HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
myggmedel - Bäst i test

Test av myggmedel

8 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 5:e September, 2019, Baserad på 4 experttester.

Även den ljuvaste sommarkväll kan snabbt förstöras av invaderande knott och mygg. Med ett bra myggmedel kan du i alla fall slippa bli biten!

Jag kan allt om myggmedel – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Myggen är som mest aktiva i skymning och gryning, så under den tidiga fisketuren och kvällsumgänget på uteplatsen är ett hjälpsamt myggmedel absolut nödvändigt. Om du vet med dig att du ska vistas någonstans där det finns mycket mygg kan du också ta allergitabletter (vanliga antihistaminer) i förebyggande syfte. Antihistaminer säljs receptfritt på apoteket och gör att kroppen inte reagerar lika starkt på myggbetten

Använd med försiktighet

Tänk på att att myggmedel allt som oftast klassas som bekämpningsmedel och ska därmed användas med försiktighet, inte minst av barn. För att ett myggmedel ska få säljas i Sverige måste det godkännas av Kemikalieinspektionen, som efter tester och mätningar väger medlet positiva effekter mot dess negativa aspekter. Att smörja in hela kroppen med myggmedel är inte att rekommendera. Klä dig istället i ljusa, löst sittande och heltäckande kläder och smörj in den hud som inte täcks av kläder.

Ett jämnt och noggrant applicerat lager skyddar bäst

Var noga när du applicerar myggmedlet! Det hjälper bara precis på den yta du smort in, så smörj ordentligt där du inte tänkt skydda dig på annat sätt. Men med det sagt ska du förstås inte använda hur mycket som helst; nöj dig med ett tunt, jämnt och precist lager.

Funkar det inte för dig? Testa ett annat!

Somliga är mer attraktiva för mygg än andra, och har därmed ett större besvär under sommarmånaderna. Exakt varför det är så vet man inte, men det har förmodligen med dofter att göra. Olika myggmedel kan fungera olika bra från person till person, så om det första du testar inte hjälper dig på ett tillfredsställande sätt är det bara att testa ett annat!

Skydda hela tomten

Om du vill ha myggfritt på tomten kan det vara en bra idé att investera i lite dyrare grejer, som till exempel en myggfångare. De kan ta ut hela myggbestånd inom ett begränsat område utan att påverka andra arter eller er som vistas på gården. 

Tight budget? Här kan du ta del av andra smarta sätt att myggsäkra tomten!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: MyggA Original

Testresultat
Taenk.dk 2017,    Råd och rön 2015
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar myggmedlet MyggA Original. Detta myggmedel finns som både spray och roll-on, vi rekommenderar båda. Skillnaden mellan dessa är konsistensen och innehållet, effekten blir ungefär samma. Spraya och stryk ut medlet på kroppen, där du riskerar att bli utsatt för mygg. Till exempel vaderna, handlederna, händerna och halsen. Har du redan haft på solskydd under dagen kan du applicera myggmedel ovanpå. MyggA får ej användas på barn under 2 år. Använd med försiktighet, högst 2 gånger per dag. Innehåller 9,5% DEET. Godkännande KEMI: Reg nr: 4887, Behörighetsklass 3

Visa hela texten
Varaktighet:
Upp till 6 timmar
Åldersrekommendation:
Får inte användas på barn under 2 år.
Innehåll:
9,5% DEET
Mängd:
40 ml
Kemi:
Reg nr: 4887. Behörighetsklass 3

Vi rekommenderar också:

Cederroth US622

Testresultat
Råd och rön 2015,    Testfakta 2015
Varaktighet:
Upp till 6 timmar
Åldersrekommendation:
Ej för barn under 3 år, högst en applicering per dag för barn under 12 år.
Innehåll:
DEET (19 %), etanol, limonen, citral.
Mängd:
60 ml
Kemi:
Regnr: 3893. Behörighetsklass 3
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Prisgaranti Fri standardfrakt vid köp över 500 kronor "Öppet köp 365 dagar

Autan Protection Plus

Testresultat
Taenk.dk 2017,    Råd och rön 2015
Varaktighet:
Mot mygg (8 timmar) & bitande flugor (5 timmar), minskar också risken för bett av fästing (4 timmar)
Åldersrekommendation:
Ej för barn under 3 år.
Innehåll:
20% Icaridin
Mängd:
100 ml
Kemi:
Regnr: 5363. Behörighetsklass 3
Visa alla specifikationerna

Myggmedel - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Myggfångare

UPPDATERAD 24:e Juni, 2020

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat både myggfångare och myggmedel. Ett av myggmedlen får 4 plus i betyg, därmed bäst i test. Se vår andra testsammanställning under myggfångare för att läsa om vilken myggfångare som blev bäst i test.

