VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 8 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Håll myggorna borta – bäst i test myggmedel 2024

Även den ljuvaste sommarkväll kan snabbt förstöras av invaderande knott och mygg. Med ett bra myggmedel kan du i alla fall slippa bli biten! Här ger vid dig populära myggmedel och en bra köpguide.

Vi har jämfört
 • Hur länge effekten vara.
 • Åldersgräns.
 • Vad det innehåller.
 • Volym.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test myggspray - se bästa myggmedlet.
Det finns många olika myggmedel att välja mellan. Redaktionen på Test.se testar två olika myggmedel från Care Plus.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Smidge
Smidge Myggmedel
Smidge Smidge Myggmedel - Test
Bäst i test
Smidge
Smidge Myggmedel
Myggmedel med behaglig doft som håller myggen borta upp till åtta timmar.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Varaktighet: Upp till 8 timmar.
Åldersgräns: 3 år.
Innehåll: DEET-fri.
Kemi Regnr: 5456.
Volym: 75 ml.
Skyddar mot mygg, knott och fästningar.
Vattentålig.
Lätt att applicera.
Lång hållbarhet.

Smidge Myggmedel fick betyget 5 av 5 hos Aftonbladet Plus när de testade hjälpmedel som håller myggen borta och utsågs till vinnare. Det är ett populärt myggmedel som effektivt håller mygg och andra bitande insikter på avstånd upp till åtta timmar. Det fungerar även mot fästningar och minskar för bett upp till fyra timmar.

Myggsprayen är fri från DEET och den aktiva ingrediensen blockerar antennreceptorerna för bitande insekter och gör dig ”osynlig”. Doften för oss människor är behaglig med fuktgivande egenskaper. Enligt test är medlet lätt att applicera utan att kladda för mycket och vattentålig så att du kan bada utan att behöva spraya på nytt. Myggmedlet har godkännande kemi Regnr: 5456 och får användas av barn över tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa varaktighet Test.se - Bästa varaktighet
MyggA
MyggA Spray
MyggA MyggA Spray - Test
Bästa varaktighet
MyggA
MyggA Spray
Populärt myggmedel som håller myggen borta upp till åtta timmar.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2017.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2015.
Bra betyg på test hos Testfakta 2015.
Sveriges mest köpta myggmedel.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Varaktighet: Upp till 8 timmar.
Åldersgräns 3 år.
Innehåll: 9,5% DEET.
Kemi: Reg nr: 4887. Behörighetsklass 3.
Volym: 75 ml.
Enkel att använda.
Skyddar mot mygg, knott och fästingar.

MyggA är en serie myggmedel som finns som spray, stick och roll-on. MyggA är ett varumärke under Midsona, som är en ledande koncern i Norden inom ekologisk och plantbaserad mat, hälsolivsmedel och konsumenthälsa.

Vi har valt myggmedlet MyggA Original till det med bäst varaktighet. Det är ett myggmedel som kom på tredje plats hos både Taenk.dk och Råd & Rön i deras tester. Hos Testfakta kom myggsprayen på en medelplats med betyget 3,5 av 5. Myggmedlet finns även som roll-on med samma innehåll och den placerade sig bland annat på en andra plats på ett test hos Aftonbladet. Myggmedlet varar länge och håller myggen borta så länge som åtta timmar. Det ger dessutom skydd mot knott, andra stickande insekter och minskar risken för fästningar.

Spraya och stryk ut medlet på kroppen, där du riskerar att bli utsatt för mygg, som till exempel vaderna, handlederna, händerna och halsen. Har du redan haft på solskydd under dagen kan du applicera myggmedel ovanpå. Att applicera medlet är enkelt och det ger en bra täckning. MyggA får inte användas på barn under tre år och ska användas med försiktighet, högst två gånger per dag. Sprayen innehåller 9,5% DEET och en kombination av extrakt från växtoljor som rosor, lavendel och geranium. Det har godkännande kemi Reg nr: 4887 och behörighetsklass 3.

 • MyggA Spray
 • MyggA Roll-On
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cederroth
Cederroth myggspray US622
Cederroth Cederroth myggspray US622 - Test
Bästa budget
Cederroth
Cederroth myggspray US622
Populärt och prisvärt myggmedel framtaget av amerianska armén.
Testvinnare hos Testfakta 2015.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2015.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Framtagen av amerikanska armén.
Varaktighet: Upp till 6 timmar.
Åldersgräns: 2 år.
Innehåll: DEET (19 %), etanol, limonen, citral.
Kemi: Regnr: 3893. Behörighetsklass 3.
Volym: 60 ml.
Skyddar mot mygg, knott och fästingar.
Lätt att använda.

Cederroths första hjälpen-produkter finns på många arbetsplatser världen över. De har sedan mitten av 1970-talet utvecklat och marknadsfört produkter som gjort det möjligt för lekmän att ge första hjälpen utan förkunskaper.

