VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta ett vattenpass som är bäst i test 2024

Med ett vattenpass är det lättare att få saker raka. Det kan användas när du till exempel sätter upp hyllor eller renoverar. Ta del av våra bästa tips inför köpet.

  • Längd.
  • Noggrannhet.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Stanley
Stanley Tools FatMax 1800mm
Bäst i test
Bäst i test Test.se logo
Stanley
Stanley Tools FatMax 1800mm
Kraftigt och tåligt vattenpass med en bra form.
 Testvinnare hos Vi i Villa 2013.
 Populärt val hos Prisjakt.
Längd: 180 cm.
Noggrannhet +/- 0,5 mm/m.
Övriga egenskaper.

Vi på Test.se har valt att utse Stanley Fatmax till det vattenpass som är bäst i test. Vattenpasset placerar sig allra högst upp i Vi i Villas test från 2013 (15/4).

Detta kraftiga och tåliga vattenpass har en bra form som underlättar att dra ett streck. Precisionen är exakt och precis. Stanley Fatmax har två greppvänliga handtag som är smidiga att använda. 

  • Butiker & priser

Bästa korta Test.se logo
Hultafors
Hultafors HV 120 Vattenpass 1200 mm
Bästa korta
Bästa korta Test.se logo
Hultafors
Hultafors HV 120 Vattenpass 1200 mm
Användarvänligt vattenpass på 120 cm med bra grepp.
 Andra plats på test hos Vi i Villa 2013.
 Populärt val hos Prisjakt.
Längd: 120 cm.
Noggrannhet +/- 0,5 mm/m.
Övriga egenskaper.

Vi har valt att rekommendera Hultafors HV 120 Vattenpass 1200 mm. Det är 120 centimeter långt, men finns även i fler längder. Det har en greppvänlig aluminiumprofil som mäter 51,5x25,3 mm och väger 630 g/m. Noggrannheten är +/- 0,5 mm/m i normalläge och ±0,75 mm/m uppochner. 

Libellvätskan är en lättflytande färgad oljeblandning som ger bubblan en bra möjlighet att röra sig. Den är motståndskraftig mot ultraviolett ljus och temperaturförändringar. 

  • Butiker & priser

Bra val Test.se logo
Bahco
Bahco 466 1800mm
Bahco Bahco 466 1800mm - Test
Bra val Test.se logo
Bahco
Bahco 466 1800mm
Långt vattenpass med hög precision.
 Testvinnare hos Byggnadsarbetaren 2012.
Längd: 180 cm.
Noggrannhet +/- 0,5 mm/m.
Övriga egenskaper.

Bahco 466 1800 mm är ett orange vattenpass i aluminium. I ett test hos Byggnadsarbetaren kom det på första plats. Det har en hög precision med noggrannhet ± 0,5 mm per meter. Ett v-format spår på undersidan gör att du får en precision även på rör. De stora liberellerna gör avläsningen lätt även vid sämre ljusförhållanden. 

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av vattenpass, bäst i test.

Köpguide vattenpass

Ett vattenpass är ett mycket användbart verktyg som kan hjälpa dig när du ska hänga upp en hylla, resa en vägg, lägga tak, sätta upp tapeter och mycket mer. När du behöver något att bli exakt vågrätt eller lodrätt är vattenpass rätta prylen! Hos hantverkare och gör-det-självare är vattenpasset ett oumbärligt verktyg. 

Hur ska ett vattenpass vara? 

Ett bra vattenpass ska vara tåligt och stabilt. Det ska klara fall och tuffa tag. Sedan vill man självklart att det ska vara exakt, precist och känsligt.


Några experttester vi har läst 

Vi i Villa (2013) 

Tidningen Vi i Villa har kikat närmare på fem olika vattenpass. Man har valt ut vattenpass av allroundtyp. De är 120 cm långa och priserna varierar från 139 kr till 550 kr. Vattenpasset är en bra hjälp när man skall hänga upp en hylla, lägga tak och sätta upp tapeter. Detta test är också exakt samma som tidningen Gör Det Själv har publicerat. 

Bäst i test blir vattenpasset Stanley Fatmax. Vi i Villa ger det skyhöga betyget 9,4/10. Stanley Fatmax är kraftigt och grovt, men erbjuder exakt precision. Fatmax tål tuffa tag och är konstruerat i aluminium med kraftiga gummiskydd. Handtagen(2 st) är greppvänliga och gör vattenpasset smidigt och enkelt att använda. Stanley Fatmax kostar 499 kr. 

På andraplats hamnar Hercules 985-P från Kapro. Precisionen är exakt och fungerar perfekt både om man kontrollerar genom att rita och snurra 180 grader. Hercules 985-P är byggt i aluminium och har rejäla gummiändar som skyddar passet. Priset ligger på 499 kr, vilket är detsamma som testvinnaren. Betyget för Hercules 985-P blir mycket höga 9,0/10. 

Trea i Vi i Villa:s test blir Hultafors Hv120. Känsligheten är bra och passet är välbyggt. Vattenpasset är byggt i aluminium och klarar fall och tuffa påfrestningar. Hultafors får finfina betyget 8,3/10.

Byggnadsarbetaren (2012) 

Tidningen Byggnadsarbetaren har låtit åtta snickare på ett JM-bygge testat sex olika vattenpass under ett par veckor. Ett bra vattenpass skall inte vara för klumpigt, ha skarpa kanter och ligga väl i handen. Sedan får det också gärna vara prisvärt.

Testets vinnare heter Bahco 466 vattenpass. Det får totalbetyget 5/5 och imponerar med ett bra grepp. Du får enkelt in handen i det stora urtaget. Bahco får också fina betyg för sin känslighet. Priset för detta ypperliga vattenpass är ca 300 kr.

På hedrande andraplats hamnar vattenpasset Raptor. Det har ett stabilt grepp, testets bästa. Avläsningen fungerar fint och känsligheten är helt okej. Raptor vattenpass blir bästa budgetalternativ, tack vare sitt låga pris(199 kr). Totalbetyget blir 4,5/5.

Bronsplatsen innehas av välkända Hultafors 1360. Hultafors vattenpass är det enda som har ställbara grader för att rita i vinkel. Förutom detta är det begåvat med skarpa kanter som gör det enkelt att rita efter. Totalbetyget blir 4/5 och på prislappen står det 399 kr.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • De nya vattenpassen innehåller inte vatten, utan istället olja eller alkohol.
  • Ett vattenpass brukar vara mellan 60 centimeter och två meter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Stanley Stanley Tools FatMax 1800mm