnet sover. Är dragkedjan lång är det lättare för barnet att själv klä på sig. 

Fothällor 

De allra flesta vinteroverallerna har fothällor som håller byxorna på plats samtidigt som vatten och snö hindras att tränga in. Det är vanligt att de slits, så det kan vara bra om fothällorna går att ta av och byta ut till nya. 

Bäst i test vinteroverall barn - se testvinnande vinteroveraller till barn.
Det är viktigt att vinteroverallen är varm, vattentät och andas bra.

Vinteroverall - tvättråd 

Efter lek och stoj kan det förstås bli nödvändigt med en runda i tvättmaskinen, men tvätta inte overallen onödan! Vattentäta kläder tenderar generellt sett att tappa lite av sina egenskaper om de tvättas för mycket. När det ändå till slut inte går att undvika tvättmaskinen längre bör overallen vändas ut och in, och dragkedjan bör dras upp så att den inte skaver mot någon annan del av overallen. Tvätta på låg temperatur och undvik sköljmedel. När overallen är tvättad och torkad kan du med fördel behandla den med ett impregneringsmedel så behåller overallen sina vattentäta egenskaper längre!

Ska vinteroverallen vara tjock eller tunn?

Det finns såklart för- och nackdelar med båda varianterna. En tunnare vinteroverall kan användas redan tidigt på hösten och långt in på våren utan att det blir för varm, men måste då kompletteras med flera lager kläder när vintern kommer igång ordentligt. Men en tjockare overall blir lager inte lika nödvändigt, men då kan det förstås inte användas lika länge utan att bli för varm. Det är också bra att komplettera förskolegarderoben med ett fodrat regnställ för de dagar som inte är lika kalla - men desto blötare. 

Tänk på säkerheten: 

Läs också: Bäst i test vinterskor för barn

Läs också: Bäst i test vantar för barn 

Populära varumärken:

Länktips: 


Några experttester vi har läst 

Bäst-i-test.se (2022)

Bäst-i-test testar kontinuerligt vinteroverall till barn och har låtit 65 barn testa overaller under en hel vinter. Man har jämfört saker som hur den håller värmen och hur bra den tål väta, hur storlek och passform är och design som reflexer och om den är lätt att rengöra. Testvinnare blev Reima Tromssa som beskrivs som en slit- och vattentålig vinteroverall för alla åldrar. På andra plats kom Isbjörn Penguin – testets bästa premium och den beskrivs som en påkostad och tålig overall för snö och slask. På tredje plats kom P olarn O. Pyret PO.P WeatherPRO vinteroverall som beskrivs som varm och som tål både slask och slitage.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • När det är runt fem grader på morgonen eller lägre är det dags att byta till vinteroverall för att barnet inte ska frysa.
 • För att ta reda på hur bra en vinteroverall är kan du kika på vattenpelare och andningsförmåga. För att overallen ska vara vattentät och klara regnfall bör den klara av åtminstone 10 000 millimeter. Märkningen andningsförmåga talar om hur bra plagget andas.
 • Vi har valt att utse Reima Tromssa till den vinteroverall som är bäst i test. Det är en slitstark vinteroverall som vunnit tester och fått bra recensioner. Den har en hög vattenpelare och andningsförmåga och en bra passform.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Didriksons Didriksons Bjärven Overall, Classic Blue, 100 - Bäst i test
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng