Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av myggmedel

fritid uppdaterad 30:e Juni, 2015, Baserad på 2 experttester.

Alla längtar vi väl efter sommar, sol och bad? Under semestern är det äntligen dags att njuta och att bara vara. Men för vissa kan sommar innebära en riktig plåga, eftersom det är då myggorna tittar fram. Och hungriga är dom! Mest aktiva är de i gryning och skymning. Olika människor påverkas olika mycket, då man utsöndrar olika dofter och är olika attraktiva för myggorna. Läs gärna testerna vi samlat nedan och få en överblick över de bästa myggmedlen på marknaden. Det finns dock ingen garanti att samma myggmedel skyddar både dig och andra familjemedlemmar eller vänner lika bra, så det bästa sättet att hitta rätt medel är att prova sig fram. Är det barn som ska smörjas in, bör man vara noga med att bedöma risker som finns, eftersom myggmedel klassas som bekämpningsmedel. Dessutom finns det medel som INTE godkänts av Kemikalieinspektionen som egentligen inte får säljas i Sverige.

Test.se rekommenderar

Cederroth US622 - bäst i test bland Myggmedel 2018
Cederroth US622, bäst i test.

Cederroth US622 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera myggmedlet Cederroth US622. Myggmedlet blev testvinnare hos Testfakta i juni 2015 och silvermedaljör hos Råd och rön i april samma år. Det är ett beprövat, godkänt och effektivt insektsmedel, framtaget av amerikanska armén. Det ger ett effektivt och bra skydd mot mygg, knott och många andra stickande insekter. Dessutom minskar det risken för bett av fästingar! US622 är ett bekämpningsmedel i klass 3.

Myggmedel - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Myggfångare

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har, med hjälp av biologen och myggexperten Emma Åhlén, testat sju vanliga myggmedel i sprayform. Medlen är testade på skogsmygg som finns i hela Sverige. De biter ordentligt och är de som brukar besvära mest såhär års, säger Emma. Samtliga medel sprayades på plattor av skumgummi som påminner om mänsklig hud. Alla medlen har en tydlig effekt när hela ytan täcks, men trots att de har en effekt även när ett mindre område sprayas, är skillnaden mellan medlen större. Bäst resultat får Cederroth US622 och Sjö & Hav. Efter tio mätningar med hela plattornas ytor täckta hade inga respektive tre myggor satt sig där. När endast ett streck applicerats av preparaten höll sig båda medlen under 20 mygg, vilket kan jämföras med Dr1 vars platta fick påhälsning av totalt 82 mygg. På tredjeplats i testet hamnade Aco Nordics medel Etono som ger en bra effekt när hela ytan sprayas.


Anledningen till att Testfakta inte använt sig av människor i testet, förklaras här:
”Att testet inte genomfördes på människor beror på att det skulle behövas ett enormt antal försökspersoner för att få ett rättvisande resultat. Människor är olika, utsöndrar olika dofter och är olika attraktiva för myggorna. Med den här metoden tittar vi enbart på myggmedlens effekt och behöver inte ta hänsyn till individuella faktorer som spelar in. ”

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Resultatet av Råd och röns test gällande myggmedel visar att det bara är de klassiska myggmedlen som har någon effekt. Armband, ekologiska oljor eller appar kommer inte skydda dig mot kliande bett i sommar. I testet finns 9 flytande myggmedel, ett myggarmband och två appar. Detta är ett av de tuffaste testen någonsin för testpanelen – som fick sticka in sina armar i burar där det fanns 200 hungriga honmygg. En helt oskyddad arm får i en sådan situation minst tio bett på en halv minut. Vad man snabbt kunde konstatera är att myggapparna inte fungerar över huvud taget. Armbandet fungerade heller inget vidare och testet fick avbrytas innan en hel minut gått. När armarna smörjs med myggmedel, känner mycket av exakt var medlet applicerats och valde områden där medlet inte fanns. Man måste trots det vara nogrann, men försiktig, när man smörjer in sig med myggmedel eftersom de räknas som biocider (eller bekämpningsmedel) och är per definition giftiga. När Råd och rön bedömt risken med användning har de räknat på att en vuxen respektive ett barn smörjer in underarmar, underben och hals (se tabell för resultat). Två av medlen är inte godkända av Kemikalieinspektionen och får alltså inte säljas i Sverige. Dessa är Odylique Mosimix Body Oil och myggarmbandet. Dessutom funkar dem inte. Däremot visar sig de traditionella myggmedlen ha en bra effekt. De höll myggen borta i flera timmar. I riskbedömningen får dock både MyggA Original och Cederroth Djungelolja visst av drag, eftersom det finns risk för både biverkningar också på vuxna som normalt är tåligare – dessa medel är alltså starkare än andra. Bäst i test blev både Autan Protection Plus och Cederroth US622 som båda fått 70 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"