Cederroth myggspray US622 är ett prisvärt myggmedel som är framtaget av den amerikanska armén. Myggmedlet utsågs till testvinnare på ett stort jämförande test hos Testfakta med betyget 5 av 5. Hos Råd & Rön fick det också högt betyg och kom på deras andra plats. Det är även ett populärt val av myggspray hos både Prisjakt och Pricerunner.

Myggsprayen har ett effektivt skydd mot mygg och knott upp till sex timmar och fästingar – upp till åtta timmar. Du sprayar det lokalt på utsatta områden som hals, nacke, underarmar, vader, vrister och mindre delar av ansiktet, max två gånger om dagen. Myggmedlet får inte användas av barn under två år, aldrig på barns händer och endast en gång om dagen på barn under 12 år. Myggsprayen innehåller DEET (19 %), etanol, limonen och citral, det har godkännande kemi Regnr: 3893 och behörighetsklass 3.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för vuxna Test.se - Bästa för vuxna
Care Plus
Care Plus Anti-Insect DEET 40%
Care Plus Care Plus Anti-Insect DEET 40% - Test
Bästa för vuxna
Care Plus
Care Plus Anti-Insect DEET 40%
Effektivt myggmedel i spray som innehåller 40 % DEET och skyddar upp till 10 timmar.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Varaktighet: Upp till 8 timmar.
Åldersgräns 13 år.
Innehåll: 40% DEET.
Volym: 20, 60, 100, 200 ml.
Ingredienser: Etanol, DEET - N,N-dietyl-m-toluamid, Propan-2-ol.
Enkel att använda.
Skyddar mot mygg, knott och fästingar.

Care Plus är ett marknadsledande varumärke inom säkerhet och hälsosamt resande med över 30 års erfarenhet. I utbudet finns insektsmedel, första hjälpen-kit, solskydd och handsprit.

Care Plus Anti-Insect Deet 40% Spray är ett kraftfullt myggmedel som skyddar mot knott, mygg och fästingar. Den fick betyget 4 av 5 när Aftonbladet Plus testade de mest effektiva myggskrämmorna. Den fick fyra poäng på funktion, användning och ekonomi.

Myggskyddet innehåller 40 procent DEET som ger ett långt skydd på upp till åtta timmar. Den innehåller en högre halt DEET vilket gör att den inte ska användas på barn under 13 år. Den ska inte heller användas av gravida eller ammande.

Care Plus myggmedel kommer som sprayform i en förpackning på 20, 60, 100 eller 200 milliliter. Du applicerar sprayen på oskyddade delar av kroppen – fördela den jämnt. Den ska dock aldrig sprayas direkt mot ansiktet. Använder du den tillsammans med solskydd ska du smörja in solskyddet först, vänta 30 minuter och sedan använda myggsprayen. Spraya endast en gång per dag.

 • Butiker & priser: 60 ml
 • Butiker & priser: 100 ml
 • Priser för Anti-Insect DEET 40% 60 ml
 • Anti-Insect DEET 40% 100 ml
  • Fri frakt över 1000 kr
   Leverans på 1-3 dagar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa roll-on Test.se - Bästa roll-on
Sjö & Hav
Sjö & Hav mygg och fästing Roll-On Creme
Bästa roll-on
Bästa roll-on
Sjö & Hav
Sjö & Hav mygg och fästing Roll-On Creme
Miljövänligt och svensktillverkat myggmedel som är effektivt mot mygg.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2023.
Högt betyg på test hos Testfakta 2015.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Outdoorexperten.
Varaktighet: Upp till 6 timmar.
Åldersgräns: 3 år.
Innehåll: p-Mentan-3,8-diol, (PMD) 20,9 w/w, Isohexadecane.
Volym: 50 ml.
Skyddar mot mygg, knott, broms, älgfluga och fästningar.
Kan användas på hud och kläder.
Lätt att applicera.

Svenska Sjö & Hav erbjuder produkter inom kroppsvård och rengöring för utomhusbruk. Företaget grundades 2004 och alla produkter är tillverkade i Sverige med den skandinaviska naturen i åtanke. Förutom tvål, schampo och diskemedel som kan användas i salt- och sötvatten tillverkar dem mygg- och insektsskydd som både är effektiva och snälla mot miljön.

Sjö & Hav Mygg + fästing roll-on creme är ett myggmedel som fick betyget 4 av 5 hos Aftonbladet Plus när de testade hjälpmedel som håller myggen borta. På ett stort test hos Testfakta några år tidigare kom den tvåa med betyget 5 av 5 och omdömet att effekten var bra. Det är ett populärt val av insektsmedel hos Pricerunner och populärt bland myggmedlen hos Outdoorexperten. Därför har vi utsett det till det bästa myggmedlet i roll-on-format.

Myggmedlet är växtbaserat och biologiskt nedbrytbart som skyddar mot mygg, knott, broms och älgfluga samt minskar risken för fästningbett. Det har en effekt på upp till sex timmar och är lätt att applicera på huden i till exempel panna, nacke och ovanpå händerna. Rolla och styck sedan ut medlet ordentligt. Du kan även använda Sjö & Havs myggmedel på kläderna utan att missfärga. Medlet är fritt från DEET och innehåller p-Mentan-3,8-diol, (PMD) 20,9 w/w, Isohexadecane och har en doft av citroneukalyptus. Det ska inte användas av barn under tre år. Myggmedlet finns även som spray.

