HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
myggfångare - Bäst i test

Test av myggfångare

12 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 24:e Juni, 2020, Baserad på 6 experttester.

Med sommar och sol kommer mygg och knott, och en mysig sommarkväll kan snabbt bli en kväll av irritation och klåda. Men rätt hjälpmedel håller myggen på avstånd!

Jag kan allt om myggfångare – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Kampen mot mygg och knott återupptas varje år, på somliga håll till och med med statlig inblandning! Men för oss som vill ha en mer lokal bekämpning, finns det effektiva och småskaliga myggfångare att ta hjälp av. Myggfångare jobbar på lite olika sätt, antingen genom att skrämma bort myggorna eller genom att locka dem till sig.

Härmar mänsklig utandning

För dem som vill ha hela tomten myggfri fungerar de som simulerar mänsklig utandning och doft allra bäst. Myggfångarna drivs oftast av batterier och använder sig av en sorts gas som omvandlas till koldioxid, detta påminner om mänsklig utandning och lurar på så sätt myggorna till sig. När myggen är nära nog dras de ner i en behållare där de torkar och dör. Den här sortens myggbekämpare jobbar över tid med att kraftigt minska myggbeståndet i det lokala området där myggfångaren befinner sig. Det kan dock ta ett tag innan myggen försvinner från just din tomt så tålamod är nyckelordet! Se till att ställa ut myggfångaren tidigt i säsongen för att kunna njuta myggfritt så stor del av sommaren som möjligt! 

Lockande ljus

Myggfångare som använder sig av ultraviolett ljus för att locka till sig myggorna kan med fördel användas både inomhus och på uteplatsen. Runt ljuset finns ett elektriskt metallgaller som tar död på myggen och knotten när de kommer i kontakt med det. De finns i både små och stora varianter och drivs antingen med batteri eller kopplas direkt in i ett eluttag.

Avskräckande ljud

För väldigt diskret myggbekämpning finns det små dosor som pluggas in direkt i eluttaget. De avger ett högfrekvent ljud som håller de bitande honmyggorna borta. Ljudet kan i vissa fall uppfattas av människor och husdjur, men är inte farligt eller obehagligt.

Bärbara skrämselverktyg

För turer med båten eller husbilen finns det praktiska bärbara alternativ! De drivs med batteri eller gas och och utsöndrar ett luktfritt myggmedel som skapar en myggfri zon på ca 20 kvm. Vår budgetrekommendation här nedan faller under den här kategorin myggskydd. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Thermacell MR300

Testresultat
M3 Sveriges Prylsajt 2020,    M3 Sveriges Prylsajt 2019
Produktbeskrivning
Specifikationer

För ett budgetvänligt och portabelt alternativ vill vi på Test.se rekommendera Thermacell MR150! Den skapar en praktisk skyddszon om ca 20 kvm – perfekt för uteplatsen eller båten, med andra ord! MR150 utsöndrar ett luktfritt myggmedel och drivs med hjälp av en liten gaspatron. Enligt tillverkarna ska Thermacells portabla myggskydd hålla 98 % av myggorna borta i upp till 12 timmar.

Visa hela texten
Täckningsyta (max):
20 m²
Bekämpar med:
Utsöndrande myggmedel (håller mygg på avstånd)
Drivs med:
Gaspatron

Bäst i test: Silverline Myggfritt 25

Testresultat
M3 Sveriges Prylsajt 2020
Ekologisk Miljövänlig
Funkar bäst inomhus
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bästa budgetalternativ har vi valt Silverlines lilla apparat - Myggfritt 25. Det är en ekologisk och miljövänlig dosa som pluggas in i ett eluttag. Den utsöndrar olika högfrekventa ljud som avskräcker myggen. Ljuden stör varken människor eller husdjur förutom på låga frekvenser, då kan man uppfatta ett dovt brummande ljud. Dosan ska, enligt uppgift, klara upp till 25 kvadratmeter. Tack vare att den går på el behövs inga medel eller gifter, detta gör den lätt att ta med sig och flytta runt mellan olika rum. Den fungerar även bra i uterum, så länge det finns el och så länge inte dosan utsätts för vatten.

Visa hela texten
Täckningsyta (max):
25 m2
Bekämpar med:
Utsöndrar högfrekventa ljud (håller myggen på avstånd)
Drivs med:
El

Bäst i test: Predator Dynamic

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019,    M3 Sveriges Prylsajt 2018,    Acreto.se 2011
Klarar av att minska mygg på stora områden tex trädgården
Dyr. Behållaren behöver tömmas ofta.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar myggfångaren Predator Dynamic. Den drivs av gasol som värmer upp tabletter innehållande ämnen som lockar till sig myggor. Resultatet blir bra i flera tester och många myggor sugs upp och fångas i behållaren. Den ska enligt tillverkaren klara av att minska mygg på upp till 5000 m2. Priset är det enda som drar ner betyget i vissa tester.

Visa hela texten
Täckningsyta (max):
5000 m2
Bekämpar med:
Gasol. Utandningsdoft. Doft. Ljus. Fukt.
Drivs med:
Gasol

Vi rekommenderar också:

Thermacell Halo Mini

Testresultat
M3 Sveriges Prylsajt 2020,    M3 Sveriges Prylsajt 2019
Omdömen Via prisjakt

Täckningsyta (max):
20 m²
Bekämpar med:
Utsöndrande myggmedel (håller mygg på avstånd)
Drivs med:
Gaspatron
Visa alla specifikationerna

Thermacell MR150

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Effektiv Portabel Billig
Behöver fyllas på
Täckningsyta (max):
20 m2
Bekämpar med:
Utsöndrande myggmedel (håller mygg på avstånd)
Drivs med:
Gaspatron
Visa alla specifikationerna

Myggfångare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Myggmedel

UPPDATERAD 5:e September, 2019

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 har uppdaterat sitt test av olika myggfångare, och förra testvinnaren håller fast vid sin första plats. De olika modellerna som testades hade olika funktioner. Vissa skrämmer bort myggorna medans andra fungerar mer som fällor dit myggen lockas in. Testvinnaren Thernacell Mr 300 fungerar avskräckande och håller 20 m2 myggfritt precis som den lovar!

Vinnare i det här testet

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

Thermacell MR 300 får högst betyg i M3 Sveriges Prylsajt’s test av myggdödare. Det bästa med just denna är att den är så enkel att ta med sig. Det följer med gas som räcker upp till ungefär 12 timmar i drift. Testpanelen nämner även att gasen gör så att myggen håller sig på avstånd, de kommer alltså inte till skada. Gasen är doftfri och Thermacell ger inte ifrån sig ljud. Det kan dock bli ganska dyrt eftersom du behöver köpa till ny gas med tiden. Den får endast användas utomhus.

På delad andraplats har vi två produkter. Thermacell Halo Mini och Ryobi One Plus Myggskydd. Thermacell Halo Mini är ett storasyskon till Thermacell MR 300. Den är större och tänkt att kunna stå på ett bord om du till exempel campar. Den fungerar på samma sätt med gas som utsöndras i luften. Testpanelen glömde den utomhus och då visade det sig att den var vattentålig. 


Ryobi är stora inom trädgårdsprylar och olika verktyg. De har nu kommit med ett myggskydd som fungerar med hjälp av deras klassiska uppladdningsbara batteri. Till denna modell behövs ingen gaspatron eftersom 18-voltsbatteriet värmer upp myggmedlet. Men du behöver istället ladda upp batteriet för att den ska fungera. Har du redan en Ryobi-produkt sedan tidigare kan du köpa detta myggskydd utan batteriet eftersom det funkar till alla Ryobi-produkter. Den är robust och ser ut som en hemmarbyggarpryl. Den har ett kraftigt handtag så att du kan flytta runt den eller hänga upp den.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 11 olika produkter, alla med avsikt att bli av med mygg. De har kollat på nya, dyra avancerade modeller och klassiska medel så som stift och oljor. I denna sammanställning har vi valt att presentera de produkter som fått bäst betyg och fungerar som myggfångare.

Bäst i test blir den portabla Thermacell MR150. Den fungerar på så sätt att ett medel löses upp av värme som produceras av en butangaspatron. Enligt tillverkaren så ska MR150 hålla 98% av myggen borta. Aftonbladets testpanel anser att det blir en positiv överraskning och modellen får ett fantastiskt bra resultat. Fördelen med Thermacell är att den är liten och smidig att ta med sig överallt. Den är också rejält mycket billigare än flera andra modeller. Thermacell ska klara upp till 20 kvadratmeter, utanför den zonen blir effekten lite sämre.

Predator Dynamic får betyget 3 av 5 och tillhör en av de dyrare modellerna. Den drivs på en vakuumpump på gasol som värmer upp tabletter som innehåller ämnen som ska locka till sig myggor. Resultatet blir bra och många myggor sugs upp och fångas i behållaren. Priset är det enda som drar ner betyget.

Mosquito Magnet Pioneer är också ganska dyr och får samma betyg som Predator. Den använder sig av en giftfri teknik och behöver en PK10 gasoltub för att fungera. Detta kan vara lite svårt att installera men modellen funkar riktigt bra och den är tyst och fungerar verkligen. Priset påverkar även denna produktens betyg negativt.

