Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.

Test av ssd-diskar

elektronik uppdaterad 26:e Augusti, 2013, Baserad på 2 testkällor.

En SSD-enhet (eller disk) är den perfekta uppdateringen för att ge din gamla dator nytt liv. Många är osäkra på vilken typ av SSD man ska köpa och vilka som passar i vilka datorer. Det är faktiskt en del man bör tänka på här! Vilken SSD-disk man ska köpa beror på vilken formfaktor och anslutning som den nuvarande hårddisken har, som redan sitter i datorn. Man kan själv öppna datorn och ta reda på vilken SSD-disk man behöver skaffa, men om man ändå är osäker kan man be om hjälp där man tänkt köpa en. Den finns även x antal guider på nätet, där det förklaras ganska utförligt hur man identifierar vilken SSD-disk man bör skaffa till vilken dator, samt vilka anslutningar som behövs.

Test.se rekommenderar

Samsung 840 Pro 128GB - bäst i test bland SSD-diskar 2017
Samsung 840 Pro 128GB, bäst i test.

Samsung 840 Pro 128GB - En SSD gör att din gamla dator blir snabbare och bättre. Vi på Test.se har valt att rekommendera Samsung 840 Pro 128 GB. Den har riktigt imponerande egenskaper och är framtagen för att leverera prestanda i den absoluta toppklassen! Samsung har en avancerad MDX-kontroll som möjliggör blixtsnabba läsningar, oavsett datatyp. Läshastigheten ligger på 530 MB per sekund och skrivhastigheten på 390 MB per sekund. För 840 Pro utlovas dessutom en oerhört hög stabilitet och Samsung erbjuder därför en garantiperiod på fem år! Här krävs anslutning för SATA.

SSD-diskar - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

IDG.se

Publicerad

IDG.se har testat tre nya SSD-diskar, samtliga snabba och prisvärda. Först testades de i ett ”Game-test”, där man spelade bl.a. Diablo 3, Battlefield 3, Mass Effect 3 och Skyrim i fyra timmar. Testresultatet är ett medelvärde baserat på hur mycket data som flyttats under testet, delat med tiden som testet tog att köra (4 timmar). Trots att diskarna är små, presterade alla deltagarna riktigt bra. Samsung 840 Pro visade sig vara mycket bra och även om Corsairs båda enheter hamnade längre ner på listan, presterar även dessa mycket bra. I testmoment två har man spelat in flera dagars intensivt arbete med Microsofts Office-program. I första hand handlade det om Word, Powerpoint, Outlook (2010), Adobe Reader X och Mozilla Firefox. Även här hamnade Samsung 840 Pro högt upp på listan och gav resultat som var minst sagt imponerande. Tredje och sista testmomentet i Nordichardware Storage Benchmark är det tyngsta och mest krävande testet. Det består av dataöverföringar på över 175 GB. Scenariot är baserat på filmredigering med hjälp av Adobe Creative Suite CS4 – framför allt är det After Effects, Premiere och Media Encoder. Återigen visade Samsung 480 Pro att det finns rejält med kraft i Samsungs MDX kontroller. Den är överlägset snabbast vad gäller SSD-enheter på 128 GB. Den största skillnaden mellan enheterna är prestanda vid skrivning och då särskilt sekventiell skrivning. Belastningen vid vardaglig användning är dock mer baserad på läsning än skrivning och detta gör att skillnaderna minskar. Testvinnaren Samsung 840 Pro har prestanda som är i klass med de absolut snabbasta SSD-diskarna som finns att köpa idag.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

En SSD-disk fungerar på samma sätt som gamla tiders hårddiskar – men det går betydligt fortare att både läsa och skriva. Förutom hastigheten är hållbarheten ett viktigt argument för SSD som mobil hårddisk. Däremot är den stora nackdelen dess pris och lagringsstorlek. Transcend SSD18C3 blev bäst i test och skiljer sig från mängden på flera sätt. De flesta externa diskar, även flash-baserade SSD-diskar, är baserade på interna 2,5-tumsdiskar och har samma form (eller större), men Transcent har valt att gå sin egen väg. SSD18C3 är några millimeter mindre på höjden och bredden, men är istället tjockare. Den väger dessutom betydligt mycket mindre, eftersom den är byggd i plast och gummi (istället för aluminium). Trots plastigheten är den rejält stöttålig och uppges klara minst lika mycket stryk som konkurrenterna. Prestandan är överlag bra. Den ahr hög maxhastighet, låga åtkomsttider och bra skrivprestanda. Farten går dock ned en aning när man ska läsa små filer. Testets andraplats gick till Adata 500 Series S596 Turbo. Det är en disk med en helt annorlunda lösning för USB 3-anslutning. I själva verket är det en vanlig 2,5-tums SSD-disk med sata-kontakt och skruvhål för att montera in i en dator. Dessutom har den en mini USB 2-kontakt, som gör att man kan välja att antingen ha den som en snabb intern eller en långsam extern disk. Hårddisklådan är rejält tilltagen, vilket gör den till den största och en av de tyngsta enheterna i testet. Den är stor, svart, plastig och drar åt sig både smuts och repor. Men å andra sidan får man fullgoda prestanda till ett riktigt bra pris. S596 Turbo utses till ”Bra val” av IDG.se. Sist, men inte minst, hamnade Kingston Hyperx Max 3.0. Detta är SSD-disken som stucker ut minst i testet, på både gott och ont. Den är snabbast på att skriva data till disken och har något kortare åtkomsttider än övriga enheter i testet, men i övrigt har den inga mätresultat som sticker ut. Däremot är den inte direkt dålig på någonting. Skrivhastigheten är stabil och godkänt hög, samt att det inte syns några ojämnheter i prestanda eller minnesadresseringar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"