Bushman fungerar och doftar nästan ingenting. Sprayen ska fungera i minst 10 timmar och håller över natten. En kladdfri, bra produkt enligt testpanelen men de nämner att myggmedel sällan är 100% säkra men att denna modell är bättre än Mygga och Djungelolja. Mygga Roll-on får betyget 2 plus. Testarna anser att det fungerar sådär, myggen blir färre men skyddar inte mot allt. Du behöver ta på mer skydd efter en timme ungefär och det kladdar och luktar starkt. Det tredje myggmedlet testpanelen tar med är Djungelolja, men eftersom den inte får något betyg har vi valt att inte ta med det i sammanställningen. Den fungerar inte.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Taenk har testat 9 olika myggmedel. Bäst i test blir Autan Protection Plus, myggmedel i sprayform. Den har 20% Icaridin som aktiv substans. På andraplats är Djungeolja Roll On med 20% DEET som aktiv substans. På tredjeplats är MyggA Original. Även denna kommer som Roll on och har 19% DEET aktiv substans.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har, med hjälp av biologen och myggexperten Emma Åhlén, testat sju vanliga myggmedel i sprayform. Medlen är testade på skogsmygg som finns i hela Sverige. De biter ordentligt och är de som brukar besvära mest såhär års, säger Emma. Samtliga medel sprayades på plattor av skumgummi som påminner om mänsklig hud. Alla medlen har en tydlig effekt när hela ytan täcks, men trots att de har en effekt även när ett mindre område sprayas, är skillnaden mellan medlen större. Bäst resultat får Cederroth US622 och Sjö & Hav. Efter tio mätningar med hela plattornas ytor täckta hade inga respektive tre myggor satt sig där. När endast ett streck applicerats av preparaten höll sig båda medlen under 20 mygg, vilket kan jämföras med Dr1 vars platta fick påhälsning av totalt 82 mygg. På tredjeplats i testet hamnade Aco Nordics medel Etono som ger en bra effekt när hela ytan sprayas.


Anledningen till att Testfakta inte använt sig av människor i testet, förklaras här:
”Att testet inte genomfördes på människor beror på att det skulle behövas ett enormt antal försökspersoner för att få ett rättvisande resultat. Människor är olika, utsöndrar olika dofter och är olika attraktiva för myggorna. Med den här metoden tittar vi enbart på myggmedlens effekt och behöver inte ta hänsyn till individuella faktorer som spelar in. ”

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Resultatet av Råd och röns test gällande myggmedel visar att det bara är de klassiska myggmedlen som har någon effekt. Armband, ekologiska oljor eller appar kommer inte skydda dig mot kliande bett i sommar. I testet finns 9 flytande myggmedel, ett myggarmband och två appar. Detta är ett av de tuffaste testen någonsin för testpanelen – som fick sticka in sina armar i burar där det fanns 200 hungriga honmygg. En helt oskyddad arm får i en sådan situation minst tio bett på en halv minut. Vad man snabbt kunde konstatera är att myggapparna inte fungerar över huvud taget. Armbandet fungerade heller inget vidare och testet fick avbrytas innan en hel minut gått. När armarna smörjs med myggmedel, känner mycket av exakt var medlet applicerats och valde områden där medlet inte fanns. Man måste trots det vara nogrann, men försiktig, när man smörjer in sig med myggmedel eftersom de räknas som biocider (eller bekämpningsmedel) och är per definition giftiga. När Råd och rön bedömt risken med användning har de räknat på att en vuxen respektive ett barn smörjer in underarmar, underben och hals (se tabell för resultat). Två av medlen är inte godkända av Kemikalieinspektionen och får alltså inte säljas i Sverige. Dessa är Odylique Mosimix Body Oil och myggarmbandet. Dessutom funkar dem inte. Däremot visar sig de traditionella myggmedlen ha en bra effekt. De höll myggen borta i flera timmar. I riskbedömningen får dock både MyggA Original och Cederroth Djungelolja visst av drag, eftersom det finns risk för både biverkningar också på vuxna som normalt är tåligare – dessa medel är alltså starkare än andra. Bäst i test blev både Autan Protection Plus och Cederroth US622 som båda fått 70 i samlat betyg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.