Vinnare i det här testet

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 har listat tre olika myggfångare och betygsatt hur bra de är. Vi på test.se har placerat ordningen utifrån vilket betyg de fått.

Predator Dynamic får betyget 8/10 och använder flera sätt för att locka till sig myggor. Den sköter sig själv förutom att du behöver tömma behållaren på döda mygg med några dagars mellanrum. Den är utrustad med UV-lampor som ska dra till sig myggen och "landningsytan" är uppvärmd för att likna människans hud. Den drivs på gasol och ska imitera människors utandningsluft med hjälp av luktämnen. Den är dock ganska dyr i drift men det är värt det om du har problem med mycket mygg. 

Myggfångaren Therma Cell får betyget 6/10 och fungerar även som batteridriven LED-Campinglampa. Det finns tre ljuslägen och ett SOS-läge. Du kan enkelt hänga upp lampan i förtältet tack vare bygeln upptill. Tyvärr är inte myggfångarfunktionen speciellt effektiv. Testarna upplever att den fungerade bättre som campinglampa än myggdödare.

Amplecta AMT100 använder sig av en fläkt som ska dra till sig myggen och därefter samlas upp i behållaren. Även denna modell använder sig av en doftpatron som ska efterlikna människan. Den har en UV-lampa och värmeelement. Tyvärr är resultatet ganska dåligt enligt testpanelen. När behållaren töms är det endast några få insikter som fångats upp i behållaren. Placeringen kan ha betydelse och hur mycket mygg det finns i luften såklart. Slutbetyget blir låga 3/10.

Vinnare i det här testet

Acreto.se

Publicerad

På Acreto.se kan man hitta ett test gällande myggfångare. Tre maskiner testades som använder lockmedel som man vet att myggorna använder sig av för att hitta sitt byte. De viktigaste medlen är koldioxiden i utandningsluften och både lukten och fukten i huden. Två av maskinerna – Mosquito Magnet och SkeeterVac – bildar värme, koldioxid och fukt av vanlig gasol, medan Mosquito Slayer använder färdig koldioxidgas, dvs. CO2-gas. Oktanol används som ett lockmedel i alla maskinerna och det imiterar lukten av däggdjurens hud. Medan Magnet och SkeeterVac suger in myggorna med hjälp av en propellerfläkt, dränker Slayer dem i en mjölksyrelösning. Mosquito Magnet fångade helt klart flest myggor, samtidigt som den inte sög in några nattfjärilar eller nyttiga insekter som bin och getingar. Mosquito Slayer var den näst mest effektiva myggfångaren i testet. I vätskebehållaren hade det samlats en betydlig mängd myggor och däribland fanns det även mal-liknande nattfjärilar. Det var svårare att bedöma mängden myggor i vätskebehållaren, men den var klart mindre än den fångst som samlats av Mosquito Magnet. SkeeterVac hade fångat väsentligt mindre myggor än konkurrenterna, men däremot hade den även fångat en del flugor, bromsar och andra oönskade insekter i sitt klisterpapper. Nackdelen var att den även lockade bin och getingar, som faktiskt är nödvändiga insekter.

Vinnare i det här testet

Acreto.se

Publicerad

På Acreto.se hittar man ett test där man låtit SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut testa tre stycken myggfångare. Samtliga modeller var gasoldrivna och avsedda att fånga stora mängder stickande insekter. Myggfångarna omvandlar gasolen till koldioxid, vatten och värme, vilket de sedan ”andas ut” för att likna utandningsluften hos ett däggdjur. De använder även ett kemiskt lockmedel som kallas Oktanol för att det ska lukta som ett däggdjur och därför locka till sig ännu mer stickande insekter. SkeeterVac och Predator är även utrustade med ljus, för att förbättra fångsten. Maskinerna testades på öppna platser i skogsmiljö i Borås kommun. De placerades nära varandra (200 – 600 m avstånd) och mycket nära öppet vatten, där mygglarver trivs. Maskinerna roterades mellan de tre utställningsplatserna en gång per dygn under loppet av nio dygn, så att varje maskin stod på varje plats under tre dygn. Resultatet visade att Mosquito Magnet fångade betydligt fler mygg och knott än konkurrenterna, men att SkeeterVac fick flest bromsblinningar och regnbromsar i sin fångst. Sammanställt var det då Mosquito Magnet, som blev testvinnare med 3220 myggor och 22400 knott i behållaren. Andraplatsen gick till SkeeterVac med 550 myggor och 5300 knott och tredjeplats gick till Predator Dynamic som fångade 510 mygg och 3700 knott.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.