 • Roll-on
 • Spray
 • Priser för Sjö & Hav Mygg Och Fästing Roll-On Creme
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Nordens största skidspecialist på nätet
   Fri frakt över 595 kr
  • Fri frakt vid köp över 100 kr
   Snabb leverans – order innan 14 skickas samma dag
 • Sjö och Hav Mygg Och Fästing Spray
  • Tips, råd och apotek
   Snabba leveranser
  • Nordens största skidspecialist på nätet
   Fri frakt över 595 kr
  • Fri frakt vid köp över 100 kr
   Snabb leverans – order innan 14 skickas samma dag
  • Fri frakt och hemleverans
   Skickas samma dag eller inom 1-3 vardagar
  • Ditt märkesvaruhus online sedan 1999
   Fri frakt över 299 kr
  • Fri frakt över 596 kr
   Leverans på 2-3 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test myggmedel - se testvinnande myggmedel.

Köpguide myggmedel

Myggen är som mest aktiva i skymning och gryning, så under den tidiga fisketuren och kvällsumgänget på uteplatsen är ett hjälpsamt myggmedel absolut nödvändigt. Om du vet med dig att du ska vistas någonstans där det finns mycket mygg kan du också ta allergitabletter (vanliga antihistaminer) i förebyggande syfte. Antihistaminer säljs receptfritt på apoteket och gör att kroppen inte reagerar lika starkt på myggbetten. För att hålla myggen på avstånd kan du använda dig av effektiva myggmedel. 

Välj mellan spray och roll-on

Det vanligaste myggmedlet kommer i en praktiskt sprayflaska och sprayas jämnt över den bara huden. Det finns även en roll-on som du enkelt rollar över huden. Vad du väljer för formula beror på tycke och smak - vissa varumärken erbjuder båda varianterna. 

Bäst i test myggmedel.
Redaktionen på Test.se testar Care Plus Anti-Insect DEET 40% som innehåller DEET och kan användas av barn över 13 år.

Använd myggmedlet med försiktighet

Tänk på att att myggmedel allt som oftast klassas som bekämpningsmedel och ska därmed användas med försiktighet, inte minst av barn. För att ett myggmedel ska få säljas i Sverige måste det godkännas av Kemikalieinspektionen, som efter tester och mätningar väger medlet positiva effekter mot dess negativa aspekter. Att smörja in hela kroppen med myggmedel är inte att rekommendera. Klä dig istället i ljusa, löst sittande och heltäckande kläder och smörj in den hud som inte täcks av kläder.

Bäst i test myggmedel - test.se.
Myggmedel från Sjö & Hav är en av våra testvinnare och de har en varaktighet på sex timmar. 

Ett jämnt och noggrant applicerat lager skyddar bäst

Var noga när du applicerar myggmedlet! Det hjälper bara precis på den yta du smort in, så smörj ordentligt där du inte tänkt skydda dig på annat sätt. Men med det sagt ska du förstås inte använda hur mycket som helst; nöj dig med ett tunt, jämnt och precist lager.

Vad skyddar myggmedel mot? 

Många myggmedel skyddar mot flera olika typer av insekter, som mygg, knott och fästingar. 

Så länge skyddar myggmedel 

Ett effektivt myggmedel kan ge skydd mellan sex och tio timmar. Efter det kan du behöva fylla på med nytt skydd. Läs alltid på vad som gäller innan du använder insektsmedlet. Innehåller det en stor procent DEET är det mycket effektivt, men ska användas med försiktighet och inte av till exempel barn, gravida och ammande.  

Fungerar det inte för dig? Testa ett annat!

Vissa människor är mer attraktiva för mygg än andra, och har därmed ett större besvär under sommarmånaderna. Exakt varför det är så vet man inte, men det har förmodligen med dofter att göra. Olika myggmedel kan fungera olika bra från person till person, så om det första du testar inte hjälper dig på ett tillfredsställande sätt är det bara att testa ett annat!

Skydda hela tomten

Om du vill ha myggfritt på tomten kan det vara en bra idé att investera i lite dyrare grejer, som till exempel en myggfångare. De kan ta ut hela myggbestånd inom ett begränsat område utan att påverka andra arter eller er som vistas på gården.

Tight budget? Här kan du ta del av andra smarta sätt att myggsäkra tomten!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Myggmedel är ett insektsmedel som du använder på hud och kläder för att skrämma bort mygg och knott. Medlet finns som spray, roll-on och stick.
 • Myggmedlet innehåller ämnen som håller myggor, knott och ibland också fästingar borta. Många myggmedel innehåller insektsmedlet DEET, men det finns även dem som är oljebaserade.
 • Vi har valt att utse Smidge Myggmedel till det myggmedel som är bäst i test. Det har en lång varaktighet på åtta timmar och kan användas av barn över tre år.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Smidge Smidge Myggmedel

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng